Ο καύσωνας διαρκείας και η αυξημένη ζήτηση που δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης είναι οι δύο σημαντικότεροι λόγοι που οι τιμές του ρεύματος στην χονδρική αγορά έχουν εκτοξευθεί σχεδόν κατά 45% από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σε σχέση με τον Ιούνιο, ανεβάζοντας και τις τιμές στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Πρόκειται για μια ξαφνική άνοδο που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό σε έκτακτες συνθήκες και εξωγενείς παράγοντες κάτι που οδήγησε το κυβερνητικό επιτελείο να λάβει μέτρα στήριξης των καταναλωτών, επιδοτώντας τους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο.
Τουλάχιστον αυτό προβλέπει ο κυβερνητικό σχεδιασμός σε πρώτη φάση, αν και δεν αποκλείεται η επιδότηση να επεκταθεί και στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, οι καταναλωτές με πράσινα και κίτρινα τιμολόγια είναι οι κερδισμένοι των νέων μέτρων στο ρεύμα, καθώς θα λάβουν επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον φυσικά πληρούν τις προϋποθέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας η τιμή της ενέργειας αυτή την εβδομάδα κινήθηκε σε νέα ύψη, καθώς «έπιασε» τα 219,28 ευρώ ανά µεγαβατώρα στις 22 Αυγούστου, πριν αρχίσει να υποχωρεί και πάλι.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η τιμή για την Παρασκευή 26/7 διαμορφώθηκε στα 114,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Επιδότηση στα κυμαινόμενα τιμολόγια
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τα μέτρα στήριξης με φόντο τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν κυμαινόμενα τιμολόγια.
Ειδικότερα προβλέπεται:
- Επιδότηση θα λάβουν οι καταναλωτές με «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια ρεύματος τον Αύγουστο, για τις πρώτες 500 KWh που θα «κάψουν».
- Ενισχυμένη θα είναι η επιδότηση που θα λάβουν οι ευάλωτοι καταναλωτές με τιμολογια ηλεκτρικής ενέργειας τύπου « ΚΟΤ Γ».
Ο έκτακτος φόρος στους παραγωγούς
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, η νομοθετική ρύθμιση για τη θέσπιση του έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο, μέσω της οποίας θα συγκεντρωθούν οι πόροι που θα δοθούν στις επιδοτήσεις θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, καθώς πρόκειται για φόρο, «πρέπει να υπάρχει ένας αριθμός στον νόμο», που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τη μορφή «ευρώ ανά μεγαβατώρα» φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη φορά που επιβλήθηκε αντίστοιχη εισφορά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, το ύψος της ήταν 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα φυσικού αερίου και στη συνέχεια μετατράπηκε σε 5% της τιμής του φυσικού αερίου, όπως διαμορφώνεται στον κόμβο TTF.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα αντληθεί θα πρέπει να επαρκεί για να καλύψει τις επιδοτήσεις, ώστε να διαμορφωθεί η τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα των 15 λεπτών, με σημείο αναφοράς -όπως όλα δείχνουν- το «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ, που ξεχωρίζει στην αγορά προμήθειας.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη:
Αν η χρέωση στο «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Αύγουστο είναι 19 λεπτά την κιλοβατώρα, τότε θα δοθεί επιδότηση 4 λεπτών/KWh, ώστε να διαμορφωθεί η τιμή στα 15 λεπτά.
Η επιδότηση θα είναι ίδια για όλους τους παρόχους και γι’ αυτό στο ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα ρισκάρουν να χάσουν πελάτες ανακοινώνοντας υψηλές χρεώσεις, που δεν θα καλύπτονται επαρκώς από την επιδότηση.