Οικονομία

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος φέρνει η άνοδος στις χονδρικές τιμές

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος φέρνει η άνοδος στις χονδρικές τιμές

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος που θα λάβουν οι καταναλωτές τον Ιούλιο λόγω της ανοδικής τροχιάς που καταγράφει η χονδρική τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα και βρίσκεται πλέον σε νέα υψηλά, σε επίπεδο έτους.

Ειδικότερα, η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έφτασε τα 124 ευρώ τη Δευτέρα 24/6 και σε 131,74 ευρώ/MWh, σήμερα Τρίτη 25/6, με άνοδο 5,6% και οδηγό τις υψηλές θερμοκρασίας που ενισχύουν την ζήτηση.

Μάλιστα, οι μέγιστες τιμές που καταγράφονται ενδοημερήσια στην αγορά ξεπέρασαν τα 300 ευρώ, και οι ελάχιστες τιμές ανέβηκαν κοντά στα 75 ευρώ.

Όσον αφορά στο ενεργειακό μίγμα, επικρατεί το φυσικό αέριο με 43,1%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 41,4%, οι εισαγωγές με 8,6% και τα υδροηλεκτρικά με 6,1%. Οι εισαγωγές φθάνουν στο 8,6% και οι εξαγωγές στο 12,6%, ενώ για σήμερα δεν υπάρχει συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων.

Ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης, οι φθηνές ΑΠΕ δεν είναι σε θέση να καλύπτουν τόσο μεγάλο μέρος των καθημερινών αναγκών, όπως έγινε τον Μάιο και τον Απρίλιο.

Σε αυτό το κλίμα, οι αυξημένες τιμές στην Αγορά Επόμενης Μέρας παραπέμπουν σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές για το ρεύμα του Ιουλίου, καθώς οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά είναι ένας από τους παράγοντες διαμόρφωσης της τιμής λιανικής.

Οι κερδοσκόποι εκτοξεύουν τις τιμές του TTF

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τον αναλυτή Σεμπ Κένεντι, σημαντικό μέρος της τιμής του ευρωπαϊκού συμβολαίου TTF, σε ποσοστό περίπου 30%, αποδίδεται σε κερδοσκόπους.

Ενδεικτικό είναι ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κατείχαν πρόσφατα θέσεις 262 TWh στο TTF, δηλαδή παραπάνω από την ετήσια κατανάλωση αερίου της Ολλανδίας.

Οι θέσεις που στοιχηματίζουν σε άνοδο βρίσκονταν στις 420 TWh στα τέλη Απριλίου, ενώ οι καθοδικές έχουν μειωθεί τελευταία από τις 343 στις 235 TWh.

Πρόκειται για ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση, με μια πλευρά της αγοράς να κάνει έκκληση για περισσότερη ρύθμιση και εποπτεία, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα