Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 18:25

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά η αποζημίωση λουτροθεραπείας - Μέχρι πότε οι αιτήσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αποζημίωση λουτροθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται για τους ασφαλισμένους κατά τη διάρκεια της λουτρικής περιόδου, για το χρονικό διάστημα από 1/6 έως 31/10 κάθε χρονιάς.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει με βάση τη διαδικασία, να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση αφορά στην πραγματοποίηση κατά ανώτατο όριο 15 λούσεων και δικαίωμα για την χορήγηση του επιδόματος Λουτροθεραπείας έχουν οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από τις κάτωθι παθήσεις:

1) Αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προσβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκεται σε οξύ στάδιο.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται παθήσεις όπως οι κάτωθι:
α) Ρευματοειδής αρθρίτιδα
β) Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
γ) Συστηματική σκλήρυνση
δ) Πολυμυοσίτιδα-Δερματίτιδα
ε) Ρευματοειδή πολυμυαλγία
στ) Μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού
ζ) Αγγυλοποιητική και Ψωριασική αρθρίτιδα
2) Μετατραυματικές δυσκαμψίες, Μετατραυματική αρθρίτιδα
3) Δερματοπάθειες

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται η ψωρίαση, το χρόνιο έκζεμα και η χρόνια διάχυτη νευροδερματίτιδα.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση ΕΟΠΥΥ είτε με φυσική παρουσία είτε ηλεκτρονικά είναι τα εξής:

1) Ιατρική γνωμάτευση (σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 1) ιατρού, αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας, ήτοι Ορθοπαιδικού, Ρευματολόγου, Δερματολόγου, Φυσιάτρου. Στην γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά η πάθηση του ασφαλισμένου και να αιτιολογείται αναλυτικά η αναγκαιότητα υποβολής του σε λουτροθεραπεία. Σε περίπτωση έλλειψης ιατρού ειδικότητας ρευματολόγου στην περιοχή, θα γίνονται αποδεκτές γνωματεύσεις από Ορθοπεδικούς για τα νοσήματα της παρ. Α1. Οι γνωματεύσεις εκδίδονται από ιατρούς Νοσοκομείων του ΕΣΥ, Στρατιωτικών και Πανεπιστημιακών, ιατρούς των μονάδων Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ και τέλος από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς.

2) Ιατρική γνωμάτευση θεράποντα Καρδιολόγου (συμβεβλημένου π μη) σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 2, από την οποία να προκύπτει, δεδομένης της κλινικής κατάσταση του ασφαλισμένου, ότι δύναται να προβεί στην συγκεκριμένη θεραπεία και ότι δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη για την διενέργεια αυτής.

3) Βεβαίωση της λουτροπηγής από τον νόμιμο εκπρόσωπό της, ότι η λουτροπηγή ανήκει στις αναγνωρισμένες από το Κρότος Λουτροπηγές. Από την ίδια βεβαίωση θα πρέπει να προκύπτουν οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των λούσεων καθώς και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου διενεργήθηκαν.

4) Ψηφιακό αντίγραφο ή επικυρωμένο αντίγραφο απόδειξης παροχής υπηρεσιών του ξενοδοχείου ή του ενοικιαζόμενου δωματίου, προκειμένου να διαπιστώνεται μετάβαση και διαμονή του ασφαλισμένου στον τόπο της λουτροπηγής. Στην περίπτωση που η λουτροπηγή βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου και δεν προκύπτει διαμονή, απαραίτητη κρίνεται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του ασφαλισμένου στην οποία θα δηλώνει ότι, μετακινήθηκε τις ημερομηνίες όπως αυτές αναφέρονται στην βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου της λουτροπηγής.?

Επιπρόσθετα για τα ΑμΕΑ με τετραπληγία ή παραπληγία, δύναται να αποζημιώνεται και ο συνοδός για το κόστος μετακίνησης του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο με αρ. πρωτ. ΔΒ3Α/Φ115/10/οικ. 21662/66-2019 έγγραφο του Οργανισμού.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν λιγότερες των 15 λούσεων, θα αποδίδεται ποσό που αντιστοιχεί στις πραγματοποιηθείσες λουτροθεραπείες κατ’ αναλογία. Δικαιολογείται μία (1) λουτροθεραπεία ανά ημέρα.

Για την απόδοση δαπανών λουτροθεραπείας δεν απαιτείται ή δε λαμβάνεται υπόψη κάποιο φορολογικό παραστατικό.

Επισυνάπτονται δύο (2) καταστάσεις με τις αναγνωρισμένες από το Κράτος Λουτροπηγές, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του αρμοδίου Υπουργείου Τουρισμού.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 11:35

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΟΠΥΥ: «Άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ να μπεις να το φτιάξεις» - Τα στοιχεία που «έκαψαν» τα μέλη του κυκλώματος
    ΕΟΠΥΥ: «Άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ να μπεις να το φτιάξεις» - Τα στοιχεία που «έκαψαν» τα μέλη του κυκλώματος

    Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες από την εγκληματική δράση κυκλώματος γιατρών και φαρμακοποιών που διέπρατταν απάτες μαμούθ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με εικονική συνταγογράφηση. Η συνολική ζημιά ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ ενώ χρησιμοποιούσαν ακόμα και ΑΜΚΑ έγκλειστων στις φυλακές. Αποκαλυπτικοί για τη δράση των κατηγορούμενων είναι οι διάλογοι που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

    Στο στόχαστρο των Αρχών για μήνες

    Για μήνες οι αξιωματικοί της οικονομικής αστυνομίας είχαν γίνει η σκιά του κυκλώματος και παρακολουθούσαν κάθε κίνηση τους, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα στοιχεία για να σχηματίσουν την ογκωδέστατη δικογραφία για τις παράνομες συνταγογραφήσεις που ζημίωναν τον ΕΟΠΥΥ.

    Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, ένας μαιευτήρας-γυναικολόγος που συνταγογραφούσε δερματολογικά και μυοσκελετικά σκευάσματα, ενώ εξέδιδε συνταγές και σε Α.Μ.Κ.Α. ανδρών. Σε βάρος των 16 συλληφθέντων ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για 8 κακουργήματα μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

    Αποκαλυπτικοί διάλογοι

    Όπως μετέδωσε το OPEN, αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι για το πως καθημερινά οι κατηγορούμενοι συνταγογραφούσαν σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών και μάλιστα ανασφάλιστων ή ακόμη και έγκλειστων στις φυλακές:

    • κατηγορούμενος α: Για τηλεφωνικά άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ, να μπεις να το φτιάξεις είμαστε, εντάξει ;
    • κατηγορούμενος β: Τώρα , τώρα αυτή τη στιγμή, οκ.
    • κατηγορούμενος α: Πες ότι θα το ξαναγράψουμε μερικές φορές επίτηδες με διάγνωση πόνου, για να φανεί ότι είναι για πόνο και όχι για επιληψία.
    • κατηγορούμενος β: Για να φανεί ότι το παίρνει για πόνους! Κατάλαβα.

    Γιατρός «έγραφε» φάρμακα αξίας εκατομμυρίων σε «αόρατους» ασθενείς

    Φάρμακα αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός που εργαζόταν στην Κύπρο και είχε ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση που προκάλεσε ζημιά εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, «έγραφε» φάρμακα στους...ασθενείς που υποτίθεται ότι εξέταζε στα Κέντρα Υγείας στα οποία είχε διοριστεί, ενώ δεν εμφανιζόταν σχεδόν ποτέ ο ίδιος στο πόστο του.

    Μόνος του ο 51χρονος γενικός ιατρός κατηγορείται πως έκανε ψευδείς συνταγογραφήσεις αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα 4 ετών.

    Οι διάλογοι του γιατρού:

    • κατηγορούμενος α: Ε το μόνο καλό είναι ότι ταξιδεύω, πηγαίνω Ελλάδα, παίρνω κανένα φάρμακο από εκεί το φέρνω εδώ, Δηλαδή αυτή η OZEMPIC κάνει 105€. Εγώ την δίνω εκατό 100€. Έχει και συμμετοχή 25%, ένα πενηντάρι ας πούμε θα το βγάλω.
    • κατηγορούμενος β: Μάλιστα.

    Συνταγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην οικογένειά του

    Μέλη της οικογένειας του 51χρονου συγκαταλέγονται ανάμεσα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με την μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς ο κατηγορούμενος γιατρός συνταγογραφούσε «με τη σέσουλα» φάρμακα σε συγγενείς του.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην πολυσέλιδη δικογραφία, φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των αντιψυχωσικών-ψυχοτρόπων φαρμάκων, έχει συνταγογραφηθεί 69 φορές στη μητέρα του με συνολική δαπάνη φορέα 12.432,48€, 56 φορές στον πατέρα του με συνολική δαπάνη φορέα 9.552,64€ , 31 φορές στη σύζυγό του με συνολική δαπάνη φορέα 6.251,36€, 18 φορές στον γιο του με συνολική δαπάνη φορέα 3.605,65€ και 12 φορές στην κόρη του με συνολική δαπάνη φορέα 1.638,93€.

    Οι «αόρατοι» ασθενείς

    Αξίζει να σημειωθεί, πως ο 51χρονος γιατρός φέρεται να είχε συνταγογραφήσει περισσότερα από 4.000 φάρμακα σε ανθρώπους που δεν διέμεναν στις δηλωμένες διευθύνσεις ή απουσίαζαν στο εξωτερικό.

    Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι άντρες και οι γυναίκες της Οικονομικής Αστυνομίας αναζήτησαν όλους αυτούς τους ανθρώπους στα σπίτια τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι «γείτονες» των ανθρώπων αυτών δεν τους ήξεραν και, φυσικά, δεν τους είχαν δει ποτέ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πώς ξεσκέπασαν το κύκλωμα που έκλεψε εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ - Εντοπίσαμε ασυνήθιστη συνταγογράφηση, λέει η διοικήτρια
    Πώς ξεσκέπασαν το κύκλωμα που έκλεψε εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ - Εντοπίσαμε ασυνήθιστη συνταγογράφηση, λέει η διοικήτρια

    Δίωξη για οκτώ κακουργήματα και δυο πλημμελήματα σε βάρος των συλληφθέντων - Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 451.140 ευρώ

    Για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ που φτάνει τα 3,5 εκατ. τοποθετήθηκε η διοικήτρια του, Θεανώ Καρποδίνη.
    «Από την πρώτη στιγμή που εντοπίσαμε μη συνηθισμένες συμπεριφορές στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων, απευθυνθήκαμε, με τα στοιχεία τα οποία είχαμε, στις Αρχές. Και σήμερα βλέπουμε την εξιχνίαση από την Οικονομική Αστυνομία για άλλη μία φορά ενός οικονομικού εγκλήματος» δήλωσε η κυρία Καρποδίνη.
    «Να θυμίσω ότι έχω δηλώσει επανειλημμένα πως τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ είναι χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, τα οποία όχι απλά σεβόμαστε, αλλά και υπερασπιζόμαστε. Κάθε φορά που παρατηρούμε συμπεριφορές και πρακτικές οι οποίες δημιουργούν έστω και την παραμικρή υπόνοια, θα προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη. Ο ΕΟΠΥΥ είναι εδώ για να υπηρετεί τους ασθενείς και τη Δημόσια Υγεία» τόνισε.
    Η κυρία Καρποδίνη ευχαρίστησε παράλληλα την Οικονομική Αστυνομία για τη διαρκή και αγαστή συνεργασία καθόλη τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης έως και την εξιχνίαση της δράσης των εν λόγω οργανώσεων.

    Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται μετά από διεξοδική έρευνα των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Οι φάκελοι εστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία προς διερεύνηση με ενδείξεις συστημικής απάτης ιατρών και φαρμακοποιών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Η Οικονομική Αστυνομία, ύστερα και από τη δική της έρευνα με τα δικά της μέσα, κατέληξε στη σύλληψη ιατρών, φαρμακοποιών και λοιπών εμπλεκομένων σε δύο εγκληματικές οργανώσεις.

    Ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ συνδύασε και αξιοποίησε τους στοχευμένους συνδυαστικούς ελέγχους που διενεργούνται συστηματικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του για:

    - τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης (πλαφόν) και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης ιατρών,

    - την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία,

    - τη συνταγογράφηση και εκτέλεση φαρμάκων συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών,

    - την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D και μαγνησίου και ναρκωτικών ουσιών κ.α.,
    - τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων εκτός ενδείξεων, υπερδοσολογήσεις σκευασμάτων,

    - τις καταγγελίες ασφαλισμένων για εν αγνοία τους συνταγογράφηση φαρμάκων.

    «Οι εκθέσεις του ΕΟΠΥΥ εστάλησαν στην οικονομική αστυνομία το 2023, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας και με χρήση στατιστικών μοντέλων που έχει ΕΟΠΥΥ προκριμένου να διενεργεί ελέγχους, πήγαμε και προς τα πίσω, για πράξεις που είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2023, στα ΑΜΚΑ των συγκεκριμένων γιατρών, στις εκτελέσεις των συγκεκριμένων φαρμακείων» υπογράμμισε επίσης η κυριά Καρποδίνη μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε κάποια συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα, με τα οποία τρέχουμε κάθε μήνα ελέγχους στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Αυτά αφορούν τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης, δηλαδή το πλαφόν που με βάσει τις ενδείξεις του φαρμάκου έχει κάθε δραστική, την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία και συνταγές από συγκεκριμένους γιατρούς, που εκτελούνται μαζικά στα φαρμακεία.

    Ελέγχουμε τη συνταγογραφήθηκε με το ίδιο μοτίβο του ίδιου γιατρού, σε πάρα πολλά ΑΜΚΑ ασθενών. Υπάρχουν περιορισμοί με βάσει τα φίλτρα που έχουν ειδικά οι βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, καθώς και ναρκωτικές ουσίες. Επίσης ελέγχουμε αναλυτικά, τις καταγγελίες των ασφαλισμένων. Οι εικονικές συνταγογραφήσεις αφορούσαν ακόμα κάποια αντιβιοτικά και κάποια φάρμακα τα οποία κατά καιρούς βρίσκονται και σε έλλειψη».

    Στο αν υπάρχει περίπτωση κάποιος έχει γιατρός ή φαρμακοποιός να χρησιμοποιήσει το ΑΜΚΑ ενός ασφαλισμένου χωρίς αυτός να το γνωρίζει και να γίνονται οι συνταγογραφήσεις και αυτή η απάτη εις βάρος του η κυρία Καρποδίνη ανέφερε ότι: Υπάρχει περίπτωση να μην το μάθει.

    Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι αφορούσε η συνταγογράφηση πλήθος ανασφάλιστων ΑΜΚΑ, είτε αλλοδαπών, είτε σε δομές κράτησης, είτε σε δομές κράτησης μεταναστών, είτε ανθρώπων που είχαν απελαθεί από τη χώρα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν είναι ενεργό το σύστημα και δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, δεν τους πήγαινε μήνυμα για την εκτέλεση των συνταγών.

    Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 451.140 ευρώ, με τη συνολική ζημιά του Οργανισμού λόγω της ψευδούς συνταγοράφησης σε 3.516 ΑΜΚΑ, να ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ. Ορισμένα δε από τα φάρμακα που ψευδώς συνταγογραφούσαν, βρίσκονται σε έλλειψη.

    Ανεξάρτητα με την αποστολή των υποθέσεων στην Αστυνομία, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων καθώς και τις λοιπές ενέργειες για την ανάκτηση της ζημίας του Οργανισμού έναντι όλων των εμπλεκόμενων, τονίζεται σε ανακοίνωση. «Εξυπακούεται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί και δικαστικώς για τη διασφάλιση των συμφερόντων του».

    Δίωξη για οκτώ κακουργήματα και δυο πλημμελήματα σε βάρος των συλληφθέντων

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων για οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα σε βάρος των συλληφθέντων για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

    Μετά τη δίωξη, η οποία ασκήθηκε μετά τη σύλληψη των εμπλεκομένων την περασμένη Παρασκευή, αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα κατηγορούνται για: Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ, ψευδή βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό, παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000 ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 ευρώ στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

    Ακόμη, από την εισαγγελία ασκήθηκε ποινική δίωξη και για πλημμελήματα, τα οποία είναι: Κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων και βία κατά υπαλλήλου. Μετά την άσκηση της δίωξης οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες από τον ανακριτή για να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις αστυνομικές αρχές, οι συλλήψεις των κατηγορουμένων έγιναν την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από πολύμηνη έρευνα.
  • ΕΟΠΥΥ: Ποιοι εξαιρούνται από τις χρεώσεις έως 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις
    ΕΟΠΥΥ: Ποιοι εξαιρούνται από τις χρεώσεις έως 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

    Διευκρινίσεις για τις νέες χρεώσεις από 1 έως 3 ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.

    Όπως αναφέρει ο Οργανισμός έχει δεχθεί πολλά ερωτήματα από τους παρόχους σχετικά με αυτό το θέμα και για αυτό το λόγο έσπευσε να δώσει διευκρινήσεις προκειμένου να ενημερωθούν.

    Στο πλαίσιο αυτό, στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι από το νέο χαράτσι των 1 έως 3 ευρώ εξαιρούνται οι ασθενείς με σοβαρά χρόνια και σπάνια νοσήματα, αλλά και όσοι υπάγονται στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων Δοξιάδη.

    ΕΟΠΥΥ: Οι εξαιρέσεις

    Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται ότι γλιτώνουν το 1 έως 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό οι εξής:

    1. Οι προληπτικές εξετάσεις που υπάγονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη και για τις οποίες δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου, καθότι εντάσσονται σε καθεστώς ειδικής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας και δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.
    2. Δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου από τους δικαιούχους περίθαλψης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για εξετάσεις που εκτελούνται στα Δημόσια, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας , στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, στην «Παναγιά Φανερωμένη - Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα», στο Νοσοκομείο Αίγινας « Ο Άγιος Διονύσιος », στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και γενικά σε παρόχους οι οποίοι για εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς-δικαιούχους περίθαλψης Ε..ΟΠ.Υ.Υ. δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.
    3. Οι ασφαλισμένοι Ευρωπαϊκών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δεύτερου εδαφίου της περ. 12 της υποπαρ. 2 της παρ. ΙΒ του ν. 4093/2012 (Α΄222), όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 25 του Ν. 5102/2024 και ως εκ τούτου δεν γίνεται και σε αυτούς παρακράτηση ποσού (1-3 €).
    4. Οι πάσχοντες από:
      -μεσογειακή αναιμία δρεπανοκυτταρική νόσο
      -χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση
      -οι πάσχοντες από κυστική ίνωση οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
      -οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω
      -όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω για οποιαδήποτε πάθηση.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Η αμετανόητη αλαζονεία του ΕΟΠΥΥ
    Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Η αμετανόητη αλαζονεία του ΕΟΠΥΥ

    Είναι γνωστή σε όλους πια η λαίλαπα που περνά και καταστρέφει τον κόπο των ιδιωτών εργαστηριακών συναδέλφων μας. Είναι γνωστές οι μη βιώσιμες συνθήκες (clawback – rebate) στις οποίες αναγκάζονται να εκτελέσουν το ιατρικό τους έργο. Δώδεκα χρόνια είναι πολλά για να υπάρξει υπομονή και ανοχή. Είναι, όμως, λίγα για να μετρηθεί το ειδικό βάρος της προσφοράς του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ στην κοινωνία μας. Ένα ειδικό βάρος που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει και να υποβαθμίζει.

    Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας (ΕΟΠΥΥ), εν μέσω κινητοποιήσεων, αποφάσισε να υπενθυμίσει στους εργαστηριακούς ιατρούς τους όρους λύσης των συμβάσεών τους. Δείχνοντας περαιτέρω αδιαλλαξία, προτρέπει τους πολίτες να καταδώσουν τον ιδιώτη εργαστηριακό ιατρό που δεν θα τους εξυπηρετήσει. Από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται την εφαρμογή των Διεθνών Κατευθυντήριων οδηγιών ορθής κλινικής συνταγογράφησης και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, αποδεικνύοντας πως δεν επιθυμεί ο ίδιος την καλή και επιστημονική πρακτική για την υγεία των πολιτών, δείχνοντας παράλληλα την αμετανόητη αλαζονεία του.

    Στον αγώνα των ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ οι Ιατρικοί Σύλλογοι σχηματίζουν ασπίδα προάσπισης των δικαιωμάτων τους. Επιβάλλεται να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό, με τρόπο ουσιαστικό και υπερκομματικό. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, καλούν τον Υπουργό Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να σταθούν μαζί τους στη σωστή πλευρά της ιστορίας και ζητούν άμεση συνάντηση μαζί τους.

    ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    ΙΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΙΣ ΛΕΣΒΟΥ ΙΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

    ΙΣ ΑΘΗΝΩΝ ΙΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΙΣ ΛΗΜΝΟΥ ΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

    ΙΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΑΝΙΑΣ ΙΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΙΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΙΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

    ΙΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΙΣ ΡΟΔΟΥ

    ΙΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣ ΚΙΛΚΙΣ ΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΙΣ ΣΑΜΟΥ

    ΙΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΙΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΙΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΙΣ ΞΑΝΘΗΣ ΙΣ ΣΕΡΡΩΝ

    ΙΣ ΑΡΤΑΣ ΙΣ ΘΗΒΩΝ ΙΣ ΚΩ ΙΣ ΠΑΤΡΑΣ ΙΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

    ΙΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΙΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

    ΙΣ ΔΡΑΜΑΣ ΙΣ ΕΠ.ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΙΣ ΠΕΛΛΑΣ ΙΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    ΙΣ ΕΒΡΟΥ ΙΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΙΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΙΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΙΣ ΧΑΝΙΩΝ

    ΙΣ ΧΙΟΥ

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τι περιλαμβάνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον ΕΟΠΥΥ- Ξεκινά η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων για 5 παθήσεις
    Τι περιλαμβάνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον ΕΟΠΥΥ- Ξεκινά η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων για 5 παθήσεις

    Σε «τροχιά» υλοποίησης βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ. Κύριος άξονας του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας μέσα από την παροχή έγκυρων και σε πραγματικό χρόνο χρηματοοικονομικών πληροφοριών που παρέχονται από το νέο Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης, αλλά και ο άμεσος και σε πραγματικό χρόνο, έλεγχος των ιατρικών πράξεων. Τα παραπάνω τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, περιγράφοντας τους βασικούς πυλώνες των αλλαγών που έρχονται.

    Ο ΕΟΠΥΥ στην ψηφιακή εποχή

    «Μέσω μιας ενιαίας πύλης εμπλουτίζουμε τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες τόσο προς τους παρόχους, όσο και προς τους πολίτες. Την ίδια στιγμή, βελτιώνουμε τη διαλειτουργικότητα με τρίτα συστήματα όπως η Διεπαφή με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ) και το Service bus, το οποίο παρέχει στους ενδιαφερόμενους τις απαραίτητες πληροφορίες για διασύνδεση», εξηγεί η κ. Καρποδίνη.
    Ολοκληρώνοντας το έργο, προσθέτει, το όφελος θα είναι η μείωση του διοικητικού και διαχειριστικού κόστους μέσα από την άυλη υποβολή των παρόχων, αλλά και η αύξηση της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού.

    Το έργο, ύψους 40 εκατ. ευρώ, είναι εντός του χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2026. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της ευρύτερης Δράσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της Υγείας.
    Στον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό» περιλαμβάνονται ακόμα δύο υποέργα:

    Η παροχή υπηρεσιών προμήθειας, ανάπτυξης, παραμετροποίησης λογισμικού και λοιπών υποστηρικτικών συστημάτων και συναφείς υπηρεσίες.
    Οι Υπηρεσίες Υποστήριξης Χρηστών, Διασφάλισης Ποιότητας και Τεχνικής Υποστήριξης για το έργο του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ».
    «Δημιουργούμε έτσι έναν φορέα σύγχρονο που αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό όλες τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής παρέχοντας άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας προς τους ασφαλισμένους, ελέγχοντας τις δαπάνες και ανταποκρινόμενος στις ανάγκες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τονίζει η διοικήτρια του Οργανισμού.
    Η κ. Καρποδίνη εξηγεί ότι «οι ασθενείς θα διαθέτουν τον προσωπικό ψηφιακό τους φάκελο, ο οποίος θα περιέχει σε ψηφιακή μορφή τις νοσηλείες τους, τα φάρμακά τους και τις θεραπείες που έχουν ακολουθήσει. Για όλους εμάς στον ΕΟΠΥΥ υπάρχει ένας πρωταγωνιστικός παράγων, που λέγεται ασθενής. Αυτόν υπηρετούμε πρωτίστως», σημειώνει.

    Κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων για πέντε σοβαρές παθήσεις

    Ο ΕΟΠΥΥ σχεδίασε και υλοποιεί πιλοτικά την κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων πέντε σοβαρών παθήσεων προς τους ασθενείς που το επιθυμούν.
    «Με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε τους ασφαλισμένους με την παραλαβή των φαρμάκων στο σπίτι, βελτιώνουμε τη συμμόρφωση προς τη χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή εξοικονομώντας δημόσιους πόρους και μειώνοντας τις νοσηλείες που οφείλονται σε μη συμμόρφωση ή κίνδυνο διακοπής της θεραπείας», υπογραμμίζει η κ. Καρποδίνη.

    Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, οι δικαιούχοι για την κατ’ οίκον υπηρεσία είναι οι ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών.
    Τα συγκεκριμένα φάρμακα, δεν απαιτούν ψυγείο κατά τη μεταφορά τους και αφορούν στις παθήσεις όπως η θαλασσαιμία, η νόσος κινητικού νευρώνα, η πνευμονική υπέρταση, η κυστική ίνωση και η δρεπανοκυτταρική αναιμία.
    «Προτεραιότητά μας είναι να επεκτείνουμε την υπηρεσία αυτή στο σύνολο των δικαιούχων περίθαλψης οι οποίοι την επιθυμούν εντός του έτους.
    Εκτιμήσαμε δε, ότι ο αριθμός των ασθενών που προμηθεύονται φάρμακα από τα φαρμακεία μας κυμαίνεται περί τους 120 χιλιάδες το μήνα.

    Με την ανάπτυξη του συστήματος της κατ' οίκον παράδοσης, μέσω του ΕΟΠΥΥ, επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση της καθημερινής εξυπηρέτησης των ασθενών, διευρύνοντας τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες», καταλήγει η κ. Καρποδίνη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ριζικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ το 2024: Τι θα αλλάξει σε νοσηλείες και διαγνωστικές εξετάσεις
    Ριζικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ το 2024: Τι θα αλλάξει σε νοσηλείες και διαγνωστικές εξετάσεις

    Έναν τελείως διαφορετικό Οργανισμό επιχειρεί να δημιουργήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στον ΕΟΠΥΥ εντός του νέου χρόνου. Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον μεγαλύτερο Οργανισμό υγείας της χώρας περιλαμβάνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του φορέα, στην διοικητική του διάρθρωση, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους.

    Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα λειτουργεί στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, τους πρώτους μήνες του 2024 θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάζει πλήρως τη διάρθρωση αλλά και τον νομικό χαρακτήρα του Οργανισμού.

    Οι ίδιες πηγές του ethnos.gr σημειώνουν ότι ο ΕΟΠΥΥ θα σχεδιαστεί στα πρότυπα του ΕΟΔΥ που άλλαξε πρόσφατα με νόμο και διαθέτει πλέον Διευθύνοντα Σύμβουλο με ισχυρές αρμοδιότητες αλλά και Πρόεδρο με περιορισμένες στα επιστημονικά «χαρτοφυλάκια». Με την αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ θα τροποποιηθούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

    Νοσηλείες και εξετάσεις με προέγκριση

    Με το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί στον ΕΟΠΥΥ για να νοσηλευτεί ένας ασφαλισμένος στον ιδιωτικό τομέα, θα απαιτείται να περάσει από την αρμόδια επιτροπή προεγκρίσεων που πρόκειται να δημιουργηθεί, όπως λένε πηγές του ethnos.gr. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταχθούν και ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες οι οποίες θα ξεσκονίζουν τις δαπάνες αλλά και τα έγγραφα που θα παρουσιάζουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να νοσηλευτούν στον ιδιωτικό τομέα.

    Θα πρόκειται για ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου το οποίο είναι πιθανό να «κουρέψει» τελικώς πολλές παροχές στους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

    Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο ΕΟΠΥΥ μελετά να εφαρμόσει ανάλογο σύστημα προεγκρίσεων και για τις ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να περιορίσει τις πλασματικές, που χρεώνονται στον οργανισμό αλλά δεν πραγματοποιούνται.

    Υπό το πρίσμα αυτό θα ελέγχονται και τα αποδεικτικά των ασφαλισμένων αλλά και τα παραπεμπτικά πριν διεξαχθούν οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει να μειώσει και το clawback (υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης) στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια που σήμερα φτάνει και το 45% -50%.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ποιοι δικαιούνται επίδομα 200 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ
    Ποιοι δικαιούνται επίδομα 200 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ
    Η αποζημίωση αεροθεραπείας που δίνει επίδομα 200 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, πώς γίνεται η αίτηση και ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

    Η αποζημίωση αεροθεραπείας, παρέχεται στους δικαιούχους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα χορηγείται σε χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων με πιστοποιημένη αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67%, όπως παλαιά φυματίωση, χειρουργηθέντα καρκίνο πνευμόνων, πνευμονοκονίωση, κυστική ίνωση και σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (που είναι σε χρόνια αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή διήθηση, ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, ήπατος, πνεύμονος και καρδιάς), για το χρονικό διάστημα 1/6 ως 31/8 κάθε έτους.

    Η αποζημίωση καταβάλλεται με την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:

    α) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι:

    - ο δικαιούχος δεν έλαβε ούτε θα λάβει την αποζημίωση αυτή από άλλον φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το δημόσιο ή άλλον φορέα και

    - δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό, άνω των 46 ημερών κατά το χρονικό διάστημα 1-6ου έως 31-8ου.

    β) Ιατρική γνωμάτευση, από ιατρό σχετικής με την πάθηση ειδικότητας, Δημόσιου, Πανεπιστημιακού ή Στρατιωτικού νοσοκομείου, Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμβεβλημένων κλινικών καθώς και των Μ.Χ.Α. – Μ.Τ.Ν., στην οποία να βεβαιώνεται η πάθηση και η συνέχιση της θεραπείας, κατά το ως άνω αναφερόμενο χρονικό διάστημα.

    γ) Απόφαση της Επιτροπής ΚΕΠΑ ή άλλης αρμόδιας Επιτροπής με πιστοποίηση της αναπηρίας ίσης ή μεγαλύτερης του 67% για παθήσεις των πνευμόνων.

    Το ύψος της αποζημίωσης αεροθεραπείας ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ.

    Τα αιτήματα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 60 του Ε.Κ.Π.Υ, σχετικά με τον χρόνο παραγραφής αυτών.

    Πηγή: dnews.gr

  • Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει τις νοσηλείες από το 2024
    Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει τις νοσηλείες από το 2024

    Ισχυρό εργαλείο αξιολόγησης για διοικητές νοσοκομείων – κίνητρο επιβράβευσης για εξαιρετικές ιατρικές πρακτικές το νέο σύστημα νοσηλίων που θα εφαρμοστεί στη χώρα από τον Νοέμβριο

    Επεκτείνεται άμεσα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, το νέο σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών, το οποίο μέχρι στιγμής εφαρμόζεται πλήρως σε 2 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και σε άλλα οκτώ νοσοκομεία σε διάφορες ΥΠΕ ανά τη χώρα.

    Το σύστημα στοχεύει στην αποτελεσματικότερη κατανομή των διαθεσίμων πόρων για τα Νοσοκομεία, καθώς και την καταγραφή του παραγόμενου έργου τους. Άμεσα μάλιστα, προβλέπεται η μεταφορά της αρμοδιότητας πληρωμής των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ, αντί του κρατικού προϋπολογισμού.

    Η εφαρμογή του νέου συστήματος νοσηλίων θα ξεκινήσει εντός Νοεμβρίου σε όλα τα νοσοκομεία, ώστε να αρχίσουν οι πλήρεις καταγραφές των περιστατικών, η κωδικοποίηση των ασθενειών και η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν από το νέο σύστημα, ενώ η φάση αποζημίωσης των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Όσον αφορά την 7η και την 3η ΥΠΕ, εντός Νοεμβρίου θα μπουν κατευθείαν σε καθεστώς αποζημίωσης, αφού έχουν ενταχθεί ήδη στο σύστημα το 2021 και το 2022, αντίστοιχα.

    Για το νέο σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ – DRG) που εφαρμόζει το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) μίλησε στο in.gr ο Πρόεδρος του Κέντρου Παντελής Μεσσαρόπουλος.

    Το σύστημα DRG στην Ελλάδα ξεκίνησε αρχικά από την 7η υγειονομική περιφέρεια Κρήτης, στη συνέχεια επεκτάθηκε και στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας, και τώρα τα νοσήλια DRG εφαρμόζονται και σε επιπλέον 3 νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, δύο νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής, δύο νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και νήσων, συν ένα από την 4η ΥΠΕ Θεσσαλονίκης.

    Το σύστημα DRG προβλέπει την αποζημίωση των νοσοκομείων βάση του παραγόμενου έργου, προκειμένου να μετράται κάθε παράμετρος που προσδιορίζει το τελικό ύψος της δαπάνης που χρειάζεται για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών.

    Με την ένταξη όλων των Νοσοκομείων στο σύστημα DRG η κατανομή των διαθέσιμων ποσών θα γίνεται στη βάση «ουδέτερων» προϋπολογισμών των νοσοκομείων, που είναι ο μέσος όρος της χρηματοδότησης που δέχθηκαν τα νοσοκομεία την προηγούμενη διετία. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ουδέτερους προϋπολογισμούς μέχρι την ολοκληρωτική εφαρμογή και την ένταξη σε φάση αποζημίωσης των Μάρτιο του 2024 (Υπενθυμίζουμε ότι η Κρήτη και η Μακεδονία εντάσσονται σε φάση αποζημίωσης από τον Νοέμβριο του 2023).

    Άμεσα αναμένεται η έκδοση κοινής απόφασης από τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών με την οποία όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα ενταχθούν στο νέο σύστημα κοστολόγησης με ουδέτερους προϋπολογισμούς, ώστε να συλλεγούν κατ΄ αρχήν τα απαιτούμενα δεδομένα για τη λειτουργία του κάθε νοσοκομείου.

    Αμέσως μετά θα προχωρήσει και το νέο σύστημα αποζημίωσης, όπου το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων δεν θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τον ΕΟΠΥΥ.

    Η εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης προβλέπεται να ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2024, αφότου έχουν συλλεγεί τα απαιτούμενα στοιχεία για να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί στο σύστημα πληρωμών.

    Για τον ίδιο λόγο μάλιστα, προβλέπεται η ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ με πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία θα φτάνει το 80% του προϋπολογισμού που προβλέπεται σήμερα για τα νοσοκομεία, ενώ το υπόλοιπο 20% θα μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που θα προκύψουν.

    Η κατανομή των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία, θα γίνει στη βάση συντελεστή αποζημίωσης σε σχέση με τους διαθέσιμους πόρους.

    Η διαδικασία μετάβασης από τον ένα τρόπο πληρωμής των νοσοκομείων στον άλλο, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ, μελετάται αυτές τις ημέρες από το υπουργείο Υγείας.

    Δεν γράφτηκαν τα χειρουργεία…

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη καταγραφή όλων των δεδομένων του ασθενή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Π.χ. σε ένα νοσοκομείο, το 75% περιστατικών καταγράφηκαν ως παθολογικού τομέα, το 21% του χειρουργικού και το 4% άλλου επεμβατικού τομέα, ενώ σε χειρουργικό τμήμα νοσοκομείου, το 87% αφορούσαν παθολογικό τομέα, μόλις το 13% τον χειρουργικό και δεν υπήρχαν περιστατικά άλλου επεμβατικού τομέα.

    Για το λόγο αυτό γίνεται εκπαίδευση από τα στελέχη του ΚΕΤΕΚΝΥ στο προσωπικό των νοσοκομείων, ώστε όλες οι παράμετροι της νοσηλείας των ασθενών να καταγράφονται με λεπτομέρεια

    Κι αυτό, γιατί η πλατφόρμα όπως έχει σχεδιαστεί, έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να «βλέπει» τις πιο συχνές διαγνώσεις και ιατρικές πράξεις, από πού ήρθαν τα περιστατικά, τις ηλικίες τους κλπ.

    Έλεγχος

    Τα στατιστικά στοιχεία αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της περίθαλψης.

    Έτσι, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα, αναλύουμε τα στατιστικά στοιχεία σε μηνιαία βάση με επιδημιολόγο και στατιστικολόγο και καταρτίζουμε έκθεση που διαθέτουμε στο νοσοκομείο και την ΥΠΕ. Ακολουθεί συνάντηση με τους δύο φορείς, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά.

    Από τα δεδομένα μέχρι στιγμής, φαίνεται ποια κλινική παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας ώστε να ενισχυθεί από το υπουργείο, ποια λειτουργεί με … «βαλιτσάκι», βαφτίζοντας τακτικά περιστατικά ως επείγοντα. Φαίνεται η δουλειά που γίνεται σε κάθε κλινική. Και μάλιστα με υπό κατάρτιση τροπολογία, θα υπάρξουν κίνητρα, ενίσχυση με προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό (αναμένεται medical coding excellence).

    Ιατρικός φάκελος

    Ο κ. Μεσσαρόπουλος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να καταγράφονται και οι δευτερεύουσες διαγνώσεις, γιατί έτσι αποκαλύπτεται η συννοσηρότητα και γίνεται σωστά η κοστολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών.

    Ταυτόχρονα όμως, διασφαλίζεται και η ποιότητά τους.

    Χαρακτηριστικά ανέφερε ξεχωριστό πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ για την 7η ΥΠΕ Κρήτης, όπου στην πλατφόρμα ελέγχου αναλύονται τα περιστατικά ένας προς ένα. Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ενσωμάτωσης των Αντίστοιχα έχει συμβεί και στην 3η ΥΠΕ.

    Σήμερα τα νοσοκομεία της Κρήτης επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ με πρόγραμμα που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ως το 2025 όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα επικοινωνούν μεταξύ τους και με το υπουργείο Υγείας..

    Και η αβεβαιότητα…

    Ο κ. Μεσσαρόπουλος μας μίλησε επίσης για τους παράγοντες αβεβαιότητας, λέγοντας πως για να πετύχει το νέο σύστημα χρειάζονται 3 στοιχεία:

    1. Η καταγραφή όλων των περιστατικών, κάτι το οποίο μπορούμε να πετύχουμε.
    2. Η ποιότητα της εκπαίδευσης για τα στοιχεία που περνούν μέσα στο σύστημα. Πέραν των εκπαιδεύσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει, εντός του 2024 θα υπάρξει επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης σε υγειονομικούς, ώστε η κωδικοποίηση των νόσων και των παρεχόμενων υπηρεσιών να γίνεται με ακρίβεια.
    3. Η ποιότητα της κωδικοποίησης, η οποία με τους ελέγχους που γίνονται στόχος είναι να μειωθούν τα ποσοστά υποκωδικοποιήσης στα επίπεδα που ισχύουν στο εξωτερικό. το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν βάζουν όλες τις διαγνώσεις στον ιατρικό φάκελο. Για παράδειγμα σε περίπτωση εγκεφαλικού δεν μπαίνει πιθανή συννοσηρότητα από διαβήτη κοκ.

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο