Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 14:39

Φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 49 ετών - Τα νέα κριτήρια για το «Σπίτι μου 2»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Χαμηλά επιτόκια, προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και μια σειρά από νέα κριτήρια θα περιλαμβάνει ο νέος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, δια στόματος πρωθυπουργού.

Πρόκειται για ένα από τα βασικά εργαλεία που διαθέτει η κυβέρνηση στην μάχη έναντι της στεγαστικής κρίσης και ακριβώς για αυτό τον λόγο αποφάσισε να διευρύνει ταα κριτήρια που επιτρέπουν την συμμετοχή στο πρόγραμμα, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι στον πρώτο κύκλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο πρόγραμμα θα έχε προϋπολογισμό έως 2 δισ. ευρώ, χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και νέα δεδομένα στα ηλικιακά όρια, καθώς πλέον θα μπορούν να κάνουν αίτηση ενδιαφερόμενοι έως 49 ετών.

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή, αλλαγή θα υπάρχει και στο όριο ηλικίας του ακινήτου, καθώς αναμένεται να ενταχθούν και πιο καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, αυξάνοντας τις επιλογές.

Τα νέα κριτήρια

  • Εισοδηματικά κριτήρια

Εξετάζεται διεύρυνση για να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους.

Σήμερα το εισοδηματικό κριτήριο είναι 16.000 ευρώ για τους άγαμους και 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες είχαν ανώτατο όριο 27.000 ευρώ.

  • Κριτήρια ακινήτου

Αναμένεται να ενταχθούν και καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

  • Επιτόκιο δανεισμού

Περίπου 50% χαμηλότερα επιτόκια από αυτά της αγοράς. Υπάρχει πρόβλεψη μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους.

  • Όροι δανείου

Το δάνειο θα καλύπτει και στον δεύτερο κύκλο, το 90% της αξίας του ακινήτου. Θα έχει διάρκεια έως 30 έτη. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προϋπόθεση την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.

  • Ηλικιακά κριτήρια

Ανεβαίνει το ηλικιακό όριο και πλέον οι δικαιούχοι θα μπορούν να είναι έως 49 ετών. Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο κύκλο καλύπτονταν οι νέοι από 25 έως 39 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κυβερνητικού επιτελείου, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου (7/9).

Το πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί συνολικά με 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το άλλο 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί από τις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 12:26

Σχετικά Άρθρα

  • Στεγαστική κρίση: Αυξήσεις 15% στις τιμές ακινήτων φέρνει το «Σπίτι μου 2» – Τι εκτιμά η κτηματαγορά
    Στεγαστική κρίση: Αυξήσεις 15% στις τιμές ακινήτων φέρνει το «Σπίτι μου 2» – Τι εκτιμά η κτηματαγορά

    Το «Σπίτι μου 2» θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025 πιθανόν να φέρει νέο ράλι τιμών στα ακίνητα ως 15%, εντείνοντας τη στεγαστική κρίση.

    Σε επικοινωνιακό μπαράζ για το πώς «τιθασεύεται» η στεγαστική κρίση επιδίδεται η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας – ξανά και ξανά – τα μέτρα, που… θα εφαρμοστούν, και έχει ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός πριν τις ευρωεκλογές.

    «Προτεραιότητά μας τα νέα ζευγάρια και οι πιο ευάλωτοι» δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, σε νέα συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσιάζοντας συγκεντρωτικά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το στεγαστικό πρόβλημα.

    Μετά την παραδοχή ότι «η Ελλάδα, όπως και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών αντιμετωπίζει πρόβλημα επαρκούς και οικονομικά προσιτής στέγης», η υπουργός ανέλυσε την «εθνική στεγαστική πολιτική ευρείας κοινωνικής απόδοσης», που όπως είπε εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Μόνο που η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα δεν είναι απλώς άλλο ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είμαστε η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών που βρίσκονται σε συνθήκες «υπερβολικής στεγαστικής επιβάρυνσης» – δηλαδή ξοδεύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση (ενοίκια, λογαριασμοί, ενυπόθηκα δάνεια κ.λπ.) Στα αστικά κέντρα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται κοντά στο 30%, έναντι 10% στο μέσο όρο της ΕΕ.

    Επιπλέον έχουμε το υψηλότερο μερίδιο του κόστους στέγασης στο διαθέσιμο εισόδημα, με πάνω από 34,2%, έναντι 19,6% στο μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ.

    Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας (το εισόδημά τους είναι κάτω από το 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος) υποφέρουν ούτως ή άλλως από υπερβολικό κόστος στέγασης. Σχεδόν το 38% του προϋπολογισμού εξανεμίζεται σε ενοίκια και λογαριασμούς.

    «Δεν επιλύεται το πρόβλημα»

    Η κ. Ζαχαράκη στη συνέντευξή της παραδέχθηκε ότι με τα προγράμματα στεγαστικής αρωγής – που σε βάθος χρόνου θα ξεπεράσουν τα 5 δις. ευρώ «δεν επιλύεται το πρόβλημα».

    Γι’αυτό και στόχος είναι «να καλύψουν μία από τις ουσιαστικότερες ανάγκες τους, χιλιάδες άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα».

    Ναυαρχίδα της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι το «Σπίτι Μου 2» – συνέχεια του «Σπίτι μου 1», με διευρυμένα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια. .

    Στην πρώτη φάση του προγράμματος δικαιούχοι ήταν 9.155 ζευγάρια, ενώ συνολικά μαζί με το «Σπίτι μου 2», η υπουργός εκτιμά ότι «θα φύγουν από το βραχνά του ενοικίου» περίπου 30.000 οικογένειες.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, στο «Σπίτι μου 2» το όριο ηλικίας αυξάνεται στα 50 έτη και το ανώτατο εισόδημα κυμαίνεται από 20.000 ευρώ (για άγαμους) ως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες – συν 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

    Στο νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται επίσης κατοικίες πιο πρόσφατης κατασκευής – ως το 2007, αξίας ως 250.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ.

    Το δάνειο θα ανέρχεται ως 190.000 ευρώ και ως το 90% της αξίας του συμβολαίου. Θα είναι 50% άτοκο, από το Ταμείο Ανάκαμψης και 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο, με χαμηλό όμως επιτόκιο – μεσοσταθμικά ως 2%.

    Ανησυχίες για ράλι τιμών

    Σε αναμονή της έναρξης του προγράμματος, που αναμένεται τον Ιανουάριο του 2025, αλλά δε έχει ακόμα «κλειδώσει», φουντώνουν οι ανησυχίες για νέο ράλι των τιμών, λόγω της αυξημένης ζήτησης, χωρίς αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς.

    «Το πρόγραμμα Σπίτι μου αφορά αποκλειστικά τους δικαιούχους που πληρούν τις προδιαγραφές δανεισμού των τραπεζικών ιδρυμάτων και διαθέτουν ίδια κεφάλαια της τάξεως ακόμη και των 60.000 ευρώ για αγορά κατοικίας», δηλώνει στο in o Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates.

    «Παράλληλα, οξύνει την ζήτηση για αγορά κατοικίας σε συγκεκριμένες περιοχές που διαθέτουν ακίνητα που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος αυξάνοντας τις τιμές πώλησης».

    Ο ίδιος επιμένει ότι το «Σπίτι μου 2», όπως και το «Σπίτι μου 1» , «δεν είναι ένα πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που αυξάνει την διαθεσιμότητα ακινήτων αντιθέτως εντείνει την ζήτηση εντός μικρού χρονικού διαστήματος».

    Θεωρεί ότι ναι μεν είναι υπό προϋποθέσεις βοηθητικό, αλλά σε καμία περίπτωση «δεν μπορεί να αποτελεί την ναυαρχίδα ενός σχεδίου στεγαστικής πολιτικής για την απόκτηση κατοικίας».

    Τέλος, θεωρεί ότι και ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν κατοικία όσοι θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να το κάνουν με δανεισμό και ίδια κεφαλαία αλλά πλέον με φτηνό δανεισμό … αγοράζοντας ‘’ακριβό’’ ακίνητο».

    Αν έχεις 60.000 ευρώ στην άκρη, διάβαινε

    Ως παράδειγμα αναφέρει, την περίπτωση υποψήφιου δικαιούχου που θα θελήσει να αποκτήσει μια κατοικία κατάλληλη για οικογένεια 85τμ-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, με έτος κατασκευής έως το 2007 και ζητούμενη τιμή έως 200.000 ευρώ. «Θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον το 10% (20.000 ) της τιμής πώλησης του ακινήτου ως ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο ποσό να αφορά δανεισμό, δηλαδή να διαθέτει τα οικονομικά στοιχεία που θα του ‘’επιτρέπουν’’ να δανειστεί το ποσό των 180.000 ευρώ».

    Αν η τιμή συμβολαίου της κατοικίας ανέρχεται στα 250.000 ευρώ, που είναι και το «ταβάνι» του προγράμματος, ο υποψήφιος δικαιούχος θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 60.000 ευρώ ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο ποσό να αφορά δανεισμό. Δηλαδή, να διαθέτει τα οικονομικά στοιχεία που θα του «επιτρέπουν» να δανειστεί το ποσό των 190.000€.

    Χαμηλή διαθεσιμότητα – υψηλές τιμές

    Ακόμα και αν ο αιτών πληροί τις προδιαγραφές για να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», η πραγματική δοκιμασία είναι να βρει ακίνητο, αφού ειδικά στα αστικά κέντρα η διαθεσιμότητα είναι ήδη χαμηλή.

    Ενδεικτικά, η διαθεσιμότητα ακινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος, με τιμή ως 200.000 ευρώ αγγίζει το 36,36% στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, 35,13% στα Δυτικά Προάστια και 20,53% στις περιοχές του Πειραιά.

    Μικρή ως μηδενική διαθεσιμότητα καταγράφεται στις περιοχές των Βορείων, Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων.

    Αν ο υποψήφιος δικαιούχος έχει τουλάχιστον 60.000 ευρώ στην άκρη για «ιδία συμμετοχή» θα είναι πιο τυχερός. Η διαθεσιμότητα είναι αισθητά υψηλότερη για ακίνητα ως 250.000 ευρώ: Στο κέντρο της Αθήνας αγγίζει το 62,90%, στα Δυτικά Προάστια το 80,05% ,στις περιοχές του Πειραιά το 43,25% και στα Ανατολικά Προάστια το 40,18%.

    Στις περιοχές των Βορείων και Νοτίων Προαστίων η διαθεσιμότητα είναι 18,02% και 23,52% αντίστοιχα.

    Η χαμηλή διαθεσιμότητα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει ανοδικά τις τιμές, εκτιμούν παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς.

    Αυξήσεις τιμών 15%

    Στο πρόσφατο συνέδριο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, ο πρόεδρός του Λευτέρης Ποταμιάνος, είχε εκφράσει έντονο σκεπτικισμό για το «Σπίτι μου 2», τονίζοντας ότι θα αυξήσει εκ νέου τις τιμές, λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης, χωρίς αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς. .

    Υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις των τιμών των ακινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα «εξανεμίσουν» το όποιο όφελος θα έχουν οι δικαιούχοι από την επιδότηση του επιτοκίου του δανείου.

    Η συνταγή «φθηνότερα (κρατικά επιδοτούμενα) δάνεια, για ακριβότερα σπίτια» καταλήγει να διαιωνίζει – και εν μέρει να διογκώνει – αντί να λύνει το πρόβλημα, εκτιμούν τα στελέχη της κτηματαγοράς.

    «Ο σκεπτικισμός που εκφράζει η κτηματαγορά δεν εστιάζεται στο αν θα πετύχει ή όχι το πρόγραμμα», λέει ο κ. Ποταμιάνος στο in.

    «Εξαρτάται τι εννοεί ο καθένας επιτυχία. Η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία να αγοραστούν κάποια ακίνητα και να ξεφύγει ο κόσμος από τη μέγγενη του ενοικίου

    »Ακούγεται λογικό. Εμείς λέμε ότι δεν θα λύσει το στεγαστικό και σε ένα βαθμό θα αυξήσει τις τιμές της αγοράς, λόγω αυξημένης ζήτησης».

    Ο ίδιος θεωρεί πιθανό να αυξηθούν οι τιμές και των ενοικίων, αφού θα φύγουν από την αγορά ενοικίασης ακίνητα προς πώληση.

    Εκτιμά ότι η άνοδος των τιμών σε συγκεκριμένα ακίνητα και περιοχές, λόγω του προγράμματος «Σπίτι Μου 2» θα φτάσει το 15%, δημιουργώντας στρεβλώσεις στην αγορά.

    «Χρειαζόμαστε βοηθητικές ενέργειες όσον αφορά την ενίσχυση του αποθέματος και όχι την ενίσχυση της ζήτησης» καταλήγει ο κ. Ποταμιάνος. Αναφέρει ότι συνολικά στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν τουλάχιστον 794.000 κλειστά ακίνητα, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό ανήκει σε μεγάλους οργανισμούς, κληροδοτήματα κοινωφελή ιδρύματα, τράπεζες και funds.

    Πηγή:in.gr

  • Σπίτι μου 2: Οι αλλαγές που έρχονται στο πρόγραμμα στέγασης - Τα κριτήρια και τα επιτόκια
    Σπίτι μου 2: Οι αλλαγές που έρχονται στο πρόγραμμα στέγασης - Τα κριτήρια και τα επιτόκια

    Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και παράταση της έγκρισης της αίτησης, μέχρις εξαντλήσεως των πόρων, είναι οι δύο βασικές αλλαγές που φέρνει το νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Σπίτι μου 2», που θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025,

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων, από το οποίο αναμένεται ότι θα επωφεληθούν περίπου 20.000 δικαιούχοι, με στόχο την διευκόλυνση της αγοράς πρώτης κατοικίας με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Το πρόγραμμα αυτό έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπα από τραπεζικά κεφάλαια.

    Τα διευρυμένα κριτήρια

    Απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα:

    • έως 20.000 ευρώ για άγαμους
    • έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ/παιδί
    • έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια +5.000 ευρώ/παιδί

    Η αξία των ακινήτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και τα τετραγωνικά μέτρα να είναι έως 150. Δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν ακίνητα που κατασκευάστηκαν από το 2008 και μετά.

    Το ποσό δανείου φτάνει έως 190.000 ευρώ και έως το 90% του συμβολαίου, ενώ η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από 3 έως 30 έτη.

    Στο νέο αυτό πρόγραμμα για δάνεια πρώτης κατοικίας, το 50% του δανείου- αυτό που θα χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ- θα είναι άτοκο και το υπόλοιπο θα δίνεται με έντοκο τραπεζικό δανεισμό.

    Αξίζει να σημειωθεί πως για τρίτεκνους και πολύτεκνους δικαιούχους, το πρόγραμμα προβλέπει πως το 75% του δανείου θα είναι άτοκο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 25% θα αφορά έντοκο τραπεζικό δάνειο.

    Επιτόκιο κάτω από 2%

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο, το «Σπίτι μου 2» θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το επιτόκιο των δανείων.

    Σύμφωνα με τον κ. αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία των διαβουλεύσεων με τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μεσοσταθμικό επιτόκιο. Η εκτίμηση του ήταν πως θα διαμορφωθεί κάτω απότο 2%.

    Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την προαπαιτούμενη διαδικασία ο κ. Παπαθανάσης είπε:

    «Το επιτόκιο θα δηλωθεί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, δηλαδή θα βγάλουμε πρόσκληση και θα έρθουν τα τραπεζικά ιδρύματα και θα μας δηλώσουν το επιτόκιο. Επομένως αναμένουμε επιτόκιο κάτω από το 2%, ίσως περί του 1,8%.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σπίτι Μου 2: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων σπιτιών - Πρόταση για διεύρυνσή δικαιούχων
    Σπίτι Μου 2: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων σπιτιών - Πρόταση για διεύρυνσή δικαιούχων

    Το πρόγραμμα που «κέντρισε» το ενδιαφέρον όλων είναι τα χαμηλότοκα δάνεια για άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με σκοπό την αγορά κατοικίας. Την ανάγκη για την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων και των εισοδηματικών κριτηρίων την είχαμε «καταθέσει» στον δημόσιο διάλογο κατά την παρουσίαση του προγράμματος Σπίτι ΜΟΥ(Ι), που σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στο πρόγραμμα Σπίτι ΜΟΥ(ΙΙ) εισακούστηκε.

    Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, ο νέος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» θα αφορά 20.000 δικαιούχους και θα «τρέξει» στις αρχές του 2025.

    Μάλιστα, το πρόγραμμα θα προβλέπει:

    • 50% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης
    • 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο

    Τα πλεονεκτήματα για τους δικαιούχους του προγράμματος θα είναι τα εξής:

    • Χαμηλό επιτόκιο μεσοσταθμικά (σ.σ. κάτω του 2%)
    • Διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια δικαιούχων (έως 50 ετών)
    • Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο
    • Για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους προβλέπεται 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο.
    • Θα αφορά ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ (αξία συμβολαίου), έως 150 τ.μ. και κατασκευής έως και το 2007. Το ποσό του δανείου θα ανέρχεται έως και στα 190.000 ευρώ και έως το 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια δανείου θα ανέρχεται από 3 έως 30 έτη.

    Το νέο πρόγραμμα θα αφορά άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα:

    • έως 20.000 ευρώ για άγαμους
    • έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ / παιδί
    • έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια + 5.000 ευρώ / παιδί
    • Το ανώτατο ποσό ορίου του δανείου διαμορφώνεται στα 190.000 ευρώ ή στο 90% του συμβολαίου. Και η διάρκεια του δανείου θα είναι από 3 έτη έως 30 έτη.

    Το ποσό του δανείου θα ανέρχεται έως και στα 190.000€ και έως το 90% του συμβολαίου – τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια

    Ο δικαιούχος του προγράμματος που θα θελήσει να αποκτήσει μια κατοικία κατάλληλη για οικογένεια 85τμ-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, με έτος κατασκευής έως το 2007 και ζητούμενη τιμή έως 200.000€, θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον το 10% (20.000€) της τιμής πώλησης του ακινήτου ως ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο ποσό να αφορά δανεισμό, δηλαδή να διαθέτει τα οικονομικά στοιχεία που θα του «επιτρέπουν» να δανειστεί το ποσό των 180.000€.

    Αν ο δικαιούχος του προγράμματος θελήσει να αποκτήσει κατοικία με τα άνωθεν χαρακτηριστικά και με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 250.000€, θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 60.000€ ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο ποσό να αφορά δανεισμό. Δηλαδή, να διαθέτει τα οικονομικά στοιχεία που θα του «επιτρέπουν» να δανειστεί το ποσό των 190.000€.

    Άγαμος με εισόδημα έως 20.000€

    Σύμφωνα με τις online εφαρμογές των τραπεζικών ιδρυμάτων, ο άγαμος (40 ετών) με 20.000€ εισόδημα, χωρίς καμία άλλη οικονομική υποχρέωση προς τραπεζικά ιδρύματα (πιστωτική κάρτα, καταναλωτικό δάνειο κλπ.), μπορεί να δανειστεί για 30 χρόνια έως και 115.000€ για αγορά κατοικίας. Επομένως, ο δικαιούχος ή θα διαθέτει ίδια κεφάλαια της τάξεως των 135.000€ για αγορά ακινήτου αξίας 250.000€ που είναι το όριο αξίας του προγράμματος ή θα αναγκαστεί να επιλέξει να αποκτήσει ακίνητο μικρότερης αξίας – ανάλογο με τα ίδια κεφάλαια που διαθέτει.

    Με βάση τα άνωθεν δεδομένα, θα πρέπει ο άγαμος να διαθέτει εισόδημα 20.000€ και να μην έχει καμία άλλη οικονομική υποχρέωση για να μπορεί να δανειστεί 115.000€ για αγορά κατοικίας. Αν διαθέτει μικρότερο εισόδημα ή έχει οικονομικές υποχρεώσεις (πιστωτική κάρτα, καταναλωτικό δάνειο), το ύψος του δανεισμού θα είναι μικρότερο. Το άνωθεν παράδειγμα αφορά άγαμο που μπορεί να δανειστεί για 30 χρόνια με βάση την ηλικία τους.

    • Ζευγάρια με εισόδημα έως 28.000€ + 4.000 ευρώ / παιδί

    Ζευγάρια χωρίς παιδιά: έως 28.000€ εισόδημα

    Σύμφωνα με τις online εφαρμογές των τραπεζικών ιδρυμάτων, το ζευγάρι με 28.000€ εισόδημα, χωρίς καμία άλλη οικονομική υποχρέωση προς τραπεζικά ιδρύματα (πιστωτική κάρτα, καταναλωτικό δάνειο κλπ.), μπορεί να δανειστεί για 30χρόνια (ανάλογα με το έτος γεννήσεως) έως και 165.000€ για αγορά κατοικίας. Επομένως, ή θα διαθέτει ίδια κεφάλαια της τάξεως των 85.000€ για αγορά ακινήτου αξίας 250.000€ που είναι το όριο αξίας του προγράμματος ή θα αναγκαστεί να επιλέξει να αποκτήσει ακίνητο μικρότερης αξίας – ανάλογο με τα ίδια κεφάλαια που διαθέτει.

    Με βάση τα άνωθεν δεδομένα, θα πρέπει το ζευγάρι να διαθέτει εισόδημα 28.000€ και να μην έχει καμία άλλη οικονομική υποχρέωση για να μπορεί να δανειστεί 165.000€ για αγορά κατοικίας. Αν διαθέτει μικρότερο εισόδημα ή έχει οικονομικές υποχρεώσεις (πιστωτική κάρτα, καταναλωτικό δάνειο), το ύψος του δανεισμού θα είναι μικρότερο. Το άνωθεν παράδειγμα αφορά ζευγάρι που μπορεί να δανειστεί για 30 χρόνια με βάση την ηλικία τους.

    Ζευγάρια με 1 παιδί: έως 32.000€ εισόδημα

    Σύμφωνα με τις online εφαρμογές των τραπεζικών ιδρυμάτων, το ζευγάρι με 28.000€ εισόδημα + 4.000€ το παιδί, χωρίς καμία άλλη οικονομική υποχρέωση προς τραπεζικά ιδρύματα (πιστωτική κάρτα, καταναλωτικό δάνειο κλπ.), μπορεί να δανειστεί για 30χρόνια (ανάλογα με το έτος γεννήσεως) έως και 190.000€ για αγορά κατοικίας. Επομένως, ή θα διαθέτει ίδια κεφάλαια της τάξεως των 60.000€ για αγορά ακινήτου αξίας 250.000€ που είναι το όριο αξίας του προγράμματος ή θα αναγκαστεί να επιλέξει να αποκτήσει ακίνητο μικρότερης αξίας – ανάλογο με τα ίδια κεφάλαια που διαθέτει.

    Με βάση τα άνωθεν δεδομένα, θα πρέπει το ζευγάρι με ένα παιδί να διαθέτει εισόδημα 32.000€ και να μην έχει καμία άλλη οικονομική υποχρέωση για να μπορεί να δανειστεί 190.000€ για αγορά κατοικίας. Αν διαθέτει μικρότερο εισόδημα ή έχει οικονομικές υποχρεώσεις (πιστωτική κάρτα, καταναλωτικό δάνειο), το ύψος του δανεισμού θα είναι μικρότερο. Το άνωθεν παράδειγμα αφορά ζευγάρι που μπορεί να δανειστεί για 30 χρόνια με βάση την ηλικία τους.

    Η διαθεσιμότητα ακινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος

    Σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα, η διαθεσιμότητα ακινήτων από 85τμ έως 150τμ άνω του 1ου ορόφου, με έτος κατασκευής έως το 2007 και ζητούμενη τιμή έως 200.000€, αγγίζει το 36,36% στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, το 35,13% στα Δυτικά Προάστια και το 20,53% στις περιοχές του Πειραιά. Μικρή ή/και μηδενική διαθεσιμότητα καταγράφεται στις περιοχές των Βορείων, Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων. Επομένως, ο δικαιούχος του προγράμματος θα πρέπει να διαθέτει κατ΄ ελάχιστο το ποσό των 20.000€ ως ίδια κεφάλαια διότι το ύψος του δανεισμού δεν μπορεί να ξεπερνά το 90% της αξίας του ακινήτου και το ποσό των 190.000€.

    Αττική

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων

    85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 250.000

    Σεπτέμβριος 2024

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων

    85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 200.000

    Σεπτέμβριος 2024

    Αθήνα Κέντρο

    62,90%

    36,36%

    Δυτικά Προάστια

    80,05%

    35,13%

    Πειραιάς

    45,25%

    20,53%

    Νότια Προάστια

    23,52%

    4,28%

    Βόρεια Προάστια

    18,02%

    2,01%

    Ανατολικά Προάστια

    40,18%

    8,53%

    Αισθητά μεγαλύτερη διαθεσιμότητα καταγράφεται στα ακίνητα αξίας έως 250.000€, ακίνητα που ο δικαιούχος θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 60.000€ ίδια συμμετοχή και το υπόλοιπο ποσό μέσω δανεισμού εφόσον πληροί τα τραπεζικά κριτήρια. Συγκεκριμένα στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, το ποσοστό διαθεσιμότητας αγγίζει το 62,90%, στα Δυτικά Προάστια το 80,05% ,στις περιοχές του Πειραιά το 43,25% και στα Ανατολικά Προάστια το 40,18%. Στις περιοχές των Βορείων και Νοτίων Προαστίων η διαθεσιμότητα είναι 18,02% και 23,52% αντίστοιχα.

    Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 85τμ-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007

    Αθήνα Κέντρο: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών έως 200.000€ & 250.000€

    Στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών σχεδόν 4 στις 10 κατοικίες (36,36%), από 85τμ έως 150τμ ,άνω του 1ου ορόφου, με 2Υ/Δ ,με έτος κατασκευής έως το 2007, διατίθενται προς πώληση με ζητούμενη τιμή έως 200.000€ και 6 στις 10 κατοικίες (62,90% )έως 250.000€

    Εφόσον ο ενδιαφερόμενος βρει την κατοικία που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 84% των διαθέσιμων κατοικιών με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 250.000€ είναι κατασκευής έως το 1980 – δηλαδή τουλάχιστον 44ετών σπίτια. Ενώ, με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€, το 87,78% των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980 – δηλαδή τουλάχιστον 44ετών σπίτια.

    Κατοικίες που δεν γνωρίζουμε αν είναι μερικώς – ολικώς ή μη ανακαινισμένες. Σίγουρα ανάλογα με την περιοχή και την ζητούμενη τιμή πώλησης, μπορείς να «αξιολογήσεις» αν το εκάστοτε ακίνητο έχει υποστεί παρεμβάσεις βελτίωσης.

    Διαθεσιμότητα για κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 250.000€ καταγράφεται στους Αμπελόκηπους (37,65%), Πετράλωνα (25%), Νέος Κόσμος (35,38%), Γουδή (40,21%) και Ζωγράφου (47,19%). Μικρότερη διαθεσιμότητα καταγράφεται στα Ιλίσια (16,15%), Μετς (17,10%) και στο Παγκράτι (19,50%). Ενώ μηδενική διαθεσιμότητα καταγράφουν Κολωνάκι, Λυκαβητός και Κουκάκι.

    Διαθεσιμότητα κατοικιών με τιμή πώλησης έως 200.000€ καταγράφεται στη Κυψέλη(48,01%), Πατήσια (69,62%), Κολωνός (59,01%), Άγιος Παντελεήμονας (84,32%), Πλατεία Αττικής (59,97%) και στου Ζωγράφου (30,56%)

    Αθήνα Κέντρο

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων

    85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 250.000

    Σεπτέμβριος 2024

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων

    85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 200.000

    Σεπτέμβριος 2024

    Αμπελόκηποι

    37,65%

    15,07%

    Ιλίσια

    16,15%

    6,15%

    Πετράλωνα

    25,00%

    14,28%

    Παγκράτι

    19,50%

    6,63%

    Νέος Κόσμος

    35,38%

    21,48%

    Εξάρχεια – Νεάπολη

    44,10%

    19,19%

    Γουδή

    40,21%

    14,13%

    Μετς

    17,10%

    13,15%

    Γκύζη – Πεδίον Άρεως

    47,69%

    28,03%

    Κυψέλη

    70,00%

    48,01%

    Πατήσια

    86,60%

    69,62%

    Κολωνός

    72,67%

    59,01%

    Άγιος Παντελεήμονας

    97,76%

    84,32%

    Άγιος Ελευθέριος

    71,35%

    43,71%

    Πλατεία Αττικής

    96,78%

    88,53%

    Πλατεία Αμερικής

    93,31%

    59,97%

    Κουκάκι

    4,40%

    1,09%

    Ζωγράφου

    47,19%

    30,56%

    Κολωνάκι/Λυκαβητός

    1,70%

    0,94%

    Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 75τμ-120τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007

    Έτος Κατασκευής

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων 85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 250.000

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων 85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 200.000

    Έως το 1970

    50,7%

    56,57%

    1971 - 1980

    33,3%

    31,21%

    1981 και μετά

    17,6%

    11,91%

    Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 85τμ-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007

    Τετραγωνικά Μέτρα

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων 85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 250.000

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων 85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 200.000

    85-95

    29,79%

    41,05%

    95-105

    27,71%

    30,92%

    105-120

    22,45%

    19,73%

    121 -150

    19,13%

    8,25%

    Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 75τμ-120τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007

    Δυτικά Προάστια: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών έως 200.000€ & 250.000€

    Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων 8 στις 10 κατοικίες (80,05%) έχουν ζητούμενη τιμή πώλησης έως 250.000€, ενώ 4 στις 10 κατοικίες (35,13%) έχουν ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€.

    Εφόσον ο ενδιαφερόμενος βρει την κατοικία που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 67,42% των διαθέσιμων κατοικιών με ζητούμενη τιμή έως 250.000€ είναι κατασκευής έως το 1990, εκ των οποίων το 45,09% είναι κατασκευής έως το 1980.

    Σχεδόν το σύνολο των περιοχών των Δυτικών Προαστίων καταγράφουν υψηλή διαθεσιμότητα ακινήτων με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 250.0000€.

    Με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€, το 81,33% των διαθέσιμων ακινήτων είναι κατασκευής έως το 1990, εκ των οποίων το 63,99% είναι κατασκευής έως το 1980. Περιορισμένη διαθεσιμότητα καταγράφεται στο Χαϊδάρι (32,82%), στο Γαλάτσι (27,35%), στην Πετρούπολη (33,69%) και στην Νέα Ιωνία (36,39%).

    Δυτικά Προάστια

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων

    85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 250.000

    Σεπτέμβριος 2024

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων

    85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 200.000

    Σεπτέμβριος 2024

    Αιγάλεω

    80,24%

    64,81%

    Χαϊδάρι

    61,83%

    32,82%

    Περιστέρι

    84,78%

    65,70%

    Ίλιον

    88,26%

    64,34%

    Γαλάτσι

    59,43%

    27,35%

    Νέα Ιωνία

    77,73%

    36,39%

    Νέα Φιλαδέλφεια

    86,99%

    60,97%

    Άγιοι Ανάργυροι

    94,25%

    70,45%

    Αχαρνές

    95,51%

    78,62%

    Νέα Χαλκηδόνα

    95,65%

    60,86%

    Πετρούπολη

    61,41%

    33,69%

    Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 85τμ-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007

    Έτος Κατασκευής

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων 85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 250.000

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων

    85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 200.000

    Έως 1970

    7,95%

    22,07%

    1971-1980

    37,14%

    41,92%

    1981-1990

    22,33%

    17,34%

    1991-2000

    19,81%

    12,86%

    2001-2007

    12,75%

    5,78%

    Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 85τμ-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007

    Τετραγωνικά Μέτρα

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων 85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 250.000

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων

    85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 200.000

    85-95

    33,56%

    37,20%

    95-105

    24,02%

    24,62%

    105-120

    25,55%

    23,32%

    121-150

    16,85%

    14,84%

    Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 85τμ-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007

    Πειραιάς: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών έως 200.000€ & 250.000€

    Στις περιοχές του Πειραιά σχεδόν 5 στις 10 κατοικίες (45,25%) από 85τμ έως 150τμ ,άνω του 1ου ορόφου, με 2Υ/Δ ,με έτος κατασκευής έως το 2007 διατίθενται προς πώληση με ζητούμενη τιμή έως 250.000€. Ενώ, 2 στις 10 κατοικίες (20,53%) έχουν ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€.

    Εφόσον ο ενδιαφερόμενος βρει την κατοικία που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 63,77% των διαθέσιμων κατοικιών με ζητούμενη τιμή έως 250.000€ είναι κατασκευής έως το 1990, εκ των οποίων το 50,06% είναι κατασκευής έως το 1980. Ενώ, για κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€, το 76,96% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1990, εκ των οποίων το 66,42% είναι κατασκευής έως το 1980.

    Υψηλή διαθεσιμότητα καταγράφεται στο Νέο Φάληρο (50,50%), Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά (79,88%), Ταμπούρια – Αγία Σοφία (69,35%) για κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 250.000€. Ενώ, περιορισμένη διαθεσιμότητα καταγράφουν οι περιοχές Καλλίπολη-Φρεαττύδα (23,57%), Καστέλλα – Πασαλιμάνι (15,26%) και Πειραϊκή-Χατζηκυριάκειο (30,93%).

    Στον Πειραιά, οι περιοχές που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κατοικιών με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€ είναι τα Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά (46,70%), Ταμπούρια – Αγία Σοφία (50,80%) και Νέο Φάληρο (30,40%). Μηδενική διαθεσιμότητα κατοικιών με ζητούμενη τιμών πώλησης έως 200.000€ καταγράφεται στις περιοχές Καλλίπολη – Φρεαττύδα, Καστέλλα – Πασιλιμάνι και Πειραϊκή – Χατζηκυριάκειο.

    Πειραιάς

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων

    85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 250.000

    Σεπτέμβριος 2024

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων

    85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 200.000

    Σεπτέμβριος 2024

    Νέο Φάληρο

    50,50%

    30,40%

    Καλλίπολη – Φρεαττύδα

    23,57%

    8,09%

    Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά

    79,88%

    46,70%

    Καστέλλα – Πασιλιμάνι

    15,26%

    5,34%

    Κέντρο

    33,69%

    23,53%

    Πειραϊκή-Χατζηκυριάκειο

    30,93%

    8,79%

    Ταμπούρια – Αγία Σοφία

    69,35%

    50,80%

    Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 85τμ-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007

    Έτος Κατασκευής

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων 85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 250.000

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων

    85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 200.000

    Έως 1970

    14,46%

    18,21%

    1981-1980

    35,60%

    48,21%

    1981-1990

    13,71%

    10,54%

    1991-2000

    13,19%

    8,43%

    2001-2007

    23,01%

    14,60%

    Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 85τμ-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007

    Τετραγωνικά Μέτρα

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων 85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 250.000

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων

    85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 200.000

    85-95

    37,85%

    57,82%

    95-105

    25,11%

    28,43%

    105-120

    17,99%

    9,90%

    121-150

    19,04%

    3,83%

    Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 85τμ-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007

    Ανατολικά Προάστια: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών έως 200.000€ & 250.000

    Στις περιοχές των Ανατολικών Προαστίων 4 στις 10 κατοικίες (40,18%) έχουν ζητούμενη τιμή πώλησης έως 250.000€, ενώ 1 στις 10 κατοικίες (8,53%) έχουν ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000€ - σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα.

    Εφόσον ο ενδιαφερόμενος βρει την κατοικία που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 41,93% των διαθέσιμων κατοικιών με ζητούμενη τιμή έως 250.000€ είναι κατασκευής 2001-2007. Οι περιοχές των Ανατολικών προαστίων, αποτελούν τις μόνες περιοχές της Αττικής που καταγράφεται υψηλή διαθεσιμότητα κατοικιών κατασκευής 2001-2007.

    Περιοχές όπως η Νέα Μάκρη(67,74%), Αρτέμιδα (64,86%), Κορωπί (51,51%), Μαραθώνας (61,50%) και Σπάτα (54,16%) καταγράφουν υψηλή διαθεσιμότητα ακινήτων με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 250.0000€. Περιορισμένη διαθεσιμότητα καταγράφεται στον Γέρακα (11,57%), Παιανία (38,70%), Παλλήνη (28,86%) και Γλυκά Νερά (23,07%).

    Ανατολικά Προάστια

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων

    85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 250.000

    Σεπτέμβριος 2024

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων

    85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 200.000

    Σεπτέμβριος 2024

    Γέρακας

    11,57%

    7,36%

    Κορώπι

    51,51%

    18,18%

    Αρτέμιδα

    64,86%

    40,54%

    Γλυκά Νερά

    23,07%

    -

    Μαραθώνας

    61,50%

    46,15%

    Νέα Μάκρη

    67,74%

    35,48%

    Παιανία

    38,70%

    12,90%

    Παλλήνη

    28,86%

    11,47%

    Σπάτα

    54,16%

    20,83%

    Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 85τμ-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007

    Έτος Κατασκευής

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων 85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 250.000

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων 85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 200.000

    Έως 1970

    6,45%

    11,59%

    1981-1980

    9,03%

    14,49%

    1981-1990

    15,48%

    24,63%

    1991-2000

    27,09%

    11,59%

    2001-2007

    41,93%

    40,57%

    Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 85τμ-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007

    Τετραγωνικά Μέτρα

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων 85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 250.000

    Ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων 85τμ-150τμ με 2Υ/Δ – έως 200.000

    85-95

    29,03%

    42,02%

    95-105

    27,74%

    20,28%

    105-120

    23,22%

    23,18%

    121-150

    20,00%

    14,49%

    Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 85τμ-150τμ ,άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007

    Πρόταση για την διεύρυνση του προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ»

    Πολλές οικογένειες στην περιφέρεια διαθέτουν ιδιόκτητα οικόπεδα, μονοκατοικίες ή/και ημιτελής κατοικίες. Παραχωρώντας οι γονείς μέσω γονικής παροχής στον δικαιούχο του προγράμματος είτε το δικαίωμα Υψούν, είτε την πλήρη κυριότητα γης, είτε την κυριότητα της ημιτελούς κατοικίας για αποπεράτωση, θα μπορεί σύμφωνα με την παρούσα πρόταση να ανεγείρει το νέο του σπίτι.

    Με αυτόν τον τρόπο δεν αυξάνουμε τη ζήτηση και τις τιμές πώλησης των ακινήτων στις περιοχές, που διαθέτουν ακίνητα, που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος, αλλά, αυξάνεται το οικιστικό απόθεμα, περιορίζεται το κόστος και παράλληλα, πολλοί νέοι θα αποκτήσουν νεόδμητα ακίνητα και όχι ακίνητα παλαιά ακόμη και 40-50 ετών που χρίζουν ανακαίνισης.

    Η άνωθεν πρόταση δεν αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος που έχει ήδη προϋπολογιστεί.

    Τραπεζικά Κριτήρια / Εκτίμηση Ακινήτου από την Τράπεζα

    Η Τράπεζα για την δανειοδότηση, θα αποστείλει δικό της εκτιμητή για να εκτιμήσει την αξία του ακινήτου.

    • Αν η αξία του ακινήτου που θα προκύψει μετά την αυτοψία του εκτιμητή της Τράπεζας έχει απόκλιση με την ζητούμενη τιμή πώλησης τότε τι θα ισχύει ;
    • Δηλαδή, αν η τιμή αγοράς (η ζητούμενη τιμή πώλησης) του ακινήτου είναι 200.000€ αλλά ο εκτιμητής το αξιολογήσει στα 180.000€ τότε το 90% που θα χορηγηθεί σαν δάνειο θα ανέρχεται στα 162.000€ και ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλλει κεφάλαιο ύψους 38.000 € ;

    Πηγή: ethnos.gr

  • «Σπίτι μου ΙΙ»: Πότε ξεκινά - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος και τα νέα κριτήρια
    «Σπίτι μου ΙΙ»: Πότε ξεκινά - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος και τα νέα κριτήρια

    Ποιες άλλες λύσεις εξετάζονται για τη στεγαστική κρίση

    Κεντρική προτεραιότητα αποτελεί πλέον η επέκταση της δυνατότητας αγοράς πρώτης κατοικίας με χαμηλότοκα ή και άτοκα δάνεια σε περισσότερα ζευγάρια.
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πακέτο των 45 μέτρων, που ανακοίνωσε, εξήγγειλε για το ζήτημα της στέγασης πως ξεκινά το Πρόγραμμα Σπίτι Μου ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
    Το νέο Πρόγραμμα Στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας (Σπίτι ΙΙ) για περίπου 20.000 δικαιούχους (το οποίο θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025) θα προβλέπει:

    «Σπίτι μου ΙΙ»

    Προϋπολογισμός: 2 δισ.€

    Αριθμός δικαιούχων: 20.000

    Ηλικιακό όριο: από 25 έως 50 έτη

    Από αρχές του 2025

    «Σπίτι μου ΙΙ»: Νέα εισοδηματικά κριτήρια
    -Έως 20.000€ για άγαμους

    -Έως 28.000€ για ζευγάρια (+4.000€/παιδί)

    -Έως 31.000€ για μονογονεϊκή οικογένεια (+5.000€/επιπλέον παιδί)

    Είδος ακινήτου:

    -Αξία συμβολαίου: έως 250.000€

    -Έως 150 τ.μ.

    -Κατασκευής έως και το 2007

    Ποσό δανείου:
    -Έως 190.000€

    -Χρηματοδότηση: έως το 90% της αξίας του ακινήτου

    -Διάρκεια δανείου: 3 έως 30 έτη

    «Σπίτι μου ΙΙ»: Δάνειο για αγορά Α’ κατοικίας

    50% άτοκο δάνειο από Ταμείο Ανάκαμψης

    50% έντοκο δάνειο από τράπεζα

    Για τρίτεκνους – πολύτεκνους:

    75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης
    25% έντοκο τραπεζικό δάνειο

    Πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

    -Ύψους: 400 εκατ.€

    -Για δάνεια με μηδενικό επιτόκιο έως 25.000 €

    -Ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών (Θερμομόνωση, Αντικατάσταση Κουφωμάτων, Ηλιακός Θερμοσίφωνας, Συστήματα Θέρμανσης – Ψύξης, Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών)

    -Δικαιούχοι: 20.000

    -Αφορά όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών

    Ποιες άλλες λύσεις εξετάζονται για τη στεγαστική κρίση

    -«Πάγωμα» των αντικειμενικών τιμών

    -Αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα (λήγει στο τέλος του 2024)
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μητσοτάκης για «Σπίτι μου 2»: Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, ανεβαίνει το όριο ηλικίας
    Μητσοτάκης για «Σπίτι μου 2»: Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, ανεβαίνει το όριο ηλικίας

    Δύο ακόμα διευκολύνσεις για όσους υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο «Σπίτι μου 2» αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που έγινε το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο το πλέγμα δράσεων που υλοποιείται για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και την αναβάθμιση του οικιστικού αποθέματος, με αιχμή τα νέα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου».

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η εφαρμογή δύο περαιτέρω διευκολύνσεων για όσους υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο «Σπίτι μου 2». Πρώτον, προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Έτσι δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους ενώ στη μεγάλη εικόνα ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα απόκτησης στέγης. Δεύτερον, στο νέο πρόγραμμα η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.

    Δεν θα χρειάζεται επίσης η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό χρονικό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού.

    «9.000 πολίτες θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι»

    «Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου προγράμματος “Σπίτι μου”, μέσα από το οποίο παραπάνω από 9.000 συμπολίτες μας θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι πληρώνοντας ουσιαστικά μία δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από αυτή που θα πλήρωναν για ένα ενοίκιο για αντίστοιχο σπίτι, “χτίζουμε” και δρομολογούμε το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, με 2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικούς πόρους», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

    «Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου. Εκτιμούμε ότι θα ωφεληθούν περί τους 20.000 συμπολίτες μας και πιστεύω ότι συνιστά έναν πολύ σημαντικό πυλώνα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουμε τη στεγαστική κρίση», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Το 50% του δανείου θα είναι άτοκο και θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το υπόλοιπο 50% του ποσού θα προέρχεται από χαμηλότοκο τραπεζικό δάνειο. Για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους η κατανομή είναι 75% άτοκο και 25% έντοκο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα, το ανώτατο ηλικιακό όριο είναι αυξημένο κατά 11 χρόνια, καθώς το «Σπίτι μου 2» θα καλύπτει δικαιούχους 25 έως 50 ετών, ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, οι επιλέξιμοι άγαμοι πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, ενώ προηγουμένως το όριο ήταν 16.000 ευρώ. Το όριο ανέρχεται στις 28.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, έναντι 24.000 ευρώ στο πρώτο πρόγραμμα. Η προσαύξηση για κάθε τέκνο είναι 4.000 ευρώ, δηλαδή 1.000 μεγαλύτερη σε σχέση με πριν. Μεγαλύτερες πρόνοιες προβλέπονται και για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται πλέον στα 31.000 ευρώ, είναι δηλαδή κατά 4.000 υψηλότερο συγκριτικά με το πρώτο πρόγραμμα, και προβλέπονται πρόσθετα 5.000 ευρώ για κάθε παιδί πλέον του πρώτου, ενώ μέχρι πρότινος η αντίστοιχη προσαύξηση ήταν 3.000 ευρώ.

    Τι προβλέπει το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»

    Εξετάστηκε παράλληλα το νέο πρόγραμμα άτοκων δανείων «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση πολλών ενεργειακών αναβαθμίσεων κύριων και δευτερευουσών κατοικιών, όπως η θερμομόνωση, η αντικατάσταση κουφωμάτων ή η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

    «Μιλάμε για 400 εκατομμύρια ευρώ, έως 25.000 ευρώ άτοκο δάνειο -επαναλαμβάνω, άτοκο δάνειο-, με περίοδο αποπληρωμής από τα 3 έως τα 7 χρόνια, για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών, χωρίς ουσιαστικά εισοδηματικά κριτήρια και πολύ εύκολο στην εκταμίευση», τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Εκτιμώ ότι και γι’ αυτό το πρόγραμμα θα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Κι αυτό το πρόγραμμα θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές του επόμενου έτους και θα συμπληρώσει, προφανώς, τα υπόλοιπα προγράμματα, όπως το “Ανακαινίζω - Νοικιάζω”, τα οποία έχουν έναν βασικό σκοπό: να μπορέσουμε να βγάλουμε στην αγορά περισσότερα κλειστά σπίτια, περισσότερα κλειστά διαμερίσματα, μέσα από την επιδότηση διαδικασίας ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης αυτών των κλειστών σπιτιών. Και, προφανώς, η πολιτική μας για τη στέγη δεν εξαντλείται μόνο εκεί. Θέλω να τονίσω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στον θεσμό της Κοινωνικής Αντιπαροχής», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επίσης μία επισκόπηση της ευρύτερης προσπάθειας για τη χάραξη νέας, ολιστικής πολιτικής για τη στέγη, από το σκέλος της αγοράς έως το σκέλος της επισκευής ή τη κατασκευής. Σε ό,τι αφορά το «Σπίτι μου 1», επισημάνθηκε ότι το πρόγραμμα έγινε πράξη μόλις τρεις μήνες μετά τη νομοθέτησή του και οι οριστικές υπαγωγές ανήλθαν τελικά σε 9.155, με τις εκταμιεύσεις των σχετικών δανείων να ξεπερνούν πλέον τις 7.100. Το 81% των πιστώσεων χορηγήθηκε σε δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ. Σημειώθηκε παράλληλα η βελτίωση των όρων του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» και η δρομολόγηση της Κοινωνικής Αντιπαροχής.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ποιοι κερδίζουν από τα δύο νέα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»
    Ποιοι κερδίζουν από τα δύο νέα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

    Τον Ιανουάριου του 2025 θα ανοίξουν τα δύο νέα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης.

    Πρόκειται για τον 2ο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι μου» το οποίο γίνεται πλέον «Σπίτι μου 2», αλλά και ένα νέο - και πρώτο στο είδος του στην Ευρώπη - πρόγραμμα με το όνομα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», το οποίο ανοίγει την πόρτα σε όλους να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου τους χωρίς ηλικιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

    Το «Σπίτι μου 2»
    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για περίπου 20.000 δικαιούχους, με στόχο την διευκόλυνση της αγοράς πρώτης κατοικίας με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα:

    • έως 20.000 ευρώ για άγαμους
    • έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ/παιδί
    • έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια +5.000 ευρώ/παιδί

    Η αξία των ακινήτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και τα τετραγωνικά μέτρα να είναι έως 150. Δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν ακίνητα που κατασκευάστηκαν από το 2008 και μετά.

    Το ποσό δανείου φτάνει έως 190.000 ευρώ και έως το 90% του συμβολαίου, ενώ η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από 3 έως 30 έτη.

    Αξίζει να σημειωθεί πως για τρίτεκνους και πολύτεκνους δικαιούχους, το πρόγραμμα προβλέπει πως το 75% του δανείου θα είναι άτοκο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 25% θα αφορά έντοκο τραπεζικό δάνειο.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία των διαβουλεύσεων με τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μεσοσταθμικό επιτόκιο. Η εκτίμηση του ήταν πως θα διαμορφωθεί κάτω απότο 2%.

    Το «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων που στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών σε όλη την Ελλάδα.

    Με αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στην ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε αυτά είναι κύριες κατοικίες, είτε είναι δευτερεύουσες.

    Οι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνουν:

    • Θερμομόνωση
    • Πράσινη στέγη
    • Αντικατάσταση κουφωμάτων
    • Ηλιακός θερμοσίφωνας
    • Συστήματα Θέρμανσης - Ψύξης
    • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών / μικρών ανεμογεννητριών / άλλων ΑΠΕ
    • Εργασίες τοποθέτησης κα

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενοι δεν υπόκεινται σε εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια, με το υπουργείο να εκτιμά πως θα βοηθήσει περίπου 20.000 δικαιούχους.

    Μάλιστα, προβλέπεται η επιδότηση του επιτοκίου του τραπεζικού δανείου για όλους στο 100%.

    Το ποσό του δανείου για το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω» θα φτάνει έως τις 25.000 ευρώ, θα έχει διάρκει από 3 έως 5 έτη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας όσον αφορά τις δηλώσεις των δικαιούχων.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»: Στα 20.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα - Στην ΔΕΘ οι ανακοινώσεις
    Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»: Στα 20.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα - Στην ΔΕΘ οι ανακοινώσεις

    Στα νέα δεδομένα που θα ισχύουν για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης το πρωί της Δευτέρας 26/8, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

    Ωστόσο, όπως επισήμανε, είναι ένα πρόγραμμα που βρίσκεται ακόμα σε διαπραγμάτευση και δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλοι οι παράμετροι.

    Ορισμένες από τις αλλαγές που θα δούμε σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του στεγαστικού προγράμματος περιλαμβάνουν την διεύρυνση του ορίου ηλικίας έως τα 50 έτη και του ετήσιου εισοδήματος στα 20.000 ευρώ, από 16.000 προηγουμένως.

    Πρόκειται για το πρόγραμμα που επιτρέπει την αγορά ακινήτων με χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού κατά 50%, με πρόβλεψη για μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους.

    Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, δεν ισχύει το σενάριο για ένταξη και νεότερων κατοικιών κάτω των 15 ετών. Όπως είπε, δεν θα υπάρχει αλλαγή στο όριο ηλικίας του ακινήτου.

    Τα νέα κριτήρια
    • Εισοδηματικά κριτήρια

    Εξετάζεται διεύρυνση στις 20.000 ευρώ, με αύξηση ανάλογα με τα τέκνα.

    Σήμερα το εισοδηματικό κριτήριο είναι 16.000 ευρώ για τους άγαμους και 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες είχαν ανώτατο όριο 27.000 ευρώ.

    • Επιτόκιο δανεισμού

    Περίπου 50% χαμηλότερα επιτόκια από αυτά της αγοράς. Υπάρχει πρόβλεψη μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους.

    • Όροι δανείου

    Το δάνειο θα καλύπτει και στον δεύτερο κύκλο, το 90% της αξίας του ακινήτου. Θα έχει διάρκεια έως 30 έτη. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προϋπόθεση την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.

    • Ηλικιακά κριτήρια

    Ανεβαίνει το ηλικιακό όριο και πλέον οι δικαιούχοι θα μπορούν να είναι έως 49-50 ετών. Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο κύκλο καλύπτονταν οι νέοι από 25 έως 39 ετών.

    Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κυβερνητικού επιτελείου, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου (7/9).

    Το πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί συνολικά με 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το άλλο 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί από τις ελληνικές τράπεζες.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Nέα κριτήρια για το «Σπίτι μου 2»: Φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 49 ετών
    Nέα κριτήρια για το «Σπίτι μου 2»: Φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 49 ετών

    Χαμηλά επιτόκια, προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και μια σειρά από νέα κριτήρια θα περιλαμβάνει ο νέος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, δια στόματος πρωθυπουργού.

    Πρόκειται για ένα από τα βασικά εργαλεία που διαθέτει η κυβέρνηση στην μάχη έναντι της στεγαστικής κρίσης και ακριβώς για αυτό τον λόγο αποφάσισε να διευρύνει ταα κριτήρια που επιτρέπουν την συμμετοχή στο πρόγραμμα, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι στον πρώτο κύκλο.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο πρόγραμμα θα έχε προϋπολογισμό έως 2 δισ. ευρώ, χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και νέα δεδομένα στα ηλικιακά όρια, καθώς πλέον θα μπορούν να κάνουν αίτηση ενδιαφερόμενοι έως 49 ετών.

    Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή, αλλαγή θα υπάρχει και στο όριο ηλικίας του ακινήτου, καθώς αναμένεται να ενταχθούν και πιο καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, αυξάνοντας τις επιλογές.

    Τα νέα κριτήρια
    • Εισοδηματικά κριτήρια

    Εξετάζεται διεύρυνση για να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους.

    Σήμερα το εισοδηματικό κριτήριο είναι 16.000 ευρώ για τους άγαμους και 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες είχαν ανώτατο όριο 27.000 ευρώ.

    • Κριτήρια ακινήτου

    Αναμένεται να ενταχθούν και καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

    • Επιτόκιο δανεισμού

    Περίπου 50% χαμηλότερα επιτόκια από αυτά της αγοράς. Υπάρχει πρόβλεψη μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους.

    • Όροι δανείου

    Το δάνειο θα καλύπτει και στον δεύτερο κύκλο, το 90% της αξίας του ακινήτου. Θα έχει διάρκεια έως 30 έτη. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προϋπόθεση την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.

    • Ηλικιακά κριτήρια

    Ανεβαίνει το ηλικιακό όριο και πλέον οι δικαιούχοι θα μπορούν να είναι έως 49 ετών. Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο κύκλο καλύπτονταν οι νέοι από 25 έως 39 ετών.

    Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κυβερνητικού επιτελείου, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου (7/9).

    Το πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί συνολικά με 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το άλλο 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί από τις ελληνικές τράπεζες.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο