Ο Λευτέρης Πετρούνιας με 15.133 κατέκτησε στο Μόναχο το 6ο χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής και έγραψε ιστορία
Ο μυθικός Λευτέρης Πετρούνιας έγραψε χρυσή ιστορία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής στο Μόναχο. Ο «άρχοντας των κρίκων» κυριάρχησε στον τελικό του αγωνίσματος και αναδείχθηκε κορυφαίος στην Ευρώπη για έκτη φορά, μια θρυλική επίδοση που τον τοποθετεί στο... Έβερεστ της γυμναστικής.
Ο Έλληνας σπεσιαλίστας εκτέλεσε άψογα το νέο, ανανεωμένο και ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμά του, βαθμολογήθηκε με 15,133 βαθμούς και βρέθηκε για ακόμη μια φορά στην κορυφή της Ευρώπης.
Η μυθική επίδοση του Πετρούνια
Από τον Απρίλιο του 2015, ο Πετρούνιας παραμένει αήττητος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετρώντας μόνο πρωτιές τόσο σε προκριματικούς όσο και σε τελικούς. Η συγκομιδή του ασύλληπτη: έξι σερί χρυσά σε Μονπελιέ το 2015, Βέρνη το 2016, Κλουζ το 2017, Γλασκώβη το 2018, Βασιλεία το 2021 και Μόναχο το 2022. Μάλιστα το σερί του θα ήταν πιθανότατα ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχε η παρένθεση της διετίας 2019-2020, οπότε απουσίασε, την πρώτη φορά λόγω της σοβαρής χειρουργικής επέμβασης στον αριστερό ώμο και τη δεύτερη εξαιτίας της πανδημίας.
Το όνομα του Πετρούνια γράφεται με χρυσά γράμματα στην ιστορία της γυμναστικής καθώς με την κατάκτηση του έκτου χρυσού μεταλλίου στους κρίκους, ισοφάρισε ένα σπανιότατο αθλητικό επίτευγμα. Έγινε ο κορυφαίος σπεσιαλίστας στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενόργανης γυμναστικής, ισοφαρίζοντας την τρομερή επίδοση του Ούγγρου εξπέρ του πλάγιου ίππου Κρίστιαν Μπέρκι, ο οποίος κατείχε μόνος του το απόλυτο ρεκόρ με έξι τίτλους στο ίδιο όργανο (2005, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012). Πλέον σ’ αυτό το κλειστό κλαμπ ανήκε και ο δικός μας Λευτέρης Πετρούνιας.
Συνολικά, αυτός είναι ο δέκατος τελικός του Πετρούνια σε ισάριθμες συμμετοχές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών, έχοντας να επιδείξει σε αυτή την πορεία -εκτός από τα έξι χρυσά- και ένα χάλκινο μετάλλιο, το οποίο είχε κερδίσει στο ντεμπούτο του, το 2011 στο Βερολίνο.
Το καινούργιο πρόγραμμσ του Πετρούνια, με συντελεστή δυσκολίας 6,200 β., δεν μοιάζει με κανένα από εκείνα των προηγούμενων ετών, καθώς έχει εντελώς διαφορετική ροή, παρότι διατήρησε αρκετές από τις ασκήσεις που είχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ/GEORGIOS KEFALAS