Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 17:02

Φορολογικές δηλώσεις: Έξι εκατομμύρια Έλληνες με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα - Φέτος δηλώσαμε περισσότερα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μειώνονται οι "φτωχοί", αυξάνονται οι "πλούσιοι" των φορολογικών δηλώσεων. Οι εύποροι 19.205 με αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ

Ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 12.000 ευρώ σημαίνει ότι αυτός που το δηλώνει, εισπράττει έως 10.139 ευρώ τον χρόνο ή έως 724 ευρώ τον μήνα αν είναι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα ή έως 845 ευρώ καθαρό μηνιαίο εισόδημα αν είναι εργαζόμενος στο δημόσιο ή συνταξιούχος.

Το ότι οι φορολογούμενοι που δεν υπερβαίνουν αυτό το όριο εισοδήματος είναι η πλειοψηφία στην Ελλάδα δεν αποτελεί "είδηση" και ο λόγος είναι ο προφανής: μείωση εισοδημάτων λόγω της πολυετούς ύφεσης αλλά και εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Η "είδηση" που βγαίνει από την επεξεργασία αυτών των εκκαθαριστικών είναι ότι σταδιακά αρχίζει να μειώνεται το ποσοστό αυτών των φορολογουμένων στο σύνολο της χώρας. Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, οι έχοντες (ή για την ακρίβεια αυτοί που δηλώνουν) ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο περιορίστηκαν από το 71,85% του συνόλου, στο 69,01%.

Το δε… μεγάλο κόλπο, θα γίνει στις δηλώσεις του 2024 και του 2025. Διότι θα συνλειτουργήσουν τρεις παράγοντες: πρώτον η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με το ξεπάγωμα των τριετιών που θα φέρει τους χαμηλότερα αμειβόμενους μισθωτούς πιο κοντά ή και πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ. Δεύτερον η ενεργοποίηση του νέου συστήματος υπολογισμού του φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που θα βάλει τη "βάση" φορολόγησης στα 10.920 ευρώ. Και τρίτον η αποτύπωση στις φορολογικές δηλώσεις της 3ης και της 4ης αύξησης εισοδήματος στους συνταξιούχους επίσης θα επηρεάσει την πυραμίδα των δηλωμένων εισοδημάτων.

Αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος δεν σημαίνει πάντως και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του φορολογούμενου. Μπορεί να σημαίνει αύξηση των ονομαστικών αποδοχών ή περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σίγουρα σημαίνει αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων καθώς το υψηλότερο δηλωθέν εισόδημα δεν συνοδεύεται από τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών του 2023 προκύπτει η εξής εικόνα:

1. 6,127 εκατομμύρια φορολογούμενοι δηλώνουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ τον χρόνο ή 1000 ευρώ τον μήνα. Ήταν 6.435.965 πριν από έναν χρόνο. Αυτή η μείωση των 308.000 δεν αποτυπώνει ακριβώς την πραγματικότητα διότι η στατιστική καταγράφει πολύ μεγάλη αύξηση αυτών που εμφανίζονται με μηδενικό εισόδημα (από 791.985 άτομα πέρυσι σε 936.080). Δεν πρόκειται για φορολογούμενους που ζουν με… αέρα αλλά κυρίως για νέους σε ηλικία που υποχρεώνονται για ολοένα και περισσότερους λόγους να κάνουν φορολογική δήλωση (π.χ ενηλικίωση, απόκτηση περιουσιακού στοιχείου που δεν αποδίδει εισόδημα κλπ).

2. Περίπου ο ένας στους πέντε (19,84%, δηλώνει ατομικό εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ τον χρόνο). Είναι περίπου 1,761 εκατομμύρια πολίτες, αριθμός μεγαλύτερος σε σχέση με τα 1,642 εκατομμύρια πέρυσι.

3. Εισόδημα από 20.000 έως 50.000 ευρώ τον χρόνο, δηλώνουν 890.235 φορολογούμενοι από 798.136 πέρυσι. Εδώ η αναλογία έχει φτάσει στο 10% από 8,91% πέρυσι.

4. Από 50.000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ είναι μόλις 81.000 άνθρωποι ενώ ήταν 64.811. Μιλάμε φυσικά για το 0,9% του συνόλου των φορολογουμένων.

