Οικονομία

ΦΠΑ: Aπό κόσκινο ύποπτες συναλλαγές για απάτες - Ποιες υποθέσεις ερευνά η ΑΑΔΕ

ΦΠΑ: Aπό κόσκινο ύποπτες συναλλαγές για απάτες - Ποιες υποθέσεις ερευνά η ΑΑΔΕ
Πρόκειται για περιπτώσεις απάτης τύπου «καρουζέλ», στις οποίες εμπλέκονται διάφορες εταιρείες που πωλούν η μία στην άλλη στην εγχώρια αγορά αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία εισάγονται χωρίς ΦΠΑ

Στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται υποθέσεις, για τις οποίες υπάρχει υπόνοια απάτης ΦΠΑ , με τους ελεγκτές να ξεσκονίζουν στοιχεία εικονικών συναλλαγών με επιχειρήσεις τρίτων χωρών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα  που απομυζούν το ελληνικό δημόσιο.

Πρόκειται για περιπτώσεις απάτης τύπου «καρουζέλ», στις οποίες εμπλέκονται διάφορες εταιρείες που πωλούν η μία στην άλλη στην εγχώρια αγορά αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία εισάγονται χωρίς ΦΠΑ από προμηθευτή (την αποκαλούμενη εταιρεία-όχημα) σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στα ηλεκτρονικά καταστήματα και τις πωλήσεις μέσω του διαδικτύου αλλά και σε εταιρείες που εμπορεύονται κυρίως ηλεκτρονικά είδη, γεωργικό εξοπλισμό και είδη ένδυσης, ενώ διερευνώνται τα δαιδαλώδη πλοκάμια των σχέσεων που τους ενώνουν.

Η ΑΑΔΕ, στους ελέγχους της, μεταξύ άλλων εργαλείων αξιοποιεί στοιχεία από το σύστημα Ανάλυσης Δικτύων Συναλλαγών, του οποίου κύριος σκοπός είναι η επεξεργασία και ανάλυση στοχοθετημένων πληροφοριών για τη διασυνοριακή απάτη  μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Πώς λειτουργούν τα κυκλώματα

Αυτό που εξετάζεται είναι εάν δραστηριοποιούνται «εκτεταμένα» κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, τα οποία έχουν στόχο όχι μόνο στη μείωση της φορολογητέας ύλης πραγματικών επιχειρήσεων, αλλά και στην λήψη παράνομων επιστροφών Φ.Π.Α., μέσω εικονικών νομικών προσώπων χωρίς πραγματική εγκατάσταση, που υποκρυπτόμενος είναι το ίδιο φυσικό πρόσωπο, όπως αναφέρει στέλεχος της φορολογικής διοίκησης.

Στοχος των επιτήδειων είναι τόσο η αποφυγή πληρωμής του ΦΠΑ αλλά και η διεκδίκηση επιστροφής που δεν έχει καταβληθεί.

Οι έλεγχοι εστιάζονται σε συγκεκριμένες εταιρείες που πωλούν η μία στην άλλη εγχώρια αγορά αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία εισάγονται χωρίς ΦΠΑ από προμηθευτή (την αποκαλούμενη εταιρεία-όχημα) σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι λεγόμενοι «εξαφανισμένοι έμποροι» εισάγουν αγαθά από τρίτη χώρα, τα οποία ξεκινούν ένα κύκλο σε διάφορες εταιρείες εντός της ΕΕ. Με τη μέθοδο «καρουζέλ», τα αγαθά που πρόκειται να πωληθούν στην ελληνική αγορά, κάνουν έναν κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της ΕΕ και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ ενώ δεν πληρώνει ούτε φόρο εισοδήματος, συνεπώς ούτε και ασφαλιστικές εισφορές.

Ετσι, μεταφέρουν προϊόντα από μια εταιρεία σε άλλη, πιστώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώτης εταιρείας με το αντίτιμο, αλλά ποτέ δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, ο οποίος καταλήγει στις τσέπες του κυκλώματος.

Πάγωσαν ΑΦΜ

Ήδη κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της ΑΑΔΕ ολοκλήρωσαν 65 έρευνες για απάτες στον ΦΠΑ, βρήκαν παραβάσεις στις 55 περιπτώσεις και απενεργοποίησαν τους ΑΦΜ των εμπλεκόμενων. Η μεγάλη έξαρση του φαινομένου επιβεβαιώνεται και από το ποσοστό παραβατικότητας στις συγκεκριμένες υποθέσεις που έφτασε στο 85%.

Ωστόσο, ακόμη και αν εντοπιστεί και τιμωρηθούν οι επιτήδειοι για εμπλοκή σε κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων και του απενεργοποιηθεί ο ΑΦΜ, δεν εμποδίζεται από τη νομοθεσία, ακόμα και αν είναι υπότροπος, να ιδρύει ή να συμμετέχει (ειδικά ως νόμιμος εκπρόσωπος) σε νέα νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η διαδικασία απενεργοποίησης των ΑΦΜ διενεργείται στις περιπτώσεις που εντοπίζεται υπόθεση φοροδιαφυγής αλλά και προληπτικά, εάν από τον έλεγχο των αρχών προκύψει μεταξύ άλλων ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης η  έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup