Ήρθαν στην Ελλάδα σαν «Μεσσίες» και με στόχο να οδηγήσουν τις ομάδες τους σε πρωταθλήματα, κύπελλα και ευρωπαϊκές πορείες.
Τα ρεπορτάζ των εφημερίδων «φούσκωναν» τα μυαλά και τις φιλοδοξίες των οπαδών, αφού με τους σούπερ σταρ που «έκλειναν» οι ομάδες τους μόνο η... διαιτησία θα τους στερούσε τους τίτλους.
«Θεοί» της μπάλας που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα στο φινάλε της ένδοξης ποδοσφαιρικής τους καριέρας. Άλλοι κατάφεραν να «αγιοποιηθούν» στα μάτια των οπαδών και άλλοι να γίνουν ακόμη και ανέκδοτο.
Το newsbeast.gr «σκάλισε» το ποδοσφαιρικό παρελθόν, θυμήθηκε τις μεγαλύτερες μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και σας παρουσιάζει όσους πέτυχαν και όσους απέτυχαν…
Οι «θεοί»
Ριβάλντο (Ολυμπιακός - ΑΕΚ)
Η είδηση πως ο Ολυμπιακός προσπαθεί να εντάξει στο δυναμικό του τον Ριβάλντο δεν έπεισε πολλούς. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου το 1999, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2002, ο κορυφαίος μέσος της δεκαετίας του ’90 μαζί με τον Ζινεντίν Ζιντάν, ένας από τους καλύτερους Βραζιλιάνους όλων των εποχών, ήταν δυνατόν να καταλήξει στο ελληνικό πρωτάθλημα; Κι όμως συνέβη ο Σωκράτης Κόκκαλης έκανε το αδιανόητο…
Η προσφορά των περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο συν τα αρκετά περισσότερα που θα είχε λαμβάνειν από εμπορικές συμφωνίες, σε συνδυασμό με τη «νωπή» κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης από την Ελλάδα, έπεισαν τον «Ρίμπο». Τρία χρόνια στον Ολυμπιακό, τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα, με τον ίδιο να έχει καθοριστική συμβολή σε αυτήν την πορεία.
Μετά από 101 εμφανίσεις και 44 γκολ το διαζύγιο δεν ήρθε με τον καλύτερο τρόπο, ωστόσο το βιβλίο της ιστορίας κατέγραψε την πορεία ενός από τους κορυφαίους παίκτες της γενιάς του στα ελληνικά γήπεδα. Ο Ριβάλντο στη συνέχεια αγωνίστηκε και στην ΑΕΚ με την ίδια επιτυχία, όπου κανείς οπαδός της Ένωσης δεν ξεχνάει το 4-0 επί του Ολυμπιακού, με τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ να δείχνει τα 4 δάχτυλα.
Ζιλμπέρτο Σίλβα (ΠΑΟ)
Η κορυφαία μεταγραφή Βραζιλιάνου που έκανε -επί πολυμετοχικότητας- ο Παναθηναϊκός προήλθε από την αγγλική Premier League και ήταν ο διεθνής αμυντικός μέσος από την Άρσεναλ (πρωταθλητής κόσμου με την Βραζιλία και εν ενεργεία αρχηγός της) Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο οποίος έζησε το νταμπλ του ’10 (2008-2011) και κόστισε μια περιουσία, με τον ετήσιο μισθό του να «εκτοξεύεται» στα 3 εκατ. ευρώ.
Ο Ζιλμπέρτο έγινε ο απόλυτος άρχοντας στον χώρο της μεσαίας γραμμής για τον Παναθηναϊκό στα τρία χρόνια παρουσίας του εκεί, κατά τα οποία πανηγύρισε το νταμπλ τη σεζόν 2009-2010. Αγωνίστηκε 78 φορές με το «τριφύλλι» στο στήθος.
Κριστιάν Καρεμπέ (Ολυμπιακός, 2001)
Μετά από δύο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης (1998, 2000), ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (1998), ένα Euro (2000) κι ένα Κύπελλο Συνομοσπονδιών (2001) με τη Γαλλία, ο Κριστιάν Καρεμπέ αποδέχθηκε την πρόταση του Ολυμπιακού και του Σωκράτη Κόκκαλη και το 2001 μετακόμισε στον Πειραιά, μετά από μία χρονιά όχι και τόσο καλή στην Μίντλεσμπρο.
Επί τρία χρόνια αποτέλεσε το βασικό «εργαλείο» στο χώρο της μεσαίας γραμμής των «ερυθρολεύκων» και με την εμπειρία του και την μεγάλη κλάση του προσέφερε αρκετά πράγματα στην ομάδα και εκτός αγωνιστικών χώρων.
Μετά από 99 συμμετοχές, 4 γκολ και κάποια προβλήματα τραυματισμών άφησε το λιμάνι για την ελβετική Σερβέτ έχοντας κατακτήσει δύο πρωταθλήματα. Ο Γάλλος σταρ λατρεύτηκε όσο λίγοι στον Ολυμπιακό και εδώ και κάποια χρόνια βρίσκεται στη διοίκηση του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Πάμπλο Γκαρσία (ΠΑΟΚ)
Με καριέρα στη Μίλαν, την Ρεάλ Μαδρίτης και βασική θέση στην Εθνική Ουρουγουάης, ο Πάμπλο Γκαρσία πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» το καλοκαίρι του 2008.
Φεύγει από τη Μούρθια όπου αγωνίζεται με τη μορφή δανεισμού από τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο Δικέφαλος τον αγοράζει και αυτομάτως γίνεται ο αγαπημένος των οπαδών της ομάδας.
Το πάθος του και η αυταπάρνησή του «τρελαίνουν» τον κόσμο του ΠΑΟΚ και τον κατατάσσουν στους «θρύλους» της ομάδας.
Αλβάρο Ρεκόμπα (Πανιώνιος)
Ο μεγαλύτερος παίκτης που φόρεσε ποτέ την φανέλα του Πανιωνίου. Ο Ουρουγουανός ζογκλέρ, με τεράστια καριέρα στην Ίντερ και μικρή θητεία στην Τορίνο, αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο το καλοκαίρι του 2008 παίζοντας 21 παιχνίδια με τους Νεοσμυρνιώτες και σκοράροντας 7 γκολ.
Οι οπαδοί του Πανιωνίου δεν θα ξεχάσουν το φονικό δίδυμο που είχε κάνει με τον Φαμπιάν Εστογιανόφ.
Πάουλο Σόουζα (ΠΑΟ)
Έχοντας στο παλμαρέ του 2 κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ με Γιουβέντους και Ντόρτμουντ, ήρθε στον Παναθηναϊκό το 2000 και οι φίλοι του Τριφυλλιού θα τον θυμούνται για πάντα, λόγω του απίστευτης ομορφιάς γκολ με την Γιουβέντους.
Ένας πραγματικός δάσκαλος της θέσης και ένας από τους κορυφαίους μέσους που έχουν έρθει στην Ελλάδα.
Ο Πορτογάλος μέσος χαράχθηκε για πάντα στις καρδιές των φίλων της ομάδας χάρη στην απόδοσή του και το φάουλ-γκολ κόντρα στη Γιουβέντους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2000-01.
Ο απολογισμός του στην Παιανία ήταν 32 συμμετοχές και 1 γκολ, σε δύο σεζόν συνολικά.
Εστέμπαν Καμπιάσο (Ολυμπιακός)
Μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που έχουν γίνει στη χώρα μας ακούει στο όνομα Εστέμπαν «Κούτσου» Καμπιάσο.
Ο σπουδαίος Αργεντινός μέσος με θητεία σε Ιντεπεντιέντε, Ρίβερ Πλέιτ, Ρεάλ Μαδρίτης, Ίντερ, με 52 εμφανίσεις με το εθνόσημο στο στήθος και προερχόμενος από μια εξαιρετική σεζόν που αναδείχθηκε MVP της Λέστερ στην Premier League (31 συμ.-5γκ.) στα 35 του αποφάσισε να έρθει να παίξει μπάλα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Ολυμπιακό.
Στα 36 του, ο Καμπιάσο είναι ό,τι ακριβώς ήταν σε όλη του την καριέρα: Ο παίκτης κι ο άνθρωπος της ομάδας. Ηγετική μορφή, με τη σπουδαιότητα της παρουσίας του στον αγωνιστικό χώρο να είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα φαντεζί γκολ ή μια αργεντίνικη ασίστ.
Τα «παλτά»
Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ (ΠΑΟΚ)
Μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που έχουν γίνει στην Ελλάδα ήταν αναμφίβολα αυτή του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Ο Βούλγαρος επιθετικός έχοντας αγωνιστεί κατά σειρά σε Λεβερκούζεν, Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Φούλαμ και Μονακό, ήρθε στην χώρα μας έτοιμος να κάνει την διαφορά.
Δυστυχώς για τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ δεν την έκανε σε καμία περίπτωση. Κάτι οι τραυματισμοί, κάτι η σχέση του με τον Τούντορ, έκαναν τον σπουδαίο επιθετικό να μην καταφέρνει να αποδώσει τα αναμενόμενα. Όλοι θυμούνται την υποδοχή στην Τούμπα όπου χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στις εξέδρες και τον αποθέωσαν ενώ για πάρτη του άνοιξαν μέχρι και τα μπλόκα των αγροτών εκείνη την εποχή, όμως ο Βούλγαρος απογοήτευσε και ο θησαυρός να αποδεικνύεται και στην συγκεκριμένη περίπτωση άνθρακας.
Ο Βούλγαρος συνολικά έπαιξε σε 17 ματς πρωταθλήματος σκοράροντας 4 φορές, 3 του Κυπέλλου με 1 γκολ και 5 της Ευρώπης χωρίς να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Συνολικά είχε 25 συμμετοχές και 5 γκολ.
Φλάβιο Κονσεϊσάο (ΠΑΟ)
Με θητεία τόσο στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία κατέκτησε και το Champions League, όσο και σε Λα Κορούνια, Παλμέιρας, Ντόρτμουντ και Γαλατασαράι, το όνομα του Βραζιλιάνου αποτελούσε μεταγραφικό «μπαμ» για την εποχή. Το καλοκαίρι του 2005, ο Κονσεϊσάο μετακομίζει από τη Γαλατά στο «τριφύλλι», μια μετακίνηση συνολικού κόστους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ (1,6 εκατ. στο ποδοσφαιριστή και 500.000 ευρώ στη τουρκική ομάδα).
Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού ήταν εντυπωσιασμένοι με τη μεταγραφή, αλλά… Ο Βραζιλιάνος ήταν συνεχώς τραυματίας και κατάφερε να αγωνιστεί μονάχα σε 14 παιχνίδια. Σκόραρε ένα, μόλις, γκολ με τη πράσινη φανέλα και επιβεβαίωσε σε όλους ότι η ποδοσφαιρική του καριέρα είχε φτάσει πλέον στο τέλος της. Το 2006 και σε ηλικία 32 ετών, ο Κονσεϊσάο αποχαιρετά τόσο το Παναθηναϊκό όσο και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Μπέπε Σινιόρι (Ηρακλής)
Ο Τζιουζέπε Σινιόρι ήταν ο όγδοος καλύτερος σκόρερ στην ιστορία της ιταλικής Serie A. Με εντυπωσιακές εμφανίσεις, τόσο στη Λάτσιο (117 γκολ) όσο και τη Μπολόνια (70 γκολ), ο Ιταλός στράικερ αποτελούσε τη μεταγραφή-όνειρο, όχι μόνο για ελληνική ομάδα. Ύστερα από ένα σίριαλ στις διαπραγματεύσεις, ο Μπέπε φτάνει το καλοκαίρι του 2005 στη Θεσσαλονίκη και για λογαριασμό του Ηρακλή.
Η υποδοχή του ήταν ένθερμη και οι φίλαθλοι του «Γηραιού» ονειρεύονταν ακόμη και πρωτάθλημα. Όμως αυτό που έδειξε ο Ιταλός μέσα στον αγωνιστικό χώρο απογοήτευσε τους πάντες. Φαίνεται ότι τον γοήτευσε το μεσογειακό κλίμα της χώρας μας και ξέχασε τον αρχικό λόγο που ήρθε. Με πέντε, μόλις, εμφανίσεις σε ολόκληρη τη σεζόν και μηδενικό αριθμό τερμάτων, ο Σινιόρι αποχώρησε από την Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα η αποχώρησή του δεν έγινε με καθόλου καλό τρόπο καθώς οδηγήθηκε στα δικαστήρια με τον «Γηραιό», αφού το γυαλί στις σχέσεις τους είχε ραγίσει.
Γκέρεμι (Λάρισα)
Κάθε ποδοσφαιρόφιλος που σέβεται τον εαυτό του θα θυμάται τον Γκέρεμι, τόσο από τη θητεία του στη Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και από τις εμφανίσεις του στη Τσέλσι.
Ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, η Λάρισα κατάφερε να αγοράσει τον Καμερουνέζο αμυντικό, το καλοκαίρι του 2010, με τις ετήσιες απολαβές του να υπολογίζονται στις 400.000 ευρώ.
Ωστόσο, οι «Βυσσινί» μετάνιωσαν την ώρα και τη στιγμή που του πρόσφεραν συμβόλαιο, καθώς η φυσική του κατάσταση ήταν τραγική και ο ποδοσφαιριστής δεν μπορούσε να βγάλει 90λεπτο.
Απολογισμός: δέκα εμφανίσεις με τους «βυσσινί» και τους διοικούντες την ομάδα να προσπαθούν να διακόψουν το συμβόλαιό του.
Μίκαελ Εσιέν (ΠΑΟ)
Ο Γκανέζος σούπερ σταρ την 1η Ιουνίου του 2015 πάτησε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο του «τριφυλλιού», αφού θα φορούσε τα πράσινα ένας από τους καλύτερους αμυντικούς μέσους που έβγαλε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο την τελευταία 15ετία.
Η πραγματικότητα ήταν όμως εντελώς διαφορετική, αφού ο πρώην άσος της Τσέλσι και της Μίλαν, έκανε μόνο 15 εμφανίσεις με την πράσινη φανέλα, με τον Γιάννη Αλαφούζο να κάνει τα πάντα ώστε να ξεφορτωθεί το βαρύ συμβόλαιό του.
Μάρτσιο Αμορόζο (Άρης)
Ο Βραζιλιάνος σταρ ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη το καλοκαίρι του 2008 ως ελεύθερος. Μπορεί όταν υπέγραψε στον Άρη ο Αμορόζο να ήταν 34 ετών, ωστόσο αποτελούσε ένα μεγάλο μεταγραφικό όνομα με μεγάλη καριέρα στην Ιταλία (σε Ουντινέζε και Πάρμα) και φυσικά στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Ντόρτμουντ.
Ο Άρης τον απέκτησε ως ελεύθερο από την Γκρέμιο, όμως ο Αμορόζο έμεινε μόλις για έξι μήνες στη Θεσσαλονίκη. Έπαιξε μόλις σε εννιά ματς, σημείωσε δύο τέρματα και επέστρεψε τον Δεκέμβρη στην πατρίδα του και πιο συγκεκριμένα στην Γκουαρανί.
Ζούλιο Σέζαρ (Παναθηναϊκός)
Κορυφαίος αμυντικός σε Μουντιάλ, δις πρωταθλητής Γερμανίας (Ντόρτμουντ), κυπελλούχος Γαλλίας (Μαρσέιγ), νικητής του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (Γιουβέντους), νικητής του σούπερ καπ Γερμανίας (Ντόρτμουντ), του Τσάμπιονς Λιγκ (Ντόρτμουντ) και του Διηπειρωτικού (Ντόρτμουντ). Τον Ιανουάριο του 1999 ο Ζούλιο Σέζαρ, παίρνει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Μία από τις σπουδαιότερες, βάσει ονόματος και ιστορίας που έχει κάνει το «τριφύλλι». Μία από τις χειρότερες όπως αποδείχθηκε μεταγραφές που έχει κάνει ελληνικός σύλλογος. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός έφτασε στη χώρα μας σε ηλικία 36 χρονών μόνο και μόνο για να κολλήσει τα τελευταία... ένσημα.
Τρεις συμμετοχές, η μία στο κύπελλο και αποχώρηση χωρίς να το καταλάβει κανείς.
Χόρχε Μπερμούδες (Ολυμπιακός)
Ο φίλος του Μαραντόνα και πρώην αρχηγός της Μπόκα. Ο El Patron (το αφεντικό) όπως τον αποκαλούσαν στην Αργεντινή. Ο Σωκράτης Κόκκαλης θα τινάξει τη μπάνκα και θα πληρώσει για τον 31χρονο τότε Κολομβιανό αμυντικό το τεράστιο για την εποχή και τα ελληνικά δεδομένα ποσό του 5,5 εκατ. ευρώ.
Τρελά λεφτά για έναν ποδοσφαιριστή που είχε 9 συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα (πέτυχε και 1 γκολ εναντίον του Ακράτητου) και 4 συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Μπερμούδες έναν χρόνο μετά έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό, επέστρεψε στην Αργεντινή και λίγο αργότερα στην πατρίδα του όπου και έκλεισε την καριέρα του.