5. Οι πιο εύποροι των φορολογικών δηλώσεων είναι πλέον 19.205 άτομα καθώς αυτοί δηλώνουν εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ τον χρόνο. Αυξήθηκαν και αυτοί καθώς ήταν 16.000.

Πηγή: thetoc.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 11:24

Σχετικά Άρθρα

  • Εφορία: Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων
    Εφορία: Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων

    Θα αντλεί στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών, αλλά και από τραπεζικούς λογαριασμούς

    «Και τώρα διασταυρώσεις και εκτεταμένους ελέγχους». Αυτή είναι η εντολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Ελέγχων προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από περίπου 9.000.000 πολίτες.

    Συνολικά, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 2 Αυγούστου (καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων), το σύστημα TAXIS είχε υποδεχθεί 6.543.890 έντυπα Ε1 (βασική δήλωση φορολογίας εισοδήματος), 3.290.174 έντυπα Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων) και 1.532.645 έντυπα Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από οικονομική δραστηριότητα).

    Η εφορία

    Από το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, μία στις δύο ή ποσοστό 45,7% έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, δηλαδή 2.990.557 φορολογούμενοι (υπόχρεοι ή και σύζυγοι αυτών) δεν θα πληρώσουν κανένα επιπλέον ποσό φόρου.

    Αντίθετα, για μία στις τρεις φορολογικές δηλώσεις (35,02% επί του συνόλου) έχει προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό με αποτέλεσμα για 2.291.670 δηλώσεις ο μέσος πρόσθετος φόρος να ανέρχεται σε 1.992 ευρώ και συνολικά σε 4,56 δισ. ευρώ.

    Από την άλλη τυχεροί είναι 1 στους 5 φορολογούμενους καθώς για εκείνους προέκυψε πιστωτικό εκκαθαριστικό. Ειδικότερα, σε σύνολο 6.543.890 φορολογικών δηλώσεων, προέκυψε επιστροφή φόρου για 1.261.662. Το συνολικό ποσό επιστροφής που θα δοθεί είναι 460,4 εκατ. ευρώ και το μέσο ποσό ανέρχεται σε 365 ευρώ.

    Στο στόχαστρο των διασταυρώσεων και των ελέγχων θα βρεθούν είτε δειγματοληπτικά είτε γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και υποψίες

    Ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ

    Με την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων πιάνει αμέσως «δουλειά» ο αλγόριθμος της εφορίας ο οποίος αντλεί στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών, αλλά και από τραπεζικούς λογαριασμούς, το Ε9 και το κτηματολόγιο, ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες, δηλώσεις πόθεν έσχες κτλ.

    Ποιοι ελέγχονται

    Στο στόχαστρο των διασταυρώσεων και των ελέγχων θα βρεθούν είτε δειγματοληπτικά είτε γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και υποψίες ότι έχουν υποπέσει σε φοροδιαφυγή, ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα ή κέρδη μικρότερα από τα ελάχιστα τεκμαρτά εισοδήματα, ιδιοκτήτες ακινήτων που δηλώνουν κενά διαμερίσματα ή τα νοικιάζουν κάτω από 12 μήνες το έτος, όσοι εμφανίζουν ηλεκτρονικές αποδείξεις κοντά στο ύψος των πραγματικών τους εισοδημάτων, όσοι επικαλέστηκαν ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών για να δικαιολογήσουν τεκμήρια ή αγορά περιουσιακών στοιχείων. Η εφορία θα αντλήσει, σε κάθε περίπτωση, στοιχεία και από τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία θα διασταυρώσει στη συνέχεια με τα δηλωθέντα εισοδήματα όχι μόνο του τρέχοντος έτους αλλά και προηγούμενων.

    Ελεύθεροι επαγγελματίες

    Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο αλγόριθμος της εφορίας θα στοχεύσει σε περιπτώσεις όπου δηλωμένα ακαθάριστα έσοδα ή καθαρά κέρδη είναι προκλητικά χαμηλότερα από τα ελάχιστα τεκμαρτά εισοδήματα που καθορίζει ο μαθηματικός τύπος της εφορίας. Ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα να ελεγχθεί κάποιος θα έχει αν τα ακαθάριστά έσοδα που δηλώνει είναι κάτω και από τα ελάχιστα κέρδη που θεωρεί η εφορία ότι θα έπρεπε να είχε δηλώσει.

    Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσει αυτόματα διασταυρώσεις των στοιχείων που αναγράφονται στους κωδικούς του εντύπου Ε1 και αναλόγως των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της από διάφορες βάσεις δεδομένων θα καλέσει τους φορολογούμενους για διευκρινίσεις και αν δεν πειστεί από αυτές θα προχωρήσει σε άμεση έκδοση εντολής φορολογικού ελέγχου.

    Καταθέσεις – τόκοι – μερίσματα

    Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε καθώς και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι αθροιστικά εντός του προηγούμενου έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ ή το υπόλοιπο αυτών είναι άνω των 200.000 ευρώ είναι μέσα στις διασταυρώσεις που θα πραγματοποιήσουν οι φορολογικές υπηρεσίες.

    Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται ή υπάρχουν στις πλατφόρμες Airbnb, Booking κ.λπ.

    Τα μερίσματα και το leasing

    Επίσης, τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2023, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ) καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ. θα ελεγχθούν ώστε να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνονται στις πραγματικές οικονομικές δοσοληψίες του φορολογούμενου.

    Ακόμη και τα τιμολόγια σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τα τιμολόγια ρεύματος αλλά και το πόσο νερό καταναλώνει κάποιος μπαίνουν στον αλγόριθμο της ΑΑΔΕ και μπορεί να προκύψουν λαβράκια όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμοδίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποιος που πλήρωνε ετησίως πάνω από 1.000 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ βρέθηκε να έχει αδήλωτη πισίνα.

    Εισοδήματα από ακίνητα

    Εκεί πάντως που θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος είναι στα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές ή υπάρχουν στις πλατφόρμες Airbnb, Booking κ.λπ. Ιδιαίτερα ανήσυχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δηλώνουν κενά διαμερίσματα αλλά εμφανίζονται στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν καταναλώσει μέσα στο προηγούμενο έτος αρκετό ρεύμα ή όσοι εμφανίζουν σε ετήσια βάσει να εκμισθώνουν τα διαμερίσματα που έχουν στην κατοχή τους για διάστημα λιγότερο των 12 μηνών. Σ αυτές τις περιπτώσεις ο αλγόριθμος της εφορίας είναι πολύ πιθανόν να τους βγάλει σε λίστα ελέγχου.

    Ηλεκτρονικές αποδείξεις

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνοι που κινδυνεύουν να βγουν σε έλεγχο είναι όσοι δηλώνουν δαπάνες με ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής στους κωδικούς 049 – 050 κοντά στο ύψος των πραγματικών εισοδημάτων τους. Ουσιαστικά δηλαδή να μην τους μένουν χρήματα για οποιαδήποτε άλλη αγορά ή δαπάνη. Επίσης, στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν και όσοι εμφανίζουν στους εν λόγω κωδικούς μεγάλες αποκλείσεις στα ποσά που δηλώνουν με εκείνα που έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ από τις τράπεζες και το παρέχει ως πληροφορία κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ότι ισχύει, μισθωτοί, συνταξιούχοι, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και όσοι εμφανίζουν εισοδήματα από ενοίκια πρέπει σε ετήσια βάση να πραγματοποιούν δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ποσού ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός του (όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο). Σε αντίθετη περίπτωση θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που λείπουν.

    Τεκμήρια και ανάλωση κεφαλαίου

    Χιλιάδες φορολογούμενοι κάθε χρόνο για να δικαιολογήσουν τεκμήρια ή αγορά περιουσιακών στοιχείων προχωρούν σε ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών. Όμως οι ελεγκτικές αρχές μπορεί αρχικά να δέχονται τα ποσά που αναγράφονται στους σχετικούς κωδικούς ως ορθά αλλά τον τελικό λόγο θα τον πει όταν γίνουν οι ανάλογες διασταυρώσεις.

    Πηγή ΟΤ

  • Φορολογικές δηλώσεις: Πληρώσαμε πάνω από 4 δισ. ευρώ στην εφορία
    Φορολογικές δηλώσεις: Πληρώσαμε πάνω από 4 δισ. ευρώ στην εφορία

    Σε χρονιά ρεκόρ αναδεικνύεται το 2024 όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις και ειδικότερα στον φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

    Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία, το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό κινείται πάνω από τα 4 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί το 2023.

    aade-forologikes diloseis.jpg

    Ειδικότερα,

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΑΑΔΕ μετά την εκπνοή της προθεσμίας, υποβλήθηκαν συνολικά 6.543.890 δηλώσεις Ε1. Λιγότερες σε σχέση με τα στοιχεία τπυ 2023. Παράλληλα υποβλήθηκαν 3.290.174 δηλώσεις Ε2 και 1.532.645 δηλώσεις Ε3.

    Το 34,34% ή για 2.128.315 φορολογούμενους το αποτέλεσμα είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του έξτρα φόρου να ανέρχεται σε 3,952 δισ. ευρώ και κατά μέσον όρο για τον καθένα σε 1.856 ευρώ.

    Για το 19,6% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων ή για 1.214.763 το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό με συνολικό ύψος επιστροφής 425,253 εκατ. ευρώ ή 350 ευρώ κατά μέσο όρο. Για το 46,06% ή για 2.854.695 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.

    Υπενθυμίζεται πως τα νομικά πρόσωπα έχουν περιθώριο μέχρι τις 9/8 για την υποβολή των δικών τους δηλώσεων.

    Τα πρόστιμα

    Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα, εφόσον ο φόρος που προκύπτει από τη δήλωση υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

    Τα πρόστιμα διαμορφώνονται σε:

    • 100 ευρώ αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα,
    • 250 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τηρώντας απλογραφικά βιβλία και
    • 500 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με διπλογραφικά βιβλία.

    Πέραν των προστίμων όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική, επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

    Ακόμα μια εβδομάδα για τα νομικά πρόσωπα

    Η αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων σε συνδυασμό με το νέο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν εκτοξεύσει το μέσο φόρο στα 1.856 ευρώ από 1.585 ευρώ το 2023.

    Μάλιστα δεν αποκλείεται ο μέσος φόρος να ξεπεράσει και τα 2.000 ευρώ, για ορισμένουν επαγγελματίες.

    Σε υψηλά επίπεδα κινείται και ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώνεται στις επιχειρήσεις λόγω αυξημένης κερδοφορίας. Ηδη, ο φόρος που έχει βεβαιωθεί υπερβαίνει τα 4,6 δισ. ευρώ.

    Πηγή: cnn.gr

  • e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά για μη μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση
    e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά για μη μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση

    Την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών με παράλληλη μισθωτή εργασία για το έτος 2023 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ, με τα σχετικά ειδοποιητήρια να βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

    Στην εν λόγω εκκαθάριση εντάσσονται οι Mη Mισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2023.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης το συνολικό πλήθος ασφαλισμένων ανέρχεται σε 323.674. Από αυτούς προκύπτει:

    1722426100469-819159494-1.jpg

    Σημειώνεται ότι για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

    • Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 30/08/2024.

    Τέλος, για τους ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση, έχει τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» στην περίπτωση που επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό αντί να κρατηθεί στο λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Φορολογικές δηλώσεις: Πώς φτάσαμε στην παράταση - Τα νέα δεδομένα για τους φορολογούμενους
    Φορολογικές δηλώσεις: Πώς φτάσαμε στην παράταση - Τα νέα δεδομένα για τους φορολογούμενους

    Περίπου μια εβδομάδα κατάφεραν να «κερδίσουν» οι φορολογούμενοι και οι φοροτεχνικοί στον αγώνα για την παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

    Με μια ανακοίνωση το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «υπέκυψε» στα αιτήματα για την πολυπόθητη παράταση, κυρίως λόγω των τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπισε το σύστημα υποβολής δηλώσεων.

    Ωστόσο, μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση της ΑΑΔΕ σχετικά με την πορεία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, το οικονομικό επιτελείο δεν δέχθηκε να παρατείνει την προθεσμία μέχρι και τον Σεπτέμβριο, όπως ήταν το βασικό αίτημα των φοροτεχνικών.

    Μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων και με βάση τον ρυθμό υποβολής το υπουργείο έκρινει πως, «ο επιπλέον χρόνος που δίνεται είναι επαρκής».

    Νέο περιθώριο για τις τροποποιητικές χωρίς πρόστιμο

    Η μικρή παράταση που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τα τεχνικά προβλήματα που παρουσίασε το σύστημα υποβολής δηλώσεων λόγω της μαζικής υποβολής δηλώσεων από τις λογιστικές εφαρμογές δίνει περιθώριο και σε όσους θέλους να κάνουν διορθώσεις και τροποιήσεις χωρίς να ανησυχούν για πρόστιμο.

    Ειδικότερα, παρατείνεται έως τις 2/8 και 9/8 ο χρόνος υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων, ανάλογα με το αν αφορά φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

    Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.

    Έτσι οι όποιες διαγραφές, συμπληρώσεις ή διορθώσεις στους κωδικούς της δήλωσης μπορούν να γίνουν χωρίς πρόστιμο, εφόσον γίνουν εντός της νέας προθεσμίας.

    Τι αλλάζει στις προθεσμίες του φόρου εισοδήματος

    «Παράταση» παίρνει και η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, μετά την παράταση της προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 25/7.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση «έκπληξη» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, φορολογούμενοι και λογιστές έχουν περιθώριο μέχρι τις 2/8 για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων και μέχρι τις 9/8 για τις δηλώσεις νομικών προσώπων.

    Όμως το ίδιο ισχύει και για την καταβολή της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος, αντί για τις 31/7 που ήταν η αρχική προθεσμία.

    Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι όσοι φορολογούμενοι θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο που προκύπτει για να κερδίσουν έκπτωση 3%, θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει το ποσό έως τις 31 Ιουλίου.

    Τα πρόστιμα παραμένουν

    Ατιμέτωποι με πρόστιμα, που φτάνουν έως και τα 500 ευρώ, θα βρεθούν όσοι φορολογούμενοι δεν εκεμταλλευτούν την μικρή παράταση και δεν υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση εγκαίρως.

    Αναλυτικά, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

    • 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό στις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών προσώπων.
    • Στην περίπτωση που η δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
    • 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές και 250 ευρώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις.
    • 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές και 500 ευρώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει η προθεσμία - Σενάρια για παράταση
    Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει η προθεσμία - Σενάρια για παράταση

    Λιγότερες από τρεις μέρες μένουν για την εκπνοή της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων, την ώρα που λογιστές και φοροτεχνικοί επιμένουν πως η παράταση της προσθεσμίας είναι απαραίτητη.

    Σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου ενδέχεται σήμερα, Τετάρτη 24/7 να πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη για να γίνει εκτίμηση της κατάστασης. από εκεί θα φανεί αν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα αποφασίσει τελικά να δώσει την πολυπόθητη παράταση.

    Αν και το πιθανότερο σενάριο «βλέπει» μια σύντομη παράταση 1-2 ημερών και όχι παράταση ενός μήνα όπως ζητούν οι επαγγελματίες του χώρου.

    Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα βρίσκονται περισσότερες από 1 εκατομμύριο δηλώσεις φυσικών προσώπων και περίπου 100.000 δηλώσεις νομικών προσώπων.

    Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.614 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατομμυρίων δηλώσεων και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου που εκπνέει κανονικά η προθεσμία θα πρέπει από σήμερα να υποβάλλονται 250.000 δηλώσεις κατά μέσο όρο την ημέρα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί:

    • Ε1: 5.614.779 δηλώσεις
    • Ε2: 2.713.585 δηλώσεις
    • Ε3: 1.118.332 δηλώσεις

    Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνει πως οι δηλώσεις με πιστωτικό αποτέλεσμα ανέρχονται στο 20,6%, οι μηδενικές 46,69% και οι χρεωστικές αποτελούν το 33,25%.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Τα νέα δεδομένα για τον IBAN
    Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Τα νέα δεδομένα για τον IBAN

    Μια εβδομάδα απομένει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με το κυβερνητικό επιτελείο να επιμένει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος παράτασης», την ώρα που σύλλογοι λογιστών και φοροτεχνικών που επαναλαμβάνουν πως τα τεχνικά προβλήματα δεν τους επιτρέπουν να τηρήσουν την καταλακτική ημερομηνία της 26ης Ιουλίου.

    Μάλιστα, για τον λόγο αυτό απέστειλαν αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη επισημαίνοντας μια σειρά από προβλήματα από πλευράς της ΑΑΔΕ που καθιστούν αδύνατη την απρόσκοπτη διεκπεραίωση των ανειλημμένων επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

    Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά περισσότερες από 5.310.000 δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ σε προσωρινή υποβολή παραμένουνπερίπου 259.000 υποβολές Ε1

    Σύμφωνα με τον υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστο Δήμα, η παράταση δεν είναι απαραίτητη καθώς με την υπάρχουσα ροή υποβολής φορολογικών δηλώσεων, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι την προθεσμία.

    Όπως τόνισε, ο ρυθμός υποβολής «είναι λίγο πάνω από τις 140.000 καθημερινά. ‘Αρα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, που δεν έχουν υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις, να το κάνουν άμεσα».

    Προσοχή στα πρόστιμα

    Με αυτοτελή πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως και 500 ευρώ και ενδεχομένως πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις κινδυνεύουν όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, μετά την 26η Ιουλίου.

    Ειδικότερα, το «ποινολόγιο» της εφορίας που ισχύει σήμερα προβλέπει τα εξής πρόστιμα και επιβαρύνσεις για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις:

    1. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:

    • εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
    • εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
    • σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της διαφοράς του αποτελέσματος μεταξύ εμπρόθεσμης αρχικής και εκπρόθεσμης τροποποιητικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

    2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:

    • εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
    • εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
    • σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

    Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η επιβολή του προστίμου γίνεται μόνο όταν το επιπλέον προς καταβολή ποσό υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

    Ποιοι πρέπει να δηλώσουν αριθμό IBAN

    Ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού IBAN πριν την υποβολή φορολογικών δηλώσεων έχει γίνει και πάλι προεραιτικός, εφόσον δεν προκύπτει επιστροφή.

    Ωστόσο επισημαίνεται ότι σε όσους φορολογούμενους προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος, πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση του IBAN πριν την υποβολή της δήλωσης, προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό.

    Ο ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί στην:

    • ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN
    • εφαρμογή για κινητές συσκευές myAADEapp, επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ.»

    Πηγή: cnn.gr

  • Φορολογικές δηλώσεις: Πυρ ομαδόν από λογιστές και φορολογούμενους – Από τι θα εξαρτηθεί η παράταση
    Φορολογικές δηλώσεις: Πυρ ομαδόν από λογιστές και φορολογούμενους – Από τι θα εξαρτηθεί η παράταση

    Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις – Εκπνέει η προθεσμία

    «Πονοκέφαλος» συνεχίζει να παραμένουν οι φορολογικές δηλώσεις για λογιστές-φοροτεχνικοί και φορείς της αγοράς. Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθεί έστω μία ολιγοήμερη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις.

    Οι λογιστές υποστηρίζουν ότι τα πολλά λάθη και οι καθυστερήσεις ακόμα και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις έχουν ανατρέψει τα ούτως ή άλλως περιορισμένα χρονικά περιθώρια.

    Επιπλέον, τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, ανάγκασαν την ουσιαστική δυνατότητα υποβολής κάποιων δηλώσεων μετά τα 15 Μαΐου.

    Στο μεσοδιάστημα εμπλουτίζεται συνεχώς το σύστημα με δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Όπως τονίζουν σε συχνά χρονικά διαστήματα αποστέλλονται e-mail στους φορολογούμενους, που αφενός επιβεβαιώνεται ο ελλιπής εμπλουτισμός του συστήματος, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.

    Το αίτημα παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν προέκυψε αβασάνιστα από ιδιοτροπία των φορέων & οργανώσεων που το ζητούν, αλλά γιατί η Κυβέρνηση εμμένει σε ένα ανεδαφικό χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης, ειδικά από τη στιγμή που οι σχετικές διαδικασίες παρουσιάζουν κενά, ασάφειες και ελλείψεις, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ σε νέα επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών.

    Οι φορολογικές δηλώσεις

    Περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει τις φορολογικές δηλώσεις του με την προθεσμία να λήγει την Παρασκευή στις 26 Ιουλίου.

    Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.309.978 φορολογικές δηλώσεις από 6.550.000 υπόχρεους, που σημαίνει πως περίπου 1.240.000 φορολογούμενοι δεν έχουν τακτοποιήσεις τις υποχρεώσεις τους.

    Στο φόντο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι όσοι και όσες δεν υποβάλουν δηλώσεις έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα στη συνέχεια για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις που φτάνουν έως και 500 ευρώ.

    Ειδικότερα:

    – Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

    – Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.

    – Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

    Πηγή: in.gr

  • Τι θα γίνει με τις φορολογικές δηλώσεις – Πληθαίνουν οι «φωνές» που ζητούν παράταση
    Τι θα γίνει με τις φορολογικές δηλώσεις – Πληθαίνουν οι «φωνές» που ζητούν παράταση

    Οι σύλλογοι λογιστών και φοροτεχνικών που βρίσκονται εδώ και καιρό στα χαρακώματα με την κυβέρνησης για τις φορολογικές δηλώσεις

    Μέχρι τις 26 Ιουλίου, εκτός απροόπτου, θα πρέπει να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, ώστε μετά την εκκαθάριση να καταβάλουν το σχετικό φόρο.

    Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει η κόντρα οδηγείται στα άκρα η σύγκρουση μεταξύ των λογιστών και φοροτεχνικών.

    Οι λογιστές ζητούν παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

    Οι σύλλογοι λογιστών και φοροτεχνικών που βρίσκονται εδώ και καιρό στα χαρακώματα, απέστειλαν αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη επισημαίνοντας μια σειρά από ζητήματα κακοδιοίκησης όπως τονίζουν στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών μέσω της ΑΑΔΕ, γεγονός που καθιστά αδύνατη την απρόσκοπτη διεκπεραίωση των ανειλημμένων επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

    Οι λογιστές θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 11.00 π.μ. στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συγκέντρωση διαμαρτυρίας με βασικό αίτημα, μεταξύ άλλων, την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον την 31η/9/2024.

    Μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν τα σημαντικά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του συστήματος αλλά και την παρελκυστική τακτική του υπουργείου που αναβάλει συνεχώς τον ορισμό συνάντησης μαζί τους παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους για ορισμό συνάντησης προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι τα προβλήματα και να συζητηθούν τα αιτήματά τους..

    Οι λογιστές για τις φορολογικές δηλώσεις

    Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής αναφέρει:

    «Οι λογιστές θα επιβάλλουμε και το διάλογο και την παράταση!

    Όλοι την Παρασκευή 19/7/24 στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εθνικής οικονομίας και οικονομικών Νίκης 5-7 στις 11.00 πμ

    Το Υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο όπως φαίνεται και για το τζόγο, βάζει στοιχήματα για την ημερομηνία λήξης των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι εκεί εξαντλεί τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την αγωνία και τον κόπο δεκάδων χιλιάδων λογιστών, αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και φορολογούμενων.

    Οι ημερομηνίες έναρξης δεν τους απασχολούν, θεωρώντας ότι η έναρξη ταυτίζεται με την ημερομηνία που μπορεί κάποιος να μπει στο σύστημα για υποβολή. Το τι θα βρει εκεί μέσα φαίνεται δεν τους απασχολεί. Κατά κύριο λόγο οι δημόσιες υπηρεσίες υποβάλλουν τα απαραίτητα στοιχεία για τις δηλώσεις με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Απόδειξη ότι και φέτος στις αρχές ΙΟΥΛΙΟΥ ο ΕΦΚΑ ενημέρωσε για πολλοστή φορά με νέα στοιχεία, καλώντας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

    Η ίδια απαράδεκτη τακτική ακολουθείται όλα τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας τους λογιστές σε εξοντωτική δουλειά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, ενώ την ίδια στιγμή βγαίνουν από τα υπουργεία ανακοινώσεις για ανεπάρκεια-τεμπελιά και απροσεξία των λογιστών.

    Τον Αύγουστο που όλοι οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ξεκουραστούν για λίγες μέρες, οι λογιστές είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται στα γραφεία τους για να προλάβουν τις προθεσμίες που ορίζουν άνθρωποι που δεν ξέρουν ούτε τη δική τους φορολογική δήλωση να υποβάλλουν. Πολλές φορές αγνοούν και τους νόμους που έχουν ψηφίσει!

    Προχθές από την ΑΑΔΕ ενημερωθήκαμε ότι θα αναγνωρίζεται φορολογικά μόνο ότι είναι καταχωρημένο τα mydata, βάζοντας οριστικά τέλος, τόσο στη λογική όσο και στη λογιστική επιστήμη.

    Την ίδια στιγμή το σύστημα που πολυδιαφήμισαν (και ασφαλώς πληρώσαμε αδρά), έχει σοβαρά προβλήματα, που δεν μπορούν να λύσουν ούτε οι εταιρείες λογισμικού, αφού και οι ίδιες ζητάνε συνεχώς διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι 31/07 πρέπει να γίνει διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών που… δεν υπάρχουν στην αγορά!!!

    Οι προθεσμίες για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τον Ιούλιο είναι πολλαπλάσιες από άλλες περιόδους και προστίθενται οι δηλώσεις μέχρι 26/07. Με παράταση (από 30/06) για την οποία ΚΑΜΜΙΑ ευθύνη δεν έχουν οι λογιστές, αλλά οι “αρμόδιοι φορείς” που τώρα βάζουν στοίχημα για τη λήξη της προθεσμίας.

    Επειδή δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη σοβαρότητα των αρμοδίων αρχών, θα θέλαμε να υποβάλλουμε ένα και μόνο ερώτημα:

    Οι λογιστές έχουν δικαίωμα να κάνουν διακοπές με τις οικογένειες τους για λίγες μέρες το καλοκαίρι ή είναι υπερβολικό το αίτημα;

    Διάλογος ή εμπαιγμός

    Πολλοί μας κατηγορούν ότι δεν επιδιώκουμε το διάλογο και την πειθώ, πάρα μόνο κινητοποιήσεις. Η ένωση μας έχει επιδιώξει συναντήσεις, έχει υποβάλλει υπομνήματα, έχει αναδείξει προβλήματα και δυσλειτουργίες, έχει εξηγήσει στους αρμοδίους εκτενώς τα δίκαια αιτήματα μας.

    Ζητήσαμε από την αρχή του μήνα συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Δήμα, αναφέροντας γραπτώς τα θέματα προς συζήτηση.

    Πάρα τις συνεχείς οχλήσεις μας για ορισμό συνάντησης, το γραφείο του κ. Δήμα ακολούθησε παρελκυστική τακτική με συνεχείς αναβολές. Τελικά μετά από πιέσεις ορίζουν συνάντηση για σήμερα 16/7, με την Διευθύντρια του γραφείου του κ. Δήμα, την οποία όμως 1,5 ώρα πριν τη συνάντηση την ακυρώνουν !!

    Καταγγέλλουμε σε όλους τους λογιστές την απαράδεκτη συμπεριφορά του υφυπουργού απέναντι στον κλάδο.

    Καταγγέλλουμε την αναλγησία του υπουργείου οικονομικών και της ΑΑΔΕ, να μην δώσουν τον αναγκαίο χρόνο στον δοκιμαζόμενο κλάδο μας να υποβληθούν, έγκαιρα και έγκυρα οι φορολογικές δηλώσεις.

    Οι λογιστές θα επιβάλλουμε με τον αγώνα μας και το διάλογο και την παράταση των δηλώσεων.

    Καλούμε όλους τους λογιστές, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Παρασκευή 19/7/2024 στις 11.00 π.μ. στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκης 5-7.

    Καλούμε τις ενώσεις των μισθωτών συναδέλφων μας, καθώς και τις επαγγελματικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων πελατών μας, να συνδράμουν στον αγώνα για επίλυση των κοινών μας προβλημάτων.

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

    1. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν μπορεί να είναι πριν την 30/9/2024.

    2. Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας.

    3. Οι δηλωτικές υποχρεώσεις που λήγουν το μήνα Αύγουστο μετατίθενται τουλάχιστον έως τις 15/9”.

    Ο Πρόεδρος
    Παύλος Αποστόλου

    Η Γενική Γραμματέας
    Αναστασία Αναστασίου »

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο