Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2024 14:39

Αυτοκατανάλωση ενέργειας: Πότε θα λαμβάνουν αποζημίωση πολίτες και επιχειρήσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας, μέσω της Υπουργικής Απόφασης που προωθεί την αυτοκατανάλωση ενέργειας που υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ειδικότερα, μέσω του νέου σχήματος αυτοκατανάλωσης δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές της χώρας, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα τάσης του ηλεκτρικού συστήματος, να συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα τις ποσότητες που καταναλώνουν στις εγκαταστάσεις τους με τις ποσότητες που παράγει ένας ή περισσότεροι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και να λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς.

Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να ανήκουν στους ίδιους ή σε τρίτο πρόσωπο, να εγκαθίστανται είτε στον ίδιο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης (net billing) είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing), και το τρίτο πρόσωπο, κάτοχος του σταθμού, δύναται να εγγυάται μια σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας. Με αυτή τη δυνατότητα, οι ενεργειακές εταιρείες εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ, με ή χωρίς αποθήκευση, για να συμψηφίζουν τις καταναλώσεις του αυτοκαταναλωτή, απελευθερώνοντας περαιτέρω τη λιανική αγορά ενέργειας.

Οι καταναλωτές ενέργειας θα συμμετέχουν, πλέον, ενεργά στις εξελίξεις της αγοράς, αξιοποιώντας τη φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ και θα αποφεύγουν τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας στα τιμολόγια τους.

Όφελος πλεονάσματος ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος

Ειδικά για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτές έως 10.8 kW, δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν το όφελος του πλεονάσματος ενέργειας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος του παρόχου τους.

Για τις επιχειρήσεις και τους μεγαλύτερους καταναλωτές που εγκαθιστούν συστήματα άνω των 10.8 kW, τα έσοδα της πλεονάζουσας ενέργειας που θα λαμβάνουν από την αγορά θα πηγαίνουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Παράλληλα, με την εφαρμογή της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας θα μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα είτε στην ταράτσα της πολυκατοικίας είτε οπουδήποτε αλλού, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν νόμιμα την χρήση του χώρου.

Η μετάβαση από το σχήμα net metering στο νέο πρόγραμμα net billing θα γίνεται με απλοποιημένες διαδικασίες και με απλή γνωστοποίηση στον διαχειριστή του δικτύου.

Στρεβλώσεις του προηγούμενου σχήματος αυτοκατανάλωσης έχουν περιοριστεί με ενέργειες, όπως η αλλαγή του χρόνου εκκαθάρισης των συμψηφιζόμενων ποσοτήτων από την τριετία στο έτος.

Πρόσθετα, υπό το νέο σχήμα net billing ο ταυτοχρονισμός της παραγωγής ενέργειας με την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας που συμψηφίζεται χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στην αγορά.

Η εφαρμογή της αυτοκατανάλωσης είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγαλύτερη συμμετοχή των καταναλωτών ενέργειας στην αγορά (prosumers). Συγχρόνως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), η οποία θα επιφέρει την μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους του καταναλωτή/αυτοπαραγωγού και θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2024 09:54

Σχετικά Άρθρα

  • Κατήγγειλε ότι του έκλεψαν το αμάξι για να πάρει την αποζημίωση – Συνελήφθη 37χρονος στο Ηράκλειο
    Κατήγγειλε ότι του έκλεψαν το αμάξι για να πάρει την αποζημίωση – Συνελήφθη 37χρονος στο Ηράκλειο

    Οι αστυνομικοί μετά από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσαν πως δεν πρόκειται για κλοπή αλλά ο ίδιος το είχε σχεδιάσει αυτό προκειμένου να εξαπατήσει την ασφαλιστική εταιρία που είχε ασφαλίσει το αυτοκίνητό του ώστε να λάβει την αποζημίωση για μερική ή ολική κλοπή

    Ένας 37χρονος βρίσκεται στα χέρια των αρχών καθώς επιχείρησε να εξαπατήσει την ασφαλιστική του με ψευδή καταγγελία για κλοπή αυτοκινήτου.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου όταν ο 37χρονος πήγε στο αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου και κατέθεσε ότι άγνωστοι του έκλεψαν το αγροτικό όχημά του, αξίας 30.000 ευρώ.
    Ο ίδιος, στις 12 Οκτωβρίου, προχώρησε σε συμπληρωματική κατάθεση λέγοντας πως τελικά βρήκε το αυτοκίνητό του αλλά όπως κατήγγειλε του είχαν αφαιρέσει την καρότσα, το καπό και την πόρτα του οδηγού.
    Οι αστυνομικοί μετά από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσαν πως δεν πρόκειται για κλοπή αλλά ο ίδιος το είχε σχεδιάσει αυτό προκειμένου να εξαπατήσει την ασφαλιστική εταιρία που είχε ασφαλίσει το αυτοκίνητό του ώστε να λάβει την αποζημίωση για μερική ή ολική κλοπή.

    Οι αρχές μετά τα στοιχεία που συνέλεξαν συνέλαβαν τον 37χρονο ο οποίος πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη με τη κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων.

    Πηγή: Cretapost.gr - Protothema.gr
  • Εξοικονομώ 2021 - 2023: Νέες παρατάσεις στα προγράμματα του ΥΠΕΝ
    Εξοικονομώ 2021 - 2023: Νέες παρατάσεις στα προγράμματα του ΥΠΕΝ

    Έως τις 30 Νοεμβρίου του 2024 παίρνουν παράταση οι υπαχθείσες αιτήσεις του προγράμματος: «Εξοικονομώ 2021», των οποίων η προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών λήγει από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου του 2024.

    Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με σκοπό να διευκολύνει το έργο των ενεργειακών επιθεωρητών και των δικαιούχων να ολοκληρώσουν, ομαλά, τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

    Παράλληλα, παράταση, έως την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου του 2024, δίνεται για τις αιτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023», των οποίων η προθεσμία επιλογής χρηματοδοτικού σχήματος λήγει σήμερα, Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου του 2024.

    Υπενθυμίζεται πως τα προγράμματα «Εξοικονομώ» 2021 και 2023 χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης
    Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης

    Στο ποσό των 250 ευρώ κατά μέσο όρο θα είναι τελικά η αποζημίωση των κτηνοτρόφων για κάθε ζώο που θανατώθηκε εξαιτίας της πανώλης των μηρυκαστικών.

    Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κατά τη διάρκεια συνάντησης του με κτηνοτρόφους στην Γυρτώνη της Λάρισας.

    Σημειώνεται ότι η αποζημίωση είναι κατά 70% αυξημένη σε σχέση με αυτό που προέβλεπε κατά μέσο όρο, η σχετική νομοθεσία.

    Παράλληλα ο κύριος Τσιάρας είπε ότι θα υπάρξει και πρόγραμμα αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων, οι λεπτομέρειες του οποίου θα γίνουν γνωστές αργότερα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Μέτρα για τη λειψυδρία: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης - Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση
    Μέτρα για τη λειψυδρία: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης - Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση

    Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει την αλλαγή της τιμολόγησης - κοστολόγησης των υπηρεσιών ύδατος προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας, που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σήμερα, Τετάρτη (11/9).

    Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, τα τιμολόγια καθορίζονται από τον πάροχο και θα ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από το όριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Η αλλαγή αυτή θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ και αφορά ως άνω όριο τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

    Παράλληλα, προβλέπεται η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού, ενώ θα δημιουργηθεί ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες όπως οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τριτεκνες οικογένειες.

    Να σημειωθεί ότι, από την 1η Ιανουαρίου του 2025, όλοι οι πάροχοι θα έχουν την υποχρέωση να συντάσσουν masterplan που θα ελέγχεται από την ΡΑΑΕΥ και το οποίο θα περιλαμβάνει νέες πηγές τροφοδοσίας και επενδυστικό σχέδιο.

    Αναλυτικά τα έργα που δρομολογούνται

    Στα μέτρα περιλαμβάνεται η ενίσχυση του ταμιευτήρα του Ευήνου, η δημιουργία περισσότερων μονάδων αφαλατώσεων, η επαναχρησιμοποίηση του νερού και η προσθήκη εφεδρικών ταμιευτήρων και γεωτρήσεων είναι.

    Αυτά τα μέτρα, όμως, όπως σημειώνει ο υπουργός, θα πρέπει να συνοδεύονται από την αρχή «της κατανάλωσης με μέτρο» από πλευράς καταναλωτών.

    • Με πηγή χρηματοδότηση το ΕΣΠΑ, το υπουργείο δρομολογεί την υλοποίηση έργων που είχαν αποφασιστεί την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για τέσσερα ολιστικά νέα έργα, που αφορούν στην ύδρευση και στην επεξεργασία λυμάτων σε Κορινθία, Σαρωνικό, Αλεξανδρούπουλη, Κασσάνδρα και Ρέθυμνο προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων.

    Παράλληλα, θα διοχετευτούν 50 εκατ. ευρώ για αφαλατώσεις σε άνυδρα νησιά και έργα από Περιφερειακά Προγράμματα (ενδεικτικά στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου θα διατεθεί προϋπολογισμός ύψους 12,4, εκατ. ευρώ)

    • Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθούν 80 εκατ. ευρώ για νέα έργα.
    • Αντίστοιχα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ, έχουν διαφυλαχθεί επενδύσεις για κάποια κρίσιμη ανάγκη, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν επίσης για την αντιμετώπισης της λειψυδρίας.
    • Από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών θα συμπεριληφθούν έργα ύδρευσης, όπως φράγματα/ ταμιευτήρες πολλαπλού σκοπού.

    Κατόπιν διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, τα έργα αυτά είναι προϋπολογισμού 166 εκατ. Ευρώ, με δυνατότητα πρόσθετων έργων έως 450 εκατ. ευρώ αν έχουμε περισσότερα έσοδα λόγω αύξησης της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα.

    • Έσοδα από δικαιώματα εκπομπών ύψους 10 εκατ. θα δοθούν στο υπουργείο Ναυτιλίας για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Οι ρύποι χρηματοδοτούν έκτακτες δαπάνες ύδρευσης.
    • Αύξηση από Απρίλιο έως Οκτώβριο Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική κρίση για ξενοδοεχεία, ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών.
    • Ίδιοι πόροι παρόχων.
    • Δυνατότητα δανεισμού ΔΕΥΑ και Δήμων για έργα ΤΑΑ. Να διευκολύνουμε τον δανεισμό των ΔΕΥΑ.
    Τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας για την Αττική

    Η Αττική, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη μείωση των αποθεμάτων νερού από 1.100 εκατ. κυβικά μέτρα τον Οκτώβρη του 2022 σε λιγότερο από 700 εκατ. κυβικά μέτρα. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο υπουργός, σε περίπτωση που συνεχίζουν οι ξηροί χειμώνες, τα υφιστάμενα αποθέματα νερού αρκούν για τέσσερα έτη.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο αναλαμβάνει τα εξής βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα:

    • Βραχυπρόθεσμα μέτρα

    Ενεργοποίηση γεωτρήσεων Μαυροσουβάλας και προσθήκη εφεδρικών γεωτρήσεων μέσω του Βοιωτικού στον Κηφισό. Αυτό το μέτρο εκτιμάται πως θα συνεισφέρει με 75 εκατ. κυβικά μέτρα ανά έτος. Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ανέρχεται στα δύο εκατ. ευρώ.

    • Μεσοπρόθεσμα μέτρα (άμεση διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων, ύψους 400 εκατ. ευρώ)
    1. Ενίσχυση του ταμιευτήρα του Ευήνου από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη Κρεμαστών. Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να συνεισφέρει έως και 200 εκατ. κυβικά μέτρα, με βαρύτητα και επιτάχυνση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
    2. Ένταξη της αφαλάτωσης ως εφεδρικό μέτρο.
    • Μακροπρόθεσμα μέτρα
    • Πρόσθετα έργα για ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από τη Λίμνη Κρεμαστών
    • Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων ΕΕΛ για βιομηχανική χρήση και άρδευση, καθώς και εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα

    Πρόκειται για ένα μακρόπνοο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, περιλαμβάνει την υλοποίηση των αναγκαίων ενεργειών, με μεγάλη ταχύτητα.

    Ενοποιήσεις ΔΕΥΑ και μείωσή τους στο 1/4

    Την ίδια ώρα, ο αριθμός των παρόχων μειώνεται κατά 1/4:

    • Επέκταση ΕΥΔΑΠ σε Αττική/ Κορινθία/ Βοιωτία/ Φωκίδα
    • Επέκταση ΕΥΑΘ σε Θεσσαλονίκη/ Χαλκιδική
    • Ένας πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα ως γενικός κανόνας στην ηπειρωτική χώρα
    • Κίνητρα για περαιτέρω συνενώσεις.
    • Ενεργοποίηση ΕΥΔΑΠ Νήσων με σκοπό την υποστήριξη νησιών και Κρήτης για εκτέλεση μεγαλύτερων έργων, όπου είναι αδύναμος ο πάροχος και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα (μεγαλύτερη του 85%).
    • Ειδική πρωτοβουλία σε περιοχές που υφίσταται οξεία κρίση λειψυδρίας (π.χ: Κυκλάδες), με ανάληψη της συνολικής ευθύνης από την ΕΥΔΑΠ νήσων, υπό την οποία θα τεθούν οι επί μέρους ΔΕΥΑ, με εύλογη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    • Ευνοϊκός διακανονισμός 75% των χρεών προς τη ΔΕΗ.

    Το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενοποίηση των ΔΕΥΑ αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο και σύμφωνα με τον υπουργό στόχος είναι να έχει ψηφιστεί στα τέλη του φθινοπώρου.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αυτοκατανάλωση ενέργειας: Πότε θα δίνονται αποζημιώσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις
    Αυτοκατανάλωση ενέργειας: Πότε θα δίνονται αποζημιώσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις

    Αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται, έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας, μέσω της Υπουργικής Απόφασης που προωθεί την αυτοκατανάλωση ενέργειας.

    Ειδικότερα, μέσω του νέου σχήματος αυτοκατανάλωσης δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές της χώρας, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα τάσης του ηλεκτρικού συστήματος, να συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα τις ποσότητες που καταναλώνουν στις εγκαταστάσεις τους με τις ποσότητες που παράγει ένας ή περισσότεροι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και να λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς.

    Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να ανήκουν στους ίδιους ή σε τρίτο πρόσωπο, να εγκαθίστανται είτε στον ίδιο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης (net billing) είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing), και το τρίτο πρόσωπο, κάτοχος του σταθμού, δύναται να εγγυάται μια σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας. Με αυτή τη δυνατότητα, οι ενεργειακές εταιρείες εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ, με ή χωρίς αποθήκευση, για να συμψηφίζουν τις καταναλώσεις του αυτοκαταναλωτή, απελευθερώνοντας περαιτέρω τη λιανική αγορά ενέργειας.

    Οι καταναλωτές ενέργειας θα συμμετέχουν, πλέον, ενεργά στις εξελίξεις της αγοράς, αξιοποιώντας τη φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ και θα αποφεύγουν τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας στα τιμολόγια τους.

    Όφελος πλεονάσματος ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος

    Ειδικά για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτές έως 10.8 kW, δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν το όφελος του πλεονάσματος ενέργειας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος του παρόχου τους.

    Για τις επιχειρήσεις και τους μεγαλύτερους καταναλωτές που εγκαθιστούν συστήματα άνω των 10.8 kW, τα έσοδα της πλεονάζουσας ενέργειας που θα λαμβάνουν από την αγορά θα πηγαίνουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

    Παράλληλα, με την εφαρμογή της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας θα μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα είτε στην ταράτσα της πολυκατοικίας είτε οπουδήποτε αλλού, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν νόμιμα την χρήση του χώρου.

    Η μετάβαση από το σχήμα net metering στο νέο πρόγραμμα net billing θα γίνεται με απλοποιημένες διαδικασίες και με απλή γνωστοποίηση στον διαχειριστή του δικτύου.

    Στρεβλώσεις του προηγούμενου σχήματος αυτοκατανάλωσης έχουν περιοριστεί με ενέργειες, όπως η αλλαγή του χρόνου εκκαθάρισης των συμψηφιζόμενων ποσοτήτων από την τριετία στο έτος.

    Πρόσθετα, υπό το νέο σχήμα net billing ο ταυτοχρονισμός της παραγωγής ενέργειας με την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας που συμψηφίζεται χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στην αγορά.

    Η εφαρμογή της αυτοκατανάλωσης είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγαλύτερη συμμετοχή των καταναλωτών ενέργειας στην αγορά (prosumers). Συγχρόνως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), η οποία θα επιφέρει την μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους του καταναλωτή/αυτοπαραγωγού και θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Γραφάκος: Με τη διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο Ποτόκι Ηλείας λύνουμε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα ετών
    Γραφάκος: Με τη διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο Ποτόκι Ηλείας λύνουμε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα ετών

    Εκδόθηκε η απόφαση χρηματοδότησης, ύψους 700.667,47 ευρώ, για τη διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στη θέση Ποτόκι του Δήμου Πύργου, στην Πελοπόννησο, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το έργο αφορά στην παροχή υπηρεσίας απομάκρυνσης δεματοποιημένων απορριμμάτων, καθώς και εδαφικού υλικού αλλοιωμένου ή ρυπασμένου με Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ), από την περιοχή Ποτόκι του Δήμου Πύργου στον ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς. Το έργο, εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας «Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων» του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Με το συγκεκριμένο έργο λύνουμε ένα ακόμα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, που έχει προκληθεί από την απαράδεκτη διαχείριση του παρελθόντος, σε ό,τι αφορά στα απορρίμματα. Περίπου 100.000 κυβικά δεματοποιημένων απορριμμάτων που είχαν εναποτεθεί παράνομα στο Ποτόκι Ηλείας για περισσότερα από 10 χρόνια, δημιουργώντας οξύ πρόβλημα στην περιοχή, θα απομακρυνθούν σύντομα μετά από το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων και τη χρηματοδότηση που ενέκρινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή Πύργου συντάχθηκε η σχετική μελέτη και βάση αυτής εγκρίθηκε από τον υπουργό, η χρηματοδότηση των 700.667,47 ευρώ. Έτσι, στο πλαίσιο του έργου θα απομακρυνθούν τα απόβλητα από το χώρο, ο οποίος πλέον δεν θα έχει ρυπαντικό φορτίο και τα απόβλητα θα οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ της Τριανταφυλλιάς».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • «Εξοικονομώ»: Έρχεται νέο πρόγραμμα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια
    «Εξοικονομώ»: Έρχεται νέο πρόγραμμα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

    Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» χωρίς όμως αυτή τη φορά εισοδηματικά κριτήρια έρχεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

    Για το νέο Εξοικονομώ θα υπάρχουν άλλα κριτήρια και μοριοδότηση για νοικοκυριά με μέλη ΑΜΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες, ενώ θα υιοθετηθεί και το σύστημα με τις βαθμοημέρες που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης.

    Δηλαδή οι περιοχές που έχουν ανάγκη μεγαλύτερη την θέρμανση λόγω της γεωγραφικής τους θέσης θα επιδοτούνται περισσότερο και θα έχουν προτεραιότητα στο νέο πρόγραμμα, εξήγησε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ.

    Στόχος τα ευάλωτα νοικοκυριά

    Στο νέο πρόγραμμα θα πριμοδοτούνται οι ευάλωτοι και στόχος είναι να μην ωφελούνται νοικοκυριά που ενδεχόμενως δεν έχουν ανάγκη το πρόγραμμα αλλά μπαίνουν ως δικαιούχοι επειδή κρύβουν εισοδήματα.

    Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να βγει στον αέρα πριν τον Σεπτέμβριο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πόσο θα κυμανθεί η τιμής της κιλοβατώρας στα αγροτικά τιμολόγια «Γαία»
    Πόσο θα κυμανθεί η τιμής της κιλοβατώρας στα αγροτικά τιμολόγια «Γαία»

    Τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν ευνοϊκή τιμολόγηση για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν έχουν οι αγρότες μέσω του ειδικού τιμολογίου «Γαία» που θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Οι συμβάσεις για τα τιμολόγια «Γαία» που διαθέτει επί του παρόντος η ΔΕΗ είναι δεκαετούς διάρκειας με σταθερή χρέωση για τα πρώτα 2 χρόνια της σύμβασης η οποία διαμορφώνεται από 9,3 έως 11 σεντς ανά κιλοβατώρα.

    Για τα επόμενα 8 χρόνια προβλέπεται σταθερή χρέωση 9 σεντς ανά κιλοβατώρα για το ένα τρίτο της κατανάλωσης και τιμή αγοράς για τα υπόλοιπα δύο τρίτα, από οποιονδήποτε πάροχο επιλέξει τότε ο καταναλωτής (αναλυτικά τα τιμολόγια στον συνημμένο πίνακα).

    Τα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ διατίθενται αποκλειστικά σε Αγροτικές Παροχές στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση και συγκεκριμένα αφορούν:

    • Ομάδα Παραγωγών / Οργάνωση Παραγωγών / Ένωση Παραγωγών / Διεπαγγελματική Οργάνωση
    • Αγροτικό Συνεταιριστικό / Αναγκαστικό Συνεταιρισμό / Ένωση Αναγκαστικών Συνεταιρισμών / Ανώνυμη Εταιρική Σύμπραξη
    • Νομικά Πρόσωπα ή Ατομική Επιχείρηση που ασκούν σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας έτους 2023
    • Αγρότες κατ’ επάγγελμα

    Επίσης, θα πρέπει να μην υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31.12.2023 ή να έχουν ρυθμιστεί.

    Διευκρινίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που ο πελάτης καταγγείλει τη σύμβαση πριν τη λήξη της επιβαρύνεται με ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ αν είναι φυσικό πρόσωπο ή 700 ευρώ αν είναι νομικό πρόσωπο.

    Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να ενημερωθούν για τα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ της ΔΕΗ, καθώς και τις προϋποθέσεις ένταξης στη σχετική σελίδα στο dei.gr (κλικ εδώ) ή καλώντας δωρεάν στο 800-500-7000.

    Η αίτηση ένταξης στα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ μπορεί να γίνει στην ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα της ΔΕΗ (κλικ εδώ).

    H προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο