Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 17:25

«Ανακαινίζω - Ενοικιάζω»: Δεν θα «αναχαιτίσει» το κόστος στέγασης - Τα 5+1 ερωτήματα για τα 12.500 κλειστά ακίνητα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική κρίση, αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή. Το σύνολο των δεικτών της Eurostat κατατάσσουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης για τουλάχιστον 6 συναπτά έτη στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. αναδεικνύοντας, την άμεση ανάγκη υιοθέτησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα αναχαίτισης του κόστους στέγασης.

Με στόχο την αναχαίτιση του κόστους στέγασης και την ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κλειστών ακινήτων, η κυβέρνηση «ενεργοποίησε» το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» με απώτερο σκοπό την ένταξη 12.500 κατοικιών με προϋπολογισμό 50.000.000€.

Τα 5+1 βασικά ερωτήματα για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»:

Πού βρίσκονται τα 12.500 «κλειστά» ακίνητα

Για να καταγραφεί μείωση του κόστους στέγασης, θα πρέπει να καταγραφεί αύξηση της διαθεσιμότητας των ακινήτων σε περιοχές που είναι «πιεσμένες». Επομένως, αναχαίτιση του κόστους στέγασης θα καταγραφεί αν «μαζικά» σε περιοχές «πιεσμένες» όπως πχ. οι Αμπελόκηποι, η Καλλιθέα, το Παγκράτι, ο Βύρωνας, η Νέα Σμύρνη, ο Πειραιάς, το Αιγάλεω, το Χαλάνδρι κλπ., ενταχθούν πλήθος ακινήτων.

Αν τα ακίνητα που θα ενταχθούν είναι επί των πλείστων σε οικιστικές περιοχές της περιφέρειας που δεν καταγράφουν ραγδαία αύξηση των ενοικίων, τότε, δεν θα καταγραφεί αναχαίτιση του κόστους στέγασης. Είναι σημαντικό να ανακαινιστούν τα κλειστά ακίνητα στην περιφέρεια, αλλά, σημαντικότερο είναι να ανακαινιστούν π.χ. 5.000-6.000 στον Δήμο Αθηναίων, π.χ. 2.000 ακίνητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, π.χ. 2.000 ακίνητα στον Δήμο Χανιών κλπ.

Κεφάλαιο δαπανών 10.000€ και μέγιστο ποσό επιδότησης 4.000€

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα πρέπει να διαθέτει ίδια κεφάλαια ή να μπορεί να δανειστεί. Επομένως, για μια ανακαίνιση της τάξεως των 10.000€, απαιτούνται ιδία κεφάλαια ή/και δανεισμός τα τάξεως των 6.000€.

Πόσοι ιδιοκτήτες που έχουν δηλωμένο κλειστό στο Ε2 το ακίνητό τους διαθέτουν ιδία κεφάλαια της τάξεως των 6.000€ ή μπορούν να δανειστούν 6.000€ ;

Αν το ακίνητο βρίσκεται σε «πιεσμένες» περιοχές (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Παγκράτι, Βύρωνα, Αμπελόκηποι, Αιγάλεω, Χαλάνδρι, κλπ.), είναι αδιανόητο ένας ιδιοκτήτης που διαθέτει την οικονομική δυνατότητα σήμερα των 6.000€, να μην έχει ανακαινίσει ήδη το ακίνητό του και να έχει «χάσει» ενοίκια τουλάχιστον 3-4 ετών!

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον ιδιοκτήτη κλειστού ακινήτου που δεν διαθέτει αποδεδειγμένα τα ίδια κεφάλαια ή είναι «κόκκινος» στα τραπεζικά ιδρύματα. Εδώ, θα μπορούσαμε εφόσον το ακίνητο είναι σε «πιεσμένη» περιοχή, να υπάρχει η δυνατότητα τα ίδια κεφάλαια ή/και το δάνειο να καλυπτόταν από τον ενοικιαστή του ακινήτου, αλλά, με διάρκεια μίσθωσης μεγαλύτερη της τριετίας και «συμψηφισμού» των ίδιων κεφαλαίων-δόσεις δανείου με μέρος ή/και του συνόλου του ενοικίου.

Τι ανακαίνιση μπορείς να κάνεις με κεφάλαιο 10.000€

Όταν αναφερόμαστε σε «κλειστά» ακίνητα, δηλωμένα στο Ε2 τουλάχιστον 3χρόνια, θα πρέπει να κατανοούμε ότι αφορά κυρίως ακίνητα κατασκευής πριν το 1990 και στην πλειονότητά τους, ακίνητα κατασκευής του 1960-1980. Ακίνητα που διαθέτουν μονά τζάμια, ξύλινα παράθυρα και μπαλκονόπορτες, μη ασφαλείας πόρτα εισόδου του διαμερίσματος, είδη υγιεινής και κουζίνα της εκάστοτε δεκαετίας.

Μια βασική ανακαίνιση ενός διαμερίσματος κατασκευής του 1970-1980, περιλαμβάνει :

  • Διπλά Τζάμια, μπαλκονόπορτες αλουμινίου, πόρτα εισόδου ασφαλείας, είδη υγιεινής, ντουλάπια κουζίνας, νεροχύτη, ντουλάπες δωματίων, βάψιμο

Δεν αναφερόμαστε στην αλλαγή εσωτερικών πορτών, πατωμάτων, εγκατάσταση νεών πριζών και διακοπτών ή/και σε εγκατάσταση νεών καλωδιώσεων, σωληνώσεων.

Αν κάνουμε μια έρευνα για το κόστος ανακαίνισης, εύκολα διαπιστώνουμε ότι με κεφάλαιο ανακαίνισης 10.000€, ελάχιστες από τις άνωθεν εργασίες μπορούν να υλοποιηθούν. Μετά τις ραγδαίες αυξήσεις των οικοδομικών υλικών τα τελευταία 3-4χρόνια, το κόστος ανακαίνισης, υπολογίζεται από 300€-400€/τ.μ. για ανακαίνιση (φρεσκάρισμα) μικρής κλίμακας και μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 1.000€/τ.μ. , ανάλογα με το είδος της ανακαίνισης.

Τι είδους ακίνητα θα ανακαινιστούν με κεφάλαιο 10.000€

Αν ένα ακίνητο είναι «κλειστό» και μάλιστα δηλωμένο στο Ε2 για τουλάχιστον 3 χρόνια σε «πιεσμένες» περιοχές - υψηλής ζήτησης, τη στιγμή που η κτηματαγορά καταγράφει τεράστια ζήτηση για ενοικίαση, θα πρέπει πραγματικά να πρόκειται για ένα ακίνητο που χρήζει ριζικής ανακαίνισης και όχι «φρεσκαρίσματος». Σο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» μπορούν να ενταχθούν ακίνητα έως 100τμ. Είναι αδιανόητο να θεωρούμε ότι μπορεί να ανακαινιστούν ορθά και με τις προδιαγραφές του σήμερα (ενεργειακή αναβάθμιση κλπ.) ακίνητα 100τμ με μόλις 10.000€, δηλαδή 100€/τ.μ. .

Το κεφάλαιο των 10.000€ είναι αντιπροσωπευτικό για ανακαίνιση ακινήτου 30τμ-40τμ, χωρίς να θεωρούμε ότι μπορούμε να προβούμε σε ριζική ανακαίνιση, αλλά, σε μια αξιοπρεπή ανακαίνιση. Αν ανακαινιστούν κυρίως μικρά διαμερίσματα κατάλληλα για νέους ή/και φοιτητές, τότε δεν μπορούμε να «μιλάμε» για να αναχαίτιση του κόστους στέγασης οικογενειακής κατοικίας. Αν ανακαινιστούν με κεφάλαιο 10.000€ κατοικίες 75-100τμ, θα πρόκειται για ανακαινίσεις μικρής κλίμακας, ανακαινίσεις «φρεσκαρίσματος».

Σε τι τιμή θα μισθωθούν οι ανακαινισμένες κατοικίες

Εφόσον οι ιδιοκτήτες των κλειστών ακινήτων χρηματοδοτήσουν την ανακαίνιση του ακινήτου τους, είτε με ίδια κεφάλαια, είτε μέσω δανεισμού για το κεφάλαιο που υπολείπεται της επιδότησης ύψους 4.000€, θα θελήσουν, το συντομότερο δυνατόν να αποσβέσουν την επένδυση τους. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο «πλαφόν» στη τιμή μίσθωσης ανά τετραγωνικό μέτρο, είναι εντελώς λογικό οι ιδιοκτήτες, να προσπαθήσουν να μισθώσουν τα ακίνητα τους με βάση τα ζητούμενα μισθώματα του σήμερα στην εκάστοτε περιοχή. Μειωμένες τιμές μίσθωσης θα καταγράφαμε αν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα π.χ. 6-12 μήνες, σε μια περιοχή π.χ. στην Καλλιθέα, αυξανόταν η διαθεσιμότητα ακινήτων κατά 300-500 ακίνητα . Κάτι τέτοιο δεν αναμένουμε να καταγραφεί !

Επιδότηση και κίνητρα με βάση τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιοχής

Θα έπρεπε η επιδότηση να διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο. Δηλαδή, ανάλογα με την «πίεση» που καταγράφεται στην εκάστοτε περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό στις «πιεσμένες» περιοχές να καταγραφεί «μαζική» αύξηση της διαθεσιμότητας των προς ενοικίαση ακινήτων, με απώτερο στόχο την «αναχαίτιση» του κόστους στέγασης.

Θα μπορούσαμε στις «πιεσμένες» περιοχές η επιδότηση να είναι αρκετά μεγαλύτερη και μικρότερη στις μη «πιεσμένες» περιοχές. Παράλληλα, εφόσον πρόκειται για δηλωμένο «κλειστό» ακίνητο στο Ε2 τουλάχιστον για 3χρόνια, εφόσον πλέον μισθωθεί, το δημόσιο θα εισπράττει έσοδα από τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια που μέχρι σήμερα δεν εισέπραττε – νέα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο.

Θα μπορούσαμε να «δώσουμε» επιπρόσθετα, κίνητρο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που να σχετίζεται με τον φόρο εισοδήματος από την συγκεκριμένη μίσθωση – με την βασική προϋπόθεση το ακίνητο να μισθωθεί σε προσιτό κόστος.

Γενικότερα, όταν σχεδιάζουμε μέτρα που στοχεύουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης, δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια, αλλά, να διαθέτουν χαρακτηριστικά που αφορούν την εκάστοτε περιοχή.

Σημείωση: Σε χώρες της Ε.Ε, «πιεσμένες» χαρακτηρίζονται οι περιοχές που οι μέσες τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 5% περισσότερο από τον πληθωρισμό τα προηγούμενα πέντε χρόνια ή οι μέσες τιμές ενοικίασης συνολικά έχουν υπερβεί το 30% του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών στην περιοχή. Στην Ισπανία ισχύει αν το ενοίκιο (ή η ζητούμενη τιμή για ακίνητα προς πώληση) θα πρέπει να έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 3% πάνω από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τα προηγούμενα 5 χρόνια.

