Οικονομία

Τρεις αλλαγές στο σύστημα πληρωμών IRIS από το νέο έτος - Πού θα φτάσει το όριο συναλλαγών

Τρεις αλλαγές στο σύστημα πληρωμών IRIS από το νέο έτος - Πού θα φτάσει το όριο συναλλαγών
Τρεις αλλαγές στο σύστημα πληρωμών IRIS προγραμματίζει η κυβέρνηση

Υποχρεωτική εφαρμογή στο σύνολο της αγοράς, επέκταση του ορίου συναλλαγών στα 1000 ευρώ και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα IRIS, είναι τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για το σύστημα πληρωμών IRIS.

Οι τρεις αλλαγές

Υποχρεωτική θα καταστεί από τον Απρίλιο η εφαρμογή IRIS για το σύνολο της αγοράς. Μέχρι στιγμής υποχρεωτική είναι η εφαρμογή του για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι οφείλουν να δέχονται πληρωμές μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας που εξασφαλίζει μηδενικές προμήθειες μέχρι 500 ευρώ στους συναλλασσόμενους. Σήμερα περίπου 550.000 επαγγελματίες παρέχουν αυτή τη δυνατότητα στους πελάτες τους.

Επέκταση του ορίου συναλλαγών στα 1000 ευρώ. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις τράπεζες και έχει απευθύνει συστάσεις προς τον τραπεζικό κλάδο ώστε το όριο συναλλαγών από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα να ανέλθει στα 1.000 ευρώ

Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και με το σύστημα πληρωμών IRIS. Πρόκειται για ένα μέτρο που σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση ώστε κάθε φορά που γίνεται μια άμεση πληρωμή να εκδίδεται παράλληλα και η απόδειξη. Ένας πρώτος ανεπίσημος στόχος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι η διασύνδεση να γίνει έως το καλοκαίρι του 2025.

Αύξηση συναλλαγών

Μήνα με τον μήνα αυξάνονται εντυπωσιακά οι συναλλαγές μέσω IRIS. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 τόσο ο αριθμός των συναλλαγών όσο και η αξία των συναλλαγών έχουν εκτοξευθεί. Το ύψος των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2023 φθάνει το 1,9 δισ. ευρώ (αύξηση 191% έναντι του 2023) και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο καθώς αποτελεί έναν ανέξοδο τρόπο μεταφοράς χρημάτων έως 500 ευρώ την ημέρα Από την από την αρχή του έτους έως και τα τέλη Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 34 εκατ. συναλλαγές, αξίας περίπου 3,68 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 150% και 116% αντίστοιχα σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι.

Ο κανονισμός

Ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2024/886 προβλέπει την καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών έως τον Οκτώβριο του 2025, ωστόσο η χώρα μας θα προχωρήσει νωρίτερα - έως τις 31 Μαρτίου 2025 - και σε αυτόν τον τομέα. Ο κανονισμός που εγκρίθηκε από την ΕΕ θα εφαρμοστεί από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και προβλέπει ότι οι χρεώσεις για τις μεταφορές χρημάτων θα είναι χαμηλότερες από εκείνες των μη άμεσων πληρωμών. Στην Ελλάδα το υφιστάμενο καθεστώς επιτρέπει σήμερα δωρεάν μεταφορές χρημάτων έως 500 ευρώ την ημέρα και πληρωμές σε καταστήματα.

Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά εμβάσματα, οι άμεσες πληρωμές ολοκληρώνονται σε λίγα δευτερόλεπτα, με το ποσό να πιστώνεται άμεσα. Η ΕΕ εκτιμά ότι το νέο μέτρο θα εξοικονομήσει στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περίπου 200 δισ. ευρώ, που σήμερα παραμένουν δεσμευμένα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Σε συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων, οι χρήστες του συστήματος ξεπερνούν πλέον τα 3,15 εκατομμύρια.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup