Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 09:53

Αλλάζουν όλα για κληρονομιές και διαθήκες - Τι πρέπει να ξέρετε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η ανάγκη της προσαρμογής του κληρονομικού δικαίου είναι – κατά κοινή ομολογία – συνδεδεμένη με άλλες αλλαγές όπως η έννοια της οικογένειας

Στην τελική ευθεία έχουν μπει με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης οι αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο.

Οι διατάξεις του κληρονομικού δικαίου, όπως αναφέρουν Τα Νέα, 80 χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή τους, αλλάζουν ώστε και αυτός ο τομέας του δικαίου να συμβαδίζει με τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Η ανάγκη παροχής μεγαλύτερης προστασίας σε ορισμένα πρόσωπα που δεν συνδέονται με συγγενική σχέση με τον κληρονομούμενο, η προσαρμογή των διατάξεων που ρυθμίζουν την κληρονομική διαδοχή λόγω και των μεταβολών που υφίσταται ο θεσμός της οικογένειας, η διεύρυνση της ελευθερίας της διάθεσης της περιουσίας, η αναμόρφωση του δικαίου της νόμιμης μοίρας, αλλά και των διαθηκών, όπως και οι υπό προϋποθέσεις κληρονομικές συμβάσεις είναι ορισμένες από τις πρώτες κατευθύνσεις που θα κινηθεί και θα εξετάσει η ομάδα εργασίας που συνέστησε το υπουργείο Δικαιοσύνης αποτελούμενη από υψηλού κύρους νομικούς και εκπροσώπους θεσμικών φορέων.

Ωστόσο, τίποτα ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» και στο τραπέζι της ομάδας εργασίας θα μπουν όλα τα δεδομένα που αφορούν τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, θα εξεταστεί αν μπορούν να ενσωματωθούν βέλτιστες πρακτικές και διατάξεις που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό η αναμόρφωση ενός τόσο σημαντικού κλάδου του δικαίου να διευκολύνει όσους θέλουν να διαθέσουν και να ρυθμίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σύνθετα ζητήματα

«Ολα τα βήματα θα πρέπει να γίνουν με προσεκτικό τρόπο, λόγω της βαρύνουσας σημασίας του κληρονομικού δικαίου λαμβάνοντας υπόψη ότι έπειτα από τόσα χρόνια ξεκινά η αναμόρφωση δεκάδων διατάξεων, πολλές από τις οποίες είναι συνδεδεμένες και με άλλα κεφάλαια του αστικού δικαίου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» πηγή από τον χώρο της Δικαιοσύνης αναγνωρίζοντας τα σύνθετα ζητήματα που αναφύονται στον δρόμο μέχρι την τελική διαμόρφωση των διατάξεων για τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων.

Η ανάγκη της προσαρμογής του κληρονομικού δικαίου είναι – κατά κοινή ομολογία – συνδεδεμένη με άλλες αλλαγές όπως η έννοια της οικογένειας, αλλά και τις αλλαγές στα τεχνολογικά μέσα γραφής για τον τύπο που θα περιβληθεί η τελευταία βούληση του διαθέτη, όπως π.χ. είναι η «ψηφιακή» διαθήκη.

Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει πάντως και το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλέγμα των επερχόμενων αλλαγών, που έχουν έντονο αντίκτυπο στην κοινωνία, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στην απόφαση για συγκρότηση της ομάδας εργασίας δεν έχει τεθεί – όπως σε άλλες περιπτώσεις νομοθετικών αλλαγών – συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία εντός της οποίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής.

Το μεγάλο «στοίχημα», όπως επισημαίνεται σε όλους τους τόνους, είναι το αποτέλεσμα της νομοθετικής αλλαγής αφενός να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και αφετέρου να αποδειχθεί ένα στέρεο νομοθέτημα που θα μπορέσει να αντέξει στον χρόνο, χωρίς παράλληλα να δημιουργεί νέες ενδοοικογενειακές έριδες που θα φτάνουν προς επίλυση και πάλι στα δικαστήρια.

Κληρονομικές συμβάσεις

Υπό αυτό το πρίσμα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η υπό προϋποθέσεις επιτρεπόμενες κληρονομικές συμβάσεις, δηλαδή εκείνων των συμφωνιών μεταξύ του κληρονομούμενου και ενός ή περισσότερων προσώπων, όπου καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις διανομής της περιουσίας μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου.

Επίσης, μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν είναι και οι ψηφιακές διαθήκες που θα καταρτίζονται από συμβολαιογράφους, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί κατ’ ανάγκη σε κατάργηση των ιδιόγραφων διαθηκών, η αναγνώριση του δικαιώματος κληρονομιάς σε συντρόφους ζωής, χωρίς να έχει μεσολαβήσει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και ο περιορισμός του δικαιώματος κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 09:58

Σχετικά Άρθρα

  • Οι 6 μεγάλες αλλαγές σε διαθήκες και κληρονομιές - Τι φέρνει νέα ρύθμιση
    Οι 6 μεγάλες αλλαγές σε διαθήκες και κληρονομιές - Τι φέρνει νέα ρύθμιση

    Αναλυτικά οι έξι αλλαγές στις διαθήκες - Πέρασαν περίπου 80 χρόνια από τότε που θεσπίστηκαν οι ισχύουσες ρυθμίσεις

    Ριζικές αλλαγές έρχονται στις διαθήκες και στις κληρονομιές έπειτα από 80 χρόνια, με την κυριότερη εξ αυτών να βάλει τέλος στα... χειρόγραφα.

    Οι αλλαγές για τις οποίες έχει ενημερωθεί και συναινέσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αφορούν όλα όσα γνωρίζουμε για τον τρόπο που κληρονομεί μια περιουσία ο κάθε πολίτης, για τις διαθήκες και οτιδήποτε σχετίζεται με τον τρόπο που επιλέγει ο καθένας να αφήσει την περιουσία του.

    Οι αλλαγές με μια ματιά

    • Αναγνωρίζεται για πρώτη φορά κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής, ενώ περιορίζεται δραστικά σε τυπικές συζυγικές σχέσεις.
    • Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς.
    • Αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι κληρονομικές συμβάσεις.
    • Αλλάζει το καθεστώς στη διάθεση άυλων περιουσιακών στοιχείων.
    • Περιορίζεται χρονικά το κληρονομικό δικαίωμα για όσους για χρόνια δεν ενδιαφέρονται για μια περιουσία.
    • Καθιερώνεται η ψηφιακή διαθήκη και καταργείται η ιδιόχειρη.

    Οι έξι βασικές αλλαγές σε διαθήκες και κληρονομιές

    1. Αναγνωρίζεται για πρώτη φορά δικαίωμα κληρονομιάς σε άτομα που δεν έχουν συζυγική σχέση με τον/τη νεκρό/ή, αλλά είναι σύντροφοι ζωής, έχουν δηλαδή ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί ή στην περίπτωση που δεν τους έχει μεταβιβαστεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο με διαθήκη. Μέχρι τώρα δικαίωμα να κληρονομεί έχει μόνο ο/η νόμιμος/η σύζυγος, έστω κι αν η συζυγική σχέση είναι τυπική ή βρίσκονται σε χρόνια διάσταση, περιπλέκοντας και στερώντας εκείνους που έχουν πραγματικές σχέσεις να έχουν τη δυνατότητα να κληρονομήσουν περιουσιακά στοιχεία.

    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πολλές φορές σε κληρονομιές συζύγων, που η συζυγική σχέση ήταν ανύπαρκτη και τυπική, άλλοι συγκληρονόμοι αναγκάζονται να τρέχουν στα δικαστήρια σε μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες.

    Με την επικείμενη ρύθμιση ο καθένας θα μπορεί να αφήσει την περιουσία του σε κάποιον που έζησε μαζί του για χρόνια ή δεν έχει άμεση συγγενική σχέση, χωρίς βέβαια να εκμηδενίζονται κληρονομικά δικαιώματα παιδιών και συζύγων (αυτό που λέγεται νόμιμη μοίρα).

    2. Περιορίζεται δραστικά το κληρονομικό δικαίωμα των γονέων και μάλιστα καταργείται στις περιπτώσεις που κληρονομούν οι γονείς εκείνου που φεύγει από τη ζωή, όταν είναι σε μεγάλη ηλικία, δηλαδή 80 και πλέον χρόνων.

    Μέχρι σήμερα κληρονομικό δικαίωμα έχουν τα παιδιά, εφόσον υπάρχουν, η σύζυγος και αν δεν υπάρχουν παιδιά οι γονείς εκείνου που φεύγει από τη ζωή, σε ποσοστά που διαφέρουν κατά περίπτωση. Στο εξής οι υπερήλικοι γονείς δεν θα κληρονομούν καθόλου, όπως δεν θα κληρονομούν σε ποσοστά που ισχύουν σήμερα οι σύζυγοι, που, αν είναι τυπική η συζυγική σχέση, το κληρονομικό τους δικαίωμα θα περιορίζεται δραστικά. Παράλληλα, γίνεται επεξεργασία και για προβλέψεις ειδικών κληρονομικών ρυθμίσεων για επιχειρήσεις και ειδικά δικαιώματα (πνευματικά) τα οποία μπορεί κάποιος να αφήνει ως κληρονομιά, όχι σε όλα του τα παιδιά, αλλά σε εκείνα που θα κρίνει κατάλληλα για τη διαχείρισή τους.

    3. Επιτρέπεται με τις νέες ρυθμίσεις για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα η σύναψη κληρονομικών συμβάσεων, κάτι που τώρα απαγορεύεται ρητά, και ακόμη κι αν γίνει, δεν έχει καμιά νομική ισχύ. Οι κληρονομικές συμβάσεις, που ισχύουν σε πολλές χώρες του κόσμου (συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης), δίνουν δυνατότητες ελεύθερης διάθεσης της περιουσίας, καθώς μπορεί για παράδειγμα ένας γονιός εν ζωή να καλεί τα παιδιά του και να συμφωνεί μαζί τους με κληρονομική σύμβαση τι θα πάρει το καθένα από την περιουσία του και να μη γίνεται η κληρονομική διαδοχή με βάση τα ποσοστά της νόμιμης μοίρας (που ορίζει τι κληρονομεί ο καθένας χωρίς κάποια ουσιαστική βούληση εκείνου του οποίου η περιουσία κληρονομείται).

    4. Επίσης σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις, τις οποίες χρόνια ζητούν επιμελητήρια, επιχειρηματικές ενώσεις και εμπορικοί σύλλογοι, για ελευθερία στη διάθεση περιουσιακών στοιχείων που είναι άυλα, όπως για παράδειγμα το σήμα μιας επιχείρησης, η επωνυμία της, δικαιώματα ειδικής φύσεως όπως τα πνευματικά και άλλα.

    5. Μείζονος σημασίας είναι και οι ρυθμίσεις για χρονικούς περιορισμούς του κληρονομικού δικαιώματος για όσους δεν ενδιαφέρονται επί μακρόν για μια περιουσία, χωρίς ωστόσο να χάνουν το δικαίωμά τους ως κληρονόμοι, οδηγώντας περιουσίες σε κατάρρευση, απαξίωση και αφανισμό, καθώς μπλοκάρουν κάθε αξιοποίησή τους από τους λοιπούς κληρονόμους.

    Το όριο παραγραφής του κληρονομικού δικαιώματος για εκείνους που δεν ενδιαφέρονται για χρόνια αφορά κυρίως ομογενείς και τα παιδιά τους, κάτι που είναι τόσο συνηθισμένο στη χώρα μας, όπου η εγκατάλειψη περιουσιών, γιατί π.χ. κάποιοι συγγενείς είναι στην Αμερική ή στην Αυστραλία και δεν συναινούν ή δεν νοιάζονται, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση.

    6. Τέλος, αλλάζει το πλαίσιο για τις διαθήκες, οι οποίες στο εξής θα είναι μόνο ψηφιακές και θα καταρτίζονται και θα δημοσιεύονται από συμβολαιογράφο, προκειμένου να τεθεί τέλος στις ιδιόχειρες διαθήκες, που συνήθως προκαλούν τεράστια προβλήματα στους κληρονόμους, καθώς συνήθως είναι περισσότερες από μία, με αντιφατικές οδηγίες ή ρυθμίσεις που δεν βγάζουν νόημα, με αμφισβητήσεις στην υπογραφή εκείνου που αφήνει την περιουσία του.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Αλέν Ντελόν: Και τώρα «σφαγή» για την περιουσία - Η τελευταία σύντροφος, τα παιδιά και η διαθήκη
    Αλέν Ντελόν: Και τώρα «σφαγή» για την περιουσία - Η τελευταία σύντροφος, τα παιδιά και η διαθήκη

    Αλέν Ντελόν: Τα τρία παιδιά του, ο Άντονι, η Ανούσκα και ο Αλέν-Φάμπιεν, τσακώνονται δημόσια εδώ και μήνες σε έναν καταστροφικό καταιγισμό κατηγοριών και νομικών ενεργειών

    Mε το μελάνι στην είδηση του θανάτου του Αλέν Ντελόν να μην έχει στεγνώσει καλά, μέγιστο ζήτημα δημιουργείται σχετικά με το πώς θα μοιραστεί η περιουσία του.

    Κι αυτό επειδή τουλάχιστον περίπλοκες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι σχέσεις μεταξύ του Αλέν Ντελόν και των παιδιών του.

    Σύμφωνα με τη Le Parisien ήταν σκληρός έναντι των δύο αγοριών του, του Άντονι και του Αλέν-Φαμπιέν. Για την Anouchka, με την οποία μοιραζόταν τη σκηνή, ήταν ένας λιγότερο αμφίθυμος πατέρας.

    Ήταν αυτοί που ανακοίνωσαν τον θάνατο του ηθοποιού αυτή την Κυριακή σε ηλικία 88 ετών, στο σπίτι του στο Ντούσι.

    Ο πατέρας, Αλέν Ντελόν, είχε μόνο αρμονικές σχέσεις με την κόρη του, Anouchka, που γεννήθηκε το 1990. Αν και δεν διέκοψε ποτέ τους δεσμούς του με τους γιους του Anthony, που γεννήθηκε το 1964, και Alain-Fabien, που γεννήθηκε το 1994, ο θρύος του γαλλικού σινεμά συνέχισε να έχει καυγάδες και συμφιλιώσεις μαζί τους. Συχνά μέσω των ΜΜΕ.

    Οι δημόσιοι τσακωμοί

    Τα τρία παιδιά του, ο Άντονι, η Ανούσκα και ο Αλέν-Φάμπιεν, τσακώνονται δημόσια σε έναν καταστροφικό καταιγισμό κατηγοριών και νομικών ενεργειών.

    Τα «άπλυτα» της οικογένειας Ντελόν βγαίνουν στη φόρα με καταιγιστικό ρυθμό με αποτέλεσμα ο δικηγόρος του ηθοποιού, Christophe Ayela να χρειαστεί να σημάνει συναγερμό, όπως είχε αναφέρει ο Guardian στις αρχές του χρόνου. «Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό και όλες οι πλευρές πρέπει να ηρεμήσουν. Φτάνει», είπε η Ayela.

    Πίσω από τον μακρύ πέτρινο τοίχο του κτήματος Ντελόν, γνωστό ως La Brûlerie, που εκτείνεται για 2,3 χιλιόμετρα κατά μήκος του δρόμου προς το χωριό Douchy-Montcorbon στο διαμέρισμα του Λουαρέ της κεντρικής Γαλλίας, ο αγαπημένος ηθοποιός φέρεται να είχε γίνει «πιόνι» σε μία άγρια κόντρα. Στο σημείο αυτό, 140 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Παρισιού, είχε πει οτι επιθυμεί να ταφεί ο ίδιος ο Ντελόν κοντά στο παρεκκλήσι που κατασκευάστηκε στον χώρο του νεκροταφείου που δημιούργησε για τα αγαπημένα του σκυλιά.

    Ο Ντελόν αγόρασε το ακίνητο, ένα πρώην κέντρο διακοπών για τα παιδιά των σιδηροδρομικών εργαζομένων σε κάτι λιγότερο από 300 στρέμματα δασώδους έκτασης, το 1971. Οι 1.500 κάτοικοι του χωριού ήταν περήφανοι για τον διάσημο κάτοικό τους και υπήρξαν πάντα βαθιά διακριτικοί.

    Μια παλιότερη φωτογραφία έδειχνε τον Ντελόν να δείχνει χαλαρός, πλαισιωμένος από την Γιαπωνέζα σύντροφό του, Χιρόμι Ρόλιν, 66 ετών, που έζησε με τον ηθοποιό από το 2019 έως ότου τα παιδιά του μπόρεσαν να τη διώξουν από το σπίτι του το προηγούμενο καλοκαίρι.

    Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, και οι τρεις την κατηγόρησαν για κατάχρηση της αδυναμίας του πατέρα τους. Τους απάντησε ότι προσπάθησαν να τον σκοτώσουν σταματώντας την ιατρική του θεραπεία. Και ακολούθησαν τα χειρότερα.

    Η πρώτη μάχη στον «πόλεμο» των αδελφών ήρθε αρχές του 2024 όταν ο 59χρονος Άντονι του οποίου η μητέρα Nαταλί ήταν η μοναδική σύζυγος του Ντελόν, κατηγόρησε την ετεροθαλή αδερφή του, Aνούσκα 33 ετών, κόρη του μοντέλου από την Ολλανδία Ροζαλί βαν Μπρέμεν ότι «είπε ψέματα» και απέκρυψε τα αποτελέσματα των γνωστικών τεστ που είχαν κάνει Ελβετοί γιατροί στον πατέρα τους.

    Η Aνούσκα εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να αντεπιτεθεί. Ο δικηγόρος του ηθοποιού είπε ότι ο Ντελόν ήταν έξαλλος με τη «θύελλα των μέσων ενημέρωσης» που δημιούργησε ο μεγαλύτερος γιος του. Αλλά ο τρίτος γιός, ο αδελφός της Aνούσκα Αλέν Φαμπιέν 29 ετών που τώρα ζει στο La Brûlerie, υπερασπίστηκε τον Άντονι και κατέγραψε κρυφά την αδερφή του που φέρεται να «στάζει υπαινιγμούς» στο αυτί του πατέρα τους. Ακολούθησαν περισσότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις, κατηγορίες και γραπτά.

    Ο εισαγγελέας διέταξε να υποβληθεί ο Ντελόν σε ιατρική έκθεση εμπειρογνωμόνων και σκέφτηκε ακόμη και να τον θέσει υπό εποπτεία, αφού υπέδειξε ότι ο ηθοποιός έχει «χάσει τη διαύγεια του». Μετά από μια δεύτερη ιατρική εξέταση, ο δικηγόρος του σταρ είπε: «Ο κύριος Αλέν Ντελόν απάντησε σε ερωτήσεις… επιβεβαιώνοντας επομένως ότι η διαύγειά του δεν χάθηκε, σε αντίθεση με τις συκοφαντικές δηλώσεις που έγιναν στα μέσα ενημέρωσης».

    Η διαθήκη του Ντελόν

    Οι πρωταγωνιστές επιμένουν ότι η κόντρα δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Η διαθήκη του Ντελόν αφήνει τη μισή περιουσία του στην κόρη του και την άλλη μισή στους γιους του. Είναι μια άδικη μοιρασιά, αλλά ισχυρίζονται ότι δεν αμφισβητούν την επιθυμία του. Ο Aντονι και ο Αλέν-Φαμπιέν είχαν δύσκολες σχέσεις με τον πατέρα τους και περιπέτειες με ναρκωτικά, όπλα και το νόμο. Ένας τρίτος γιος, ο Άρι Μπουλόν, που γεννήθηκε από τη Γερμανίδα ροκ σταρ Nico των Velvet Underground – αλλά τον οποίο ο ηθοποιός δεν αναγνώρισε ποτέ ως γιο του – μεγάλωσε εν μέρει με τη μητέρα του Ντελόν. Πέθανε πέρυσι μετά από μια ολόκληρη μάχη με τον εθισμό στα ναρκωτικά.

    Πηγή: newsbomb.gr - Φωτογραφία: instagram

  • Το κράτος μέγας κληρονόμος: Χιλιάδες αποποιούνται τις κληρονομιές λόγω υψηλών φόρων ή χρεών
    Το κράτος μέγας κληρονόμος: Χιλιάδες αποποιούνται τις κληρονομιές λόγω υψηλών φόρων ή χρεών

    Χιλιάδες είναι εκείνοι όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία οι κληρονόμοι που αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς αλλά και παράλληλα να ανταποκριθούν στα υψηλά φορολογικά βάρη, τα οποία προκύπτουν από την αποδοχή της κληρονομιάς.

    Στα αζήτητα παραμένουν χιλιάδες κληρονομιές με τους πολίτες να τις αποποιούνται καθώς δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των φόρων αλλά και των οφειλών στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιες αρχές των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης το 2023 καταχωρήθηκαν 16.323 αποποιήσεις ενώ μέχρι στιγμής για το 2024 έχουν καταχωρηθεί 8.152.

    Αν και ο αριθμός έχει μειωθεί συγκριτικά με τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, αποδεικνύεται ότι η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων και η δύσκολη καθημερινότητα έχουν οδηγήσει σε παγίωση των αποποιήσεων κληρονομιών.

    Όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης αλλά και παράγοντες της αγοράς η αποποίηση κληρονομιών οφείλεται τόσο στα χρέη που μπορεί να έχει ο κληροδότης αλλά και στο φορολογικό βάρος που καλείται να σηκώσει και δεν είναι άλλο από συνάρτηση του φόρου κληρονομιάς των φόρων που συνδέονται με ακίνητα όπως ο ΕΝΦΙΑ, ακόμα και με τα τεκμήρια στα οποία μπορεί να παγιδευτεί ο κληρονόμος.

    Χιλιάδες είναι εκείνοι όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία οι κληρονόμοι που αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς αλλά και παράλληλα να ανταποκριθούν στα υψηλά φορολογικά βάρη, τα οποία προκύπτουν από την αποδοχή της κληρονομιάς.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το 2023 έως και σήμερα που οι τιμές των ακινήτων καταγράφουν πραγματικό ράλι, αγγίζοντας το ιστορικό ρεκόρ του 2008 πολλοί κληρονόμοι έκριναν ότι είναι προτιμότερη και πιο συμφέρουσα λύση η αποποίηση από την αποδοχή της κληρονομιάς.

    Παράλληλα καταγράφονται εκατοντάδες περιπτώσεις φορολογουμένων που μαζί με τα χρήματα και τα ακίνητα κληρονομούν και τα χρέη του αποβιώσαντος σε Εφορία ασφαλιστικά ταμεία, δήμους.

    Ετσι, επιλέγουν να …κληρονομήσει το κράτος τις περιουσίες αυτές για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους που αδυνατούν να πληρώσουν. Το αποτέλεσμα είναι το Δημόσιο να εμφανίζεται ως μεγάλος κληρονόμος μιας περιουσίας κυρίως από τις εκχωρήσεις ακινήτων που ουδείς γνωρίζει ποιες είναι οι προοπτικές αξιοποίησης της.

    Το μεγαλύτερο ρεκόρ αποποιήσεων καταγράφηκε τη δεκαετία 2010-2020, δηλαδή κατά την οικονομική κρίση.

    Συνολικά την πενταετία 2013-2018 υπήρξε μια πολύ μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς φτάνοντας τις 130.000 το 2017 από 29.000 το 2013.

    Φόρος Κληρονομιάς

    Ο φόρος κληρονομίας υπολογίζεται βάσει κλίμακας και αποτελεί συνάρτηση της μεταβιβαζόμενης περιουσίας και της συγγενικής σχέσης του κληρονόμου και του κληρονομούμενου.

    Ο φόρος κληρονομιάς επιβάλλεται μόνο στην περίπτωση που ο δικαιούχος της κτήσης κάνει αποδοχή της κληρονομιάς. Aποδοχή της κληρονομιάς μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους εξής τρόπους:

    Πλασματική αποδοχή κληρονομιάς υπάρχει όταν ο δικαιούχος παραλείψει να προχωρήσει σε αποποίηση εντός της προθεσμίας 4 μηνών από το θάνατο ή τη δημοσίευση της διαθήκης, ακόμα και από αμέλεια.

    Σιωπηρή αποδοχή κληρονομιάς υφίσταται όταν ο κληρονόμος προχωράει σε πράξεις που υποδεικνύουν την πρόθεση του να αποδεχθεί την περιουσία.

    Παραδείγματα αποτελούν η υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς και η αίτηση έκδοσης κληρονομητηρίου (πιστοποιητικό των δικαιωμάτων του κληρονόμου επί της περιουσίας).

    Ρητή αποδοχή κληρονομιάς με συμβολαιογραφικό έγγραφο ("Πράξη Αποδοχής") για τη μεταγραφή της στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, ώστε να αποκτηθεί η κυριότητα επί ακινήτου.

    Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η αποδοχή της κληρονομιάς θεωρείται έγκυρη και ως κληρονόμος επιβαρύνεσαι με το φόρο κληρονομιάς.

    Το κράτος ορίζει 3 κατηγορίες κληρονόμων για τον υπολογισμό του φόρου , ανάλογα με τη συγγενική τους σχέση με τον κληρονομούμενο. Για καθεμιά από τις κατηγορίες ισχύουν διαφορετικές φορολογικές κλίμακες με διαφορετικά αφορολόγητα ποσά και συντελεστές.

    Α΄ Κατηγορία κληρονόμων

    Η Α' Κατηγορία αφορά τους συζύγους (συμπεριλαμβανομένου και του συμφώνου συμβίωσης), τα παιδιά, τα εγγόνια και τους γονείς του κληρονομούμενου.

    Στην Α' Κατηγορία κληρονόμων, ο φόρος κληρονομιάς κυμαίνεται από 0%-10%. Εάν η συνολική αξία της περιουσίας είναι έως 150.000€, τότε δεν εφαρμόζεται φόρος κληρονομιάς.

    Στη Β' Κατηγορία εντάσσονται τα δισέγγονα και οι παππούδες (και οι επόμενοι βαθμοί τους), τα αδέρφια, οι πατριοί, οι μητριές, τα ανίψια, οι θείοι, οι θείες, οι γαμπροί, οι νύφες, οι πεθεροί, οι πεθερές, καθώς και τα θετά τέκνα.

    Σε αυτήν την κατηγορία, ο φόρος κληρονομιάς υπολογίζεται με συντελεστή που κυμαίνεται μεταξύ 0%-20% βάσει της συνολικής αξίας της περιουσίας. Επίσης, ισχύει αφορολόγητο όριο φόρου κληρονομιάς για περιουσία συνολικής αξίας έως 30.000€.

    Γ΄ Κατηγορία κληρονόμων

    Στη Γ΄ κατηγορία υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής, ή οποιοσδήποτε άλλος δεν έχει τουλάχιστον τέταρτου βαθμού συγγένεια με τον κληρονομούμενο. Δηλαδή όλοι οι πιο μακρινοί συγγενείς από αυτούς που αναφέρθηκαν στις παραπάνω κατηγορίες. Παραδείγματα αποτελούν παιδιά ξαδέρφων, ξαδέρφια των γονέων, θείοι των παππούδων κτλ.

    Οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου κληρονομιάς της Γ΄ κατηγορίας κληρονόμων είναι μεταξύ 0%-40% , ανάλογα της αξίας της περιουσίας. Εάν η αξία της περιουσίας είναι έως 6.000€, τότε δεν επιβάλλεται φόρος κληρονομιάς.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Θεσσαλονίκη: 92χρονη γιατρός άφησε την περιουσία της σε ψευτομοναχό
    Θεσσαλονίκη: 92χρονη γιατρός άφησε την περιουσία της σε ψευτομοναχό

    Στα χέρια οικιακών βοηθών καταλήγουν διαμερίσματα φιλέτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, των οποίων οι ιδιοκτήτες τους είναι υπερήλικες και είτε «πείθονται» είτε εξαναγκάζονται να κάνουνδιαθήκη, αφήνοντας στους υπηρέτες το σύνολο της περιουσίας τους

    Πείστηκε από τον ψευτομοναχό και του έγραψε όλη την περιουσία της

    Σύμφωνα με το thestival.gr, οι υποθέσεις είναι πάρα πολλές και όλες έχουν το ίδιο μοτίβο. Υπερήλικες και υπερήλικοι, που δεν έχουν συζύγους και παιδιά και διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρίσκουν οικιακούς βοηθούς και υπηρέτες –κυρίως Αλβανούς και Ουκρανούς–, στους οποίους αφήνουν αιφνιδιαστικά όλη τους την περιουσία, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους συγγενείς τους.

    Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση 92χρονης γιατρού που κατείχε ένα μεγάλο πολυτελές διαμέρισμα στην οδό Μητροπόλεως, ιατρείο στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης κ.α., η οποία πείστηκε από έναν ψευτομοναχό και του έγραψε όλη την ακίνητη περιουσία της εν μια νυκτί.

    Η συγκεκριμένη κυρία, παρότι ήταν υπέρ του δέοντος μορφωμένη, προφανώς διάγοντας έναν μοναχικό βίο καθώς δεν είχε παιδιά και σύζυγο, πιάστηκε εύκολα στα «δίχτυα» του ψευτομοναχού που όπως φαίνεται την προσέγγισε στην εκκλησία που πήγαινε κι έτσι κατάφερε και κέρδισε την εμπιστοσύνη της. Μάλιστα, την έπεισε και έμεινε μαζί της, ενώ 92χρονη δεν αντιλήφθηκε ποτέ ότι δεν ήταν μοναχός αν και ήταν εύκολα αντιληπτό. Έτσι η 92χρονη, λίγο πριν πεθάνει, άφησε διαθήκη, στην οποία έγραψε όλη της την περιουσία στον ψευτομοναχό.

    Τα ανίψια της υπερήλικης γιατρού, όταν ανοίχτηκε η διαθήκη και αποκαλύφθηκαν τα νέα δεδομένα, αποφάσισαν να ψάξουν την υπόθεση καθώς γνώριζαν ότι η συγγενής τους νοητικά δεν ήταν στα καλύτερα της. Έτσι ανακάλυψαν ότι παρά του ότι ζούσε σε πολυτελές διαμέρισμα, η εικόνα του από άποψη καθαριότητας θύμιζε κυριολεκτικά μια βρώμικη αποθήκη, όπου παντού ήταν πεταμένα σκουπίδια.

    Έτσι απευθύνθηκαν σε δικηγορικό γραφείο, το οποίο, όμως, πρωτόδικα έχασε την υπόθεση και στη συνέχεια ανέθεσαν την υπόθεση στο γραφείο της δικηγόρου και ειδικής γραφολόγου Χριστίνας Σωτηράκογλου, προκειμένου να εκδικαστεί η έφεση που κατατέθηκε κατά της πρωτόδικης απόφασης.

    Πέραν αυτής της υπόθεσης όμως, όπως επισημαίνει η κ. Σωτηράκογλου οι περιπτώσεις που οικιακοί βοηθοί καταφέρνουν και πείθουν ή και αναγκάζουν τους υπερήλικες «κρατώντας τους το χέρι και πιέζοντας το στο χαρτί να υπογράψουν τη διαθήκη», όπου τους γράφουν ακίνητα τους, είναι πάρα πολλές και μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η πλειονότητα αυτών αφορά διαμερίσματα και καταστήματα φιλέτα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Οι υποθέσεις φτάνουν η μία μετά την άλλη στις δικαστικές αίθουσες από τους συγγενείς των θανόντων, με κάποιους εξ αυτών να αφήνουν αιχμές κατά συμβολαιογράφων ότι είναι πολύ επιεικείς αποδεχόμενοι εύκολα τη νοητική κατάσταση των υπερηλίκων ,ενώ εκ των πραγμάτων μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό ότι δεν είναι η καλύτερη δυνατή κι ότι το θέμα χρίζει μεγαλύτερης έρευνας και ψυχιατρικής γνωμάτευσης, πριν αποδεχτούν να συντάξουν τη διαθήκη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Διαθήκη Τράγκα: Αίτηση παύσης του Ελβετού συνεκτελεστή κατέθεσε ο γιος του εκλιπόντος
    Διαθήκη Τράγκα: Αίτηση παύσης του Ελβετού συνεκτελεστή κατέθεσε ο γιος του εκλιπόντος

    Τον κατηγορεί για απιστία κατ’ εξακολούθηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    Κλιμακώνεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει γύρω από την κληρονομιά του Γιώργου Τράγκα, με τον γιο του εκλιπόντος δημοσιογράφου να ζητεί την αποβολή του ελβετού συνεκτελεστή της διαθήκης, κατηγορώντας τον για απιστία κατ’ εξακολούθηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Σήμερα το μεσημέρι, ο Γιάννης Τράγκας κατέθεσε μέσω των δικηγόρων του αίτηση παύσης για τον δικηγόρο Ιβό Οττάβιο Φρανσεσκόν, ζητώντας να παυθεί μέσω της δικαστικής οδού από συνεκτελεστής της διαθήκης.

    Επίσης, ο δικηγόρος του Νίκος Αγαπηνός ζήτησε προσωρινή διαταγή παύσης όλων των πληρωμών που εγκρίνει ο Φρανσεσκόν και εκτελεί ο Νταρλιγκί (ο συμβολαιογράφος στο Μονακό όπου κατατέθηκε η διαθήκη του Γιώργου Τράγκα) μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

    Η επιμονή του Φρανσεσκόν να πληρώνει τεράστια ποσά από την κληρονομιά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον υιό Τράγκα

    Ο Γιάννης μαζί με τον αδελφό του, Φρέντυ Τράγκα

    Για τις τελευταίες εξελίξεις, ενημερώθηκαν παράλληλα οι Ελεγκτικές Αρχές από δικαστικούς επιμελητές, ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

    Η ολομέτωπη σύγκρουση ανάμεσα στον Γιάννη Τράγκα και τη Μαρία Καρρά μαίνεται τους τελευταίους μήνες με εκατέρωθεν μηνύσεις και αγωγές.

    Αλλά την οργή του υιού Τράγκα προκάλεσε η επιμονή του Ελβετού με την ιδιότητα ενός εκ των δύο εκτελεστών της διαθήκης να πληρώνει ποσά που προσεγγίζουν πλέον τις 400.000 ευρώ χωρίς να ενημερώνει τον έλληνα συμβολαιογράφο συνεκτελεστή.

    Όπως αναφέρεται στο δικόγραφο, «οι παραπάνω πληρωμές είχαν εγκριθεί μόνο από τον ένα εκ των δύο συνεκτελεστών -ήτοι μόνο από τον Ιβό Οττάβιο Φρανσεσκόν και όχι από τον συνεκτελεστή της διαθήκης (σ.σ πρόκειται για τον έλληνα συμβολαιογράφο), αλλά ούτε καν από τους συγκληρονόμους. Ακόμα χειρότερα όμως, ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις πληρωμές δεν αφορούσαν καν υποχρεώσεις της κληρονομιάς κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Αστικού Κώδικα αλλά και κάθε κανόνα επιμελούς διαχείρισης».

    Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

    Όπως προκύπτει από την ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ των συνεκτελεστών της διαθήκης «στις 12 Μαΐου 2023 ο Έλληνας συμβολαιογράφος έστειλε mail στον κ. Φρανσεσκόν με κοινοποίηση στους δικηγόρους των συγκληρονόμων, στο οποίο του ζητούσε πλήρη αναφορά των ενεργειών του, μέχρι εκείνου του σημείου και του υπενθύμισε ότι όλες οι ενέργειες των εκτελεστών, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πληρωμών σχετικά με την κληρονομιά, πρέπει να γίνονται από κοινού, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία».

    Ο Φρανσεσκόν απάντησε στον έλληνα συμβολαιογράφο «ότι δήθεν ζήτησε την έγκρισή του αλλά δεν έλαβε απάντηση, ισχυρισμό που ο δεύτερος απορρίπτει μετ’ επιτάσεως».

    Σύμφωνα με τον Γιάννη Τράγκα υπάρχει και μεταφρασμένη επιστολή απάντηση του εν Ελλάδι συνεκτελεστή, γι’ αυτό και τον προτείνει ως μάρτυρα κατηγορίας, στην πραγματικότητα ως μάρτυρα καθήκοντος αληθείας.

    Ο Γιάννης Τράγκας προτείνει ως μάρτυρα καθήκοντος αληθείας τον έλληνα συμβολαιογράφο συνεκτελεστή

    «Μάλιστα, ο κ. Φρανσεσκόν ομολογεί ότι σε κάθε περίπτωση παρείχε μόνος την εξουσιοδότηση προς τον κ. Νταρλιγκί προκειμένου ο τελευταίος να δώσει έγκριση υπό μορφή εντολής στην EFG Bank να πραγματοποιήσει πληρωμές προς διάφορους δικαιούχους, ενέργεια που είναι από μόνη της παράνομη και καθίσταται και ποινικώς επιλήψιμη από την στιγμή που οι πληρωμές δεν αφορούν καν την κληρονομιά» επισημαίνεται από τον Γιάννη Τράγκα σε δικαστικό έγγραφο. «Τέλος υπήρχαν πληρωμές τιμολογίων για νομικές υπηρεσίες της δικηγορικής εταιρίας Schmidt & Associes όπου ο ανωτέρω συνεκτελεστής εργάζεται ως εξωτερικός σύμβουλος, επομένως προκύπτει ότι ο κ. Φρανσεσκόν ανέθεσε νομικές υπηρεσίες ως συνεκτελεστής χωρίς τη σύμπραξη του έλληνα συνεκτελεστή στο γραφείο του και πληρώνει τον εαυτό του από χρήματα της κληρονομιάς για υπηρεσίες που είναι σαφές ότι δεν αφορούν την κληρονομιά αλλά την κυρία Καρρά».

    Παρά το γεγονός όμως ότι ο Έλληνας συμβολαιογράφος απαγόρευσε ρητά στο Φρανσεσκόν να ενεργήσει μόνος περαιτέρω πληρωμές από τραπεζικούς λογαριασμούς, ο τελευταίος συνέχισε να τον αγνοεί. Μάλιστα τον ενημέρωσε στις 5 Αυγούστου 2023 ότι «πρέπει να διακόψει κάθε επαφή μαζί του για τις τρέχουσες πληρωμές αιτιολογώντας την απόφασή του αυτή και ουσιαστικά κατηγορώντας τον Έλληνα συμβολαιογράφο τελείως αβάσιμα για διαρροή των πληροφοριών, που κατά τον κ. Φρανσεσκόν είναι απόρρητες στον Ελληνικό Τύπο». Η απόφαση για την προσωρινή διαταγή αναμένεται να εκδοθεί αύριο, ενώ η δίκη έχει προσδιοριστεί για τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

    Πηγή: in.gr

  • Μαίρη Χρονοπούλου: Βρέθηκε νέα διαθήκη - Περιπλέκονται τα πράγματα, λέει ο δικηγόρος της
    Μαίρη Χρονοπούλου: Βρέθηκε νέα διαθήκη - Περιπλέκονται τα πράγματα, λέει ο δικηγόρος της

    Η διαθήκη της ηθοποιού θα ανοίξει σύμφωνα με τον δικηγόρο της, την ερχόμενη εβδομάδα

    Η νέα διαθήκη της Μαίρης Χρονοπούλου ανοίγει την επόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Ακόμα δεν είδες τίποτα», στην οποία μίλησε και ο δικηγόρος της ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή, βρέθηκε μια νέα διαθήκη της.

    Η δημοσίευσή της καθυστέρησε, όπως αναφέρει ο δικηγόρος της, Δημήτρης Χατζημιχάλης καθώς υπάρχουν αρκετές αλλαγές σε αυτή.

    «Περιπλέκονται τα πράγματα, διότι χθες είχαμε μια δίκη στο ειρηνοδικείο του Κορωπίου, όπου ο κος Γιαννόπουλος εμφανίστηκε σαν μάρτυρας κι είπε ότι τα πράγματα είναι του "Χαμόγελου του παιδιού", ενώ δεν υπάρχουν τέτοια έγγραφα και στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Μόνο για τα ακίνητα είχε κάνει δωρεά η Μαίρη, σύμφωνα με έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας».

    Αναφορικά με το μουσείο που έλεγε η ηθοποιός ότι θα φτιάξει, δήλωσε: «Είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Ότι δεν προτίθεται να κάνει ένα μουσείο, όπως είχε πει παλιά. Είπε ότι θα κάνει κάτι σαν μουσείο, αλλά αυτό δεν θα είναι μουσείο. Θα περιμένουμε να δούμε ποιος είναι ο κληρονόμος που ήθελε η Μαίρη να αφήσει την περιουσία που της απέμεινε».

    Πηγή: protothema.gr

  • Κληρονομιές με χρέη: Μυστικά, παγίδες και λύσεις για τους κληρονόμους
    Κληρονομιές με χρέη: Μυστικά, παγίδες και λύσεις για τους κληρονόμους

    Τα μυστικά της αποποίησης και ο υπολογισμός του φόρου

    Σε περιπέτειες με το Δημόσιο κινδυνεύουν να μπλέξουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι μαζί με τα ακίνητα ή τα κινητά περιουσιακά στοιχεία κληρονομούν και τα χρέη αυτών που απεβίωσαν. Οι οφειλές στην Εφορία ή τους δήμους δεν διαγράφονται αλλά «περνούν» στους απογόνους. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι κληρονόμοι αγνοούν ότι ο συγγενής τους δεν είχε αφήσει διαθήκη, με αποτέλεσμα να χάνουν την προθεσμία για να αποποιηθούν την κληρονομιά και φορτώνονται τις οφειλές του κληρονομούμενου.

    Μπέρδεμα αποτελεί και η περίπτωση που υπάρχει διαθήκη με την οποία ορίζεται ότι τα χρέη βαρύνουν μόνο έναν ή ορισμένους εκ των συγκληρονόμων. Μια τέτοια ρύθμιση με τη διαθήκη δεν μπορεί να αντιταχθεί έναντι του δανειστή της κληρονομιάς, δηλαδή του Δημοσίου, σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών της κληρονομιάς έναντι του Δημοσίου.

    Πολλοί φορολογούμενοι υπό το βάρος των φόρων, των χρεών και των υποχρεώσεων που συνοδεύουν τις περιουσίες αποφασίζουν να μην αποδεχτούν την κληρονομιά προχωρώντας σε αποποίησή της. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, οι φόροι και οι οφειλές που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι υπερβαίνουν ακόμη και την αξία της περιουσίας που κληρονομούν. Για τον λόγο αυτόν, επιλέγουν να την αφήσουν στο κράτος προκειμένου να μην κληρονομήσουν μαζί με την περιουσία τα χρέη των συγγενών τους, αλλά και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρων που αδυνατούν να πληρώσουν.

    Η αποποίηση της κληρονομιάς είναι ο εύκολος τρόπος για να διασφαλιστεί ο κληρονόμος από τα χρέη του κληρονομούμενου, από τις απαιτήσεις των δανειστών του ή ακόμη και από την υποχρέωση να φορτωθεί τα βάρη της φορολόγησης και της συντήρησης του ακινήτου.

    Τα μυστικά για την αποποίηση

    Σε πόσο χρόνο μπορεί να αποποιηθεί ο κληρονόμος την κληρονομιά;

    Ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών η οποία αρχίζει από τότε που έμαθε για την κληρονομιά.

    Αν υπάρχει διαθήκη σε πόσο χρόνο μπορεί να αποποιηθεί ο κληρονόμος την κληρονομιά;

    Μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών. Η ημερομηνία αυτή δεν μπορεί να είναι προγενέστερη από την ημερομηνία δημοσίευσης της διαθήκης.

    Αν ο κληρονόμος είναι κάτοικος εξωτερικού σε πόσο χρόνο μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά;

    Αν ο κληρονόμος είναι αποδεδειγμένα κάτοικος εξωτερικού ή αν έμαθε το δικαίωμά του να εισέλθει στην περιουσία όταν διέμενε στο εξωτερικό η προθεσμία αποποίησης είναι ένας χρόνος, είτε από τον θάνατο (εξ αδιαθέτου κληρονόμος) είτε από τη δημοσίευση της διαθήκης.

    Πώς γίνεται η αποποίηση της κληρονομιάς και σε ποιο δικαστήριο;

    Η αποποίηση κληρονομιάς γίνεται στη Γραμματέα του Ειρηνοδικείου, στην περιφέρεια του οποίου είχε την κατοικία του ο κληρονομούμενος κατά τον χρόνο του θανάτου του. Δικαίωμα να αποποιηθούν πρώτα μια κληρονομιά έχουν ο/η σύζυγος και τα τέκνα του θανόντος και μετά τα εγγόνια του. Στη συνέχεια πρέπει να μην κάνουν δεκτή την κληρονομιά τα αδέλφια του θανόντος, τα παιδιά και τα εγγόνια των αδελφών, τα ανίψια, τα παιδιά και τα εγγόνια των ανιψιών, οι θείοι, ακόμη και τα ξαδέλφια του θανόντος.

    Τι συνέπειες υπάρχουν αν περάσει ο χρόνος της αποποίησης;

    Εάν και εφόσον δεν γίνει ρητή δήλωση αποποίησης του κληρονόμου ενώπιον του γραμματέα του Ειρηνοδικείου και εντός της ως άνω αποκλειστικής προθεσμίας, εξ αντιδιαστολής σημαίνει ότι ο κληρονόμος σιωπηρά αποδέχεται την κληρονομιά και επομένως και το ενεργητικό και το παθητικό της περιουσίας του θανόντος.

    .

    Ανήλικοι κληρονόμοι

    Τι ισχύει για τα ανήλικα τέκνα και πώς μπορούν να αποποιηθούν την κληρονομιά;

    Τα ανήλικα τέκνα σύμφωνα με τον νόμο αποδέχονται πάντα την κληρονομιά με το ευεργέτημα της απογραφής. Μπορούν όμως να αποποιηθούν την κληρονομιά έπειτα από άδεια από το δικαστήριο επικαλούμενοι τον λόγο που πρέπει να αποποιηθούν. Ο σημαντικότερος λόγος είναι τα χρέη της κληρονομιάς τα οποία είναι συνήθως περισσότερα από το ενεργητικό της. Τη διαδικασία την κινούν οι έχοντες την επιμέλεια και γονική μέριμνα των τέκνων. Σε περίπτωση που το τέκνο δεν αποποιηθεί μέσω της δικαστικής διαδικασίας εντός της προθεσμίας, θα πρέπει στην ηλικία των 18 ετών και για ένα έτος να κάνει αποδοχή της κληρονομιάς με επιφύλαξη, δηλαδή με το ευεργέτημα της απογραφής.

    Τι σημαίνει αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα απογραφής;

    Ο κληρονόμος έχει το δικαίωμα, εντός τεσσάρων μηνών από τότε που έμαθε για την κληρονομιά, να προχωρήσει σε αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής, περιορίζοντας την ευθύνη του για τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της, δηλαδή μέχρι τη συνολική αξία της κληρονομίας. Ο κληρονόμος δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη των χρεών, αλλά ευθύνεται έως το ενεργητικό της περιουσίας που κληρονόμησε, χωρίς να ευθύνεται με την ατομική περιουσία του. Ωστόσο δεσμεύεται με την ανάληψη υποχρέωσης εκκαθάρισης της κληρονομιάς ρευστοποιώντας το ενεργητικό για την αποπληρωμή των χρεών.

    Πότε η αποποίηση κληρονομιάς είναι άκυρη;

    Η αποποίηση μπορεί να είναι άκυρη, στις παρακάτω περιπτώσεις.

    • Αν ο κληρονόμος έχει ρητά ή σιωπηρά δηλώσει ότι αποδέχεται την κληρονομιά. Από τη σύνταξη απογραφής της κληρονομιάς και μόνο δεν συνάγεται τέτοια δήλωση.
    • Αν γίνει μετά την πάροδο της προθεσμίας για αποποίηση. Αν περάσει η προθεσμία, η κληρονομιά θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή. Ετσι θα πρέπει να τηρηθούν ρητά οι προθεσμίες που απαιτεί ο νόμος. Εστω και μία ημέρα καθυστέρηση μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει γίνει αποδοχή της κληρονομιάς, που σημαίνει αποδοχή και του ενεργητικού της (ακίνητα, μετρητά κ.λπ.) αλλά και του παθητικού (δάνεια, χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, χρέη προς τρίτους κ.λπ.).
    • Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν έχουν «χριστεί» νόμιμα κληρονόμοι. Αν για παράδειγμα φορολογούμενος είναι κληρονόμος δευτέρου βαθμού, δεν μπορεί να καταθέσει αποποίηση, αν δεν αποποιηθούν πρώτα οι κληρονόμοι πρώτου βαθμού. Για παράδειγμα, φορολογούμενος πεθαίνει και αφήνει ακίνητη περιουσία και χρέη. Θα πρέπει να αποποιηθούν πρώτα τα εν ζωή τέκνα και μετά τα παιδιά τους. Αν γίνει αποποίηση των εγγονών χωρίς να έχει γίνει αποποίηση από τους εν ζωή γονείς, τότε η αποποίηση των εγγονών είναι άκυρη.
    • Αν έγινε υπό αίρεση ή προθεσμία ή για μέρος της κληρονομιάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να αποποιηθούν μέρος της κληρονομιάς ή να αποποιηθούν θέτοντας προϋποθέσεις.

    Μπορεί να γίνει ακύρωση κληρονομιάς;

    Η αποποίηση, όπως και η αποδοχή, της κληρονομιάς είναι νομική πράξη αμετάκλητη. Μπορεί να γίνει ακύρωση ή αποδοχή κληρονομιάς με δικαστική απόφαση αν ο κληρονόμος μπορεί να αποδείξει ότι η πράξη του έκανε ήταν κάτω από καθεστώς απειλής, τελούσε σε πλάνη για τα πραγματικά στοιχεία της περιουσίας. Πρέπει να κατατεθεί αγωγή στα αρμόδια για την κρίση δικαιοπραξιών δικαστήρια και να ζητείται η ακύρωση της δικαιοπραξίας.

    Πηγή: in.gr - Photo by Roman Melnychuk on Unsplash

  • Ο Αν. Μαρίνος εκτελεστής της διαθήκης του Διον. Τσουρούτα 
    Ο Αν. Μαρίνος εκτελεστής της διαθήκης του Διον. Τσουρούτα 

    Με απόφαση του γραμματέα αποκεντρωμένης Δυτ. Ελλάδος

    Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτ. Ελλάδος, διορίστηκε εκτελεστής της διαθήκης του Γαστουναίου Διονυσίου Τσουρούτα του Παναγιώτη. «Έργο του εκτελεστή σε συνεργασία με τον συνεκτελεστή Ανδρέα Γκούμα του Συλλό, είναι η εκποίηση ακινήτου Κοινωφελούς Περιουσίας του Διονυσίου Τσορούτα , ήτοι μίας οικίας με του οικοπέδου αυτής στην θέση «Λυκοφωλιά στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας», αναφέρεται στην απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο