Το ξεκίνημα ήταν ονειρικό. Σπουδαία άμυνα, ολύμπια ψυχραιμία, καλή κυκλοφορία της μπάλας, αποτελεσματικότητα στην επίθεση και προβάδισμα 15 πόντων (37-22) στα μέσα της δεύτερης περιόδου. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη για την Εθνική Ελλάδας που ηττήθηκε από τη Ρωσία (69-74) και αποκλείστηκε από τα ημιτελικά του Eurobasket 2017 που διεξάγεται στο Sinan Erdem Dome της Κωνσταντινούπολης. Οι κακές επιλογές στην επίθεση στο φινάλε, αλλά και τα τρομερά βαριά πόδια των βασικών έκριναν την αναμέτρηση, με τους Ρώσους να "επιβιώνουν" και να παίρνουν τη νίκη-πρόκριση παρά την κακή βραδιά του Αλεξέι Σβεντ.
Ο τρόπος με τον οποίο ήρθε ο αποκλεισμός "πονάει", καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε φοβερό πείσμα, δεν είχε όμως πλάνο και ήταν αποκαρδιωτικά "ξεκούρδιστο" στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Όπως ήταν και στο δεύτερο μισό της τρίτης περιόδου, διάστημα στο οποίο επέτρεψε στους αντιπάλους του όχι απλά να πιστέψουν στους εαυτούς τους, αλλά και να γυρίσουν τούμπα ένα ματς που για εκείνους έδειχνε χαμένο από το ημίχρονο. Η γεύση που μένει είναι πικρή, κανείς όμως δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Έλληνες διεθνείς για έλλειψη πάθους και ενέργεια. Αυτά τα είχαν, πείσμα έβγαλαν, πάλεψαν μέχρι εκεί που μπορούσαν, δεν είχαν όμως ξεκάθαρο πλάνο και έγιναν τρομερά προβλέψιμοι στο εμπρός μέρος του γηπέδου.
O MVP
Με τον Σβεντ να "τραβάει" πολλές φάσεις, ο Τιμοφέι Μοζγκόφ ήταν το στήριγμα που χρειαζόταν η Ρωσία για να ακουμπήσει στα δύσκολα σημεία της αναμέτρησης. Με 15 πόντους (6/8 δίποντα, 3/3 βολές) και 10 ριμπάουντ ο σέντερ των Brooklyn Nets έκανε και με το παραπάνω τη δουλειά του, όπως και ο Αντρέι Βοροντσέβιτς που είχε υποσχεθεί νίκη επί της Ελλάδας. Ο φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έπαιξε 35 λεπτά, σκόραρε 8 πόντους, μάζεψε 12 ριμπάουντ, έπαιξε φοβερές άμυνες και είχε τη δεύτερη καλύτερη αξιολόγηση μετά τον Μοζγκόφ.
ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ
Ο Αλεξέι Σβεντ είναι ένας... πυραυλοκίνητος γκαρντ που έμοιαζε ασταμάτητος μέχρι το τζάμπολ. Η Εθνική έκανε τρομερή δουλειά στο μαρκάρισμά του από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και ο Ρώσος σούπερ σταρ οφείλει ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στους συμπαίκτες του. Μπορεί να πέτυχε 26 πόντους, είχε όμως 5/11 δίποντα, 2/11 τρίποντα και 10/11 βολές, μαζί με 7 λάθη στα 30 λεπτά που έμεινε στο παρκέ. Ο Νικ Καλάθης, από την άλλη, έκανε ρεκόρ καριέρας με 25 πόντους, ήταν συγκλονιστικός με όλη τη σημασία της λέξης, αλλά δεν ήταν "killer" πολύ απλά γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά του. Κι ας έδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως σκόρερ.
ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Στα τεράστια "νεκρά" διαστήματα της Ελλάδας, αυτά τα "νεκρά" διαστήματα που είχε σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, αυτά τα "νεκρά" διαστήματα που ελπίζαμε πως δεν θα δούμε απέναντι στους Ρώσους, αλλά ήρθαν ξανά στα μάτια και τις οθόνες μας. Όταν οι Ρώσοι είχαν... 15% μπαταρία, οι Έλληνες διεθνείς βρίσκονταν στο 5%, το μυαλό τους θόλωσε και σειρά κακών επιθέσεων και λαθών δεν τους επέτρεψαν να πάρουν τη νίκη και την πρόκριση στον ημιτελικό της Παρασκευής.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Με την κλασική πλέον πεντάδα των Καλάθη, Σλούκα, Παπανικολάου, Πρίντεζη, Παπαγιάννη, η εθνική μας ομάδα δυσκολεύτηκε να βρει ρυθμό και απαντήσεις στο πέντε εναντίον πέντε, αλλά είχε δυο στοιχεία που την έβαλαν γρήγορα σε θέση οδηγού. Υπομονή και καθαρό μυαλό. Όταν ο Καλάθης "διάβασε" την άμυνα των Ρώσων και οι Πρίντεζης - Μπουρούσης τελείωσαν τις φάσεις, η Ελλάδα έτρεξε ένα 6-0 για το 15-13 για να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο στο +7 (24-17) που μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Τα δυο φάουλ του Σβεντ (0/5 σουτ) ήταν μια καλή είδηση και παρά το γεγονός ότι ο Μοζγκόφ κυριαρχούσε στην επίθεση (8π.), η Εθνική ανέβασε την ταχύτητά της και μαζί και τη διαφορά στους 13 (35-22). Οι Ρώσοι ήταν πραγματικά εκτός αγώνα, σούταραν πολύ άσχημα, δεν ένιωθαν δυνατοί κι αυτό φαινόταν από... χιλιόμετρα. Αντέδρασαν πάντως την ώρα που ο Σβεντ έπαιρνε ανάσες, μείωσαν στους έξι (35-29) όταν οι παίκτες του Μίσσα είχαν ένα από τα γνωστά τους "νεκρά" διαστήματα και τελικά έμειναν έξι λεπτά χωρίς καλάθι μέχρι το 37-31 του ημιχρόνου. Η άμυνα λειτουργούσε σχεδόν στην εντέλεια, η επίθεση όχι, όμως ο μισός δρόμος είχε περπατηθεί με τον Καλάθη (10/4/6) και τον Πρίντεζη (12π. με 5/6 δίποντα) να ξεχωρίζουν την ώρα που ο Σβεντ είχε τέσσερις με 1/7 σουτ.
Ένα τρίποντο του Πρίντεζη στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, αλλά και το τρίτο φάουλ του Σβεντ μόλις στο 21' ήταν δυο στοιχεία που κράτησαν το momentum στην πλευρά της Ελλάδας. Οι Ρώσοι ήταν ξανά αναιμικοί στην επίθεση, οι Έλληνες διεθνείς κυκλοφόρησαν τη μπάλα με τρομερή ψυχραιμία, όμως δυο-τρεις κακές επιλογές από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και η άνοδος του δικού τους ηγέτη, τους βοήθησε να μπουν ξανά στο παιχνίδι (49-45 στο 27') και λίγο αργότερα να ισοφαρίσουν και στο 51-51. Ο Σβεντ έβαλε 13 πόντους στο δεκάλεπτο, ο Καλάθης, ο Πρίντεζης, ο Μπουρούσης, ο Σλούκας έδειχναν να μένουν από δυνάμεις, τα τελειώματά τους ήταν άτσαλα και το θρίλερ είχε ξεκινήσει...
Ο Μίσσας αναγκάστηκε να δώσει ανάσες στον Σλούκα, ο Καλάθης έμεινε όμως στο παρκέ και κράτησε την Ελλάδα όρθια σε ένα πολύ ζόρικο σημείο του αγώνα, στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου. Όχι για πολύ όμως. Οι Ρώσοι είχαν περισσότερο κουράγιο, πήγαν από νωρίς στις βολές, βρέθηκαν στο +7 (60-67) και παρά το γεγονός ότι δεν ξεμάκρυναν κιόλας, έδειξαν πιο έτοιμοι και πιο αποφασιστικοί. Ήρθε όμως και γι' αυτούς η ώρα της... κατάρρευσης, με την Ελλάδα να μαζεύει σιγά σιγά το σκορ, να μειώνει στο καλάθι (66-68), αλλά να έχει εκεί κάκιστες επιλογές, στασιμότητα στην επίθεση και καθόλου κουράγιο. Ο Κβοστόφ έκανε με υπερένταση το 66-70 στα 44" και εκεί έκρινε το παιχνίδι, καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν είχε άλλες δυνάμεις.
Οι διαιτητές: Μαράνιο, Κόντε, Ρόσο
Τα δεκάλεπτα: 24-17, 37-31, 53-51, 69-74
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Καλάθης 25 (8/12 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 3/4 βολές, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Μπουρούσης 10 (7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα), Σλούκας 7 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 6 λάθη), Παππάς, Παπαγιάννης 2, Πρίντεζης 19 (7/12 σουτ, 3/8 βολές, 5 ριμπάουντ), Παπανικολάου 6 (7 ριμπάουντ), Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο
ΡΩΣΙΑ (Μπαζάρεβιτς): Σβεντ 26 (7/22 σουτ, 10/11 βολές, 5 ασίστ, 7 λάθη), Φριτζόν 11 (1), Αντόνοφ, Ζούμπκοφ, Κβοστόφ 7, Μοζγκόφ 15 (10 ριμπάουντ), Βοροντσέβιτς 8 (2 τρίποντα, 12 ριμπάουντ), Ντ. Κουλάγκιν 7 (1), Κουρμπανόφ