Από το 2001 όταν και οι πράσινοι εντάχθηκαν στη διοργάνωση οι κόντρες, οι διαφωνίες δεν έλειψαν ποτέ με το χωρισμό να θεωρείται τώρα σχεδόν βέβαιος - Διαβάστε ποια τα οικονομικά δεδομένα του διαζυγίου και τις διαφορές Euroleague - Basketball Champions League
Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού και της Euroleague, η σχέση των οποίων δεν ξεκίνησε ιδανικά, εξελίχθηκε σε έναν μεγάλο έρωτα για να μετατραπεί σε μία αγάπη δίχως αύριο που μοιάζει να μην έχει κανέναν μέλλον. Κι ας είχαν υπογράψει (το 2015) οι δύο τους σύμφωνο κοινής συμβίωσης που θα τους κρατούσε ενωμένους μέχρι το 2025.
«Euroleague: Οι χορηγοί φεύγουν και ο Μπερτομέου χάνει τα καλάθια» έγραφε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή 31/5 και το συγκεκριμένο άρθρο έκλεινε ως εξής:
Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι αν δεν υπήρχε ο σκόπελος της ρήτρας αποδέσμευσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ, ο ΠΑΟ θα είχε ήδη αποχωρήσει από τη Euroleague. Ωστόσο όπως και προ διετίας έτσι και τώρα κύκλοι των Πρασίνων επιμένουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι τόσο σοβαρό όσο παρουσιάζεται.
Το ταραχώδες παρελθόν
Στην παρθενική σεζόν της Euroleague ο ΠΑΟ είχε επιλέξει… FIBA και Suproleague, αλλά από το 2001 μπήκε κι αυτός σ’ αυτό το κλειστό κλαμπ τηρώντας όμως πάντα επιφυλακτική διάθεση απέναντι στην ηγεσία της. Μόλις το 2002 στο φάιναλ φορ της Μπολόνια οι πράσινοι απειλούσαν με αποχώρηση από τον τελικό καθώς Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος θεωρούσαν ότι ο Μπερτομέου έκανε τα πάντα για να εξυπηρετήσει την οικοδέσποινα Κίντερ.
Οι αείμνηστοι ηγέτες του Παναθηναϊκού έφτασαν στα… κόκκινα και το 2007 όταν αυτοί ήταν οι οικοδεσπότες του φάιναλ φορ στο ΟΑΚΑ, αλλά λόγω της απίστευτης συμφωνίας της Euroleague με ταξιδιωτικό γραφείο, οι οπαδοί των πράσινων για να πάρουν εισιτήριο των αγώνων έπρεπε να αγοράσουν μαζί και… αεροπορικά εισιτήρια για την Αθήνα.
Η τελευταία μεγάλη κόντρα των ιστορικών ηγετών με τον Καταλανό διοικητικό ηγέτη της Euroleague ήρθε στο φάιναλ φορ του Βερολίνου όταν στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, παρά τον θρίαμβο του τριφυλλιού, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έξαλλος από τη διαιτησία αντί να πανηγυρίζει τη νίκη της ομάδας του πετούσε χαρτονομίσματα προς τον Μπερτομέου κι αν δεν τον είχαν συγκρατήσει οι άνθρωποι της ομάδας η κατάσταση θα είχε ξεφύγει…
Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ως υπεύθυνος μάρκετινγκ, ο οποίος με το καλημέρα είχε την πρώτη του κόντρα με τον Μπερτομέου με αφορμή τα τηλεοπτικά δικαιώματα (και τα πολύ λίγα λεφτά που έπαιρνε ο Παναθηναϊκός παρόλο που ήταν το μεγάλο brand name της διοργάνωσης). Προφανώς εκείνος ο καβγάς ήταν ο… προπομπός των όσων ζούμε και σήμερα.
Από το 2012 όταν και ανέλαβε τα ηνία της ΚΑΕ ελάχιστες ήταν οι στιγμές ηρεμίας στις σχέσεις των δύο πλευρών με τον Δημήτρη να επιτίθεται κυρίως για τις διαιτησίες που είχε η ομάδα και να πληρώνει ουκ ολίγα χρήματα σε πρόστιμα.
Το Νοέμβριο του 2015 υπάρχει η κρίσιμη καμπή καθώς η Euroleague κάνει την συμφωνία με την IMG, προσφέρει περισσότερα χρήματα στις ομάδες, αλλά τις υποχρεώνει σε δεκαετή κοινή πορεία κι ο Παναθηναϊκός αντιδρά. Ναι μεν υπάρχει σαφέστατη βελτίωση στους οικονομικούς όρους αλλά και πάλι τα χρήματα που δίνονται μοιάζουν με ψίχουλα κι ο ΠΑΟ είναι η μοναδική ομάδα που δεν υπέγραψε τη συμφωνία επί τόπου. Το έκανε με βαριά καρδιά λίγες ημέρες αργότερα, αλλά ήταν φανερό πως αυτό συνέβη υπό καθεστώς πίεσης και ελλείψει άλλης εναλλακτικής λύσης.
Τον Ιανουάριο του 2018 ο Γιαννακόπουλος ταξίδεψε με την ομάδα στην Πόλη για το ματς με την Φενέρ όπου αποτέλεσε στόχο υβριστικών συνθημάτων οπαδών της τουρκικής ομάδας, κάτι που συνεχίστηκε στο προφίλ του στο Instagram με τον Γιαννακόπουλο να απαντά και την Euroleague να τον τιμωρεί με ένα χρόνο αποκλεισμό από τα γήπεδα!
«Αν δεν πέσει η ποινή ο ΠΑΟ θα αποχωρήσει από τη διοργάνωση», ήταν η απάντηση του προαναγγέλλοντας μάλιστα και δημοψήφισμα όπου ο κόσμος του ΠΑΟ θα αποφάσιζε… Στην έφεση η ποινή έπεσε στους 5 μήνες, ο Γιαννακόπουλος εν τω μεταξύ πήγε στο γήπεδο στο ματς με τον Ολυμπιακό και τον Απρίλιο στη συνέλευση των μετόχων, πέραν όλων των άλλων ζητημάτων που έθεσε ζήτησε τη διαγραφή της ποινής για να εισπράξει αρνητική απάντηση και να αποχωρήσει εκνευρισμένος.
«Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει εκεί όπου το μπάσκετ θα έπρεπε πάντα να είναι... Οριστικό» έγραψε στο προφίλ του στο Instagram προαναγγέλλοντας την επιστροφή του ΠΑΟ στις διοργανώσεις της FIBA, τα γραφεία της οποίας επισκέφτηκε, αλλά κι η επόμενη σεζόν τον βρήκε στην Euroleague και… μονοιασμένο με τον Μπερτομέου. Ο Καταλανός βρέθηκε στην κηδεία του Παύλου Γιαννακόπουλου, βρέθηκε στο τουρνουά που διοργανώθηκε προς τιμήν του ηγέτη του τριφυλλιού, μίλησε για το τέλος της παρεξήγησης και όλα έμοιαζαν να έχουν ηρεμήσει. Μέχρι τη στιγμή που ήρθε ο κορωνοϊός κι η πανδημία απέδειξε ότι η Euroleague είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια.
Κι αυτό γιατί πέραν της ακατανόητης απόφασης της να δεσμεύσει τις ομάδες να πληρώσουν το 80% των συμβολαίων των παικτών, δεν είχε να δώσει καμία πληροφορία ή εγγύηση για τις οφειλές της τρέχουσας περιόδου προς τους συλλόγους.
«Η επιστροφή μας στη FIBA είναι μονόδρομος… Η περίφημη ρήτρα των 10 εκατ. ευρώ υπάρχει, αλλά όταν έρθει η ώρα να δούμε τι πρέπει να μας πληρώσει η Euroleague να είστε σίγουροι ότι εμείς θα έχουμε να παίρνουμε πολλά περισσότερα», είπε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιαννακόπουλος για να ακολουθήσει η χθεσινή επιστολή του ΠΑΟ προς την Euroleague που έκρυβε δύο ειδήσεις.
Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι οι πράσινοι αποκαλύπτουν ότι είχαν ενημερώσει εδώ και δύο μήνες για τις προθέσεις τους και η δεύτερη ότι ζητούν συναινετικό διαζύγιο, όπως προβλέπει το καταστατικό της Euroleague. Κι αυτό για να αποφύγουν την αποπληρωμή της ρήτρας και την όποια διαδικαστική διαμάχη.
Οι διαφορές της Euroleague με το BCL
Αν όντως το διαζύγιο είναι… βελούδινο, τότε ο Παναθηναϊκός (χωρίς την οικονομική ενίσχυση Γιαννακόπουλου) μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει πολεμοφόδια για να φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα.
Τα λεφτά που μοιράζει το BCL είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά της Euroleague (όσον αφορά τις νίκες και την κατάκτηση του τίτλου) και η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός στο BCL μπορεί να φτάσει και τα διπλάσια έσοδα σ’ αυτό το κομμάτι (ειδικά αν το κατακτήσει καθώς ο νικητής παίρνει 1 εκατ. ευρώ).
Η αρνητική διαφορά όμως είναι στα έσοδα από χορηγίες, τηλεοπτικά και εισιτήρια καθώς το προϊόν του BCL δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα ελκυστικό και η δυναμικότητα των ομάδων που συμμετέχουν δεν επιτρέπει (άμεσα) μεγάλη αισιοδοξία (αν και φέτος η αλήθεια είναι ότι έχει κάνει νέες σημαντικές κινήσεις).
Αυτή η χασούρα πάντως μπορεί να αντισταθμιστεί από το πριμ… μεταγραφής που θα δώσει η FIBA στον ΠΑΟ (για παράδειγμα η Γαλατάσαραϊ που δεν είναι σε καμία περίπτωση το μέγεθος του ΠΑΟ πήρε 350.000).
Για την FIBA ενδεχόμενη μεταγραφή του ΠΑΟ θα είναι σαν μάννα εξ ουρανού, για τον ΠΑΟ μια ευκαιρία να ηρεμήσει από την πίεση της Euroleague, αλλά η τελευταία φαίνεται να κρατά το κλειδί των εξελίξεων.
Αν δοθεί η γραμμή να βγει το συναινετικό διαζύγιο, θα έχει γλιτώσει από τον «κακό μπελά» που λέγεται Παναθηναϊκός του Γιαννακόπουλου, αλλά θα έχει χάσει ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια της (και μαζί πιθανότατα και ένα μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού συμβολαίου του).