Ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν ανάμεσα στους ομιλητές σεμιναρίου της πορτογαλικής Λίγκας και μίλησε για το επιβαρυμένο καλεντάρι για τους παίκτες, το Μουντιάλ και τη δική του οπτική
Ήταν δύσκολη αυτή η διαχείριση. Φυσικά το οικονομικό σκέλος είναι σημαντικό ειδικά για συγκεκριμένα άτομα όμως δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν σέβονται τον επαγγελματία. Δεν σέβονται τους επαγγελματίες παίκτες όταν μιλάμε για μόλις 2 εβδομάδες διακοπών σε 2 διαδοχικές σεζόν. Για να μην αναφέρουμε το ρίσκο των τραυματισμών που είναι πολύ μεγάλο. Δεν είναι αυτός σεβασμός για τον επαγγελματία. Με τέτοιο καλεντάρι οι υπεύθυνοι / αρμόδιοι δεν σέβονται τους παίκτες.
Και φυσικά μιλώντας για μένα είναι δύσκολο για εμάς τους προπονητές όλο αυτό. Αυτή η διαχείριση της κατάστασης αυτής. Το βαρύ πρόγραμμα υπάρχει και παράλληλα όμως η ποιότητα του παιχνιδιού και η έντασή του πέφτουν και αυτό είναι ανησυχητικό. Εμείς ως προπονητές δεν έχουμε τον κατάλληλο χρόνο προετοιμασίας διότι πολύ απλά έχεις συνέχεια τα παιχνίδια και δεν μπορείς να δώσεις το καλύτερο δυνατό με τέτοιο πρόγραμμα. Είναι πολλά τα ματς και πολλές οι διοργανώσεις. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δουλεύω όλο το 24ωρο - μπορώ να δουλεύω έτσι - όμως από τότε που μπήκαμε σε τέτοια διαδικασία είναι δύσκολο να υπάρξει ποιότητα στο παιχνίδι και το ποδόσφαιρο γενικά».
Για την ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα ο τεχνικός των Πρωταθλητών Ελλάδας τόνισε ότι «θα πρέπει να δούμε και να σκεφτούμε τον αντίκτυπο και το θέμα των μεγάλων ομάδων και το πως μονοπωλούν το ποδόσφαιρο. Το μονοπώλιο των μεγάλων. Όταν υπάρχει αποτυχία σε αυτό το σκέλος από την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δημιουργείται ένα ηθικό ζήτημα. Ένα θέμα που θα το βρούμε μπροστά μας. Το ποδόσφαιρο ανήκει σε όλους και εάν δεν μπορούμε να το πετύχουμε αυτό τότε το περιορίζουμε σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Η ουσία του παιχνιδιού και η ηθική του θα χαθούν και αυτό δεν μοιάζει σωστό κατ' εμέ».
Για το οικονομικό κομμάτι του ποδοσφαίρου είπε πως «χωρίς τους σωστούς κανόνες οι αγορές αντιμετωπίζουν προβλήματα και θα έχουν προβλήματα ενώ η πανδημία ανέδειξε τις σοβαρές δυσκολίες που έχουν πια ακόμα και οι μεγάλες ομάδες. Όλοι θέλουν να νικούν και να υπογράφουν τους πιο καλούς παίκτες όμως πρέπει να υπάρχει μέτρο και ισορροπία. Υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει πιο μεγάλο οικονομικό χάσμα (εννοεί των μεγάλων με τους πιο μικρούς συλλόγους) αλλά και το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας θα αποκτά όλο και πιο μεγάλη διαφορά μεταξύ των ομάδων».
Συνεχίζοντας ο Μαρτίνς αναφέρθηκε φυσικά και στη θητεία του στην Ελλάδα: «Εδώ στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο 50 με 60 αγώνες με κάθε συνθήκη για τους παίκτες. Είναι κάτι που είναι ξεκάθαρο για μένα: οι παίκτες δεν μπορούν να ανακάμψουν πλήρως μέσα σε τρεις μέρες μετά από αγώνα. Στο μεσοδιάστημα έχουν και τις Εθνικές τους ομάδες.
Παίζουν και αυτά τα παραπάνω ματς και μετά πρέπει να επανέλθουν. Εάν είναι να αυξήσουμε και άλλο τους αγώνες στις διοργανώσεις θα πρέπει να οδηγηθούμε σε πιο μεγάλα ρόστερ. Και πάλι όμως θα υπάρξει μεγάλη πίεση και θα επηρεαστεί η ποιότητα του παιχνιδιού διότι αυτός ο χρόνος για να δουλέψεις σωστά ανάμεσα στα ματς δεν αρκεί.
Προφανώς και το Champions League αλλά και το Europa έχουν πιο μεγάλο συντελεστή δυσκολίας και φέτος υπάρχει και το Europa Conference League για τις ομάδες που δεν είναι στο ίδιο επίπεδο. Στον Ολυμπιακό μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με όσα πετυχαίνουμε στην Ευρώπη όμως αυτές οι διοργανώσεις έχουν γίνει περίπλοκες. Προσωπικά δεν έχω αισιόδοξη ματιά για το ποδόσφαιρο όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα με τόσες διοργανώσεις και τόσα ματς. Δεν βλέπω επίσης πορτογαλική ομάδα να διεκδικεί ευρωπαϊκό τίτλο με αξιώσεις σύντομα».
Τέλος για την ιδέα του Μουντιάλ ανά δύο χρόνια τόνισε: «Έχω ήδη τρία χρόνια πίσω μου στην Ελλάδα και θα πρέπει να το διαχειριστώ και αυτό εάν προκύψει. Αυτό κάνουμε. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτά που μας προκύπτουν. Με την πανδημία προέκυψε ένας συγκερασμός και ένας συνδυασμός διοργανώσεων και πρέπει να προσαρμοστούμε σύμφωνα με αυτά που έχουμε και με τον χρόνο που διαθέτουμε για να δουλέψουμε. Αυτή η πανδημία ήταν η ευκαιρία των πιο μεγάλων και δυνατών οικονομικά και με αφορμή και τη νέα διοργάνωση. Για εμάς πάντως η δουλειά μας δεν αλλάζει. Η δουλειά μας είναι η προπονητική και δεν έχουμε χρόνο για κάτι άλλο. Ο προπονητής πλέον γίνεται σαν μάνατζερ (εννοεί για διαχείριση παικτών) και χωρίς χρόνο για κάτι άλλο».