Διάφορα

Πρόκριση στο 86' με Ρόχο η Αργεντινή, 2-1 τη Νιγηρία

Πρόκριση στο 86' με Ρόχο η Αργεντινή, 2-1 τη Νιγηρία

Ένα πανέμορφο γκολ του Μάρκος Ρόχο στο 86' έδωσε τη νίκη 2-1 στην Αργεντινή επί της Νιγηρίας και μαζί την πρόκριση στα νοκ άουτ. Γαλλία η επόμενη αντίπαλος.

Η Αργεντινή γύρισε από την κόλαση της Αγίας Πετρούπολης στο 86ο λεπτό και με ένα πανέμορφο τέρμα του Μάρκος Ρόχο, πήρε τη νίκη με 2-1 επί της Νιγηρίας στο τελευταίο παιχνίδι του 4ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Ο Λιονέλ Μέσι είχε ανοίξει το σκορ με το πρώτο τέρμα του στο τουρνουά, ο Βίκτορ Μόουζες ισοφάρισε στο 2ο ημίχρονο και οι Αφρικανοί κρατούσαν την πρόκριση, μέχρι να "λυγίσουν" από τον αμυντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η Αργεντινή προκρίθηκε ως 2η του ομίλου και θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία το Σάββατο στις 17:00.

Τα πέντε πράγματα που μάθαμε:

1. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΝΤΙ ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΤΣΕΡΑΝΟ

Η επιστροφή του Άνχελ ντι Μαρία στην ενδεκάδα δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού η τελευταία προπόνηση είχε προϊδεάσει για την επιστροφή. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο μεσοεπιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν θα κατόρθωνε να είναι πιο αρνητικός από την πρεμιέρα. Λάθος πάσες, λάθος κοντρόλ, λάθος ντρίμπλες, όλα λάθος. Αντιπροσωπευτική εικόνα της φετινής σεζόν του, που όμως δεν έπεισε ούτε τον Χόρχε Σαμπαόλι ούτε όποιον βγάζει την ενδεκάδα της Αργεντινής ότι δεν είναι σε αυτό το επίπεδο πλέον.

Ομοίως, ο Χαβιέρ Μαστσεράνο ήταν εκ των κορυφαίων στο προηγούμενο τουρνουά, ωστόσο σε αυτό πηγαίνει με αναθυμιάσεις βενζίνης. Απρόσεκτος στα ανασταλτικά καθήκοντα μιας άμυνας που ούτως ή άλλως έχει προβλήματα, δεν έχει καθαρό μυαλό και μαρκάρει αρκετά άτσαλα. Θεωρητικά, αγωνίζεται ως αμυντικός μέσος κι έχει την ασφάλεια των μετόπισθεν, αλλά λόγω της κακής άμυνας, γυρίζει συνέχεια ως στόπερ και πίσω του δεν έχει κανέναν. Κάθε δικό του σφάλμα, κοστίζει. Πολλές φορές τα διορθώνει λόγω της ψυχωμένης αντίδρασης (όπως σε μία φάση στο 1ο ημίχρονο που "πρόσφερε" την μπάλα αλλά με τάκλιν τελευταίας στιγμής την ξαναπήρε πίσω), άλλες φορές δεν μπορεί, όπως στο πέναλτι που παραχώρησε.

2. Η ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ

Αρκετός κόσμος στήριξε την προσπάθεια της Νιγηρίας εναντίον του μεγαθηρίου που ακούει στο όνομα "Αργεντινή". Όταν ισοφάρισε με το πέναλτι του Βίκτορ Μόουζες, οι παίκτες του Γκέρνοτ Ρορ πίστεψαν ότι μπορούσαν να τα καταφέρουν και βλέποντας τους Αργεντινούς να λυγίζουν, άρχισαν να χάνουν ευκαιρίες. Ζήτησαν πέναλτι σε χέρι του Μάρκος Ρόχο στην περιοχή, δεν το πήραν μετά από εξέταση του VAR από τον Τσιουνέιτ Τσακίρ και στο τέλος, μία στιγμή "μαγείας" από τον παραλίγο μοιραίο της Αργεντινής, έφερε την καταστροφή.

Ο Οντιόν Ιγκάλο είχε δύο καλές στιγμές για να κάνει το 2-1 στο 2ο ημίχρονο και να τελειώσει μια και καλή την υπόθεση πρόκριση. Παρότι από τον χειμώνα του 2017 σκοράρει ακατάπαυστα στην Κίνα, δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά τώρα και θα έχει να μετανιώνει για μία "χρυσή" ευκαιρία. Μαζί και οι συμπαίκτες του που δεν το πίστεψαν ακόμα περισσότερο και όσο κυλούσε ο χρόνος, κλείστηκαν πίσω και δέχθηκαν το γκολ του αποκλεισμού.

3. Ο ΧΟΡΧΕ ΣΑΜΠΑΟΛΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Η Αργεντινή δεν διαθέτει προπονητή στον πάγκο της. Διαθέτει έναν άνθρωπο που είναι επαγγελματίας τεχνικός, έχει τα διπλώματα, έχει το συμβόλαιο, αλλά δεν έχει την εκτίμηση των παικτών, που δείχνουν να μην τον υπολογίζουν. Ήταν ο πρώτος που έφυγε από τα αποδυτήρια για να καθίσει στον πάγκο στην ανάπαυλα, αφήνοντας τον Λιονέλ Μέσι να δώσει τις τελευταίες οδηγίες και να εμψυχώσει τους συμπαίκτες του πριν βγουν για το 2ο ημίχρονο. Ήταν ο πρώτος που πήγε στα αποδυτήρια μετά από το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, χωρίς να δώσει συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές του γι' αυτήν την επιτυχία, ούτε καν να δώσει το χέρι του στον αντίπαλο προπονητή.

Ο 58χρονος Αργεντινός τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο περιθώριο στις προπονήσεις και όπως αποδείχθηκε περίτρανα στην Αγία Πετρούπολη, βρίσκεται στο περιθώριο και στους αγώνες. Η συνταγή αυτή, προφανώς, θα οδηγήσει στην αποτυχία στη συνέχεια, εκτός αν αυτή η πρόκριση συσπειρώσει ξανά την ομάδα και φέρει κι αυτόν στο επίκεντρο των διεργασιών.

4. Ο ΜΕΣΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ

Ο Μέσι δέχθηκε σφοδρή κριτική μετά από την ήττα από την Κροατία για την έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων, για την έλλειψη τρεξιμάτων, για την αναποτελεσματικότητά του, για πολλά. Στο 1ο ημίχρονο, τα διέψευσε όλα αυτά. Το γκολ που σημείωσε ένα τέρμα που μόνο ένας μεγάλος παίκτης μπορεί να το πετύχει, στη συνέχεια έβγαλε σπουδαία κάθετη πάσα στον Γκονσάλο Ιγκουαίν και γενικότερα είχε μεγάλη όρεξη και κίνηση με και χωρίς την μπάλα. Έτρεχε από τον άξονα στα κόρνερ και ξανά πίσω, ζητούσε και μοίραζε μπάλα, ντρίμπλαρε αντιπάλους και είχε καλή απόδοση.

Στο 2ο ημίχρονο, τα... επιβεβαίωσε όλα αυτά. Δεν ήταν ο ίδιος και από τη στιγμή που η Νιγηρία ανέβασε ρυθμό, τα βρήκε σκούρα. Σε αυτό φταίει σίγουρα και το γεγονός πως ενώ η Αργεντινή έψαχνε ένα γκολ, υπήρχαν πάντα 5-6 παίκτες πίσω από την μπάλα, με συνέπεια να μένουν 4-5 για να επιτεθούν απέναντι σε 11 αντιπάλους. Όσο... Μέσι κι αν είναι, δεν μπορεί να κάνει κάτι υπό αυτές τις συνθήκες. Ειδάλλως, και θέλει και μπορεί.

5. ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΙ

Αργεντινή δεν είναι μόνο ο Μέσι, διαφορετικά δεν θα προκρινόταν στην επόμενη φάση. Αργεντινή είναι και ο υποτιμημένος Έβερ Μπανέγα, ο οποίος αποτελεί την καλύτερη επιλογή για δημιουργία από το ρόστερ. Ο Μαστσεράνο περιορίζεται σε παράλληλες μπαλιές, ο μέσος της Σεβίλλης μπορεί να διασπάσει τις αντίπαλες άμυνες με κάθετες, ψηλές ή χαμηλές. Όσο κρατάει την ψυχραιμία του, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο συμπαίκτης του στους Ανδαλουσιάνους, Γκαμπριέλ Μερκάντο, ποτέ δεν θα γίνει ο Χαβιέρ Σανέτι της "αλμπισελέστε", ωστόσο το δυναμικό (σε αθλητικό πλαίσιο) παιχνίδι του και το τρέξιμό του προσέφερε ανασταλτικές εγγυήσεις στα δεξιά.

Ο Φράνκο Αρμάνι που αντικατέστησε τον Γουίλι Καμπαγέρο έκανε αισθητή την παρουσία του στο 2ο ημίχρονο και στις ευκαιρίες της Νιγηρίας. Μπορεί στο πέναλτι να είχε κακή επιλογή, ωστόσο στο υπόλοιπο παιχνίδι ενέπνεε μεγαλύτερη σιγουριά στους συμπαίκτες του. Ειδική μνεία στον Ρόχο, ο οποίος θα μπορούσε να είναι μοιραίος, δεν ήταν πολύ καλός στα αμυντικά καθήκοντά του, αλλά σημείωσε το πιο κρίσιμο γκολ του Παγκοσμίου Κυπέλλου μέχρι στιγμής.

Γήπεδο: "Σεντ Πέτερσμπουργκ Στέιντιουμ" (Αγία Πετρούπολη)

Διαιτητής: Τσιουνέιτ Τσακίρ (Τουρκία)

Βοηθοί: Μπαχατίν Ντουράν (Τουρκία), Ταρίκ Ονγκούν (Τουρκία)

Τέταρτος διαιτητής: Μπιορν Κάιπερς (Ολλανδία)

ΝΙΓΗΡΙΑ (Γκέρνοτ Ρορ): Ουζόχο, Μπαλόγκουν, Τροστ Εκόνγκ, Ομερούο (90' Ιγουόμπι), Μόουζες, Εντίντι, Μίκελ, Ετέμπο, Ιντόγου, Ιχεανάτσο (46' Ιγκάλο), Μούσα (90+2' Νουάνκουο)

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Χόρχε Σαμπαόλι): Αρμάνι, Μερκάντο, Οταμέντι, Ρόχο, Ταγλιαφίκο (80' Αγκουέρο), Πέρες (61' Παβόν), Μαστσεράνο, Μπανέγα, Ντι Μαρία (72' Μέσα), Μέσι, Ιγκουαΐν

Γκολ: 51' πέν. Μόουζες / 14' Μέσι, 86' Ρόχο

Κίτρινη κάρτα: 32' Μπαλόγκουν, 90+1' Μίκελ / 49' Μαστσεράνο, 64' Μπανέγα, 90+4' Μέσι

Κόκκινη κάρτα: -

Η βαθμολογία του 4ου ομίλου

1. Κροατία (7-1) 9

2. Αργεντινή (3-5) 4

3. Νιγηρία (3-4) 3

4. Ισλανδία (2-5) 1

Photo credits: AP Photo/Michael Sohn, Petr David Josek, Ricardo Mazalan

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup