Η Ισπανία αρκέστηκε στο τυχερό γκολ του Ντιέγκο Κόστα για να πάρει τη νίκη με 1-0 επί του Ιράν και να φτάσει ένα βήμα από την πρόκριση στη φάση των 16. Δεν μέτρησε γκολ των Ιρανών λόγω VAR.
Η Ισπανία δεν δικαιολόγησε τον τίτλο του φαβορί και χρειάστηκε VAR για να γλιτώσει την γκέλα απέναντι στο Ιράν. Η νίκη με 1-0 στο Καζάν, όμως, της δίνει σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης από τον 2ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τους Ιρανούς να αναζητούν νίκη επί της Πορτογαλίας στο τέλος.
Ο Ντιέγκο Κόστα σημείωσε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης με μεγάλη δόση τύχης. Σκόραρε και ο Σαεΐντ Εζατολαχί για το υπερβολικά φοβισμένο στην αρχή Ιράν, όμως το γκολ σωστά δεν μέτρησε λόγω οφσάιντ.
Τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε:
1. ΙΣΠΑΝΙΚΗ... ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο Φερνάντο Ιέρο έκανε δύο αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι της πρεμιέρας. Ο Ντάνι Καρβαχάλ ήταν πλέον έτοιμος για το δεξί άκρο και την "πλήρωσε" ο σκόρερ του μαγικού τέρματος με την Πορτογαλία, ο Νάτσο. Θέση στην ενδεκάδα πήρε και ο Λούκας Βάθκεθ, προσφέροντας την ταχύτητά του αντί του μυαλού του Κόκε. Η φιλοσοφία προφανώς και δεν άλλαξε, έστω κι αν απέναντί της είχε μία ομάδα που αμυνόταν με όλους τους παίκτες πίσω από την μπάλα.
Η παράταξη τυπικά ήταν κάτι μεταξύ 4-2-3-1 και 4-1-4-1, με τον Κόστα να δίνει μάχες με τους αντίπαλους αμυντικούς και τους παίκτες πίσω του να προσπαθούν να βρουν χώρο με διαρκείς μεταβιβάσεις. Ο παίκτης με τις περισσότερες μεταβιβάσεις στο πρώτο παιχνίδι με 118, ο... Σέρχιο Ράμος, έπαιζε σχεδόν δίπλα στον Σέρχιο Μπουσκέτς στα πρώτα λεπτά, ενδεικτικό των κινδύνων που περίμεναν να έχουν οι Ισπανοί σε αυτό το παιχνίδι. Δεν εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα, όμως, έστω κι αν στο 1ο ημίχρονο ο Νταβιδ ντε Χέα ήταν θεατής χωρίς εισιτήριο.
2. ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΙΡΑΝ
Το Ιράν έπαιζε ένα ιστορικό παιχνίδι κόντρα στην Ισπανία και ήταν αναγκαίο να ασχοληθεί κυρίως με τα μετόπισθεν. Όταν δέχθηκε το γκολ, δεν είχε άλλη επιλογή από το να βγει μπροστά και αυτό ακριβώς έκανε. Βγήκε από την περιοχή του, πέρασε τη σέντρα και άρχισε να κάνει ωραίο, στρωτό παιχνίδι, με πάσες, ντρίμπλες, σέντρες. Προβλημάτισε την ισπανική άμυνα, δημιούργησε δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ και με τον Μεχντί Ταρεμί και σόκαρε τους Ισπανούς στο 62ο λεπτό.
Σε ένα γέμισμα από φάουλ και μετά από δύο κεφαλιές, ο Εζατολαχί έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ένα γκολ που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους Ιρανούς. Ο VAR, όμως, ήταν... αμείλικτος (και ολόσωστος) και δεν επέτρεψε στους παίκτες του Κάρλος Κεϊρόζ να συνεχίσουν να ονειρεύονται. Δεν σταμάτησαν, όμως, να επιτίθενται και προσπάθησαν για την ισοφάριση, κοιτάζοντας στα μάτια την Ισπανία.
3. Ο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΤΑ
Η επιλογή του Ντιέγκο Κόστα σε αυτήν την εθνική Ισπανίας είναι διφορούμενη. Πρόκειται για ένα αστέρι του ρόστερ, με αρκετή αίγλη που η παρουσία του και μόνο μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στον αντίπαλο, ενώ μπορεί να προσφέρει και το κάτι διαφορετικό σε μία ομάδα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Παρ' όλα αυτά, προέρχεται από άσχημη σεζόν και τα μόλις τρία γκολ που σημείωσε το 2018 για λογαριασμό της Ατλέτικο δεν θα ήταν αρκετά για άλλους ομοσπονδιακούς τεχνικούς να τον προτιμήσουν έναντι των φορμαρισμένων Ιάγο Άσπας και Ζεράρ Μορένο ή αντί κάποιου μέσου που θα παίξει "ψευδοεννιάρι".
Σε δύο παιχνίδια, ο πολιτογραφημένος Ισπανός απέδειξε ότι μπορεί να προσφέρει, μπορεί όχι στον τρόπο λειτουργίας της "φούρια ρόχα", αλλά σίγουρα στην παραγωγικότητα. Τα δύο γκολ κόντρα στην Ισπανία ήταν μία πρώτη γεύση, το ένα απλό αλλά που απαιτούσε επιθετικό με ένστικτο της τοποθέτησης, το άλλο όλο δικό του. Αυτήν τη φορά, το γκολ που σημείωσε στο 54ο λεπτό ήθελε και μεγάλη δόση τύχης, ωστόσο ο Κόστα ήταν και πάλι "παρών". Και με τρία εύστοχα σουτ και ισάριθμα γκολ στη διοργάνωση μέχρι στιγμής, αποδεικνύει ότι δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη, η επιλογή του είναι σωστή.
4. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ... ΕΛΛΗΝΕΣ
Μείον ένας "Έλληνας" στη βασική ενδεκάδα του Ιράν σε αυτό το παιχνίδι σε σχέση με την πρεμιέρα. Ο αρχηγός Σοτζέι Μασούντ παρακολούθησε το παιχνίδι από τον πάγκο και μάλιστα δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό, πληρώνοντας την κακή εμφάνιση στον αγώνα με το Μαρόκο.
Το περιβραχιόνιο πήρε ο Εχσάν Χατζισαφί, ο οποίος αγωνίστηκε ως αριστερό μπακ και είχε σχετικά καλή απόδοση, με την Ισπανία να επιτίθεται κυρίως από τον άξονα και από αριστερά. Ο μπακ του Ολυμπιακού τραυματίστηκε, συνέχισε τον αγώνα κι εν τέλει έγινε αλλαγή στο 69'.
Ο έτερος παίκτης του Ολυμπιακού στη διοργάνωση, ο Καρίμ Ανσαριφάρντ, ούτε τώρα άρχισε στην κορυφή της επίθεσης, παίρνοντας θέση στο αριστερό άκρο του κέντρου. Η πίεση που άσκησαν οι Ισπανοί τον έφερναν συχνά σε θέση μπακ χαφ μαζί με τον Χατζισαφί. Ο επιθετικός των "ερυθρολεύκων" είχε την πρώτη καλή στιγμή του Ιράν στον αγώνα, ένα λεπτό πριν από το γκολ, με σουτ εντός περιοχής. Πήρε το περιβραχιόνιο και αυτός, όταν αντικαταστάθηκε ο Χατζισαφί, και βγήκε στο 74'.
Γήπεδο: "Καζάν Αρένα" (Καζάν) Διαιτητής: Αντρέ Κούνια (Ουρουγουάη) Βοηθοί: Νικολάς Ταράν (Ουρουγουάη), Μαουρίσιο Εσπινόσα (Ουρουγουάη) Τέταρτος διαιτητής: Χούλιο Μπασκουνιάν (Χιλή) ΙΡΑΝ: Μπεϊρανβάντ, Ρεζαεϊάν, Χοσεϊνί, Πουραλινγκαντζί, Χατζισαφί (69' Μοχαμαντί), Εμπραχιμί, Ταρεμί, Εζτολαχί, Αμιρί (86' Γκόντος), Ανσαριφάρντ (74' Τζαχανμπάκς), Αζμούν ΙΣΠΑΝΙΑ: Ντε Χέα, Καρβαχάλ, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Μπουσκέτς, Ινιέστα (71' Κόκε), Βάθκεθ (80' Ασένσιο), Ίσκο, Σίλβα, Κόστα (89' Ροντρίγκο) Γκολ: 54' Κόστα Κίτρινη κάρτα: 79' Αμιρί, 90+2' Εμπαχιμί Κόκκινη κάρτα: - |
Η βαθμολογία του 2ου ομίλου
1. Ισπανία (4-3) 4
2. Πορτογαλία (4-3) 4
3. Ιράν (1-1) 3
4. Μαρόκο (0-2) 0
Photo credits: AP Photo/Eugene Hoshiko, Frank Augstein