Οικονομία

Πόσο φόρο θα πληρώσουν 430.000 ελεύθεροι επαγγελματίες

Πόσο φόρο θα πληρώσουν 430.000 ελεύθεροι επαγγελματίες

Ένας στους τρεις πολίτες που έχουν καταθέσει μέχρι τώρα φορολογικές δηλώσεις έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό από την εφορία με τον μέσο φόρο που καλούνται να πληρώσουν να φτάνει στα 1.250 ευρώ, ενώ υψηλότερος, στα 1.440 ευρώ ανέρχεται ο μέσος φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο αυτοαπασχολούμενος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η μέση επιβάρυνση για πάνω από 430.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα κυμανθεί στα 1.440 ευρώ, οι οποίοι λόγω του νέου τεκμαρτού πλαισίου φορολόγησης θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2024, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ).

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Παράλληλα, το τεκμήριο είναι μαχητό και μπορεί να αμφισβητηθεί εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιημένων φορολογικών δηλώσεων εκπνέει την Παρασκευή 26/7/2024.

Παράλληλα, για τις 26/7/2024 μετατέθηκε και η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων, ώστε η προθεσμία υποβολής να συμπίπτει με την προθεσμία των δηλώσεων των φυσικών προσώπων.

Πώς θα πληρωθεί ο φόρος

Υπενθυμίζεται ότι η αποπληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την προθεσμία για την πρώτη να λήγει στις 26 Ιουλίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2025, ενώ όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στη πάγια ρύθμιση αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δόσεις επιβαρύνονται με τόκο. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,34% για τις 12 δόσεις και στο 5,84% για τις 24 δόσεις.

Σημειώνεται πως για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Τι αλλάζει στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης

Αλλαγές θα έρθουν μετά το πέρας του καλοκαιριού στον τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού των κερδών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με στόχο το σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Τις επερχόμενες αλλαγές έχει προαναγγείλει, στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν αναφέρθηκε πρόσφατα στο συγκεκριμένο θέμα αμέσως μετά από τις Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα αξιολογηθούν τα ευρήματα από αυτές και εν συνεχεία, εκεί που θα διαπιστωθούν αστοχίες, θα υπάρξει παρέμβαση έτσι ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι οι αδικίες διορθώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, τόνισε ότι «θα δούμε πώς θα πάνε οι φορολογικές δηλώσεις, τι φόρος θα βγει, εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχει αδικία, όπου υπάρχει υπερβολικός φόρος λόγω των ποσοστώσεων, λόγω των διαφόρων παραγόντων και μεταβλητών που υπάρχουν μέσα στον νόμο, τον Σεπτέμβριο και μετά θα δούμε εφόσον χρειαστεί εάν θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις ή σημειακές παρεμβάσεις».

Οι άξονες των αλλαγών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αλλαγές υπάρξουν θα κινηθούν στους εξής άξονες:

  • Στην ελάχιστη τεκμαρτή αμοιβή, που ενδεχομένως να μειωθεί.
  • Να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα.
  • Να μπορεί να γίνεται πιο εύκολη - διαδικαστικά - η αμφισβήτηση των τεκμηρίων.
  • Να αξιοποιηθεί περισσότερο η τεχνητή νοημοσύνη.
  • Να γίνονται διασταυρώσεις μέσω του myDATA.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου, αποκαλύπτοντας, ωστόσο, αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης.

Προβλέπεται η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά, ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup