Στον επανασχεδιασμό του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» προχωρά η κυβέρνηση με σκοπό την προσέλκυση κατασκευαστικών εταιρειών οι οποίες θα αναλάβουν την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου.
Το νέο project του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την παροχή ισχυρότερων κινήτρων σε κατασκευαστικές για να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του προγράμματος ενώ στο παιχνίδι μπαίνει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, λόγω της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει, θα τρέξει τους διαγωνισμούς για την ανάθεση σε ιδιώτες της κατασκευής των κτιρίων σε δημόσια ακίνητα.
«Ο πρώτος διαγωνισμός για δημόσια κρατικά οικόπεδα όπου θα κατασκευαστούν πολυκατοικίες και ένα μέρος αυτών των διαμερισμάτων θα δοθεί με κοινωνικό μίσθωμα και το υπόλοιπο με κανονικές τιμές της αγοράς, θα αρχίσει το επόμενο έτος» δηλώνει η Σοφία Ζαχαράκη προσθέτοντας ότι «με τον πρώτο διαγωνισμό ως προς τα διαθέσιμα οικόπεδα και ακίνητα υπάρχει η εκτίμηση για δυνατότητα δημιουργίας 150 διαμερισμάτων». Κι ενώ στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συντάσσουν τη νέα Εθνική Στρατηγική για το στεγαστικό το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο επόμενο διάστημα ο σχεδιασμός για την «Κοινωνική Αντιπαροχή» προβλέπει:
1.Το Δημόσιο, κατόπιν διαγωνισμού, θα παραχωρήσει σε ιδιώτες (κατασκευαστές – εταιρείες real estate) δημόσια ακίνητα (αδόμητα οικόπεδα ή δομημένα ακίνητα), τα οποία παραμένουν για χρόνια αναξιοποίητα.
2. Οι ιδιώτες με τη μέθοδο της αντιπαροχής θα αναλάβουν να κατασκευάσουν στα ακίνητα του Δημοσίου κατοικίες ή και επαγγελματικά ακίνητα (καταστήματα, γραφεία, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) με βάση τις προδιαγραφές της προκήρυξης. Σε περίπτωση δομημένων ακινήτων, ο ανάδοχος θα αναλάβει και την κατεδάφιση των υπαρχόντων κτισμάτων.
3.Το κόστος ανέγερσης των ακινήτων θα είναι μηδενικό για το Δημόσιο καθώς όλα τα έξοδα καλύπτονται από τις κατασκευαστικές εταιρείες.
4. Σε αντάλλαγμα οι ιδιώτες θα κρατούν στο χαρτοφυλάκιό τους για εκμετάλλευση ποσοστό περίπου 70% των ακινήτων που θα κατασκευάσουν για όσο χρονικό διάστημα θα προβλέπει η σύμβαση στην οποία θα τεκμηριώνεται ο χρόνος που απαιτείται για την ανάκτηση των δαπανών κατασκευής και το εύλογο εργολαβικό κέρδος.
5. Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να ενοικιάζουν αλλά και να πωλούν τα ακίνητα.
6. Το υπόλοιπο ποσοστό περίπου 30% των κατοικιών που θα κατασκευαστούν θα διατεθούν για τη στέγαση ευάλωτων νοικοκυριών είτε με «κοινωνικό» ενοίκιο, χαμηλότερο από την αγορά, είτε για αγορά σε προσιτές τιμές, είτε μέσω του μοντέλου rent to own (ενοικίαση με δυνατότητα εξαγοράς). Για παράδειγμα ο ιδιώτης που θα χτίσει μέσω του προγράμματος μια πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα, τα 7 διαμερίσματα θα μπορεί να τα εκμεταλλευτεί για όσο χρόνο προβλέπει η σύμβαση και τα υπόλοιπα 3 διαμερίσματα θα διατίθεται ως κοινωνικές κατοικίες.
7.Η διαχείριση των κοινωνικών κατοικιών θα γίνει από δημόσιο φορέα. Οι δικαιούχοι μισθωτές στο πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής επιλέγονται από τον φορέα, με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, και ιδίως το εισόδημα, την οικογενειακή τους κατάσταση και την ηλικία των τέκνων των δικαιούχων. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται νέοι και νέα ζευγάρια.
8. Στην πρόσκληση για την επιλογή του αναδόχου που θα κατασκευάσει τα κτίρια σε δημόσια ακίνητα θα αναφέρονται μεταξύ άλλων:
- το αδόμητο ακίνητο, τυχόν υφιστάμενα κτίσματα που ευρίσκονται εντός αυτού, και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου που πρόκειται να ανεγερθεί επ’ αυτού, το οποίο με τον περιβάλλοντα χώρο του πληροί τις προϋποθέσεις πρόσβασης ατόμων με αναπηρία
- οι οριζόντιες ιδιοκτησίες που θα συσταθούν και οι επιτρεπόμενες χρήσεις τους
- τα κριτήρια συμμετοχής και επιλογής του αναδόχου
- οι βασικοί όροι των συμβάσεων μίσθωσης μεταξύ του αναδόχου και των δικαιούχων, πλην του μισθώματος.
Το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, θα φιλοξενήσει περίπου 300 διαμερίσματα, μέρος των οποίων θα νοικιάζεται από το κράτος ως κοινωνικές κατοικίες.
Κοινωνικές κατοικίες
Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα από τα ακίνητα που αξιοποιηθούν για την ανέγερση κτιρίων με «Κοινωνική Αντιπαροχή» είναι το ακίνητο της εταιρείας Χρωματουργεία Πειραιώς (ΧΡΩΠΕΙ), 17.893 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην οδό Πειραιώς και παραμένει αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980.
Το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, το οποίο προοριζόταν αρχικά να μετατραπεί σε ελληνική Silicon Valley, θα φιλοξενήσει περίπου 300 διαμερίσματα, μέρος των οποίων θα νοικιάζεται από το κράτος ως κοινωνικές κατοικίες. Ο ανάδοχος του διαγωνισμού που θα αναλάβει την ανέγερση των κατοικιών θα κρατήσει ένα μεγάλο αριθμό ακινήτων για εκμετάλλευση και τα υπόλοιπα θα δοθούν στο Δημόσιο για να τα διαθέσει με χαμηλό ενοίκιο σε νέους ή νέα ζευγάρια.
Παράλληλα με το project ΧΡΩΠΕΙ θα τρέξει η κατασκευή κατοικιών στο οικόπεδο Ανατόλια, 29.576 τ.μ., στη Νέα Ιωνία Αττικής όπου βρίσκεται το κτίσμα της πρώην καρπετοβιομηχανίας Ανατόλια. Μέσω του προγράμματος θα αξιοποιηθούν άλλα 1.600 κενά ακίνητα σε όλη τη χώρα.
«Συλλέγουμε από όλη την Ελλάδα τα ώριμα οικόπεδα αλλά και τα χτισμένα κτίρια ώστε να δοθούν για αυτό το καινοφανές για την Ελλάδα σχήμα. Θέλουμε δηλαδή μεικτό σχήμα κατοικίας και με κοινωνικό μίσθωμα και κανονικό μίσθωμα» σημειώνει ο Σοφία Ζαχαράκη προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής «θα αποφέρει τα επόμενα χρόνια ένα απόθεμα κοινωνικών διαμερισμάτων με κοινωνικό μίσθωμα και ταυτόχρονα περισσότερα διαμερίσματα ως προς το κομμάτι της προσφοράς».