Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 17:22

Μέτρα για την οικονομία: Αυξάνονται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού - Ποιο το όφελος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν με ένα δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αυξήσεις στα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή που εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν με ένα δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και εντάσσονται στο πακέτο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Αναμόρφωση των επιδομάτων και αυξήσεις στα ποσά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος παιδιού και του επιδόματος στέγης. Δια βίου ορισμός των τριτέκνων για 200.000 οικογένειες. Και προκήρυξη τον Οκτώβριο 20.000 νέων θέσεων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

«Σπίτι μου ΙΙ»: Νέες διευκολύνσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

1.) Τα εισοδηματικά κριτήρια θα ελέγχονται κατά μέσο όρο στην 3ετία, ΔΕΝ θα αποκλείονται όσοι είχαν αυξημένο εισόδημα την περασμένη χρονιά

2.) Μετά την προέγκριση δεν θα υπάρχει το όριο λίγων μηνών, ΑΛΛΑ θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων
Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ.

«Είναι σημαντικό γιατί εδώ έχουμε 5 μεγάλες αλλαγές. Το ηλικιακό ήταν πολύ μεγάλο θέμα και αίτημα. Το εισοδηματικό έχει αυξηθεί στο μονοπρόσωπο νοικοκυριό έχει πάει στα 20.000 ευρώ. Μετά αυξάνεται ανά παιδί. Είναι σημαντικό γιατί δεν παίρνεις το εισόδημα μόνο της άλλης χρονιάς, αλλά και το σύνολο από τα άλλα 3 χρόνια που είχε φορολογηθεί κάποιος. Κάναμε ειδική άσκηση με το υπ. Οικονομικών. Έχουμε πολύ υψηλό προϋπολογισμό, τα 2 δις που βρίσκονται από τους ευρ. πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλά και τα χρήματα από τις τράπεζες είναι μεγάλη «ένεση». Στα δύο αυτά προγράμματα το «Σπίτι μου» πάνω από 30.000 οικογένειες θα έχουν το σπίτι τους», είπε αρχικά.

«Η δόση πολλές φορές μπορεί να είναι και μικρότερη από το ενοίκιο. Γιατί το επιτόκιο θα κινείται στο 2% και θα είναι μικρότερο από αυτό που θα ήταν πχ στο 4%. Και κυρίως στις περιπτώσεις 3τέκνων – πολυτέκνων θα καλυφθεί το 75% του επιτοκίου. Και δεύτερον η αγωνία για το συμβόλαιο επεκτείνεται», συμπλήρωσε η κ. Ζαχαράκη.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Από 216€ -> 250€
Και η προσαύξηση / παιδί: από 54€ -> 75€

*αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια

Επίδομα στέγασης

Από 70€ -> 125€

Και η προσαύξηση / εξαρτώμενο μέλος: από 35€ -> 75€

*εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας

«Έχουμε πρώτη φορά τόση αύξηση στο ελ. Εγγυημένο εισόδημα. Αυξάνουμε και την προσαύξηση του παιδιού. Είναι πολύ τεχνική δουλειά τα επιδόματα. Θέλουμε να έχουμε μια ενιαία αντιμετώπιση γιατί τα επιδόματα έχουν κατασκευαστεί ατάκτως. Πρέπει να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις, είμαστε πιο δίκαιοι και στοχευμένοι. Θα δούμε και κριτήρια που δεν έχουμε δει έως τώρα, πχ εισοδηματικά κριτήρια ή κινητή περιουσία. Θα τα δούμε αυτά, θα εξειδικευθούν. Πόσο άδικο είναι κάποιος να κρύβει τα εισοδήματα και να παίρνει διάφορα επιδόματα. Θα υπάρξει και το 50% που θα δοθεί ως έκτακτο βοήθημα», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.

Επίδομα παιδιού

Η 1η κλίμακα με χαμηλά εισοδήματα:

Από 70€ -> 75€ (πρώτο και δεύτερο παιδί)

Από 140€ -> 150€ (τρίτο παιδί)

Η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα με υψηλότερα εισοδήματα ενοποιείται:

45€ ανά παιδί
και 90€ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο

*εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων κινητής και ακίνητης περιουσίας

Στήριξη οικογένειας

-Κατάργηση φόρου 15% για ασφάλιση υγείας παιδιών έως την ενηλικίωσή τους

-«Νταντάδες της Γειτονιάς»: επεκτείνεται πανελλαδικά

-Δωρεάν έλεγχος της γονιμότητας για γυναίκες 30 -35 ετών

Για το πρόγραμμα «Νταντάδες» η κ. Ζαχαράκη τόνισε:

«Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο ενώ είχε ξεκινήσει για 400 οφειλόμενους, που μπορούσε να είναι και ο παππούς και η γιαγιά ως επιμελητές στο σπίτι, πλέον γίνεται πανελλαδικό, από αρχές του ’25, θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη του Φλεβάρη να το ξεκινήσουμε, σε όλους του δήμους της Ελλάδος. Αυτή την στιγμή ήταν δικαιούχοι 62 δήμοι. Από 400 έχει αυξηθεί στους 700 ο στόχος. Ο προυπολογισμός είναι 100 εκατ. ευρώ και το έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ και έχει πολυετή δέσμευση και έχει ατομικό 24.000 ευρώ», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.

Έκτακτη ενίσχυση τα Χριστούγεννα

Α.) 670.000 συνταξιούχοι

Ποσό: 100€ – 150€ – 200€

Προϋποθέσεις:

-προσωπική διαφορά: άνω 10€

-άθροισμα συντάξεων: έως 1.600€

Β.) 767.000 οικογένειες με παιδιά

Ποσό: μία επιπλέον μηνιαία δόση

Προϋπόθεση: δικαιούχοι οικογενειακού επιδόματος (α21)

Γ.) 255.000 ΑμεΑ (ΟΠΕΚΑ) & ανασφάλιστοι υπερήλικες

Ποσό: 200€

Δ.) 205.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Ποσό: αυξημένο κατά 50% το μηνιαίο επίδομα τους
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 11:57

Σχετικά Άρθρα

  • Δημιουργείται κεντρικό μητρώο για τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων
    Δημιουργείται κεντρικό μητρώο για τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων

    Τη δημιουργία κεντρικού μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

    Πρέπει «να ξέρουμε ποιος παίρνει τι, γιατί το παίρνει» τόνισε και εξήγησε πως αυτή την στιγμή «δεν υπάρχει ένα κεντρικό μητρώο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια συνολική εποπτεία».

    Παράλληλα, ανακοίνωσε πως τον Νοέμβριο θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης τα Χριστούγεννα.

    Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε τα επιδόματα πρέπει να πηγαίνουν σε αυτούς που πράγματι τα έχουν ανάγκη και «γι' αυτό και το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής αναθεώρησε τα επιδόματα».

    «Ο προϋπολογισμός είναι περίπου ο ίδιος κατά τι μεγαλύτερος, αλλά τα επιδόματα πηγαίνουν πια σε αυτούς που είναι περισσότερο φτωχοί, σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη και όχι σε εκείνους που έχουν δικά τους αυξημένα περιουσιακά στοιχεία» είπε.

    Παράλληλα, πρόσθεσε πως το υπουργείο Εργασίας επίσης είναι σε φάση αναθεώρησης του επιδόματος ανεργίας, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό και «θα έρθουμε και εμείς να κάνουμε ένα κεντρικό μητρώο επιδομάτων, όπως είναι στη Μεγάλη Βρετανία», προκειμένου να υπάρχει μια εποπτεία συνολική και για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και για τα επιδόματα του υπουργείου Εργασίας.

    Οι αυξήσεις εσόδων είναι συνδεδεμένες με την ανάπτυξη

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Οι αυξήσεις των εσόδων είναι απολύτως συνδεδεμένες με την ανάπτυξη από τη μια πλευρά και από την άλλη τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, χάρη στις συστηματικές προσπάθειες που κάνουμε.

    Αν εξαιρέσετε το τέλος της κλιματικής αλλαγής και το τέλος κρουαζιέρας που βασικά αφορούν στους τουρίστες τα οποία επιβλήθηκαν, κατά τα άλλα η κυβέρνηση έχει κάνει μόνο μειώσεις φόρων, έχει κάνει πάνω από 60 μειώσεις φόρων.

    Βεβαίως υπάρχουν περισσότερα έσοδα στον προϋπολογισμό, διότι αυξάνεται ο τζίρος στην αγορά. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε παραπάνω τουρισμό. Φαντάζομαι κανένας δεν το αμφισβητεί. Και ταυτόχρονα με διάφορες κινήσεις της κυβέρνησης, όπως είναι η σύνδεση με τις ταμειακές μηχανές, έχουμε παραπάνω έσοδα.

    Αυτοί που τα λένε αυτά και προσπαθούν να κάνουν μια σύγχυση ανάμεσα στα παραπάνω έσοδα και στους παραπάνω φόρους. Να μας πουν ποιοι είναι οι φόροι που αυξήθηκαν, επαναλαμβάνω, με την εξαίρεση αυτών των δύο».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Τα νέα μέτρα του Instagram ενάντια στο «sextortion»
    Τα νέα μέτρα του Instagram ενάντια στο «sextortion»

    Η δημοφιλής πλατφόρμα Instagram επιβάλει νέα μέτρα ώστε να προστατεύσει τους νεαρούς χρήστες από περιστατικά εκβίασης μέσω αποκαλυπτικών φωτογραφιών.

    Το Instagram της Meta εισάγει νέα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει τους νεαρούς χρήστες από το να πέσουν θύματα sextortion.

    Τι είναι το sextortion

    Το sextortion (ο εκβιασμός που περιλαμβάνει υλικό σεξουαλικής φύσης) είναι το πιο σοβαρό έγκλημα που στοχεύει κυρίως νεαρά αγόρια και έχει σημειώσει ανησυχητική αύξηση 300% τα τελευταία τρία χρόνια.

    Αυτή η ανησυχητική τάση περιλαμβάνει απατεώνες, οι οποίοι συχνά εμφανίζονται ως ελκυστικά κορίτσια, εξωθούν τα αγόρια να μοιραστούν αποκαλυπτικές φωτογραφίες και στη συνέχει απειλούν να τις δημοσιεύσουν.

    Το Instagram, μια δημοφιλής πλατφόρμα μεταξύ των νέων, αναλαμβάνει τώρα να καταπολεμήσει αυτό το ζήτημα.

    Τον Ιούλιο, η Meta, η μητρική εταιρεία του Instagram, ανέλαβε σημαντική δράση αφαιρώντας περίπου 70.000 λογαριασμούς που συνδέονταν με ένα νιγηριανό κύκλωμα εξαναγκασμού.

    Βασιζόμενο σε αυτό, το Instagram εισήγαγε νέες δικλείδες ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τις απόπειρες sextortion.

    Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

    • Προειδοποιητικά μηνύματα: Όταν οι νεαροί χρήστες λαμβάνουν αιτήματα σύνδεσης από ύποπτους λογαριασμούς, θα ειδοποιούνται εάν ο λογαριασμός προέρχεται από άλλη χώρα ή δεν έχει κοινούς ακολούθους.
    • Εύκολη αναφορά και αποκλεισμός: Τα πλήκτρα ενός πατήματος επιτρέπουν στους χρήστες να αναφέρουν και να αποκλείουν γρήγορα ύποπτους λογαριασμούς, καθώς και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες βοήθειας.
    • Θόλωση ευκρινών περιεχομένων: Οι φωτογραφίες που περιέχουν γυμνό και αποστέλλονται μέσω άμεσων μηνυμάτων σε χρήστες κάτω των 18 ετών θα θολώνουν αυτόματα.
    • Περιορισμένες λίστες ακολούθων: Ο περιορισμός του ποιος μπορεί να δει τους follower ενός χρήστη συμβάλλει στην αποτροπή των απατεώνων από τον εντοπισμό και την επικοινωνία με πιθανά θύματα.

    Οι αλλαγές αυτές, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τα Εθνικά Κέντρα για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC), αποτελούν σημαντικό βήμα προς για την ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και καμία πλατφόρμα δεν μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνη, η προληπτική προσέγγιση του Instagram το καθιστά ασφαλέστερο χώρο για τους νεαρούς χρήστες.

    Πηγή: In.gr
  • Κοινωνικά επιδόματα: Δημιουργείται κεντρικό μητρώο για τους δικαιούχους
    Κοινωνικά επιδόματα: Δημιουργείται κεντρικό μητρώο για τους δικαιούχους

    Τη δημιουργία κεντρικού μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

    Πρέπει «να ξέρουμε ποιος παίρνει τι, γιατί το παίρνει» τόνισε και εξήγησε πως αυτή την στιγμή «δεν υπάρχει ένα κεντρικό μητρώο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια συνολική εποπτεία».

    Παράλληλα, ανακοίνωσε πως τον Νοέμβριο θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης τα Χριστούγεννα.

    Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε τα επιδόματα πρέπει να πηγαίνουν σε αυτούς που πράγματι τα έχουν ανάγκη και «γι' αυτό και το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής αναθεώρησε τα επιδόματα».

    «Ο προϋπολογισμός είναι περίπου ο ίδιος κατά τι μεγαλύτερος, αλλά τα επιδόματα πηγαίνουν πια σε αυτούς που είναι περισσότερο φτωχοί, σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη και όχι σε εκείνους που έχουν δικά τους αυξημένα περιουσιακά στοιχεία» είπε.

    Παράλληλα, πρόσθεσε πως το υπουργείο Εργασίας επίσης είναι σε φάση αναθεώρησης του επιδόματος ανεργίας, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό και «θα έρθουμε και εμείς να κάνουμε ένα κεντρικό μητρώο επιδομάτων, όπως είναι στη Μεγάλη Βρετανία», προκειμένου να υπάρχει μια εποπτεία συνολική και για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και για τα επιδόματα του υπουργείου Εργασίας.

    Οι αυξήσεις εσόδων είναι συνδεδεμένες με την ανάπτυξη

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Οι αυξήσεις των εσόδων είναι απολύτως συνδεδεμένες με την ανάπτυξη από τη μια πλευρά και από την άλλη τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, χάρη στις συστηματικές προσπάθειες που κάνουμε.

    Αν εξαιρέσετε το τέλος της κλιματικής αλλαγής και το τέλος κρουαζιέρας που βασικά αφορούν στους τουρίστες τα οποία επιβλήθηκαν, κατά τα άλλα η κυβέρνηση έχει κάνει μόνο μειώσεις φόρων, έχει κάνει πάνω από 60 μειώσεις φόρων.

    Βεβαίως υπάρχουν περισσότερα έσοδα στον προϋπολογισμό, διότι αυξάνεται ο τζίρος στην αγορά. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε παραπάνω τουρισμό. Φαντάζομαι κανένας δεν το αμφισβητεί. Και ταυτόχρονα με διάφορες κινήσεις της κυβέρνησης, όπως είναι η σύνδεση με τις ταμειακές μηχανές, έχουμε παραπάνω έσοδα.

    Αυτοί που τα λένε αυτά και προσπαθούν να κάνουν μια σύγχυση ανάμεσα στα παραπάνω έσοδα και στους παραπάνω φόρους. Να μας πουν ποιοι είναι οι φόροι που αυξήθηκαν, επαναλαμβάνω, με την εξαίρεση αυτών των δύο».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν
    Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

    Συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνοτροφικές μονάδες καθώς είναι σε έξαρση η ευλογιά των προβάτων, με 104 κρούσματα να έχουν ταυτοποιηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα, τα 81 κρούσματα εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία, ενώ έχουν θανατωθεί ήδη 17.500 ζώα.

    Δεκαήμερο κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και τους περιφερειάρχες και παραγωγικούς φορείς, αποφασίσθηκε χτες, Τρίτη, η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Τσιάρας: Σοβαρή επιδημιολογική απειλή

    Σε δήλωσή του ο Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι «η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα».

    Πρόσθεσε, δε, ότι με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων, το υπουργείο προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων «προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».

    Επίσης, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν και στο πρόσφατο παρελθόν, με την πανώλη.

    Πώς αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι

    Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν για την αντιμετώπιση τόσο της πανώλης μικρών μηρυκαστικών όσο και της ευλογιάς των προβάτων. Ετσι, το ύψος των αποζημιώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

    Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 250 ευρώ,
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 500 ευρώ

    Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 220 ευρώ
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 320 ευρώ
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων
    Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων

    Απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από σύσκεψη περιφερειαρχών και παραγωγικών φορέων με τον ΥπΑΑΤ

    Κώστας Τσιάρας: Τα μέτρα είναι αναγκαία για τον περιορισμό της ζωονόσου, όπως έγινε και με την πανώλη

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

    Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

    Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.

    Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

    Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στο Μαρόκο, μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα.

    Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα.

    Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους περιφερειάρχες -με τους οποίους είχα νωρίτερα σύσκεψη- για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης.

    Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν.

    Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Επίδομα θέρμανσης: Έως 25% υψηλότερο σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα
    Επίδομα θέρμανσης: Έως 25% υψηλότερο σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα

    Για έως 25% υψηλότερο επίδομα σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση, έκανε λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του το πρωί της Πέμπτης 17/10.

    Το τελικό ποσό, όπως εξήγησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από πέρσι συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία και τον ορισμό του πόσο κρύο ή ζέστη έκανε σε κάθε περιοχή.

    «Θα υπάρχει περίπου 25% διαφορά μεταξύ του επιδόματος για ηλεκτρισμό και πετρελαίο», διευκρίνισε ο ΥΠΕΝ, ενώ σε ότι αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τόνισε ότι θα γίνει σε δύο δόσεις.

    Όπως αποσαφήνισε ο κ. Σκυλακάκης, «τις επόμενες ημέρες θα υπογραφή η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης. Θα περιλαμβάνει επιδοτηση για όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικο αέριο, ηλεκτρικό. Θα υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση σε όσους χρησιμοποιιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση».

    Ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

    Τον Δεκέμβριο θα πληρωθεί το 60%

    Το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ και θα ισχύσουν τα ίδια με πέρσι εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για να καθοριστούν οι δικαιούχοι, σημειώνοντας ότι «ειδικά στο επίδομα θέρμανσης έχουμε πολύ μεγαλύτερα εισοδηματικά κριτήρια από οποιοδήποτε άλλο επίδομα και αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια».

    Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «θα υπάρξει μια μεγάλη δόση στην αρχή, εντός του Δεκεμβρίου και όχι νωρίτερα, διότι ειδικά στο πετρέλαιο πρέπει να έχουμε και κάποιους λογαριασμούς.

    Τον Δεκέμβριο θα δοθεί περίπου το 60% του ποσού όλης της περιόδου. Η άλλη δόση, το άλλο 40% θα δοθεί στο τέλος και για πρώτη φορά θα λάβουμε υπόψη πόσο κρύο έκανε στην διάρκεια του χειμώνα σε κάθε περιοχή».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Επιδόματα: Ποιοι κερδίζουν από τις προπληρωμένες κάρτες - Οι εξαιρέσεις
    Επιδόματα: Ποιοι κερδίζουν από τις προπληρωμένες κάρτες - Οι εξαιρέσεις

    Μετά το πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα πληρωμής επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα, σε μια προσπάθεια μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και προβλέπει πως οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα λαμβάνουν το 50% του ποσού με κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, από όπου και θα μπορούν να κάνουν ανάληψη.

    Ενώ το υπόλοιπο 50% θα μπορούν να το αξιοποιήσουν κάνοντας αγορές και πληρωμές με μια συγκεκριμένη προπληρωμένη κάρτα.

    Μάλιστα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν το τραπεζικό τους λογαριασμό για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα.

    Συγκεκριμένα, με προπληρωμένη κάρτα θα καταβάλλονται τα επιδόματα γέννησης, παιδιού (Α21), αναδοχής, ανεργίας, επίσχεσης και το εποχικό επίδομα.

    Επιπλέον με τον ίδιο τρόπο θα πληρώνονται τα επιδόματα της αγροτικής εστίας και τα εξής:

    • Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας
    • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων
    • Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες

    Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e-shopping, e-banking και άλλες online υπηρεσίες.

    Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι

    Ένα σύστημα επιβράβευσης φαίνεται πως εξετάζουν τα αρμόδια υπουργείο σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα για να δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο στους δικαιούχους να χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα.

    Σύμφωνα με τα σενάρια, οι πάροχοι θα συμπεριλάβουν τις προπληρωμένες κάρτες σε προγράμματα επιβράβευσης.

    Ποια επιδόματα εξαιρούνται

    Σε προπληρωμένη κάρτα δεν θα ενταχθούν τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα στέγασης και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις της ΔΥΠΑ.

    Επιπλέον εξαιρούνται τα παρακάτω:

    • το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
    • το επίδομα ομογενών προσφύγων
    • η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
    • τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα
    • το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη
    • το επίδομα διαθεσιμότητας
    Πηγή: Cnn.gr
  • Ποια επιδόματα καταβάλλονται σήμερα Δευτέρα από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
    Ποια επιδόματα καταβάλλονται σήμερα Δευτέρα από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

    Σειρά πληρωμών θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Δευτέρα (14/10) μέχρι και την Παρασκευή (18/10) σε 88.834 δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), οπότε και θα καταβληθούν συνολικά 81.898.634 ευρώ.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

    Από τον e-ΕΦΚΑ:

    • στις 14 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 218.634 ευρώ σε 176 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα του τ. ΟΑΕΕ,
    • στις 18 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 13.380.000 σε 27.980 δικαιούχους για λοιπές παροχές σε χρήμα (μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και έξοδα κηδείας) και
    • από τις 14 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 17.300.000 ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

    Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

    • 18.000.000 ευρώ σε 30.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,
    • 2.000.000 ευρώ σε 2.800 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας,
    • 20.000.000 ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,
    • 4.500.000 ευρώ σε 8.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα και
    • 6.500.000 ευρώ σε 78 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο