Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας
· Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται έπειτα από εκπόνηση μελέτης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και στο πλαίσιο έργου τεχνικής βοήθειας της DG REFORM.
· Στόχος του νέου πιλοτικού επιδόματος ανεργίας είναι να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, να παρακινεί περισσότερο στην εύρεση εργασίας και να γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό.
· Η υλοποίηση του νέου πιλοτικού επιδόματος ανεργίας αναμένεται να εκκινήσει εντός των πρώτων μηνών του 2025 και μπορεί να έχει διάρκεια έως 16 μήνες.
Επισημάνσεις
Επισημαίνεται ότι, το θεσμικό πλαίσιο για το τακτικό επίδομα ανεργίας όπως ισχύει σήμερα διαμορφώθηκε τις δεκαετίες του 1950 και 1980, δεν ανταποκρίνεται πλέον επαρκώς σε βασικούς στόχους κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όπως η ουσιαστική στήριξη των ανέργων σε κρίσιμο χρόνο και η παροχή κινήτρων για την επανένταξη στην αγορά εργασίας
Το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής, και με βάση τα πορίσματα της τελικής αξιολόγησης, θα τροποποιηθεί αναλόγως και θα εφαρμοσθεί καθολικά στο σύνολο των ανέργων.
Η υλοποίηση του νέου πιλοτικού επιδόματος ανεργίας αναμένεται να εκκινήσει από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης μέσα στους πρώτους μήνες του 2025 και, αναλόγως και των ασφαλιστικών προϋποθέσεων εκάστου ανέργου, μπορεί να έχει διάρκεια έως 16 μήνες.
Προσοχή: Όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας σύμφωνα με το ισχύον σύστημα συνεχίζουν να το λαμβάνουν κανονικά για όλη τη διάρκεια της επιδότησής τους χωρίς να επηρεάζονται, όπως και αυτοί που δεν θα επιλεγούν για το πιλοτικό πρόγραμμα.
Οι αλλαγές εστιάζονται σε τρεις άξονες:
· α) στις προϋποθέσεις ένταξης,
· β) στη διάρκεια και
· γ) στο ύψος της επιδότησης.
Συγκεκριμένα:
· Συγχωνεύει την τακτική επιδότηση με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων, επιτρέποντας μέγιστη διάρκεια επιδότησης έως 2 χρόνια (24 μήνες), ακολουθώντας εξατομικευμένη προσέγγιση για το ύψος του επιδόματος.
· Θέτει σε μια πιο ορθολογική βάση τόσο την ένταξη στην επιδότηση, όσο και τη διάρκεια της επιδότησης, που υπολογίζεται πλέον στη βάση της αναλογίας:
§ 2 μήνες απασχόλησης : 1 μήνας επιδότησης για το πρώτο έτος της επιδότησης, και
§ 3 μήνες απασχόλησης : 1 μήνας επιδότησης για το δεύτερο έτος.
· Λαμβάνει υπόψη την ασφαλιστική ιστορία για τον υπολογισμό του ύψους του επιδόματος, προσφέροντας ένα σταθερό μέρος το οποίο λαμβάνουν όλοι και ένα επιπλέον μεταβλητό μέρος, ανάλογα με την ασφαλιστική ιστορία του ανέργου.
· Θέτει όριο 175 ημέρων ασφάλισης στους 14 μήνες πριν από την λύση της εργασιακής σχέσης (δεν υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα).
· Επιπλέον της χορήγηση δώρων για τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα και των προσαυξήσεων λόγω τέκνων, για πρώτη φορά λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα του μονογονέα, η οποία ενισχύεται με επιπλέον ποσό.
· Είναι εμπροσθοβαρές, με την επιδότηση να είναι υψηλότερη τους πρώτους μήνες και να μειώνεται σταδιακά, για να ενισχύσει την επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Στόχοι του νέου επιδόματος ανεργίας
Οι στόχοι του νέου επιδόματος ανεργίας είναι οι εξής:
Παρακίνηση για εργασία: Θα παρακινεί τους ανέργους για ταχύτερη επιστροφή στην εργασία καθώς θα ξεκινάει υψηλότερο τους πρώτους μήνες της ανεργίας και θα βαίνει μειούμενο.
Ανταποδοτικότητα και δικαιοσύνη: Το σύστημα θα αναγνωρίζει τις καταβληθείσες εισφορές και δεν θα εξομοιώνει περιπτώσεις με μεγάλες διαφορές, όπως ήδη συμβαίνει στις 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Σήμερα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως αν κάποιος εργάστηκε 2 χρόνια με κατώτατο μισθό ή 20 χρόνια με 2.000 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα για την ίδια διάρκεια.
Αποτελεσματικότητα: Η συγχώνευση και αυτοματοποίηση πολύπλοκων διαδικασιών θα εξασφαλίσουν την απλοποίηση και την αποτελεσματικότητα της παροχής.
ΔΟΜΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Το νέο επίδομα αποτελείται από τρία μέρη, όπως πίνακας και συνοπτική παρουσίαση, που ακολουθεί.
Σταθερό μέρος επιδότησης
Υπολογισμός & Ύψος επιδότησης
Το σταθερό μέρος επιδότησης:
· Υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του δικαιούχου.
· Εκκινεί από επιδότηση 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου (εάν οι αποδοχές του ήταν μικρότερες από τον κατώτατο μισθό) και
· μειώνεται σταδιακά στο τέλος της περιόδου επιδότησης.
Ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας κατά το σταθερό μέρος αυτής αποτυπώνεται στον Πίνακα, με παράδειγμα εφαρμογής, που ακολουθεί:
1.4.2.2. Προϋποθέσεις χορήγησης σταθερού μέρους – μέγιστη διάρκεια χορήγησης
Προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον 175 ημερών ασφάλισης με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. κατ’ ελάχιστο κατά τους 14 μήνες που προηγούνται της λήξης ή λύσης της εργασιακής σχέσης και της ένταξης στην επιδότηση, εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.
Η μέγιστη διάρκεια χορήγησης του σταθερού μέρους της επιδότησης είναι είκοσι τέσσερις (24) μήνες και Ένας (1) μήνας επιδότησης ισούται με 25 ημερήσια επιδόματα.
1.4.3. Μεταβλητό μέρος επιδότησης
1.4.3.1. Γενικό πλαίσιο
Το μεταβλητό μέρος επιδότησης αποτελεί «μπόνους» σε όσους έχουν μακρύτερο ασφαλιστικό βίο, και το οποίο:
· Εξαρτάται από
§ τα έτη ασφάλισης του δικαιούχου (καταμετρώνται από το 4ο έως και το 20ο έτος ασφάλισης) και
§ τον μέσο όρο αποδοχών του (όταν είναι μεγαλύτερος από τον κατώτατο μισθό).
· Ο υπολογισμός γίνεται με τον πολλαπλασιασμό του νομοθετημένου κατώτατο ημερομισθίου με τους συντελεστές που αντιστοιχούν
§ στα έτη ασφάλισης και
§ τον μέσο όρο αποδοχών.
Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανεργίας είναι ανταποδοτικής φύσης (δηλ. προκύπτει από καταβληθείσες εισφορές ανεργίας κατά τον εργασιακό βίο) και όχι προνοιακής φύσης.
Το μεταβλητό μέρος της επιδότησης χορηγείται κατά το διάστημα που χορηγείται και το σταθερό μέρος και έως δώδεκα (12) μήνες κατ΄ ανώτατο όριο.
1.4.3.2. Προϋποθέσεις:
Το «μεταβλητό», το οποίο χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις:
· α) Να έχουν ενταχθεί στην επιδότηση, δηλαδή η πραγματοποίηση τουλάχιστον 175 ημερών ασφάλισης με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. κατ’ ελάχιστο κατά τους 14 μήνες που προηγούνται της λήξης ή λύσης της εργασιακής σχέσης και της ένταξης στην επιδότηση, [ΣΣ και του Σταθερού μέρους προϋπόθεση]
· β) να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον εννιακόσιες (900) ημέρες ασφάλισης με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. κατά τους πενήντα (50) μήνες που προηγούνται της λήξης ή λύσης της εργασιακής σχέσης, με την επιφύλαξη της παρ. 4, [ΣΣ Οι ημέρες ασφάλισης των δύο (2) μηνών πριν από τη λήξη ή λύση της εργασιακής σχέσης δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των ημερών] συμπεριλαμβανομένων και των ημερών της παρ. 2 και
· γ) να έχουν κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα της παρ. 2, δηλαδή των 175 ημερών, αποδοχές ίσες ή ανώτερες κατά μέσο όρο από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Ως αποδοχές για τους σκοπούς της παρούσας λογίζονται οι ακαθάριστες αποδοχές οι οποίες υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α..
1.4.3.3. Ύψος της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας κατά τη διάρκεια του μεταβλητού μέρους
Το ύψος της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας κατά τη διάρκεια του μεταβλητού μέρους αυτής εξαρτάται από τον αριθμό των ετών του ασφαλιστικού βίου των δικαιούχων που καταμετρώνται από το τέταρτο (4ο) και έως το εικοστό (20ο) προ της λύσης ή λήξης της εργασιακής σχέσης έτος και τον μέσο όρο των αποδοχών τους – ως αυτές ορίζονται στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 4 της παρούσας – κατά τα έτη αυτά, βαίνει δε μειούμενο ανά τρίμηνο επιδότησης. Ως έτος απασχόλησης νοούνται οι τριακόσιες (300) ημέρες ασφάλισης με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α.
Ο υπολογισμός του ημερήσιου επιδόματος, όπως είπαμε βλέπε και παραπάνω Πίνακα 3, προκύπτει από το γινόμενο του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου επί τα ποσοστά που αντιστοιχούν στα εκάστοτε έτη απασχόλησης ανά τρίμηνο επιδότησης, όπως αποτυπώνονται στον Πίνακα 4 που ακολουθεί, προσαυξανόμενο κατά τα ποσοστά που αντιστοιχούν κατά περίπτωση στις κλίμακες του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του συνολικού ασφαλιστικού βίου, όπως αποτυπώνονται στον Πίνακα 5.
ΠΙΝΑΚΑΣ με ποσοστά που αντιστοιχούν στα εκάστοτε έτη απασχόλησης ανά τρίμηνο επιδότησης
ΠΙΝΑΚΑΣ με κλίμακες του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του συνολικού ασφαλιστικού βίου
1.4.4. Πρόσθετες παροχές/προσαυξήσεις:
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
· Επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα και
· Προσαυξήσεις λόγω προστατευόμενων μελών και μονογονεϊκότητας.
Με την επιφύλαξη της παρ. 4 του παρόντος, η πιλοτική επιδότηση ανεργίας προσαυξάνεται με τη χορήγηση του πρόσθετου μέρους της παρ. 1 του άρθρου 4 της παρούσας, το οποίο απαρτίζεται, από τα εξής:
Ο Παλαιολόγος Ι Λιάζος είναι Οικονομολόγος Σύμβουλος Εργασιακών & Ασφαλιστικών
Πηγή: ot.gr