Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 17:25

Πόθεν έσχες: Μέχρι πότε έχετε προθεσμία για την δήλωση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την 1η Ιουλίου λήγει η προθεσμία για να υποβάλλουν οι υπόχρεοι τις δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης και Οικονομικών Συμφερόντων «Πόθεν Έσχες» στο pothen.gr.

Ειδικότερα, μέχρι και την 1η Ιουλίου 2024 θα υποβάλλονται οι:

α) αρχικές, με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 28η.2.2023 έως και την 31η.3.2024, και

β) ετήσιες του έτους 2023 (χρήση 2022)

Μετά την ανωτέρω ημερομηνία οι τροποποιήσεις ή/και προσθήκες στα δεδομένα της ηλεκτρονικής κατάστασης υπόχρεων υποβολής Δ.Π.Κ. & Δ.Ο.Σ. δεν θα είναι εφικτές, ενώ τυχόν παράλειψη ή ελλιπής καταχώριση των ως άνω στοιχείων επισύρει τις κυρώσεις του ν.5026/2023 (άρθρο 34).

Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν πόθεν έσχες

Η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά (κλικ εδώ), από:

  • Τα μέλη της Κυβέρνησης, τους υφυπουργούς, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων
  • Υπόχρεοι είναι επίσης γενικοί και ειδικοί γραμματείς Βουλής και Γενικής Κυβέρνησης, υπηρεσιακοί γραμματείς και υποστηρικτικό πολιτικό προσωπικό
  • Όλοι οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης
  • Οι γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, συντονιστές αποκεντρωμένων διοικήσεων, αντιπεριφερειάρχες, προέδροι και τα μέλη των περιφερειακών συμβουλίων, προϊσταμένοι των γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων των περιφερειών, καθώς και τους προϊσταμένους και τους υπαλλήλους των οργανικών μονάδων
  • Δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί
  • Μέλη Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,
  • Συμβολαιογράφοι
  • Διοικητές, υποδιοικητές και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και των πιστωτικών ιδρυμάτων
  • Μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Αστυνομικοί
  • Δημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες, διαχειριστές μέσων ενημέρωσης

Τι ισχύει για τους συζύγους

  • Οι υπόχρεοι απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή «Γνωστοποίηση στοιχείων συζύγου/ΜΣΣ» στη διεύθυνση https://www.pothen.gr/syzygos, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) των συζύγων τους, των εν διαστάσει συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
  • Η καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων συζύγου/ΜΣΣ στην παραπάνω εφαρμογή, είναι τρεις ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της μηνιαίας κατάστασης των υπόχρεων.

Για τυχόν πρόσθετες διευκρινίσεις και πληροφορίες μπορείτε να καλείτε κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Υπόχρεων ΠΟΘΕΝ (ΚΕΥ-ΠΟΘΕΝ) στο τηλεφωνικό αριθμό 210-48.02.100 ή μέσω της ενότητας «Χρειάζεστε βοήθεια;» αφού συνδεθείτε με τους κωδικούς σας στο www.pothen.gr και επιλέξετε «Υποβολή Δήλωσης Περιουσιακής κατάστασης.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 10:06

Σχετικά Άρθρα

  • Πολάκης: Απαράδεκτη η διαρροή ενός πόθεν έσχες, αλλά εξίσου απαράδεκτο το εξώδικο
    Πολάκης: Απαράδεκτη η διαρροή ενός πόθεν έσχες, αλλά εξίσου απαράδεκτο το εξώδικο

    «Θεωρώ απαράδεκτη τη διαρροή ενός πόθεν έσχες αλλά εξίσου και περισσότερο απαράδεκτο το εξώδικο», ανέφερε σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, και κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο που έστειλε.

    Παράλληλα, ζήτησε να γίνει άμεσα συνάντηση των πέντε υποψηφίων και να πέσουν οι τόνοι.

    «Εδώ υπάρχει ένας πόλεμος δίχως τέλος»

    «Χθες ζήτησα την δημόσια ανάρτηση όλων των πόθεν έσχες γιατί τα πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να έχουν κάτι να κρύψουν. Η διαδικασία της προεδρικής εκλογής πρέπει να την αξιοποιήσει για το άνοιγμα προς την κοινωνία. Εδώ υπάρχει ένας πόλεμος δίχως τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

    «Να συγκληθεί σύσκεψη των 5 - Να ορίσουμε ημερομηνίες για debate»

    Στη συνέχεια εξαπέλυσε «καρφιά» στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας πως «βλέπω ότι συνεχίζει την ίδια απολιτίκ τακτική και δυστυχώς βλέπω κάποιους να ρίχνουν νερό στο μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Τον καλώ να πάρει αμέσως πίσω το εξώδικο. Καλώ Σβίγκου και Παππά να συγκαλέσουν σύσκεψη των 5. Ήδη συμφώνησαν Φαραντούρης και Γκλέτσος. Και βέβαια να ορίσουμε τις ημερομηνίες μιας ή δυο τηλεμαχιών και η μία να γίνει πριν το συνέδριο».

    Παράλληλα, κάλεσε «να σταματήσουν τα σενάρια περί διαγραφών. Όχι, να διώξουμε κόσμο, να μαζέψουμε κόσμο, ειδικά τώρα που φάνηκε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορεί. Θέλουμε μεγάλη συμμετοχή στο συνέδριο».

    «Όχι» από Πολάκη σε διαγραφή Κασσελάκη

    Στη συνέχεια, ο βουλευτής Χανίων επισήμανε πως «δεν συμφωνώ με την ΚΕ του Σαββάτου. Να γίνει σήμερα ή αύριο η συνάντηση των 5 για να λυθούν (οι διαφωνίες). Από την στιγμή που αναρτήθηκαν τα πόθεν έσχες όλων, ακόμα και ο πιο κακόπιστος που τον έπεισε να καταθέσει το εξώδικο θα πρέπει να του πει να το πάρει πίσω. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο να στέλνει πρώην πρόεδρος εξώδικο προς το κόμμα που θέλει να ηγηθεί και δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κεντρική επιτροπή να διαγραφεί έναν υποψήφιο πρόεδρο», τόνισε.

    Τέλος, τάχτηκε κατά της διαγραφής του κ. Κασσελάκη, λέγοντας πως «εγώ δεν θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει διαγραφή. Πρέπει να αναμετρηθούμε στα ίσα. Εγώ δεν θέλω να τον αποκλείσω θέλω να τον νικήσω».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κασσελάκης: Εξώδικο σε ΠΓ και ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσίευση του πόθεν έσχες του (upd)
    Κασσελάκης: Εξώδικο σε ΠΓ και ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσίευση του πόθεν έσχες του (upd)

    Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίηση από την Εφημερίδα των Συντακτών του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος αντέδρασε οργισμένα. Αφού με ανακοίνωση στενού του συνεργάτη ζήτησε την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου από τη θέση της γραμματέα του κόμματος, λίγη ώρα μετά, σύμφωνα με πληροφορίες απέστειλε εξώδικο στην Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η δήλωση του Μανώλη Καπνισάκη

    Είχε προηγηθεί δήλωση του στενού συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη που ανέφερε: «Είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο το γεγονός ότι το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη, δημοσιοποιώντας πληροφορίες σχετικά με το πόθεν έσχες του. Αυτού του είδους η διαρροή, πέρα από την ηθική διάσταση, εγείρει σοβαρά ζητήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη διαφάνεια, αξίες που υποτίθεται ότι πρεσβεύει το κόμμα.

    Απαιτούμε την άμεση παραίτηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, η οποία φέρει την κύρια ευθύνη για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάζεται πλέον να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Εξάλλου, το ότι η διαρροή έγινε την ίδια ημέρα με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν συνιστά τυχαίο γεγονός ή απλή σύμπτωση…

    Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε τη δήλωση πόθεν έσχες για τη χρήση μέχρι τις 24/9/2023 (ημερομηνία κτήσης της ιδιότητας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι κατέθεσαν ή θα καταθέσουν δηλώσεις για τη χρήση του έτους 2021, με δεδομένο ότι η σχετική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες των επόμενων ετών, παραμένει ακόμη κλειστή για όλα τα υπόχρεα πρόσωπα.

    Πρέπει, επίσης, να διευκρινισθεί ότι ο Τάιλερ Μακμπέθ, παρότι νομικά δεν ήταν υπόχρεος, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 δεν είχε ακόμη τελεσθεί ο γάμος του με τον Στέφανο Κασσελάκη, εντούτοις υπέβαλε και ο ίδιος αρχική δήλωση πόθεν έσχες. Εφόσον ζητηθεί από οποιονδήποτε έχοντα έννομο συμφέρον, θα προσκομισθεί με τον κίνδυνο βέβαια να διαρρεύσει κι αυτή παρανόμως.

    Εν κατακλείδι και με δεδομένο ότι όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δήλωση πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη είναι ακριβή, αληθή και πλήρως τεκμηριωμένα από πλήθος εγγράφων, θα συνιστούσαμε σε όσους “επένδυσαν” στο προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ περί πόθεν έσχες, να αλλάξουν γραμμή πλεύσης γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα…».

    Το δημοσίευμα για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

    Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, το 15σελιδο έγγραφο με τα περιουσιακά στοιχεία του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί κατ’ ουσίαν συνέχεια – και φωτοτυπία- του αντίστοιχου εγγράφου που κατέθεσε στη Βουλή στις 30 Ιουνίου.

    Τι αναφέρει μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ:

    «Εδώ ανακύπτον τα πρώτα δύο ερωτήματα: Πρώτον, γιατί ενώ κατέθεσε τα πλήρη στοιχεία στις 30/06 γιατί δεν πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση, δίνοντας ο ίδιος στη δημοσιότητα τα περιουσιακά στοιχεία του; Πολλώ δε μάλλον που ο Στέφανος Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στην πολιτική ζωή της χώρας μας δηλώνει θιασώτης, μπροστάρης πιο σωστά, της απόλυτης διαφάνειας. Δεύτερο ερώτημα: Οι φωτοτυπίες που απέστειλε στην Κουμουνδούρου είναι το σύνολο των σελίδων της αντίστοιχης δήλωσης στη Βουλή;

    Από τις πληροφορίες που συλλέξαμε σε σχέση με το 15σέλιδο φωτοτυπημένο έγγραφο που κατέθεσε, προκύπτει, όμως, και ένα τρίτο ερώτημα: Η περιουσιακή κατάσταση του συζύγου του παρατίθεται ή όχι στο έγγραφο προς την Κουμουνδούρου; Ακούγεται πώς τα στοιχεία για εκείνον δεν υπάρχουν, μολονότι στο excel της Θεσσαλονίκης υπήρχε ενημέρωση για την περιουσία του Τάιλερ Μακμπέθ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσλάκης ενημερώνει το κόμμα του ότι κατά το οικονομικό έτος 2023, την 31η Δεκεμβρίου, το εισόδημά του από μισθωτές υπηρεσίες κ.α. ανήρχετο στο 1,7 εκατ. δολάρια. Εδώ, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στη δήλωση που κατέθεσε προσδιορίζονται οι πηγές εισοδήματος ή γίνεται απλώς παράθεση πινάκων (όπως είχε γίνει στο excel της Θεσσαλονίκης).

    Αν δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, τότε οι ορκωτοί –όποτε ασχοληθούν με το θέμα – βέβαιον είναι ότι θα ζητήσουν στοιχεία, ειδικότερα βεβαιώσεις από τις φορολογικές αρχές της χώρας στην οποία είχε αναπτύξει τις εν λόγω επιχειρηματικές δραστηριότητες κατά το επίμαχο έτος. Εν προκειμένω, δηλαδή, από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές. Κοντά στο παραπάνω ποσό, πρέπει να προστεθεί εισόδημα 70.000 δολαρίων από ενοίκια, ενώ καταγράφει και αξιόλογη συμμετοχή σε funds.

    Η αποτίμηση σε τρεις τέτοιες συμμετοχές, κατά πληροφορίες, ανέρχεται σε 330.000, 1,050 εκατ. και 2,4 εκατ. αντιστοίχως. Η πραγματική αξία είναι άγνωστη εν τούτοις βέβαια.

    Παραλλήλως έχει συμμετοχή στη μονοπρόσωπη εταιρεία Osios, με 500.000 δολάρια κεφάλαιο. Κύκλοι της ναυτιλιακής αγοράς με τους οποίους επικοινωνήσαμε μας έλεγαν ότι το κεφάλαιο αυτό θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο, διαθέτουν καράβια κ.ο.κ. Ενώ υπάρχει ταυτοχρόνως, η συμμετοχή στην ετερόρρυθμη εταιρεία «Pura Vita», με κεφάλαιο 15.000 ευρώ.

    Στο κεφάλαιο των καταθέσεων, ο τ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει δύο λογαριασμούς: ο πρώτος, δικός του, ύψους 25.000 ευρώ στην JPMorgan και ο δεύτερος, μαζί με την μητέρα του, στην Εθνική Τράπεζα ύψους 27.000 ευρώ.

    Όσον αφορά τα ακίνητα ιδιοκτησίας Κασσελάκη, ασφαλώς και δεν υπάρχει αναφορά στην οικία στο Κολωνάκι, αφού η αγορά έγινε μέσα στο 2024. Από εκεί και πέρα, στις Σπέτσες το οικόπεδο είναι 470 τ.μ. και το σπίτι είναι 290 τ.μ. Στον Νέο Κόσμο υπάρχει ένα οροφοδιαμέρισμα 106 τ.μ.

    Το στοιχείο που εντυπωσιάζει, όμως, έρχεται από τις ΗΠΑ: εδώ ο τ. πρόεδρος είναι ιδιοκτήτης 55 στρεμμάτων στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Εντός αυτού υπάρχει και κτίσμα 360 τ.μ. Πρόκειται για μυθώδη περιουσία, η οποία πάντως, σε συνδυασμό με τα χρέη και άλλα ανοίγματα προκαλεί απορίες.

    Σύγκριση με το excel

    Η περιουσιακή… ακτινογραφία του Στ. Κασσελάκη περιλαμβάνει, ακόμη, υποθήκη σε αγορά ακινήτου στις ΗΠΑ, στις 9/3/2022. Η υποθήκη ανέρχεται σε ύψος 1,6 εκατ. δολαρίων. Κοντά σε όλα αυτά, υπάρχουν και χρέη σε κάρτες ύψους 5.600 δολαρίων. Κλείνουμε με δύο οχήματα: το ένα αποκτηθέν στις ΗΠΑ με δάνεια 80.000 δολαρίων και το άλλο στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο Ι.Χ. πενταετίες, κόστισε 110.000 ευρώ, από αυτά, πάντως, τα 100.000 τα πήρε από δάνειο.

    Η ιστορία του excel της Θεσσαλονίκης είναι γνωστή: στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα και ενώ το «Πόθεν Έσχες» του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε γίνει το κεντρικό αντικείμενο της προεκλογικής σύγκρουσης, σφοδρής αντιπαράθεσης με το κυβερνών κόμμα, σε μια εντυπωσιακή κίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο Στ. Κασσελάκης παρουσιάζει μία σελίδα με περιουσιακά στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2023, σε μορφή excel.

    Συγκρίνοντας το excel με τα στοιχεία που ακούγεται πώς κατάθεσε το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή, φαίνεται πώς υπάρχουν κάποιες διαφορές. Στο excel γράφει πώς τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και ακίνητα ανήλθαν σε 2,067 εκατ. δολάρια, όταν το αντίστοιχο ποσό στο «Πόθεν Έσχες», που απευθύνεται στο ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου 1,8 εκατ. Αλλά ούτε και στις καταθέσεις υπάρχει πλήρης ταύτιση: φερ’ ειπείν στο excel δεν γίνεται αναφορά στον κοινό λογαριασμό με τη μητέρα του. Αντιθέτως, στην παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αναφορά σε δύο λογαριασμούς του συζύγου του, μηδαμινής αξίας πάντως. Αντιθέτως, οι συμμετοχές του στις δύο εταιρείες αλλά και τα ακίνητα συμπίπτουν και στα δύο έγγραφα».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις φοιτητικού επιδόματος στέγης
    Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις φοιτητικού επιδόματος στέγης

    Μέχρι και σήμερα, Τετάρτη 18/9, θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την υποβολή αιτήσεων από τους φοιτητές που δικαιούνται να λάβουν στεγαστικό επίδομα.

    Συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα Τετάρτη 18/9 θα επιτρέπεται εκ νέου η υποβολή αιτημάτων για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, για όσους ενδιαφερόμενους - δικαιούχους δεν υπέβαλαν αίτηση εντός της πρώτης προθεσμίας (25/6/2024 - 31/7/2024).

    Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά είτε με ένα κλικ εδώ, είτε μέσω του gov.gr, στην κατηγορία «Εκπαίδευση» και την υποκατηγορία «Πανεπιστήμια και φοίτηση».

    Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται με τη χρήση κωδικών Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Στην ανωτέρω ιστοσελίδα έχουν επίσης αναρτηθεί το θεσμικό πλαίσιο, η σχετική εγκύκλιος, το εγχειρίδιο χρήσης καθώς και αρχείο συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων σχετικά με τη λειτουργία της εφαρμογής.

    Η υπηρεσία αναπτύχθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ ΑΕ (GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα δικαιούται κάθε πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, ενώ σε περιπτώσεις συζύγων που έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος μόνο ο ένας από τους δύο γονείς, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.

    Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

    Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

    • είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
    • οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή είναι πάνω από 25 ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1996)
    • είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος

    Επίδομα μέχρι 2.500 ευρώ

    Υπενθυμίζεται το επίοδμα αυξάνεται, κατά 500 ευρώ από φέτος και διαμορφώνεται από 1.500 έως και 2.500 ανάλογα με την περίπτωση.

    Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, το ύψος του χορηγούμενου στους προπτυχιακούς φοιτητές ετήσιου στεγαστικού επιδόματος (άρθρο 10 παρ.1 του ν.3220/2004) ορίζεται σε:

    • 1.500 ευρώ, για τους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
    • 2.000 ευρώ, αποκλειστικά για τους δικαιούχους που φοιτούν σε Α.Ε.Ι. εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης
    • 2.500 ευρώ, σε περίπτωση δικαιούχου φοιτητή που συγκατοικεί με άλλον φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ηλεία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ - Αγωνία για παράταση και αποφυγή ποινών
    Ηλεία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ - Αγωνία για παράταση και αποφυγή ποινών

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Στα "κάγκελα" βρίσκονται αυτή την περίοδο τόσο οι παραγωγοί όσο και οι υπεύθυνοι στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που επεξεργάζονται τις αιτήσεις ΟΣΔΕ καθώς τα απανωτά αυτοματοποιημένα μηνύματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 12 Σεπτεμβρίου, έχουν προκαλέσει έντονο άγχος και αυξημένη πίεση σε κάθε πλευρά.

    Σύμφωνα με τους υπευθύνους των ΚΥΔ, η έλλειψη χρόνου και η συσσώρευση αιτήσεων έχει δημιουργήσει έναν σημαντικό όγκο εργασίας, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση όλων των δηλώσεων εντός της προθεσμίας. Υπολογίζεται πως, εάν δεν δοθεί παράταση, περίπου το 15% των παραγωγών κινδυνεύει να μείνει εκτός της αρχικής προθεσμίας και να υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση.

    Η δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής δίνεται στους παραγωγούς με επιπλέον προθεσμία 20 ημερών. Ωστόσο, κάθε ημέρα καθυστέρησης επιφέρει ποινή 1% από την τελική επιδότηση, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά των παραγωγών.

    Παράλληλα, οι παραγωγοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για χρονικά περιθώρια αναφορικά με την συμπλήρωση των δηλώσεων, αφού η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο, ακρίβεια και πρόσβαση στα ΚΥΔ, τα οποία αυτή την περίοδο λειτουργούν υπό μεγάλη πίεση λόγω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων. Πολλοί παραγωγοί δυσκολεύονται να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία αφού βρισκόμαστε εν μέσω περιόδου συγκομιδής για αρκετές καλλιέργειες, γεγονός που βρίσκει τους περισσότερους απασχολημένους για ώρες στα χωράφια τους.

    Τα ΚΥΔ, από την πλευρά τους, ζητούν παράταση της προθεσμίας ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά κανένας παραγωγός. Όμως αν και μια τέτοια παράταση θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την τρέχουσα κατάσταση, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια σχετική απόφαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Η παράταση της προθεσμίας θα μπορούσε να δώσει την απαραίτητη «ανάσα» τόσο στους παραγωγούς όσο και στα ΚΥΔ, επιτρέποντας τη διαδικασία να ολοκληρωθεί ομαλά και χωρίς περιττές απώλειες με την απάντηση πλέον σε αυτό το αίτημα να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές προοπτικές των παραγωγών για τη φετινή χρονιά.

    Για το θέμα αυτό μίλησε στο ilialive.gr και στο gaia365.gr ο Άλκης Κωνσταντόπουλος υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου, ο οποίος από την πλευρά του και από την ενημέρωση που έχει από άλλα ΚΥΔ ανά την Ελλάδα, θεωρεί πως είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί η σχετική παράταση ένα μεγάλο ποσοστό θα εξυπηρετηθεί στο 20ήμερο των εκπρόθεσμων δηλώσεων.

    Konstantopoulos

    «Φέτος υπήρχε μία καλή ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδόν καθημερινά έχουμε e-mail που μας απαντούν σε διάφορες απορίες όμως δεν παύει ο χρόνος που ξεκινήσαμε να ήταν πολύ αργότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πιεζόμαστε τώρα χρονικά πολύ να ολοκληρώσουμε. Δεν έχουμε μία επίσημη τοποθέτηση για το αν θα δοθεί κάποια παράταση αλλά δυστυχώς με τις αιτήσεις που βλέπω ότι είναι πίσω σε όλη την Ελλάδα θεωρώ ότι έστω και μία μικρή παράταση μπορεί να δοθεί. Δεν θα ήθελα όμως σε αυτό να βασιστεί ο παραγωγός γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, δεν πρέπει να εφησυχάσει.

    Εάν παραμείνει έτσι η συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή μιλάω και με συναδέλφους μου σε όλη την Ελλάδα το βλέπω πολύ δύσκολο να προλάβουμε όλες τις αιτήσεις μέσα σε αυτό το διάστημα. Τουλάχιστον να πάρουν πρωτόκολλο.

    Σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα πιστεύω ότι αν δεν δοθεί παράταση γύρω στο 15% θα μείνουν εκτός και θα πάνε για τις εκπρόθεσμες.

    Τώρα καταλαβαίνω, ότι είναι μία κατάσταση δύσκολη και για τους παραγωγούς που βρίσκονται μέσα στα χωράφια και συλλέγουν την σοδειά, δεν είναι εύκολη καλλιεργητικά αυτή η περίοδος γιατί όλοι δίνουν βάρος στις καλλιέργιες τους. Ενώ όταν οι αιτήσεις γινόταν τον Απρίλιο ή τον Μάιο όλα ήταν πιο εύκολα και ελπίζουμε αυτό να επανέλθει από την επόμενη χρονιά από την στιγμή που λύθηκαν τα προβλήματα με την εφαρμογή, τους διαγωνισμούς και όλες αυτές τις ιστορίες που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Το χειρότερο όλης αυτής της διαδικασίας είναι ότι έγινε σε μία περίοδο άσχημη διότι πολύς κόσμος έλειπε, ήταν σε διακοπές και αποσυντονίστηκε. Ειδικά οι παραγωγοί που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γνωρίζουν ότι ασχολούνται κάποια στιγμή εκεί γύρω στο Πάσχα, υποβάλουν την αίτηση τους και τελειώνει ιστορία. Πολλοί από αυτούς μπορεί να νόμιζαν ότι ήδη το έχουν κάνει και δεν το θυμούνται. Πολύ μπορεί να μπερδεύτηκαν. Και για μας βέβαια ήταν δύσκολα διότι είχαμε πολλά λειτουργικά έξοδα, διότι είχαμε προσωπικό και οι αιτήσεις δεν άνοιγαν, διότι μέσα στο κατακαλόκαιρο η κατανάλωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα ερκοντίσιον κτλπ.».

    Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Νίκος Μπίστολας επεσήμανε πως:

    Mpistolas

    «Υπάρχει μεγάλο άγχος και αυτό φαίνεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνει συνεχώς μηνύματα προκειμένου να προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ο λόγος είναι για να προλάβει το χρονοδιάγραμμα. Το θέμα είναι ότι λόγω οικολογικών σχημάτων η σωστή ολοκλήρωση έχει μία μεγάλη διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να δηλωθούν σωστά οι δηλώσεις.

    Αν δεν υπάρξει παράταση σίγουρα θα υπάρξουν και εκπρόθεσμες δηλώσεις. Κι εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να τα προλάβουμε όλα υπάρχει ανελαστικότητα κι σε ό,τι αφορά το προσωπικό και στις ώρες εργασίας.

    Το τελευταίο διάστημα οι παραγωγοί και με αυτά τα μηνύματα έχουν αγχωθεί και τρέχουν στα ΚΥΔ να φτιάξουν τις δηλώσεις. Πολλά τα τηλέφωνα, να ενημερωθούν αλλά οι καθυστερήσεις κυρίως αφορούν στα οικολογικά σχήματα. Το άλλο πρόβλημα επίσης είναι ότι επειδή υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην έναρξη του ΟΣΔΕ πολλά από τα ενοικιαστήρια έχουν λήξει κι αυτό πάλι απαιτεί χρόνο καθώς πρέπει να πάει στο λογιστή του στη συνέχεια να το τακτοποιήσει. Δηλαδή οι περισσότερες δηλώσεις δεν ολοκληρώνονται με ένα ραντεβού όπως στο παρελθόν.

    Μου φαίνεται αδύνατο φέτος να προλάβουν να γίνουν οι πληρωμές μέσα στον Οκτώβριο. Παλιά δηλαδή ολοκληρώναμε τον Ιούλιο και πάλι πάλευαν να γίνουν οι πληρωμές τον Οκτώβριο και φτάναμε στο τέλος του μήνα με το ζόρι.

    Σύμφωνα με την εμπειρία που έχω από τα προηγούμενα χρόνια σε περίπτωση που δεν δοθεί κάποια παράταση ένα ποσοστό της τάξεως του 15 με 20% θα πάει στις εκπρόθεσμες δηλώσεις».

    Τέλος ο προϊστάμενος του τμήματος ΟΣΔΕ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφής Βαγγέλης Κιούφης σημείωσε ότι:

    Kioufis

    «Σε εξέλιξη της υποβολής των δηλώσεων των αιτήσεων του ΟΣΔΕ για το 2024, δυστυχώς η προσέλευση ακόμα δεν είναι πολύ μεγάλη, υπολογίζεται ότι έχει γίνει περίπου το 55 τοις 100 των αιτήσεων και αυτό επιβαρύνει πάρα πολύ την δουλειά τη δική μας και ελπίζουμε σε κάποια παράταση που θα δοθεί από το υπουργείο αφού σε μία βδομάδα το σύστημα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση κλείνει. Ελπίζουμε να το λάβει υπόψιν αυτό το υπουργείο προκειμένου να δώσει μία παράταξη η οποία θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα μπορέσουμε κι εμείς σαν ΚΥΔ να κάνουμε τις αιτήσεις με περισσότερη ασφάλεια και πιο σωστά».

  • «Εκπνέει» σήμερα η προθεσμία εγγραφής στο σύστημα IRIS για χιλιάδες επαγγελματίες - Το πρόστιμο
    «Εκπνέει» σήμερα η προθεσμία εγγραφής στο σύστημα IRIS για χιλιάδες επαγγελματίες - Το πρόστιμο

    Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για τη σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού τους με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.

    Οι επαγγελματίες οφείλουν να εγγραφούν στην υπηρεσία μέχρι σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ειδάλλως θα βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα.

    Το αυτό τους δίνει την δυνατότητα να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους και να επωφελούνται από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η υπηρεσία όπως σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου κόστος προμηθειών καθώς και ταχύτητα στην διεκπεραίωση των συναλλαγών.

    Αξίζει να σημειωθεί πως, η ΑΑΔΕ προχώρησε σήμερα στην εκ νέου αποστολή μηνύματος προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενόψει της εκπνοής της σχετικής προθεσμίας προκειμένου να τους υπενθυμίσει την υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

    Μέχρι τώρα, οι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ανέρχονται σε 400.000, εκ των οποίων οι 240.000 ενεργοποίησαν το σύστημα άμεσων πληρωμών εντός της φετινής χρονιάς. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρυθμός εγγραφής στην υπηρεσία είναι πενταπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

    Ποια τα πλεονεκτήματα

    Η εγγραφή στην υπηρεσία αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο δημιουργεί μια σειρά από οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους και συγκεκριμένα:

    • Για τον επαγγελματία: Εύκολη είσπραξη των πληρωμών χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του πελάτη και χωρίς επιπρόσθετο εξοπλισμό (POS), άμεση διαθεσιμότητα των εισπράξεων στον επαγγελματικό λογαριασμό 24 ώρες το 24ωρο καιάμεση ενημέρωση με SMS ή push Οι επαγγελματίες λαμβάνουν τα χρήματα ακαριαία (σε 2 δευτερόλεπτα) ακόμη και αν η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι διαφορετική από την τράπεζα του πελάτη.

    Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσα από το ασφαλές περιβάλλον του mobile banking των τραπεζών και με την χρήση βιομετρικών δεδομένων. Το κόστος δε για την χρήση της υπηρεσίας είναι εξαιρετικά χαμηλό ή και καθόλου και κυμαίνεται από 0% έως 0,50% επί του ποσού της συναλλαγής. Είναι δηλαδή σημαντικά πιο χαμηλό αν η ίδια συναλλαγή πραγματοποιούταν μέσω της χρήσης POS.

    • Για τον πολίτη: Δημιουργία ενός εναλλακτικού τρόπου πληρωμής.

    Απολύτως δωρεάν για κάθε συναλλαγή τους (είτε μεταξύ πολιτών, είτε για πληρωμές προς επαγγελματίες), εύκολη, γρήγορη και ασφαλής πληρωμή, χωρίς ΙΒΑΝ, χωρίς κάρτα και χωρίς μετρητά, μόνο με την χρήση του κινητού τηλεφώνου.

    • Για το κράτος:Διαφάνεια και πληροφόρηση για τις πληρωμές των υπόχρεων, μείωση της φοροδιαφυγής και αύξηση των φορολογικών εσόδων.
    • Για τις τράπεζες: Μείωση κόστους από την μείωση χρήσης των μετρητών, νέες ψηφιακές λύσεις για τους πελάτες τους

    Η διαδικασία εγγραφής μέσα από λίγα και απλά βήματα

    Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται γρήγορα και εύκολα, χωρίς την υποχρέωση επίσκεψης σε κάποια τράπεζα ή υπηρεσία, μέσω του web banking ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών 24 ώρες το 2ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

    Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε ποιες τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία IRIS payments για επαγγελματίες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ΔΙΑΣ Α.Ε., επιλέξτε την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε στη διαδρομή:

    Υπηρεσίες > Για Επιχειρήσεις > IRIS άμεσες πληρωμές σε επαγγελματίες / ατομικές επιχειρήσεις και ενημερωθείτε σχετικά ανά τράπεζα για τον τρόπο ενεργοποίησης.

    Παράδειγμα εγγραφής

    Μέσα από το Internet Banking της τράπεζας του, ο επαγγελματίας σε λίγα βήματα:

    • Επιλέγει την υπηρεσία IRIS Payments από την ενότητα Υπηρεσίες στο Internet Banking.
    • Δηλώνει το αναγνωριστικό προς τους πελάτες του (ΑΦΜ).
    • Συνδέει τον επαγγελματικό λογαριασμόστον οποίο θα πιστώνονται τα χρήματα που θα λαμβάνει μέσω IRIS Payments.
    • Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του στην υπηρεσία, παράγεται ο μοναδικός κωδικός QRτης επιχείρησης, τον οποίο μπορείτε να διαμοιράζει στους πελάτες του για να τον σκανάρουν και να κάνουν πληρωμές στην επιχείρησή του.

    2+1 σημεία που πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες

    • Ο ΙΒΑΝ που θα επιλέξουν οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά την εγγραφή τους πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Επαγγελματικός Λογαριασμός.
    • Το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS εφαρμόζεται ανά πελάτη και όχι στο σύνολο των πληρωμών που μπορεί να λάβει ο επαγγελματίας στη διάρκεια του 24ώρου.

    Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μια ημέρα 4 πληρωμές από 500 ευρώ η κάθε μία (σύνολο 2.000 ευρώ).

    • Για όσους υπόχρεους δεν εγγραφούν στο IRIS μέχρι τη λήξη της προθεσμίας προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • IRIS: Έως ΤΗ Δευτέρα (02/09) η προθεσμία εγγραφής στο σύστημα άμεσων πληρωμών
    IRIS: Έως ΤΗ Δευτέρα (02/09) η προθεσμία εγγραφής στο σύστημα άμεσων πληρωμών

    Την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι για τη σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού τους με το σύστημα άμεσων πληρωμών (στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργεί το σύστημα IRIS).

    Μέσα από το σύστημα αυτό επιτρέπεται να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους και να επωφελούνται από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η υπηρεσία όπως σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου κόστος προμηθειών καθώς και ταχύτητα στην διεκπεραίωση των συναλλαγών.

    Σημειώνεται πως η ΑΑΔΕ προχώρησε σήμερα στην εκ νέου αποστολή μηνύματος προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενόψει της εκπνοής της σχετικής προθεσμίας προκειμένου να τους υπενθυμίσει την υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

    Έως σήμερα, οι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ανέρχονται σε 400.000, εκ των οποίων οι 240.000 ενεργοποίησαν το σύστημα άμεσων πληρωμών εντός της φετινής χρονιάς. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρυθμός εγγραφής στην υπηρεσία είναι πενταπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

    Συνολικά 12 τράπεζες παρέχουν πλέον την υπηρεσία: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva.com, Optima Bank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

    Σημαντικά πλεονεκτήματα για όλους

    Η εγγραφή στην εν λόγω υπηρεσία δημιουργεί μια σειρά από οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους και συγκεκριμένα:

    • Για τον επαγγελματία: Εύκολη είσπραξη των πληρωμών χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του πελάτη και χωρίς επιπρόσθετο εξοπλισμό (POS), άμεση διαθεσιμότητα των εισπράξεων στον επαγγελματικό λογαριασμό 24 ώρες το 24ωρο καιάμεση ενημέρωση με SMS ή push Οι επαγγελματίες λαμβάνουν τα χρήματα ακαριαία (σε 2 δευτερόλεπτα) ακόμη και αν η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι διαφορετική από την τράπεζα του πελάτη. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσα από το ασφαλές περιβάλλον του mobile banking των τραπεζών και με την χρήση βιομετρικών δεδομένων. Το κόστος δε για την χρήση της υπηρεσίας είναι εξαιρετικά χαμηλό ή και καθόλου και κυμαίνεται από 0% έως 0,50% επί του ποσού της συναλλαγής. Είναι δηλαδή σημαντικά πιο χαμηλό αν η ίδια συναλλαγή πραγματοποιούταν μέσω της χρήσης POS.
    • Για τον πολίτη: Δημιουργία ενός εναλλακτικού τρόπου πληρωμής. Απολύτως δωρεάν για κάθε συναλλαγή τους (είτε μεταξύ πολιτών, είτε για πληρωμές προς επαγγελματίες), εύκολη, γρήγορη και ασφαλής πληρωμή, χωρίς ΙΒΑΝ, χωρίς κάρτα και χωρίς μετρητά, μόνο με την χρήση του κινητού τηλεφώνου.
    • Για το κράτος:Διαφάνεια και πληροφόρηση για τις πληρωμές των υπόχρεων, μείωση της φοροδιαφυγής και αύξηση των φορολογικών εσόδων.
    • Για τις τράπεζες: Μείωση κόστους από την μείωση χρήσης των μετρητών, νέες ψηφιακές λύσεις για τους πελάτες τους
    Γρήγορη διαδικασία εγγραφής

    Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται γρήγορα και εύκολα, χωρίς την υποχρέωση επίσκεψης σε κάποια τράπεζα ή υπηρεσία, μέσω του web banking ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών 24 ώρες το 2ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

    Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε ποιες τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία IRIS payments για επαγγελματίες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ΔΙΑΣ Α.Ε., επιλέξτε την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε στη διαδρομή Υπηρεσίες > Για Επιχειρήσεις > IRIS άμεσες πληρωμές σε επαγγελματίες / ατομικές επιχειρήσεις και ενημερωθείτε σχετικά ανά τράπεζα για τον τρόπο ενεργοποίησης.

    Ακολουθεί ενδεικτικό παράδειγμα εγγραφής:

    Μέσα από το Internet Banking της τράπεζας του, ο επαγγελματίας σε λίγα βήματα:

    • Επιλέγει την υπηρεσία IRIS Payments από την ενότητα Υπηρεσίες στο Internet Banking.
    • Δηλώνει το αναγνωριστικό προς τους πελάτες του (ΑΦΜ).
    • Συνδέει τον επαγγελματικό λογαριασμόστον οποίο θα πιστώνονται τα χρήματα που θα λαμβάνει μέσω IRIS Payments.
    • Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του στην υπηρεσία, παράγεται ο μοναδικός κωδικός QRτης επιχείρησης, τον οποίο μπορείτε να διαμοιράζει στους πελάτες του για να τον σκανάρουν και να κάνουν πληρωμές στην επιχείρησή του.

    Υπενθυμίζεται ότι:

    • Ο ΙΒΑΝ που θα επιλέξουν οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά την εγγραφή τους πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Επαγγελματικός Λογαριασμός.
    • Το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS εφαρμόζεται ανά πελάτη και όχι στο σύνολο των πληρωμών που μπορεί να λάβει ο επαγγελματίας στη διάρκεια του 24ώρου. Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μια ημέρα 4 πληρωμές από 500 ευρώ η κάθε μία (σύνολο 2.000 ευρώ).
    • Για όσους υπόχρεους δεν εγγραφούν στο IRIS μέχρι τη λήξη της προθεσμίας προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • IRIS: Έως τις 2 Σεπτεμβρίου η προθεσμία εγγραφής για ελ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους
    IRIS: Έως τις 2 Σεπτεμβρίου η προθεσμία εγγραφής για ελ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

    Βήμα-βήμα η διαδικασία εγγραφής στην υπηρεσία IRIS.

    Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι για τη σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού τους με το σύστημα άμεσων πληρωμών (στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργεί το σύστημα IRIS). Μέσα από το σύστημα αυτό επιτρέπεται να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους και να επωφελούνται από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η υπηρεσία όπως σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου κόστος προμηθειών καθώς και ταχύτητα στη διεκπεραίωση των συναλλαγών.

    Σημειώνεται πως η ΑΑΔΕ προχώρησε σήμερα στην εκ νέου αποστολή μηνύματος προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενόψει της εκπνοής της σχετικής προθεσμίας προκειμένου να τους υπενθυμίσει την υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

    Έως σήμερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ανέρχονται σε 400.000, εκ των οποίων οι 240.000 ενεργοποίησαν το σύστημα άμεσων πληρωμών εντός της φετινής χρονιάς. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρυθμός εγγραφής στην υπηρεσία είναι πενταπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

    Συνολικά 12 τράπεζες παρέχουν πλέον την υπηρεσία: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva.com, Optima Bank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

    Σημαντικά πλεονεκτήματα για όλους

    Η εγγραφή στην εν λόγω υπηρεσία δημιουργεί μια σειρά από οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους και συγκεκριμένα:

    • Για τον επαγγελματία: Εύκολη είσπραξη των πληρωμών χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του πελάτη και χωρίς επιπρόσθετο εξοπλισμό (POS), άμεση διαθεσιμότητα των εισπράξεων στον επαγγελματικό λογαριασμό 24 ώρες το 24ωρο και άμεση ενημέρωση με SMS ή push notification. Οι επαγγελματίες λαμβάνουν τα χρήματα ακαριαία (σε 2 δευτερόλεπτα) ακόμη και αν η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι διαφορετική από την τράπεζα του πελάτη. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσα από το ασφαλές περιβάλλον του mobile banking των τραπεζών και με την χρήση βιομετρικών δεδομένων. Το κόστος δε για την χρήση της υπηρεσίας είναι εξαιρετικά χαμηλό ή και καθόλου και κυμαίνεται από 0% έως 0,50% επί του ποσού της συναλλαγής. Είναι δηλαδή σημαντικά πιο χαμηλό αν η ίδια συναλλαγή πραγματοποιούταν μέσω της χρήσης POS.

    • Για τον πολίτη: Δημιουργία ενός εναλλακτικού τρόπου πληρωμής. Απολύτως δωρεάν για κάθε συναλλαγή τους (είτε μεταξύ πολιτών, είτε για πληρωμές προς επαγγελματίες), εύκολη, γρήγορη και ασφαλής πληρωμή, χωρίς ΙΒΑΝ, χωρίς κάρτα και χωρίς μετρητά, μόνο με την χρήση του κινητού τηλεφώνου.

    • Για το κράτος: Διαφάνεια και πληροφόρηση για τις πληρωμές των υπόχρεων, μείωση της φοροδιαφυγής και αύξηση των φορολογικών εσόδων.

    • Για τις τράπεζες: Μείωση κόστους από τη μείωση χρήσης των μετρητών, νέες ψηφιακές λύσεις για τους πελάτες τους

    Γρήγορη και εύκολη διαδικασία εγγραφής

    Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται γρήγορα και εύκολα, χωρίς την υποχρέωση επίσκεψης σε κάποια τράπεζα ή υπηρεσία, μέσω του web banking ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών 24 ώρες το 2ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

    Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε ποιες τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία IRIS payments για επαγγελματίες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ΔΙΑΣ Α.Ε., επιλέξτε την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε στη διαδρομή Υπηρεσίες>Για Επιχειρήσεις>IRIS άμεσες πληρωμές σε επαγγελματίες/ ατομικές επιχειρήσεις και ενημερωθείτε σχετικά ανά τράπεζα για τον τρόπο ενεργοποίησης.

    Ακολουθεί ενδεικτικό παράδειγμα εγγραφής:

    Μέσα από το Internet Banking της τράπεζας του, ο επαγγελματίας σε λίγα βήματα:

    • Επιλέγει την υπηρεσία IRIS Payments από την ενότητα Υπηρεσίες στο Internet Banking.

    • Δηλώνει το αναγνωριστικό προς τους πελάτες του (ΑΦΜ).

    • Συνδέει τον επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο θα πιστώνονται τα χρήματα που θα λαμβάνει μέσω IRIS Payments.

    • Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του στην υπηρεσία, παράγεται ο μοναδικός κωδικός QR της επιχείρησης, τον οποίο μπορείτε να διαμοιράζει στους πελάτες του για να τον σκανάρουν και να κάνουν πληρωμές στην επιχείρησή του.

    Υπενθυμίζεται ότι:

    • Ο ΙΒΑΝ που θα επιλέξουν οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά την εγγραφή τους πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές>Φορολογικές Υπηρεσίες>Επαγγελματικός Λογαριασμός.

    • Το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS εφαρμόζεται ανά πελάτη και όχι στο σύνολο των πληρωμών που μπορεί να λάβει ο επαγγελματίας στη διάρκεια του 24ώρου. Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μια ημέρα 4 πληρωμές από 500 ευρώ η κάθε μία (σύνολο 2.000 ευρώ).

    • Για όσους υπόχρεους δεν εγγραφούν στο IRIS μέχρι τη λήξη της προθεσμίας προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • IRIS: Έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η σύνδεση επαγγελματικών λογαριασμών
    IRIS: Έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η σύνδεση επαγγελματικών λογαριασμών

    Το μήνυμα εστάλη σε 294.510 υπόχρεους οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα σε σύνδεση του επαγγελματικού τους λογαριασμού με το IRIS

    Την υποχρέωση σύνδεσης του επαγγελματικού τους λογαριασμού με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, προκειμένου να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους υπενθυμίζουν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ με προσωπικό μήνυμα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενόψει λήξης της σχετικής προθεσμίας.
    Η ΑΑΔΕ ενημερώνει επίσης τους υπόχρεους για τη μετάθεση της προθεσμίας συμμόρφωσης έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η 31η Αυγούστου που είχε τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία είναι ημέρα Σάββατο.
    Το μήνυμα εστάλη σε 294.510 υπόχρεους οι οποίοι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα σε σύνδεση του επαγγελματικού τους λογαριασμού με το IRIS.
    Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, του υπουργείου Οικονομικών, «το IRIS εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα (μείωση κόστους και επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των συναλλαγών) τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επαγγελματίες».

    Συγκεκριμένα μέσω του IRIS:
    Οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές χωρίς καμία προμήθεια, 24 ώρες το 24ωρο και χωρίς να είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του επαγγελματία, ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας. Αρκεί να γνωρίζουν το κινητό τηλέφωνο ή το ΑΦΜ του επαγγελματία ή να σαρώσουν τον QR κωδικό που αντιστοιχεί στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία.

    Οι επαγγελματίες λαμβάνουν τα χρήματα ακαριαία (σε 2 δευτερόλεπτα) ακόμη και αν η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι διαφορετική από την τράπεζα του πελάτη. Επίσης, πληρώνουν κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες συγκριτικά με συναλλαγές με χρήση POS.

    Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται γρήγορα και εύκολα, μέσω web banking ή mobile banking της συνεργαζόμενης τράπεζας.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο