Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 16:32

Έρχεται ρύθμιση έως 60 δόσεις σε ευάλωτους για χρέη στους δήμους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθμίσουν τις οφειλές τους άτομα που χρωστούν και ποσά άνω των 10.000 ευρώ

Σε ρύθμιση χρεών πολιτών προς τους δήμους προχωρά η κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα θα δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του με δόσεις και ν' απευθύνεται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Τη δυνατότητα αυτή ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος μιλώντας στο Action24.

Το πρόβλημα με τις οφειλές προς τους δήμους φάνηκε έντονο, ειδικά μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν ακόμη και δημοτικοί σύμβουλοι από διαφορετικές παρατάξεις δεν είχαν πληρώσει εγκαίρως τις οφειλές, με αποτέλεσμα να εκπίπτουν του αξιώματος.

Ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε μια ρύθμιση προκειμένου να δώσουμε στους δήμους και τη δυνατότητα να εισπράξουν και να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση αλλά και στους οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς και να ρυθμίσουν ό,τι είναι».

Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε πως «έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με το υπουργείο Οικονομικών. Στο νομοσχέδιο της Αυτοδιοίκησης υπάρχει διάταξη για τη ρύθμιση των οφειλών, ιδίως για τους ευαίσθητους οφειλέτες, δηλαδή εκείνους που δεν έχουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία και δεν έχουν και ακίνητη περιουσία, σημαντική στο όνομά τους, υπάρχει μια ρύθμιση που σχεδόν εκμηδενίζει τις προσαυξήσεις να μπορούν να πληρώσουν την οφειλή τους έως 60 δόσεις» πρόσθεσε.

Στα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η ρύθμιση να προβλέπει μείωση προσαυξήσεων από 75% έως 95%. Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο Θεόδωρος Λιβάνιος, είναι σε οφειλές άνω των 10.000 ευρώ να δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη, είτε φυσικό είτε νομικό πρόσωπο, να μπορεί παγίως να απευθυνθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

«Είναι μια λύση που θα βοηθήσει αυτούς, που οφείλουν πολλά λεφτά στους δήμους προκειμένου να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και να ρυθμίσουν μία και καλή την οφειλή τους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους».
Πηγή: newsbomb.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 13:14

Σχετικά Άρθρα

  • Χρέη στα Ταμεία: «Μαγνήτης» η νέα ρύθμιση των 24 δόσεων – Πότε χάνoνται τα ευεργετήματα
    Χρέη στα Ταμεία: «Μαγνήτης» η νέα ρύθμιση των 24 δόσεων – Πότε χάνoνται τα ευεργετήματα

    Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης ανά δωδεκάμηνο και η τακτοποίηση αυτής της εκκρεμότητας γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης

    Mέσα σε ένα μήνα, από το τέλος Νοεμβρίου που ξεκίνησαν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις, περίπου 43.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ έχουν κάνει χρήση της νέας ρύθμισης των 24 δόσεων, διακανονίζοντας ποσά που αγγίζουν τα 260 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας πάγιας ρύθμισης, εντάχθηκαν ήδη 30.153 οφειλέτες, ενώ άλλοι 13.271 που ήταν στη ρύθμιση των 12 δόσεων επέλεξαν αυτή των 24.

    Υπενθυμίζουμε ότι εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης:

    • Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.
    • Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη και η σχετική δικογραφία τίθεται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Για τυχόν απώλεια της ρύθμισης, το ΚΕΑΟ υποχρεούται να ενημερώσει αμελλητί. Υποβάλλει σχετική βεβαίωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης και του υπολειπόμενου οφειλόμενου χρέους, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ο οποίος με πράξη του ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο και συνεχίζει την ποινική διαδικασία.
    • Να σημειωθεί ότι απώλεια ρύθμισης επέρχεται εφόσον:

      δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα δεύτερη δόση εντός εκάστου δωδεκαμήνου ρύθμισης ή/και
      δημιουργηθεί νέα οφειλή.

      Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης ανά δωδεκάμηνο και η τακτοποίηση αυτής της εκκρεμότητας γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή όμως, επιβάλλεται προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 15% επί του ποσού της δόσης.

    Η απώλεια της πάγιας ρύθμισης συνεπάγεται:

    Την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής που παραμένει ανεξόφλητο και των αναλογούντων σε αυτό προσαυξήσεων.
    Την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, άρα ενεργοποίηση και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
    Την απαγόρευση υπαγωγής της οφειλής σε νέα ρύθμιση, μετά τη μη εμπρόθεσμη καταβολή και δεύτερης δόσης εντός του δωδεκαμήνου.

    Αναδρομικό πάγωμα επιτοκίων
    Την ίδια ώρα «παγώνουν» αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 και για ένα χρόνο τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία.

    Το υπουργείο προχώρησε στη συγκεκριμένη διάταξη προκειμένου να εναρμονιστεί με αντίστοιχη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τις οφειλές προς την εφορία, με δεδομένο τόσο το ότι το επιτόκιο που επιβαρύνει ένα πλάνο ρύθμισης καθορίζεται κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης ρύθμισης, όσο και ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

    Έτσι, τα επιτόκια των ήδη ενεργών ρυθμίσεων είναι σταθερά και δεν επηρεάζονται ούτε από τις ενέργειες της ΕΚΤ άρα ούτε και από τη νέα διάταξη.

    Πρακτικά, η νέα διάταξη οδηγεί σε επιτόκιο για τα ρυθμισμένα χρέη 5,5%, ήτοι 5% βάσει της ρύθμισης, συν 0,5% λόγω του επιτοκίου της ΕΚΤ, όπως αυτό ήταν πριν από τις 13/9/2022 και όχι 2%, όπως είναι σήμερα. Αντίστοιχα, για τα χρέη που βρίσκονται εκτός ρύθμισης, το επιτόκιο «παγώνει» για ένα χρόνο στο 8% συν 0,5%, ήτοι 8,5%.

    Πόσο αυξήθηκε το χρέος

    Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία διαθέσιμη έκθεση του ΚΕΑΟ, στο τέλος Σεπτεμβρίου, το συνολικό χρέος στο ΚΕΑΟ ήταν 45,46 δισ. ευρώ. Οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 356.208 και το ρυθμισμένο ποσό ξεπερνούσε τα 4,2 δισ. ευρώ.

    Ειδικά στην «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων τότε είχαν καταγραφεί 97.559 ενεργοί οφειλέτες που κατέβαλαν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις τους, με το συνολικά ρυθμισμένο ποσό να ανέρχεται στα 578.464.106 ευρώ.

    Μέσα σε ένα τρίμηνο, το χρέος είχε αυξηθεί κατά 2,06 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Ποιοι υπάγονται στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών έως 240 δόσεις
    Ποιοι υπάγονται στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών έως 240 δόσεις

    Με σχετική εγκύκλιο η ΑΑΔΕ δίνει οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αιτήσεις οφειλών εντός του ισχύοντος πλαισίου

    Διευκρινίσεις αναφορικά με τις οφειλές που εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό προς ρύθμιση σε έως και 240 δόσεις παρέχει η φορολογική διοίκηση.

    Με σχετική εγκύκλιο η ΑΑΔΕ δίνει οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αιτήσεις οφειλών εντός του ισχύοντος πλαισίου. Στην εξωδικαστική ρύθμιση υπάγονται οι οφειλές προς το Δημόσιο που είναι βεβαιωμένες, μεταξύ αυτών και οι προσαυξήσεις, τα πρόστιμα και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής.

    Εξαιρούνται, αντιθέτως, οι απαιτήσεις από ανακτήσεις κρατικών ενισχύσεων, οφειλές από τελωνειακούς δασμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οφειλές προς αλλοδαπό Δημόσιο, οφειλές υπέρ άλλων τρίτων που βεβαιώνονται και εισπράττονται κατά ΚΕΔΕ και οι οφειλές που έχουν ήδη ρυθμιστεί.

    Το ισχύον πλαίσιο της εξωδικαστικής ρύθμισης δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 240 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Ο αριθμός καθορίζεται βάσει της ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη και προβλέπει ως ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, χωρίς περίοδο χάριτος. Το τελικό ποσό αποπληρωμής και ο προσδιορισμός των δόσεων υπολογίζονται αυτοματοποιημένα μέσω σχετικού υπολογιστικού εργαλείου.

    Ο εξωδικαστικός μηχανισμός προβλέπει και τη διαγραφή οφειλών. Βασική προϋπόθεση είναι ότι το Δημόσιο δεν θα βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη στο πλαίσιο διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. Στη διαγραφή οφειλών εξαιρείται η βασική οφειλή από παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους.

    Κατά το διάστημα ισχύος της σύμβασης αναδιάρθρωσης προβλέπεται η άρση των κατασχέσεων απαιτήσεων μετά την απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης. Εκδίδεται υποχρεωτικά κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και μόνο αν έχει εξοφληθεί ποσοστό 75% του συνολικού προς καταβολή στο Δημόσιο ποσού της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών. Σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή δόσεων η ρύθμιση χάνεται.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ρύθμιση χάνεται σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή των δόσεων που ορίζονται στη σύμβαση αναδιάρθρωσης για τις οφειλές προς το Δημόσιο, με συνέπεια το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικά είτε την αξία τριών δόσεων είτε την αξία τουλάχιστον του 3% του συνολικά οφειλόμενου στο Δημόσιο ποσού σύμφωνα με τη σύμβαση.

    Πηγή: Cnn.gr

  • «Κύμα» πλειστηριασμών ακινήτων από το Σεπτέμβριο για χρέη στην εφορία
    «Κύμα» πλειστηριασμών ακινήτων από το Σεπτέμβριο για χρέη στην εφορία

    «Θερινή ραστώνη» στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για τις «κόκκινες» φορολογικές οφειλές με την ΑΑΔΕ να «ανεβάζει ταχύτητες» στους πλειστηριασμούς από το φθινόπωρο, επιχειρώντας με την απειλή της απώλειας ακινήτων να εξαναγκάσει τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους με την εφορία.

    Σύμφωνα με το προγραμματισμό το «ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει» στις 19 Σεπτεμβρίου οπότε θα βγουν σε πλειστηριασμό 5 ακίνητα και συγκεκριμένα μια κατοικία στο Καστρί και μια μεζονέτα στη Κηφισιά και 2 οικόπεδα και 1 διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη.

    Την ίδια ώρα στο τελικό στάδιο βρίσκεται η δημοσιοποίηση σε δύο ξεχωριστές λίστες στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) των ονομάτων των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που έχουν «φεσώσει» με πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας την εφορία και τον ΕΦΚΑ.

    Στο μέτωπο των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων με νέα διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή έρχονται αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και μπαίνουν περιορισμοί καθώς δεν θα κατάσχονται πλέον αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του.

    Πέραν των εξαιρέσεων στα πράγματα που είναι αναγκαία για τη διαβίωση του οφειλέτη η ρύθμιση ορίζει ότι για πρόσωπα τα οποία με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, εξαιρούνται από την κατάσχεση, τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους.

    Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και του κατασχόντος ως προς τα αντικείμενα που θα κατασχεθούν εάν δηλαδή καλύπτουν ή όχι βασικές ανάγκες, τα συγκεκριμένα αντικείμενα κατάσχονται μεν, αλλά παραδίδονται στον οφειλέτη, «φέροντα πάσας τας ευθύνας του μεσεγγυούχου» ενώ η διαφορά λύνεται στο Ειρηνοδικείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί με αίτησή του ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών, από της παραδόσεως ή επιδόσεως του αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως.

    Παράλληλα αλλάζει και η διαδικασία των πλειστηριασμών και συγκεκριμένα:

    - Καταργείται η υποχρέωση σύνταξης έκθεσης εκτίμησης των εκποιουμένων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και επισύναψης της στο Πρόγραμμα πλειστηριασμού.

    - Επί εκποιήσεως περιουσίας του πτωχεύσαντος διά πλειστηριασμού (αναγκαστικού ή εκούσιου) ο επισπεύδων τον πλειστηριασμόν δανειστής ή σύνδικος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητος αυτού, να κοινοποιήσει διά δικαστικού επιμελητού αντίγραφον του προγράμματος πλειστηριασμού.

    - Αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού κοινοποιείται και εις τους τυχόν αναγγελθέντος Διευθυντή Δημοσίων Ταμείων και Τελωνείων. Ομοίως κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών το αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.

    - Επί απευθείας εκποιήσεως ο σύνδικος υποχρεούται να γνωστοποιήσει την ημερομηνία εκποιήσεως, το είδος και την αξία των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και στους προϊσταμένους των αναγγελθεισών Δ.Ο.Υ. και Τελωνείων, 20 ημέρες τουλάχιστον, πριν από την ημερομηνία έναρξης της εκποίησης.

    - Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό, προκειμένου να του επιδοθούν έγγραφα της Εφορίας, ο αρμόδιος υπάλληλος μέχρι τώρα θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της Ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον «ιερέα της Ενορίας» και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεους, μέχρι 4ου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται.

    Στο μεταξύ θέμα χρόνου είναι η δημοσιοποίηση στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ των φορολογούμενων που έχουν για πάνω από ένα χρόνο χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας.

    Για τα φυσικά πρόσωπα η λίστα θα αναγράφει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

    Σημειώνεται ότι η τελευταία δημοσιοποίηση λίστας με μεγαλοοφειλέτες φυσικά πρόσωπα ήταν στις 10 Ιουλίου 2019 και για νομικά πρόσωπα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΑΑΔΕ: Πότε αυξάνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός - Τι κερδίζουν οι συνεπείς οφειλέτες
    ΑΑΔΕ: Πότε αυξάνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός - Τι κερδίζουν οι συνεπείς οφειλέτες

    Tην προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους, αναμένεται να ενεργοποιήσει από το 2023 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στη μάχη της ανάσχεσης μιας νέας γενιάς «κόκκινων» χρεών στο Δημόσιο.

    H σχετική ρύθμιση έχει ψηφισθεί από το Μάιο του 2019, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2020, αλλά εξακολουθεί να παραμένει «παγωμένη».

    Όπως προβλέπεται, σύμφωνα με το imerisia.gr, εφόσον ένας οφειλέτης ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, τότε θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα σημαντικό τμήμα από το λογαριασμό του.

    Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ αναμένεται να αυξηθεί, ενώ το νέο όριο θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.

    Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου θα δοθεί ένα μπόνους στους συνεπείς ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία, ενισχύοντας το δημόσιο ταμείο. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα σε εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να επιτύχουν αρχικά τον περιορισμό και τελικά την πλήρη άρση των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους και αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις των ρυθμίσεων.

    Πώς θα «χτίζεται» ο ακατάσχετος λογαριασμός

    Σύμφωνα με τη διάταξη που έχει ψηφιστεί, ο ακατάσχετος λογαριασμός θα αυξάνεται ως εξής:

    • Ο φορολογούμενος που έχει δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να υπαχθεί σε ρύθμιση και να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του. Εφόσον είναι συνεπής, τον τρίτο μήνα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
    • Βάση του υπολογισμού είναι το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο αρχικός συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 600 ευρώ, με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.800 ευρώ (600 Χ 3), από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.
    • Με την πάροδο του χρόνου και με την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση εξακολουθεί να τηρείται, ο συντελεστής θα αυξάνεται για να φτάσει κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής το 4,5.
    • Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων και τη ρύθμιση που θα ενταχθούν, θα προσδιορίζεται ο συντελεστής βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το ακατάσχετο όριο.
    • Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για έναν μήνα.
    • Σε περίπτωση απώλειας ρύθμισης για την οποία έχει χορηγηθεί ο περιορισμός της κατάσχεσης, ο περιορισμός αυτός παύει οριστικά να ισχύει και δεν χορηγείται εκ νέου σε περίπτωση υπαγωγής των ίδιων οφειλών σε νέα ρύθμιση.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Απλήρωτοι φόροι 6,3 δισ. ευρώ το 2021 - Στα 111 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία
    Απλήρωτοι φόροι 6,3 δισ. ευρώ το 2021 - Στα 111 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία

    Απλήρωτοι φόροι 6,3 δισ. ευρώ το 2021

    Στα 111,3 δισ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, ενώ στο σύνολο του 2021 οι νέοι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν σε 6,3 δισ. ευρώ. Μόνο το Δεκέμβριο κατέστησαν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 682 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, από τα 111,3 δισ. ευρώ του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους τα 25 δισ. ευρώ κρίνονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

    ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΜΤΒ %
    Συνολικό Ληξιπρόθεσμο Υπόλοιπο 111.397.928.353 110.170.594.767 1,11%
    Ανεπίδεκτα είσπραξης 25.024.609.915 24.994.442.024 0,12%
    Πραγματικό Ληξιπρόθεσμο Υπόλοιπο 86.373.318.438 85.176.152.742 1,41%
    Πλήθος οφειλετών 3.996.871 4.138.953

    -3,43%

    Μείωση εμφάνισε το πλήθος των φορολογουμένων με υποχρεώσεις προς την εφορία. Έφτασαν στο τέλος Δεκεμβρίου σε 3.996.871 ΑΦΜ, από 4.138.953 ΑΦΜ το Νοέμβριο.

    Στο τέλος Δεκεμβρίου 1.332.050 φορολογούμενοι ήταν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, από 1.327.398 το Νοέμβριο. Οι δε οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από 1.913.294 ΑΦΜ το Νοέμβριο ανήλθαν σε 1.951.507 το Δεκέμβριο.

    Τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν μικρή πρόοδο στην ικανοποίηση αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες. Συγκεκριμένα οι επιστροφές ΦΠΑ από την ΑΑΔΕ ανήλθαν στο τέταρτο τρίμηνο 2021 στα 543,92 εκατ. ευρώ, με τη διεκπεραίωση 7.518 αιτημάτων.

    Περίπου, 1.393 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ παραμένουν μη διεκπεραιωμένα για περισσότερες από 90 ημέρες, με την εφορία να οφείλει σε αυτές τις επιχειρήσεις ΦΠΑ ύψους 240 εκατ. ευρώ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Δήμος Πύργου: Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο του Πύργου λόγω έργων
    Δήμος Πύργου: Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο του Πύργου λόγω έργων

    Ξεκινούν τα έργα ανάπλασης στην οδό Κολοκοτρώνη και πέριξ αυτής

    Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την Πέμπτη 27/1 με την τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί των δημοτικών οδών: Κολοκοτρώνη, Κρεστενίτη, Αγίου Νικολάου, Λετρίνων, Σισίνη, Πετραλιά και Αγίου Χαραλάμπους, λόγω της έναρξης εργασιών ανάπλασης των οδών εντός του αστικού ιστού της πόλης του Πύργου.

    Η απόφαση αυτή έχει ισχύ για όλο το χρονικό διάστημα εκτέλεσης των εργασιών (27/1/2022 έως 6/9/2022), σύμφωνα με την μελέτη και το Θεωρημένο χρονοδιάγραμμα για την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου «Λειτουργική αναμόρφωση οδού Κολοκοτρώνη και παραπλεύρων οδών», προϋπολογισμού 632.000 ευρώ.

    Η τμηματική διακοπή της οδικής κυκλοφορίας θα λαμβάνει χώρα ανάλογα με την φύση των εργασιών που θα εκτελούνται ανά δημοτική οδό.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο του έργου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ρύθμιση 72 δόσεων για οφειλές της πανδημίας - Όλη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
    Ρύθμιση 72 δόσεων για οφειλές της πανδημίας - Όλη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

    Ρύθμιση 72 δόσεων για οφειλές της πανδημίας

    Στην παροχή οδηγιών για την ένταξη σε ρύθμιση δόσεων των οφειλετών που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας προχώρησε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
    Η σχετική εγκύκλιος Πιτσιλή αναφέρει τα εξής:

    ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

    Α) Οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και συγκεκριμένα:

    • φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID,
    • νομικά πρόσωπα /οντοτήτων πληγέντες λόγω COVID,
    • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID,
    • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID,
    • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.07.2021,
    • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων "COVID-19",
    • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

    Β) Οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής λόγω COVID ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης και των ανωτέρω κριτηρίων.

    Γ) ) Οφειλέτες

    • φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID,
    • νομικά πρόσωπα /οντοτήτων πληγέντες λόγω COVID
      στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε κατά το χρονικό διάστημα από 27.10.2020 έως 31.07.2021, με οφειλές που βεβαιώθηκαν κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και οφειλές, που ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης, έληξαν κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και οι οποίες έχουν υπαχθεί από 27.10.2020 έως την 5.11.2021 σε καθεστώς ρύθμισης της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του πρώτου άρθρου του ν.4152/2013, υπό τον όρο ότι η ρύθμιση αυτή βρίσκεται σε ισχύ κατά την 5.11.2021.

    Με την εγκύκλιο 2006/2022 διευκρινίζονται ειδικότερα θέματα επί των νέων διατάξεων του άρθρου 289 του ν. 4738/2020, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 109 του ν.4850/2021, και παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εφαρμογή τους.

    Πιο αναλυτικά:

    Ι. Οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση

    1. Οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021, μπορούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως και εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με την επιφύλαξη του κατά περίπτωση ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης (βλ. παρ. 30 της εγκυκλίου), εφόσον πληρούται ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

    α) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται σε απόφαση Υπουργού Οικονομικών που έχει εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με τον ν.4682/2020, της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020, της από 1.5.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4690/2020 ή του ν. 4690/2020,

    β) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:

    βα) είτε η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με το άρθρο δέκατο τρίτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020, το άρθρο ενδέκατο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020, και το άρθρο 68 του ν. 4756/2020,

    ββ) είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021, σύμφωνα με το άρθρο 68 του ν. 4756/2020 και το άρθρο δέκατο τρίτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020,

    βγ) είτε εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.07.2021, σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν. 4690/2020 (Α' 104), το άρθρο 123 του ν. 4714/2020 και το άρθρο 40 του ν.4778/2021,

    βδ) είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19», σύμφωνα με το άρθρο δεύτερο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020, τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4690/2020 και του άρθρου 27 του ν. 4772/2021,

    βε) είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

    2. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα που έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης ούτε σε αναστολή είσπραξης.

    3. Στη ρύθμιση υπάγονται μετά από επιλογή του οφειλέτη:
    α) οφειλές ή δόσεις οφειλών, βεβαιωμένες κατά το χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021, που κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης είναι μη ληξιπρόθεσμες και δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και
    β) οφειλές βεβαιωμένες κατά το χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021, που κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης είναι ληξιπρόθεσμες, τελούν σε αναστολή είσπραξης και δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης.

    4. Επιπλέον, εντάσσονται στη ρύθμιση, κατόπιν επιλογής του οφειλέτη, ανεξαρτήτως των κριτηρίων α)-βε) και της ημερομηνίας βεβαίωσής τους, οφειλές που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης ή/και παράταση καταβολής, σύμφωνα με την από 11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με τον ν.4682/2020, την από 30.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020, την από 1.5.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4690/2020 και το ν. 4690/2020.

    5. Κατ' εξαίρεση, εφόσον πρόκειται για οφειλέτες της ανωτέρω παρ. 1.α, στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε κατά το χρονικό διάστημα από 27.10.2020 έως 31.7.2021, εντάσσονται στη ρύθμιση, κατόπιν επιλογής του οφειλέτη, οφειλές που βεβαιώθηκαν κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και οφειλές που, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης, έληξαν κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν υπαχθεί από 27.10.2020 έως τις 05.11.2021 σε καθεστώς πάγιας ρύθμισης της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του πρώτου άρθρου του ν.4152/2013 (πάγια ρύθμιση), υπό τον όρο ότι η ρύθμιση αυτή βρίσκεται σε ισχύ κατά την 05.11.2021.

    6. Στη ρύθμιση της παραγράφου 5 της παρούσας εντάσσεται με αίτηση του οφειλέτη το σύνολο των οφειλών της πάγιας ρύθμισης που είναι σε ισχύ και οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις της περίπτωσης αυτής. Δεν ρυθμίζεται μέρος των οφειλών αυτών. Εάν στην πάγια ρύθμιση υφίστανται και οφειλές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 5 της παρούσας, για αυτές εξακολουθεί να ισχύει η υφιστάμενη πάγια ρύθμιση. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται επικοινωνία του φορολογούμενου με την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην οποία είναι βεβαιωμένες οι οφειλές (αυτοπροσώπως ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) προκειμένου να καταχωρηθεί εκ νέου η ρύθμιση για τις υπολοιπόμενες οφειλές (ως συνέχεια της προηγούμενης) και να λάβει γνώση για τη νέα Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.)

    7. Σε περίπτωση που απολεσθεί η ρύθμιση του άρθρου 289 του ν.4738/2020, όπως ισχύει, η οποία περιείχε και οφειλές της παραγράφου 5 της παρούσας που βρίσκονταν σε α' υπαγωγή πάγιας ρύθμισης, οι εν λόγω οφειλές δύνανται να υπάγονται στην πάγια ρύθμιση δεύτερης ευκαιρίας σύμφωνα με την περίπτωση 1γ. της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του ν. 4152/2013, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 7 του άρθρου 43 του ν. 4646/2019, όπως ισχύουν.

    ΙΙ. Εξαίρεση από την υπαγωγή στη ρύθμιση

    8. Στη ρύθμιση δεν δύνανται να υπαχθούν:
    α) ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020
    β) οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011 (Α' 180) και αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και
    γ) δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ' εφαρμογή του ν. 4469/2017.

    ΙΙΙ. Υποβολή αίτησης - Καταβολή δόσεων

    9. Η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης των διατάξεων του άρθρου 109 του ν. 4850/2021 υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και την 26/01/2022 μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.

    10. Η ρύθμιση καθίσταται ενεργή και ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων αυτής από την εμπρόθεσμη εξόφληση της πρώτης δόσης. Συνακόλουθα, η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται μέχρι και την 31η/1/2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών. Εφόσον δεν εξοφληθεί η πρώτη δόση εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης στη ρύθμιση, ο αιτών πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές του.

    11. Με την υποβολή από τον οφειλέτη αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, τα αποδιδόμενα ποσά από συμψηφισμούς του άρθρου 83 του Κ.Ε.Δ.Ε., από παρακρατήσεις αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής του άρθρου 12 του Κ.Φ.Δ. και από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπορούν να καλύπτουν την πρώτη δόση, εφόσον εισπράττονται εντός της προθεσμίας της προηγούμενης παραγράφου και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές η διαδικασία επικύρωσης της ρύθμισης και πίστωσης της πρώτης δόσης αυτής ολοκληρώνεται στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα.

    12. Εξαιρετικά για τις περιπτώσεις που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση για την υπαγωγή των οφειλών στη ρύθμιση υποβάλλεται, είτε αυτοπρόσωπα είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής ή στη Δ.Ο.Υ. που είναι βεβαιωμένη η οφειλή, η οποία σε κάθε περίπτωση υποχρεούται να τη διαβιβάσει αμελλητί στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης υπηρεσία. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει πληροφορίες σχετικά με τις οφειλές του από την επιλογή «Οφειλές εκτός ρύθμισης και πληρωμή» μέσω του συνδέσμου myaade.gr στην "πλατφόρμα πληροφόρησης για τις Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές" της ΑΑΔΕ (https://www1.aade.gr/). Για διευκόλυνση όσων υποβάλλουν την αίτηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσαρτάται στην παρούσα εγκύκλιο πίνακας Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικών Κέντρων που είναι αρμόδιες/α για την επιδίωξη της είσπραξης σε σχέση με τις Δ.Ο.Υ. στις οποίες είναι βεβαιωμένη η οφειλή (Πίνακας Ι )

    13. Στην περίπτωση επιλογής από τους φορολογούμενους υποβολής της αίτησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτοί δύνανται να υποβάλουν την αίτησή τους, συμπληρώνοντας και εκδίδοντας την υπεύθυνη δήλωση που είναι διαθέσιμη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Gov.gr, με το κάτωθι κείμενο:
    «Με την ιδιότητά μου ως φυσικό πρόσωπο/νόμιμος εκπρόσωπος /κληρονόμος /. ...............παρακαλώ όπως ρυθμίσετε τις βεβαιωμένες οφειλές μου ή του νομικού προσώπου με Α.Φ.Μ. .............ή του κληρονομούμενου με Α.Φ.Μ........... ή του με Α.Φ.Μ...................... στη Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 289 του ν. 4738/2020, όπως ισχύει, ύψους................. (κεφάλαιο και προσαυξήσεις/τόκοι /τέλη) σε ..................μηνιαίες δόσεις, με την επιφύλαξη του ελάχιστου ποσού δόσης που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 289 του ν. 4738/2020, όπως ισχύει.
    Δηλώνω ότι εμπίπτω στην ακόλουθη /ες περίπτωση/εις της παραγράφου 1 του ιδίου άρθρου: (επιλέγεται κατά περίπτωση από τον αιτούντα)
    1) έχω πληγεί από την πανδημία και, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μου έχει χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης για τις οφειλές μου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19. (παρ. 1 αρ. 289 ν.4738/2020, όπως ισχύει) □
    2) εμπίπτω σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες της παρ.1 του αρ. 289 ν.4738/2020, όπως ισχύει:
    Α) Έχω κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και έχω πληγεί λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 □
    Β) Η σύμβαση εργασίας μου ανεστάλη, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 01.03.2020 έως 31.07.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19
    Γ) Έλαβα αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 01.03.2020 έως 31.07.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 □
    Δ) Εντάχθηκα στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 01.03.2020 έως 31.07.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 □
    Ε) Έλαβα μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 01.03.2020 έως 31.07.2021και έχω αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων COVID, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 □
    ΣΤ) Ήμουν εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 01.03.2020 έως 31.07.2021 □
    Z) Ανήκω στους πληττόμενους οφειλέτες της περίπτωσης α της παρ. 1 του άρθρου 289 ν. 4738/2020 (Α 207), όπως ισχύει, και μου επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε κατά το χρονικό διάστημα από 27.10.2020 έως 31.7.2021.

    14. Επισημαίνεται ότι μετά τη συμπλήρωση του ως άνω κειμένου στη φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης που είναι διαθέσιμη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Gov.gr απαιτείται και η αποστολή της συμπληρωμένης αίτησης/ υπεύθυνης δήλωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή το Ελεγκτικό Κέντρο (βλέπε Πίνακα Ι)

    15. Μετά την παραλαβή της αίτησης/υπεύθυνης δήλωσης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο, η αίτηση/υπεύθυνη δήλωση πρωτοκολλείται και διαβιβάζεται αμελλητί στο Τμήμα Δικαστικού και Νομικής Υποστήριξης, το οποίο την καταχωρεί και τη διαβιβάζει αυθημερόν στο Τμήμα Εσόδων. Η αρμόδια υπηρεσία (Δ.Ο.Υ/ Ελεγκτικό Κέντρο) αποστέλλει, το αργότερο εντός της επομένης εργάσιμης από την δημιουργία της απόφασης ρύθμισης, προς τον αιτούντα απαντητικό μήνυμα στη θυρίδα «e-Κοινοποιήσεις» στο myTAXISnet, όπου θα αναφέρεται:
    • η ταυτότητα της ρυθμισμένης οφειλής (ΤΡΟ),
    • το ακριβές ποσό της πρώτης δόσης,
    • η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της δόσης.

    16. Ο τελικός αριθμός των δόσεων καθορίζεται βάσει της αίτησης του οφειλέτη και του κατά περίπτωση ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης.

    17. Σε κάθε περίπτωση, κατόπιν υποβολής της αίτησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η αρμόδια Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο/Ε.Μ.ΕΙΣ. οφείλει να επικοινωνήσει με τον αιτούντα προκειμένου να παρασχεθούν τυχόν διευκρινίσεις επί της αίτησης.

    18. Ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής της αίτησης - αυτοπρόσωπα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης και την πίστωση αυτής, η ρύθμιση θα εμφανιστεί στην επιλογή «Οφειλές σε ρύθμιση και πληρωμή» μέσω-του συνδέσμου myaade.gr στην "πλατφόρμα πληροφόρησης για τις Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές" της ΑΑΔΕ (https://www1.aade.gr/).

    19. Στη ρύθμιση δύνανται να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής με τους ίδιους όρους:
    α) ο πρωτοφειλέτης (φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος στην περίπτωση του νομικού προσώπου).
    β) τα πρόσωπα που ευθύνονται μαζί με τον πρωτοφειλέτη κατά το μέρος ευθύνης τους.
    γ) οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών, σύμφωνα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας.
    δ) οι οφειλέτες σύζυγοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης, για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεδομένου ότι η ευθύνη καταβολής ανήκει στον κάθε σύζυγο χωριστά για το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά του. Ομοίως και σε περίπτωση άλλων φόρων και τελών που προκύπτουν από κοινή δήλωση.

    20. Σε περίπτωση που η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται από πρόσωπο διαφορετικό από εκείνο στον Α.Φ.Μ. του οποίου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές, για τις οποίες ο αιτών έχει ευθύνη καταβολής, διακρίνονται οι κάτωθι περιπτώσεις:
    • Στην περίπτωση της παρ. 1 της παρούσας εγκυκλίου, ο αιτών πρέπει να εμπίπτει σε μία από τις κατηγορίες (α) - (βε) και οι προς ρύθμιση οφειλές του να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην περίπτωση αυτή.
    • Στην περίπτωση της παρ. 4 της παρούσας εγκυκλίου, οι οφειλές των οποίων η ρύθμιση ζητείται πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην περίπτωση αυτή.
    • Στην περίπτωση της παρ. 5 της παρούσας εγκυκλίου, οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην περίπτωση αυτή πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τόσο για το πρόσωπο του αιτούντος όσο και για τις οφειλές, των οποίων η ρύθμιση ζητείται.

    21. Υπενθυμίζεται ότι για τη δόση Οκτωβρίου των ρυθμίσεων της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρ.5 της παρούσας ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής έχει οριστεί η 15η Νοεμβρίου 2021.

    22. Από την ηλεκτρονική υποβολή μέσω διαδικτυακής εφαρμογής εξαιρούνται οφειλέτες σε βάρος των οποίων υφίστανται βεβαιωμένες οφειλές υπέρ αλλοδαπού δημοσίου. Οι οφειλές αυτές υπάγονται σε ξεχωριστή ρύθμιση. Στις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση για την υπαγωγή των εν λόγω οφειλών στη ρύθμιση υποβάλλεται σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω για όλες τις περιπτώσεις που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης.Επιπλέον, μετά την παραλαβή της αίτησης/υπεύθυνης δήλωσης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο, η αίτηση/υπεύθυνη δήλωση πρωτοκολλείται και διαβιβάζεται αμελλητί στο Τμήμα Δικαστικού και Νομικής Υποστήριξης, το οποίο την καταχωρεί, αφού προηγηθεί επικοινωνία με τη Δ/νση Εισπράξεων και Επιστροφών. Κατά τα λοιπά ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω για όλες τις περιπτώσεις που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης. Στις περιπτώσεις που εκτός των εν λόγω οφειλών υπάρχουν και άλλες οφειλές που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 289 του ν. 4738/2020, όπως ισχύει, υποβάλλεται διαφορετική αίτηση για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

    23. Η αρμόδια υπηρεσία δύναται να προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους των δηλωθέντων στοιχείων.

    IV. Αρμόδια Υπηρεσία χορήγησης της ρύθμισης

    24. Αρμόδιος για τη χορήγηση της ρύθμισης, την παρακολούθηση, την τήρηση των όρων της, την απώλεια αυτής και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία είναι ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας της Α.Α.Δ.Ε., ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Σε περίπτωση παράλληλης αρμοδιότητας του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικού Κέντρου και του Προϊσταμένου της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής, τις αρμοδιότητες του προηγούμενο εδαφίου ασκεί ο Προϊστάμενος της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης.

    V. Ευεργετήματα

    25. Η υπαγωγή και συμμόρφωση στη ρύθμιση παρέχει στον οφειλέτη και τα ακόλουθα ευεργετήματα:
    α) Χορηγείται σε αυτόν αποδεικτικό ενημερότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του Κ.Φ.Δ..
    β) Αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά το άρθρο 25 του Ν. 1882/1990 ή, εφόσον άρχισε, η εκτέλεσή της διακόπτεται. Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα.
    γ) Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο οφειλές που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 289 του ν.4738/2020 (Α'207), όπως ισχύει. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, πριν από την υπαγωγή στη ρύθμιση, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις. Αν ο οφειλέτης απολέσει τη ρύθμιση, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

    VI. Δικαιώματα του Δημοσίου

    26. Και μετά την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα :
    α) να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη,
    β) να μην χορηγεί στον οφειλέτη αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ' αυτού, ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησής του, εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Κ.Φ.Δ.,
    γ) να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι του ύψους των οφειλών του κατά το άρθρο 83 του Κ.Ε.Δ.Ε.
    27. Τα ποσά που εισπράττονται κατά τη διάρκεια της ρύθμισης από την παρακράτηση απαίτησης του οφειλέτη λόγω της χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής του άρθρου 12 του Κ.Φ.Δ. ή κατόπιν συμψηφισμού του άρθρου 83 του Κ.Ε.Δ.Ε. ή μετά από αναγκαστικά μέτρα, καλύπτουν δόση ή δόσεις της χορηγηθείσας ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εάν προκύψει συμψηφισμός κατά το άρθρο 83 του ΚΕΔΕ, όπως ισχύει, στην περίπτωση που η ημερομηνία συνάντησης των ανταπαιτήσεων είναι προγενέστερη της ημερομηνίας υπαγωγής στη ρύθμιση, η οφειλή συμψηφίζεται και εκ των υστέρων υπάγεται σε ρύθμιση το εναπομένον ποσό αυτής. Στην περίπτωση που η ημερομηνία συνάντησης των ανταπαιτήσεων είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας υπαγωγής στη ρύθμιση, διενεργείται πίστωση στις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης.

    VII. Απώλεια της ρύθμισης

    28. Η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:
    α) δεν καταβάλει δύο (2) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή β) καθυστερήσει την καταβολή των δύο (2) τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών.
    Σε κάθε περίπτωση εάν διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ότι δεν πληρούνται οι όροι των διατάξεων του άρθρου 289 του ν. 4738/2020, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το 109 του ν.4850/2021, η ρύθμιση απόλλυται και ο οφειλέτης χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης.

    VIII. Αναστολή παραγραφής

    29. H παραγραφή των οφειλών για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση αναστέλλεται καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα (1) έτος από τη λήξη αυτής.

    IX. Ελάχιστο ποσό δόσης

    30. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τριάντα (30) ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως χίλια (1.000) ευρώ και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από πενήντα (50) ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των χιλίων (1.000) ευρώ.

    X. Τόκος κατά τη διάρκεια της ρύθμισης

    31. Βασικές οφειλές που υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση , από την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση, αντί των τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με το ν.δ. 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων [Κ.Ε.Δ.Ε.]) και τον ν.4174/2013, (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας [Κ.Φ.Δ.]), επιβαρύνονται με τόκο δυόμιση εκατοστιαίων μονάδων (2,5%) ετησίως υπολογισμένο.
    Κατ' εξαίρεση, βασικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης έως και τριάντα έξι (36) μηνιαίων δόσεων δεν επιβαρύνονται με τόκο.

    32. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης της ρύθμισης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%).

    Πηγή: Cnn.gr

  • Χρέη σε δήμους: Έρχεται νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις - Τι ισχύει για κλήσεις
    Χρέη σε δήμους: Έρχεται νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις - Τι ισχύει για κλήσεις

    Ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους με δυνατότητα αποπληρωμής έως και 120 δόσεις και απαλλαγή ακόμα και του συνόλου των προσαυξήσεων, ενεργοποιείται σύμφωνα με το OPEN, σε μια περίοδο που έχουν συσσωρευτεί υποχρεώσεις επαγγελματιών και φυσικών προσώπων προς τις δημοτικές αρχές.

    Όπως έκανε γνωστό η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη, η ρύθμιση αφορά χρέη και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τους δήμους όπως κλήσεις για παράβαση του ΚΟΚ ή παραβάσεις που βεβαιώθηκαν σε καταστήματα εστίασης, η οποία περιλαμβάνει ελαφρύνσεις και διαγραφή προσαυξήσεων.

    Πώς θα γλιτώσετε τις προσαυξήσεις

    Στη ρύθμιση εντάσσονται χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου του 2020 και έχουν βεβαιωθεί έως και 28 Φεβρουαρίου του 2021. Οι αιτήσεις ανοίγουν την πρώτη Μαρτίου του 2022 και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr ή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 30 Ιουνίου του 2022.

    Η ρύθμιση προβλέπει πως αν ο οφειλέτης πληρώσεις σε μια δόση θα έχει 100% απαλλαγή τόκων-προσαυξήσεων και εάν επιλέξει μεγαλύτερο αριθμό δόσεων οι απαλλαγές διαμορφώνονται ως εξής:

    • 90% για 2-12 δόσεις
    • 80% για 13-48 δόσεις
    • 70% για 48 έως 72 δόσεις
    • 60% για 73 έως 120 δόσεις

    Ταυτόχρονα τρέχει και η πάγια ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή των χρεών σε 48 δόσεις. Υπενθυμίζεται πως οι οφειλές προς του δήμους εντάσσονται και στη γενική ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού που προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 240 δόσεις, η οποία αφορά όμως παλαιά χρέη.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch