Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Αγωνιούν για την παράταση οι λογιστές – Επισήμως δεν αφήνει περιθώριο ο υπ. Οικονομικών

Φορολογικές δηλώσεις: Αγωνιούν για την παράταση οι λογιστές – Επισήμως δεν αφήνει περιθώριο ο υπ. Οικονομικών

Αδύνατον να υποβληθούν 1.530.000 φορολογικές δηλώσεις έως στις 26 Ιουλίου επισημαίνουν οι λογιστές

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθεί έστω μία ολιγοήμερη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να προλάβουν οι λογιστές να υποβάλουν μέσα σε οκτώ ημέρες περίπου 1.530.000 δηλώσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι την Τετάρτη 17 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 5.070.854 φορολογικές δηλώσεις, ενώ μόνο μέσα σε μία ημέρα υποβλήθηκαν 112.000 δηλώσεις.

Ωστόσο από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι είναι αδύνατον να προλάβουν οι λογιστές να υποβάλλουν το σύνολο των δηλώσεων που απομένουν, καθώς για να πετύχουν κάτι τέτοιο θα πρέπει κάθε ημέρα έως και τις 26 Ιουλίου να υποβάλλουν κατά μέσο όρο 191.000 φορολογικές δηλώσεις.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, αυτό είναι απίθανο να συμβεί καθώς μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και επίσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών πολλοί πελάτες τους αδυνατούν να προσέλθουν στα γραφεία τους για να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή της δήλωσής τους.

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του 7th InvestGR Forum 2024: Charting the Future, ρωτήθηκε από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο για το ενδεχόμενο παράτασης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ο ίδιος αναφέρθηκε στη διαδικασία και στον αριθμό εκείνων που έχουν υποβάλει μέχρι τώρα δηλώνοντας ουσιαστικά ικανοποιημένος για τα έως τώρα στοιχεία, τονίζοντας μάλιστα ότι αν συνεχίσει ο ρυθμός αυτός υποβολής θα μπορέσουν οι λογιστές να ανταπεξέλθουν έως την προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία για το σύνολο των δηλώσεων.

Ο ίδιος πάντως, προς το παρόν, δεν αφήνει κάποιο περιθώριο παράτασης αν και στους διαδρόμους της Καραγεώργη Σερβίας ήδη ακούγεται ότι το πιθανότερο είναι να δοθεί μία ολιγοήμερη τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα για να μην βρεθούν χιλιάδες φορολογούμενοι αντιμέτωποι με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

Τα πρόστιμα

Μάλιστα, όπως αναφέρουν λογιστές στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ειδικά οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις προτιμούν να υποβληθεί εμπρόθεσμα η δήλωση ΦΠΑ παρά ο φόρος εισοδήματος και αυτό γιατί το πρόστιμο στον ΦΠΑ είναι πολύ υψηλότερο από τα 100 ευρώ έως 500 ευρώ της εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ειδικότερα:

– Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

– Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.

– Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Πάντως, από τα έως τώρα στοιχεία έχει προκύψει ότι σε σύνολο 6.550.000 φορολογικών δηλώσεων, έχουν υποβληθεί 5.070.854 δηλώσεις. Από αυτές, 2.389.895 δηλώσεις (47,1% επί του σύνολου) έχουν μηδενική εκκαθάριση, άρα οι φορολογούμενοι ούτε θα πληρώσουν κάποιο ποσό αλλά ούτε και θα εισπράξουν. Από την άλλη όμως, 1.636.364 (33,2% επί του συνόλου) φορολογικές δηλώσεις εκκαθαρίστηκαν και το αποτέλεσμα είναι χρεωστικό που σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν μέσο φόρο 1.519 ευρώ, αρκετά υψηλότερο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές δηλώσεις.

Τυχεροί θα είναι 2 στους 10 φορολογούμενους καθώς γι΄ αυτούς προέκυψε πιστωτικό εκκαθαριστικό και άρα θα έχουν επιστροφή φόρου η οποία μέχρι στιγμής διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 314 ευρώ και αφορά 1.044.595 φορολογικές δηλώσεις.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ο συνολικός πρόσθετος φόρος που προκύπτει για 1.636.364 φορολογικές δηλώσεις με εκκαθαριστικό σημείωμα ανέρχεται σε 2,48 δισ. ευρώ και για 1.044.595 δηλώσεις με πιστωτικό εκκαθαριστικό το συνολικό επιστρεφόμενο ποσό είναι 327,5 εκατ. ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις: Η «ακτινογραφία» του 2024 – αγωνία για παράταση

  • Έχουν υποβληθεί: 5.070.854 δηλώσεις
  • Σε μία ημέρα: Υποβλήθηκαν 112.000 δηλώσεις
  • Σε 8 ημέρες: Πρέπει να υποβληθούν 1.530.000 δηλώσεις (κατά μέσο όρο 191.000 δηλώσεις)
  • Τελευταία ημέρα υποβολής: 26 Ιουλίου
  • Πιθανότητα παράτασης: Μικρή (ολιγοήμερη)
  • 5 στις 10 δηλώσεις: Μηδενικό εκκαθαριστικό
  • 3 στις 10 δηλώσεις: Πληρωμή μέσου φόρου 1.519 €
  • 2 στις 10 δηλώσεις: Επιστροφή μέσου φόρου 314 €

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις