Η διάρκεια διαμονής κυμαίνεται από μία έως έξι διανυκτερεύσεις σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας
- τα τέκνα των δικαιούχων, ηλικίας από 5 έως 18 ετών,
- τα τέκνα των δικαιούχων, ηλικίας άνω των 18 ετών, εφόσον είναι έμμεσα ασφαλισμένα ή άμεσα ασφαλισμένα, λόγω αναπηρίας, με ποσοστό 67% και άνω,
- οι συνοδοί των δικαιούχων ή ωφελούμενων ΑμεΑ με αναπηρία 67% και άνω, με βεβαίωση από αρμόδιο δημόσιο φορέα.
Σκοπός του προγράμματος είναι η πραγματοποίηση διακοπών από τους συνταξιούχους σε καταλύματα του μητρώου παρόχων του προγράμματος.
Η διάρκεια διαμονής κυμαίνεται από μία έως έξι διανυκτερεύσεις σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Ειδικά, για συγκεκριμένους προορισμούς, όπως Λέρος, Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος, η διαμονή μπορεί να φτάσει τις 10 διανυκτερεύσεις, ενώ για Βόρεια Εύβοια, Έβρο και Θεσσαλία, εκτός Σποράδων, τις 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.
Η επιταγή κοινωνικού τουρισμού καλύπτει επίσης την ακτοπλοϊκή μετάβαση και επιστροφή, με συμμετοχή των δικαιούχων στο κόστος κατά 25%, ενώ, για τα ΑμεΑ, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι δωρεάν, κάνοντας τις διακοπές προσιτές και ευκολότερες για όλους τους δικαιούχους.
Στις περιοχές με δυνατότητα 10ήμερης και 12ήμερης διαμονής η διαμονή είναι εντελώς δωρεάν για τους δικαιούχους, ενώ σε άλλες περιοχές η ιδιωτική συμμετοχή κυμαίνεται από 1 έως 12 ευρώ ανά άτομο ανά ημέρα, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος και την παροχή πρωινού, καθιστώντας το πρόγραμμα οικονομικά προσιτό για όλους.
Αναφορικά με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ για την περίοδο 2024-2025, η κ. Χορμόβα σημειώνει ότι αυτό εξελίσσεται με επιτυχία. Ήδη έχουν εκδοθεί οι 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού, ενώ, από την 1η Ιουλίου 2024, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, έχουν ενεργοποιηθεί περισσότερες από 8.500 επιταγές.
Σύμφωνα με την κ. Χορμόβα, χαρακτηριστική της στήριξης του προγράμματος από τη ΔΥΠΑ είναι και η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 43%. «Δεδομένης της αμοιβαίας σχέσης συνεργασίας της ΔΥΠΑ με τους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα), εφέτος εντάχθηκαν στο μητρώο μας ακόμα περισσότεροι πάροχοι, διευρύνοντας κατ’ επέκταση και τις επιλογές των ωφελουμένων» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Χορμόβα.