Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2024 16:08

Περίπου 1,5 εκατ. εντάχθηκαν στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ιδιαιτέρως ικανοποιητική κρίνεται η έως τώρα εφαρμογή του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, γεγονός που καταδεικνύεται από την αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη στους κλάδους οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο αυτό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των σούπερ μάρκετ. Βάσει των στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σημειώθηκε αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες στα σούπερ μάρκετ, καθώς, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση, ύψους +61,2%.
Ήδη, 73.000 επιχειρήσεις, με 750.000 εργαζόμενους από τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες φύλαξης (security), ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, κάνουν πλήρη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ενώ, πριν από λίγες ημέρες, η χρήση της επεκτάθηκε σε πιλοτική φάση αρχικά στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2025.

Έτσι, λοιπόν, περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι στους μεγαλύτερους κλάδους της εγχώριας οικονομίας προβλέπεται πλέον να «χτυπάνε» την Ψηφιακή Κάρτα κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρησή τους από τον χώρο εργασίας τους, καταγράφοντας επακριβώς τον χρόνο φυσικής παρουσίας τους εκεί, με τελικό στόχο η εφαρμογή του μέτρου να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

Επίσης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping και χώροι εστίασης) οφείλουν να αξιοποιήσουν την περίοδο προσαρμογής, ώστε να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και να εγκαταστήσουν τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό, που επί της ουσίας είναι ένα τάμπλετ.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς θα είναι ανοιχτός και διαρκής, όπως ακριβώς συνέβη και με τους υπόλοιπους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας που έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Εν τω μεταξύ, στο διάστημα που μεσολαβεί έως την 1η Μαρτίου, το υπουργείο σκοπεύει να υλοποιήσει διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, με σκοπό την πλήρη ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και την επίλυση τεχνικών ζητημάτων, όπου αυτά ανακύπτουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου, καθώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας και πλήρεις απολαβές για κάθε ώρα εργασίας.
Παράλληλα, δημιουργείται το πλαίσιο για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους, προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία έναντι εκείνων που εφαρμόζουν πρακτικές αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας και κατοχυρώνονται τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.

Πώς διασφαλίζεται η εφαρμογή του μέτρου

Με στόχο την πιστή εφαρμογή του μέτρου από τις επιχειρήσεις, η Επιθεώρηση Εργασίας διενεργεί συνεχώς εντατικούς ελέγχους, που αφορούν μεταξύ άλλων και τη σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας των εργαζομένων.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αν, κατά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει ξεκινήσει την απασχόλησή του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοδότη του, χωρίς να υφίσταται σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επιβάλλονται σημαντικά διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις από τους Επιθεωρητές Εργασίας, που ανέρχονται σε 10.500 ευρώ για κάθε μη ορθά δηλωμένο εργαζόμενο.

Το ίδιο θα συμβεί, εάν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει «νόθα» σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας του, με την οποία δηλώνει δήθεν την αποχώρησή του από την επιχείρηση, ενώ, στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να εργάζεται, πραγματοποιώντας αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση.
Ενδεικτικά, η Επιθεώρηση Εργασίας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων βεβαίωσε 211 παραβάσεις σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τον Αύγουστο του 2024 και επέβαλε πρόστιμα, ύψους 445.800,00 ευρώ, ενώ, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, εντοπίστηκαν 1.469 παραβάσεις που αφορούσαν τη μη ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με συνολικό ποσό προστίμων 3.752.690,00 ευρώ.

Νίκη Κεραμέως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στόχος η προστασία των εργαζομένων

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δηλώνει ότι στόχος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είναι η προστασία των εργαζομένων, καθώς προάγει τις διαφανείς εργασιακές σχέσεις, αφού καταγράφει τις πραγματικές ώρες εργασίας, καταπολεμά τα φαινόμενα της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας και προστατεύει τις υγιείς επιχειρήσεις.
Όπως επισημαίνει η υπουργός, τον περασμένο Ιούλιο, εφαρμόστηκε πλήρως το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε εστίαση και λιανεμπόριο. Τώρα, επεκτείναμε την εφαρμογή του και στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης πιλοτικά.
«Σκοπός μας είναι να εντάξουμε σε αυτό το πλέγμα προστασίας όλους τους κλάδους και, συνεπώς, όλους τους εργαζόμενους» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2024 12:56

Σχετικά Άρθρα

  • Τι ισχύει για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο - Οι εκκρεμότητες και ποιοι εξαιρούνται
    Τι ισχύει για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο - Οι εκκρεμότητες και ποιοι εξαιρούνται

    Τα χτυπήματα στην κάρτα, η ευέλικτη προσέλευση, η άδεια και το διάλειμμα

    Με διπλές επιλογές, που δίνουν την ευκαιρία στους εργοδότες να εξαιρούνται από την εφαρμογή, έκανε επίσημη πρεμιέρα από την 1η Ιουλίου η Ψηφιακή Κάρτα στην βιομηχανία και το λιανεμπόριο που αφορά σε περίπου 600.000 εργαζόμενους.
    Τελικά δόθηκε παράταση ή εφαρμόζεται κανονικά από 1/7;
    «Παράταση δε δόθηκε. Δόθηκε οδηγία στον ΣΕΠΕ να ασκείται συμβουλευτικός ρόλος», αναφέρει ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων Βασίλης Πρασσάς που μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
    Ψηφιακή κάρτα εργασίας

    Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα από την αγορά;

    - 30.000 επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες ή δεν εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ακόμη υπάρχουν θολά σημεία που χρειάζονται νέα διευκρίνιση για παράλληλες δραστηριότητες.

    «Ισχύει ότι το πρόστιμο για μη χτύπημα κάρτας είναι 10.500€ δηλαδή ίδιο με την ανασφάλιστη εργασία; Δεν γίνεται να εξισώνεται αυτό;», υπογραμμίζει ο Βασίλης Πρασσάς.

    Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τα θολά σημεία, οι εκκρεμότητες και ποιοι εξαιρούνται

    Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, λύνει μια σειρά από ζητήματα.

    Ποιοι μένουν εκτός ψηφιακής κάρτας

    Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας:
    -Όταν ο κύριος ΚΑΔ ανήκει στους εντασσόμενους στην Ψηφιακή Κάρτα, αλλά υπάρχουν υποκαταστήματα που βρίσκονται εκτός διαδικασίας, τότε η συγκεκριμένη καταγραφή του ωραρίου δεν εφαρμόζεται για το υποκατάστημα.

    -Όταν στην ίδια επιχείρηση εκτελούνται πολλαπλές δραστηριότητες, τότε η επιχείρηση μένει επίσης εκτός ψηφιακής κάρτας. Για παράδειγμα, αν κάποιο ζαχαροπλαστείο έχει και τραπεζοκαθίσματα, θα εξαιρείται από τη δέσμευση οι εργαζόμενοί του να χτυπούν ψηφιακή κάρτα για την καταγραφή του ωραρίου.

    -Εκτός ψηφιακής κάρτας παραμένουν οι εργάτες γης, οι αλιεργάτες, οι εργαζόμενοι σε οικοδομοτεχνικά έργα και οι δικηγόροι που αμείβονται με πάγια αντιμισθία.

    -Εξαιρούνται επίσης και τα διευθυντικά στελέχη, εάν μπορούν να τεκμηριώσουν την ιδιότητά τους.

    -Σε αυτή τη φάση, εξαίρεση υπάρχει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπά του, καθώς και για όσους απασχολούνται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Το ίδιο ισχύει και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, των πετρελαιοειδών, των ορυχείων και των ναυπηγείων.

    -Εκτός ψηφιακής κάρτας διατηρούνται όσοι εργάζονται με το μοντέλο της τηλεργασίας. Το ίδιο ισχύει και για πωλητές, οδηγούς, ιατρικούς επισκέπτες και όσους απασχολούνται σε συνεργαζόμενες εταιρίες και όσοι εργάζονται σε άλλους πελάτες. Όμως θα πρέπει να αποδείξουν, μέσω της σύμβασής τους και του πίνακα προσωπικού για τη φύση της εργασίας τους, ώστε να λάβουν σχετική εξαίρεση.

    -Αντίθετα, υποχρέωση χρήσης ψηφιακής κάρτας αποκτούν όσοι εργάζονται ως security, ακόμα και αν ο τόπος απασχόλησής τους είναι μακριά από την επιχείρηση που τους έχει προσλάβει. Σε αυτή την περίπτωση, τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας θα μπορούν να υποβληθούν ακόμα και έως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, δηλαδή ετεροχρονισμένα.

    Τα χτυπήματα στην κάρτα, η ευέλικτη προσέλευση, η άδεια και το διάλειμμα

    -Ο αριθμός των χτυπημάτων της ψηφιακής κάρτας ως προς την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας πρέπει να είναι ζυγός. Αποδεκτά θεωρούνται έως τρία μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο και συνεπάγονται σύσταση από την Επιθεώρηση Εργασίας.

    -Η ευέλικτη προσέλευση στους χώρους εργασίας, μπορεί να φτάνει έως τα 120 λεπτά ημερησίως, αρκεί να έχει προηγηθεί σχετική συμφωνία ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο. Όμως δεν αφορά την έναρξη του ωραρίου εργασίας, η οποία δεν μπορεί να μεταφερθεί νωρίτερα από εκείνη που έχει δηλωθεί από την επιχείρηση.

    -Η μονομερής χρέωση ημερών αδείας, ή ο συμψηφισμός των αποδοχών των εργαζομένων επειδή δεν έγινε ορθή χρήση της ψηφιακής κάρτας, απαγορεύονται.

    -Όσοι εργάζονται στη βιομηχανία, έχουν διάλειμμα και χρόνο προετοιμασίας που μπορεί να ανέλθει έως και τα 30 λεπτά, τόσο για την έναρξη όσο και για τη λήξη του ωραρίου. Το μέτρο αφορά ουσιαστικά χρόνο ανοχής για την παραμονή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όχι όμως για τη σήμανση της κάρτας. Δεν ισχύει όμως κάτι ανάλογο για όσους εργάζονται στο λιανεμπόριο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Από αύριο, πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία
    Από αύριο, πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία

    Με αμείωτο ρυθμό προχωρά ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας.

    Μετά την υλοποίηση του μέτρου σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες security και ΔΕΚΟ, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας τίθεται, από την 1η Ιουλίου 2024, σε πλήρη εφαρμογή στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία, που έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο από την 1η Ιανουαρίου 2024. Με βάση τον προγραμματισμό, από το Φθινόπωρο του 2024, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αναμένεται να επεκταθεί στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δηλώνει ότι η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την εργασιακή καθημερινότητα στη χώρα μας και την ορθή εφαρμογή του εργατικού δικαίου.
    Όπως αναφέρει, «μέσα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, που γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη, είναι σημαντικό να θωρακίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, βελτιώνοντας την εργασιακή τους

    καθημερινότητα και εξασφαλίζοντας την ακέραια καταβολή των δεδουλευμένων τους, διασφαλίζοντας παράλληλα υγιείς όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καταπολεμώνται φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και εισφοροδιαφυγής, που πλήττουν πρωτίστως τους εργαζόμενους και τις συνεπείς επιχειρήσεις και υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε εργαζόμενους τραπεζών, μεγάλων σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικών εταιριών, εταιριών security και ΔΕΚΟ και πρόκειται να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας».

    Τι ισχύει

    Πλέον, οι εν λόγω επιχειρήσεις υποχρεούνται να διαθέτουν και να ενεργοποιούν σύστημα Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι απασχολούνται με φυσική παρουσία στον χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανωτέρω επιχειρήσεις, μέσω δανεισμού.

    Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εξασφαλίζεται η παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας, καταπολεμώντας τις καταχρηστικές πολιτικές των αδήλωτων υπερωριών και των παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.
    Έτσι, αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει ξεκινήσει την απασχόλησή του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοδότη του, χωρίς να υφίσταται σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις από τους Επιθεωρητές Εργασίας.

    Το ίδιο θα συμβεί, εάν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει «νόθα» σήμανση της Κάρτας του, με την οποία δηλώνει δήθεν την αποχώρησή του από την επιχείρηση, ενώ, στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να εργάζεται, πραγματοποιώντας αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση.
    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η καθολική εφαρμογή της έχει πολλαπλά οφέλη για την αγορά εργασίας, καθώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενισχύεται ο υγιής ανταγωνισμός και εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

    Παράλληλα, η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, εκτός από διαφάνεια στον χρόνο εργασίας, που οδηγεί στις σωστές και νόμιμες αμοιβές, απλουστεύει ταυτόχρονα τις αναγγελτικές διαδικασίες στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ II».
    Έτσι, για όποιον εργοδότη ισχύει η υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα έχει, από 1/7/2024, τη δυνατότητα να επιλέγει το απολογιστικό σύστημα αναγγελίας των μεταβολών ωραρίου, υπερωριών και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

    Συγκεκριμένα, με το άρθρο 22 του ν. 5053/2023, εισήχθη η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, εφόσον το επιθυμούν, να μην καταχωρίζουν εκ των προτέρων τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους, αφαιρώντας έτσι σημαντικό γραφειοκρατικό βάρος.

    Εφόσον, λοιπόν, οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση αυτής της επιλογής, υποχρεούνται:
    α) Να δηλώνουν έως και την τελευταία ημέρα του τρέχοντος ημερολογιακού μήνα στην «ψηφιακή δήλωση επιλογής προαναγγελτικού ή απολογιστικού συστήματος καταχώρισης αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών» ότι, για τον επόμενο μήνα, επιλέγουν να καταχωρίσουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και των υπερωριών, απολογιστικά εντός του ίδιου μήνα.
    β) Να καταχωρίζουν τις σχετικές αλλαγές έως τη λήξη του επόμενου ημερολογιακού μήνα από τον μήνα πραγματοποίησής τους.
    Οι επιχειρήσεις που υποχρεωτικά έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και μόνο μπορούν να επιλέγουν κάθε μήνα διαφορετικό σύστημα (είτε προαναγγελτικό είτε απολογιστικό). Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η συνδυαστική εφαρμογή των δύο συστημάτων εντός του ίδιου μήνα.
    Στην περίπτωση απολογιστικής δήλωσης απαιτείται ένας αρχικός προαναγγελτικός προγραμματισμός της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις (π.χ σε επίπεδο εβδομάδας ή μήνα).

    Ευνόητο είναι ότι οι επιχειρήσεις/εργοδότες που έχουν επιλέξει το απολογιστικό σύστημα, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να επανέλθουν στο προαναγγελτικό σύστημα, αλλά και πάλι θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και να το δηλώσουν, πριν από την έναρξη του ημερολογιακού μήνα κατά τον οποίο θέλουν να επανέλθουν στην προαναγγελτική διαδικασία.
    Σε κάθε περίπτωση, η απολογιστική αυτή δυνατότητα δεν δίνεται για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και, συνεπώς, θα συνεχίσουν να δηλώνουν υποχρεωτικά προαναγγελτικά τις μεταβολές του εργασιακού χρόνου ως προς τα ωράρια και την οργάνωση, καθώς και τις υπερωρίες.
    Οι χρήστες του απολογιστικού συστήματος πρέπει να προσέξουν, καθώς, σε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της Κάρτας, επιβάλλεται στον εργοδότη το νομίμως προβλεπόμενο πρόστιμο ανά εργαζόμενο, στην Ψηφιακή Κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ανωτέρω αντιστοίχιση.

    Περιπτώσεις δικαιολογημένης μη σήμανσης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

    Όπως επισημαίνεται στην από 21/6/2024 εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, παρότι η σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αποτελεί υποχρέωση όλων των εργαζομένων που απασχολούνται με φυσική παρουσία στον χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η μη σήμανση θεωρείται δικαιολογημένη και, σε περίπτωση ελέγχου από τους Επιθεωρητές Εργασίας, δεν επιφέρει κυρώσεις.

    Οι περιπτώσεις αυτές εξειδικεύονται ως εξής:

    I. Εργαζόμενοι με τηλεργασία

    Στην παρούσα φάση, ο Μηχανισμός της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας εφαρμόζεται μόνο για εργαζόμενους με φυσική παρουσία στον χώρο που έχει τις κτιριακές της εγκαταστάσεις η επιχείρηση και, συνεπώς, οι εργαζόμενοι που εργάζονται με τηλεργασία δεν έχουν ακόμη υποχρέωση για σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας κατά τις ημέρες που εργάζονται με το συγκεκριμένο σύστημα οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

    Επομένως, αν η επιχείρηση έχει υποβάλει δήλωση ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, στην οποία, κατά συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή κατά συγκεκριμένες ημέρες απασχόλησης εντός της εβδομάδας, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται σε τηλεργασία, η μη σήμανση της Κάρτας τους, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή κατά τις συγκεκριμένες ημέρες απασχόλησης εντός της εβδομάδας, θεωρείται δικαιολογημένη και δεν επιφέρει κυρώσεις.
    Ωστόσο, υπάρχει και η περίπτωση όπου κάποιοι εργαζόμενοι επιθυμούν να εργαστούν με φυσική παρουσία ορισμένο χρονικό διάστημα μιας ημέρας και με τηλεργασία κατά το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της ίδιας ημέρας.

    Στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ II» δίνεται η δυνατότητα πολλαπλού χαρακτηρισμού εντός της ίδιας ημέρας για την περίπτωση όπου κάποιος δεν ξεκινά ή δεν ολοκληρώνει την εργασία του στον ίδιο τόπο παροχής εργασίας.
    Στην περίπτωση αυτή, αν π.χ. ένας εργαζόμενος ξεκινήσει να εργάζεται με τηλεργασία και ολοκληρώσει την εργασία του με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας της επιχείρησης ή το αντίστροφο, οφείλει κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τον χώρο παροχής εργασίας με φυσική παρουσία να σημάνει την Ψηφιακή Κάρτα.

    II. Ειδικές κατηγορίες εργαζομένων με μη σταθερό τόπο παροχής εργασίας, ο οποίος μεταβάλλεται συνεχώς μέσα στην ημέρα
    Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι, βάσει της φύσης του αντικειμένου εργασίας τους (π.χ. ιατρικοί επισκέπτες, επιθεωρητές πωλήσεων, περιοδεύοντες πωλητές, τεχνικοί, οδηγοί, εργαζόμενοι που επισκέπτονται τους πελάτες του εργοδότη τους, διαφημιστές κλπ), δεν έχουν έναν σταθερό τόπο παροχής εργασίας, αλλά είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται τακτικά από τον έναν τόπο παροχής εργασίας στον άλλο, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
    Δεδομένης της αντικειμενικής δυσκολίας που υφίσταται για τη σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας των εν λόγω εργαζομένων σε κάθε σημείο που μπορεί να βρίσκονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, είναι σκόπιμη η αντιμετώπισή τους με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται και οι εργαζόμενοι με τηλεργασία.

    Συνεπώς, οι συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων δεν θα έχουν υποχρέωση για σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας κατά τις ημέρες που εργάζονται εκτός του σταθερού τόπου παροχής εργασίας της επιχείρησης και μετακινούνται τακτικά και εντός της ίδιας ημέρας από το ένα σημείο στο άλλο.
    Στην προκειμένη περίπτωση, κατά την οποία δεν υφίσταται σήμανση Κάρτας κατά την έναρξη ή/και κατά τη λήξη της απασχόλησης των εργαζομένων αυτών με φυσική παρουσία στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, θα τεκμαίρεται ως ωράριο εργασίας για τη συγκεκριμένη ημέρα το δηλωθέν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ II» ημερήσιο ωράριο εργασίας και η μη σήμανση της Κάρτας τους κατά τις συγκεκριμένες ημέρες απασχόλησης εντός της εβδομάδας θα θεωρείται δικαιολογημένη και δεν θα επιφέρει κυρώσεις.

    Εφόσον οι εν λόγω εργαζόμενοι βρεθούν να απασχολούνται σε σημείο εκτός του σταθερού τόπου εργασίας τους και προκειμένου να μπορούν να αποδείξουν ότι θεωρείται δικαιολογημένη η μη σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας στις εγκαταστάσεις των πελατών τους, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αντίγραφο της σύμβασης εργασίας τους, καθώς και αντίγραφο του πίνακα προσωπικού, από τα οποία να προκύπτει όχι μόνο ο εργοδότης τους, αλλά και η ειδικότητα και ο τόπος παροχής εργασίας τους και, έτσι, να συνάγεται η δυνατότητα μη σήμανσης της Ψηφιακής Κάρτας τους.

    Αντίθετα, αν οι εργαζόμενοι των εν λόγω κατηγοριών έχουν σταθερό τόπο παροχής εργασίας εκτός των κτιριακών εγκαταστάσεων της επιχείρησης/εργοδότη, αλλά σε χώρο που έχει διατεθεί στην επιχείρηση/εργοδότη για αποκλειστική χρήση από αυτήν, μέσω μίσθωσης, π.χ. πωλητές μιας συγκεκριμένης επιχείρησης που εργάζονται σταθερά σε shop-in-a-shop άλλης επιχείρησης, τεχνικοί επιχείρησης που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σταθερά στην έδρα άλλης επιχείρησης, αλλά σε χώρο που έχει μισθωθεί και χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την επιχείρηση/εργοδότη τους, τότε η υποχρέωση σήμανσης της Ψηφιακής Κάρτας για τις εν λόγω κατηγορίες εργαζομένων δεν αίρεται και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να σημαίνουν Κάρτα στον τόπο όπου σταθερά παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

    Αν οι εν λόγω εργαζόμενοι βρεθούν να απασχολούνται με φυσική παρουσία είτε στον σταθερό τόπο παροχής εργασίας της επιχείρησης/εργοδότη τους είτε σε σταθερό τόπο παροχής εργασίας, εκτός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης/εργοδότη, οφείλουν να έχουν σημάνει την Κάρτα τους.
    Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλονται κυρώσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας.

    III. Διευθυντικά στελέχη
    Οι εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική, απογράφονται κανονικά στη διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας.
    Για τους εν λόγω εργαζόμενους απαιτείται η υποβολή δήλωσης μεταβολής στοιχείων εργασιακής σχέσης-οργάνωση χρόνου εργασίας, καθώς και η συμπλήρωση: Ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας:(ΝΑΙ)-Κάρτα Εργασίας: (ΝΑΙ), αλλά δεν απαιτείται ψηφιακό ωράριο και δήλωση έναρξης-λήξης Ψηφιακής Κάρτας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ποιους κλάδους επηρεάζει - Πότε ξεκινά
    Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ποιους κλάδους επηρεάζει - Πότε ξεκινά

    Υποχρεωμένοι να χτυπούν ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι από 1η Ιουλίου οι εργαζόμενοι στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ.

    Άλλωστε, η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, για να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και των υπερωριών.

    Ποιους κλάδους επηρεάζει

    Από την 1η Ιουλίου παύει να ισχύει η πιλοτική περίοδος για τους εξής κλάδους:

    • Βιομηχανία τροφίμων
    • Ποτοποιία
    • Παραγωγή προϊόντων καπνού
    • Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών
    • Κατασκευή ειδών ένδυσης
    • Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών
    • Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής
    • Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων
    • Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων
    • Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων
    • Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων
    • Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες
    • Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων
    • Παραγωγή βασικών μετάλλων
    • Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού
    • Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων
    • Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
    • Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α.
    • Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων
    • Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών
    • Κατασκευή επίπλων
    • Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες
    • Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού
    • Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών

    Υπενθυμίζεται πως σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρίσεις της ψηφιακής κάρτας, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

    Τα νέα δεδομένα στην εξαήμερη εργασία

    Από την 1η Ιουλίου 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 40%.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η εργασία δεν θα υπερβαίνει το 8ωρο και απαγορεύονται η υπερεργασία και οι υπερωρίες. Αν η 6η μέρα εργασίας παρέχεται σε ημέρα Αργίας ή την Κυριακή ο εργαζόμενος θα παίρνει και την προσαύξηση 75% στο ωρομίσθιο συν το 40%.

    Πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων και έχει στόχο να δώσει λύση στις επιχειρήσεις συνεχούς ροής, οι οποίες σε έκτακτες περιπτώσεις και σε συγκεκριμένες περιόδους μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για απασχόληση και μιας έκτης ημέρας την εβδομάδα.

    Η κύρια διαφορά είναι πως πλέον οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα σύμβασης εξαήμερης απασχόλησης και όχι υπό το καθεστώς «σύμβασης πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της 6ης ημέρας».

    Υπενθυμίζεται πως η 6ημερη εργασία είναι νομοθετημένη από το 2005 και αφορά αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες συνεχούς λειτουργίας (π.χ. τα διυλιστήρια).

    Η αλλαγή η οποία έγινε, είναι για να ενημερώνεται το Υπουργείο μέσα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ για το εάν ο εργαζόμενος πληρώνεται τα Σάββατα του με μισθό 40% επάνω όπως ορίζει η νομοθεσία.

    Ο αυξημένος φόρτος εργασίας θα υπόκειται σε έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να διαπιστώνεται αν δικαιολογείται η 6ήμερη εργασία.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Οι εργαζόμενοι που θα επιβάλλεται να «χτυπούν» ψηφιακή κάρτα από 1η Ιουλίου
    Οι εργαζόμενοι που θα επιβάλλεται να «χτυπούν» ψηφιακή κάρτα από 1η Ιουλίου

    Υποχρεωμένοι να χτυπούν ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι από 1η Ιουλίου οι εργαζόμενοι στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ.

    Άλλωστε, η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, για να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και των υπερωριών.

    Ποιους κλάδους επηρεάζει

    Από την 1η Ιουλίου παύει να ισχύει η πιλοτική περίοδος για τους εξής κλάδους:

    • Βιομηχανία τροφίμων
    • Ποτοποιία
    • Παραγωγή προϊόντων καπνού
    • Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών
    • Κατασκευή ειδών ένδυσης
    • Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών
    • Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής
    • Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων
    • Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων
    • Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων
    • Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων
    • Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες
    • Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων
    • Παραγωγή βασικών μετάλλων
    • Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού
    • Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων
    • Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
    • Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α.
    • Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων
    • Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών
    • Κατασκευή επίπλων
    • Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες
    • Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού
    • Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών

    Υπενθυμίζεται πως σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρίσεις της ψηφιακής κάρτας, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

    Τα νέα δεδομένα στην εξαήμερη εργασία

    Από την 1η Ιουλίου 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 40%.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η εργασία δεν θα υπερβαίνει το 8ωρο και απαγορεύονται η υπερεργασία και οι υπερωρίες. Αν η 6η μέρα εργασίας παρέχεται σε ημέρα Αργίας ή την Κυριακή ο εργαζόμενος θα παίρνει και την προσαύξηση 75% στο ωρομίσθιο συν το 40%.

    Πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων και έχει στόχο να δώσει λύση στις επιχειρήσεις συνεχούς ροής, οι οποίες σε έκτακτες περιπτώσεις και σε συγκεκριμένες περιόδους μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για απασχόληση και μιας έκτης ημέρας την εβδομάδα.

    Η κύρια διαφορά είναι πως πλέον οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα σύμβασης εξαήμερης απασχόλησης και όχι υπό το καθεστώς «σύμβασης πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της 6ης ημέρας».

    Υπενθυμίζεται πως η 6ημερη εργασία είναι νομοθετημένη από το 2005 και αφορά αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες συνεχούς λειτουργίας (π.χ. τα διυλιστήρια).

    Η αλλαγή η οποία έγινε, είναι για να ενημερώνεται το Υπουργείο μέσα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ για το εάν ο εργαζόμενος πληρώνεται τα Σάββατα του με μισθό 40% επάνω όπως ορίζει η νομοθεσία.

    Ο αυξημένος φόρτος εργασίας θα υπόκειται σε έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να διαπιστώνεται αν δικαιολογείται η 6ήμερη εργασία.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και εξαήμερη εργασία: Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου
    Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και εξαήμερη εργασία: Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου

    Ψηφιακή κάρτα εργασίας θα «χτυπάνε» από 1η Ιουλίου οι εργαζόμενοι στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, καθώς ολοκληρώνεται σιγά σιγά η περίοδος της πιλοτικής εφαρμογής και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ.

    Άλλωστε, η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, για να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και των υπερωριών.

    Ποιους κλάδους επηρεάζει

    Από την 1η Ιουλίου παύει να ισχύει η πιλοτική περίοδος για τους εξής κλάδους:

    • Βιομηχανία τροφίμων
    • Ποτοποιία
    • Παραγωγή προϊόντων καπνού
    • Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών
    • Κατασκευή ειδών ένδυσης
    • Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών
    • Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής
    • Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων
    • Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων
    • Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων
    • Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων
    • Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες
    • Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων
    • Παραγωγή βασικών μετάλλων
    • Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού
    • Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων
    • Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
    • Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α.
    • Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων
    • Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών
    • Κατασκευή επίπλων
    • Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες
    • Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού
    • Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών

    Υπενθυμίζεται πως σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρίσεις της ψηφιακής κάρτας, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

    Τα νέα δεδομένα στην εξαήμερη εργασία

    Από την 1η Ιουλίου 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 40%.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η εργασία δεν θα υπερβαίνει το 8ωρο και απαγορεύονται η υπερεργασία και οι υπερωρίες. Αν η 6η μέρα εργασίας παρέχεται σε ημέρα Αργίας ή την Κυριακή ο εργαζόμενος θα παίρνει και την προσαύξηση 75% στο ωρομίσθιο συν το 40%.

    Πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων και έχει στόχο να δώσει λύση στις επιχειρήσεις συνεχούς ροής, οι οποίες σε έκτακτες περιπτώσεις και σε συγκεκριμένες περιόδους μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για απασχόληση και μιας έκτης ημέρας την εβδομάδα.

    Η κύρια διαφορά είναι πως πλέον οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα σύμβασης εξαήμερης απασχόλησης και όχι υπό το καθεστώς «σύμβασης πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της 6ης ημέρας».

    Υπενθυμίζεται πως η 6ημερη εργασία είναι νομοθετημένη από το 2005 και αφορά αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες συνεχούς λειτουργίας (π.χ. τα διυλιστήρια).

    Η αλλαγή η οποία έγινε, είναι για να ενημερώνεται το Υπουργείο μέσα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ για το εάν ο εργαζόμενος πληρώνεται τα Σάββατα του με μισθό 40% επάνω όπως ορίζει η νομοθεσία.

    Ο αυξημένος φόρτος εργασίας θα υπόκειται σε έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να διαπιστώνεται αν δικαιολογείται η 6ήμερη εργασία.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: «Αλαλούμ» με τις λαϊκές αγορές - Τι προβλέπει η νέα απόφαση
    Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: «Αλαλούμ» με τις λαϊκές αγορές - Τι προβλέπει η νέα απόφαση

    Μια τάξη στο μπέρδεμα για το πότε θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στις λαϊκές αγορές, βάζει η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών, με σημερινή της ανακοίνωση.

    Συγκεκριμένα, η σημερινή ανάρτηση της ΠΟΣΠΛΑ αναφέρει πως δεν ισχύει πλέον η προθεσμία της 13ης Μαΐου, όπως ανέφεραν τα χθεσινά δημοσιεύματα λόγω της παλαιότερης απόφασης, καθώς η καθολική εφαρμογή θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιουλίου, σε όλο το λιανεμπόριο.

    «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με νεότερη απόφασή του θέσπισε την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και λιανεμπορίου που υπάγονται και οι λαϊκές αγορές να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2024», αναφέρεται.

    Πιο αναλυτικά αναφέρεται ότι «αυτή η απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ελήφθη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αιτήματα της αγοράς από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου μεταξύ αυτών και της ΠΟΣΠΛΑ έχοντας ήδη στείλει από τα μέσα Μαρτίου σχετική επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Μάλιστα απαντώντας στα σχετικά αιτήματα των εκπροσώπων των κλάδων της αγοράς το υπουργείο ανέφερε, ότι πλέον θα έχουν όλοι τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύνθετου αυτού και πολυεπίπεδου έργου και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου.

    Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους μεταξύ αυτών και οι λαϊκές αγορές συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του Εργάνη ΙΙ, για να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και των υπερωριών».

    Πηγή: cnn.gr

  • Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Σε ισχύ από τις 13 Μαΐου στις λαϊκές αγορές και σε άλλες μικρές επιχειρήσεις
    Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Σε ισχύ από τις 13 Μαΐου στις λαϊκές αγορές και σε άλλες μικρές επιχειρήσεις

    «Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 η ψηφιακή κάρτα μπαίνει στις μικρές επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο που απασχολούν από 1 ως 10 εργαζόμενους, κατηγορία δηλαδή που υπάγονται όλοι οι αδειούχοι πωλητές των λαϊκών αγορών»: Αυτό σημειώνεται σε ανάρτηση της Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών στην ηλεκτρονική της σελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Στην πράξη λοιπόν, όπως αναφέρεται, από 13 Μαΐου θα πρέπει να είναι όχι μόνον εγκατεστημένο, αλλά και σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το σύστημα της ψηφιακής κάρτας γιατί με αυτό θα περνάνε στην «Εργάνη» τα ωράρια, οι υπερωρίες, τα ρεπό οι άδειες, και θα αποτελούν τα αποδεικτικά στοιχεία για τις τακτικές και έκτακτες αμοιβές που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

    Στον κλάδο των λαϊκών αγορών, αλλά και σε κάθε άλλου είδους επιχείρηση που οι εργαζόμενοι δεν ξεκινούν ή ολοκληρώνουν την ημερήσια απασχόλησή τους από την έδρα του αδειούχου πωλητή - εργοδότη τότε ο μηχανισμός της ψηφιακής κάρτας εργασίας διαφοροποιείται, αφού αυτή εφαρμόζεται μόνο για εργαζόμενους με φυσική παρουσία στην έδρα της επιχείρησης.

    Στην περίπτωση λοιπόν κατά την οποία δεν υφίσταται χτύπημα κάρτας κατά την έναρξη, ή/και κατά τη λήξη της απασχόλησης των εργαζομένων στον κλάδο, λόγω της φύσης του αντικειμένου της εργασίας, αφού καθημερινά στήνεται ο πάγκος σε διαφορετικό σημείο, τεκμαίρεται ως ωράριο εργασίας για τη συγκεκριμένη ημέρα, το δηλωθέν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ημερήσιο ωράριο εργασίας.

    Κυρώσεις

    Εύλογο είναι, ότι σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας, εφόσον βρεθεί εργαζόμενος απασχολούμενος εκτός του δηλωθέντος ωραρίου εργασίας, χωρίς να έχει προηγηθεί καταχώρηση της εν λόγω απασχόλησης, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις όπως αυτές προβλέπονται στην οικεία νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση ο Επιθεωρητής λαμβάνει υπόψη την ειδικότητα και τους όρους σύμβασης του εργαζόμενου.

    Σε περίπτωση προσέλευσης μετά τη δηλωμένη έναρξη του ωραρίου, ή αποχώρησης πριν τη δηλωμένη λήξη του ωραρίου, κρίνεται απαραίτητη η σήμανση της κάρτας (εφόσον η προσέλευση καθώς και η αποχώρηση είναι εντός του προκαθορισμένου ωραρίου).

    Η ανωτέρω σήμανση κρίνεται απαραίτητη , μεταξύ άλλων και για λόγους ασφάλειας δικαίου του εργαζόμενου (π.χ. εργατικό ατύχημα).

    Πηγή: cnn.gr

  • Χαιρετισμός Κώστα Λεβέντη στην Ενημερωτική Ημερίδα για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
    Χαιρετισμός Κώστα Λεβέντη στην Ενημερωτική Ημερίδα για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

    Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου Π.Ε Ηλείας

    Κυρίες και Κύριοι

    Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας εποχής αλλαγών στον κόσμο της εργασίας, μιας εποχής που κινείται από την ψηφιακή καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο.

    Στο επίκεντρο αυτού του μετασχηματισμού, βρίσκεται η έννοια της ψηφιακής κάρτας εργασίας – ενός εργαλείου που είναι έτοιμο να αναδιαμορφώσει το τοπίο της διοίκησης και της διαχείρισης εργασίας

    Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι σίγουρα μια μεταρρύθμιση προς όφελος των εργαζομένων, γιατί καταπολεμά την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, προς όφελος των επιχειρήσεων, γιατί συμβάλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού

    Ο επιχειρηματικός κόσμος με ωριμότητα λέει ναι στη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας γιατί έτσι ενισχύουμε τον υγιή ανταγωνισμό και τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας.

    Ταυτόχρονα όμως ως Επιμελητηριακή Κοινότητα ζητάμε οι επιχειρήσεις να μην επωμιστούν αχρείαστο γραφειοκρατικό φόρτο και λειτουργικό κόστος

    Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν την πιο έγκυρη επιστημονική ενημέρωση για το νέο πλαίσιο που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

    Αυτό το στόχο υπηρετεί η συγκεκριμένη ημερίδα που διοργανώνουν όλοι οι φορείς της Ηλείας μαζί με την ΕΣΕΕ, και σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο Όμιλο Πληροφορικής EPSILON NET

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο