Διάφορα

Αγγλική ομοβροντία, 6-1 τον Παναμά!

Αγγλική ομοβροντία, 6-1 τον Παναμά!

Με τρομερή ικανότητα στις στημένες φάσεις και χατ-τρικ του Κέιν, η Αγγλία διέλυσε με σκορ 6-1 τον Παναμά, πήρε την πρόκριση για την φάση των "16" και θα διεκδικήσει την πρωτιά στο Group G απέναντι στο Βέλγιο.

Για την δεύτερη αγωνιστική του έβδομου ομίλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, Αγγλία και Παναμάς αναμετρήθηκαν στο Nizhny Novgorod Stadium, σε μια αναμέτρηση που εξελίχθηκε σε περίπατο για τα "τρία λιοντάρια".

Με τέσσερα γκολ μέσα από ένα φεστιβάλ στημένων φάσεων, τον Στόουνς να σκοράρει δις και τον Κέιν να κάνει χατ-τρικ, η Αγγλία κάλυψε και το χάντικαπ τερμάτων σε πιθανή ισοβαθμία με το Βέλγιο. Αν για την 3η και τελευταία αγωνιστική του ομίλου οι δύο πρωτοπόροι έρθουν ισόπαλοι, η κορυφή θα κριθεί στις κάρτες.

Το μόνο που μπορεί να κρατήσει ο Παναμάς από την αναμέτρηση είναι το γκολ-ορόσημο του 37χρονου Μπαλόι, το πρώτο για την ομάδα της Κεντρικής Αμερικής σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αυτά είναι τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε από την αναμέτρηση στο Νόβγκοροντ της Ρωσίας...

1. Η ΑΓΓΛΙΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΣΤΗΜΕΝΑ

Η αποτελεσματικότητα στις στημένες φάσεις δίνει ολοένα και μεγαλύτερο αβαντάζ στο σημερινό ποδόσφαιρο. Οι προπονητές αφιερώνουν ξεχωριστά προγράμματα για να δουλέψουν συστήματα και κομπίνες με την μπάλα να έρχεται από στάση στον αέρα.

Η Αγγλία στο 8' άνοιξε το σκορ κόντρα στον Πανάμα με κεφαλιά - οβίδα του Στόουνς, έπειτα από κόρνερ του Τρίπιερ.

Με πανομοιότυπο τρόπο (τον στόπερ της Σίτι να σηκώνεται μόνος του στο ύψος του πέναλτι από εκτέλεση κόρνερ του Γιανγκ) τα "τρία λιοντάρια" είχαν προηγηθεί απέναντι στην Τυνησία, με μόνη διαφορά ότι χρειάστηκε το tap in του Κέιν για να ολοκληρωθεί η φάση.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκέιτ μοιάζει να έχει πιάσει το νόημα, αφού σε ένα τουρνουά που η σκοπιμότητα έχει τον πρώτο λόγο σε κανονική ροή αγώνα, η δύναμη των στημένων φάσεων μπορεί να σου λύσει πολλά προβλήματα.

Το τέταρτο τέρμα της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το δεύτερο στο ματς με τον Παναμά, ήρθε και αυτό από στημένη φάση.

Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε καμία κομπίνα, παρά μόνο το απόλυτο χτύπημα του Χάρι Κέιν από την άσπρη βούλα, ψηλά στην δεξιά γωνία του Πενέδο για το 2-0 στο 22'.

2. Η... ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΛΙΝΓΚΑΡΝΤ

Μετά από τρία τέρματα με κόρνερ και ένα με πέναλτι, έφτασε η ώρα ενός γκολ με τη μπάλα να κυλά στο χόρτο. Ο Στέρλινγκ πάσαρε στον Λίνγκαρντ και ο μέσος της Γιουνάιτεντ με καταπληκτικό χτύπημα από το ημικύκλιο της περιοχής δεν άφησε περιθώρια στον Πενέδο, για το 3-0 στο 36'.

Ο Λίνγκαρντ ήταν η... παραφωνία στη συγχορδία στημένων φάσεων της Αγγλίας, που μέχρι το τέλος του ημιχρόνου βρήκε ακόμη δύο γκολ με τη μπάλα εν στάσει.

Εκτέλεση φάουλ με πάσα, γέμισμα στο δεύτερο δοκάρι, κεφαλιά-πάσα του Κέιν στον Στέρλινγκ, επέμβαση του Πενέδα και νέα κεφαλιά του Στόουνς από κοντά για το 4-0 στο 40'.

Ο Κέιν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ολοκλήρωσε την ομοβροντία των Άγγλων, με ένα ακόμη εξαιρετικό χτύπημα πέναλτι για το πέμπτο τέρμα των "τριών λιονταριών" στο ματς. Πριν φύγει από το ματς στο 63', αφήνοντας τη θέση του στον Βάρντι, ο φορ της Τότεναμ με συμπτωματικό τρόπο ολοκλήρωσε το χατ-τρικ και προηγείται στον πίνακα των σκόρερ (5) της διοργάνωσης.

3. ΜΙΑ "ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ" ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΜΑ

Είναι προφανές ότι το παιχνίδι δεν αντέχει σε κριτική. Είναι αλήθεια όμως πως θα μπορούσε να είχε πάρει διαφορετική τροπή, έστω να αποκτήσει ένα ενδιαφέρον, όταν στο 5' ο Παναμάς έβγαλε μια κόντρα με προϋποθέσεις για γκολ, αλλά ο Γοδόι "λιποθύμησε" μπροστά στο ενδεχόμενο να σκοράρει και περισσότερο με διώξιμο παρά σουτ έμοιαζε η τελική του προσπάθεια.

Τρία λεπτά αργότερα ο Στόουνς έδωσε το προβάδισμα στην Αγγλία και σχόλασε ο γάμος...

Ο 37χρονος Μπαλόι στο 78' μείωσε σε 6-1, ένα ιστορικό τέρμα καθώς ήταν το πρώτο του Παναμά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

4. ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Η Αγγλία του Σάουθγκέιτ έχει αφήσει κατά μέρους όλα τα αγγλικά ψυχαναγκαστικά στερεότυπα, παίζει με τρεις στην άμυνα, είναι "θάνατος" στις στημένες φάσεις, προσπαθεί να δημιουργήσει ορθολογικά σε open play, έχει τον άνθρωπο που θα κουβαλήσει το κάρο στην επίθεση.

Πολλές φορές στο παρελθόν θα γέλασε και η ίδια όταν της κόλλησαν την ταμπέλα του "ήρθε η ώρα της". Αν πραγματικά έχει αλλάξει κάτι σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα φανεί στην πορεία και μόνο. Για την ώρα πάντως δεν μοιάζει να έχει και πολλά να ζηλέψει από τις ομάδες που θεωρούνται φαβορί για την κατάκτηση του τουρνουά.

Τελευταία φορά που η Αγγλία σκόραρε μάξιμουμ 4 τέρματα σε παιχνίδι για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήταν το 1966. Όταν και σήκωσε το τρόπαιο στον τελικό με τη Γερμανία...

Γήπεδο: Nizhny Novgorod Stadium

Διαιτητής: Ghead Grisha (EGY)

Βοηθοί: Redouane Achik (MAR), Waleed Ahmed (SDN)

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκέιτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Τρίπιερ (70' Ρόουζ), Λόφτους-Τσικ, Χέντερσον, Λίνγκαρντ (63' Ντελφ), Γιανγκ, Στέρλινγκ, Κέιν (63' Βάρντι).

ΠΑΝΑΜΑΣ (Ερνάν Γκόμες): Πενέδο, Μουρίγιο, Τόρες, Εσκομπάρ, Ντέιβις, Γκόμες (69' Μπαλόι), Κούπερ, Γοδόι (64' Αβίλα), Μπαρσένας (69' Αρόγιο), Ροντρίγκες, Πέρες.

Γκολ: 8' & 40' Στόουνς, 22' πεν., 45+1' πεν. & 62' Κέιν, 36' Λίνγκαρντ / 78' Μπαλόι

Κάρτες: 23' Λόφτους-Τσικ / 10' Κούπερ, 45' Εσκομπάρ, 72' Μουρίγιο

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup