Μπήκε στον αγώνα μιάμιση ώρα από την έναρξη του. Εκανε ένα έγκυρο στα 5,05 μ. και έκλεισε θέση στην πρώτη τριάδα και λίγες προσπάθειες αργότερα - αλλά κανένα χαμένο άλμα - κλείδωσε το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση.
Ο Εμμανουήλ Καραλής όπως αναμενόταν ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί στον τελικό του επί κοντώ. Και ως τέτοιο κατάφερε να κάνει έναν σπουδαίο αγώνα, χαρίζοντας στη ώρα μας το τρίτο της χρυσό μετάλλιο και το πέμπτο στο σύνολο. Ο αθλητής του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου - πήρε το καλύτερο δώρο γενεθλίων - δεν αρκέστηκε μονάχα στο χρυσό μετάλλιο, αφού μετά τα 5,45 μ. επέλεξε να δοκίμασε στα 5,56 μ. προκειμένου να βελτιώσει τη δική του κορυφαία επίδοση στον κόσμο παγκοσμίως (5,55 μ.). Το τρίτο άλμα του αθλητή ήταν καλό όχι όμως τόσο ώστε ο πήχης να μείνει στους στηλοβάτες.
Ο Καραλής, ο οποίος απέδειξε πως είναι ένας αθλητής που αναμένεται να μας απασχολήσει θετικά για πολλά χρόνια, ολοκλήρωσε την παρουσία του στις διοργανώσεις των Παίδων με δύο μετάλλια, αφού πέρυσι ήταν τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας. Ο 17χρονος ξεπέρασε χωρίς καμία χαμένη προσπάθεια τα 5,05 μ., 5,15 μ., 5,25 μ., 5,30 μ., 5,40 μ. και 5,45 μέτρα.
Ο Γερμανός Λίτα Μπέρε έκανε ότι περνούσε από το χέρι για να σταματήσει την πορεία την Καραλή και κατάφερε να ολοκληρώσει στα 5,30 μ., όσο και το ατομικό του ρεκόρ και στη συνέχεια προσπάθησε να κάνει την υπέρβαση δοκιμάζοντας ανεπιτυχώς, μία φορά στα 5,40 μ. και δύο στα 5,45 μέτρα. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Σόντρε Γκουτορμσεν με 5,05 μ. και νέο ατομικό ρεκόρ. Οι τρεις πρώτοι του βάθρου ήταν οι μοναδικοί από τους 12 αθλητές του τελικού, που κατάφεραν να ξεπεράσουν στα 5,00 μέτρα.
Ο Εμμανουήλ Καραλής, όπως και οι Οδυσσέας Μουζενίδης και Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης θα συνεχίσει τους αγώνες του στο Μπίντγκοζ εκεί όπου θα γίνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν (19-24/7).