Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 11:45

Τι προβλέπουν οι νέες παροχές για τους τρίτεκνους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο διά βίου ορισμός της τρίτεκνης οικογένειας και η εξίσωση τους με τους πολύτεκνους είναι τα δύο σημαντικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν περίπου 200.000 οικογένειες που μέχρι τώρα «έχαναν» τις πρόνοιες που δικαιούνταν μόλις το ανήλικο τέκνο έφτανε τα 18 έτη ή ολοκλήρωνε τις σπουδές του.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των τριτέκνων εδώ και δεκαετίες το οποίο πλέον γίνεται πράξη, μετά από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ και την σχετική εξειδίκευση από το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.

Πλέον η τριτεκνική ιδιότητα θα αναγνωριστεί σε σχεδόν 200.000 χιλιάδες οικογένειες μέσω μιας πιστοποίησης σε ειδική πλατφόρμα, η οποία θα διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία.

Τι αλλάζει στις παροχές

Οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ότι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα, όπως το μηδενικό επιτόκιο κατά την χορήγηση δανείων στο πρόγραμμα «Σπίτι μου».

  • Προσλήψεις στο δημόσιο. Αύξηση ποσόστωσης από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων.
  • Συμμετοχή με επιπλέον ενισχύσεις στα στεγαστικά προγράμματα
  • Voucher παιδικών σταθμών με μπόνους 40 μορίων
  • Μεταγραφές φοιτητών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια
  • Συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού
  • Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Μειωμένο τιμολόγιο ενέργειας και υδροδότησης
  • Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά
  • Απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα εξαθέσια ΙΧ
  • Αδειες ταξί
  • Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη
  • Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση τρίτου και τέταρτου παιδιού
  • Προστασία από απόλυση
  • Μειωμένα δικαστικά έξοδα
  • Εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία υπό προϋποθέσεις
  • Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες
  • Ελεύθερες είσοδοι σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση
  • Ισόβια σύνταξη αντίστοιχη με εκείνη της πολύτεκνης μητέρας
  • Κουπόνια λαϊκών αγορών
  • Εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές Αστυνομίας σε ποσοστό 10%
  • Δωρεάν τοκετός σε μαιευτήρια κ.λπ.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 10:44

Σχετικά Άρθρα

  • Καλαματιανός: Να ενταχθούν οι τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης και απόσπασης
    Καλαματιανός: Να ενταχθούν οι τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης και απόσπασης

    Την ένταξη των τρίτεκνων εκπαιδευτικών στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης και απόσπασης και την εξομοίωσή τους με την κατηγορία των πολύτεκνων εκπαιδευτικών, ζητούν με ερώτησή τους προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ο Διονύσης Καλαματιανός και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

    Επανειλημμένα, έχουν υπάρξει κυβερνητικές εξαγγελίες για εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες οικογένειες, σχετικά με την αντιμετώπισή τους από το κράτος και την υποστήριξη με νομοθετικές ρυθμίσεις. Ωστόσο, ενώ οι εκπαιδευτικοί των πολύτεκνων οικογενειών ορθά έχουν ενταχθεί στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης και απόσπασης, οι εκπαιδευτικοί των τρίτεκνων οικογενειών παραμένουν ανένταχτοι σε αυτές. Το γεγονός αυτό επιφέρει σημαντικά προβλήματα στους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς που αναγκάζονται να εργάζονται μακριά από τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα ανατρέπεται και ο οικογενειακός προγραμματισμός. Εάν συνυπολογιστεί η γενικευμένη ακρίβεια και η στεγαστική κρίση, τότε η δυσμενής αυτή κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο.

    Δίχως αμφιβολία, η τρίτεκνη οικογένεια πρέπει να στηριχτεί για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας. Για τον λόγο αυτό, καλούνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

    • Προτίθενται να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να πραγματοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των τρίτεκνων οικογενειών και η κυβερνητική υπόσχεση για πλήρη εξίσωσή τους με τις πολύτεκνες οικογένειες, ώστε να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς που αναγκάζονται να εργάζονται μακριά από τις οικογένειές τους, όσο και στις ίδιες οικογένειές τους και στον οικογενειακό τους προγραμματισμό;
    • Τι προτίθενται να πράξουν ώστε να ενταχθούν οι εκπαιδευτικοί των τρίτεκνων οικογενειών στις ειδικές κατηγορίες και στις κατά προτεραιότητα μεταθέσεις και αποσπάσεις, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολύτεκνους;

    Η πλήρης εξομοίωση των τρίτεκνων εκπαιδευτικών με την ειδική κατηγορία των πολύτεκνων σε ό,τι αφορά στις εγκυκλίους των μεταθέσεων και αποσπάσεων, αποτελεί μια αναγκαιότητα, που, μάλιστα, δεν επιφέρει καμία οικονομική δαπάνη για το δημόσιο. Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει άμεσα να ρυθμίσει αυτή την εκκρεμότητα, που αφορά μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Επικοινωνία με Υπουργείο Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών τρίτεκτων οικογενειών
    Αυγερινοπούλου: Επικοινωνία με Υπουργείο Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών τρίτεκτων οικογενειών

    Το θέμα της δυνατότητας μετεγγραφής φοιτητών τριτέκνων οικογενειών στο πλησιέστερο στον τόπο διαμονής των γονιών τους πανεπιστήμιο, χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς, έθεσε στο υπουργείο Παιδείας η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η Δρ. Αυγερινοπούλου, μετέφερε το σχετικό πάγιο αίτημα των πολυμελών οικογενειών, ώστε να προστατευθεί ο οικονομικός τους προϋπολογισμός και να ελαχιστοποιηθούν τα έξοδα σπουδών.

    Η κα. Αυγερινοπούλου ζήτησε από τον υπουργό να υπάρξει μέριμνα ώστε φοιτητές πολυμελών οικογενειών να μπορούν να μετεγγράφονται σε αντίστοιχα τμήματα που εδρεύουν στην περιφερειακή ενότητα φοίτησης των αδερφών τους ή και σε περιφερειακές ενότητες στις οποίες οι ίδιοι ή οι γονείς τους έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, με τις ίδιες διευκολύνσεις, όπως και οι πολύτεκνες οικογένειες.

    Με αυτό τον τρόπο, όπως επεσήμανε η κα. Αυγερινοπούλου, οι οικογένειες θα έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν με λιγότερες δαπάνες την φοίτηση των παιδιών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, ανάλογα μέτρα αποτελούν και ένα σημαντικό κίνητρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος το οποίο η Κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητα, μέσα από την στήριξη της οικογένειας και συνδέονται με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ΔΕΘ, για την σύγκλιση των δικαιωμάτων των τριτέκνων με των πολύτεκνων, αλλά και με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Επίδομα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες: Πληρώνεται σήμερα το βοήθημα των 1.000 και 700 ευρώ
    Επίδομα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες: Πληρώνεται σήμερα το βοήθημα των 1.000 και 700 ευρώ

    Σήμερα (20/9) θα καταβληθεί σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) το επίδομα των 700 και 1.000 ευρώ.

    Πρόκειται για τις μητέρες οι οποίες δήλωσαν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παροχής Οικονομικών Βοηθημάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας που χειρίζεται ο ΟΠΕΚΑ και πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «το χρηματικό ποσό είναι ύψους 700 ευρώ για τις τρίτεκνες και 1000 ευρώ για τις πολύτεκνες μητέρες και πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς που οι δικαιούχοι έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους».

    Συνολικά φέτος θα καταβληθούν 2.018.900 ευρώ και αφορούν 2.651 αγρότισσες μητέρες εκ των οποίων 544 πολύτεκνες και 2.107 τρίτεκνες αγρότισσες.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Επίδομα έως 1.000 ευρώ σε μητέρες - Ανακοινώθηκε η ημέρα πληρωμής
    Επίδομα έως 1.000 ευρώ σε μητέρες - Ανακοινώθηκε η ημέρα πληρωμής

    Έφτασε η ώρα της πληρωμής για το επίδομα 1000 και 700 ευρώ του ΟΠΕΚΑ σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες.

    Την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, θα πληρωθεί το επίδομα του ΟΠΕΚΑ των 1.000 και 700 ευρώ σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες.

    Το επίδομα αφορά, τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Παροχής Οικονομικών Βοηθημάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΑ, το βοήθημα ανέρχεται σε 700 ευρώ για τρίτεκνες και 1.000 ευρώ για πολύτεκνες μητέρες, και τα ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

    Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί φέτος φτάνει τα 2.018.900 ευρώ και αφορά 2.651 αγρότισσες, εκ των οποίων 544 πολύτεκνες και 2.107 τρίτεκνες.

    Τι ανακοινώθηκε για τρίτεκνες οικογένειες

    Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε προ ημερών, τις νέες παροχές που αφορούν τις τρίτεκνες οικογένειες, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

    Οι βασικές εξειδικεύσεις περιλαμβάνουν:

    • Διατήρηση τριτεκνικής ιδιότητας εφ' όρου ζωής: Οι τρίτεκνοι γονείς θα διατηρούν τα σχετικά δικαιώματα εφόρου ζωής, επιλύοντας το πρόβλημα της απώλειας αυτών όταν τα παιδιά συμπληρώνουν τα 18 έτη ή ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.
    • Αυτόματη πιστοποίηση μέσω gov.gr: Η διαδικασία πιστοποίησης της τριτεκνικής ιδιότητας θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυτόματα μέσω της πλατφόρμας gov.gr, απλοποιώντας τη διαδικασία για τους δικαιούχους.
    • Αύξηση ποσοστού θέσεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ: Το ποσοστό θέσεων για τρίτεκνους στις προκηρύξεις του Δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ αυξάνεται από 12% σε 16%.
    • Φοροαπαλλαγές για νέους γονείς: Νέοι γονείς θα δικαιούνται φοροαπαλλαγές για παροχές έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου, με το ετήσιο ποσό να ανέρχεται έως 5.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο παιδί, εφόσον δεν υπάρχει μείωση αποδοχών.
    • Πλήρης φοροαπαλλαγή για επιχειρήσεις που παρέχουν βρεφονηπιακά vouchers: Επιπλέον, θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή για επιχειρήσεις που προσφέρουν voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ θα αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις για τη χορήγηση νέων vouchers.

    Οι παροχές αυτές στοχεύουν στη στήριξη των τρίτεκνων οικογενειών και στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες και δικαιώματα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Όλα όσα αλλάζουν για τους τρίτεκνους - Οι νέες παροχές
    Όλα όσα αλλάζουν για τους τρίτεκνους - Οι νέες παροχές

    Ο διά βίου ορισμός της τρίτεκνης οικογένειας και η εξίσωση τους με τους πολύτεκνους είναι τα δύο σημαντικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν περίπου 200.000 οικογένειες που μέχρι τώρα «έχαναν» τις πρόνοιες που δικαιούνταν μόλις το ανήλικο τέκνο έφτανε τα 18 έτη ή ολοκλήρωνε τις σπουδές του.

    Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των τριτέκνων εδώ και δεκαετίες το οποίο πλέον γίνεται πράξη, μετά από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ και την σχετική εξειδίκευση από το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.

    Πλέον η τριτεκνική ιδιότητα θα αναγνωριστεί σε σχεδόν 200.000 χιλιάδες οικογένειες μέσω μιας πιστοποίησης σε ειδική πλατφόρμα, η οποία θα διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία.

    Τι αλλάζει στις παροχές

    Οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ότι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα, όπως το μηδενικό επιτόκιο κατά την χορήγηση δανείων στο πρόγραμμα «Σπίτι μου».

    • Προσλήψεις στο δημόσιο. Αύξηση ποσόστωσης από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων.
    • Συμμετοχή με επιπλέον ενισχύσεις στα στεγαστικά προγράμματα
    • Voucher παιδικών σταθμών με μπόνους 40 μορίων
    • Μεταγραφές φοιτητών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια
    • Συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού
    • Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες
    • Μειωμένο τιμολόγιο ενέργειας και υδροδότησης
    • Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά
    • Απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα εξαθέσια ΙΧ
    • Αδειες ταξί
    • Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη
    • Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση τρίτου και τέταρτου παιδιού
    • Προστασία από απόλυση
    • Μειωμένα δικαστικά έξοδα
    • Εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία υπό προϋποθέσεις
    • Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες
    • Ελεύθερες είσοδοι σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση
    • Ισόβια σύνταξη αντίστοιχη με εκείνη της πολύτεκνης μητέρας
    • Κουπόνια λαϊκών αγορών
    • Εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές Αστυνομίας σε ποσοστό 10%
    • Δωρεάν τοκετός σε μαιευτήρια κ.λπ.

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία από Thirdman

  • Τα μέτρα στήριξης για νέους και οικογένειες - Τι αλλάζει στα επιδόματα
    Τα μέτρα στήριξης για νέους και οικογένειες - Τι αλλάζει στα επιδόματα

    Τα μέτρα με στόχο την ενίσχυση και ελάφρυνση των οικογενειών και συγκεκριμένα για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών που εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, εξειδικεύονται από τους αρμόδιους υπουργούς.

    Η Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη η οποία αναφέρθηκε στα μείζονα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα των νέων μέτρων και δράσεων για το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.

    Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

    1. Ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

    2. Νέες παροχές σε τρίτεκνες οικογένειες

    • Αναγνώριση ιδιότητας εφ’ όρου ζωής
    • Θεσπίζεται πιστοποίηση

    3. Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών σε νέους γονείς

    • Παροχές σε νέο γονέα για έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ, με αύξηση ανά εξαρτώμενο μέλος.
    • Προστασία των αποδοχών
    • Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή για τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμούς

    4. Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ

    - vouchers σε όλα τα βρέφη και τα νήπια, με επιπλέον χρηματοδότηση για το 2024 ο τελικός προϋπολογισμός έφτασε σχεδόν στα 380 εκατ. ευρώ

    • 20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι στον «αέρα» τον Οκτώβριο

    5. Πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»

    • Έχει ήδη διπλασιαστεί το vouchers και διευρύνεται. Από το α’ τρίμηνο του 2025 θα προσφέρεται σε όλους τους δήμους της χώρας.

    6. Επιπλέον Παροχές

    • Κατάργηση του φόρου 15% στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχει 18 ετών
    • Δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες

    Προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ

    Όπως επισήμανε η κ. Ζαχαράκη υπάρχουν ορισμένες στρεβλώσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν για να γίνεται σωστό «μοίρασμα» και αυτό θα γίνει με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

    Το πεδίο εφαρμογής αφορά στα τρία μεγαλύτερα επιδόματά βάσει προϋπολογισμού και αριθμού δικαιούχων:

    • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
    • Επίδομα Στέγασης
    • Επίδομα Παιδιού

    Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναμόρφωσης περιλαμβάνουν την αύξηση του ποσού των 3 επιδομάτων, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια και γίνεται εξορθολογισμός μέσω της εισαγωγής / βελτίωσης περιουσιακών στοιχείων.

    Τι αλλάζει στα επιδόματα

    Ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί σε 45 ευρώ ανά παιδί κι 90 ευρώ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.

    Η 1η κλίμακα αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του νέου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και κάθε επόμενο. Επιπλέον εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

    Άρα, για παράδειγμα ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω, θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

    Ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο ΕΕΣ) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία.

    Απασχόληση και συνταξιούχοι

    Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέωςη αναφέρθηκε στα μέτρα που στόχο έχουν την τόνωση της απασχόλησης και την στήριξη των συνταξιούχων.

    Όσον αφορά την απασχόληση:

    • Αύξηση κατώτατου μισθού
    • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
    • Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας
    • Κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους γονείς

    Όσον αφορά τους συνταξιούχους:

    • Αύξηση των συντάξεων κατ' εκτίμηση από 2,2% έως 2,5%, από 1η Ιανουαρίου 2025. Αυτή η αύξηση θα φανεί στις συντάξεις που θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2024.
    • Έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, από 100 έως 200 ευρώ.

    Στην Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, συμμετείχαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
  • ΔΕΘ 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των μέτρων - Τα τρία νέα προνόμια των 3τεκνων - Τι χάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι
    ΔΕΘ 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των μέτρων - Τα τρία νέα προνόμια των 3τεκνων - Τι χάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι

    Τα τρία νέα προνόμια που αποκτούν οι τρίτεκνοι - Τι θα ισχύσει για τις προσλήψεις στο Δημόσιο των τριτέκνων - Τι θα πάρουν οι επιδοματούχοι του ΟΠΕΚΑ τα Χριστούγεννα - Εκτός οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 700 ευρώ από το «Δώρο» του Δεκεμβρίου - Στα 426 ευρώ η εθνική σύνταξη - Στα 25 ευρώ το μήνα οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2025

    Συνταξιούχοι, ευάλωτοι πολίτες, δημόσιοι υπάλληλοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οικογένειες με παιδιά είναι οι πλέον ωφελημένοι για το 2025 με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Στους χαμένους οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν φέτος το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και οι ιδιοκτήτες Airbnb που θα δουν το τέλος κλιματικής αλλαγής να απογειώνεται στα 8 ευρώ από 1,5 ευρώ.

    Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα θα χορηγηθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις σε 2,5 εκ. συνταξιούχους ύψους 2.2% έως 2.5%, το επίδομα προσωπικής διαφοράς και οι παροχές προς τους ευάλωτους ως ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια.

    Από την έκτακτη «επιταγή ακρίβειας» ή Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως βαφτίστηκε πέρσι, από την έκτακτη δηλαδή εφάπαξ παροχή που πληρώνεται συνήθως πριν τα Χριστούγεννα, εξαιρέθηκαν φέτος οι χαμηλοσυνταξιούχοι (με συντάξεις έως 700 ευρώ) οι οποίοι πέρυσι έλαβαν 150 ευρώ καθώς «ο λογαριασμός δεν έβγαινε» από το κονδύλι ύψους 243 εκ ευρώ που εξασφαλίστηκε από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

    Επίσης οι χαμηλόμισθες οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ δεν θα λάβουν φέτος ενάμιση επίδομα έξτρα τα Χριστούγεννα, αλλά ένα επιπλέον ως εφάπαξ ενίσχυση τα Χριστούγεννα.

    Ειδικότερα :

    • Η αύξηση στις συντάξεις είναι κατά μέσο όρο 25 ευρώ το μήνα.
    • Οι χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ ως 600 ευρώ θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 15 ευρώ ενώ οι μεσαίες συντάξεις των 1.000 ευρώ ως 1.400 ευρώ θα αυξηθούν 25 έως 35 ευρώ.
    • Η εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ θα ανέλθει σε 436,8 ευρώ ενώ η βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ από 399,54 ευρώ θα αυξηθεί σε 409,5 ευρώ.
    • Το τελικό ποσοστό της αύξησης θα ανακοινωθεί προς το τέλος του φθινοπώρου όταν θα υπάρχει η τελική εκτίμηση για τα δυο βασικά οικονομικά μεγέθη, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

    Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

    Στις εξαγγελίες του από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το 2025 θα μειωθούν εμπροσθοβαρώς οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα με στόχο την ελάφρυνση εργαζομένων και εργοδοτών. Το 2027, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης η Ελλάδα θα έχει μειώσει συνολικά το μη μισθολογικό κόστος κατά 6%, κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

    Η εμπροσθοβαρής μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα επιμεριστεί σε 0,5π.μ. για τους εργαζόμενους και σε 0,5π.μ. για τους εργοδότες.

    Ετσι οι συνολικές εισφορές των εργοδοτών, από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21.79 % ενώ των εργαζομένων από 13.87% σήμερα σε 13.37% Σύνολο 35.16% από 36,16% σήμερα.

    Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την ελάφρυνση των επιχειρήσεων, θα δουν και οι μισθωτοί στην τσέπη τους υψηλότερες καθαρές αποδοχές. Για έναν μισθωτό που παίρνει 1.200 ευρώ η αύξηση είναι της τάξης των 5 ευρώ το μήνα.

    Το γενναιόδωρο μέτρο ωστόσο έχει σημαντικό κόστος καθώς θα μειωθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ τα οποία θα πρέπει να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

    Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι το ακριβότερο μέτρο και κοστίζει 440 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα όμως καλλιεργείται προσδοκία για αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ από τις εισφορές λόγω της αύξησης του κατώτατου καθώς και των μέσων μισθών που είναι και το ζητούμενο.

    Αυξάνεται το επίδομα παιδιού

    Στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για το δημογραφικό, αυξάνονται στοχευμένα το επίδομα τέκνων ενώ αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους ώστε να υπάρχει καλύτερη στόχευση των επιδομάτων. Το ίδιο θα ισχύσει για το επίδομα στέγασης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

    Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

    Οι τρίτεκνοι συγκλίνουν με τους πολύτεκνους ως προς τα προνόμια τους. Ειδικότερα:

    • Η ιδιότητα 3τεκνος θα ισχύει πλέον δια βίου (σήμερα χάνεται το προνόμιο της τριτεκνίας μόλις ενηλικιωθεί ένα παιδί) όπως ισχύει και με τους πολύτεκνους
    • Εξισώνεται το ποσοστό προσλήψεων στο Δημόσιο στο 16% (σήμερα για τους τρίτεκνους είναι στο 12% και για τους πολύτεκνους στο 16%)
    • Θα υπάρχει ελαστικότητα στις μεταγραφές των φοιτητών

    Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, με «σημαία» το μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας (9.8% ΕΛΣΤΑΤ β’ τρίμηνο 2024) η κυβέρνηση δρομολογεί αλλαγές στο επίδομα ανεργίας ώστε να γίνει πιο δίκαιο και ανταποδοτικό ενώ την επόμενη χρονιά θα ενεργοποιηθούν νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης.

    Ειδικότερα:

    1. Αυξήσεις στις συντάξεις: Aύξηση που θα κυμαίνεται από 2, 2% έως 2.5%, αναμένεται ότι θα λάβουν για το 2025 περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα με τις συντάξεις του Ιανουαρίου. Οι αυξήσεις θα ακολουθήσουν όπως κάθε χρόνο το μαθηματικό τύπο πληθωρισμός +ΑΕΠ δια δυο. Η αύξηση είναι κατά μέσο όρο 25 ευρώ το μήνα.
    2. Οι χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ ως 600 ευρώ θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 15 ευρώ ενώ οι μεσαίες συντάξεις των 1.000 ευρώ ως 1.400 ευρώ θα αυξηθούν 25 έως 35 ευρώ. Η εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ θα ανέλθει σε 436,8 ευρώ ενώ η βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ από 399,54 ευρώ θα αυξηθεί σε 409,5 ευρώ.Το ποσοστό της αύξησης θα ανακοινωθεί προς το τέλος του φθινοπώρου όταν θα υπάρχει η τελική εκτίμηση για τα δυο βασικά οικονομικά μεγέθη, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.
    3. Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Οι συνταξιούχοι που δε θα λάβουν αύξηση επειδή διατηρούν ακόμα προσωπική διαφορά , θα ενισχυθούν με το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση τα εισοδήματά τους από συντάξεις να μην υπερβαίνουν τα 1600 ευρώ μεικτά το μήνα. Το επίδομα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, σε 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1101 έως 1600 ευρώ. Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν θα λάβουν επίδομα.
    4. Εφάπαξ ενίσχυση των ευάλωτων: Ατομα με αναπηρία: 202..000 άτομα με αναπηρία, δικαιούχοι του εξωιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.
    5. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Προσαυξημένο κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης αναμένεται να δοθεί τα Χριστούγεννα σε περίπου 205.000 δικαιούχους το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Σήμερα το ΕΕΕ μετά την αύξηση 8% που δόθηκε το Δεκέμβριο του 2023 κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.
    6. Επίδομα παιδιού: Σε 670.000 δικαιούχους του επιδόματος παιδιού θα καταβληθεί πρόσθετη έκτακτη δόση, η οποία όμως φέτος δεν θα είναι μιάμιση αλλά μια επιπλέον δόση.
    7. Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Οικονομική ενίσχυση ύφους εκατό πενήντα (150) ευρώ αναμένεται να λάβουν 35.000 δικαιούχοι σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων
    8. Μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας – Αύξηση επιδομάτων: Τα επιδόματα που θα ενισχυθούν στοχευμένα είναι : το επίδομα τέκνων , το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα το οποίο έχει ήδη αυξηθεί κατά 8% το Δεκέμβριο του 2023.
    9. Για τους τρίτεκνους – αφού δεν είναι εφικτή από δημοσιονομικής πλευράς η εξίσωση με τους πολυτέκνους- θα υπάρξουν διευκολύνσεις σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας όπως είναι οι μεταγραφές των φοιτητών των τρίτεκνων οικογενειών, οι προσλήψεις στο δημόσιο και ο κοινωνικός τουρισμός .
    10. Νέο επίδομα ανεργίας: Σε δείγμα 15.000 ανέργων από όλες τις περιοχές της χώρας θα εφαρμοστεί πιλοτικά το Φθινόπωρο το νέο επίδομα ανεργίας το οποίο θα συνδέεται πλέον με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων έτσι ώστε όσοι μένουν χωρίς δουλειά έχοντας καταβάλλει εισφορές για πολλά χρόνια εργασίας, να λαμβάνουν επίδομα με ένα έξτρα μπόνους ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

    Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του νέου επιδόματος , το μπόνους ύψους 100-200 ευρώ θα προστίθεται στο βασικό επίδομα ανεργίας ( σήμερα 510 ευρώ) και θα αυξομειώνεται ανά τρίμηνο ,χωρίς ωστόσο να αλλάζει το όριο των 12 μηνών που χορηγείται η εν λόγω παροχή της ΔΥΠΑ.

    Το μπόνους θα εισπράττουν όσοι έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια ασφάλισης και θα είναι υψηλότερο στα 20 χρόνια ασφάλισης με αποδοχές πάνω από το μέσο μισθό (πχ πάνω από 1.500 ευρώ).

    Πηγή: imerisia.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο