Οικονομία

ΑΑΔΕ: Πώς παίρνουμε ΑΦΜ και Κλειδαρίθμο μέσω βιντεοκλήσης –Ποια έγγραφα χρειάζονται

ΑΑΔΕ: Πώς παίρνουμε ΑΦΜ και Κλειδαρίθμο μέσω βιντεοκλήσης –Ποια έγγραφα χρειάζονται

Απαραίτητο είναι η συσκευή από την οποία θα συνδεθούν οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτει κάμερα και μικρόφωνο επειδή η εξυπηρέτηση στην Υπηρεσία myAADElive γίνεται μέσω βιντεοκλήσης, η οποία καταγράφεται μετά από τη σύμφωνη γνώμη για λόγους απόδειξης του ελέγχου ταυτοπροσωπίας

Tη δυνατότητα απόδοσης ΑΦΜ και Κλειδαρίθμου μέσω βιντεοκλήσης από την Υπηρεσία myAADElive δίνει η φορολογική διοίκηση. Τα ανήλικα τέκνα δεν μπορούν μόνα τους να κάνουν τη διαδικασία.

Το αίτημα για απόδοση ΑΦΜ & Κλειδάριθμου και Κλειδάριθμου σε ανήλικα τέκνα, υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης, από τον νόμιμο εκπρόσωπο, ο οποίος συνδέεται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω ταυτοποίηση.

Η διαδρομή που ακολουθείται είναι: myAADE/ΑΦΜ & Κλειδάριθμος/ ΑΦΜ & Κλειδάριθμος/Ενεργώ ως νόμιμος εκπρόσωπος.

Απαραίτητο είναι η συσκευή από την οποία θα συνδεθούν οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτει κάμερα και μικρόφωνο επειδή η εξυπηρέτηση στην Υπηρεσία myAADElive γίνεται μέσω βιντεοκλήσης, η οποία καταγράφεται μετά από τη σύμφωνη γνώμη για λόγους απόδειξης του ελέγχου ταυτοπροσωπίας.

Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους ή άλλη συσκευή, η οποία διαθέτει μικρόφωνο και κάμερα.

Όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από την Υπηρεσία myAADElive και θα πρέπει να απευθυνθούν με φυσική παρουσία στη ΔΟΥ, επιλέγοντας να προγραμματίσουν ραντεβού μέσω της εφαρμογής ΑΦΜ & Κλειδάριθμου ή του Κλειδάριθμου.

Κατά τη βιντεοκλήση χρειάζεται να επιδείξει ο πολίτης μόνο το πρωτότυπο έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια διαμονής) και όχι κάποιο από τα υπόλοιπα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά.

Πότε δεν υπάρχει δυνατότητα για το myAADElive

Οι περιπτώσεις που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί κάποιος από την Υπηρεσία myAADElive είναι οι ακόλουθες:

  1. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν έχουν επισυναφθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και στις περιπτώσεις που πρέπει να προηγηθούν τυχόν μεταβολές προσωπικών στοιχείων από το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης των Δ.Ο.Υ..
  2. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται άδεια διαμονής και αυτή δεν υπάρχει ή έχει λήξει ή δεν έχει αναρτηθεί στις σχετικές ιστοσελίδες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Για τον λόγο αυτό, εκτός της Άμεσης Βιντεοκλήσης, σας δίνεται και η δυνατότητα του προγραμματισμένου ψηφιακού ραντεβού προκειμένου να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στην Υπηρεσία myAADElive δεν μπορείτε να εκπροσωπηθείτε από τρίτο πρόσωπο με απλή εξουσιοδότηση, ούτε από νόμιμο εκπρόσωπο (πχ γονέα, φορολογικό εκπρόσωπο κ.λπ.). Η υπηρεσία myAADElive εξυπηρετεί μόνο τα φυσικά πρόσωπα που ενεργούν τα ίδια για τον εαυτό τους.

Ο υποψήφιος χρήστης των ψηφιακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ συμπληρώνει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής - επανεγγραφής του, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE στη διαδρομή myAADE/ΑΦΜ & Κλειδάριθμος/Κλειδάριθμος/Αρχική εγγραφή ή Επανεγγραφή/Φυσικό πρόσωπο/ Ενεργώ για τον εαυτό μου, δηλώνοντας το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που επιθυμεί να έχει ως χρήστης του συστήματος.

Δεν χορηγείται κλειδάριθμος χωρίς να έχει συμπληρωθεί η απαιτούμενη ηλεκτρονική αίτηση.

Μετά την υποβολή της αίτησης, επιλέγει να ταυτοποιηθεί μέσω βιντεοκλήσης από υπάλληλο της Υπηρεσίας myAADElive επιλέγοντας το εικονίδιο Ραντεβού myAADElive (βιντεοκλήση) ή άμεσης βιντεοκλήσης με τον πρώτο διαθέσιμο εκπρόσωπο της Υπηρεσίας myAADElive.

Τα απαραίτητα έγγραφα

Τα ταυτοποιητικά έγγραφα που επιδεικνύονται πρωτότυπα κατά την βιντεοκλήση είναι κατά περίπτωση:

  • Ταυτότητα σε ισχύ: Αστυνομική ταυτότητα, στρατιωτική ταυτότητα, ταυτότητα Σωμάτων Ασφαλείας, ταυτότητα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς κ.λπ.
  • Διαβατήριο σε ισχύ:

Προσοχή. Οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι Ελλάδος ταυτοποιούνται αποκλειστικά με την αστυνομική τους ταυτότητα, ενώ οι κάτοικοι εξωτερικού και με το διαβατήριο, εφόσον δεν έχουν Ελληνική ταυτότητα σε ισχύ.

  • Άδεια διαμονής σε ισχύ:

Οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα επιδεικνύουν, εκτός από το διαβατήριο, και τη σχετική άδεια διαμονής ή το στοιχείο που αποδεικνύει τη νόμιμη διαμονή στη χώρα σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να είναι αναρτημένα στις σχετικές ιστοσελίδες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις