Ο Στεφ Κάρι έδωσε ρεσιτάλ, ο Εμπίντ και ο Ντουράντ έπληξαν τους τεράστιους Σέρβους στο τέλος αλλά για να νικήσουν οι ΗΠΑ χρειάστηκε ένας απίθανος ΛεΜπρον Τζέιμς με τριπλ-νταμπλ λίγο πριν κλείσει τα σαράντα του χρόνια.
Οι γίγαντες Σέρβοι έκαναν ένα σχεδόν τέλειο ματς. Για 30 λεπτά και βάλε σφυροκοπούσαν ανελέητα τους Αμερικανούς του ΝΒΑ που βρέθηκαν κατάφατσα με μια οδυνηρή ήττα-στραπάτσο για τις φιλοδοξίες και το κύρος που έχει πάντα σε Ολυμπιακούς Αγώνες η Team USA.
Ο Σβιέτισλαβ Πέσιτς είχε σχεδιάσει μαεστρικά το πλάνο μιας νίκης που χάθηκε στο τέλος, από την υπέρβαση των βετεράνων των ΗΠΑ, της άμυνας που αποφάσισε να παίξει η αμερικάνικη ομάδα με τον Μπούκερ κρυφό χαρτί, τον οίστρο βέβαια του απαράμιλλου Στεφ Κάρι, τα αποφασιστικά καλάθια του Τζόελ Εμπίντ, τα αντίστοιχα καθοριστικά του Κέβιν Ντουράντ ίσως και κάποια σφυρίγματα (και μη) των τραγικών διαιτητών.
Μα πάνω απ΄όλα για να μείνει όρθια η αμερικάνικη ομάδα, χρειάστηκε να καταθέσει και την ψυχή του πάνω στο παρκέ, ο ΛεΜπρον Τζέιμς. Τέσσερις μήνες πριν κλείσει τα σαράντα του χρόνια, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ, ο άνθρωπος που παίζει δυο δεκαετίες μπάσκετ στο πιο υψηλό επίπεδο, θα μπορούσε να ξεκουράζεται σε μια από τις πολυτελείς βίλες του.
Στην καριέρα του τα έχει κατακτήσει όλα. Τίποτε δεν του λείπει, όπως ας πούμε του Στεφ Κάρι που δεν έχει πάρει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο ΛεΜπρον, εν αντιθέσει, έχει τρία. Δυο χρυσά (Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012) και ένα χάλκινο (Αθήνα 2004). Κι όμως. Ήταν ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Στιβ Κερ για την συγκρότηση της καλύτερης δυνατής ομάδας που θα μπορούσαν να κατεβάσουν στο Παρίσι οι ΗΠΑ.
Ο πιο ... βετεράνος, από τους βετεράνους είναι και ο πιο παθιασμένος απ' όλους. Γιατί εκτός των τεράστιων επιτευγμάτων του, ο ΛεΜπρον μοιάζει σαν άλλος Δρυίδης να έχει βρει και το μαγικό φίλτρο, με το οποίο νικάει το χρόνο. Και τη συνταγή, βεβαίως, την κρατάει μόνο για τον εαυτό του!
Το εμφανές γκριζάρισμα σε μαλλιά και γένια είναι ίσως το μοναδικό γνώρισμα με τους συνομήλικους του σαραντάρηδες. Γιατί μέσα στο παρκέ ο απίστευτος αυτός τύπος θυμίζει τον εικοσάχρονο παθιασμένο νεαρό, που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πριν από 20 χρόνια στην Αθήνα. Τότε είχε παίξει λίγο, τώρα ... δεν βγαίνει από το γήπεδο.
Κόντρα στους Σέρβους αγωνίστηκε 32:19 λεπτά, μόλις 47'' λιγότερα από τον Κάρι των 36 πόντων με 9/14 τρίποντα. Όχι ότι ο ΛεΜπρον πήγε πίσω. Τελείωσε το ματς με ... τριπλ-νταμπλ (16π, 12ρ και 10 ασ) έχοντας 4/5δ, 2/4τρ και 2/3β. Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των ολυμπιακών τουρνουά μπάσκετ που έκανε δεύτερο τριπλ νταμπλ
LeBron James against Serbia 🇷🇸:
— FIBA (@FIBA) August 8, 2024
🔹 16 PTS
🔹 12 REB
🔹 10 AST
🔸 Only the fourth triple-double in Olympic history.
🔸 First player to record multiple triple-doubles in Olympic history.
👑 KING.#Paris2024 x #Basketball pic.twitter.com/PxYrE3UqNF
Το προηγούμενο του αντίστοιχο κατόρθωμα χρονολογείται από το 2012 στο Λονδίνο με 11π, 14ρ και 12 ασ, εναντίον της Αυστραλίας. Ο Σεργκέι Μπέλοφ το 1976 στο Μόντερεαλ με 23π, 14ρ και 10 ασ κόντρα στον Καναδά και ο Λούκα Ντόντσιτς με 16π, 10ρ και 18ασ απέναντι στη Γαλλία στο Τόκιο το 2021 είναι οι άλλοι δυο μπασκετμπολίστες που έγραψαν τριπλ-νταμπλ σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Τζέιμς δεν συμβιβάστηκε ποτέ με την ιδέα της ήττας από τους Σέρβους. Ξεχείλιζε από πάθος, ηγήθηκε στο αμυντικό ξέσπασμα των ΗΠΑ στο τέταρτο δεκάλεπτο, σε μια στιγμή μάρκαρε μέχρι και τον Γιόκιτς και έγινε ο άνθρωπος που θα παράσερνε τους συμπαίκτες του στον δικό του, συγκλονιστικό ρυθμό.
Στιβ Κερ: "Είναι απίστευτος..."
Ο Στιβ Κερ που για χάρη του ΛεΜπρον έχει ... παρκάρει στον πάγκο των ΗΠΑ τον καλύτερο παίκτη των πρωταθλητών Σέλτικς, Τζέισον Τέιτουμ, δήλωνε μετά το ματς: "Προτιμώ φυσικά να κοουτσάρω τον ΛεΜπρον, παρά να προσπαθώ να τον αντιμετωπίσω μέσα στο γήπεδο..."
Για τον κόουτς της Team USA αλλά και των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς "είναι πολύ ωραίο να τον ζεις από κοντά δίπλα στους συμπαίκτες του. Υπάρχει, τελικά, λόγος που είναι ο ΛεΜπρον Τζέιμς. Στα 39 του χρόνια κάνει τα πάντα. Κυριαρχεί στους αγώνες, αλλά είναι πρώτος και στην προπόνηση. Ένα ζωντανό παράδειγμα για όλους. Πραγματικά είναι απίστευτος.
Απίθανος μπασκετμπολίστας. Στο τέταρτο δεκάλεπτο μάρκαρε τον Γιόκιτς, πήρε ριμπάουντ, άνοιγε πρώτος τον αιφνιδιασμό μας. Τα λόγια περιττεύουν"
Ο Κερ, που εναντίον του ΛεΜπρον κέρδισε και έχασε μερικές από τις μεγαλύτερες μάχες που έγιναν ποτέ στην ιστορία του ΝΒΑ, ξέρει καλά γιατί ο σχεδόν 40άρης βετεράνος είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του: "Ο ΛεΜπρον έχει αφήσει το αποτύπωμα του στο παιχνίδι με διαφορετικούς τρόπους. Δεν είναι μόνο το ταλέντο και η δυναμή του. Περισσότερο είναι το πάθος του, η αυτοπεποίθηση του και ο τρόπος που εμπνέει όλη την ομάδα με την ενέργεια που βγάζει σε αυτή την ηλικία. Τρομερός..."
"Πόσες ευκαιρίες θα έχω ακόμα;"
Κάπως έτσι ο ΛεΜπρον μοιάζει να παίζει κάθε φορά χωρίς να υπάρχει αύριο. Σα να μπαίνει σε τελική σειρά πλέι-οφ και να δίνει όλο το το είναι. Αυτός που δεν είχε καμιά ανάγκη να πάει στο Παρίσι, όχι μόνο βρέθηκε εκεί, κρατώντας μάλιστα την αμερικάνικη σημαία στην τελετή έναρξης, αλλά απολαμβάνει κάθε δευτερόλεπτο της παρουσίας του πάνω στο παρκέ.
Ίσως γιατί ξέρει ότι δίνει τις τελευταίες παραστάσεις του ενώπιον του διεθνούς κοινού, θέλοντας να κρεμάσει το τρίτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο στήθος, έχοντας παίξει καλύτερα από ποτέ στη διοργάνωση.
Γι αυτό απέναντι στους τρομερούς Σέρβους, ο ΛεΜπρον ... λύσσαξε για τη νίκη. Στο τέλος πήρε αγκαλιά τους άλλους δυο βετεράνους Κάρι και Ντουράντ, μάζεψε όλη την υπόλοιπη ομάδα και φώναξε: "Ένα ματς ακόμα". Ο Τζέιμς παραμένει στην ουσία ο παθιασμένος νεαρός από το Άκρον του Οχάιο, κι ας ασπρίσαν τα μαλλιά του. Ξέρει, όμως, ότι ακόμα κι αν πίνει το μαγικό φίλτρο νικώντας το χρόνο, δεν πρόκειται ποτέ να τα καταφέρει.
"Δεν ξέρω πόσες ευκαιρίες και τέτοιες στιγμές θα έχω ακόμα στην καριέρα μου. Να είμαι ικανός να διεκδικήσω κάτι, να ανταγωνιστώ και να παίξω μεγάλα ματς. Και σήμερα ήταν ένα πολύ σπουδαίο παιχνίδι" σχολίασε μετά τη μοναδική του παράσταση σε έναν από τους καλύτερους αγώνες που είδαμε ποτέ στην ιστορία των ολυμπιακών τουρνουά μπάσκετ...
Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALLISON DINNER