Η στεγαστική κρίση σε αριθμούς

  1. Το 45,5% των πολιτών στη χώρα μας, ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Στη λίστα με τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά για το 2022, ακολουθεί η Βουλγαρία (19,9%), η Ρουμανία (18,4%), η Κροατία (15,7%) , όταν το μέσο όρο στην Ε.Ε είναι 9,2% σύμφωνα με την Eurostat. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αύξηση κατά 9,1 μονάδων σε σχέση με το 2021 (36,4%), αντιστοιχεί σε περίπου 910.000 περισσότερα άτομα .
  2. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, οι δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίου, δόσης δανείου, πάγιων λογαριασμών και καταναλωτικών δανείων ήταν η συνιστώσα στέρησης που παρουσίασε το 2023 τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση: 62,5%! Πλέον στο σύνολο του πληθυσμού (φτωχοί και μη φτωχοί) σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά (ποσοστό 47,3%) δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι, τη δόση δανείου και τους λογαριασμούς, ενώ το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 29,1%.
  3. Τα φτωχότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν φυσικά μεγαλύτερα προβλήματα, με το ποσοστό να φθάνει πλέον στο 79,1%. Δηλαδή 8 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν οικονομική αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές ενοικίου, δόσεων δανείων και πάγιων λογαριασμών.
  4. Το 74,2% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματος για το κόστος στέγασης ,όταν το μέσο όρο στην Ευρώπη είναι 21,2% σύμφωνα με την Eurostat.
  5. Το 71,9% των Ελλήνων 18-34 ετών ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο, η χώρα μας κατέχει τη 2η θέση στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε σύμφωνα με την Eurostat.
  6. Οι Έλληνες σύμφωνα με την Eurostat είχαν τον πέμπτο χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα (9.520€) το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.
  7. Tο 26,3% των Ελλήνων βρίσκεται στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
  8. To 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές στα βασικά αγαθά ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους
  9. Στο 72,8% η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα, καταγράφοντας μείωση κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2019-2022. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε 102.695 κατοικίες (3.949.900 το στεγαστικό απόθεμα το 2019 – Eurostat). Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μικρότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης από το 2005 έως και σήμερα, ακόμη και από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.
  10. Σύμφωνα με έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ , η οικονομική κατάσταση της πλειονότητας των νοικοκυριών επιδεινώθηκε σημαντικά το 2023, εξαιτίας των ανατιμήσεων. Το 30,7% των νοικοκυριών δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε, με τον μέσο όρο της μείωσης στο 24,7%. Για το 60,6% των νοικοκυριών το εισόδημα δεν επαρκεί και περιορίζει τις δαπάνες του. Επτά στα 10 νοικοκυριά επηρεάζεται σημαντικά από τις αυξήσεις στα τρόφιμα. Στο σύνολο των νοικοκυριών το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μεσοσταθμικά για 23 ημέρες, ενώ για τα νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα τελειώνει πριν από το τέλος του μήνα (60,7%), αυτό επαρκεί μεσοσταθμικά για 19 ημέρες

Άμεση ανάγκη εντός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής

Η Ελλάδα άργησε να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής, τη στιγμή που πολλές χώρες της Ευρώπης εφαρμόζουν διευρυμένες πολιτικές στέγασης δημιουργώντας κοινωνικές κατοικίες εδώ και δεκαετίες, ενώ, λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν ιδιαίτερα από το 2018-2019, έχουν προβεί σε υιοθέτηση νέων μέτρων με στόχο την αναχαίτιση του κόστους στέγασης.

Απαιτείται να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να κατανοήσουμε ότι το προσαυξημένο κόστος στέγασης δεν αφορά πλέον αποκλειστικά τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο φτώχειας ή/τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά ή μόνο τους νέους ηλικιακά, πλήττει και άτομα των οποίων τα εισοδήματα είναι, αφενός υψηλότερα, αφετέρου όμως, πολύ χαμηλά για να μπορούν να στεγαστούν υπό τις συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς.

Οι οικονομικές προκλήσεις στη παγκόσμια κοινότητα καθώς και στη χώρα μας βρίσκονται προ των πυλών και απαιτούνται άμεσα διευρυμένες πολιτικές στέγασης, πολιτικές με διεύρυνση των δικαιούχων, με στόχο την αναχαίτηση του κόστους την επόμενη ημέρα και τη προσβασιμότητα σε αγορά κατοικίας, αλλά, παράλληλα και πολιτικές με υλοποίηση 2-3 ετών, που θα στοχεύουν στην εξάλειψη ιδίων δεδομένων στο μέλλον, καθώς και μέτρα που θα «προστατεύουν» την ιδιοκτησία υπό συνθήκες μη υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Η δημιουργία μέτρων φθηνού δανεισμού ή/και επιδότησης ανακαίνισης κλειστών ακινήτων και μάλιστα μικρής κλίμακας με βάση την ανάγκη του σήμερα, δεν μπορούν να αποτελούν την ναυαρχίδα στεγαστικών πολιτικών μιας χώρας που είναι πρωταθλήτρια του κόστους στέγασης για 6 συναπτά έτη, αλλά, ένα από τα πολλά μέτρα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής – κάτι που δεν ισχύει στη χώρα μας.

Μη ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι από τις λίγες χώρες της Ε.Ε που δεν διαθέτει κοινωνικές κατοικίες (όχι εργατικές).Η κοινωνική κατοικία αντιπροσωπεύει μορφές παρεμβάσεων- κατασκευή, ρυθμιστικά μέτρα κλπ., της εθνικής κυβέρνησης ή/και των τοπικών αρχών στην αγορά κατοικίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων.

Η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 10:06

Σχετικά Άρθρα

  • Ανακαινίζω-Νοικιάζω: Αυξάνεται η επιδότηση για το πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο
    Ανακαινίζω-Νοικιάζω: Αυξάνεται η επιδότηση για το πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο

    Εντός 3μήνου ο πρώτος διαγωνισμός για την αξιοποίηση οικοπέδων του δημοσίου

    Νέα διάταξη για τη βελτίωση του προγράμματος του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», έρχεται εντός του πρώτου 20ήμερου του Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε η υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ
    Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε η υπουργός, «εντός του Σεπτεμβρίου θα έχουμε ψηφίσει την καινούρια διάταξη για να βελτιώσουμε το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» και να αυξήσουμε την επιδότηση στο 60% προκειμένου να έχουμε περισσότερες αιτήσεις γιατί αυτή τη στιγμή ανέρχονται στις 1.000. Σίγουρα εντός του πρώτου 20ήμερου του Σεπτεμβρίου θα αλλάξει και θα ισχύει αναδρομικά για αυτόν που έχει κάνει την αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με το 40% της επιδότησης να ισχύει η αύξηση του 60%. Παράλληλα, θα αυξήσουμε και τη δυνατότητα που έχει για την ανακαίνιση και θα πάει παραπάνω από 10.000».
    Αναφορικά με τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων, η Σοφία Ζαχαράκη επεσήμανε ότι «θα υλοποιήσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα, αφού μελετήσουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Δηλαδή πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε, παλιά αστυνομικά τμήματα, παλιά σχολεία, δημοτικά ή δημόσια κτήρια, κάθε στεγαστικό απόθεμα που υπάρχει κυρίως στα νησιά και σε Ηπειρωτικούς Δήμους προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων. Θα είμαστε έτοιμοι να πούμε περισσότερα πράγματα για αυτό μέσα στην χρονιά. Ήδη έχουμε συλλέξει μαζί με την ΕΤΑΔ και την ΕΕΤΑΑ τα διαθέσιμα κτήρια τα οποία προφανώς θα πρέπει να αποτιμηθούν, να γίνει κοστολόγηση, με τους μηχανικούς και να μελετήσουμε πως να ανακαινιστούν, πάντα σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση. Αλλά δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για αυτό».

    Ερωτηθείσα η υπουργός για την κοινωνική αντιπαροχή, ανακοίνωσε ότι «αναμένεται να βγει ο διαγωνισμός μέσα στο επόμενο 3μηνο, ίσως και λίγο νωρίτερα και θα αφορά στην αξιοποίηση των οικοπέδων του δημοσίου, όπως της ΔΥΠΑ. Η διάταξή μας είναι έτοιμη, άρα ουσιαστικά θα ψηφιστεί η επικαιροποιημένη του 2022, οπωσδήποτε, τον Σεπτέμβριο έτσι ώστε να μπορέσει να τρέξει ο πρώτος διαγωνισμός. Τι θα σου δώσει όμως; Σε ένα οικόπεδο μέσω ΣΔΙΤ θα καλέσεις ιδιώτες να χτίσουν κάποια διαμερίσματα τα οποία θα δοθούν για κοινωνική στέγαση, με προσιτό μισθωτήριο εκείνη την στιγμή, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι με κανονικές τιμές της αγοράς. Αυτό, όμως, σου δίνει αποτέλεσμα μετά από καιρό. Άρα τα άμεσα μέτρα έχουν να κάνουν προφανώς με την κοινωνική στέγαση όπως είναι η επιδότηση ενοικίου».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αναβαθμίζεται το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» - Διπλό μπόνους και μεγαλύτερη επιδότηση
    Αναβαθμίζεται το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» - Διπλό μπόνους και μεγαλύτερη επιδότηση

    Στο 60% από 40% αυξάνεται το ποσοστό επιδότησης, ενώ το ανώτατο όριο δαπανών ανεβαίνει στα 15.000 ευρώ - Βάσει των σχετικών σχεδιασμών, θα αυξηθεί το ποσό
    της ενίσχυσης που χορηγείται σε εκείνους που ανακαινίζουν τα κενά τους διαμερίσματα με στόχο να τα νοικιάσουν αμέσως μετά

    Σε βελτιωτικές ρυθμίσεις του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» προχωρά η κυβέρνηση, το οποίο και ενεργοποίησε πρόσφατα.

    Οι αναβαθμίσεις του προγράμματος που αφορά την αξιοποίηση 12.500 κενών κατοικιών, σχετίζονται με την αύξηση του ποσοστού της επιδότησης στο 60% από 40% και στην αύξηση του ανώτατου ορίου δαπανών για την ανακαίνιση της κατοικίας από τα 10.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, σε 15.000 ευρώ. Η αυξημένη επιδότηση στο 60% θα έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει από τα αρμόδια υπουργεία, δεν θα υπάρχουν μεταβολές στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.

    Το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» επιδοτεί μια σειρά από δαπάνες προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν κατοικίες που σήμερα είναι κενές, με τη δέσμευση ότι θα τις εκμισθώσουν τουλάχιστον για μια τριετία.

    Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικιών, για ένα ακίνητο με χρήση κατοικία, εφόσον πληρούνται, μεταξύ άλλων, οι εξής προϋποθέσεις:

    -Οι δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
    -Το ακίνητο έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή

    Οι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο πραγματικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

    Ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, μίλησε σήμερα το πρωί στο MEGA, αναλύοντας όλες τις λεπτομέρειες.

    Σήμερα μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» της ΔΥΠΑ ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να λάβει ποσό που αγγίζει τα 4.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει εργασίες ανακαίνισης «κενού» ακινήτου, ώστε να το «ρίξει» και πάλι στην αγορά. Στο τραπέζι όμως έχουν πέσει βελτιωτικές κινήσεις.

    Τι προβλέπει το πρόγραμμα και τι αλλάζει

    Το ποσό της επιδότησης θα αυξηθεί, καθώς πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι το ποσοστό επί των δαπανών που θα γίνουν να ανέβει από το 40% στο 60%. Με άλλα λόγια από 4.000 ευρώ το ανώτερο ποσό επιδότησης θα ανέβει στα 6.000 ευρώ.

    Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» είναι μόλις ένα κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, μέρος του οποίου είναι και η έλλειψη διαμερισμάτων προς εκμίσθωση, στοιχείο που ενισχύει την ανοδική τάση των τιμών στα ενοίκια.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Εκσυγχρονίζονται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Πηνειού
    Εκσυγχρονίζονται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Πηνειού

    Προτεραιότητα η αναβάθμιση των υπηρεσιών

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την παράδοση των τριών ανακαινισμένων ΚΕΠ του Δήμου Πηνειού που αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητα των δημοτών παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε σύγχρονες υποδομές. Η επιτυχής υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου υπήρξε αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών της σημερινής Δημοτικής Αρχής καθώς η ολιγωρία της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Πηνειού έθεσε σε κίνδυνο την απορρόφηση της χρηματοδότησης.

    Ο Δήμος Πηνειού χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 88.897,88€ στο πλαίσιο του έργου «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ» που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, για την αναβάθμιση των τριών ΚΕΠ σε Γαστούνη, Βαρθολομιό και Τραγανό. Οι εργασίες ανακαίνισης περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες εργασίες για τη διαρρύθμιση των χώρων με στόχο την ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών και συνακόλουθα την διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Ειδικότερα προβλέπεται μεταξύ άλλων η τοποθέτηση ψευδοροφής από πλάκες ορυκτών ινών, ελαιοχρωματισμοί εσωτερικών τοιχοποιιών, η προμήθεια και τοποθέτηση γραφείων και ερμαρίων, η εγκατάσταση φωτιστικών ψευδοροφής led panel, η προμήθεια και τοποθέτηση κλιματιστικής μονάδας Inverter τύπου κασέτας κ.α. .

    Τα ΚΕΠ Βαρθολομιού και Τραγανού αναμένεται να παραδοθούν άμεσα ενώ για το ΚΕΠ Γαστούνης αναμένεται να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής του διωρόφου κτιρίου. Πρόκειται για ενέργειες που θα συμβάλλουν στην επίλυση του μείζονος προβλήματος στεγανότητας και στατικότητας της στέγης.

    «Στόχος η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών»

    Την εξέλιξη των εργασιών επέβλεψε το πρωί της Παρασκευής ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός συνοδευόμενος από αντιδημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους καθώς και από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου. Τα μέλη του κλιμακίου διαπίστωσαν ότι τα συνεργεία κινούνται με γρήγορους ρυθμούς και ότι σύντομα –με εξαίρεση το κτίριο της Γαστούνης- αναμένεται να παραδοθούν στο κοινό.

    Αναφερόμενος στη συνολική πορεία του έργου ο Δήμαρχος Πηνειού στάθηκε ιδιαίτερα στην ολιγωρία που επέδειξε η απελθούσα δημοτική αρχή στο να προχωρήσει τις αναγκαίες διαδικασίες και να εκπονήσει τις σχετικές μελέτες παρά τις συνεχείς οχλήσεις από το αρμόδιο υπουργείο. «Τον Φεβρουάριο του 2024, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, προχωρήσαμε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην χαθεί η χρηματοδότηση και κατ’ επέκταση το έργο· ευτυχώς βρισκόμαστε πλέον σε καλό δρόμο» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα ο κ. Καστρινός επεσήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα η σταδιακή βελτίωση και αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων με ανακαινίσεις –όπου απαιτούνται- , με βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας για τα Άτομα με Αναπηρία καθώς και με την ενεργειακή αναβάθμισή τους όπου αυτό είναι εφικτό. «Επιδιώκουμε να βελτιώσουμε αφενός τις συνθήκες εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων αφετέρου την παρεχόμενη εξυπηρέτηση προς τους πολίτες. Μέσα σε έξι μήνες έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση και έχουμε επιτύχει πολλά· ζητάμε ωστόσο τους δημότες μας να επιδείξουν υπομονή και να είναι αρωγοί στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας».

    dimos pin kep eks 2

    Την εξέλιξη των εργασιών επέβλεψε ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός συνοδευόμενος από αντιδημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους καθώς και από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.

    dimos pin kep eks 3

    dimos pin kep eks 4

    Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης στα ΚΕΠ Βαρθολομιού και Τραγανού.

    (Δελτίο Τύπου)

  • «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Η αύξηση της επιδότησης στο 60% θα ισχύει και αναδρομικά
    «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Η αύξηση της επιδότησης στο 60% θα ισχύει και αναδρομικά

    Αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», θα έχει η αυξημένη επιδότηση στο 60%, από το 40% που προβλέπονταν αρχικά, στο πλαίσιο των βελτιώσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, όπως ανέφερε σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

    Σχετικά για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και στο διάδοχο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», μιλώντας στο Open η κ. Ζαχαράκη ανέφερε:

    «Μέσω του προγράμματος "Σπίτι μου" ήδη περισσότερα από 6.500 ζευγάρια έχουν εκταμιεύσει τα δάνεια τους για την αγορά κατοικίας και έως το τέλος του 2024 θα έχουμε φτάσει στα 9.200 ζευγάρια. Πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να υπάρξει και η συνέχεια του προγράμματος με το "Σπίτι μου 2" ή καλύτερα το "Σπίτι μου x 2". Στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και να εξασφαλίσουμε τα 2 δισ. ευρώ για το "Σπίτι μου 2" καθώς το αντίστοιχο ποσό για το "Σπίτι μου" ήταν ένα δισ. Θα διευρυνθεί και το ηλικιακό εύρος των δικαιούχων ως την ηλικία των 50 ετών προκειμένου να μπορεί τραπεζικά αυτό να υποστηριχθεί για την χρονική διάρκεια της αποπληρωμής».

    Επίσης, για το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τόνισε ότι «εργαζόμαστε ώστε να έχουμε, επιτέλους, έναν διαγωνισμό για αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου μέσα στο 2024. Ουσιαστικά θα υπάρξει ένας διεθνής διαγωνισμός έτσι ώστε σε υπάρχον ακίνητο του Δημοσίου (αυτή τη στιγμή είναι οικόπεδο) να μπορέσει να χτιστεί μια πολυκατοικία. Ένα ποσοστό των διαμερισμάτων θα προσφέρεται για μίσθωση με κανονικές τιμές και ένα άλλο θα διατίθεται για κοινωνική κατοικία με μικρό αντίτιμο όπως ακριβώς όπως γίνεται στο εξωτερικό».

    Πηγή: Cnn.gr

  • «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Η αύξηση της επιδότησης στο 60% θα ισχύει αναδρομικά και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση
    «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Η αύξηση της επιδότησης στο 60% θα ισχύει αναδρομικά και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση

    Οι βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη

    Αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», θα έχει η αυξημένη επιδότηση στο 60% -από το 40%-, στο πλαίσιο των βελτιώσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, όπως ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
    Σχετικά για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και στο διάδοχο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» η κ. Ζαχαράκη ανέφερε στο Open: «Μέσω του προγράμματος "Σπίτι μου" ήδη περισσότερα από 6.500 ζευγάρια έχουν εκταμιεύσει τα δάνεια τους για την αγορά κατοικίας και έως το τέλος του 2024 θα έχουμε φτάσει στα 9.200 ζευγάρια. Πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να υπάρξει και η συνέχεια του προγράμματος με το "Σπίτι μου 2" ή καλύτερα το "Σπίτι μου x 2". Στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και να εξασφαλίσουμε τα 2 δισ. ευρώ για το "Σπίτι μου 2" καθώς το αντίστοιχο ποσό για το "Σπίτι μου" ήταν ένα δισ. Θα διευρυνθεί και το ηλικιακό εύρος των δικαιούχων ως την ηλικία των 50 ετών προκειμένου να μπορεί τραπεζικά αυτό να υποστηριχθεί για την χρονική διάρκεια της αποπληρωμής».
    Επίσης, για το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τόνισε ότι «εργαζόμαστε ώστε να έχουμε, επιτέλους, έναν διαγωνισμό για αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου μέσα στο 2024. Ουσιαστικά θα υπάρξει ένας διεθνής διαγωνισμός έτσι ώστε σε υπάρχον ακίνητο του Δημοσίου (αυτή τη στιγμή είναι οικόπεδο) να μπορέσει να χτιστεί μια πολυκατοικία. Ένα ποσοστό των διαμερισμάτων θα προσφέρεται για μίσθωση με κανονικές τιμές και ένα άλλο θα διατίθεται για κοινωνική κατοικία με μικρό αντίτιμο όπως ακριβώς όπως γίνεται στο εξωτερικό».

    «Θα καλύψουμε και φέτος με voucher όλες τις αιτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς» - Αυτή την εβδομάδα η πρόσκληση

    Αναφορικά με το θέμα των θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών, η υπουργός ανακοίνωσε ότι «αυτή την εβδομάδα αναμένεται να βγει και η πρόσκληση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Δεν αλλάζουμε τίποτα από το προηγούμενο πρόγραμμα. Έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε όχι μόνο τον ίδιο προϋπολογισμό αλλά και να τον αυξήσουμε κατά 25 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση κατά την οποία προκύψουν ανάγκες μέσα στη χρονιά προκειμένου να μη χρειάζεται να πάμε στο υπουργείο Οικονομικών και να ζητάμε από τα πλεονάσματα. Αυτό σημαίνει ότι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όσοι κάνουν αίτηση και είναι έγκυρη, θα γίνει δεκτή.
    Πέρσι οι αιτήσεις αφορούσαν περίπου 53.000 οικογένειες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και 7.000 αιτήσεις για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, ενώ καλύφτηκαν πλήρως τα παιδιά με αναπηρία. «Δεν υπάρχει περίπτωση» τόνισε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη, «η οικογένεια με παιδί με αναπηρία να κάνει αίτηση στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και να μείνει εκτός. Είναι μια συνεχής προσπάθεια, η οποία γίνεται πράξη με χρήματα από τον Εθνικό Προϋπολογισμό αλλά και με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φθάνοντας ένα ποσό το οποίο ξεπερνάει τα 360 εκατ. ετησίως».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τι αλλάζει με το νέο «Σπίτι Μου» και η συμμετοχή στο «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Τι ανέφερε η Ζαχαράκη
    Τι αλλάζει με το νέο «Σπίτι Μου» και η συμμετοχή στο «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Τι ανέφερε η Ζαχαράκη

    Στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος «Σπίτι Μου», αναφέρθηκε σήμερα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

    Όπως τόνισε η κ. Ζαχαράκη, «...ο πρωθυπουργός εξαντλεί τα περιθώρια για να βρούμε τα 2 δισεκατομμύρια από τους ευρωπαϊκούς πόρους, δηλαδή από το Ταμείο Ανάκαμψης» και ανέφερε ότι θα υπάρξει και ηλικιακή διεύρυνση, «επειδή ένα από τα μεγάλα παράπονα που δεχόμασταν στο υφιστάμενο πρόγραμμα ήταν γιατί δεν εντάσσονται οι άνω των 40».

    «Το νέο πρόγραμμα λοιπόν δεν θα αφορά μόνο τους νέους έως 39 ετών αλλά θα διευρυνθεί έως τα 50 έτη. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ωστόσο ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι εξετάζεται διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου» προσέθεσε.

    Αύξηση κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο

    Υπενθύμισε ότι «σήμερα το εισοδηματικό όριο είναι στις 24.000 ευρώ για το ζευγάρι και αυτό αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ενώ όταν είναι μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται στις 27.000 ευρώ και 3.000 ανά τέκνο», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

    Η υπουργός επισήμανε ότι μέσω του υφιστάμενου προγράμματος «Σπίτι μου» συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

    6.305 εκταμιευμένα δάνεια

    Έκανε γνωστό ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 6.305 εκταμιευμένα δάνεια και τόνισε ότι «μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν συμβασιοποιηθεί 9.155 δάνεια και ισάριθμα ζευγάρια θα έχουν βρει το σπίτι τους». «Θα πρέπει να τονίσω ότι ο μέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών είναι τα 34 έτη και περίπου, μέσο εισόδημα 16.000 ευρώ. Όλοι όσοι γνωρίζουν την τραπεζική αγορά αντιλαμβάνονται ότι δανειολήπτες με τέτοιο προφίλ θα ήταν πολύ δύσκολο να λάβουν δάνειο» προσέθεσε.

    Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

    Η σημασία του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»

    Σχετικά με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπογράμμισε ότι εξετάζεται αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης, που αυτή τη στιγμή είναι 40% για ποσό μέχρι 10.000 ευρώ.

    Έκανε γνωστό ότι μέχρι σήμερα έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα 1.413 ιδιοκτήτες και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε σε αυτό το πρόγραμμα, θέλουμε να το βελτιώσουμε ώστε να αυξήσουμε το οικιστικό απόθεμα. Είναι κι αυτό ένα ζητούμενο στη μάχη για το στεγαστικό»

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ανακαινίζω-Ενοικιάζω: Τι προβλέπει το πρόγραμμα - Ποια ακίνητα μπορούν να ενταχθούν
    Ανακαινίζω-Ενοικιάζω: Τι προβλέπει το πρόγραμμα - Ποια ακίνητα μπορούν να ενταχθούν

    Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία αιτήσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που χρηματοδοτεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

    Κατά την πρώτη εβδομάδα που άνοιξε η πλατφόρμα για τους ενδιαφερόμενους, υπάρχουν 343 εγκρίσεις, από τις συνολικά 573 εγγραφές. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι να δεσμευτεί το ποσό των 50 εκατομμυρίων.

    Τι προβλέπει το πρόγραμμα

    Όπως έχει γίνει γνωστό, το εν λόγω πρόγραμμα αφορά ανακαινίσεις και επισκευές, σε περίπου 12.500 κενές κατοικίες με σκοπό να διατεθούν στη συνέχεια για μακροχρόνιες μισθώσεις. Το ανώτερο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ με δυνατότητα προκαταβολής του 50% και για πρώτη φορά οι επιδοτούμενες δαπάνες, αφορούν λειτουργικές επισκευές και εργασίες ανακαίνισης.

    Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης το ακίνητο υποχρεωτικά πρέπει να εκμισθωθεί για τρία τουλάχιστον χρόνια σε ιδιώτη. Το πρόγραμμα διεξάγεται με τη συνδρομή και την επίβλεψη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

    Το πρόγραμμα, κατά την κυβέρνηση, θα κάνει προσιτή την κατοικία για χιλιάδες νέους ανθρώπους, ζευγάρια και οικογένειες, ενώ όπως επισημαίνει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη «ερχόμαστε να επιδοτήσουμε αυτές τις ανακαινίσεις και να προσθέσουμε ένα ακόμη “όπλο” στη στεγαστική πολιτική μας στη μάχη για τη μείωση των τιμών στα ενοίκια».

    Ποιοι είναι δικαιούχοι

    Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας, για ένα ακίνητο με χρήση κατοικίας, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω πέντε προϋποθέσεις:

    • Οι Δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
    • Το ακίνητο (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή (δηλαδή εντός γενικού πολεοδομικού σχεδίου ή εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού ή εντός ζώνης οικισμού όπου υφίστανται ειδικοί όροι δόμησης).
    • Οι Δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000€ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000€. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων.
    • Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.
    • Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, δηλαδή από 1.1.2019 και εφεξής.
    Οι επιλέξιμες δαπάνες για εργασίες, υλικά, άδειες

    Ενδεικτικά στις δαπάνες μπορούν να περιληφθούν οι εργασίες για ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες. Επίσης, προβλέπονται οι δαπάνες για αγορά των αναγκαίων υλικών, δαπάνες για τυχόν απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις εργασίες και δαπάνες μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών, εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών.

    Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

    Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της πλατφόρμας του Προγράμματος στην Ψηφιακή Πύλη https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/epidoteseis-politon/anakainizo-noikiazo .

    Τα περισσότερα πεδία της αίτησης είναι προσυμπληρωμένα μέσω διαλειτουργικότητας από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των φορέων του Δημοσίου Τομέα. Ο δικαιούχος επιλέγει ή συμπληρώνει όλα τα υπόλοιπα κενά πεδία.

    Τα στοιχεία που απαιτείται να γνωρίζει και να υποβάλει ο δικαιούχος κατά την υποβολή της Αίτησης είναι ενδεικτικά:

    • Ο / οι ΑΤΑΚ του ακινήτου, η ένταξη του οποίου επιδιώκεται
    • το προϋπολογιζόμενο ύψος της συνολικής δαπάνης ανακαίνισης χωρίς περαιτέρω δικαιολογητικά
    • τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμό κινητού τηλεφώνου)
    • έναν ενεργό αριθμό λογαριασμού πληρωμών (IBAN) παρόχου υπηρεσιών πληρωμής (Π.Υ.Π.) που λειτουργεί στην Ελλάδα, του οποίου είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

    Μέσα από την πλατφόρμα οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την πορεία της αίτησης και της επιδότησής τους.

    Χρήσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα

    • Εάν δεν εμφανίζεται προσυμπληρωμένο οιοδήποτε υποχρεωτικό πεδίο της αίτησης που αφορά στο επιλεχθέν ακίνητο (όπως ο Αριθμός Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος), ο αιτών διορθώνει την έλλειψη στην αρμόδια Αρχή (π.χ. ΑΑΔΕ) και στη συνέχεια εισέρχεται εκ νέου στην ειδική εφαρμογή του Προγράμματος για την υποβολή της Αίτησης.
    • Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ελέγχονται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης είτε μέσω διαλειτουργικότητας με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των φορέων του Δημοσίου Τομέα είτε με προσκόμιση στην ΔΥΠΑ των δικαιολογητικών που τυχόν θα ζητηθούν.
    • Ο αιτών ενημερώνεται για την έγκριση της αίτησής του και την υπαγωγή του στο Πρόγραμμα ή για την απόρριψη της αίτησής του για το επιλεγέν ακίνητο, με έκδοση αμέσως και αυτομάτως εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης.
    • Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, ο αιτών μπορεί να υποβάλει ένσταση εντός 10 ημερών σύμφωνα με τις οδηγίες της Πλατφόρμας.
    • Εάν δεν εμφανίζεται ούτε εγκριτική ούτε απορριπτική απόφαση, η αίτηση βρίσκεται σε κατάσταση επεξεργασίας από την αρμόδια Διεύθυνση της ΔΥΠΑ, οπότε ο αιτών θα λάβει εξατομικευμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
    • Η προκαταβολή καταβάλλεται άμεσα στον λογαριασμό του δικαιούχου και από την ημερομηνία καταβολής της προκαταβολής, ο δικαιούχος μπορεί να προβαίνει στις δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής.
    • Οι δαπάνες πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικά και μόνον με ηλεκτρονικό τρόπο, με μία ή περισσότερες χρεωστικές, πιστωτικές ή/και προπληρωμένες κάρτες πληρωμών, που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν στο Α.Φ.Μ. του δικαιούχου από τον Π.Υ.Π., όπου ο δικαιούχος διατηρεί τον ΙΒΑΝ, τον οποίο δήλωσε στην αίτησή του.
    • Προβλέπονται κυρώσεις για τις περιπτώσεις που ο δικαιούχος δεν συμμορφωθεί με τις ρυθμίσεις του Προγράμματος ή δεν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ανάκληση και επιστροφή μέρους ή ολόκληρης της επιδότησης ή/και της προκαταβολής και απένταξη από το Πρόγραμμα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ανακαινίζω-Ενοικιάζω: Ποια ακίνητα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα
    Ανακαινίζω-Ενοικιάζω: Ποια ακίνητα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα

    Συνεχίζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που χρηματοδοτεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

    Κατά την πρώτη εβδομάδα που άνοιξε η πλατφόρμα για τους ενδιαφερόμενους, υπάρχουν 343 εγκρίσεις, από τις συνολικά 573 εγγραφές. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι να δεσμευτεί το ποσό των 50 εκατομμυρίων.

    Τι προβλέπει το πρόγραμμα

    Όπως έχει γίνει γνωστό, το εν λόγω πρόγραμμα αφορά ανακαινίσεις και επισκευές, σε περίπου 12.500 κενές κατοικίες με σκοπό να διατεθούν στη συνέχεια για μακροχρόνιες μισθώσεις. Το ανώτερο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ με δυνατότητα προκαταβολής του 50% και για πρώτη φορά οι επιδοτούμενες δαπάνες, αφορούν λειτουργικές επισκευές και εργασίες ανακαίνισης.

    Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης το ακίνητο υποχρεωτικά πρέπει να εκμισθωθεί για τρία τουλάχιστον χρόνια σε ιδιώτη. Το πρόγραμμα διεξάγεται με τη συνδρομή και την επίβλεψη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

    Το πρόγραμμα, κατά την κυβέρνηση, θα κάνει προσιτή την κατοικία για χιλιάδες νέους ανθρώπους, ζευγάρια και οικογένειες, ενώ όπως επισημαίνει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη «ερχόμαστε να επιδοτήσουμε αυτές τις ανακαινίσεις και να προσθέσουμε ένα ακόμη “όπλο” στη στεγαστική πολιτική μας στη μάχη για τη μείωση των τιμών στα ενοίκια».

    Ποιοι είναι δικαιούχοι

    Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας, για ένα ακίνητο με χρήση κατοικίας, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω πέντε προϋποθέσεις:

    • Οι Δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
    • Το ακίνητο (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή (δηλαδή εντός γενικού πολεοδομικού σχεδίου ή εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού ή εντός ζώνης οικισμού όπου υφίστανται ειδικοί όροι δόμησης).
    • Οι Δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000€ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000€. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων.
    • Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.
    • Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, δηλαδή από 1.1.2019 και εφεξής.

    Οι επιλέξιμες δαπάνες για εργασίες, υλικά, άδειες

    Ενδεικτικά στις δαπάνες μπορούν να περιληφθούν οι εργασίες για ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες. Επίσης, προβλέπονται οι δαπάνες για αγορά των αναγκαίων υλικών, δαπάνες για τυχόν απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις εργασίες και δαπάνες μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών, εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών.

    Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

    Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της πλατφόρμας του Προγράμματος στην Ψηφιακή Πύλη https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/epidoteseis-politon/anakainizo-noikiazo .

    Τα περισσότερα πεδία της αίτησης είναι προσυμπληρωμένα μέσω διαλειτουργικότητας από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των φορέων του Δημοσίου Τομέα. Ο δικαιούχος επιλέγει ή συμπληρώνει όλα τα υπόλοιπα κενά πεδία.

    Τα στοιχεία που απαιτείται να γνωρίζει και να υποβάλει ο δικαιούχος κατά την υποβολή της Αίτησης είναι ενδεικτικά:

    • Ο / οι ΑΤΑΚ του ακινήτου, η ένταξη του οποίου επιδιώκεται
    • το προϋπολογιζόμενο ύψος της συνολικής δαπάνης ανακαίνισης χωρίς περαιτέρω δικαιολογητικά
    • τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμό κινητού τηλεφώνου)
    • έναν ενεργό αριθμό λογαριασμού πληρωμών (IBAN) παρόχου υπηρεσιών πληρωμής (Π.Υ.Π.) που λειτουργεί στην Ελλάδα, του οποίου είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

    Μέσα από την πλατφόρμα οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την πορεία της αίτησης και της επιδότησής τους.

    Χρήσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα

    • Εάν δεν εμφανίζεται προσυμπληρωμένο οιοδήποτε υποχρεωτικό πεδίο της αίτησης που αφορά στο επιλεχθέν ακίνητο (όπως ο Αριθμός Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος), ο αιτών διορθώνει την έλλειψη στην αρμόδια Αρχή (π.χ. ΑΑΔΕ) και στη συνέχεια εισέρχεται εκ νέου στην ειδική εφαρμογή του Προγράμματος για την υποβολή της Αίτησης.
    • Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ελέγχονται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης είτε μέσω διαλειτουργικότητας με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των φορέων του Δημοσίου Τομέα είτε με προσκόμιση στην ΔΥΠΑ των δικαιολογητικών που τυχόν θα ζητηθούν.
    • Ο αιτών ενημερώνεται για την έγκριση της αίτησής του και την υπαγωγή του στο Πρόγραμμα ή για την απόρριψη της αίτησής του για το επιλεγέν ακίνητο, με έκδοση αμέσως και αυτομάτως εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης.
    • Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, ο αιτών μπορεί να υποβάλει ένσταση εντός 10 ημερών σύμφωνα με τις οδηγίες της Πλατφόρμας.
    • Εάν δεν εμφανίζεται ούτε εγκριτική ούτε απορριπτική απόφαση, η αίτηση βρίσκεται σε κατάσταση επεξεργασίας από την αρμόδια Διεύθυνση της ΔΥΠΑ, οπότε ο αιτών θα λάβει εξατομικευμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
    • Η προκαταβολή καταβάλλεται άμεσα στον λογαριασμό του δικαιούχου και από την ημερομηνία καταβολής της προκαταβολής, ο δικαιούχος μπορεί να προβαίνει στις δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής.
    • Οι δαπάνες πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικά και μόνον με ηλεκτρονικό τρόπο, με μία ή περισσότερες χρεωστικές, πιστωτικές ή/και προπληρωμένες κάρτες πληρωμών, που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν στο Α.Φ.Μ. του δικαιούχου από τον Π.Υ.Π., όπου ο δικαιούχος διατηρεί τον ΙΒΑΝ, τον οποίο δήλωσε στην αίτησή του.
    • Προβλέπονται κυρώσεις για τις περιπτώσεις που ο δικαιούχος δεν συμμορφωθεί με τις ρυθμίσεις του Προγράμματος ή δεν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ανάκληση και επιστροφή μέρους ή ολόκληρης της επιδότησης ή/και της προκαταβολής και απένταξη από το Πρόγραμμα.
    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο