Η... Λίγκα των πλουσίων ανακοίνωσε πως «παγώνει» τα σχέδιά της μετά την αποχώρηση και των έξι αγγλικών ομάδων - Ανακοινώσεις αναμένονται και από Μπαρτσελόνα, Μίλαν - «Δεν μας ενδιαφέρει πλέον η European Super League» λέει και η Ίντερ
«Ακούσαμε εσάς» είναι οι τελευταίες δύο λέξεις της επιστολής, ενώ προηγουμένως αναφέρεται ότι «οι τελευταίες ημέρες μάς έδειξαν, για άλλη μία φορά, το πόσο βαθιά νοιάζονται οι οπαδοί από όλο τον κόσμο για τον σπουδαίο σύλλογό μας και το άθλημα που όλοι αγαπάμε. Δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μας να προκαλέσουμε στεναχώρια, ωστόσο, όταν λάβαμε την πρόσκληση να συμμετέχουμε στην European Super League, παρόλον ότι γνωρίζαμε πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις, δεν θέλαμε να μείνουμε πίσω. Προχωρήσαμε για να προστατεύσουμε την Arsenal και το μέλλον της».
«Κάναμε λάθος και ζητούμε συγγνώμη γι' αυτό. Ακούγοντας εσάς και την ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα τις τελευταίες ημέρες, αποσυρόμαστε από την European Super League».
Πίσω από το «sorry, λάθος» εξυπακούεται ότι υπάρχει ένα τεράστιο παρασκήνιο, κατ' ουσίαν επιχειρηματικό. Εξάλλου, τα τεράστια χρέη -και οπωσδήποτε η απληστία- των μεγαθηρίων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο κινούν που οδήγησε στη συνωμοσία των 12 ομάδων για τη δημιουργία της ESL. Ωστόσο, οι διοικήσεις αυτών των 12 συλλόγων, παρά τις ικανότητες και την εμπειρία τους, αποδείχθηκαν ανίκανοι να υπολογίσουν σωστά τη δύναμη των φιλάθλων.
Το γεγονός ότι οι έως πριν από μερικές ημέρες πανίσχυρες προσωπικότητες του χώρου όπως ο Andrea Agnelli της Juventus και ο Ed Woodward της Manchester United παραιτήθηκαν, σημαίνει ότι το πείραμα της ESL γκρεμίζει το ποδοσφαιρικό status quo στην Ευρώπη, αλλά με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από ό,τι οραματίζονταν οι 12 ομάδες οι οποίες αποπειράθηκαν να αποσχιστούν από την UEFA: Οι νικητές της αντιπαράθεσης είναι, πρώτα από όλα οι φίλαθλοι και κατόπιν οι ομοσπονδίες.
Κάποιες αναιμικές απόπειρες να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η λίγκα θα προχωρούσε χωρίς τις βρετανικές ομάδες, μόνο με τις υπόλοιπες έξι από την Ιταλία και την Ισπανία, έσβησαν και αυτές με την ανακοίνωση ότι από το project αποχωρεί και η Milan.
Δεν ήταν όμως μόνον οι «ανώνυμοι» ποδοσφαιρόφιλοι οι οποίοι διαδήλωσαν την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο της ESL, αλλά και διάσημοι από το χώρο του αθλήματος, παίκτες εν ενεργεία και μη, προπονητές, διοικήσεις άλλων ομάδων όπως πχ η Roma και η Bayern μεταξύ άλλων. Bamford, Podolski, Pavard, Herrera, Schweinsteiger, ακόμη και ο David Beckham τάχθηκαν ανοιχτά κατά της ESL.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα σε περίπου 48 ώρες, η πιο σοβαρή απόπειρα ανατροπής της καθεστηκυίας τάξης στο ευρωπαϊκό -και ίσως το παγκόσμιο- ποδόσφαιρο, κατέληξε στο μεγαλύτερο φιάσκο. Η εφεξής στάση της UEFA απέναντι στους ντροπιασμένους «συνωμότες», θα αποτυπώσει τις επόμενες ημέρες τις συνέπειες που είχε το ματαιωθέν «πραξικόπημα των 12».