«Τσιμπημένο» αναμένεται να είναι το οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, καθώς αυξημένες είναι οι τιμές του κρέατος με την αύξηση του να φτάνει και το 50% κατά την τελευταία πενταετία.
«Ο Έλληνας καταναλωτής δεν σηκώνει άλλες αυξήσεις»
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το OPEN και τον κρεοπώλη, Κώστα Λίτσα, «ο Έλληνας καταναλωτής δεν σηκώνει άλλες αυξήσεις και ήρθε η ώρα να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές». Ακόμα, ο ίδιος είπε πως το μοσχάρι πωλείται στα 15-16 ευρώ/κιλό, το αρνί στα 16-17 ευρώ/κιλό και τα πουλερικά στα 5-6 ευρώ. Μάλιστα, πριν από πέντε χρόνια, οι αντίστοιχες τιμές ήταν περίπου 10 ευρώ/κιλό για το μοσχάρι, 8-9 ευρώ/κιλό για το αρνί και 3-4 ευρώ για τα πουλερικά.
Ως εκ τούτου, όπως είπε ο κ. Λίτσας, έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά 50% στις τιμές του κρέατος κατά την τελευταία πενταετία. Οι καταναλωτές προτίμησαν αρνί και γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα και αρνί και μοσχάρι επιλέγουν για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.
Οι τιμές στη Βαρβάκειο για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Ικανοποίηση για την κίνηση στη Βαρβάκειο εξέφρασε, το Σάββατο (28/12), ο Ανδρέας Νιώτης πρόεδρος της Βαρβάκειου Αγοράς.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε στην ΕΡΤ ότι ο κύριος όγκος των καταναλωτών έκανε τις αγορές του ενόψει του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού -και για την Πρωτοχρονιά, προτιμώντας το χοιρινό, όπως και το μοσχάρι, και το αρνί και το κατσίκι.
Το χοιρινό αρχίζει από 5-6 ευρώ/κιλό, το αρνί και το κατσίκι φτάνουν τα 10-12 ευρώ/κιλό και το μοσχάρι κυμαίνεται από 7,5 έως 10,90 ευρώ/κιλό. Όσον αφορά στο χοιρινό, τα μικρά γουρουνάκια – όπως είπε ο κ. Νιώτης – κινήθηκαν μεταξύ 7 και 10 ευρώ/κιλό, «μειωμένη τιμή περίπου 2 ευρώ σε σχέση με πέρσι». Η Βαρβάκειος πουλάει μέχρι και 3 ευρώ φθηνότερα, όπως επεσήμανε ο πρόεδρός της.
Πηγή: ethnos.gr