Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2024 21:49

Καταργείται το χαρτόσημο: Με Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής πάνω από 600 πράξεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τέθηκε σήμερα, Παρασκευή (9/8) σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου με το οποίο καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές και εισάγεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις συναλλαγές που παραμένει η σχετική επιβάρυνση, οι οποίες ορίζονται ρητά.

Οι κυριότερες αλλαγές που επέρχονται περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές όπως: χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων.
  • Καταργείται σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (πχ άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.).

Σημειώνεται ότι η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου δεν συμπαρασύρει και την κατάργηση του παραβόλου για τις εν λόγω συναλλαγές. Οδηγεί ωστόσο σε μείωση της τελικής επιβάρυνσης.

  • Καταργείται, επίσης, σε περισσότερες από 500 συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν Τέλος Χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων που αφορούν ΝΠΔΔ ή Δημόσιο -π.χ. Χαρτόσημο επί Κρατήσεων υπέρ Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπέρ ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων), υπέρ ΕΑΔΗΣΥ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) κ.ά.
  • Για λόγους πλήρους νομικής ασφάλειας, προβλέπεται ρητώς ότι δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε συμβάσεις, συναλλαγές και πράξεις που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/2001), του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, του φόρου τραπεζικών εργασιών και του φόρου μεταβίβασης αυτοκινήτων.
  • Εισάγεται το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που θα επιβάλλεται επί των συναλλαγών, ανεξάρτητα από τον τόπο κατάρτισής τους εφόσον ένας τουλάχιστον συμβαλλόμενος έχει φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και δεν συντρέχει λόγος απαλλαγής για τους συμβαλλομένους. Οι συναλλαγές αυτές κατονομάζονται ρητώς στον νόμο και δεν υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους.
Ηλεκτρονική βεβαίωση από την ΑΑΔΕ

Το Τέλος Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών θα βεβαιώνεται με ηλεκτρονική δήλωση μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ. Η δήλωση και απόδοση του Τέλους γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από εκείνον της συναλλαγής.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος (η βεβαίωση και απόδοση του γίνεται με βάση τις προθεσμίες των παρακρατούμενων φόρων), τα μισθώματα (η απόδοσή του γίνεται μέσω της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος) και η περίπτωση τρεχούμενου δοσοληπτικού λογαριασμού (η δήλωση και η απόδοση γίνεται εντός του πρώτου μήνα του επόμενου φορολογικού έτους). Για συναλλαγές με το Δημόσιο, το Τέλος Συναλλαγής καταβάλλεται ηλεκτρονικά πριν την κατάρτιση ή έκδοση της οικείας πράξης.

Νέοι συντελεστές

Οι συντελεστές του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών αποσαφηνίζονται και ορίζονται ως εξής:

1) 3,60% στα μισθώματα ακινήτων, στα τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας και στις συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και συμβάλλονται για πράξεις που δεν αφορούν αυτήν καθώς και στις περιπτώσεις όπου ο ένας συμβαλλόμενος είναι Δημόσιο, Δήμος, ΝΠΔΔ.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια διευκρινίζεται ότι: δεν επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε μισθώσεις που υπάγονται σε ΦΠΑ και σε συμβάσεις μίσθωσης κατοικίας. Υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο εκμισθωτής. Αν ο εκμισθωτής δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τότε υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση καθίσταται ο μισθωτής.

2) 2,40% εφόσον όλοι οι συμβαλλόμενοι ή συναλλασσόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ή τουλάχιστον ένας έχει τη νομική μορφή της ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.

3) 1,20% εφόσον πρόκειται για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για κατάθεση ή ανάληψη από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.

4) 0,30% επί των προσκομιζόμενων επιταγών ("πινάκια") σε πιστωτικά ιδρύματα.

Με άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου:

  • Επεκτείνεται και για το 2024 η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ περιοχών στο Βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
  • Παρατείνεται εκ νέου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη σε ρυθμίσεις χρεών, η αναστολή ισχύος της διάταξης που προβλέπει βεβαίωση εκτιμητή, εγγυήσεις και εμπράγματες ασφάλειες για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση.
Πηγή: Cnn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2024 20:26

Σχετικά Άρθρα

  • Τέλος επιτηδεύματος: Τι σημαίνει η κατάργησή του - Παρεμβάσεις σε φορολογία ακινήτων, εισοδημάτων, παροχών και ασφαλίστρων
    Τέλος επιτηδεύματος: Τι σημαίνει η κατάργησή του - Παρεμβάσεις σε φορολογία ακινήτων, εισοδημάτων, παροχών και ασφαλίστρων

    Χωρίς «χαράτσι» πλέον οι μισθωτοί με μπλοκάκι - Παραμένει μέχρι νεωτέρας σε εταιρίες και επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια - Αποκαλυπτήρια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    Καταργείται αιφνιδιαστικά και αναδρομικά από φέτος (όπως ακριβώς επιβλήθηκε το 2011) το τέλος επιτηδεύματος, ο «κεφαλικός φόρος ανά επαγγελματικό ΑΦΜ». Ένα πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά χαράτσι, το οποίο «λασανσαρίστηκε» σαν προσωρινό μέτρο κατά το Α’ Μνημόνιο με τον ν.3986/2011 (επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ) με το επιχείρημα ότι θα οδηγούσε -όπως πράγματι συνέβη πάντως- στην μαζική και οικειοθελή διαγραφή για τα μητρώα της εφορίας, πάνω από 1 εκατομμύριο ανενεργά επαγγελματικά ΑΦΜ.
    Ωστόσο το Τέλος Επιτηδεύματος, όπως ονομάστηκε, διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Παρέμεινε και μετά την «εκκαθάριση» των Μητρώων της εφορίας, αλλά και μετά τα Μνημόνια. Αποτέλεσε επί 14 χρόνια έναν «ελάχιστο φόρο» ο οποίος επιβάρυνε όλους τους επαγγελματίες, τόσο τους συνεπείς και νομοταγείς, όσο και τους 3 στους 10 οι οποίοι συστηματικά δήλωναν ζημιές σε μόνιμη βάση, προκειμένου να μη φορολογηθούν για ούτε μισό ευρώ κέρδους, επί μια πενταετία τουλάχιστον.
    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση αυτή καταργείται, δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προεκλογικά εξαγγελθεί, δηλαδή από το 2025 ήδη, αντί το 2027-2028. Και όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση όπως αναμενόταν, αλλά και για όλους τους μισθωτούς οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι.

    Στο εξής, το Τέλος Επιτηδεύματος θα αποτελεί μια μνημονιακή ανάμνηση. Εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) παίρνουν ανάσα, που φτάνει τα 500 το χρόνο, ανάλογα με τους μήνες που λειτουργούσε η επιχείρηση κάθε χρόνο.

    Κερδίζουν όλοι
    Όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης «σε αυτή την κατάργηση θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν τέλος επιτηδεύματος».

    Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) «ό,τι πλήρωσαν, πλήρωσαν» για Τέλος Επιτηδεύματος όλα αυτά τα χρόνια και δεν θα τους επιβληθεί ποτέ ξανά. Το 2024 ήταν η τελευταία χρονιά που είδαν στο εκκαθαριστικό της εφορίας την σχετική χρέωση, διότι αφορούσε στα περσινά εισοδήματα (χρήση του 2023). Αντιθέτως δεν θα υπάρξει ξανά το 2025, για τους μήνες που είχαν ενεργό ΑΦΜ κατά το 2024.

    Η εξαγγελία Χατζηδάκη, ωφελεί ιδιαίτερα τους περίπου 25.000 «μπλοκάκηδες» (φυσικά πρόσωπα) με 1 έως 3 εργοδότες, οι οποίοι φορολογούνται μεν σαν μισθωτοί και δικαιούνται έκπτωση φόρου (έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ για τους άγαμους), αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εκπίπτουν δαπάνες (έξοδα) για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα ή να εμφανίζουν ζημιές, όπως οι πραγματικοί επαγγελματίες.

    Αυτοί απαλλάσσονται οριστικά έτσι, από το 2025 και εφεξής, από τα 400 ή 500 ευρώ που πλήρωναν κάθε χρόνο για τέλος επιτηδεύματος, ασχέτως αν είχαν εισόδημα και πόσο. Και τα οποία πλήρωσαν και φέτος, παρότι οι «κανονικοί» ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλαν ολιγότερα (325 αντί 650 ευρώ) καθώς η έκπτωση 50% που ίσχυσε, αφορούσε μόνον όσους εντάσσονταν στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους μισθωτούς με μπλοκάκι.

    Πρακτικά, μέχρι να καταργηθεί πλήρως για όλους, το τέλος επιτηδεύματος θα ισχύει πλέον μόνον:
    • - για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) με ορίζοντα κατάργησης ως το 2027 πιθανότατα.
    • - για φυσικά πρόσωπα (αμιγώς επαγγελματίες και όχι μισθωτοί με μπλοκάκι) οι οποίοι υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση, αλλά ζητούν να εξαιρεθούν και να φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδα (κέρδη) που εμφανίζουν ότι είχαν λογιστικά, εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν κατόπιν ειδικού φορολογικού ελέγχου τον οποίο θα προκαλέσουν οι ίδιοι στην επιχείρησή τους -ουσιαστικά απειροελάχιστους δηλαδή.
    Σήμερα ανακοινώσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
    Εντωμεταξύ σήμερα το μεσημέρι ο κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει και νέες φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

    Οι ανακοινώσεις αναμένεται να περιλάβουν και μέτρα πέραν εκείνων τα οποία ανακοίνωσε προ μηνός ο πρωθυπουργός όπως, μεταξύ άλλων:
    • - αλλαγές στην διαδικασία και συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις
    • - εκπτώσεις φόρου 2% έως 4% για όσους υποβάλλουν νωρίτερα το δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1
    • - πρόστιμα έως 2.500 ευρώ σε φορείς που καθυστερούν να εκδώσουν τα ενημερωτικά αποδοχών των δικαιούχων μισθωτών και συνταξιούχων
    Διευκρινίσεις ενδεχομένως θα υπάρξουν και για κάποιες από τις άλλες αλλαγές που δρομολογούνται για τα εισοδήματα του 2024 τα οποία θα φορολογηθούν το 2025, όπως το νέο ειδικό αφορολόγητο των 300 ευρώ το μήνα για εργαζόμενους στην Εστίαση που εισπράττουν φιλοδωρήματα μέσω POS, η τριετής απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν, οι διορθώσεις στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 20% για ασφαλισμένες κατοικίες, η ελάφρυνση των αμοιβών για εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ κλπ.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος - «Ανάσα» σε 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες
    Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος - «Ανάσα» σε 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες

    Σημαντική βοήθεια σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα δώσει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που θα ισχύσει από το 2025, όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Οι παρεμβάσεις που έχουν «κλειδώσει» είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μείωση 50% του ελάχιστου εισοδήματος την είχαν οικισμοί έως 500 κατοίκους ενώ αυξάνεται και για οικισμούς έως 1.500 κατοίκους.

    Σημειώνεται πως οι διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα αφορούν σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

    Συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές οι ελεύθεροι επαγγελματίες

    Την ίδια ώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

    Συγκεκριμένα:

    Α) 4 στους 10 ιδιοκτήτες κομμωτηρίων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 358 ευρώ

    • Μέσος φόρος 654 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.797 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)

    Β) 1 στους 2 ιδιοκτήτες συνεργείων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 665 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.295 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.112 ευρώ (διαφορά 817 ευρώ)

    Γ) 4 στους 10 ιδιοκτήτες μπαρ δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.154 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.348 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.142 ευρώ (διαφορά 794 ευρώ)

    Δ) 1 στους 2 ιδιοκτήτες εστίασης δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.277 ευρώ

    • Μέσος φόρος 3.068 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 3.970ευρώ (διαφορά 902 ευρώ)

    Ε) 7 στους 10 υδραυλικούς δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.553 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.105 ευρώ (διαφορά 552 ευρώ)

    ΣΤ) 7 στους 10 οδηγούς ταξί δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ

    • Μέσος φόρος 810 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.481 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)
    Πηγή: Cnn.gr
  • Τέλος επιτηδεύματος: Για ποιους καταργείται από το 2023
    Τέλος επιτηδεύματος: Για ποιους καταργείται από το 2023

    Ποιοι θα πάρουν «ανάσα» με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2023. Όλες οι πληροφορίες.

    Το τέλος επιτηδεύματος επιβλήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων και καταλογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές. Με τέλος επιτηδεύματος, επιβαρύνοντια περίπου 1.200.000 επιτηδευματίες και 200.000 μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν εξαιρέσεις που απαλλάσσονται από τον φόρο.

    Πρόκειται για μνημονιακό φόρο που επιβαρύνει τους επαγγελματίες με 650 ευρώ το χρόνο, ενώ αν πρόκειται για εταιρείες - οποιασδήποτε μορφής - το ετήσιο «χαράτσι» είναι 1.000 ευρώ.

    Ποιοι γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος 2023

    Δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι προχώρησαν σε προσλήψεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και μετά, καθώς και 14 κατηγορίες επαγγελματιών. Αυτό θα διαπιστωθεί από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν τα εισοδήματα του 2022.

    Η τελευταία απαλλαγή από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος αφορά φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρήσεις, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε 1 έτος και για διάστημα κατ’ ελάχιστον για τρεις μήνες ετησίως. Η απαλλαγή παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Στην περίπτωση που επαγγελματίας χωρίς εργαζόμενο είχε προσλάβει από την 1η Οκτωβρίου 2022 έναν εργαζόμενο με καθεστώς πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, και συγκεκριμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, θα απαλλαγεί φέτος από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

    Το μέτρο είναι μόνιμο και ισχύει για επαγγελματίες ή μικρές επιχειρήσεις που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε χρόνο.

    Για παράδειγμα: Αν μια επιχείρηση προχωρήσει την 1η Φεβρουαρίου 2023 σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και τον διατηρήσει τουλάχιστον έως το τέλος Απριλίου, αυτομάτως θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλει το 2024.

    Όλη η λίστα με τις εξαιρέσεις στο τέλος επιτηδεύματος

    Στη λίστα των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος περιλαμβάνονται:

    1. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

    2. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

    3. Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

    4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

    5. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

    6. Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.

    7. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».

    8. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

    9. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.

    10. Οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

    11. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

    12. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.

    13. Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

    14. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

    Το τέλος μειώνεται κατά 40% για τρία χρόνια για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία ενώ απαλλάσσονται πλήρως για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

    Τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος

    1. 400 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε χωριά – πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
    2. 500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
    3. 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
    4. 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε χωριά ή πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
    5. 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι και πόσο ωφελούνται από την κατάργησή της
    Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι και πόσο ωφελούνται από την κατάργησή της

    «Από το 2023 και εφεξής, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταργείται μόνιμα και για όλους» δήλωσε ο κ. Βεσυρόπουλος

    Διευκρινήσεις για τη μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα που αυξάνει διαθέσιμο εισόδημα 1,2 εκατ. εργαζομένων, έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά την ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

    Ο κ. Βεσυρόπουλος σημείωσε πως ήδη από το 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε άρει τον φόρο αυτό για όσους ασκούν για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.

    «Από το 2023 και εφεξής, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταργείται μόνιμα και για όλους» δήλωσε και πρόσθεσε πως το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 765 εκατ. ευρώ, ενώ αφορά 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενους.

    Συγκεκριμένα, από το 2023 καταργείται για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ και έτσι οι καθαρές αποδοχές τους αυξάνονται από 22 ευρώ και έως και πάνω από 676 ευρώ το χρόνο.

    Σύμφωνα με τα παραδείγματα που δόθηκαν, ωφελημένοι θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που λαμβάνουν ετήσια ποσά αποδοχών μεταξύ 14.000 ευρώ και 50.000 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους, οι αυξήσεις των αποδοχών θα κυμαίνονται από 3,67 έως 170 ευρώ σε μηνιαία βάση ή από 44 έως 2.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

    «Εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου και συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους μετά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Οι κερδισμένοι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αύξηση, οι οποίοι θα δουν σημαντική αύξηση στις αποδοχές τους, είναι:

    • Πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι.
    • Δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί.
    • Συνταξιούχοι όλων των Ταμείων.
    • Μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα.
    Παραδείγματα:
    • Συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 276 ευρώ, λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
    • Μισθωτός του δημοσίου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ωφέλεια κατά 376 ευρώ, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
    • Μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ από δύο πηγές, 24.000 ευρώ από μισθούς και 6.000 από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 676 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.
    • Ελεύθερος επαγγελματίας με συνολικό εισόδημα 35.000 ευρώ, από δύο πηγές, 30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα και 5.000 ευρώ από μερίσματα, θα έχει ωφέλεια κατά 1.001 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.

    Να θυμίσουμε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ. Τα 3,65 δισ. αφορούν σε μόνιμα μέτρα όπως μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ηλεία: Ποια σχολεία καταργούνται και ποια υποβιβάζονται
    Ηλεία: Ποια σχολεία καταργούνται και ποια υποβιβάζονται

    Ανακοινώθηκαν οι μεταβολές των σχολικών μονάδων που αφορούν καταργήσεις, υποβιβασμούς και συγχωνεύσεις σχολείων στο νομό Ηλείας. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στην Ηλεία οι μεταβολές επηρεάζουν τα εξής σχολεία:

    Καταργούνται από το σχολικό έτος 2022-2023 οι σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, ως ακολούθως:

    • Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Σαλμώνης
    • Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Σαλμώνης
    • Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Λαντζοϊου

    Συγχωνεύονται από το σχολικό έτος 2022-2023 οι παρακάτω σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, ως ακολούθως:

    • Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Μέλισσας και Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Κουρτεσίου σε Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Κουρτεσίου
    • Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Αρχ. Πίσας και Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Αρχ. Ολυμπίας και Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Βασιλακίου σε Διθέσιο Νηπιαγωγείο Αρχ. Ολυμπίας
    • Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Χελιδονίου και Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Πελοπίου και Διθέσιο Νηπιαγωγείο Πελοπίου.
    • Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Περιστερίου και Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Γερακίου σε Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Γερακίου.
    • Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Λυγιάς και Διθέσιο 2ο Νηπιαγωγείο Βαρθολομιού σε Διθέσιο 2ο Νηπιαγωγείο Βαρθολομιού.

    Υποβιβάζονται από το σχολικό έτος 2022-2023 οι παρακάτω σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, ως ακολούθως:

    • Δημοτικό Σχολείο Κουρτεσίου από διθέσιο σε μονοθέσιο
    • Δημοτικό Σχολείο Χελιδονίου από διθέσιο σε μονοθέσιο
    • Δημοτικό Σχολείο Δουνεϊκων από τριθέσιο σε διθέσιο
    • Δημοτικό Σχολείο Γουμέρου από τριθέσιο σε διθέσιο
  • Σαν σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου καταργεί τη δίωξη της μοιχείας - Η στάση της Εκκλησία
    Σαν σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου καταργεί τη δίωξη της μοιχείας - Η στάση της Εκκλησία

    Σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια, στις 24 Ιουλίου του 1982, η ελληνική Βουλή ψήφιζε νομοσχέδιο, με το οποίο καταργούσε την ποινική δίωξη της μοιχείας. Μια από τις ηχηρές αποφάσεις της κυβέρνησης της "Αλλαγής".

    Στη χώρα μας, η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα σχεδόν από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Σύμφωνα με το άρθρο 286 του Ποινικού Νόμου της Βαυαροκρατίας που ίσχυσε έως τις 31 Δεκεμβρίου 1950, η διάπραξη μοιχείας χαρακτηριζόταν ως πλημμέλημα.

    Παρέμεινε ως πλημμέλημα και με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 1951. Στο άρθρο 357 προβλεπόταν ποινή ενός έτους για τους μοιχούς, ενώ το έγκλημα εδιώκετο μόνο με έγκληση του παθόντος συζύγου. Η μοιχεία κρινόταν ατιμώρητη όταν υπήρχε διάσταση των συζύγων ή ανοχή του παθόντος συζύγου. Οι δράστες έπρεπε να συλληφθούν επ' αυτοφώρω για να στοιχειοθετηθεί ευκολότερα η κατηγορία, γι' αυτό συνέβαιναν κωμικοτραγικές σκηνές κατά τη διαπίστωση του εγκλήματος (χαρακτηριστική είναι η κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου "Η βίλα των οργίων", παραγωγής 1964, με πρωταγωνιστές τους Λάμπρο Κωνσταντάρα και Διονύση Παπαγιαννόπουλο).

    Οι αρχές τους συνελάμβαναν και τους οδηγούσαν στο αστυνομικό τμήμα χωρίς να τους επιτρέπουν να ντυθούν. Κατ’ αυτό τον τρόπο πιστοποιείτο το αδίκημα, το οποίο ήταν αυτόφωρο.

    Το παράνομο ζευγάρι διανυκτέρευε στο κρατητήριο και η υπόθεση εκδικάζονταν την επόμενη ημέρα. Η διαπόμπευση ήταν τέτοια που ακόμα και για τις εφημερίδες οι ιστορίες μοιχείας, ήταν ένα συνηθισμένο ρεπορτάζ. Μάλιστα, οι συντάκτες φρόντιζαν να μάθουν όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούσαν, τις οποίες δημοσιοποιούσαν.

    Για τη σωστή εφαρμογή του νόμου, απαραίτητη ήταν η συμβολή των ιδιωτικών ερευνητών, δηλαδή των ντετέκτιβ. Συνήθως τους προσλάμβαναν όσοι υποψιάζονταν ότι τους απατούσαν οι σύντροφοί τους και ο ρόλος τους ήταν καταλυτικός στην εξέλιξη της υπόθεσης.

    Όπως αναφέρει το sansimera, η μοιχεία αποποινικοποιήθηκε στη χώρα μας από την κυβέρνηση της Αλλαγής, στο πλαίσιο της φιλελευθεροποίησης του πλέγματος των διατάξεων που αφορούσαν το Οικογενειακό Δίκαιο. Η Εκκλησία της Ελλάδος αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι "η αποποινικοποίηση της μοιχείας θα κλονίσει τα θεμέλια της οικογένειας και του γάμου" (21 Ιανουαρίου 1982). Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε πίσω και κατάργησε το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα με το άρθρο 8 του Νόμου 1272/82, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 20 Αυγούστου 1982.

    Όσον αφορά στις αστικές συνέπειες, με το Νόμο 1329/1983 η μοιχεία έπαψε να αποτελεί απόλυτο λόγο διαζυγίου. Μπορεί, όμως, να επιφέρει τη λύση του γάμου μόνο αν κριθεί ότι από αυτή έχουν διαταραχθεί τόσο σοβαρά οι συζυγικές σχέσεις, ώστε βάσιμα η εξακολούθηση της έγγαμης σχέσης να είναι αφόρητη για τον ενάγοντα (άρθρο 1439 Α.Κ).

    Στον ελλαδικό χώρο, η πράξη της μοιχείας αποτελούσε πάντως αδίκημα από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην αρχαία Αθήνα συνιστούσε έγκλημα και η τιμωρία των μοιχών αποφασιζόταν στα δικαστήρια. Ένας από τους νόμους του νομοθέτη Δράκοντα, ωστόσο, άφηνε το περιθώριο σε εκείνον που έπιανε επ’ αυτοφώρω τους μοιχούς να αποφασίζει για την τύχη τους.

    Αργότερα, ο Σόλων πρόσφερε στον απατημένο σύζυγο τρεις εναλλακτικές: ή να σκοτώσει και τους δύο μοιχούς, ή να ευνουχίσει το μοιχό, ή να τον... εξαναγκάσει με βασανιστήρια να εξαγοράσει τη ζωή του.

    Η ιστορία της μοιχείας

    Η σεξουαλική σχέση ενός παντρεμένου ατόμου με άτομο διαφορετικό από τον ή την σύζυγό του είναι μοιχεία ή όπως την ορίζουν οι νομικοί η παράβαση της συζυγικής πίστης που συνίσταται στην εξώγαμη κατά φύση συνουσία μεταξύ δύο ετεροφύλων προσώπων τα οποία το ένα τουλάχιστον είναι έγγαμο. Η μοιχεία είναι τόσο παλιά όσο και ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας. Η κοινωνική της απαξία ποικίλλει από εποχή σε εποχή, από κοινωνία σε κοινωνία και από πολιτισμό σε πολιτισμό.

    Ο κώδικας του Χαμουραμπί (18ος αιώνας π.Χ.) στη Βαβυλώνα προέβλεπε για τη μοιχεία την ποινή του θανάτου με πνιγμό. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τιμωρούσαν ακόμη και με την ποινή τον θανάτου τη μοιχαλίδα, ενώ η ποινή για τον μοιχό δεν ήταν αυστηρή.

    Οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Μουσουλμανισμός) είναι κατηγορηματικές στην καταδίκη της μοιχείας, υπακούοντας στην έβδομη εντολή που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή: "Ου μοιχεύσεις". Κι ενώ Ιουδαϊσμός και Χριστιανισμός αρκούνται σε εκκλησιαστικά επιτίμια, στα κράτη όπου εφαρμόζεται η Σαρία (ισλαμικός θρησκευτικός νόμος), οι ποινές είναι ιδιαίτερα απάνθρωπες, κυρίως για τις γυναίκες (ραβδισμοί ή λιθοβολισμός).

    Πιο ανεκτικοί εμφανίζονται οι Ινδουιστές, οι Εσκιμώοι και ορισμένοι λαοί της Αφρικής και της Πολυνησίας. Στην Ευρώπη και την Αμερική η μοιχεία αποτελούσε ή και εξακολουθεί να αποτελεί λόγο διαζυγίου.

    Η γενικότερη τάση για ισότητα των δύο φύλων έχει οδηγήσει σχεδόν σε όλες τις χώρες αυτών των περιοχών σε αποποινικοποίηση της μοιχείας.

    Πηγή: news247.gr

  • Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Τον Ιούνιο η τροπολογία για την κατάργησή τους
    Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Τον Ιούνιο η τροπολογία για την κατάργησή τους

    Τροπολογία για την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Την αυλαία του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, με την κατάργηση του θεσμού να γίνεται με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.
    Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέπεται σε μια εμπορική επιχείρηση να θέτει σε προσφορά για όσες φορές θέλει, όλο τον χρόνο, το σύνολο των κωδικών που διαθέτει, έναντι του περιοριστικού όρου που ισχύει σήμερα, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται οι προσφορές να υπερβαίνουν το 50% των κωδικών που διαθέτει μια εμπορική επιχείρηση.
    Η απόφαση για κατάργηση του θεσμού ελήφθη έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις του εμπορικού κόσμου καθώς οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, όπως υποστηρίζουν, έχει αποδειχθεί ότι κάθε άλλο παρά τον τζίρο των επιχειρήσεων ενισχύουν.
    Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης στην εκδήλωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) "Future of Retail 2022. Καινοτομία και Ηλεκτρονικό Εμπόριο", «δεν θα υπάρξουν πάλι ενδιάμεσες εκπτώσεις ήταν οι τελευταίες», καθώς τον Ιούνιο θα κατατεθεί η τροπολογία που αφορά στην κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Εισφορά αλληλεγγύης: Καταργείται για όλους από το 2023 - Το κέρδος για τους εργαζόμενους
    Εισφορά αλληλεγγύης: Καταργείται για όλους από το 2023 - Το κέρδος για τους εργαζόμενους

    Περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 θα δουν αύξηση το επόμενο έτος

    Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στις αποδοχές των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων όλων των ταμείων το 2023 προβλέπει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου.

    Το μέτρο αναμένεται να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, αλλά λόγω της παράτασης της ρήτρας διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, που δίνει δημοσιονομική ευελιξία αλλά για στοχευμένες και όχι μόνιμες παρεμβάσεις, θα χαρακτηριστεί προσωρινό προκειμένου να αποτραπούν εμπλοκές με τη Κομισιόν.

    Όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η γενικευμένη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού και θα υλοποιηθεί σε κάθε περίπτωση σημειώνοντας ότι το κόστος στα κρατικά ταμεία είναι διαχειρίσιμο καθώς κυμαίνεται στα 400 εκ. ευρώ και θα «απορροφηθεί» από την ανάπτυξη και το «δημοσιονομικό πλεόνασμα»

    Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους σημαίνει ότι μετά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 θα δουν το επόμενο έτος αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και φθάνουν τα 676 ευρώ το χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα.

    Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα:

    • για ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ το χρόνο η 1,83 ευρώ το μήνα
    • για εισόδημα 14.000 ευρώ η μηνιαίες αποδοχές 1.116 ευρώ το όφελος σε ετήσια βάση είναι 44 ευρώ η 3,67 ευρώ το μήνα
    • για εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ το μήνα το όφελος είναι 66 ευρώ το χρόνο η 5,5 ευρώ το μήνα
    • για εισόδημα 16.000 ευρώ η 1.333 ευρώ το μήνα η ελάφρυνση ανέρχεται σε 88 ευρώ το χρόνο η 7,33 ευρώ το μήνα
    • για εισόδημα 17.000 ευρώ η 1.466 ευρώ το μήνα το όφελος είναι 110 ευρώ το χρόνο η 9,1 ευρώ το μήνα
    • για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ το μήνα το ετήσιο κέρδος είναι 132 ευρώ η 11 ευρώ το μήνα
    • για εισόδημα 19.000 ευρώ η 1.583 ευρώ το μήνα το όφελος ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 154 ευρώ και σε μηναία σε 12,8 ευρώ
    • για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος είναι 176 ευρώ το χρόνο η 14,6 ευρώ το μήνα
    • για εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο ή 2.083 ευρώ το μήνα το ετήσιο όφελος είναι 426 ευρώ η 35,5 ευρώ το μήνα
    • για εισόδημα 27.000 ευρώ ή 2.250 ευρώ το μήνα η καθαρή ετήσια αύξηση διαμορφώνεται σε 526 ευρώ η σε 43,8 ευρώ το μήνα
    • για εισόδημα 30.000 ευρώ ή καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ το ετήσιο κέρδος είναι 676 ευρώ η 56,3 ευρώ

    Με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει ότι το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2023 οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές του Ιανουαρίου καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται κάθε μήνα από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους.

    Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ

    Η εισφορά αλληλεγγύης «πάγωσε» από το 2021 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα για τους μισθούς, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και τις παροχές σε είδος καθώς και για κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

    Επίσης η απαλλαγή ισχύει για τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος ή από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, για τα ενοίκια ακινήτων, τα μερίσματα και τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων, τα ποσά διατροφής από σύζυγο και τέκνα, το εισπραττόμενο ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων, τις «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις έως 12.000 ευρώ, τις λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις και τα επιδόματα ειδικής επιδότησης ανεργίας που καταβάλλονται σε απολυμένους πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για την αντικατάσταση των εισοδηματικών τους απωλειών.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς