Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2024 22:30

Τα κέρδη από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πέρα από την αύξηση των καθαρών αποδοχών και το περιθώριο αυξήσεων, η περικοπή τους έχει δείξει ότι συνδέεται με άνοδο της απασχόλησης

Κέρδος τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους αναμένεται να έχει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών θα πέσουν στο ποσοστό 35,18%, έναντι του ποσοστού 36,18% που θα ισχύει την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι εργοδοτικές εισφορές από τα 223 ευρώ τον μήνα θα πέσουν στα 218 ευρώ

Για παράδειγμα, έστω εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1.000 ευρώ τον μήνα. Σήμερα, οι καθαρές αποδοχές του, αφαιρουμένων των εργατικών εισφορών, ανέρχονται σε 861 ευρώ. Με τον νέο χρόνο θα ανέλθουν σε 866 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθούν κατά 4 ευρώ τον μήνα ή 56 ευρώ ετησίως.

Όσον αφορά τις εργοδοτικές εισφορές, από τα 223 ευρώ/μήνα θα πέσουν στα 218 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2025. Δηλαδή, ο εργοδότης θα κερδίσει 5 ευρώ/μήνα ή 70 ευρώ ετησίως.

Επισημαίνεται ότι η μείωση θα προκύψει από το σκέλος των εισφορών υγείας, οι οποίες θα υποχωρήσουν στο 6,10%, με την εργοδοτική εισφορά ασθένειας που είναι σήμερα στο 4,55% να πέφτει στο 4,05% από το επόμενο έτος, και οι εισφορές ασθένειας των εργαζομένων, που είναι στο 2,55%, να μειώνονται στο 2,05%.

Η επίδραση στον κρατικό προϋπολογισμό

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχει σημαντική επίδραση στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα για τον ΕΦΚΑ. Ωστόσο, η προηγούμενη μείωση των 4,4 ποσοστιαίων μονάδων είχε θετική επίδραση στη μείωση της ανεργίας, η οποία μειώθηκε κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για το Ασφαλιστικό, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη (κύρια και επικουρική), καθώς εργοδότες και εργαζόμενοι καταβάλλουν το 26% του μισθού, έναντι 18,2% που ισχύει κατά μέσον όρο στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, που θα ισχύσει από τις αρχές του 2025 τόσο για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, φέρνει την Ελλάδα πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα, στις εκθέσεις τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα της χώρας μας οι διεθνείς οργανισμοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το υψηλό μη μισθολογικό κόστος συνιστά ένα ισχυρό αντικίνητρο για επενδύσεις, ενώ παράλληλα ψαλιδίζει το εισόδημα των εργαζομένων.

Έτσι, με δεδομένη και την περαιτέρω μείωση κατά μισή μονάδα το 2027, η συνολική επιβάρυνση εργοδοτών και εργαζομένων θα έχει μειωθεί κατά 5,9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, με αποτέλεσμα η χώρα μας να προσεγγίζει τον μέσο όρο των κρατών του ΟΟΣΑ και να πλησιάζει αυτόν των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη φορολογική σφήνα (tax wedge) της ασφάλισης στην εργασία, στο 34,5%.

Πηγή: Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ» - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2024 19:30

Σχετικά Άρθρα

  • Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά για τους μη μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση
    Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά για τους μη μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση

    Την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών με παράλληλη μισθωτή εργασία για το έτος 2023 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ, με τα σχετικά ειδοποιητήρια να βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

    Στην εν λόγω εκκαθάριση εντάσσονται οι Mη Mισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2023.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης το συνολικό πλήθος ασφαλισμένων ανέρχεται σε 323.674. Από αυτούς προκύπτει:

    1722426100469-819159494-1.jpg

    Σημειώνεται ότι για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

    • Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 30/08/2024.

    Τέλος, για τους ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση, έχει τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» στην περίπτωση που επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό αντί να κρατηθεί στο λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

    Πηγή: Cnn.gr
  • e-ΕΦΚΑ: Πώς διαμορφώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών το 2024
    e-ΕΦΚΑ: Πώς διαμορφώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών το 2024

    Η επιπλέον επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές για το 2024

    Αυξημένες θα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές στα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου 2024, που θα πάρουν οι αγρότες στα χέρια τους, οι οποίες ανέρχονται από 141,8 έως τα 384,56 ευρώ το μήνα, για την πρώτη και την έκτη κατηγορία, αντίστοιχα.

    Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές εισφορές και των αγροτών αναπροσαρμόζονται για το τρέχον έτος με βάση τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους, δηλαδή κατά 3,46%. Έτσι, η επιπλέον επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται ετησίως από 56,88 ευρώ για όσους έχουν επιλέξει την πρώτη κατηγορία και φτάνει τα 154,32 ευρώ για εκείνους που θα επιλέξουν την υψηλότερη, δηλαδή την έκτη κατηγορία.

    Οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2024 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν.

    Η επιπλέον επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται ετησίως από 56,88 ευρώ για όσους έχουν επιλέξει την πρώτη κατηγορία και φτάνει τα 154,32 ευρώ για εκείνους που θα επιλέξουν την υψηλότερη, δηλαδή την έκτη κατηγορία

    Ειδικότερα οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται για το 2024 ως εξής:

    Οι ασφαλιστικές εισφορές ανά κατηγορία

    Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη το 3,46% του πληθωρισμού η ασφαλιστική εισφορά για την πρώτη κατηγορία, την οποία επιλέγουν σχεδόν 9 στους 10 αγρότες, φτάνει τα 141,8 ευρώ το μήνα από 137,06 ευρώ/μήνα.

    Αντίστοιχα, οι εισφορές και για τις υπόλοιπες πέντε κατηγορίες θα διαμορφωθούν στα 170,15 ευρώ/μήνα από 164,47 ευρώ/μήνα για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, στα 204,18 ευρώ/μήνα από 197,37 ευρώ/μήνα για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 245,02 ευρώ από 236,84 ευρώ για την τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 294,94 ευρώ από 285,09 ευρώ για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία και στα 384,19 ευρώ από 371,7 ευρώ για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία.

    Η προθεσμία

    Οι αγρότες έχουν περιθώριο έως τις 31/1/2024 να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν, ώστε να καταβάλλουν την επόμενη χρονιά τις αυξημένες εισφορές που θα προκύψουν.

    Να σημειωθεί ότι η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το 2024. Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους, ενώ η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.

    Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

    Πηγή: In.gr
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Προσαύξηση 3,46% στις ασφαλιστικές εισφορές λόγω πληθωρισμού
    Ελεύθεροι επαγγελματίες: Προσαύξηση 3,46% στις ασφαλιστικές εισφορές λόγω πληθωρισμού

    «Έπεσαν» οι υπογραφές στην απόφαση για τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, σύμφωνα με την οποία το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών προσαυξάνεται κατά 3,46% για το τρέχον έτος και διαμορφώνεται στο ποσό των 7.373,88 ευρώ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο 4670/2020, οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών αναπροσαρμόζονται για το τρέχον έτος με βάση τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

    Οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2024 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις και οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν.

    Ειδικότερα οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:

    A. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους

    Β. Για τους αγρότες

    Γ. Για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή

    Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε:

    «Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι εισφορές των ασφαλιστικών κλάσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων προσαυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή κατά 3.46%.

    Στόχος της ανωτέρω διάταξης είναι πρωτίστως η διασφάλιση του ύψους των συντάξεων των μη μισθωτών. Ενδεχόμενη αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον.

    Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων λοιπόν θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Διαφορετικά το ασφαλιστικό σύστημα θα έμπαινε και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων ελλειμμάτων με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητά του.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος
    Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα πληρώσουν οι αγρότες με το νέο έτος

    Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024

    Νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον e – ΕΦΚΑ φέρνει το 2024 για τους αγρότες, οι οποίοι θα λάβουν τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου επιβαρυμένα κατά 3,9%, όσο και ο πληθωρισμός του 2023.

    Η επιπλέον επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται ετησίως από 64,08 ευρώ για όσους έχουν επιλέξει την πρώτη κατηγορία έως 173,38 ευρώ για εκείνους που θα επιλέξουν την υψηλότερη, δηλαδή την έκτη κατηγορία.

    Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη το 3,9% του πληθωρισμού η ασφαλιστική εισφορά για την πρώτη κατηγορία, την οποία επιλέγουν σχεδόν 9 στους 10 αγρότες, θα φτάσει από τα 137,06 ευρώ το μήνα σε 142,4 ευρώ/μήνα. Αντίστοιχα, οι εισφορές και για τις υπόλοιπες πέντε κατηγορίες θα διαμορφωθούν με τη νέα χρονιά στα 170,88 ευρώ/μήνα από 164,47 ευρώ/μήνα για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, στα 205,06 ευρώ/μήνα από 197,37 ευρώ/μήνα για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 246,07 ευρώ από 236,84 ευρώ για την τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 296,2 ευρώ από 285,09 ευρώ για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία και στα 386,19 ευρώ από 371,7 ευρώ για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία.\

    Η επιπλέον επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται ετησίως από 64,08 ευρώ για όσους έχουν επιλέξει την πρώτη κατηγορία έως 173,38 ευρώ για εκείνους που θα επιλέξουν την υψηλότερη, δηλαδή την έκτη κατηγορία

    Η σχετική απόφαση που θα επισφραγίσει την αύξηση αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ οι αγρότες έχουν περιθώριο έως τις 31/1/2024 να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν, ώστε να καταβάλλουν την επόμενη χρονιά τις αυξημένες εισφορές που θα προκύψουν.

    Να σημειωθεί ότι η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το 2024. Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους, ενώ η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.

    Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

    Τι απαιτείται

    Για τη χρήση της υπηρεσίας από τους ασφαλισμένους απαιτείται η ταυτοποίηση τους με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

    Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

    • Ανακαλούνται τα ταυτοτικά στοιχεία
    • Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης
    • Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας
    • Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης
    • Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης
    • Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής.
    Συνταξιοδότηση με οφειλές

    Από τις αρχές του 2024 ενεργοποιείται η ρύθμιση για την καταβολή σύνταξης με χρέη. Ειδικότερα, με τη νέα ρύθμιση όσοι αγρότες έχουν οφειλές από 6.000 έως 10.000 θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση άρσης του τραπεζικού τους απορρήτου, προκειμένου να ρυθμιστεί η οφειλή τους και να ξεκινήσει η καταβολή της σύνταξής τους.

    Οι οφειλέτες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να είναι 62 ετών, να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης, σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους μετά τα 67. Το ανώτατο όριο οφειλών για τη συνταξιοδότηση διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ) για τους αγρότες, με βασική προϋπόθεση να μην έχουν περισσότερα από 6.000 ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Τσίπρας: Εκτός προγραμματικού πλαισίου ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση Κατρούγκαλου
    Τσίπρας: Εκτός προγραμματικού πλαισίου ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση Κατρούγκαλου

    Εκτός προγραμματικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη δήλωση Κατρούγκαλου περί ασφαλιστικών εισφορών.

    Η χθεσινή δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, περί ασφαλιστικών εισφορών, χαρακτηρίζεται από τον Αλέξη Τσίπρα ως εκτός προγραμματικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αυτό είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε, απόσπασμα από την οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα σε λίγη ώρα.

    Στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι το πρόγραμμα του κόμματος προστατεύει την περιουσία και το εισόδημα της μεσαίας τάξης με ελαφρύνσεις.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • e-ΕΦΚΑ: Ποιοι δικαιούνται επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο 2019-2020
    e-ΕΦΚΑ: Ποιοι δικαιούνται επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο 2019-2020

    Επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο 2019 και 2020, προβλέπονται σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο του e – ΕΦΚΑ, για ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων.

    Ειδικότερα, τη Δευτέρα 10 Απριλίου ξεκίνησε η λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής/διαδικτυακής υπηρεσίας διαθέσιμης αποκλειστικά στους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, μέσω της ιστοσελίδας του e – ΕΦΚΑ (κλικ εδώ).

    Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Πιο αναλυτικά, με την 65/2021 εγκύκλιο του e - ΕΦΚΑ παρασχέθηκαν λεπτομερείς οδηγίες για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου ασφάλισης στον e - ΕΦΚΑ, για τα έτη 2019 και 2020, των:

    α) Εμμίσθων Δικηγόρων,

    β) Μισθωτών Μηχανικών & Υγειονομικών και

    γ) Μηχανικών & Υγειονομικών υπαγόμενων στις διατάξεις της παρ.9, του άρθρου 39, του ν.4387/2016, απασχοληθέντων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού δικαίου - Ι.Δ.Α.Χ., Ι.Δ.Ο.Χ. με υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. Κοινών Επιχειρήσεων.

    Παράλληλα, η ηλεκτρονική υπηρεσία με τίτλο: «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Τροποποίησης της Ασφάλισης για Έμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς» είναι διαθέσιμη στους εργοδότες για την τροποποίηση της δηλωθείσας, μέσω Α.Π.Δ., ασφάλισης των εν λόγω προσώπων, ετών 2019 και 2020, ώστε να προσαρμοσθεί στις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Στην «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών Εμμίσθων Δικηγόρων, Μισθωτών Μηχανικών και Υγειονομικών» οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών περιόδου 2019 – 2020, εφόσον, έχει προηγηθεί τροποποίηση της ασφάλισής τους - από τους εργοδότες τους - μέσω της προαναφερθείσας «Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Τροποποίησης της Ασφάλισης», για την ίδια περίοδο.

    Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής αιτήματος επιστροφής είναι φιλική στον χρήστη, δεν απαιτεί την υποβολή δικαιολογητικών, αφού αυτά αναζητούνται αυτεπάγγελτα μέσω διαλειτουργικότητας (π.χ. αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας) χρησιμοποιώντας δε αυτοματοποιημένους μηχανογραφικούς κανόνες ολοκληρώνει άμεσα την παραλαβή του ηλεκτρονικού αιτήματος, προκειμένου να ακολουθήσουν:

    • Η μηχανογραφική επεξεργασία του, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τον προβλεπόμενο από την νομοθεσία υποχρεωτικό συμψηφισμό του επιστρεφόμενου ποσού με τυχόν βεβαιωμένη στο Κ.Ε.Α.Ο. οφειλή του δικαιούχου προς τον e - Ε.Φ.Κ.Α.
    • Η πίστωση του τελικού προς επιστροφή ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, τον IBAN του οποίου δήλωσε στην ηλεκτρονική αίτησή του.
    • Η ενημέρωση του δικαιούχου με ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που υποχρεωτικά δηλώνεται κατά την υποβολή της αίτησης.

    Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο επισημαίνεται πως η χρήση της νέας υπηρεσίας γίνεται με την καταχώριση σε αυτήν των κωδικών taxisnet του δικαιούχου και η επεξεργασία των ηλεκτρονικών αιτήσεων των δικαιούχων διενεργείται περιοδικά (σε μηνιαία βάση) όπως και η πίστωση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

    Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι, που δεν είναι φορολογικά ενήμεροι, δεν μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και πως η ηλεκτρονική υπηρεσία δεν υποστηρίζει αιτήματα επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία συσχετίζονται με τροποποιήσεις ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκαν από τις κατά τόπο αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις του e - Ε.Φ.Κ.Α. στο πλαίσιο των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων τους.

    Τέλος, με το ίδιο Γενικό Έγγραφο γνωστοποιείται η παράταση λειτουργίας της «Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Τροποποίησης της Ασφάλισης για Έμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς» μέχρι 31.12.2023.

    Πηγή: Cnn.gr

  • e-ΕΦΚΑ: Ποιοι δικαιούνται επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο 2019-2020
    e-ΕΦΚΑ: Ποιοι δικαιούνται επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο 2019-2020

    Επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο 2019 και 2020, προβλέπονται σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο του e – ΕΦΚΑ, για ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων.

    Ειδικότερα, τη Δευτέρα 10 Απριλίου ξεκίνησε η λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής/διαδικτυακής υπηρεσίας διαθέσιμης αποκλειστικά στους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, μέσω της ιστοσελίδας του e – ΕΦΚΑ (κλικ εδώ).

    Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Πιο αναλυτικά, με την 65/2021 εγκύκλιο του e - ΕΦΚΑ παρασχέθηκαν λεπτομερείς οδηγίες για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου ασφάλισης στον e - ΕΦΚΑ, για τα έτη 2019 και 2020, των:

    α) Εμμίσθων Δικηγόρων,

    β) Μισθωτών Μηχανικών & Υγειονομικών και

    γ) Μηχανικών & Υγειονομικών υπαγόμενων στις διατάξεις της παρ.9, του άρθρου 39, του ν.4387/2016, απασχοληθέντων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού δικαίου - Ι.Δ.Α.Χ., Ι.Δ.Ο.Χ. με υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. Κοινών Επιχειρήσεων.

    Παράλληλα, η ηλεκτρονική υπηρεσία με τίτλο: «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Τροποποίησης της Ασφάλισης για Έμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς» είναι διαθέσιμη στους εργοδότες για την τροποποίηση της δηλωθείσας, μέσω Α.Π.Δ., ασφάλισης των εν λόγω προσώπων, ετών 2019 και 2020, ώστε να προσαρμοσθεί στις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Στην «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών Εμμίσθων Δικηγόρων, Μισθωτών Μηχανικών και Υγειονομικών» οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών περιόδου 2019 – 2020, εφόσον, έχει προηγηθεί τροποποίηση της ασφάλισής τους - από τους εργοδότες τους - μέσω της προαναφερθείσας «Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Τροποποίησης της Ασφάλισης», για την ίδια περίοδο.

    Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής αιτήματος επιστροφής είναι φιλική στον χρήστη, δεν απαιτεί την υποβολή δικαιολογητικών, αφού αυτά αναζητούνται αυτεπάγγελτα μέσω διαλειτουργικότητας (π.χ. αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας) χρησιμοποιώντας δε αυτοματοποιημένους μηχανογραφικούς κανόνες ολοκληρώνει άμεσα την παραλαβή του ηλεκτρονικού αιτήματος, προκειμένου να ακολουθήσουν:

    • Η μηχανογραφική επεξεργασία του, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τον προβλεπόμενο από την νομοθεσία υποχρεωτικό συμψηφισμό του επιστρεφόμενου ποσού με τυχόν βεβαιωμένη στο Κ.Ε.Α.Ο. οφειλή του δικαιούχου προς τον e - Ε.Φ.Κ.Α.
    • Η πίστωση του τελικού προς επιστροφή ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, τον IBAN του οποίου δήλωσε στην ηλεκτρονική αίτησή του.
    • Η ενημέρωση του δικαιούχου με ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που υποχρεωτικά δηλώνεται κατά την υποβολή της αίτησης.

    Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο επισημαίνεται πως η χρήση της νέας υπηρεσίας γίνεται με την καταχώριση σε αυτήν των κωδικών taxisnet του δικαιούχου και η επεξεργασία των ηλεκτρονικών αιτήσεων των δικαιούχων διενεργείται περιοδικά (σε μηνιαία βάση) όπως και η πίστωση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

    Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι, που δεν είναι φορολογικά ενήμεροι, δεν μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και πως η ηλεκτρονική υπηρεσία δεν υποστηρίζει αιτήματα επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία συσχετίζονται με τροποποιήσεις ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκαν από τις κατά τόπο αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις του e - Ε.Φ.Κ.Α. στο πλαίσιο των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων τους.

    Τέλος, με το ίδιο Γενικό Έγγραφο γνωστοποιείται η παράταση λειτουργίας της «Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Τροποποίησης της Ασφάλισης για Έμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς» μέχρι 31.12.2023.

    Πηγή: Cnn.gr
  • e-ΕΦΚΑ: Ποιοι θα δουν επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο 2019-2020
    e-ΕΦΚΑ: Ποιοι θα δουν επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο 2019-2020

    Επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο 2019 και 2020, προβλέπονται σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο του e – ΕΦΚΑ, για ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων.

    Ειδικότερα, τη Δευτέρα 10 Απριλίου ξεκίνησε η λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής/διαδικτυακής υπηρεσίας διαθέσιμης αποκλειστικά στους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, μέσω της ιστοσελίδας του e – ΕΦΚΑ (κλικ εδώ).

    Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Πιο αναλυτικά, με την 65/2021 εγκύκλιο του e - ΕΦΚΑ παρασχέθηκαν λεπτομερείς οδηγίες για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου ασφάλισης στον e - ΕΦΚΑ, για τα έτη 2019 και 2020, των:

    α) Εμμίσθων Δικηγόρων,

    β) Μισθωτών Μηχανικών & Υγειονομικών και

    γ) Μηχανικών & Υγειονομικών υπαγόμενων στις διατάξεις της παρ.9, του άρθρου 39, του ν.4387/2016, απασχοληθέντων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού δικαίου - Ι.Δ.Α.Χ., Ι.Δ.Ο.Χ. με υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. Κοινών Επιχειρήσεων.

    Παράλληλα, η ηλεκτρονική υπηρεσία με τίτλο: «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Τροποποίησης της Ασφάλισης για Έμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς» είναι διαθέσιμη στους εργοδότες για την τροποποίηση της δηλωθείσας, μέσω Α.Π.Δ., ασφάλισης των εν λόγω προσώπων, ετών 2019 και 2020, ώστε να προσαρμοσθεί στις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Στην «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών Εμμίσθων Δικηγόρων, Μισθωτών Μηχανικών και Υγειονομικών» οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών περιόδου 2019 – 2020, εφόσον, έχει προηγηθεί τροποποίηση της ασφάλισής τους - από τους εργοδότες τους - μέσω της προαναφερθείσας «Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Τροποποίησης της Ασφάλισης», για την ίδια περίοδο.

    Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής αιτήματος επιστροφής είναι φιλική στον χρήστη, δεν απαιτεί την υποβολή δικαιολογητικών, αφού αυτά αναζητούνται αυτεπάγγελτα μέσω διαλειτουργικότητας (π.χ. αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας) χρησιμοποιώντας δε αυτοματοποιημένους μηχανογραφικούς κανόνες ολοκληρώνει άμεσα την παραλαβή του ηλεκτρονικού αιτήματος, προκειμένου να ακολουθήσουν:

    • Η μηχανογραφική επεξεργασία του, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τον προβλεπόμενο από την νομοθεσία υποχρεωτικό συμψηφισμό του επιστρεφόμενου ποσού με τυχόν βεβαιωμένη στο Κ.Ε.Α.Ο. οφειλή του δικαιούχου προς τον e - Ε.Φ.Κ.Α.
    • Η πίστωση του τελικού προς επιστροφή ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, τον IBAN του οποίου δήλωσε στην ηλεκτρονική αίτησή του.
    • Η ενημέρωση του δικαιούχου με ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που υποχρεωτικά δηλώνεται κατά την υποβολή της αίτησης.

    Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο επισημαίνεται πως η χρήση της νέας υπηρεσίας γίνεται με την καταχώριση σε αυτήν των κωδικών taxisnet του δικαιούχου και η επεξεργασία των ηλεκτρονικών αιτήσεων των δικαιούχων διενεργείται περιοδικά (σε μηνιαία βάση) όπως και η πίστωση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

    Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι, που δεν είναι φορολογικά ενήμεροι, δεν μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και πως η ηλεκτρονική υπηρεσία δεν υποστηρίζει αιτήματα επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία συσχετίζονται με τροποποιήσεις ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκαν από τις κατά τόπο αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις του e - Ε.Φ.Κ.Α. στο πλαίσιο των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων τους.

    Τέλος, με το ίδιο Γενικό Έγγραφο γνωστοποιείται η παράταση λειτουργίας της «Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Τροποποίησης της Ασφάλισης για Έμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς» μέχρι 31.12.2023.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο