Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2024 08:05

Airbnb: Έρχονται ριζικές ανατροπές – Τι αλλάζει, ποιους αφορά και πώς επηρεάζεται η αγορά ακινήτων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μεγάλες ανατροπές είναι προ των θυρών στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω ρύθμιση, με στόχο αφενός να ευθυγραμμιστούν στο βαθμό του εφικτού οι υποχρεώσεις όσων προσφέρουν ακίνητα μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με εκείνους που διαθέτουν ξενοδοχειακές μονάδες ή ενοικιαζόμενα δωμάτια και αφετέρου να φρενάρει η υπερπροσφορά προκειμένου να τονωθεί η αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.


Οι εν λόγω αλλαγές έρχονται σε μία περίοδο που παρατηρείται οξεία στεγαστική κρίση, με τα ακίνητα προς ενοικίαση να μειώνονται και τις τιμές να εκτοξεύονται, απόρροια και της ταχείας και πολλές φορές χωρίς θεμιτούς κανόνες εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.


Οι νέες ρυθμίσεις, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, φιλοδοξούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά ακινήτων, δίνοντας έμφαση στη στήριξη της μακροχρόνιας μίσθωσης και ενισχύοντας τα μέτρα ασφάλειας και ποιότητας για τα βραχυχρόνια καταλύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν προηγηθεί μέτρα ισότιμης φορολογικής μεταχείρισης διαχειριστών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης με άλλες μορφές ενοικίασης καταλυμάτων.


Στο πλαίσιο αυτό, εισάγονται αυστηρότεροι κανόνες για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς και σημαντικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση. Αυτές οι πρωτοβουλίες, αν και αναμένονται με ενδιαφέρον, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της αυξανόμενης πίεσης στη στεγαστική αγορά, με την ελπίδα ότι θα προσφέρουν μια βιώσιμη λύση στην κρίση που έχει πλήξει μεγάλο αριθμό νοικοκυριών.


Παρά τις ευρείες προσδοκίες, παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στη συνολική στεγαστική κρίση. Αν και τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες για να μετατρέψουν τα ακίνητά τους από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση είναι ενισχυμένα, υπολογίζεται ότι μόνο το 10% των ακινήτων θα μεταβούν στη μακροχρόνια αγορά, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Με δεδομένο ότι τα Airbnb στην Ελλάδα προσεγγίζουν τις 120.000, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 12.000 έως 15.000 ακίνητα που θα επιστρέψουν στην παραδοσιακή αγορά ενοικίασης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), αλλά και την εξειδίκευση αυτών από τα συναρμόδια υπουργεία, οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν σημαντικές αλλαγές, με κερδισμένους και χαμένους ιδιοκτήτες, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν.

Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν:

1. Περιορισμός των νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων: Από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα υπάρξει προσωρινό πάγωμα της έκδοσης νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, όπως το κέντρο της πόλης, το Παγκράτι και το Νέο Κόσμο, για τουλάχιστον έναν χρόνο, με δυνατότητα παράτασης.
2. Κίνητρα για τη μακροχρόνια μίσθωση: Ιδιοκτήτες που θα μετατρέψουν τα ακίνητά τους από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση θα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια. Το μέτρο αφορά αποκλειστικά ακίνητα φυσικών προσώπων και όχι επιχειρήσεων. Η εκτιμώμενη απώλεια εσόδων για το κράτος θα είναι περίπου 3 εκατ. ευρώ το 2025 και 13 εκατ. ευρώ ετησίως για τα έτη 2026-2028.
3. Αυστηρές προδιαγραφές για βραχυχρόνια μίσθωση: Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υπόκεινται σε αυστηρές ελάχιστες απαιτήσεις για τη λειτουργία τους, περιλαμβάνοντας τον καθορισμό κατώτατου ορίου εμβαδού, απαγόρευση της χρήσης υπόγειων χώρων, υποχρεωτική πυρασφάλεια και πιστοποιήσεις ασφαλείας από ειδικούς μηχανικούς. Οι προδιαγραφές περιλαμβάνουν επίσης την υποχρέωση για πιστοποίηση αστικής ευθύνης, εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας, πυροσβεστικών συστημάτων, ανιχνευτών καπνού και τακτική απολύμανση των καταλυμάτων πριν από κάθε νέα μίσθωση.
4. Αυστηρότερες απαιτήσεις για πολυκατοικίες: Στις πολυκατοικίες θα απαιτείται η πιστοποίηση του ανελκυστήρα για επαγγελματική χρήση, ενώ θα τεθούν και περιορισμοί στον αριθμό των διαθέσιμων καταλυμάτων που μπορούν να διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.


Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή πριν την έναρξη της θερινής περιόδου του 2025, καθορίζοντας νέα δεδομένα για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα και δημιουργώντας μια πιο ισορροπημένη και ασφαλή αγορά. Ενώ οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας των καταλυμάτων και στην ενίσχυση της μακροχρόνιας μίσθωσης, η τελική τους επίδραση στην στεγαστική κρίση θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τους και την ικανότητα της αγοράς να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2024 09:34

Σχετικά Άρθρα

  • Τα νέα μέτρα του Instagram ενάντια στο «sextortion»
    Τα νέα μέτρα του Instagram ενάντια στο «sextortion»

    Η δημοφιλής πλατφόρμα Instagram επιβάλει νέα μέτρα ώστε να προστατεύσει τους νεαρούς χρήστες από περιστατικά εκβίασης μέσω αποκαλυπτικών φωτογραφιών.

    Το Instagram της Meta εισάγει νέα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει τους νεαρούς χρήστες από το να πέσουν θύματα sextortion.

    Τι είναι το sextortion

    Το sextortion (ο εκβιασμός που περιλαμβάνει υλικό σεξουαλικής φύσης) είναι το πιο σοβαρό έγκλημα που στοχεύει κυρίως νεαρά αγόρια και έχει σημειώσει ανησυχητική αύξηση 300% τα τελευταία τρία χρόνια.

    Αυτή η ανησυχητική τάση περιλαμβάνει απατεώνες, οι οποίοι συχνά εμφανίζονται ως ελκυστικά κορίτσια, εξωθούν τα αγόρια να μοιραστούν αποκαλυπτικές φωτογραφίες και στη συνέχει απειλούν να τις δημοσιεύσουν.

    Το Instagram, μια δημοφιλής πλατφόρμα μεταξύ των νέων, αναλαμβάνει τώρα να καταπολεμήσει αυτό το ζήτημα.

    Τον Ιούλιο, η Meta, η μητρική εταιρεία του Instagram, ανέλαβε σημαντική δράση αφαιρώντας περίπου 70.000 λογαριασμούς που συνδέονταν με ένα νιγηριανό κύκλωμα εξαναγκασμού.

    Βασιζόμενο σε αυτό, το Instagram εισήγαγε νέες δικλείδες ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τις απόπειρες sextortion.

    Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

    • Προειδοποιητικά μηνύματα: Όταν οι νεαροί χρήστες λαμβάνουν αιτήματα σύνδεσης από ύποπτους λογαριασμούς, θα ειδοποιούνται εάν ο λογαριασμός προέρχεται από άλλη χώρα ή δεν έχει κοινούς ακολούθους.
    • Εύκολη αναφορά και αποκλεισμός: Τα πλήκτρα ενός πατήματος επιτρέπουν στους χρήστες να αναφέρουν και να αποκλείουν γρήγορα ύποπτους λογαριασμούς, καθώς και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες βοήθειας.
    • Θόλωση ευκρινών περιεχομένων: Οι φωτογραφίες που περιέχουν γυμνό και αποστέλλονται μέσω άμεσων μηνυμάτων σε χρήστες κάτω των 18 ετών θα θολώνουν αυτόματα.
    • Περιορισμένες λίστες ακολούθων: Ο περιορισμός του ποιος μπορεί να δει τους follower ενός χρήστη συμβάλλει στην αποτροπή των απατεώνων από τον εντοπισμό και την επικοινωνία με πιθανά θύματα.

    Οι αλλαγές αυτές, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τα Εθνικά Κέντρα για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC), αποτελούν σημαντικό βήμα προς για την ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και καμία πλατφόρμα δεν μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνη, η προληπτική προσέγγιση του Instagram το καθιστά ασφαλέστερο χώρο για τους νεαρούς χρήστες.

    Πηγή: In.gr
  • Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν
    Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

    Συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνοτροφικές μονάδες καθώς είναι σε έξαρση η ευλογιά των προβάτων, με 104 κρούσματα να έχουν ταυτοποιηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα, τα 81 κρούσματα εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία, ενώ έχουν θανατωθεί ήδη 17.500 ζώα.

    Δεκαήμερο κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και τους περιφερειάρχες και παραγωγικούς φορείς, αποφασίσθηκε χτες, Τρίτη, η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Τσιάρας: Σοβαρή επιδημιολογική απειλή

    Σε δήλωσή του ο Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι «η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα».

    Πρόσθεσε, δε, ότι με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων, το υπουργείο προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων «προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».

    Επίσης, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν και στο πρόσφατο παρελθόν, με την πανώλη.

    Πώς αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι

    Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν για την αντιμετώπιση τόσο της πανώλης μικρών μηρυκαστικών όσο και της ευλογιάς των προβάτων. Ετσι, το ύψος των αποζημιώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

    Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 250 ευρώ,
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 500 ευρώ

    Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 220 ευρώ
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 320 ευρώ
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων
    Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων

    Απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από σύσκεψη περιφερειαρχών και παραγωγικών φορέων με τον ΥπΑΑΤ

    Κώστας Τσιάρας: Τα μέτρα είναι αναγκαία για τον περιορισμό της ζωονόσου, όπως έγινε και με την πανώλη

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

    Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

    Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.

    Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

    Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στο Μαρόκο, μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα.

    Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα.

    Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους περιφερειάρχες -με τους οποίους είχα νωρίτερα σύσκεψη- για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης.

    Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν.

    Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Βία μεταξύ ανηλίκων: Στη φυλακή από τα 15 - Αυτά είναι τα μέτρα που πήραν στο Υπουργικό Συμβούλιο
    Βία μεταξύ ανηλίκων: Στη φυλακή από τα 15 - Αυτά είναι τα μέτρα που πήραν στο Υπουργικό Συμβούλιο

    Οι αιτίες που οδηγούν στην αύξηση των φαινομένων ενδοσχολικής βίας και την αύξηση των επεισοδίων μεταξύ ανηλίκων ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε πιο αυστηρές ποινές, τουλάχιστον ενός έτους για το αδίκημα της πλημμελούς γονικής εποπτείας. Πέραν της αυστηρότερης τιμωρίας για τους γονείς, θα υπάρξει σειρά αναμορφωτικών μέτρων για εφήβους 12-15 ετών που παραβατούν.

    Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να είναι αυτοτελές αδίκημα η οπλοκατοχή, δηλαδή για παράδειγμα να φέρει επάνω του ο ανήλικος μαχαίρι.

    Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας.

    Συγκεκριμένα, μετά από συστηματική μελέτη των στοιχείων της Ελληνικής Αστυνομίας ως προς τις τάσεις της εγκληματικότητας προτείνονται:

    • Υποχρεωτική αντικατάσταση περιοριστικού όρου με προσωρινή κράτηση σε περίπτωση εκ νέου διάπραξης αδικήματος ως προς συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις,
    • κατάργηση της πλήρους απαλλαγής του δράστη εφόσον ικανοποιήσει πλήρως το θύμα σε περίπτωση κλοπής ή διάρρηξης και απλή πρόβλεψη σχετικού ελαφρυντικού.
    • αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των γονέων που παραμελούν την εποπτεία των ανηλίκων παιδιών τους,
    • ακριβέστερη οριοθέτηση της έννοιας του μαχαιριού σε γενικής χρήσης και σε ειδικής,
    • θέση περιορισμών στην πώληση ή τη διάθεσή τους ειδικά για ανηλίκους,
    • λήψη μέτρων ασφαλείας για φύλαξη και μη παραχώρηση σε τρίτους,
    • διαφοροποίηση της ποινικής μεταχείρισης για μαχαίρια γενικής και ειδικής χρήσης,
    • αύξηση ελαχίστου ορίου ποινής για την οπλοκατοχή ιδίως πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών κ.λπ.
    • αύξηση ελαχίστων ορίων ποινής για την οπλοφορία.
    • η ποινή για την οπλοχρησία θα εκτίεται αθροιστικά και δεν εφαρμόζονται γι’ αυτήν οι περί συρροής διατάξεις.
    • αναβάθμιση σε κακούργημα της οπλοφορίας με πυροβόλα όπλα.
    • οι διακεκριμένες περιπτώσεις οπλοφορίας: η οπλοφορία με οιοδήποτε όπλο σε χώρους συγκέντρωσης λόγω επικινδυνότητας της πράξης και η επανειλημμένη τέλεση οπλοφορίας με οιοδήποτε όπλο λόγω επικινδυνότητας του δράστη.
    • η απαγόρευση λήψης άδειας σχετικής με όπλα σε όσους έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα ή εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για ορισμένες πράξεις.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Οδηγός ΑΑΔΕ για AirBnB: Τα 5 SOS και τι ισχύει αν διαχειρίζεται άλλος το ακίνητό σας
    Οδηγός ΑΑΔΕ για AirBnB: Τα 5 SOS και τι ισχύει αν διαχειρίζεται άλλος το ακίνητό σας

    Ποιον «βλέπει» η εφορία ως «ιαχειριστή ακινήτου» - Ο φόρος και εκπτώσεις ανάλογα με την περίπτωση

    Τι πρέπει να προσέξω αν έχω δώσει το ακίνητο μου σε τρίτο να το διαχειριστεί ως Airbnb; Ποιος είναι υπεύθυνος απέναντι στην εφορία; Με ποια κλίμακα θα φορολογηθώ και πότε το ακίνητο υπόκειται σε Φ.Π.Α.;
    Απαντήσεις αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα δίνει ο επικαιροποιημένος οδηγός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που παρέχει χρηστικές απαντήσεις για το θεσμικό πλαίσιο τι υποχρεώσεις και την φορολόγηση των ιδιοκτητών. Σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέρον είναι το τι πρέπει να προσέξουν ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν παραχωρήσει σε εταιρεία ή σε άλλον ιδιώτη την διαχείριση για την βραχυχρόνια μίσθωση.

    Ως διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου.
    Σύμφωνα με τον οδηγό της ΑΑΔΕ «Διαχειριστής ακινήτου» δύναται να είναι:

    • κύριος του ακινήτου ή

    • επικαρπωτής ή

    • υπεκμισθωτής ή

    • τρίτος.

    Ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής εφόσον αναθέτει σε τρίτο τη διαχείριση του ακινήτου του με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχει υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στην οποία θα καταχωρήσει τα στοιχεία του διαχειριστή του ακινήτου. Σε περίπτωση μη υποβολής αυτής, θεωρείται ο ίδιος διαχειριστής του ακινήτου.

    Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, όταν διαχειριστής του ακινήτου είναι ένας εκ των συνιδιοκτητών, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται στην υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

    Ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής, εφόσον εκμισθώνει ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης, εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση υποβολής της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

    Προσοχή: Ως «Διαχειριστής» τρίτος είναι αποκλειστικά οι κάτωθι περιπτώσεις:
    • α) ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς,
    • β) ο εκκαθαριστής κληρονομιάς,
    • γ) ο εκτελεστής διαθήκης,
    • δ) ο σύνδικος πτώχευσης,
    • ε) ο προσωρινός διαχειριστής,
    • στ) ο μεσεγγυούχος,
    • ζ) ο επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση.

    Οι πέντε υποχρεώσεις για όσους ξεκινούν βραχυχρόνιες μισθώσεις

    Πραγματοποιείτε ή πρόκειται να πραγματοποιήσετε βραχυχρόνιες μισθώσεις με ή χωρίς τη χρήση ψηφιακών πλατφορμών; Στην περίπτωση αυτή, έχετε τις ακόλουθες βασικές φορολογικές υποχρεώσεις.

    Ο Διαχειριστής Ακινήτου πρέπει να:

    1. εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

    2. καταχωρήσει το ακίνητο στην ειδική εφαρμογή Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ και, συγκεκριμένα, στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής". Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο. Με την εγγραφή του κάθε ακινήτου χορηγείται Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ).

    3. αναρτά υποχρεωτικά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής, εφόσον προβάλλεται μέσω αυτών.

    4. υποβάλει "Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής" για καθεμία βραχυχρόνια μίσθωση. Η προθεσμία της κάθε δήλωσης είναι μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο και υποβάλλεται μέσω της ανωτέρω εφαρμογής.

    Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση.

    5. οριστικοποιεί τα στοιχεία που έχει καταχωρήσει στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής" έως τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος.

    Φορολόγηση εισοδήματος από βραχυχρόνια μίσθωση

    Το εισόδημα που αποκτούν οι ιδιώτες από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι δύο ακινήτων αποτελεί εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον δεν παρέχονται υπηρεσίες, εκτός από την προμήθεια κλινοσκεπασμάτων.

    Το εισόδημα που αποκτούν οι ιδιώτες από βραχυχρόνιες μισθώσεις τριών ή περισσότερων ακινήτων θεωρείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με προοδευτική κλίμακα από 9% έως 44% μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών συντήρησης και βελτίωσής τους. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνει έναρξη εργασιών από τον ιδιοκτήτη.
    Το ενοίκιο από βραχυχρόνιες μισθώσεις από επιχειρηματίες με τρία ή περισσότερα μισθωμένα ακίνητα και νομικά πρόσωπα υπόκειται σε ΦΠΑ με συντελεστή 13%.

    Προσοχή: Για τον προσδιορισμό του αριθμού των ακινήτων που ένα φυσικό πρόσωπο εκμεταλλεύεται για βραχυχρόνια μίσθωση, δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν άλλα ακίνητα που το ίδιο πρόσωπο εκμεταλλεύεται αποκλειστικά εκτός πλαισίου βραχυχρόνιας μίσθωσης. Για παράδειγμα, σε περίπτωση φυσικού προσώπου το οποίο έχει στην κυριότητά του 4 ακίνητα, εκ των οποίων για τα δύο έχει συνάψει αστικές μισθώσεις ετήσιας διάρκειας και τα άλλα δύο τα έχει καταχωρίσει στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για να τα εκμεταλλευθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, μόνο τα δύο τελευταία εξ αυτών θεωρείται ότι διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση (Ε 2024/2024).

    Πηγή: Protothema.gr

  • Airbnb: Νέες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Tι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
    Airbnb: Νέες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Tι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

    Νέες προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας με στόχο αφενός μεν να διασφαλιστεί η ασφάλεια όσων ενοικιάζουν, αφετέρου να δημιουργηθούν κίνητρα για την μεταφορά ακινήτων στην μακροχρόνια μίσθωση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες (Δευτέρα 16/09) ευρεία δέσμη μέτρων, ενώ εξετάζονται οι προτάσεις των επαγγελματιών του χώρου, οι περισσότερες εκ των οποίων αναμένεται να υιοθετηθούν.

    Πλέον θα υπάρχει ειδικό τέλος ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου, αλλά και η απαγόρευση μισθώσεων στα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας που αντιμετωπίζουν έλλειμμα στην προσφορά κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση.

    Ειδικότερα, για ακίνητα μικρότερου μεγέθους, το ύψος του τέλους αυξάνεται και για τη χαμηλή περίοδο, από 0,5 σε 2 ευρώ ανά ημερήσια χρήση, ενώ σε

    Παράλληλα, στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης του μέτρου αυτού.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Τουρισμού εξετάζει ένα σχέδιο που αφορά στη θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας, με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας, και τελικά της ποιότητας της τουριστικής προσφοράς στη χώρα μας, όπως επεσήμανε η υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Ποιες επιπλέον προδιαγραφές εξετάζεται να εφαρμοστούν

    Πυλώνας των προδιαγραφών αυτών θα είναι οι εισηγήσεις τόσο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας όσο και του Συνδέσμου Βραχυχρόνιων Μισθώσεων. Συγκεκριμένα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει προτείνει τις εξής λειτουργικές προδιαγραφές για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

    • Το ακίνητο εκμισθώνεται ολόκληρο.
    • Επιτρέπεται η εκμίσθωση δωματίου μόνο στην κύρια κατοικία του εκμισθωτή, όπου ο ίδιος είναι παρών.
    • Εμβαδόν ακινήτου τουλάχιστον 12 τ.μ. για το δωμάτιο και 25 τ.μ. για το διαμέρισμα ή την κατοικία.
    • Το ακίνητο πρέπει να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό, και κλιματισμό ή θέρμανση.
    • Απαγόρευση υπόγειων και ημιυπόγειων χώρων.
    • Ανώτατος αριθμός δωματίων: 8 ανά ακίνητο, με ανώτατο αριθμό ατόμων ανάλογα με τους διαθέσιμους χώρους ύπνου (2 κλίνες ανά υπνοδωμάτιο).
    • Πιστοποίηση υγιεινής και πυρασφάλειας από μηχανικό.
    • Ασφάλιση αστικής ευθύνης.
    • Για τα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες, η πιστοποίηση ανελκυστήρα για επαγγελματική χρήση θα είναι απαραίτητη.

    Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων συμφωνεί στην υιοθέτηση ελάχιστων λειτουργικών προδιαγραφών και συνθηκών ασφαλείας, ενώ συμπληρώνει με τα εξής μέτρα:

    • Υποχρεωτική παρουσία πυροσβεστήρα.
    • Ενδείξεις σήμανσης για διαφυγή από το κατάλυμα.
    • Ύπαρξη φαρμακείου και κυτίου πρώτων βοηθειών, με ανανέωση κάθε έξι μήνες και έλεγχο πριν από κάθε check-in.
    • Υποχρεωτική υγειονομική απολύμανση του καταλύματος, με ανάρτηση της σχετικής πιστοποίησης.

    Επιπλέον, προτείνεται να εξεταστεί μια σειρά από προϋποθέσεις για τα καταλύματα, όπως:

    • Ανιχνευτές καπνού.
    • Υποχρεωτική ύπαρξη ΥΔΕ (ρελέ διαφυγής και δήλωση εγκατάστασης).
    • Μέθοδοι συσκότισης σε κάθε δωμάτιο με κρεβάτι.
    • Θέρμανση, ψύξη, κλιματισμός ενεργειακής κλάσης Α+ ή ανεμιστήρας οροφής.
    • Πληροφορίες για ιατρική βοήθεια (έντυπη ή ψηφιακή), καθώς και τηλέφωνα πρώτης ανάγκης σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή μέσα στα δωμάτια.
    • Αντιολισθητική επιφάνεια στην μπανιέρα ή το ντους.
    • Εξοπλισμός για την παρασκευή πρόχειρων γευμάτων, ανάλογα με τον αριθμό των κλινών.
    • Ψυγείο με κατάψυξη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μέτρα για την οικονομία: Αυξάνονται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού - Ποιο το όφελος
    Μέτρα για την οικονομία: Αυξάνονται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού - Ποιο το όφελος

    Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν με ένα δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Αυξήσεις στα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή που εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
    Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν με ένα δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και εντάσσονται στο πακέτο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

    Αναμόρφωση των επιδομάτων και αυξήσεις στα ποσά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος παιδιού και του επιδόματος στέγης. Δια βίου ορισμός των τριτέκνων για 200.000 οικογένειες. Και προκήρυξη τον Οκτώβριο 20.000 νέων θέσεων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

    «Σπίτι μου ΙΙ»: Νέες διευκολύνσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

    1.) Τα εισοδηματικά κριτήρια θα ελέγχονται κατά μέσο όρο στην 3ετία, ΔΕΝ θα αποκλείονται όσοι είχαν αυξημένο εισόδημα την περασμένη χρονιά

    2.) Μετά την προέγκριση δεν θα υπάρχει το όριο λίγων μηνών, ΑΛΛΑ θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων
    Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ.

    «Είναι σημαντικό γιατί εδώ έχουμε 5 μεγάλες αλλαγές. Το ηλικιακό ήταν πολύ μεγάλο θέμα και αίτημα. Το εισοδηματικό έχει αυξηθεί στο μονοπρόσωπο νοικοκυριό έχει πάει στα 20.000 ευρώ. Μετά αυξάνεται ανά παιδί. Είναι σημαντικό γιατί δεν παίρνεις το εισόδημα μόνο της άλλης χρονιάς, αλλά και το σύνολο από τα άλλα 3 χρόνια που είχε φορολογηθεί κάποιος. Κάναμε ειδική άσκηση με το υπ. Οικονομικών. Έχουμε πολύ υψηλό προϋπολογισμό, τα 2 δις που βρίσκονται από τους ευρ. πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλά και τα χρήματα από τις τράπεζες είναι μεγάλη «ένεση». Στα δύο αυτά προγράμματα το «Σπίτι μου» πάνω από 30.000 οικογένειες θα έχουν το σπίτι τους», είπε αρχικά.

    «Η δόση πολλές φορές μπορεί να είναι και μικρότερη από το ενοίκιο. Γιατί το επιτόκιο θα κινείται στο 2% και θα είναι μικρότερο από αυτό που θα ήταν πχ στο 4%. Και κυρίως στις περιπτώσεις 3τέκνων – πολυτέκνων θα καλυφθεί το 75% του επιτοκίου. Και δεύτερον η αγωνία για το συμβόλαιο επεκτείνεται», συμπλήρωσε η κ. Ζαχαράκη.

    Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

    Από 216€ -> 250€
    Και η προσαύξηση / παιδί: από 54€ -> 75€

    *αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια

    Επίδομα στέγασης

    Από 70€ -> 125€

    Και η προσαύξηση / εξαρτώμενο μέλος: από 35€ -> 75€

    *εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας

    «Έχουμε πρώτη φορά τόση αύξηση στο ελ. Εγγυημένο εισόδημα. Αυξάνουμε και την προσαύξηση του παιδιού. Είναι πολύ τεχνική δουλειά τα επιδόματα. Θέλουμε να έχουμε μια ενιαία αντιμετώπιση γιατί τα επιδόματα έχουν κατασκευαστεί ατάκτως. Πρέπει να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις, είμαστε πιο δίκαιοι και στοχευμένοι. Θα δούμε και κριτήρια που δεν έχουμε δει έως τώρα, πχ εισοδηματικά κριτήρια ή κινητή περιουσία. Θα τα δούμε αυτά, θα εξειδικευθούν. Πόσο άδικο είναι κάποιος να κρύβει τα εισοδήματα και να παίρνει διάφορα επιδόματα. Θα υπάρξει και το 50% που θα δοθεί ως έκτακτο βοήθημα», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.

    Επίδομα παιδιού

    Η 1η κλίμακα με χαμηλά εισοδήματα:

    Από 70€ -> 75€ (πρώτο και δεύτερο παιδί)

    Από 140€ -> 150€ (τρίτο παιδί)

    Η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα με υψηλότερα εισοδήματα ενοποιείται:

    45€ ανά παιδί
    και 90€ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο

    *εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων κινητής και ακίνητης περιουσίας

    Στήριξη οικογένειας

    -Κατάργηση φόρου 15% για ασφάλιση υγείας παιδιών έως την ενηλικίωσή τους

    -«Νταντάδες της Γειτονιάς»: επεκτείνεται πανελλαδικά

    -Δωρεάν έλεγχος της γονιμότητας για γυναίκες 30 -35 ετών

    Για το πρόγραμμα «Νταντάδες» η κ. Ζαχαράκη τόνισε:

    «Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο ενώ είχε ξεκινήσει για 400 οφειλόμενους, που μπορούσε να είναι και ο παππούς και η γιαγιά ως επιμελητές στο σπίτι, πλέον γίνεται πανελλαδικό, από αρχές του ’25, θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη του Φλεβάρη να το ξεκινήσουμε, σε όλους του δήμους της Ελλάδος. Αυτή την στιγμή ήταν δικαιούχοι 62 δήμοι. Από 400 έχει αυξηθεί στους 700 ο στόχος. Ο προυπολογισμός είναι 100 εκατ. ευρώ και το έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ και έχει πολυετή δέσμευση και έχει ατομικό 24.000 ευρώ», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.

    Έκτακτη ενίσχυση τα Χριστούγεννα

    Α.) 670.000 συνταξιούχοι

    Ποσό: 100€ – 150€ – 200€

    Προϋποθέσεις:

    -προσωπική διαφορά: άνω 10€

    -άθροισμα συντάξεων: έως 1.600€

    Β.) 767.000 οικογένειες με παιδιά

    Ποσό: μία επιπλέον μηνιαία δόση

    Προϋπόθεση: δικαιούχοι οικογενειακού επιδόματος (α21)

    Γ.) 255.000 ΑμεΑ (ΟΠΕΚΑ) & ανασφάλιστοι υπερήλικες

    Ποσό: 200€

    Δ.) 205.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

    Ποσό: αυξημένο κατά 50% το μηνιαίο επίδομα τους
    Πηγή: Protothema.gr
  • Airbnb: Νέες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Tι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
    Airbnb: Νέες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Tι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

    Νέες προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας με στόχο αφενός μεν να διασφαλιστεί η ασφάλεια όσων ενοικιάζουν, αφετέρου να δημιουργηθούν κίνητρα για την μεταφορά ακινήτων στην μακροχρόνια μίσθωση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα 16/09 ευρεία δέσμη μέτρων, ενώ εξετάζονται οι προτάσεις των επαγγελματιών του χώρου, οι περισσότερες εκ των οποίων αναμένεται να υιοθετηθούν.

    Πλέον θα υπάρχει ειδικό τέλος ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου, αλλά και η απαγόρευση μισθώσεων στα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας που αντιμετωπίζουν έλλειμμα στην προσφορά κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση.

    Ειδικότερα, για ακίνητα μικρότερου μεγέθους, το ύψος του τέλους αυξάνεται και για τη χαμηλή περίοδο, από 0,5 σε 2 ευρώ ανά ημερήσια χρήση, ενώ σε 8 ευρώ ανά ημερήσια χρήση αυξάνεται κατά τους μήνες από Απρίλιο έως και Οκτώβριο.

    Παράλληλα, στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης του μέτρου αυτού.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Τουρισμού εξετάζει ένα σχέδιο που αφορά στη θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας, με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας, και τελικά της ποιότητας της τουριστικής προσφοράς στη χώρα μας, όπως επεσήμανε η υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Ποιες επιπλέον προδιαγραφές εξετάζεται να εφαρμοστούν

    Πυλώνας των προδιαγραφών αυτών θα είναι οι εισηγήσεις τόσο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας όσο και του Συνδέσμου Βραχυχρόνιων Μισθώσεων. Συγκεκριμένα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει προτείνει τις εξής λειτουργικές προδιαγραφές για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

    • Το ακίνητο εκμισθώνεται ολόκληρο.
    • Επιτρέπεται η εκμίσθωση δωματίου μόνο στην κύρια κατοικία του εκμισθωτή, όπου ο ίδιος είναι παρών.
    • Εμβαδόν ακινήτου τουλάχιστον 12 τ.μ. για το δωμάτιο και 25 τ.μ. για το διαμέρισμα ή την κατοικία.
    • Το ακίνητο πρέπει να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό, και κλιματισμό ή θέρμανση.
    • Απαγόρευση υπόγειων και ημιυπόγειων χώρων.
    • Ανώτατος αριθμός δωματίων: 8 ανά ακίνητο, με ανώτατο αριθμό ατόμων ανάλογα με τους διαθέσιμους χώρους ύπνου (2 κλίνες ανά υπνοδωμάτιο).
    • Πιστοποίηση υγιεινής και πυρασφάλειας από μηχανικό.
    • Ασφάλιση αστικής ευθύνης.
    • Για τα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες, η πιστοποίηση ανελκυστήρα για επαγγελματική χρήση θα είναι απαραίτητη.

    Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων συμφωνεί στην υιοθέτηση ελάχιστων λειτουργικών προδιαγραφών και συνθηκών ασφαλείας, ενώ συμπληρώνει με τα εξής μέτρα:

    • Υποχρεωτική παρουσία πυροσβεστήρα.
    • Ενδείξεις σήμανσης για διαφυγή από το κατάλυμα.
    • Ύπαρξη φαρμακείου και κυτίου πρώτων βοηθειών, με ανανέωση κάθε έξι μήνες και έλεγχο πριν από κάθε check-in.
    • Υποχρεωτική υγειονομική απολύμανση του καταλύματος, με ανάρτηση της σχετικής πιστοποίησης.

    Επιπλέον, προτείνεται να εξεταστεί μια σειρά από προϋποθέσεις για τα καταλύματα, όπως:

    • Ανιχνευτές καπνού.
    • Υποχρεωτική ύπαρξη ΥΔΕ (ρελέ διαφυγής και δήλωση εγκατάστασης).
    • Μέθοδοι συσκότισης σε κάθε δωμάτιο με κρεβάτι.
    • Θέρμανση, ψύξη, κλιματισμός ενεργειακής κλάσης Α+ ή ανεμιστήρας οροφής.
    • Πληροφορίες για ιατρική βοήθεια (έντυπη ή ψηφιακή), καθώς και τηλέφωνα πρώτης ανάγκης σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή μέσα στα δωμάτια.
    • Αντιολισθητική επιφάνεια στην μπανιέρα ή το ντους.
    • Εξοπλισμός για την παρασκευή πρόχειρων γευμάτων, ανάλογα με τον αριθμό των κλινών.
    • Ψυγείο με κατάψυξη.
    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο