Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 12:28

«Πικρή» η σοκολάτα: 100% πάνω η τιμή - «Μαύρες» εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Τον Νοέμβριο η αύξηση στη σοκολάτα θα φτάσει στο 110-120% σε σχέση με το 2023». Σκέφτονται ακόμη και να αλλάξουν συνταγές οι ζαχαροπλάστες.

Είδος… πολυτελείας θα αποτελεί πλέον η σοκολάτα -και τα παράγωγά της- καθώς, σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες, η τιμή της έχει αυξηθεί κατά 100%, ενώ όσοι είχαν φροντίσει να γεμίσουν τις αποθήκες τους με απόθεμα πριν από μήνες, τώρα βλέπουν πια να έχει εξαντληθεί.

Πιο αναλυτικά, η «κακή» φετινή χρονιά για τις χώρες-παραγωγούς σοκολάτας και κακάο, πυροδότησε ένα «ντόμινο» αντιδράσεων, ανεβάζοντας την τιμή της χονδρικής από 6 ευρώ το κιλό, σε 11-12 ευρώ το κιλό, με ανοδικές τάσεις.

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να απορροφήσουν το κόστος, οι ζαχαροπλάστες σκέφτονται ακόμη και να τροποποιήσουν τις συνταγές τους

«Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές»

Μιλώντας στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, Μάριος Παπαδόπουλος, σημείωσε: «Βλέπουμε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, που δε θα είναι εύκολες, για να συγκρατήσουμε τις τιμές»,

«Μέχρι τα τέλη Απριλίου, η αύξηση ήταν 60% και όσοι ζαχαροπλάστες είχαν τη χρηματική και τη χωροαποθηκευτική δυνατότητα, πήραν απόθεμα τόνων σοκολάτας, όμως σήμερα από αρκετούς έχουν τελειώσει. Κι αν ο κόσμος δεν βλέπει ακόμη στις βιτρίνες την αύξηση της τελικής τιμής, αυτό οφείλεται στο ότι προσπαθούμε όλοι να ισορροπήσουμε το κόστος. Είναι πάρα πολλά τα γλυκά που επηρεάζονται και το χειρότερο θα είναι να μη μπορεί κάποιος να επιβιώσει λόγω της μη έλευσης καταναλωτών», ανέφερε

«Τον Νοέμβριο η αύξηση στη σοκολάτα θα φτάσει στο 110-120% σε σχέση με το 2023»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η αύξηση οφείλεται και στο ότι το βούτυρο κακάο μπήκε στο χρηματιστηριακό δίκτυ.

«Αυτό αύξησε την τιμή μαζί με τα προβλήματα παραγωγικής διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή, οι τιμές του στο χρηματιστήριο είναι πτωτικές, αλλά οι τιμές της έτοιμης και παραχθείσας σοκολάτας, ακριβές. Σε σχέση με το 2023, η τιμή της σοκολάτας έχει ξεπεράσει το 100% και τον Νοέμβριο αναμένεται να φτάσει στο 110-120%», υπογραμμίζει.

«Απλησίαστα» τα γλυκά των Χριστουγέννων

«Η σοκολάτα είναι το best seller των ζαχαροπλαστείων, το πρώτο που σκέφτεται κάποιος που πηγαίνει να αγοράσει ένα γλυκό. Με τα νέα δεδομένα, θα γίνει απλησίαστη και αν και έχει απορροφηθεί ένα μεγάλο μέρος του κόστους, αναμένεται να ανέβουν οι τιμές», τονίζει στο ίδιο τοπικό μέσο ο ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στη Θεσσαλονίκη, Ανδρέας Αλτίνογλου.

«Μία λύση που σκεφτόμαστε είναι να αλλάξουν οι συνταγές με σοκολάτα, ή να υπάρχει μια μείξη όπου γίνεται με βούτυρο κακάο, όμως για να μην πέσει η ποιότητα θα πρέπει να αυξηθεί πολύ η τιμή. Αν συνεχιστεί η αύξηση, τα κεράσματα που σήμερα πωλούνται 17 ευρώ το κιλό, θα φτάσουν από 23 έως 25 ευρώ το κιλό. Τα Χριστούγεννα θα είναι εμφανής η διαφορά στις βιτρίνες αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και οι λάτρεις της σοκολάτας που δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν με άλλο γλυκό, θα απογοητευτούν».

Παράλληλα, οι ζαχαροπλάστες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι και με το δυσβάσταχτο πλέον κόστος των ενοικίων και του ηλεκτρικού ρεύματος που σε συνδυασμό με την γενικότερη ακρίβεια στις πρώτες ύλες, απειλεί ακόμη και με λουκέτα, τις μικρές επιχειρήσεις.

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 11:50

Σχετικά Άρθρα

  • Τρόφιμα: Ρεκόρ 18μήνου στους διεθνείς δείκτες τιμών – Φόβοι για τον πληθωρισμό
    Τρόφιμα: Ρεκόρ 18μήνου στους διεθνείς δείκτες τιμών – Φόβοι για τον πληθωρισμό

    Ραγδαίες αυξήσεις τιμών σε όλα τα βασικά τρόφιμα που εμπορεύονται τα διεθνή χρηματιστήρια κατέγραψε ο FAO τον Σεπτέμβριο. Ράλι για τη ζάχαρη, τα σιτηρά, τα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά.

    Έντονο προβληματισμό για νέες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, όσο συνεχίζεται η πορεία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, προκαλούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

    Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, κατέγραψε την ταχύτερη άνοδό του σε 18 μήνες τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές να αυξάνονται σε όλες τις καλυπτόμενες ομάδες εμπορευμάτων, με επικεφαλής τη ζάχαρη.

    Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 124,4 μονάδες, αυξημένος κατά 3% από τον Αύγουστο και κατά 2,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα έναν χρόνο νωρίτερα.

    Οι δείκτες του FAO

    Η μεγαλύτερη άνοδος με ποσοστό 10,4% σημειώθηκε στον δείκτη τιμών της ζάχαρης. Αυτό οφείλεται στην επιδείνωση των προοπτικών καλλιέργειας στη Βραζιλία και στις ανησυχίες ότι η απόφαση της Ινδίας να άρει τους περιορισμούς στη χρήση ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή αιθανόλης μπορεί να επηρεάσει τις διαθεσιμότητες εξαγωγών από τη χώρα.

    Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO αυξήθηκε κατά 3,0 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του μήνα, λόγω των υψηλότερων τιμών εξαγωγής σιταριού και αραβοσίτου.

    Οι διεθνείς τιμές σιταριού αυξήθηκαν κυρίως λόγω των ανησυχιών για τις υπερβολικά υγρές συνθήκες στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις ανταγωνιστικές τιμές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν επίσης, επηρεαζόμενες από τα χαμηλά επίπεδα νερού σε βασικές συγκοινωνιακές διαδρομές κατά μήκος του ποταμού Μαδέρα στη Βραζιλία και του ποταμού Μισισιπή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αντίθετα, ο δείκτης τιμών του FAO All Rice μειώθηκε κατά 0,7%, αντανακλώντας εν μέρει τις γενικά ήρεμες εμπορικές δραστηριότητες.

    Νέα άνοδος στα φυτικά έλαια

    Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 4,6 τοις εκατό από τον Αύγουστο, με υψηλότερες τιμές για το φοινικέλαιο, τη σόγια, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο. Η άνοδος των διεθνών τιμών φοινικέλαιου οφειλόταν στη χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή στις μεγάλες χώρες παραγωγής της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ η ανάκαμψη στις τιμές του σογιέλαιου οφειλόταν κυρίως στη χαμηλότερη από την αναμενόμενη σύνθλιψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε κατά 3,8% τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές να ανεβαίνουν για το πλήρες γάλα σε σκόνη, το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, το βούτυρο και το τυρί.

    Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 0,4%, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του κρέατος πουλερικών λόγω της έντονης ζήτησης εισαγωγών για το προϊόν της Βραζιλίας. Οι παγκόσμιες τιμές βοείου και χοιρινού κρέατος παρέμειναν σταθερές, ενώ αυτές για το αιγοπρόβειο κρέας υποχώρησαν ελαφρά από τα επίπεδα του Αυγούστου.

    Οι προβλέψεις του FAO για την παγκόσμια παραγωγή

    Ο FAO αύξησε οριακά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2024 σε 2.853 εκατομμύρια τόνους, αντανακλώντας ανοδικές αναθεωρήσεις στην παραγωγή ρυζιού και σιταριού που αντιστάθμισαν μια μικρή μείωση στην παγκόσμια παραγωγή χονδροειδών σιτηρών. Ο νέος αριθμός, που δημοσιεύτηκε επίσης την Παρασκευή στη νέα Έκθεση Προμήθειας και Ζήτησης Δημητριακών, παραμένει μετρίως χαμηλότερος από την παραγωγή ρεκόρ του 2023.

    Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5% το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι βελτιωμένες προοπτικές απόδοσης στην Αυστραλία υπεραντισταθμίζουν τη σημαντική μείωση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των υπερβολικά υγρών συνθηκών.

    Αντίθετα, η παγκόσμια παραγωγή χονδροειδών σιτηρών αναμένεται τώρα να μειωθεί κατά 0,8 τοις εκατό από το 2023, με τις μικρότερες καλλιέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναμένεται να αντισταθμίσουν την υψηλότερη παραγωγή αραβοσίτου που αναμένεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2024/2025 προβλέπεται τώρα να αυξηθεί κατά 0,9% και να φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 539,2 εκατομμυρίων τόνων.

    Η παγκόσμια συνολική χρήση δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,4% σε 2 853 εκατομμύρια τόνους το 2024/25, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,2%, με τα αποθέματα ρυζιού να αυξάνονται τρεις φορές ταχύτερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση 30,6%, την οποία ο FAO θεωρεί «επαρκείς προοπτικές εφοδιασμού τη νέα σεζόν».

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Σουβλάκι μόνο για λίγους: Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά» και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
    Σουβλάκι μόνο για λίγους: Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά» και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

    Είδος... πολυτελείας τείνει να γίνει το σουβλάκι με τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους της αγοράς να εκτιμούν πως πολύ σύντομα θα φλερτάρει με τα 4,5 Ευρώ στην Αθήνα και με τα 6 ευρώ στη Θεσσαλονίκη.

    Η αύξηση των πρώτων υλών (στο κρέας, στις πατάτες και στα ζαρζαβατικά), το μεγάλο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, την άνοδο των ημερομισθίων και την είσοδο της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας θα εκτοξεύσουν την τιμή τόσο στο τυλιχτό σουβλάκι όσο και στο τεμαχιακό, δηλαδή, τα σκέτα καλαμάκια.

    Αύξηση 20%

    Σήμερα στην Αθήνα και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τα τυλιχτά πωλούνται από 3,20 έως 3,60 ανάλογα την επιχείρηση, την περιοχή, την ποιότητα, την ποσότητα και τον ανταγωνισμό και το τεμαχιακό κυμαίνεται από 2 έως 2,30 ευρώ έκαστο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μέχρι τα Χριστούγεννα και κυρίως από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας τα τυλιχτά θα φτάσουν 4,20 με 4,50 ευρώ και τα τεμαχιακά από 2,5 έως 2,7 Ευρώ.

    Στα 6 Ευρώ στη Θεσσαλονίκη

    Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Θεσσαλονίκη όπου η ποσότητα των προϊόντων στο κάθε τυλιχτό σουβλάκι είναι διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με την Αθήνα και σήμερα κοστίζει από 4,5 έως 5 ευρώ. Μετά τις αυξήσεις θα αγγίζει ίσως και ξεπεράσει τα 6 ευρώ και ήδη πολλοί επιχειρηματίες βάζουν νερό στο κρασί τους μειώνοντας τις μερίδες ώστε να απορροφήσουν τις αυξήσεις.

    Αυξήσεις 15% στο κρέας

    «Μόνο τα κρέατα έχουν αυξηθεί 15% το τελευταίο δίμηνο. Τεράστια είναι η αύξηση στις τιμές της πατάτας που είναι βασικό συστατικό αλλά και των λαχανικών όπως ντομάτα, κρεμμύδι και ότι άλλο περιέχει ένα σουβλάκι. Ειδικά μετά το άνυδρο καλοκαίρι τα λαχανικά έχουν αυξηθεί δραματικά. Δεν αναφέρομαι στις διάφορες σάλτσες. Υπολογίστε επίσης τις τιμές του ρεύματος που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σημειώστε ακόμα την έλλειψη προσωπικού που ανεβάζουν τα μεροκάματα. Τους τελευταίους μήνες όλες αυτές τις αυξήσεις τις έχουν απορροφήσει οι επιχειρήσεις καθώς όπως αντιλαμβάνεστε δε μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μέρα τους τιμοκαταλόγους όπως ενδεχομένως κάνουν στα σούπερ μάρκετ. Ενόψει της χειμερινής σεζόν όλοι οι επιχειρηματίες θα κάνουν τους λογαριασμούς τους και θα διαπιστώσουν πως δεν θα βγαίνουν και θα πρέπει να προβούν στις αυξήσεις. Ναι, πιστεύω πως σύντομα το τυλιχτό σουβλάκι που γνωρίζουμε όλοι θα φτάσει μέχρι και 4,5 ευρώ», λέει στο ethnos.gr ο Αναστάσιος Μοναστηριώτης ιδιοκτήτης δύο επιχειρήσεων με συνολικό προσωπικό 68 εργαζομένους.

    Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

    «Ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα ανεβάσει το κόστος μιας επιχείρησης είναι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Ο λόγος είναι απλός. Σήμερα οι επιχειρηματίες για να αποσβέσουν τις ζημιές δεν είναι καθ΄ όλα νόμιμοι. Με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας που όλα θα είναι ξεκάθαρα και θα ελέγχεται ανά πάσα στιγμή το προσωπικό και θα πέφτουν πρόστιμα οι επιχειρηματίες θα πρέπει να συμμορφωθούν ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας σε ασφαλιστικές εισφορές, μεροκάματα, υπερωρίες κλπ. Επίσης οι επιχειρήσεις με πολυάριθμο προσωπικό θα αντιμετωπίσουν και λειτουργικά προβλήματα εφαρμογής του μέτρου. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να αφήνει το σερβίρισμα και να ασχολείται με τον έλεγχο του ωραρίου του. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο επιχειρηματίας», λέει ο λογιστής Γεράσιμος Παπαδάτος.

    Πιο ευάλωτες οι μεγαλές επιχειρήσεις

    «Εάν η επιχείρηση είναι οικογενειακή αυτό ας υποθέσουμε πως μπορεί να ελεγχθεί. Εάν η επιχείρηση έχει πολυάριθμο προσωπικό αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συντονίζεται εν ώρα φόρτου εργασίας. Επομένως χρειάζεται ένας ειδικευμένος υπάλληλος που θα επωμιστεί με αυτή την ευθύνη. Η επί πλέον θέση εργασίας και οι υποδομές είναι ένα επι πλέον κόστος και όσο πιο πολλοί εργαζόμενοι υπάρχουν τόσο πιο μεγάλη είναι η διαδικασία», προσθέτει ο Γεράσιμος Παπαδάτος.

    «Δεν μπορεί να είναι φτηνό το σουβλάκι»

    Όπως τονίζει ο Αναστάσιος Μοναστηριώτης: «Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά το σουβλάκι δε μπορεί να είναι πλέον φτηνό. Μέσα στην τιμή που πρέπει να έχει το σουβλάκι περιλαμβάνεται το 25% κόστος μισθοδοσίας, το 35% του κόστους των πρώτων υλών, το 15% των παγίων και περίπου ένα 10% οι επισφάλειες, συντηρήσεις, διαφήμιση. Από 8% έως 10% είναι το κέρδος. Εάν τα υπολογίσετε με τις τιμές που υπάρχουν σήμερα το 3,40 και το 3,60 είναι πλέον ασύμφορο».

    «Ξεκαθάρισμα το 2025»

    «Εκτιμώ δε πως πολύ σύντομα πολλές επιχειρήσεις εστίασης θα αναγκαστούν να κλείσουν. Πολλές από αυτές έχουν τζίρο αλλά έχουν τεράστια κόστη και εν τέλει ζημιές που μετακυλίονται ή καλύπτονται. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί, επομένως θεωρώ το 2025 θα είναι μία χρονιά που θα γίνει ξεκαθάρισμα στον κλάδο μας».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ακρίβεια: Αύξηση 130% στην τιμή του κακάο τον τελευταίο χρόνο – Τι λένε οι καταστηματάρχες
     Ακρίβεια: Αύξηση 130% στην τιμή του κακάο τον τελευταίο χρόνο – Τι λένε οι καταστηματάρχες

    «Προσπαθούμε να κρατάμε μια σταθερή τιμή παρά τις αυξήσεις» λέει πωλητής ζαχαροπλαστείου για την ακρίβεια που χτύπησε και τη σοκολάτα

    Στον χορό των ανατιμήσεων έχουν μπει για τα καλά και τα σοκολατοειδή καθώς οι τιμές του κακάο έχουν εκτοξευθεί, με τη συνολική αύξηση να φτάνει το 130%. Οι καταστηματάρχες, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να κρατούν τις τιμές σταθερές για τους πελάτες τους απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στην πρώτη ύλη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός πως τα αποθέματα στις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη σοκολάτα και τα παράγωγά της (σοκολατάκια, σοκοφρέτες, κρουασάν, πάστες, παγωτά, κ.λπ.) έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα νέες αυξήσεις.

    Επιπλέον, στα ύψη είναι και το λειτουργικό κόστος, όπως η αύξηση μισθών και τα ενοίκια, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερα τα πράγματα για τους εμπόρους.

    Τα αποθέματα στις σοκολατοβιομηχανίες εξαντλούνται οδηγώντας σε νέες αυξήσεις

    Η αντίδραση των καταναλωτών

    Ο κ. Φάνης Παπαγιάννης, πωλητής ζαχαροπλαστείου στο Παγκράτι, μίλησε στο MEGA για την αύξηση της τιμής της σοκολάτας και των γλυκισμάτων, αλλά και τις προτιμήσεις των πελατών του.

    Οι πελάτες μας προτιμούν «πιο πολύ τυλιχτά σοκολατάκια, παγωτό και παγωτίνια» είπε ο ίδιος.

    «Έχει ανέβει 130% τον τελευταίο χρόνο, η πρώτη ύλη, η σοκολάτα. Προσπαθούμε να κρατάμε μια σταθερή τιμή παρά τις αυξήσεις. Καλά πάει η αγορά, αλλά προσπαθούμε να κρατάμε σταθερές τιμές. Καθημερινά βλέπουμε αλλαγές, και όσο γίνεται είμαστε σταθεροί», κατέληξε.

    Πηγή: in.gr

  • Ελαιόλαδο: Αύξηση τιμής 56% μέσα σε έναν χρόνο – Τι λένε οι παραγωγοί
    Ελαιόλαδο: Αύξηση τιμής 56% μέσα σε έναν χρόνο – Τι λένε οι παραγωγοί

    Αύξηση 56% καταγράφει φέτος η τιμή του ελαιόλαδου, μετά την καταστροφική προηγούμενη χρονιά που εκτίναξε στα ύψη τις τιμές του, οι καταναλωτές περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα της νέας παραγωγής.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, η αυξητική πορεία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, τουλάχιστον στη χονδρική.

    Μιλώντας για την τιμή του λαδιού στο Mega, ο ελαιοπαραγωγός, Αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης ανέφερε πως «η τιμή του ελαιολάδου έχει πέσει στον παραγωγό, είναι σήμερα στα 7,5 ευρώ. Στον καταναλωτή δεν έχει πέσει όμως».

    Κρίσιμος παράγοντας η κλιματική αλλαγή

    «Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την Ευρώπη και την μεσόγειο. Όλα εξαρτώνται από την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή και τα αποτελέσματα που έχουμε μειώνουν κάθε μέρα την παραγωγή. Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο βλέπουμε και στη χώρα μας. Πέρσι είδαμε μια αφορία, φέτος υπάρχει μια – σε σχέση με πέρσι – αύξηση της τάξεως του 50%.

    Αυτό σε κιλά μεταφράζεται σε 200.000 τόνους ελαιόλαδο. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή πλήττει τον ελληνικό ελαιώνα. Κατά 80% έχει πρόβλημα ύδρευσης. Πρόπερσι παράξαμε 350.000 τόνους ελαιόλαδο. Η χώρα μας βγαίνει, αν καταφέρουμε να πάμε στους 200.000 τόνους. Είδαμε στην κακοκαιρίας που έγινε, πως περιοχές που παράγουν λάδι, είχαν χαλαζοπτώσεις. Αυτό ράβδισε τις ελιές, τραυμάτισε τον καρπό», είπε αρχικά.

    «Αν δεν βρέξει τους επόμενους μήνες θα πούμε το λάδι λαδάκι. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουμε πλήρη εικόνα για την τιμή του λαδιού. Αν δε βρέξει μέσα στον Σεπτέμβριο και Οκτώβρη δεν βρέξει, κανένας παραγωγός δεν θα πάει να μαζέψει τις ελιές. Είχαμε ελαφρύ χειμώνα στην Κρήτη. Η Κρήτη είναι νούμερο 1 παραγωγική στο ελαιόλαδο, και έχει μεγάλο πρόβλημα με το νερό», τόνισε ο κ. Χιλετζάκης.

    «Δυστυχώς οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, το λαδερό φαγητό αλλάζει γεύση. Οι Ισπανοί που είναι οι πρώτοι στην κατανάλωση λαδιού, το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 80%», υπογράμμισε ο παραγωγός.

    Πηγή: Cnn.grCnn.gr

  • Είδος… πολυτελείας από σήμερα ο καφές: Πόσο θα κοστίζει ο εσπρέσο και ο ελληνικός μετά τις αυξήσεις του Σεπτέμβρη
    Είδος… πολυτελείας από σήμερα ο καφές: Πόσο θα κοστίζει ο εσπρέσο και ο ελληνικός μετά τις αυξήσεις του Σεπτέμβρη

    Στα ύψη αναμένεται να βρεθεί από τον Σεπτέμβριο η τιμή του καφέ καθώς έρχονται μεγάλες ανατιμήσεις που θα επηρεάσουν αισθητά τους καταναλωτές.

    Ήδη στη χονδρική καταγράφεται άνοδος κατά 40 -45% στην ποικιλία Arabica και κατά 65% στην ποικιλία Robusta σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσο Γιαγκόγλου.

    «Εάν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο των ανοδικών τάσεων στα χρηματιστήρια προφανώς και θα ακριβύνει ο καφές», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Μεγάλες αυξήσεις

    Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μεγάλες αυξήσεις θα δουν οι καταναλωτές και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο εσπρέσο σε κάψουλες από τα 5 ευρώ αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 6 ευρώ και ο αλεσμένος εσπρέσο από τα 6 στα 7,2 ευρώ. Αντίστοιχα, ο ελληνικός καφές από τα 3,9 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 4,7 ευρώ.

    Από την πλευρά τους, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, μετά και την επαναφορά του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24%, προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις σε περίπτωση που ανατιμηθεί η πρώτη ύλη.

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία από Iannis K από το Pixabay

  • Είδος πολυτελείας το τυλιχτό σουβλάκι - Έφτασε τα 4 ευρώ
    Είδος πολυτελείας το τυλιχτό σουβλάκι - Έφτασε τα 4 ευρώ

    Στα 4 έχει φτάσει πλέον η τιμή για ένα τυλιχτό σουβλάκι σε πολλές περιοχές της Αθήνας, για τους καταναλωτές που επιλέγουν να καθίσουν να το φάνε στο κατάστημα, ενώ λίγο οικονομικότερο είναι για όσους επιλέξουν να το πάρουν «πακέτο».

    Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, υπάρχουν περιπτώσεις στην Αττική, όπως σε κατάστημα στο Παλαιό Φάληρο που η τιμή αγγίζει ακόμα και τα 4,5 ευρώ.

    Μάλιστα, σύμφωνα με ιδιοκτήτρια καταστήματος γρήγορου φαγητού, η εκτόξευση των τιμών για τα σουβλάκια είναι δικαιολογημένη καθώς «Έχουν ακριβύνει τα πάντα», αναφερόμενη ειδικότερα στα αυξημένα ενοίκια, στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, στον πληθωρισμό των τροφίμων και το κόστος της μισθοδοσίας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Συμφωνεί με τις αυξήσεις στα φάρμακα και εξηγεί τους λόγους
    Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Συμφωνεί με τις αυξήσεις στα φάρμακα και εξηγεί τους λόγους

    Με αφορμή την είδηση για την αύξηση των τιμών στα φάρμακα, ο ΠΦΣ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η απόφαση είναι «στοχευμένη».

    «Η διαιώνιση της πολιτικής των συνεχών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων για πάρα πολλά χρόνια , οδήγησε ώστε καταξιωμένα φθηνά φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σχολιάζοντας την πολυσυζητημένη αύξηση που ξεκινήσε αυτή την εβδομάδα να εφαρμόζεται σε πάνω από 800 φάρμακα.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΦΣ:

    «Το Υπουργείο Υγείας προέβη σε μια στοχευμένη αύξηση της τιμής σε φθηνά φάρμακα της ελληνικής αγοράς, μια αύξηση που χαρακτηρίζεται ως εξορθολογισμός των τιμών συγκεκριμένων φαρμάκων.

    Είναι γεγονός ότι η διαιώνιση της πολιτικής των συνεχών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων για πάρα πολλά χρόνια , οδήγησε ώστε καταξιωμένα φθηνά φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, είτε τα φάρμακα αυτά να υποκατασταθούν στη θεραπευτική πρακτική από ακριβότερα , των οποίων η λιανική τους τιμή ήταν έως και υπερδεκαπλάσια από το φάρμακο εκείνο που αποσύρθηκε από την ελληνική αγορά.

    Είτε λόγω της αναγκαιότητας της εξασφάλισης της θεραπείας των ασθενών για τα συγκεκριμένα σκευάσματα , η ελληνική πολιτεία να εξαναγκαστεί τελικά να τα εισάγει από το εξωτερικό μέσω του ΙΦΕΤ , με τιμές όμως που είναι πολλαπλάσιες από τις τιμές που είχαν τα φαρμακευτικά σκευάσματα πριν αποσυρθούν. Αποτέλεσμα ήταν η πολύ μεγάλη αύξηση της συμμετοχής που πληρώνει ο ασφαλισμένος και η υπέρμετρη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του κράτους λόγω της προκαλουμένης αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Για πολλά από αυτά τα φάρμακα υπήρχε επίσης ο κίνδυνος να μεταπέσουν από την θετική στην αρνητική λίστα, εφόσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου με το 100% της αξίας του φαρμάκου.

    Πέραν των ανωτέρω η πολιτική αυτή των οριζόντιων μειώσεων επι σειρά ετών , έφερε την τιμή των φαρμάκων να είναι η χαμηλότερη στις χώρες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να υπάρχει ισχυρό κίνητρο ανεξέλεγκτων εξαγωγών, στερώντας τελικά το φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή

    Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αίρει μια στρέβλωση που επί σειρά ετών δημιουργούσε τα παραπάνω προβλήματα.

    Το Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά συναίνεσης και συνεργασίας προς όφελος του Έλληνα ασθενή.»

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Σοκολάτα: Νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων αναμένουν οι παραγωγοί - Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το κόστος
    Σοκολάτα: Νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων αναμένουν οι παραγωγοί - Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το κόστος

    Η ξηρασία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες στην Δυτική Αφρική, η οποία συνεισφέρει περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής - Πώς θα μπορούσε να «σωθεί» η σοκολάτα

    Ακριβότερη γίνεται η σοκολάτα, αλλά και το κακάο, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης στην αλυσίδα εφοδιασμού, της χρόνιας ανεπαρκούς επένδυσης σε κτήματα κακάο, αλλά κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.
    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ιωάννης Γλύκος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνικών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, η αύξηση των τιμών στα προϊόντα σοκολάτας έχει στην πραγματικότητα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, όποτε η τιμή της σοκολάτας κυμαινόταν από 4,5 έως 6 ευρώ το κιλό, αλλά περιμένουν μια καινούργια αύξηση. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις τιμές, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν έως πότε, ενώ παράλληλα δεν είναι διατεθειμένοι να υποβαθμίσουν τα προϊόντα τους με κατώτερης ποιότητος κακάο.
    Η κλιματική αλλαγή δυσχαιρένει την παραγωγή κακάο

    Η μείωση της παραγωγής όπως εξηγεί ο κ. Γλύκος, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που κατέστρεψαν δέντρα και καρπούς. Ξηρασίες και πλημμύρες διαδεχόμενες η μια την άλλη, προκαλούν απελπισία στους καλλιεργητές και ανησυχία στις αγορές και τις βιομηχανίες. Κάποιοι έσπευσαν προκαταβολικά με συμβόλαια να πάρουν την όποια παραγωγή είχαν οι αγρότες και αυξομειώνουν τις διεθνείς τιμές.

    Η ξηρασία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες στην Δυτική Αφρική, η οποία συνεισφέρει περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο, η παγκόσμια προσφορά έχει μειωθεί κατά σχεδόν 11% από πέρυσι. Το κακάο καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό από μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα μέσα για να επανεπενδύσουν στην γη τους, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλότερες αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου.

    Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τον ξηρό καιρό και το Harmattan, δηλαδή μια εποχή μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, κατά την οποία ο ομώνυμος ξερός και γεμάτος σκόνη άνεμος φυσά από την Σαχάρα πάνω από την Δυτική Αφρική στον Κόλπο της Γουινέας. Τα νέφη που φέρνουν βροχοπτώσεις μετατρέπονται σε αμμοθύελλες.

    Παγκοσμίως παράγονται σχεδόν 6 εκατ. τόνοι κακάο ετησίως. Σχεδόν τα δύο τρίτα προέρχονται από την Δυτική Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου 1/3 παράγεται στην Νότια Αμερική 15% και την Ασία 12%. Η Ακτή Ελεφαντοστού παράγει περίπου το 38% και η Γκάνα το 19%. Όποιος επισκεφτεί μια κακαοφυτεία π.χ. στην Ακτή Ελεφαντοστού διαπιστώνει ότι η γη τύποις ανήκει στους καλλιεργητές, που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ειδικά με τις βροχοπτώσεις οι οποίες προκαλούν την ασθένεια του μαύρου λοβού, έναν μύκητα που μαυρίζει και στεγνώνει τον καρπό, όπως μια μούμια. Εν τούτοις, μια πολύ γνωστή ευρωπαϊκή εταιρεία παίρνει σε ευτελείς τιμές τον καρπό του κακάο για να παράγει πλήθος προϊόντων σοκολάτες, ροφήματα κλπ,, τα οποία οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά.

    Μειωμένη παραγωγή, μεγαλύτερο κόστος για τους παραγωγούς, υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Τον Μάιο του 2024, η τιμή καταναλωτή και της σοκολάτας σε σκόνη στην ΕΕ ήταν 6,3% υψηλότερη από ό,τι τον Μάιο του 2023. Την ίδια περίοδο φέτος οι τιμές ήταν γύρω στις 10.000 δολάρια ανά τόνο, σχεδόν διπλάσιο από ότι ήταν πριν από 50 χρόνια.

    Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στην σοκολατοπαραγωγή

    Η μείωση της παραγωγής κακάο λόγω της κλιματικής αλλαγής θα έχει εκτεταμένες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Πολλοί μικροκαλλιεργητές στις περιοχές παραγωγής κακάο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο κακάο για τα προς το ζην. Οι μειωμένες αποδόσεις και το αυξημένο κόστος μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική αστάθεια τους αγρότες αυτούς, ωθώντας τους στη φτώχεια. Επιπλέον, καθώς μειώνεται η προσφορά και αυξάνεται το κόστος παραγωγής, η τιμή των προϊόντων σοκολάτας είναι πιθανό να αυξηθεί, καθιστώντας τη σοκολάτα μια πιο ακριβή και λιγότερο προσιτή απόλαυση για τους καταναλωτές.

    Σώζοντας την σοκολάτα

    Ενώ οι προοπτικές μπορεί να φαίνονται δυσοίωνες, γίνονται προσπάθειες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή κακάο. Επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα γεωργίας εργάζονται σε διάφορα μέτωπα:

    Ανάπτυξη ανθεκτικών στο κλίμα ποικιλιών κακάο: Οι ερευνητές αναπαράγουν νέες ποικιλίες κακάο που είναι πιο ανθεκτικές στις αλλαγές της θερμοκρασίας, την ξηρασία και τα παράσιτα. Αυτές οι νέες ποικιλίες στοχεύουν στη διατήρηση υψηλών αποδόσεων και ποιότητας ακόμη και σε συνθήκες που δεν είναι ιδανικές.

    Βελτίωση των γεωργικών πρακτικών: Η εκπαίδευση των αγροτών σχετικά με τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μπορεί να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες. Τεχνικές όπως η αγροδασοπονία, όπου τα κακαόδεντρα καλλιεργούνται παράλληλα με άλλες καλλιέργειες, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους, να παρέχουν σκιά και να δημιουργήσουν πιο σταθερό μικροκλίμα για τα κακαόδεντρα.

    Διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος: Η ενθάρρυνση των αγροτών να διαφοροποιήσουν τις πηγές εισοδήματός τους μπορεί να μειώσει την εξάρτησή τους μόνο από το κακάο. Η ενσωμάτωση άλλων καλλιεργειών και δραστηριοτήτων μπορεί να προσφέρει οικονομική σταθερότητα και να μειώσει την πίεση στην παραγωγή κακάο.

    Με την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κακάο, οι ειδικοί θεωρούν ότι έτσι μπορεί να αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση του κακάου και να διασφαλιστεί ότι η σοκολάτα θα παραμείνει μια αγαπημένη απόλαυση για τις επόμενες γενιές.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο