Την άποψή του για τις εξελίξεις στον υγρό στίβο και τα αντικειμενικά προβλήματα που προέκυψαν, καταθέτει ο αρχιπροπονητής – Τεχνικός διευθυντής του Επειού Ήλιδας, Αργύρης Σάκκος, ο οποίος κάνοντας τον απολογισμό μιας εξ’ ορισμού δύσκολης χρονιάς για τον σύλλογο, καταθέτει και μια ξεκάθαρη θέση για τα ατομικά αθλήματα.
Ό,τι δεν έχει κανένα κάποιο νόημα να διεξαχθούν πανελλήνια πρωταθλήματα σε ατομικό επίπεδο, με τη μορφή που τα γνωρίζαμε, παρατείνοντας μια σεζόν την ώρα που επίκειται μια επόμενη και μάλιστα ολυμπιακή. Ή έστω αν διεξαχθούν αυτά, να αναθεωρηθούν σε σημαντικό βαθμό οι απαιτήσεις από αυτά.
-Ο Αργύρης Σάκκος, κάνει έναν απολογισμό της σεζόν, για όσα έκανε ο Επειός, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέσα σε αυτή:
«Η χρονιά ξεκίνησε με πολλά προβλήματα και ποικιλότροπα. Όχι μόνο για τον Επειό σαν σύλλογο, αλλά και για τους αθλητές του. Το οξύμωρο βεβαίως είναι ότι φέτος ειδικά σε αυτή τη δύσκολη σεζόν, έχουμε κάνει και τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Τόσο στο χειμερινό της κλασικής κολύμβησης, με τα τέσσερα μετάλλια, όσο και στο Πόλο, με τη συμμετοχή μας σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο, σημειώνοντας τρεις νίκες σε τρία ματς στον πρώτο γύρο, τερματίζοντας στην πρώτη θέση. Βεβαίως δεν πήγαμε όσο καλά θα μπορούσαμε, ακριβώς λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων για προπονήσεις, στο ξεκίνημα της σεζόν. Είμαστε όμως ευχαριστημένοι, διότι αν αναλογιστούμε ότι είχαμε νέα ατομικά ρεκόρ, αντιλαμβάνεστε ότι τη σεζόν αυτή σημειώθηκε πρόοδος και οι αθλητές έδειξαν ότι διαθέτουν δυναμική, αλλά και έχουν μπει γερές βάσεις από τα προηγούμενα χρόνια. Σίγουρα είχαμε δυσκολίες στον προπονητικό σχεδιασμό και στον αριθμό των προπονήσεων. Κάποιοι αθλητές βγήκαν εκτός ρυθμού ή σταμάτησαν επειδή δεν βρισκόταν σε πλήρη δραστηριότητα ο σύλλογος. Και όλα αυτά μόνο για τα αγωνιστικά τμήματα. Δεν μιλώ για τα προαγωνιστικά, τα οποία δεν προπονήθηκαν καθόλου φέτος και φυσικά δεν συμμετείχαν πουθενά».
-Ο Αργύρης Σάκκος, καταθέτει για τα κολυμβητικά αθλήματα εκτιμήσεις του, αλλά και την άποψή του για τη συνέχεια, ειδικά μετά την αναστολή όλων των διοργανώσεων
«Για να προετοιμαστούν κατάλληλα οι αθλητές, θα χρειαστούμε πάνω από δυο μήνες. Δεν είναι όπως τα άλλα αθλήματα. Στο κολύμπι, όση αερόβια άσκηση και να κάνεις εκτός νερού, μέσα στην πισίνα αυτή δεν περνάει. Ο κολυμβητής μετά από διακοπή βρίσκεται πολύ πιο πίσω.
Ακόμα και άρτια να προπονείται εκτός νερού, μέσα στο νερό περνάει ένα 20-30%. Στην κολύμβηση ο προπονητικός σχεδιασμός είναι ιδιαίτερος. Θέλεις λοιπόν ένα δίμηνο, μην πω και παραπάνω, ώστε να βελτιώσεις και χρόνους. Γι’ αυτό και η Ομοσπονδία πιέζει να μπουν πρώτα οι αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και μιλάμε για αγώνες που θα διεξαχθούν το 2021. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι η διεξαγωγή φέτος των πανελληνίων πρωταθλημάτων δεν έχει νόημα. Ή για να το θέσω καλύτερα, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις και τους στόχους μας μέσα από αυτές τις διοργανώσεις. Θα είχε νόημα για παράδειγμα, να γίνει με συγκεκριμένους όρους ένα πρωτάθλημα, σε συγκεκριμένες κατηγορίες, για παιδιά του Λυκείου, τα οποία κυνηγούν κάποια μόρια εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η κολύμβηση δεν είναι ένα ομαδικό σπορ, με συνεχόμενες αγωνιστικές που έχουν ξεκινήσει. Στην κολύμβηση όλοι προπονούνται για να γίνει σε μια ορισμένη ημερομηνία το πρωτάθλημα. Όταν δεν μπορεί κάποιος να προπονηθεί και όταν η ημερομηνία αυτή θα πάει πίσω και θα πέσει πάνω στην έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, δεν έχει νόημα. Δεν είναι κάτι που έχει ξεκινήσει, όπως π.χ. το πρωτάθλημα πόλο. Κάπως έτσι δεν θα ταλαιπωρηθούν και οι σύλλογοι και οι αθλητές. Είδαμε ότι αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και πήγαν για του χρόνου. Όσοι κυνηγάνε όρια μεγάλων διοργανώσεων, είναι δύσκολο σε ένα μήνα να είναι έτοιμοι. Εξάλλου έχουν μια ολόκληρη σεζόν ακόμα μπροστά τους για να προετοιμαστούν κατάλληλα. Ακόμα και Αύγουστο να πάνε, με δυόμιση μήνες φουλ προπόνηση, δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τις επιδόσεις που μπορούν, λόγω της ζέστης.
Και δεν θα προλάβουν να ξεκουραστούν ενόψει μιας νέας σεζόν, στην οποία έχει μπροστά της Ολυμπιακούς Αγώνες. Η γνώμη μου λοιπόν, όσον αφορά τα πανελλήνια πρωταθλήματα, είναι αν γίνουν, να γίνουν υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Βεβαίως η ΚΟΕ που έχει και την ευθύνη σε διοικητικό επίπεδο, γνωρίζει καλύτερα πώς και τί πρέπει να κάνει. Αυτή είναι αρμόδια. Και οι εισηγήσεις της βαδίζουν σε ένα τέτοιο πνεύμα. Είδαμε εξάλλου ότι άλλαξαν και τις ημερομηνίες των μεγάλων διοργανώσεων και δεν τις μετέθεσαν για του χρόνου. Γι΄αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται βαθιά αναθεώρηση δεδομένων. Αναλόγως και με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των μεγάλων διοργανώσεων, θα πρέπει να φτιαχτεί και το εγχώριο πρόγραμμα αγώνων».
-Σε αντίθεση με τα ατομικά αθλήματα, η άποψη του Αργύρη Σάκκου για το πόλο διαφέρει. Εκεί διακρίνει μεγαλύτερη περιπλοκότητα, καθώς τα πρωταθλήματα έχουν ξεκινήσει:
«Εδώ έχουμε διαφορετικής φύσης ζήτημα. Το πόλο έχει ξεκινήσει. Είναι πρωταθλήματα συνεχόμενων αγωνιστικών και διαρθρώνεται σε κατηγορίες. Για παράδειγμα η εισήγηση της ΚΟΕ είναι να παίξει η Β΄ Εθνική το φθινόπωρο. Θα πρέπει να δούμε πώς θα γίνει αυτό, όταν τον Σεπτέμβρη πρέπει να ξεκινήσουμε τη νέα σεζόν. Το ιδανικό θα ήταν ό,τι γίνει σε Α1, Α2, να γίνει σε Β΄και Γ΄. Αν παίξουμε τον Οκτώβρη στη Β΄ Εθνική, πότε θα προετοιμαστούμε για να παίξουμε στην Α2 αν ανέβουμε; Επίσης και ακύρωση της σεζόν θα αδικούσε την προσπάθεια κάποιων ομάδων. Οι απαντήσεις είναι δύσκολες στο πόλο και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».
-Ο Αργύρης Σάκκος καταλήγει με μια σημαντική επισήμανση, η οποία δεν είναι άλλη από το υγειονομικό σκέλος:
«Βεβαίως όλα αυτά τα οποία είπαμε παραπάνω, είναι υποθετικά. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να κάνω μια απαραίτητη επισήμανση. Όλα εξαρτώνται πρωτίστως από τις οδηγίες των αρμοδίων. Να δούμε ποιες οδηγίες θα δώσει ο ΕΟΔΥ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην καθημερινότητα. Κυβέρνηση και ΕΟΔΥ θα δώσουν τις οδηγίες καθώς και τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αγώνων γενικότερα».