Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 15:22

Πως μπορούν να πάρουν σύνταξη οι ανασφάλιστοι με χρέη στον ΕΦΚΑ πάνω από 30.000 ευρώ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Να κατεβάσουν τα χρέη τους κάτω από τα 30.000 ευρώ πρέπει όσοι ανασφάλιστοι υπερήλικες επιθυμούν να λάβουν τη σχετική σύνταξη από τον ΟΠΕΚΑ.

Ο λόγος για όσους επαγγελματίες έχουν κλείσει τα 67 έτη, αλλά δεν έχουν πληρωμένα τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, είναι πλέον ανασφάλιστοι και θα μπορούσαν με εισοδηματικά κριτήρια λάβουν σύνταξη ανασφαλίστου από τον ΟΠΕΚΑ ύψους 399 ευρώ.

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι εν λόγω ανασφάλιστοι δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη από τον ΟΠΕΚΑ, αν οφείλουν πάνω από 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ.

Αν όμως, κατεβάσουν την οφειλή τους κάτω από τα 30.000 ευρώ, θα μπορούσαν να αιτηθούν στον ΟΠΕΚΑ, σύναξη ανασφαλίστου.

Πηγή: newsit.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 11:38

Σχετικά Άρθρα

  • Ενας στους 4 δυσκολεύονται να πάρουν σύνταξη- Στα 58,6 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης
    Ενας στους 4 δυσκολεύονται να πάρουν σύνταξη- Στα 58,6 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης

    Η πρόσφατη έκθεση της ΕΕ ( Eurostat ageing report group 2024) αποτυπώνει στις προβολές της για την Ελλάδα αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 7-8 μήνες από το 2024 έως το 2030 και υποδεικνύει αύξηση των ορίων ηλικίας για τη χώρα μας στα 68.5 έτη από 67 σήμερα το 2030.

    Παρά τους μνημονιακούς νόμους που έχουν αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τη νέα αύξηση που αναμένεται να δρομολογηθεί μετά το 2027 9 λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, ένα σημαντικό ποσοστό των ασφαλισμένων εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πριν από την ηλικία των 60 ετών.

    Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (στοιχεία 2023) η μέση ηλικία των πολιτών ηλικίας 50-74 ετών που λαμβάνουν κάποιας μορφής σύνταξη γήρατος να είναι τα 58,6 έτη, με μικρή διαφοροποίηση για τους άνδρες (58,9 έτη) σε σχέση με τις γυναίκες (58,2 έτη).

    Η βασική αιτία

    Ο βασικός λόγος είναι ότι στην ηλικία άνω των 50 δυσκολεύονται να βρουν δουλειά μην έχοντας άλλη εναλλακτική, συνταξιοδοτούνται ακόμα και με μειωμένη σύνταξη σε ποσοστό 11.6%.

    Ενας δείκτης που επιβεβαιώνει τη δυσκολία εύρεσης εργασίας είναι ότι το 23.9% δεν εργαζόταν ήδη πριν αρχίσει να λαμβάνει σύνταξη, δηλαδή πριν να συμπληρώσει τις γενικές προϋποθέσεις για σύνταξη στο 67ο έτος με τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης των 15 ετών.

    Αυτό έχει ως συνέπεια το 25% των πολιτών άνω των 50 δηλαδή ένας στους 4, να δυσκολεύεται να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ακόμα και με μειωμένη σύνταξη και να βιοπορίζεται υποχρεωτικά με την προανοιακή σύνταξη των 400 ευρώ.

    Ένα ποσοστό μάλιστα των πολιτών που βρίσκουν κλειστή την πόρτα της συνταξιοδότησης είναι όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ άνω των 30.000 ευρώ.

    Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος και εξακολουθούν να εργάζονται αποτελούν το 1,8% του συνόλου των απασχολουμένων αν και το εν λόγω ποσοστό τα τελευταία δύο έτη έχει σημειώσει αύξηση και θα καταγραφεί σε επόμενη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

    Μετά τα 60 έτη, το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη είναι σημαντικά μεγαλύτερο για τους άνδρες έναντι των γυναικών, και στην ηλικία των 74 ετών ανέρχεται στο 90,1% για τους άνδρες και στο 63,7% για τις γυναίκες.

    Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

    Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης είναι κατά μέσο όρο τα 63 έτη ενώ τα επόμενα χρόνια, με την ωρίμανση του νόμου του 2015, η ηλικία αυτή να αυξηθεί κι άλλο.

    Αλλωστε σε τρία χρόνια θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα μας εξαιτίας της πίεσης που ασκεί το δημογραφικό, η γήρανση του πληθυσμού αλλά και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής .

    Το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι το 2027 με βάση τη μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής η οποία εκπονείται κάθε τρία χρόνια και θα αποτυπώσει ,όπως δείχνουν τα στοιχεία, αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία δεν καταργήθηκε, από την 1/1/2024 τα όρια ηλικίας θα ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση πάντα το προσδόκιμο ζωής.

    Η Ελλάδα βρίσκεται μέχρι σήμερα στο «απυρόβλητο» καθώς μετά από την πίεση της τρόικα αυξήθηκαν κατά 2 έτη τα ηλικιακά όρια στα 67 και στα 62 από 1/1/2013 πολύ περισσότερο δηλαδή από εκείνη την αύξηση που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του νόμου του 2010.

    Επιπλέον με το νόμο 4336/2015 αυξήθηκαν με βίαιο τρόπο και όλα τα ενδιάμεσα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Ένα ακόμα επιχείρημα για να μην ανοίξει η συζήτηση είναι ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στην ΕΕ μαζί με τη Γαλλία ( 67 και 62 μετά τη μεταρρύθμιση Μακρόν) και την Ιταλία ( 67 και 64).

    Ωστόσο η πρόσφατη έκθεση της ΕΕ ( Eurostat ageing report group 2024) αποτυπώνει στις προβολές της για την Ελλάδα αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 7-8 μήνες από το 2024 έως το 2030 και υποδεικνύει αύξηση των ορίων ηλικίας για τη χώρα μας στα 68.5 έτη από 67 σήμερα το 2030.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Eurostat η Ελλάδα που το τρέχον έτος 2024 έχει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67 και τα 62 για πρόωρη συνταξιοδότηση, το 2030 θα πρέπει να το αυξήσει κατά ενάμισι έτος στα 68. 5 και για την πρόωρη συνταξιοδότηση κατά ένα έτος και τρεις μήνες στα 63.5.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Καταγγελία στο OPEN: Τραυματίας της τραγωδίας των Τεμπών με 70% αναπηρία δεν έλαβε την ειδική σύνταξη
    Καταγγελία στο OPEN: Τραυματίας της τραγωδίας των Τεμπών με 70% αναπηρία δεν έλαβε την ειδική σύνταξη

    «Για μια χειρότερη κόλαση από εκείνη που έζησε το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών» κάνει λόγο ο τραυματίας Θεόδωρος Κατσιούλης, ο οποίος ενώ έχει 70% αναπηρία δεν του έδωσαν ειδική σύνταξη. «Ας μην έβγαζαν τον νόμο, ας μην μας κορόιδευαν» είπε στην τηλεόραση του OPEN.

    «Ντρέπομαι, νιώθω επαίτης»

    «Να μην το ζήσει κανένας. Δεν ήταν μια τράκα, μετά την τράκα επακολούθησε η κόλαση. Αυτό το πράγμα όταν το βλέπεις μπροστά σου δεν μπορείς να το ξεχάσεις σε τρία χρόνια, ούτε σε εκατόν τρία» είπε για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς και πρόσθεσε «εγώ αυτή τη στιγμή παίρνω τρία φάρμακα για να σας μιλήσω αυτή την ώρα».

    Στη συνέχεια κατήγγειλε «Κάναμε την αίτηση όταν μας είπαν και εγώ πέρασα τον Ιούλιο του 2023 την ΑΣΥΕ, η οποία έβγαλε 70% αναπηρία αλλά η βρογχίτιδα που λέει γιατί εισέπνευσα τοξικές ουσίες, και εκείνη την εποχή έπαιρνα αγωγή από το Νοσοκομείο της Λάρισας για να μπορώ να αναπνεύσω. Πήρα την αγωγή και ήμουν καλύτερα για αυτό έβγαλαν αυτό το ποσοστό. Εγώ δεν μπορούσα να σταθώ, με κρατούσε ο γιος μου για να είμαι όρθιος. Η επιτροπή είπε ότι θέλουμε να σας βοηθήσουμε αλλά είπαν ότι ζητά μόνιμη αναπηρία, και είναι ειδικά αυτά που δίνουν μόνιμη αναπηρία. Ο νόμος έγινε εσκεμμένα, έβγαλαν νόμο φωτογραφικό για μόνιμη αναπηρία».

    Το ΙΚΑ δεν δέχεται την απόφαση της ΑΣΥΕ πρέπει να περάσεις ΚΕΠΑ. Πότε να κλείσεις ραντεβού, να πας ξανά και ξανά. Ντρέπομαι νιώθω επαίτης, ας μην έβγαζαν το νόμο ας μην μας κορόιδευαν, αυτό είναι χειρότερη κόλαση και από εκείνο το βράδυ» κατέληξε.

    Πηγή: cnn.gr

  • Απαλλαγές και συμψηφισμοί στο νομοσχέδιο για ρύθμιση χρεών προς τους δήμους
    Απαλλαγές και συμψηφισμοί στο νομοσχέδιο για ρύθμιση χρεών προς τους δήμους

    Ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα σε έως 60 δόσεις προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από τον υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο.

    Η ρύθμιση αφορά οφειλές που βεβαιώθηκαν έως τις 31 Αυγούστου 2024 και ενεργοποιείται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.

    Για τους ευάλωτους οφειλέτες οι οφειλές καταβάλλονται με σημαντική απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

    Εάν το ποσό καταβληθεί εφάπαξ η απαλλαγή είναι κατά 95%, ενώ εάν καταβληθεί από 13 έως 60 δόσεις η απαλλαγή είναι της τάξης του 75%.

    Στόχος της ρύθμισης είναι, αφενός η διευκόλυνση των οφειλετών που θα την αξιοποιήσουν, λαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό φορολογική ενημερότητα, και αφετέρου η βελτίωση της εισπραξιμότητας των δήμων, καθώς το ύψος των οφειλών προς τους δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) αγγίζει σήμερα τα 3,6 δισ. ευρώ.

    Συμψηφισμός οφειλών

    Επίσης, διευκολύνεται ο συμψηφισμός των οφειλών των ΔΕΥΑ με αυτές των δήμων, χωρίς την προσκόμιση ενημερότητας, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

    Για κάθε οφειλή προς τους δήμους άνω των 10.000 ευρώ θεσπίζεται πάγια δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν.4738/2020.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την απαλλαγή από δημοτικά τέλη των ιδιοκτητών μη ηλεκτροδοτούμενων κτηρίων, εφόσον προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου περί μη ηλεκτροδότησης και δεν αναζητούνται τυχόν οφειλές για την περίοδο πριν την υποβολή της σχετικής δήλωσης.

    Ζώα συντροφιάς - Παράβολο

    Επίσης, για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα τους, προκειμένου να προχωρήσουν στη λήψη και αποστολή DNA, μειώνεται το ύψους του σχετικού παραβόλου στα 70 ευρώ από τα 135 που είναι σήμερα και, ιδίως, για τους κυνηγετικούς σκύλους στα 40 ευρώ.

    Παράλληλα, το ανώτατο όριο αμοιβής των κτηνιάτρων για την εργασία αυτή και την αποστολή του υλικού αυξάνεται από τα 25 ευρώ στα 50 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, η δαπάνη για τη λήψη και αποστολή DNA ανέρχεται κατ΄ ανώτατο στα 90 ευρώ για τους κυνηγετικούς σκύλους αντί 160 που είναι σήμερα, και στα 120 ευρώ για τα λοιπά ζώα συντροφιάς.

    Η αποστολή DNA για τους ποιμενικούς σκύλους εξακολουθεί να εφαρμόζεται χωρίς να καταβάλλεται παράβολο. Επιπλέον, σε περιπτώσεις παραβάσεων που σχετίζονται με την παράλειψη στείρωσης ή αποστολής DNA, το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εάν, εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, ο ιδιοκτήτης προχωρήσει σε στείρωση ή αποστολή DNA του ζώου του.

    Τέλος παρεπιδημούντων

    Με άλλη διάταξη εκσυγχρονίζεται μετά από 50 χρόνια το πλαίσιο επιβολής του τέλους παρεπιδημούντων, προκειμένου να επιβάλλεται από τους Δήμους με τρόπο δικαιότερο και αναλογικότερο, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και την επιβάρυνση που υφίσταται από τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή.

    Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα επιλογής του ποσοστού από τον κάθε δήμο στο 0,5% ή 0,75%, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κάθε δήμου ανάλογα με τις υποδομές που διαθέτει και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

    Τριπλασιάζεται το πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων

    Τριπλασιάζεται το πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις από τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

    Αφορολόγητο κονδύλι αντί για παροχή γάλακτος

    Ρύθμιση προτείνει ότι η παροχή γάλακτος στους δικαιούχους εργαζόμενους των ΟΤΑ αντικαθίσταται από ετήσια καταβολή χρηματικού ποσού ύψους 300 ευρώ, αφορολόγητη και ακατάσχετη, προκειμένου να ωφεληθούν άμεσα οι εργαζόμενοι, καθώς όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, θα λάβουν τέλος οι καθυστερήσεις που παρατηρούνταν στην παροχή γάλακτος λόγω των χρονοβόρων διαγωνιστικών διαδικασιών.

    • Το νομοσχέδιο θα παραμείνει αναρτημένο στο www.opengov.gr και στο diavoulefsiypes.gr για παρατηρήσεις έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2024.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ρύθμιση χρεών προς δήμους με 60 δόσεις - Εξωδικαστικός συμβιβασμός για χρέη άνω των 10.000 ευρώ
    Ρύθμιση χρεών προς δήμους με 60 δόσεις - Εξωδικαστικός συμβιβασμός για χρέη άνω των 10.000 ευρώ

    Για ποια χρέη προβλέπεται δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

    Τη ρύθμιση χρεών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα σε έως 60 δόσεις προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, το οποίο τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από τον αρμόδιο υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο.

    Η ρύθμιση αφορά οφειλές που βεβαιώθηκαν έως τις 31 Αυγούστου 2024 και ενεργοποιείται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.

    Για τους ευάλωτους οφειλέτες οι οφειλές καταβάλλονται με σημαντική απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής. Εάν το ποσό καταβληθεί εφάπαξ η απαλλαγή είναι κατά 95%, ενώ εάν καταβληθεί από 13 έως 60 δόσεις η απαλλαγή είναι της τάξης του 75%.

    Στόχος της ρύθμισης είναι, αφενός η διευκόλυνση των οφειλετών που θα την αξιοποιήσουν, λαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό φορολογική ενημερότητα, και αφετέρου η βελτίωση της εισπραξιμότητας των δήμων, καθώς το ύψος των οφειλών προς τους δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) αγγίζει σήμερα τα 3,6 δισ. ευρώ.

    Επίσης, διευκολύνεται ο συμψηφισμός των οφειλών των ΔΕΥΑ με αυτές των δήμων, χωρίς την προσκόμιση ενημερότητας, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

    Για κάθε οφειλή προς τους δήμους άνω των 10.000 ευρώ θεσπίζεται πάγια δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν.4738/2020.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την απαλλαγή από δημοτικά τέλη των ιδιοκτητών μη ηλεκτροδοτούμενων κτηρίων, εφόσον προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου περί μη ηλεκτροδότησης και δεν αναζητούνται τυχόν οφειλές για την περίοδο πριν την υποβολή της σχετικής δήλωσης.

    Οι άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών

    Με άλλη διάταξη εκσυγχρονίζεται μετά από 50 χρόνια το πλαίσιο επιβολής του τέλους παρεπιδημούντων, προκειμένου να επιβάλλεται από τους δήμους με τρόπο δικαιότερο και αναλογικότερο, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και την επιβάρυνση που υφίσταται από τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή.

    Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα επιλογής του ποσοστού από τον κάθε δήμο στο 0,5% ή 0,75%, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κάθε δήμου ανάλογα με τις υποδομές που διαθέτει και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

    Τριπλασιάζεται το πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις από τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

    Ρύθμιση προτείνει ότι η παροχή γάλακτος στους δικαιούχους εργαζόμενους των ΟΤΑ αντικαθίσταται από ετήσια καταβολή χρηματικού ποσού ύψους 300 ευρώ, αφορολόγητη και ακατάσχετη, προκειμένου να ωφεληθούν άμεσα οι εργαζόμενοι, καθώς όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, θα λάβουν τέλος οι καθυστερήσεις που παρατηρούνταν στην παροχή γάλακτος λόγω των χρονοβόρων διαγωνιστικών διαδικασιών.

    Το νομοσχέδιο θα παραμείνει αναρτημένο στο www.opengov.gr και στο diavoulefsiypes.gr για παρατηρήσεις έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2024.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Τρία παράθυρα για σύνταξη με βαρέα και ανθυγιεινά
    Τρία παράθυρα για σύνταξη με βαρέα και ανθυγιεινά

    Στις περιπτώσεις των βαρέων απαιτείται προσοχή από τους ασφαλισμένους, καθώς είναι απαραίτητο να έχουν συμπληρωθεί 1.000 βαρέα ένσημα τα τελευταία 17 χρόνια πριν από την αίτηση για σύνταξη

    Οι ασφαλισμένοι έχουν τρεις επιλογές για σύνταξη με το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Αυτή η κατηγορία εργαζομένων απολαμβάνει το ειδικό προνόμιο της συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, ενώ εξασφαλίζει αυξημένη σύνταξη λόγω των υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης.

    Στις περιπτώσεις των βαρέων απαιτείται προσοχή από τους ασφαλισμένους, καθώς είναι απαραίτητο να έχουν συμπληρωθεί 1.000 βαρέα ένσημα τα τελευταία 17 χρόνια πριν από την αίτηση για σύνταξη.

    Οι τρεις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με το καθεστώς των ΒΑΕ είναι οι εξής:

    Σύνταξη με βαρέα και 10.500 ένσημα.

    Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, άνδρες ή γυναίκες, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη διάταξη των βαρέων και ανθυγιεινών που προβλέπει τη συμπλήρωση 10.500 ημερών ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 ημέρες στα βαρέα, και την ηλικία των 62 ετών για πλήρη σύνταξη ή των 60 ετών για μειωμένη. Οι 10.500 ημέρες ασφάλισης μπορούν να συμπληρωθούν με πραγματικό χρόνο εργασίας αλλά και με πλασματικό χρόνο ασφάλισης. Αντίθετα, οι 7.500 ημέρες στα βαρέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά με πραγματικό χρόνο ασφάλισης. Η σύνταξη σε αυτή την περίπτωση είναι πλήρης εάν η αίτηση γίνει στην ηλικία των 62 ετών. Η σύνταξη στην περίπτωση αίτησης στα 60 είναι μειωμένη. Η μείωση στη μειωμένη σύνταξη στα 60 είναι 51,27 ευρώ σε σύγκριση με την πλήρη.

    Παράδειγμα. Μισθωτός του ΙΚΑ συμπλήρωσε τις 10.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά και 7.500 στα βαρέα τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ έχει γεννηθεί τον Ιούνιο του 1964. Θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί το 2024 σε ηλικία 60 ετών με μειωμένη σύνταξη, ενώ πλήρη σύνταξη θα μπορεί να λάβει σε ηλικία 62 ετών, το 2026.

    Ανδρες με βαρέα και 4.500 ένσημα.

    Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ άνδρες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη διάταξη των βαρέων και ανθυγιεινών που προβλέπει τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης συνολικά, εκ των οποίων 3.600 ημέρες ασφάλισης στο καθεστώς των βαρέων, και την ηλικία των 62 ετών για πλήρη σύνταξη. Οι 4.500 ημέρες ασφάλισης μπορούν να συμπληρωθούν με πραγματικό χρόνο εργασίας αλλά και με πλασματικό χρόνο ασφάλισης. Αντίθετα, οι 3.600 ημέρες στα βαρέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά με πραγματικό χρόνο ασφάλισης.

    Παράδειγμα. Μισθωτός του ΙΚΑ συμπλήρωσε τις 4.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά και 3.600 στα βαρέα το 2022, ενώ έχει γεννηθεί τον Φεβρουάριο του 1962. Θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί το 2024 σε ηλικία 62 ετών με πλήρη σύνταξη.

    Γυναίκες με βαρέα και 4.500 ένσημα.

    Οι γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη διάταξη των βαρέων και ανθυγιεινών που προβλέπει τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης συνολικά, εκ των οποίων 3.600 ημέρες ασφάλισης στο καθεστώς των βαρέων. Οι 4.500 ημέρες ασφάλισης μπορούν να συμπληρωθούν με πραγματικό χρόνο εργασίας αλλά και με πλασματικό χρόνο ασφάλισης. Αντίθετα, οι 3.600 ημέρες στα βαρέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά με πραγματικό χρόνο ασφάλισης.

    Για τις γυναίκες ασφαλισμένες, η δυνατότητα συνταξιοδότησης δίνεται με βάση το έτος θεμελίωσης:

    Οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 4.500 ημέρες συνολικά και 3.600 ημέρες στα βαρέα το 2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 55.

    Οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 4.500 ημέρες συνολικά και 3.600 ημέρες στα βαρέα το 2011 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 56.

    Οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 4.500 ημέρες συνολικά και 3.600 ημέρες στα βαρέα το 2012 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 57.

    Οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 4.500 ημέρες συνολικά και 3.600 ημέρες στα βαρέα από 1/1/2013 και έπειτα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 62.

    Παράδειγμα. Μισθωτή του πρώην ΙΚΑ συμπλήρωσε τις 4.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά και 3.600 στα βαρέα το 2010, ενώ έχει γεννηθεί τον Ιούνιο του 1969. Θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί το 2024 σε ηλικία 55 ετών. Η σύνταξη στην περίπτωση εξόδου στα 62 με το καθεστώς των βαρέων είναι πλήρης.

    Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

  • Σύνταξη: Ψαλίδα 475 ευρώ μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
    Σύνταξη: Ψαλίδα 475 ευρώ μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

    Οι 1.272 νέοι συνταξιούχοι του Ιουνίου έλαβαν κατά μέσο όρο κύρια σύνταξη από το Δημόσιο 1.224,45 ευρώ μεικτά, ενώ στον ιδιωτικό τομέα 749,11 ευρώ

    Ψαλίδα ανάμεσα στις νέες συντάξεις γήρατος που καταβάλλονται σε δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα (749,11 ευρώ) και σε εκείνους του Δημοσίου (1.224,45 ευρώ) καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

    Τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης και η συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι οι δύο βασικοί λόγοι στους οποίους αποδίδεται αυτή η μεγάλη απόκλιση.

    Αντίθετα, στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι προτιμούν τη μειωμένη σύνταξη, με τις μητέρες ανηλίκων να κρατούν τα ηνία.

    Η έκθεση «Ηλιος»

    Η τεράστια διαφορά ανάμεσα στα ποσά για τις νέες συντάξεις των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, συγκριτικά με εκείνες του Δημοσίου, καταγράφηκε τον Ιούνιο με την έκθεση «Ηλιος».

    Οπως αποκαλύπτει η έκθεση, οι 1.272 νέοι συνταξιούχοι του Ιουνίου έλαβαν κατά μέσο όρο κύρια σύνταξη από το Δημόσιο της τάξεως των 1.224,45 ευρώ μεικτά, ενώ στον ιδιωτικό τομέα η μέση σύνταξη άγγιξε τα 749,11 ευρώ.

    Η διαφορά των 475,34 ευρώ δημιουργεί μεγάλες ανισότητες ανάμεσα σε εργαζομένους της ίδιας ηλικίας και ετών ασφάλισης, με τους μεγάλους τυχερούς να είναι εκείνοι που έχουν εργοδότη το Δημόσιο.

    Τα στοιχεία της έκθεσης «Ηλιος» δείχνουν ότι στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας, οι συντάξεις γήρατος μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τα 820 ευρώ (μεικτά). Πιο συγκεκριμένα, έξι στους δέκα συνταξιούχους (1.160.083 άτομα) λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 1.000 ευρώ (μεικτά), σε μια περίοδο ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου, ο πληθωρισμός τροφίμων ανήλθε στο 2,4%, ενώ αυξήσεις διαπιστώθηκαν και στα είδη ένδυσης και υπόδησης, στα ενοίκια και στις μεταφορές (κυρίως στα αεροπορικά εισιτήρια).

    Την ίδια ώρα, αυξήσεις στις συντάξεις – λόγω αύξησης μισθών – φέρνει η νέα βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που θα ισχύσει για τις νέες συνταξιοδοτήσεις από το 2025 και εφεξής.

    Από την επόμενη χρονιά, οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης θα παύσουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό και θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του Δείκτη Μισθών όλων των εργαζομένων.

    Αν το 2024 ο Δείκτης Μισθών καταγράψει αύξηση 3,5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.

    Δυσοίωνο το μέλλον

    Τέλος, τονίζεται ότι μικρότερες συντάξεις με περισσότερα χρόνια δουλειάς επιφυλάσσει το μέλλον για τους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή τους σημερινούς εφήβους. Ηδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς σήμερα οι κύριες συντάξεις που εκδίδονται δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις αυξήσεις που δόθηκαν την τελευταία διετία.

    Κι αυτό οφείλεται στα εξής:

    1 Ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε χαμηλότερες ανταποδοτικές συντάξεις λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης.

    2 Οι συντάξεις των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα είναι συνάρτηση του μισθού, ο οποίος αυξάνεται με δυσκολία.

    3 Οι περίοδοι ανεργίας – ειδικά στη δεκαετία της κρίσης – δεν συμβάλλουν στην αύξηση της σύνταξης.

    Πηγή: Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ

  • Εφορία: Ταχύτερα η ενημερότητα σε όσους εξοφλούν τα χρέη τους στους δήμους
    Εφορία: Ταχύτερα η ενημερότητα σε όσους εξοφλούν τα χρέη τους στους δήμους

    Η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται άμεσα από τους δήμους για τις οφειλές των πολιτών

    Την εύκολη και γρήγορη αποδέσμευση της φορολογικής ενημερότητας για τους πολίτες, μετά την εξόφληση των οφειλών τους προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, υπόσχεται να φέρει από τον επόμενο μήνα η νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας της ΑΑΔΕ για άρση δέσμευσης ενημερότητας για χρέη προς ΟΤΑ.
    Το πρόβλημα σήμερα για τους φορολογούμενους είναι ότι, ενώ πολλές φορές δε γνωρίζουν καν ότι χρωστάνε σε δήμους (για μια κλήση της δημοτικής αστυνομίας που δε βρήκαν ποτέ στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους ή “μαζεμένα” δημοτικά τέλη μιας πενταετίας για κάποιο αγροτεμάχιο στην επαρχία) τα χρέη αυτά περνάνε στην εφορία, αλλά δεν εμφανίζονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στη ιστοσελίδα myAΑΔΕ. Και αυτό γιατί στο Taxisnet εμφανίζονται μόνο οι οφειλές που αφορούν άμεσα την εφορία και όχι αυτά που εισπράττονται υπέρ τρίτων.
    Έτσι, πολίτες που προσπαθούν π.χ. να κάνουν μια μεταβίβαση ή να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο, ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι υπάρχει κάποιο ανοιχτό χρέος και γι’ αυτό δεν μπορούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα. Αναγκαστικά, πρέπει να στηθούν στον γκισέ της εφορίας για να βρουν τι χρωστάνε. Εκεί ανακαλύπτουν ότι έχουν απλήρωτα χρέη προς τους δήμους και ότι αυτά έχουν αβγατίσει, εν αγνοία τους, με τα χρόνια.
    Αλλά και αν σπεύσουν να τα πληρώσουν άμεσα και με τις προσαυξήσεις τους -που στην περίπτωση του ΤΑΠ φτάνουν μέχρι και 200% της αρχικής οφειλής ενώ στις ξεχασμένες κλήσεις μπορούν να φτάσουν ακόμα υψηλότερα- δε βγαίνει αμέσως η ενημερότητα που έχει ανάγκη ο πολίτης.
    Αυτό αλλάζει: με απόφαση Πιτσιλή, από 1η Σεπτεμβρίου η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται ψηφιακά για την ανάγκη άμεσης αποδέσμευσης του αποδεικτικού ενημερότητας, σε φορολογούμενους που εξόφλησαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε Δήμους και Περιφέρειες.

    Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη έως το τέλος του έτους
    Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη έως το τέλος του έτους

    Tο κύμα μαζικής συνταξιοδότησης αναμένεται να διαρκέσει έως το 2030, με περίπου 165.000 έως 200.000 άτομα να συνταξιοδοτούνται ετησίως.

    Η εφετινή χρονιά αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ στις αιτήσεις συνταξιοδότησης, με τον αριθμό να φτάνει τις 220.000. Ήδη, στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για το 2024, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον συνταξιούχοι.

    Το κύμα μαζικής συνταξιοδότησης αναμένεται να διαρκέσει έως το 2030, με περίπου 165.000 έως 200.000 άτομα να συνταξιοδοτούνται ετησίως. Ο μεγαλύτερος όγκος αναμένεται από το 2025 και μετά, ενώ οι συζητήσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027 και μετά ενισχύουν αυτή την τάση.

    Χιλιάδες ασφαλισμένοι μπορούν ήδη να ανοίξουν την πόρτα της συνταξιοδότησης βασιζόμενοι σε όρια ηλικίας που έχουν ήδη κατοχυρώσει. Συγκεκριμένα, στο Δημόσιο υπάρχουν τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν το 2024: οι ασφαλισμένοι με 35ετία, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και 58 έτη ηλικίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, οι ασφαλισμένοι με 36ετία και κατοχύρωση το 2011, και οι ασφαλισμένοι με 37ετία και κατοχύρωση το 2010. Και οι τρεις κατηγορίες μπορούν να αποχωρήσουν με όριο ηλικίας που φτάνει τα 61 έτη και λίγους μήνες, εφόσον αυτό το όριο έχει ήδη συμπληρωθεί ή συμπληρώνεται εντός του 2024.

    Υπάρχει επίσης η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου με 25ετία έως την 31η Δεκεμβρίου 2012 και οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Για τους ασφαλισμένους μισθωτούς που κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως γονείς ανηλίκων, υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση.

    Αυτή η μαζική έξοδος προς τη σύνταξη αποτελεί σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς καλούνται να διαχειριστούν ένα αυξημένο φορτίο αιτήσεων και να εξασφαλίσουν την ομαλή καταβολή των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους.

    Πηγή: dnews.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο