Οικονομία

Δυτική Ελλάδα: Στο περιθώριο του Αναπτυξιακού Νόμου με ελάχιστη χρηματοδότηση

Δυτική Ελλάδα: Στο περιθώριο του Αναπτυξιακού Νόμου με ελάχιστη χρηματοδότηση
Έντονές είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στον επιχειρηματικό κόσμο και τους τοπικούς φορείς η εξαίρεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από τη δίκαιη κατανομή πόρων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου.

Οι αποφάσεις κατανομής κονδυλίων αφήνουν την περιφέρεια σχεδόν εκτός ενίσχυσης, παρά τις εξαγγελίες για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. 

Συγκεκριμένα, τα ποσά επιχορήγησης για επενδυτικά σχέδια στον Α’ και Β’ κύκλο του καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» και στον Β’ κύκλο του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» (Ν. 4887/2022) είναι μηδενικά για τη Δυτική Ελλάδα. Το μόνο ποσό που διατέθηκε ανέρχεται στα 1,9 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά επιχορηγήσεις και φορολογικές απαλλαγές για περιορισμένο αριθμό επενδύσεων μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Η αντίδραση της Περιφέρειας 

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας της Δυτικής Ελλάδας, Τάκης Παπαδόπουλος, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του μέσω επιστολής προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο. Ο κ. Παπαδόπουλος καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις κατανομές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση αναμόρφωση των ποσών επιχορήγησης, προκειμένου η Περιφέρεια να ενισχυθεί επαρκώς και να παραμείνει ανταγωνιστική. 

«Η απόφαση για μηδενική χρηματοδότηση προκαλεί πολλά ερωτήματα, ειδικά όταν ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη μέσω ιδιωτικών επενδύσεων. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις της υπό αυτές τις συνθήκες», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. 

Αλλαγές που περιορίζουν τις επενδύσεις

Η δυσαρέσκεια εντείνεται από την απόφαση να μειωθεί το ύψος των επιχειρηματικών σχεδίων που υποβάλλονται στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 σε 1.000.000 ευρώ, έναντι των 3.000.000 ευρώ που ίσχυαν με τον προηγούμενο νόμο (4399/2016), ενώ το αίτημα των Περιφερειών για αύξηση του ορίου στα 5.000.000 ευρώ, ώστε να προσελκύσουν μεγαλύτερες επενδύσεις, αγνοήθηκε. 

Ο αντιπεριφερειάρχης από την πλευρά του, ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια, όπως την έλλειψη ανθρώπινων πόρων για την αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων, τις δυσλειτουργίες του νέου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣΑΝ) και την ανεπαρκή εκπαίδευση στελεχών, γεγονότα που καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος. 

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup