Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, με την οποία επιβεβαιώνονται βασικές θέσεις και επιχειρήματα της ΠΟΜΙΔΑ, καθώς το 82% θεωρεί τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο και το 71% ζητά την κατάργησή του.
Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες θεωρούν ως πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών τη μείωση της φορολογίας ενοικίων, ενώ η κύρια αιτία για τις χιλιάδες κενές κατοικίες είναι το κόστος της ανακαίνισής τους.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας
Ειδικότερα, τα συμπεράσματα της έρευνας της ΠΟΜΙΔΑ είναι τα εξής:
-Το 62% των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν διαμερίσματα δεν έκαναν καμία αύξηση ενοικίου την τελευταία τριετία ενώ το 2% έκαναν μείωση. Για τους επαγγελματικούς χώρους τα αντίστοιχα ποσοστά είναι: 58% καμία αύξηση, 10% μείωση και για τις μονοκατοικίες 68% καμία αύξηση, 7% μείωση. Το ποσοστό της αύξησης ενοικίου στο 86% των περιπτώσεων είναι έως 20%.
-Το 46% των ιδιοκτητών θεωρούν ότι το κίνητρο που θα βοηθούσε στην ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών είναι η μόνιμη μείωση της φορολογίας των ενοικίων. Ακολουθούν η επιδότηση των εξόδων ανακαίνισης, η αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα των εξόδων ανακαίνισης παλαιών κατοικιών και ο προσυμβατικός έλεγχος της φερεγγυότητας των ενοικιαστών.
-Το 82% θεωρεί τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο. Το 71% ζητά να καταργηθεί και το 20% να μειωθεί περαιτέρω.
-Το ποσοστό των ιδιοκτητών που υφίστανται καθυστέρηση στην πληρωμή του ενοικίου κυμαίνεται ανάλογα με το είδος του ακινήτου (διαμέρισμα, μονοκατοικία ή επαγγελματικός χώρος) μεταξύ 21% και 31% ενώ 1%-6 % των ιδιοκτητών δηλώνει ότι ο ενοικιαστής δεν πληρώνει καθόλου.
-Οι μισοί (48%) ιδιοκτήτες θεωρούν πολύ ή αρκετά ικανοποιητικό το κίνητρο που πρότεινε η ΠΟΜΙΔΑ για τριετή φοροαπαλλαγή για τη μετατροπή της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε μακροχρόνια. Από το 16% που θεωρούν την πρόταση λίγο ή καθόλου ικανοποιητική, το 33 % δηλώνουν τον προβληματισμό τους για κίνδυνο απώλειας της φοροαπαλλαγής σε περίπτωση αποχώρησης του ενοικιαστή (ζήτημα που έχει αναδείξει και η ΠΟΜΙΔΑ) ενώ το 30% κρίνει χαμηλή τη φορο-ελάφρυνση.
-Το 12% των ιδιοκτητών κατέχουν σήμερα κενή κατοικία. Στο 7% των περιπτώσεων η κατοικία είναι κενή για περισσότερα από 5 χρόνια. Στο ερώτημα για ποιο λόγο η κατοικία είναι κενή, το 54% απαντά ότι χρειάζεται ανακαίνιση, το κόστος της οποίας στις περισσότερες περιπτώσεις (61%) εκτιμάται από 5.000 έως 20.000 ευρώ. Το 12% αναφέρει ότι δεν συμφέρει η μίσθωση λόγω φορολογίας και το 10% ότι δεν εμπιστεύονται τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές. Μόνο το 1% αναφέρει ως αιτία την μελλοντική τουριστική αξιοποίηση.
-Σχεδόν ένας στους τρεις ιδιοκτήτες (32%) εκτιμά ότι δεν είναι συμφέρον να διαθέτει κανείς σήμερα ακίνητα για να τα νοικιάζει. Στον αντίποδα, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι είναι συμφέρον έχει αυξηθεί σε 59%, από 12% το 2014 (οπότε η οικονομική κρίση είχε εκμηδενίσει αξίες και αποδόσεις).
-Έχει μειωθεί περισσότερο από 50% το ποσοστό των ιδιοκτητών που σκέφτονται να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, από 34% το 2007 σε 14% το 2025.
Τέλος αναφορικά με την αναγνωρισιμότητα της ΠΟΜΙΔΑ, το 59% δηλώνουν ότι την γνωρίζουν ή έχουν ακούσει γι αυτή, ποσοστό πρωτοφανές για τέτοιου είδους οργανώσεις, ενώ το 55% έχουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τη δραστηριότητά της.
Πηγή: cnn.gr