Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2024 20:27

Αυξημένες κατά 50% οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τον Αύγουστο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε 1.039 ανέρχονται οι ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τον Αύγουστο το 2024, ύψους άνω των 322 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 50,36% σε σχέση με τις 691 ρυθμίσεις του περσινού Αυγούστου.

Οι νέες αιτήσεις έφθασαν σε υπερδιπλάσιο αριθμό σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ενώ σημαντικά υψηλότερο νούμερο κατέγραψαν και οι υποβολές. Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2024 έγιναν 3.031 νέες αιτήσεις και 2.338 υποβολές έναντι 1.280 αιτήσεων και 1.713 υποβολών τον ίδιο μήνα του 2023.

Συνολικά καταγράφονται 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Αυγούστου.

Στο 70% οι εγκρίσεις

Σε υψηλό ποσοστό 70% κατά μέσο όρο κυμαίνεται η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων ενώ σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό οι απορρίψεις των οφειλετών, ήτοι 5% για πολυμερείς και 1% για διμερείς ρυθμίσεις.

Επιπλέον, από την έναρξη δε ισχύος της υποχρεωτικότητας αποδοχής από όλους τους πιστωτές της πρότασης αναδιάρθρωσης για τους ευάλωτους οφειλέτες, συνολικά 1.162 ευάλωτοι πολίτες έχουν λάβει ρύθμιση και 72 έχουν κάνει χρήση του μέτρου της προκαταβολής, επιτυγχάνοντας αναστολή πλειστηριασμού μέσω της ρύθμισης.

Στην μηνιαία έκθεση προόδου του εξωδικαστικού της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρουσιάζονται στοιχεία για τις συστημικές τράπεζες σύμφωνα με τα οποία, κατά το δεύτερο τετράμηνο του 2024 το 18,5% των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης και παράλληλα στοιχεία για τις διμερείς ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Ιούλιο, ύψους 281 εκατ. ευρώ για σχεδόν 5.000 οφειλέτες και που αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Για την περισσότερο αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης οφειλών, υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρέχει εξυπηρέτηση η οποία πραγματοποιείται πανελλαδικά με βιντεοκλήση ή τηλεφωνικά κατόπιν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) ή στο τηλέφωνο 213.212.5730.

Πηγή: Cnn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2024 10:50

Σχετικά Άρθρα

  • Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για τον εξωδικαστικό μηχανισμό - Αυξημένες οι αιτήσεις
    Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για τον εξωδικαστικό μηχανισμό - Αυξημένες οι αιτήσεις

    Σημαντικά αυξημένες οι νέες ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα την εβδομάδα που μας πέρασε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ποιες όμως είναι οι εκτιμήσεις για την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων; Οφείλεται στη σταδιακή ενημέρωση σε βάθος των ενδιαφερομένων;

    Η Θεώνη Αλαμπάση, γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, επισημαίνει ότι οι οφειλέτες βλέπουν ότι λειτουργεί ένα εργαλείο με πολύπλευρα οφέλη και απτά αποτελέσματα. Και αυτό διότι μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οφειλέτες λαμβάνουν ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο αφενός διότι παρέχεται δοσολόγιο για το σύνολο των οφειλών με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής προς δημόσιους και ιδιώτες πιστωτές, που κατά μέσο όρο φτάνει τα 17 και 18 χρόνια αντίστοιχα, και αφετέρου διότι πραγματοποιείται «κούρεμα» οφειλής και αναστέλλεται κάθε καταδιωκτικό μέτρο.

    Πού ανέρχεται ο μέσος όρος διαγραφής οφειλής

    Ο μέσος όρος διαγραφής οφειλής ανέρχεται στο 27% για τις οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς και 15,5% Δημόσιο, επισημαίνει η κ.Αλαμπάση.

    Σε αυτή την εξέλιξη, αναφέρει η γενική γραμματέας, συνέβαλε σημαντικά και η πρόσφατη καμπάνια ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, καθώς έγιναν κατανοητά και εύκολα προσβάσιμα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι οφειλέτες μέσω της ιστοσελίδας kratametospitimas.gov.gr. Έκτοτε βλέπουμε σταθερά ανεβασμένα νούμερα στις νέες αιτήσεις και νέες υποβολές κάθε μήνα, 4.200 και 2.800 αντίστοιχα. Αυτές οι αιτήσεις που εισέρχονται στην πλατφόρμα, σε συνδυασμό με την εγκρισιμότητα από πλευράς των χρηματοδοτικών φορέων, που αυξάνεται προς τον στόχο του 80% στον οποίο έχουν δεσμευτεί οι χρηματοδοτικοί φορείς, μας δίνουν και την πεποίθηση ότι η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί ακόμα με μεγαλύτερο ρυθμό τους επόμενους μήνες, προσθέτει.

    Πανελλαδική εξυπηρέτηση κατόπιν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας

    Αναμφίβολα, στην αύξηση του αριθμού των αιτήσεων έχει συμβάλλει και η υποστήριξη που παρέχουμε μέσω της υπηρεσίας Myegdixlive σε πολίτες και συμβούλους. Όπως αναφέρει η Θεώνη Αλαμπάση, η εμπιστοσύνη τους στην υπηρεσία αυτή αποτυπώνεται και στα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας: από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας τον Δεκέμβριο 2022 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 67.500 ραντεβού, ενώ ο μέσος όρος για το 2024 μέχρι στιγμής διαμορφώνεται σε 4.200 ραντεβού μηνιαίως, ενώ η πλειοψηφία των εξυπηρετούμενων ραντεβού αφορούσε στον εξωδικαστικό μηχανισμό με ποσοστό 84%. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το ποσοστό που απεικονίζει την ικανοποίηση των πολιτών από την παρεχόμενη υπηρεσία, που φθάνει σχεδόν στο 95%.

    Τα ραντεβού κλείνονται είτε μέσω του τηλεφωνικού κέντρου στο 213.212.5730 είτε μέσω της ψηφιακής πύλης myEGDIX.live.gov.gr και δύνανται να πραγματοποιηθούν μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή του αιτήματος. Πλούσιο επίσης ενημερωτικό υλικό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας www.keyd.gov.gr.

    'Ανοδος 52,2% στις νέες αιτήσεις

    Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο τόσο οι νέες αιτήσεις όσο και οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2023. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα αιτήματα οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό διαμορφώθηκαν σε 5.522 και έγιναν συνολικά 1.504 νέες ρυθμίσεις για οφειλές άνω των 383 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για αύξηση 52,2% στις νέες αιτήσεις από τις 3.628 του Σεπτεμβρίου του 2023 και 75,7% στις νέες ρυθμίσεις οφειλών συγκριτικά με τις 856 το ίδιο διάστημα το περασμένο έτος.

    Συνολικά καταγράφονται 23.713 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,9 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Σεπτεμβρίου σημαντικά αυξημένες από τις 8.804 επιτυχείς ρυθμίσεις ύψους αρχικών οφειλών 3,26 δισ. ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

    Το 47,3% των ρυθμίσεων προς χρηματοπιστωτικούς φορείς έλαβε κούρεμα, βάσει οφειλών, που ξεπερνάει το 30% με το συνολικό ποσό της διαγραφής να ανέρχεται σε 2,43 δισ. ευρώ. Σε υψηλό ποσοστό 71,1% κατά μέσο όρο κυμαίνεται η έγκριση των αιτήσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς.

    Παράλληλα, δημοσιεύονται στοιχεία για τις διμερείς ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Αύγουστο, ύψους 150 εκατ. ευρώ για 2.608 οφειλέτες και που αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων. Η μικρή μείωση στους δείκτες αυτούς οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τον μήνα Αύγουστο αναστέλλεται η ροή διαδικασιών για τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Η θετική πορεία του ιδιωτικού χρέους στον τραπεζικό τομέα αποτυπώνεται και στα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών (σε ατομική βάση) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 μειώθηκαν σε 10,43 δισ. ευρώ από 11,10 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, τα ίδια στοιχεία δείχνουν μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες, κλείνοντας το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε 6,9% από 7,5% το πρώτο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα (Τράπεζες και Servicers) έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη υποχώρηση την τελευταία 5-ετία, αφού από 92,2 δισ. ευρώ το 2019 διαμορφώνονται σε 69,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024.

    Με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης οφειλών, η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρέχει πανελλαδική εξυπηρέτηση με βιντεοκλήση ή τηλεφωνικά κατόπιν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας (https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/ex-apostaseos-exuperetese-politon/exuperetese-me-telediaskepse-kai-telephonike-epikoinonia-apo-ten-eidike-grammateia-diakheirises-idiotikou-khreous-egdikh

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αυξημένες οι νέες ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Σεπτέμβριο - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
    Αυξημένες οι νέες ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Σεπτέμβριο - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

    Σημαντικά αυξημένες οι νέες ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα την εβδομάδα που μας πέρασε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ποιες όμως είναι οι εκτιμήσεις για την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων; Οφείλεται στη σταδιακή ενημέρωση σε βάθος των ενδιαφερομένων;

    Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ/ΜΠΕ η Θεώνη Αλαμπάση, γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, επισημαίνει ότι οι οφειλέτες βλέπουν ότι λειτουργεί ένα εργαλείο με πολύπλευρα οφέλη και απτά αποτελέσματα. Και αυτό διότι μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οφειλέτες λαμβάνουν ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο αφενός διότι παρέχεται δοσολόγιο για το σύνολο των οφειλών με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής προς δημόσιους και ιδιώτες πιστωτές, που κατά μέσο όρο φτάνει τα 17 και 18 χρόνια αντίστοιχα, και αφετέρου διότι πραγματοποιείται «κούρεμα» οφειλής και αναστέλλεται κάθε καταδιωκτικό μέτρο.

    Ο μέσος όρος διαγραφής οφειλής ανέρχεται στο 27% για τις οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς και 15,5% για το Δημόσιο

    Ο μέσος όρος διαγραφής οφειλής ανέρχεται στο 27% για τις οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς και 15,5% Δημόσιο, επισημαίνει η κ.Αλαμπάση.
    Σε αυτή την εξέλιξη, αναφέρει η γενική γραμματέας, συνέβαλε σημαντικά και η πρόσφατη καμπάνια ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, καθώς έγιναν κατανοητά και εύκολα προσβάσιμα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι οφειλέτες μέσω της ιστοσελίδας kratametospitimas.gov.gr. Έκτοτε βλέπουμε σταθερά ανεβασμένα νούμερα στις νέες αιτήσεις και νέες υποβολές κάθε μήνα, 4.200 και 2.800 αντίστοιχα. Αυτές οι αιτήσεις που εισέρχονται στην πλατφόρμα, σε συνδυασμό με την εγκρισιμότητα από πλευράς των χρηματοδοτικών φορέων, που αυξάνεται προς τον στόχο του 80% στον οποίο έχουν δεσμευτεί οι χρηματοδοτικοί φορείς, μας δίνουν και την πεποίθηση ότι η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί ακόμα με μεγαλύτερο ρυθμό τους επόμενους μήνες, προσθέτει.

    Πανελλαδική εξυπηρέτηση με βιντεοκλήση ή τηλεφωνικά κατόπιν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας

    Αναμφίβολα, στην αύξηση του αριθμού των αιτήσεων έχει συμβάλλει και η υποστήριξη που παρέχουμε μέσω της υπηρεσίας Myegdixlive σε πολίτες και συμβούλους. Όπως αναφέρει η Θεώνη Αλαμπάση, η εμπιστοσύνη τους στην υπηρεσία αυτή αποτυπώνεται και στα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας: από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας τον Δεκέμβριο 2022 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 67.500 ραντεβού, ενώ ο μέσος όρος για το 2024 μέχρι στιγμής διαμορφώνεται σε 4.200 ραντεβού μηνιαίως, ενώ η πλειοψηφία των εξυπηρετούμενων ραντεβού αφορούσε στον εξωδικαστικό μηχανισμό με ποσοστό 84%. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το ποσοστό που απεικονίζει την ικανοποίηση των πολιτών από την παρεχόμενη υπηρεσία, που φθάνει σχεδόν στο 95%.

    Τα ραντεβού κλείνονται είτε μέσω του τηλεφωνικού κέντρου στο 213.212.5730 είτε μέσω της ψηφιακής πύλης myEGDIX.live.gov.gr και δύνανται να πραγματοποιηθούν μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή του αιτήματος. Πλούσιο επίσης ενημερωτικό υλικό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας www.keyd.gov.gr.

    'Ανοδος 52,2% στις νέες αιτήσεις - Στα 7,9 δισ. ευρώ οι ρυθμισμένες αρχικές οφειλές

    Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο τόσο οι νέες αιτήσεις όσο και οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2023. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα αιτήματα οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό διαμορφώθηκαν σε 5.522 και έγιναν συνολικά 1.504 νέες ρυθμίσεις για οφειλές άνω των 383 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για αύξηση 52,2% στις νέες αιτήσεις από τις 3.628 του Σεπτεμβρίου του 2023 και 75,7% στις νέες ρυθμίσεις οφειλών συγκριτικά με τις 856 το ίδιο διάστημα το περασμένο έτος.
    Συνολικά καταγράφονται 23.713 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,9 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Σεπτεμβρίου σημαντικά αυξημένες από τις 8.804 επιτυχείς ρυθμίσεις ύψους αρχικών οφειλών 3,26 δισ. ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

    Το 47,3% των ρυθμίσεων προς χρηματοπιστωτικούς φορείς έλαβε κούρεμα, βάσει οφειλών, που ξεπερνάει το 30% με το συνολικό ποσό της διαγραφής να ανέρχεται σε 2,43 δισ. ευρώ. Σε υψηλό ποσοστό 71,1% κατά μέσο όρο κυμαίνεται η έγκριση των αιτήσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς.

    Παράλληλα, δημοσιεύονται στοιχεία για τις διμερείς ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Αύγουστο, ύψους 150 εκατ. ευρώ για 2.608 οφειλέτες και που αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων. Η μικρή μείωση στους δείκτες αυτούς οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τον μήνα Αύγουστο αναστέλλεται η ροή διαδικασιών για τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Η θετική πορεία του ιδιωτικού χρέους στον τραπεζικό τομέα αποτυπώνεται και στα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών (σε ατομική βάση) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 μειώθηκαν σε 10,43 δισ. ευρώ από 11,10 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, τα ίδια στοιχεία δείχνουν μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες, κλείνοντας το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε 6,9% από 7,5% το πρώτο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα (Τράπεζες και Servicers) έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη υποχώρηση την τελευταία 5-ετία, αφού από 92,2 δισ. ευρώ το 2019 διαμορφώνονται σε 69,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024.

    Με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης οφειλών, η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρέχει πανελλαδική εξυπηρέτηση με βιντεοκλήση ή τηλεφωνικά κατόπιν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας (https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/ex-apostaseos-exuperetese-politon/exuperetese-me-telediaskepse-kai-telephonike-epikoinonia-apo-ten-eidike-grammateia-diakheirises-idiotikou-khreous-egdikh

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Αύξηση 75,7% στις νέες ρυθμίσεις εξωδικαστικού μηχανισμού τον Σεπτέμβριο
    Αύξηση 75,7% στις νέες ρυθμίσεις εξωδικαστικού μηχανισμού τον Σεπτέμβριο

    Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο τόσο οι νέες αιτήσεις όσο και οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2023.

    Πιο συγκεκριμένα, τα νέα αιτήματα οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό διαμορφώθηκαν σε 5.522 και έγιναν συνολικά 1.504 νέες ρυθμίσεις για οφειλές άνω των 383 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για:

    • αύξηση 52,2% στις νέες αιτήσεις από τις 3.628 του Σεπτεμβρίου του 2023
    • αύξηση 75,7% στις νέες ρυθμίσεις οφειλών, συγκριτικά με τις 856 το ίδιο διάστημα το περασμένο έτος.

    Συνολικά καταγράφονται 23.713 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,9 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Σεπτεμβρίου σημαντικά αυξημένες από τις 8.804 επιτυχείς ρυθμίσεις ύψους αρχικών οφειλών 3,26 δισ. ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

    aitiseis.jpg

    Σημειώνεται ότι το 47,3% των ρυθμίσεων προς χρηματοπιστωτικούς φορείς έλαβε κούρεμα, βάσει οφειλών, που ξεπερνάει το 30% με το συνολικό ποσό της διαγραφής να ανέρχεται σε 2,43 δισ. ευρώ.

    Σε υψηλό ποσοστό 71,1% κατά μέσο όρο κυμαίνεται η έγκριση των αιτήσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς.

    1728395447669-560490524-1.jpg
    • Στοιχεία για τις διμερείς ρυθμίσεις

    Παράλληλα, δημοσιεύονται στοιχεία για τις διμερείς ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Αύγουστο, ύψους 150 εκατ. ευρώ για 2.608 οφειλέτες και που αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων.

    Η μικρή μείωση στους δείκτες αυτούς οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τον μήνα Αύγουστο αναστέλλεται η ροή διαδικασιών για τα εμπλεκόμενα μέρη.

    • Ιδιωτικό χρέος στον τραπεζικό τομέα

    Η θετική πορεία του ιδιωτικού χρέους στον τραπεζικό τομέα αποτυπώνεται και στα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών (σε ατομική βάση) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 μειώθηκαν σε 10,43 δισ. ευρώ από 11,10 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

    Επιπλέον, τα ίδια στοιχεία δείχνουν μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες, κλείνοντας το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε 6,9% από 7,5% το πρώτο τρίμηνο.

    Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα (Τράπεζες και Servicers) έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη υποχώρηση την τελευταία 5-ετία, αφού από 92,2 δισ. ευρώ το 2019 διαμορφώνονται σε 69,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024.

    Δείτε εδώ την μηνιαία έκθεση προόδου Εξωδικαστικού Μηχανισμού – Σεπτεμβρίου 2024:

    Εξωδικαστικός Μηχανισμός Σεπτεμβρίου

    Υπενθυμίζεται ότι, με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης οφειλών, η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρέχει πανελλαδική εξυπηρέτηση με βιντεοκλήση ή τηλεφωνικά κατόπιν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας (κλικ εδώ) ή στο τηλέφωνο 213.212.5730.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ανεργία: Μειώθηκε στο 9,5% τον Αύγουστο - Tα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
    Ανεργία: Μειώθηκε στο 9,5% τον Αύγουστο - Tα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

    Στο 9,5% υποχώρησε τον Αύγουστo το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,4% τον Αύγουστο 2023 και 9,9% τον Ιούλιο 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

    Οι άνεργοι ανήλθαν σε 444.402 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 90.496 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (16,9%) και κατά 17.551 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (3,8%).

    Στις γυναίκες το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 11,6% από 15,1% τον Αύγουστο πέρυσι και στους άνδρες στο 7,7% από 8,6%.

    Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 19,4% από 28,3% τον Αύγουστο 2023 και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 8,9% από 10,4%.

    Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.252.488 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 103.054 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (2,5%) και κατά 30.064 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (0,7%).

    Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.076.851 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 41.278 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (1,3%) και κατά 14.749 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (0,5%).

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κλήρωσε η φορολοταρία Αυγούστου - Ποιοι κερδίζουν έως 50.000 ευρώ
    Κλήρωσε η φορολοταρία Αυγούστου - Ποιοι κερδίζουν έως 50.000 ευρώ

    Δείτε αν είστε ένας από τους 556 τυχερούς της φορολοταρίας

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, από την ΑΑΔΕ, η 34η δημόσια κλήρωση της φορολοταρίας του δημοσίου που μοιράζει χρήματα σε 556 τυχερούς που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές συναλλαγές και πληρωμές με κάρτα τον Αύγουστο του 2024.
    Δείτε ΕΔΩ τους λαχνούς που κερδίζουν.
    Συνδεθείτε στην ΑΑΔΕ για να δείτε αν κερδίσατε, πατώντας ΕΔΩ.

    Η κλήρωση της φορολοταρίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αφορά σε όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που έγιναν και εκκαθαρίστηκαν τον Αύγουστο του 2024. Την κλήρωση πραγματοποιούν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και αφορά κάθε φορολογούμενο και όλες τις αποδείξεις με κάρτες που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζουμε ότι στη φορολοταρία ένας υπερτυχερός κερδίζει κάθε μήνα το ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και κλήρωση στο τέλος του έτους με έπαθλο το ποσό των 100.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι για να συμμετάσχει κανείς στη δημόσια κλήρωση του Σεπτεμβρίου για τη φορολοταρία αποδείξεων αρκεί να έχει πραγματοποιήσει έστω και μία ηλεκτρονική συναλλαγή από την 1η έως και την 301η Αυγούστου 2024.

    Όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή την λήψη υπηρεσιών, λαμβάνονται υπόψη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων.

    Τα έπαθλα της φορολοταρίας

    Στη μηνιαία κλήρωση της φορολοταρίας, 556 τυχεροί τυχεροί λαχνοί κερδίζουν έπαθλα που κυμαίνονται από 1.000 έως 50.000 ευρώ.

    Πιο αναλυτικά, κάθε μήνα η φορολοταρία θα διανέμει τα εξής ποσά σε 556 τυχερούς:

    -500 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας
    -50 φορολογούμενοι κερδίζουν 5.000 ευρώ
    -5 τυχεροί κερδίζουν 20.000 ευρώ
    -Ένας «υπερτυχερός» κερδίζει 50.000 ευρώ
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 6% οι άνεργοι τον Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023
    ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 6% οι άνεργοι τον Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023

    Μείον 6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023 είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ.

    Σε 843.542 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τον Αύγουστο του 2024, καταγράφοντας μείωση κατά -54.001 άτομα (-6%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους Αύγουστο του 2023 και μείωση κατά -5.060 άτομα (-0,6%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο του 2024.

    ΔΥΠΑ: Το 46,3% των ανέργων είναι εγγεγραμμένα 12 ή περισσότερους μήνες

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας της ΔΥΠΑ, από το σύνολο των 843.542 ατόμων, 453.306 άτομα (ποσοστό 53,7%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 390.236 (ποσοστό 46,3%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

    Οι άνδρες ανήλθαν σε 263.599 άτομα (ποσοστό 31,2%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 579.943 άτομα (ποσοστό 68,8%).

    Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών, ο οποίος ανήλθε σε 277.787 άτομα (ποσοστό 32,9%).

    Το εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων μεταξύ των εκπαιδευτικών επιπέδων, ο οποίος ανήλθε σε 377.714 άτομα (ποσοστό 44,8%).

    Μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων, ο οποίος ανήλθε σε 303.543 άτομα (ποσοστό 36%) και 168.369 άτομα (ποσοστό 20%) αντίστοιχα.

    Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, τον Αύγουστο του 2024, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα), ανήλθε σε 176.931 άτομα, από τα οποία οι 170.571 (ποσοστό 96,4%) είναι κοινοί άνεργοι και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων ανέργων και οι 6.360 (ποσοστό 3,6%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

    Ειδικότερα, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων, τον Αύγουστο του 2024, ανήλθε σε 176.931 άτομα, εμφανίζοντας αύξηση κατά 32.511 άτομα (22,5%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους Αύγουστο του 2023 και αύξηση κατά 37.807 άτομα (27,2%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο του 2024.

    Οι άνδρες ανήλθαν σε 54.586 (ποσοστό 30,9%) και οι γυναίκες σε 122.345 (ποσοστό 69,1%).

    Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, 132.917 (ποσοστό 75,1%) είναι κοινοί, 1.760 (ποσοστό 1%) είναι οικοδόμοι, 6.360 (ποσοστό 3,6%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 1.072 (ποσοστό 0,6%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά).

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο - Στο 2,2% στην Ευρωζώνη
    Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο - Στο 2,2% στην Ευρωζώνη

    Ενίσχυση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Αύγουστο από 3% τον Ιούλιο, δείχνουν τα στοιχεια της Eurostat, την ώρα που ο δείκτης του πληθωρισμού επιβράδυνε στην Ευρωζώνη στο 2,2%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,2% τον Αύγουστο του 2024, από 2,6% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 5,2%.

    Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,4% τον Αύγουστο του 2024, από 2,8% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 5,9%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    1726666671137-690766307-1.jpg
    Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,8%), τη Λετονία (0,9%), την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία (και τα δύο 1,1%).

    Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,3%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,0%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έξι.

    Τον Αύγουστο του 2024, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,88 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,46 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,11 π.μ.) και την ενέργεια (-0,29 π.μ.).

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αυξημένες κατά 50% οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τον Αύγουστο
    Αυξημένες κατά 50% οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τον Αύγουστο

    Σε 1.039 ανέρχονται οι ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τον Αύγουστο το 2024, ύψους άνω των 322 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 50,36% σε σχέση με τις 691 ρυθμίσεις του περσινού Αυγούστου.

    Οι νέες αιτήσεις έφθασαν σε υπερδιπλάσιο αριθμό σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ενώ σημαντικά υψηλότερο νούμερο κατέγραψαν και οι υποβολές. Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2024 έγιναν 3.031 νέες αιτήσεις και 2.338 υποβολές έναντι 1.280 αιτήσεων και 1.713 υποβολών τον ίδιο μήνα του 2023.

    Συνολικά καταγράφονται 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Αυγούστου.

    Στο 70% οι εγκρίσεις

    Σε υψηλό ποσοστό 70% κατά μέσο όρο κυμαίνεται η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων ενώ σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό οι απορρίψεις των οφειλετών, ήτοι 5% για πολυμερείς και 1% για διμερείς ρυθμίσεις.

    Επιπλέον, από την έναρξη δε ισχύος της υποχρεωτικότητας αποδοχής από όλους τους πιστωτές της πρότασης αναδιάρθρωσης για τους ευάλωτους οφειλέτες, συνολικά 1.162 ευάλωτοι πολίτες έχουν λάβει ρύθμιση και 72 έχουν κάνει χρήση του μέτρου της προκαταβολής, επιτυγχάνοντας αναστολή πλειστηριασμού μέσω της ρύθμισης.

    Στην μηνιαία έκθεση προόδου του εξωδικαστικού της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρουσιάζονται στοιχεία για τις συστημικές τράπεζες σύμφωνα με τα οποία, κατά το δεύτερο τετράμηνο του 2024 το 18,5% των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης και παράλληλα στοιχεία για τις διμερείς ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Ιούλιο, ύψους 281 εκατ. ευρώ για σχεδόν 5.000 οφειλέτες και που αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων.

    Για την περισσότερο αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης οφειλών, υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρέχει εξυπηρέτηση η οποία πραγματοποιείται πανελλαδικά με βιντεοκλήση ή τηλεφωνικά κατόπιν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) ή στο τηλέφωνο 213.212.5730.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο