Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 19:15

ΑΝΟΛ: Eπίσκεψη αντιπροσωπείας από την περιοχή ΝAPOCA POROLISSUM στην περιοχή της Ηλείας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16-9-24, μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη αντιπροσωπείας από την περιοχή ΝAPOCA POROLISSUM, της περιοχής LEADER της Βόρειας Ρουμανίας, στην περιοχή της Ηλείας. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν δήμαρχοι από 6 δήμους της Ρουμανίας και στελέχη της αντίστοιχης Ομάδας Τοπικής Δράσης LEADER.

Τον συντονισμό της επίσκεψης ανέλαβε η ΑΝΟΛ ΑΕ με τα στελέχη της: Νίκο Θεοφιλόπουλο, Αναστασία Γκαβού και Μαριάννα Κυριακοπούλου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με επενδύσεις LEADER στον τουριστικό τομέα, ο οποίος αποτελεί τομέα ενδιαφέροντος για την περιοχή της Ρουμανίας.

Το Πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στην Κουρούτα για την παρουσίαση μικρών τουριστικών μονάδων με ποιοτικά χαρακτηριστικά που υλοποιούνται από το Πρόγραμμα της ΑΝΟΛ ΑΕ και στη συνέχεια σε οινοποιείο και τουριστική επένδυση στο Λαντζόι.

Στην Κουρούτα αφού ξεναγήθηκαν στο μικρό ξενοδοχείο «ΜΟΥΣΕΣ» που χρηματοδοτήθηκε από το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER, έγινε συνάντηση με το δήμαρχο Ηλιδας κο Χριστοδουλόπουλο και αντιδημάρχους της Ηλιδας. Ο δήμαρχος παρουσίασε στους φιλοξενούμενους τα βασικά χαρακτηριστικά του δήμου, και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στο γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος, όπου απαντήθηκαν ερωτήματα των δημάρχων αναφορικά με την ύδρευση, την αποχέτευση, την τουριστική ανάπτυξη κλπ.

Οι δήμαρχοι της Ρουμανίας εντυπωσιάστηκαν από την φυσική ομορφιά της περιοχής και τη φιλοξενία και προσκάλεσαν το δήμαρχο για επίσκεψή του στην περιοχή τους

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη και γευσιγνωσία κρασιών και μπύρας στο Οινοποιείο «ΚΤΗΜΑ ΜΠΡΙΤΖΙΚΗ», όπου έγινε παρουσίαση αφενός μεν των προϊόντων του κτήματος αφετέρου δε των ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν υποδομές για παραγωγή κρασιών και μπύρας, πολιτιστικών εκδηλώσεων και καταλυμάτων.

Τέλος οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και αναχώρησαν εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους για την πολύ παραγωγική μέρα και την πρόσκλησή τους για ανταπόδοση της φιλοξενίας στην περιοχή τους.

anapt ep roum 3

anapt ep roum 2

anapt ep roum 4

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 19:05

Σχετικά Άρθρα

  • Τσιάρας από Καρδίτσα: Εγκρίθηκαν 50 τοπικά προγράμματα Leader με καταρχήν πόρους ύψους  236 εκ.
    Τσιάρας από Καρδίτσα: Εγκρίθηκαν 50 τοπικά προγράμματα Leader με καταρχήν πόρους ύψους  236 εκ.

    «Παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη των προγραμμάτων και σχεδιάζουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας»

    Την έγκριση 50 τοπικών προγραμμάτων Leader για την προγραμματική περίοδο 2023-2027, ύψους 236 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας CLLD/LEADER, με τίτλο "Ανάπτυξη Συνεταιρισμού", στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020, στην οποία παρέστη και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Στόχος, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, είναι να προκηρυχθούν άμεσα οι νέες προσκλήσεις από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης, με πιο απλοποιημένες διαδικασίες και ψηφιοποίηση, προκειμένου να διευκολυνθούν τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι αναπτυξιακές εταιρείες και οι λοιποί φορείς που θα συμμετάσχουν.

    «Είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο προκειµένου οι τοπικές κοινωνίες να ενισχυθούν αποτελεσματικά και χωρίς αποκλεισμούς, να καινοτομήσουν, να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα κυρίως των αγροτών, αλλά και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή της περιφέρειας», επισήμανε.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε πως τα προγράμματα LEADER είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχίας για τη χάραξη και υλοποίηση μιας "bottom-up" αναπτυξιακής πολιτικής για την ελληνική περιφέρεια, δηλαδή μιας πολιτικής που σχεδιάζεται από κάτω προς τα πάνω. Αυτές οι αναπτυξιακές πολιτικές αποδίδουν τόσο σε όρους ανάπτυξης όσο και απασχόλησης, διότι σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τις τοπικές κοινωνίες. Οι τοπικοί πληθυσμοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα χαρακτηριστικά της περιοχής τους, τις αδυναμίες και τις ευκαιρίες, και γι' αυτό μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους, να δημιουργούν νέες ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας και να αμβλύνουν τις ανισότητες, συγκρατώντας τους νέους στην περιφέρεια.

    Ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι η «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» είναι ένα τέτοιο επιτυχημένο παράδειγμα και δεσμεύτηκε ότι σε όλη τη διαδικασία θα είναι παρών. «Παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη των προγραμμάτων και σχεδιάζουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας. Σταθερά μαζί, εργαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που μας δίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας», είπε.

    Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ανακοίνωσε ότι κάθε υπερδέσμευση που θα ζητηθεί στη Θεσσαλία θα εγκριθεί, για την περαιτέρω στήριξη και ανάταξη της περιοχής.

    Στην παρουσίαση του σχεδίου, την οποία συντόνισε ο κ. Ευάγγελος Σακελλαρίου, γενικός διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε., παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ του Νομού Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, οι Δήμαρχοι των δήμων του Νομού Καρδίτσας, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του Νομού Καρδίτσας και ευρύτερα της Θεσσαλίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • LEADER: Αποκατάσταση της φύσης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων
    LEADER: Αποκατάσταση της φύσης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων

    H αποκατάσταση της φύσης αποτελεί ευκαιρία για τα συστήματα χρηματοδότησης της ΕΕ, διότι κάθε ευρώ που επενδύεται από την ΕΕ στην αποκατάσταση της γης αποφέρει οικονομικές αποδόσεις από 8 έως 38 ευρώ.

    Η χρηματοδότηση από την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), συμπεριλαμβανομένης της συνιστώσας LEADER, μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να βελτιστοποιήσουν αυτές τις οικονομικές δυνατότητες από δράσεις αποκατάστασης της φύσης.

    Οι προοπτικές χρηματοδότησης έργων αποκατάστασης της φύσης από το LEADER είναι άφθονες κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ (ΕΣΧ). Τα κονδύλια CSP για το LEADER, για παράδειγμα, μπορούν να στηρίξουν έργα αγροτικής ανάπτυξης παρέχοντας μετρήσιμες συνεισφορές στον νέο νόμο για την αποκατάσταση της φύσης (NRL). Αυτό το αναθεωρημένο εγχειρίδιο κανόνων, που διέπει τη βιοποικιλότητα και τους οικοτόπους της ΕΕ, αποσκοπεί στην αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 και όλων των οικοσυστημάτων που χρειάζονται αποκατάσταση έως το 2050.

    Η ασφάλεια δικαίου σχετικά με την αποκατάσταση της φύσης έχει πλέον καθιερωθεί από το NRL και το κοινό του θεμέλιο σε όλες τις χώρες της ΕΕ παρέχει δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της πράσινης ανάπτυξης του μπλοκ. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να εφαρμόσουν γεωργικά μέτρα που αποδεικνύουν θετικές τάσεις σε διάφορους δείκτες, όπως ο δείκτης πεταλούδας χορτολιβαδικών εκτάσεων, το μερίδιο γεωργικής γης με χαρακτηριστικά τοπίου υψηλής ποικιλομορφίας και ο δείκτης πτηνών γεωργικών εκτάσεων, αντιστρέφοντας παράλληλα την επιζήμια μείωση των πληθυσμών επικονιαστών.

    Υπάρχουν περαιτέρω υποχρεώσεις όσον αφορά τους αποστραγγιζόμενους γεωργικούς τυρφώνες και την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης των χορτολιβαδικών εκτάσεων.

    Μια νέα θεματική ομάδα στο δίκτυο της ΚΓΠ της ΕΕ συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών σχεδίων.

    Αυτό θα βοηθήσει τους γεωργούς, τα συμβουλευτικά συστήματα και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να κατανοήσουν πώς μπορούν να μοιραστούν καλύτερα και να ενισχύσουν τις συνδυασμένες ικανότητές τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε επίπεδο τοπίου (πέρα από τις μεμονωμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις). Το TG επιδιώκει επίσης να βελτιώσει τη βασική συνδεσιμότητα των οικοτόπων.

    Οι Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) του LEADER ανήκουν στην ομάδα-στόχο της Θεματικής Ομάδας και η 30ετής εμπειρία του LEADER στην υποστήριξη έργων για τη φύση προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για έμπνευση και αναπαραγωγή.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κακοκαιρία Boris: Για νέες πλημμύρες προετοιμάζεται η κεντρική Ευρώπη - Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί
    Κακοκαιρία Boris: Για νέες πλημμύρες προετοιμάζεται η κεντρική Ευρώπη - Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί

    Στην Αυστρία, 26 χωριά εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα από τον έξω κόσμο - Στην Τσεχία, λίγο περισσότερα από 60.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση

    Η σορός ενός πέμπτου θύματος της καταιγίδας Μπόρις στην Αυστρία βρέθηκε σήμερα στο πλημμυρισμένο σπίτι του, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό των θυμάτων σε αυτή τη χώρα, 19 συνολικά στην Ευρώπη.
    «Μία γυναίκα 81 ετών» απεβίωσε, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κάτω Αυστρίας.
    Ένας πυροσβέστης είχε χάσει τη ζωή του την Κυριακή, και χθες, Δευτέρα, ανακοινώθηκαν οι θάνατοι τριών ανδρών, ηλικίας 40-50 ετών, 70 και 80 ετών.
    Η καταιγίδα Μπόρις σκότωσε τουλάχιστον 19 ανθρώπους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη: εκτός από τα πέντε θύματα στην Αυστρία, η Ρουμανία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής επτά θανάτους, η Πολωνία τέσσερις και η Τσεχική Δημοκρατία τρεις καθώς και οκτώ αγνοούμενους.
    Μπορεί οι μετεωρολογικές συνθήκες να βελτιώνονται σε πολλά μέρη, όμως το έδαφος παραμένουν πλημμυρισμένο και οι ποταμοί υπερχειλίζουν με αποτέλεσμα οι αρχές να ζητούν από τον πληθυσμό να συνεχίσει να είναι πολύ προσεκτικός.
    Στην Αυστρία, 26 χωριά εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα από τον έξω κόσμο και ενώ ο ήλιος επανήλθε, «ανακαλύπτουμε το εύρος της καταστροφής», σύμφωνα με την κυβερνήτη Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

    Συνολικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποίησαν 33.000 επεμβάσεις αφότου ξεκίνησαν οι καταρρακτώδεις βροχές και οι ισχυροί άνεμοι την Παρασκευή.

    Στη Βιέννη, τέσσερις γραμμές του μετρό παραμένουν εν μέρει κλειστές όπως και όλα τα πάρκα της πόλης λόγω πιθανής πτώσης δέντρων.

    Στην Τσεχική Δημοκρατία, λίγο περισσότερα από 60.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση, κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Η μεγαλύτερη λεκάνη συγκράτησης ομβρίων, η τεχνητή λίμνη Ρόζμπεργκ (νότια), υπερχείλισε.

    Η πλημμύρα φαίνεται πως θα είναι η χειρότερη στην περιοχή μετά τις πλημμύρες του 2002 που είχαν πλήξει την Πράγα, τη Δρέσδη ή τη Βιέννη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δήμαρχοι από τη Ρουμανία βλέπουν από κοντά τις καλές πρακτικές της «Αναπτυξιακής Ολυμπίας» – Συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Ήλιδας
    Δήμαρχοι από τη Ρουμανία βλέπουν από κοντά τις καλές πρακτικές της «Αναπτυξιακής Ολυμπίας» – Συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Ήλιδας

    Επτά δήμαρχοι από την Ρουμανία συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Ηλεία, ως προσκεκλημένοι της «Αναπτυξιακής Ολυμπίας Α.Ε.» (ΑΝ.ΟΛ. Α.Ε.).

    Οι Ρουμάνοι αυτοδιοικητικοί βρίσκονται στη χώρα μας για να ενημερωθούν από τα στελέχη της ΑΝ.ΟΛ., σχετικά με τις καλές πρακτικές και τα χρήσιμα εργαλεία που αναπτύσσουν πολυμετοχικές Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες που έχουν συστήσει Ελληνικοί ΟΤΑ -όπως είναι και η ΑΝ.ΟΛ.-, όπου βασικός της μέτοχος είναι ο Δήμος Ήλιδας.

    Επίσης, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες συμπράξεων των εν λόγω αναπτυξιακών εταιρειών των ΟΤΑ με ιδιωτικούς φορείς, παρέχοντάς τους επιστημονική και τεχνική υποστήριξη, προωθώντας παράλληλα την επιχειρηματική, οικονομική και γενικότερα βιώσιμη ανάπτυξη.

    Υπενθυμίζουμε ότι η «Αναπτυξιακή Ολυμπίας» αποτελεί τον τελικό δικαιούχο ή τον ενδιάμεσο φορέα Κοινοτικών Προγραμμάτων, που αφορούν στην ανάπτυξη αγροτικών περιοχών, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και στην τεχνική υποστήριξη των δήμων και των άλλων μετόχων της μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • «Σαρώνει» την Ευρώπη η κακοκαιρία Boris - Τουλάχιστον 16 νεκροί - «Βυθίζονται» ολόκληρες πόλεις
    «Σαρώνει» την Ευρώπη η κακοκαιρία Boris - Τουλάχιστον 16 νεκροί - «Βυθίζονται» ολόκληρες πόλεις

    Τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων έχουν προκαλέσει οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την Κεντρική Ευρώπη, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί.

    Η κακοκαιρία με το όνομα «Μπόρις» βρίσκεται πίσω από αυτή τη φυσική καταστροφή, με τις χώρες Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία και Ρουμανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών.

    Δραματικές εικόνες στην Τσεχία

    Στην Τσεχία, πάνω από 100 τοποθεσίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με τα συνεργεία διάσωσης να εργάζονται αδιάκοπα για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων.

    Η ένταση των υδάτων παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της, καθιστώντας το έργο των διασωστών εξαιρετικά δύσκολο. Όπως δήλωσε ο Μίροσλαβ Τσερνι, διασώστης που συμμετέχει στις επιχειρήσεις: «Απομακρύνουμε τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν ή αρνήθηκαν να εκκενώσουν τις εστίες τους πριν την έλευση της μεγάλης πλημμύρας».

    Πολλές από τις διασώσεις πραγματοποιούνται από αέρος, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πρόσβαση στις πλημμυρισμένες περιοχές με άλλα μέσα.

    Εικόνες αποκάλυψης» στην Πολωνία

    Στην Πολωνία, ολόκληρες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από τα νερά, με την περιοχή γύρω από τη γέφυρα του Γκλουτσολάζι να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

    Η γέφυρα αρχικά άντεξε, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε υπό την ένταση των υδάτων. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, επισκέφθηκε την περιοχή και τίμησε το έργο των πυροσβεστών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

    Σε μια δραματική διάσωση στο Ντερτζιστάβιτσε, τέσσερα αδέρφια και δύο σκυλιά απεγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα πλημμυρισμένα τους σπίτια, ενώ και ο πατέρας τους απομακρύνθηκε με ασφάλεια.

    Oλοκληρωτικές καταστροφές στη Ρουμανία

    Στη Ρουμανία, οι κάτοικοι της κομητείας Γαλάτι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφής, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις που έφερε το χαμηλό βαρομετρικό «Μπόρις» έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές.

    Οι κάτοικοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθαρίσουν τις πλημμυρισμένες περιοχές, με τη βοήθεια εθελοντών. Ο Ράντου Βαλέριαν, εθελοντής από τη γειτονική πόλη Γαλάτι, δήλωσε: «Ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε τον φίλο μας που έχει ανάγκη και μετά θα πάμε σε έναν άλλο συνάδελφο στο χωριό».

    Η Υπηρεσία Έκτακτων Αναγκών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει προσωρινά κοντέινερ για τη στέγαση των εκτοπισμένων, καθώς πολλές περιοχές έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MACIEJ KULCZYNSKI

  • Ρουμανία: Απαγορεύτηκε στους κτηνοτρόφους να αφήνουν πρόβατα και κατσίκια στα βοσκοτόπια για 3 εβδομάδες
    Ρουμανία: Απαγορεύτηκε στους κτηνοτρόφους να αφήνουν πρόβατα και κατσίκια στα βοσκοτόπια για 3 εβδομάδες

    Έχουν καταγραφεί 37 ενεργά κρούσματα της νόσου στη Ρουμανία, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος αριθμός (34) βρίσκεται στην Τουλσέα -Πάνω από 218.000 τα μολυσμένα αιγοπρόβατα

    Την απαγόρευση στους κτηνοτρόφους της Ρουμανίας να αφήνουν πρόβατα και κατσίκες σε βοσκοτόπια για τρεις εβδομάδες, επέβαλε το υπουργείο Υγείας της χώρας, λόγω της επιδημίας της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
    Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων (ANSVSA) της Ρουμανίας, έχουν καταγραφεί 37 ενεργά κρούσματα της νόσου στη χώρα, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος αριθμός (34) βρίσκεται στην Τουλσέα (στα σύνορα με την Ουκρανία), ενώ συνολικά έχουν εντοπιστεί 218.756 μολυσμένα αιγοπρόβατα στη χώρα.
    «Ο υπουργός Φλοριάν Μπαρντού και ο επικεφαλής της ANSVSA Αλεξάντερ Μπικού συναντήθηκαν με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και συζήτησαν την κατάσταση, προκειμένου να βρουν από κοινού λύσεις στο πρόβλημα. Οι αξιωματούχοι κάλεσαν τους κτηνοτρόφους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ιδίως να σταματήσουν τη μετακίνηση των ζώων, για τις επόμενες τρεις εβδομάδες για την εξάλειψη της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Με τη σειρά τους, οι αγρότες διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να απομονώσουν τα κρούσματα και να σταματήσουν την εσωτερική μετακίνηση των ζώων», αναφέρεται σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε στη σελίδα του ρουμανικού Υπουργείου Γεωργίας στο Facebook.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης πώς θα συνεχιστούν οι εξαγωγές αμνοεριφίων υπό τις τρέχουσες επιδημιολογικές συνθήκες. Ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι οι αρχές διαθέτουν όλους τους απαραίτητους μοχλούς για την προστασία των κτηνοτρόφων και ότι «υπάρχουν λύσεις για όλους, αλλά είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι η ασθένεια αναπτύσσεται σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Από τη Ρουμανία εισήχθη η πανώλη στα αιγοπρόβατα - Πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις
    Από τη Ρουμανία εισήχθη η πανώλη στα αιγοπρόβατα - Πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις

    Από την Ρουμανία εισήχθη η πανώλη στην χώρα μας το οποίο έχει προκαλέσει την θανάτωση χιλιάδων αιγοπροβάτων καθώς έχουν ήδη εντοπιστεί περισσότερα από 22 κρούσματα σε Θεσσαλία, Κόρινθο και Αττική, δηλώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας.

    Σε συνέντευξη του σε πρωινή εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας έκανε λόγο για σοβαρές ενδείξεις που οδηγούν τις ελληνικές αρχές στο συμπέρασμα ότι η χώρα προέλευσης της πανώλης στην Ελλάδα είναι η Ρουμανία.

    «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τον τρόπο προέλευσης και τη χώρα προέλευσης της νόσου στη χώρα μας. Από χθες το απόγευμα έχουμε και μια απαγόρευση της Ρουμανίας για εξαγωγή αμνοεριφίων προς την Ελλάδα, γνωστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Ρουμανία από μόνη της έλαβε μέτρα. Συνεχίζεται λοιπόν, η επιδημιολογική έρευνα. Έχει παρέμβει ο εισαγγελέας. Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι από εκεί ήρθαν. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε με εντατικό τρόπο, ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη νόσο», δήλωσε ο κ. Κέλλας.

    Αποζημιώσεις

    Απαντώντας στην ερώτηση για το τι ακριβώς αναμένεται να γίνει με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι χάνουν τα κοπάδια του αλλά έχουν και την αγωνία της αποζημίωσης, ο κ. Κέλλας σημείωσε «Κοιτάξτε, έχουν απόλυτο δίκιο.

    Οι κτηνοτρόφοι βεβαίως και έχουν την αγωνία τους πέραν του ψυχικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Διότι, να ξέρετε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με τα ζώα τους.

    Έχουν ιδιαίτερη σχέση πέραν της οικονομικής. Από κει και πέρα προβλέπεται αποζημίωση για τα αιγοπρόβατα μέχρι 125 ευρώ για το κάθε ζώο.

    Αυτή τη στιγμή όμως, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποζημιώσεις, δεδομένου ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας, διότι η κτηνοτροφία μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα της οικονομίας μας και πυλώνα της οικονομίας του κράτους, αλλά και για τις εξαγωγές που γίνονται στα διάφορα προϊόντα του γάλακτος.

    Το χαρακτηριστικότερο από όλα και πιο γνωστό τη φέτα. Θέλουμε πρώτα να περιορίσουμε τη νόσο και να την εκριζώσουμε, ώστε να είμαστε σε θέση μετά να μιλήσουμε για τις αποζημιώσεις, αφού ξέρουμε το ύψος της ζημιάς, την έκταση, τον αριθμό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί κλπ».

    Τέλος, αναφορικά με το πότε προβλέπεται ότι θα έχουμε εκρίζωση της νόσου ο κ. Χρήστος Κέλλας δεν παρέλειψε να επισημάνει:

    «Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, ίσως μέχρι τέλος της εβδομάδος να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, αλλά θα μπορούμε να μιλάμε με σχετική ασφάλεια ότι έχουμε περιορίσει ή έχει σταματήσει η νόσος στην Ελλάδα όταν περάσουν 30 μέρες από το τελευταίο κρούσμα.

    Δηλαδή κάθε φορά που διαπιστώνουμε ένα θετικό κρούσμα πηγαίνουμε 30 μέρες πίσω. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι 30 μέρες μετά το κάθε θετικό κρούσμα, εάν δεν εμφανιστεί άλλο, λέμε ότι εκεί δεν υπάρχει.

    Πρέπει λοιπόν, μετά από κάθε κρούσμα 30 μέρες. Όπως σας είπα, δεν μας ανησυχεί τόσο το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά κρούσματα σε διπλανές περιοχές όπου έχουμε ήδη θετικό κρούσμα. Δηλαδή όταν εμφανιστεί στην ζώνη προστασίας είναι λίγο πολύ αναμενόμενο. Μας ανησυχεί όμως όταν βρίσκουμε κρούσμα από τα Τρίκαλα στην Κόρινθο και από την Κόρινθο στον Ασπρόπυργο, στη Δυτική Αττική».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων: Προγραμματικές συμβάσεις με ΑΝΟΛ άνω των 100.000 €
    Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων: Προγραμματικές συμβάσεις με ΑΝΟΛ άνω των 100.000 €

    Στην άμεση εκπόνηση έξι μελετών -υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης για θέματα αποχέτευσης και οδοποιίας, σε διάφορες δημοτικές κοινότητες, προχωρά ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων με την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Αναπτυξιακή Ολυμπίας (ΑΝΟΛ), συνολικού προϋπολογισμού άνω των 101.000 ευρώ.

    Συγκεκριμένα, και ύστερα από προτάσεις του Δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου που εγκρίθηκαν από τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής, ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων θα συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με την Αναπτυξιακή Ολυμπίας Α.Α.Ε. ΟΤΑ για την υλοποίηση των τεχνικών μελετών-μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πρότασης χρηματοδότησης για τα εξής έργα αποχέτευσης στην Δ.Κ. Ανδρίτσαινας (συνολικού προϋπολογισμού 14.880 ευρώ), στη Δ.Κ. Αμυγδαλεών (συνολικού προϋπολογισμού 16.120 ευρώ) καθώς και στη Δημοτική Ενότητας Σκιλλούντος με τη Σύνταξη τεχνικής Μελέτης - Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και πρότασης χρηματοδότησης για το έργο «Αποχέτευση λυμάτων Δημοτικής Κοινότητας Γκραίκα», συνολικού προϋπολογισμού 13.640 ευρώ, τη «Αποχέτευση λυμάτων Δημοτικής Κοινότητας Διασέλλων», συνολικού προϋπολογισμού 14.880 ευρώ και τη τεχνική μελέτη για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς λυμάτων από τη Δημοτική Κοινότητα Βρίνας προς τον Βιολογικό Σταθμό Κρεστένων, συνολικού προϋπολογισμού 12.400 ευρώ

    Επιπλέον, μέσω προγραμματικής σύμβαση θα συνταχθεί μελέτη για έργα οδοποιίας στον παραποτάμιο δρόμο «Σέκουλα – Μάτεσι», στον αγροτικό δρόμο «Πευκί προς Αλιφείρα» και στον δρόμο «Κουνουπόβρυση προς Μακρίσια», συνολικού προϋπολογισμού 29.760 ευρώ,
    Όπως αιτιολόγησε ο κ. Μπαλιούκος η προγραμματική σύμβαση προτείνεται, διότι ο Δήμος δεν διαθέτει το ανάλογο έμπειρο επιστημονικό προσωπικό για τη σύνταξη των μελετών όπως και την ωριμότητα αυτών για την ένταξη των έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο