Ποδηλατική διαδρομή από τον Μαραθώνα έως την Αρχαία Ολυμπία με συνεργασία των Περιφερειών Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου
Η διαμόρφωση μίας ποδηλατικής διαδρομής που θα συνδέει τον Μαραθώνα με την Αρχαία Ολυμπία, αποτελώντας έναν αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό άξονα μεταξύ δύο εκ των πιο σημαντικών ιστορικών χώρων της Ελλάδας, με διεθνή ακτινοβολία, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020, στην Αθήνα, μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιου Μπακογιάννη.
«Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε εδώ, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής και του Γενικού Γραμματέα, προκειμένου να συμφωνήσουμε στη δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου που θα συνδέει δύο σημαντικές, αν όχι τις σημαντικότερες ιστορικές τοποθεσίες της χώρας μας. Η Αρχαία Ολυμπία, η οποία είναι στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα αποτελεί τον τελικό προορισμό αυτής της διαδρομής. Είμαι βέβαιος ότι ένα τέτοιο έργο μπορεί να αναδείξει τουριστικά ακόμα περισσότερο την περιοχή μας. Μία τέτοια πρωτοβουλία και προσπάθεια δεν θα μπορούσε παρά να μας έχει ενεργά συμμέτοχους» ανέφερε σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Φαρμάκης.
Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η δημιουργία μίας ομάδας εργασίας η οποία θα συντονίσει τις δράσεις που απαιτούνται προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ο συγκεκριμένος στόχος, ο οποίος θα έχει τη στήριξη από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ - όπως τονίστηκε - έχει εξασφαλιστεί συγκεκριμένο ποσό, μέσω του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση μελετών και την κατάθεση προτάσεων για τον τρόπο υλοποίηση της ποδηλατικής διαδρομής. «Θέλουμε να συνδέσουμε αυτούς τους δύο αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους με τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας προσφέροντας στους τουρίστες μία εναλλακτική πρόταση» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε: «Η χώρα μας διαθέτει ένα τεράστιο ιστορικό, αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πλούτο και έργα όπως αυτό μπορούν να συμβάλλουν στην ανάδειξή του. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ανακαλύπτουν όλο και περισσότερο ότι η άσκηση με ποδήλατο δε συμβάλει μόνο στην μείωση των ρύπων, αλλά και στην βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Με τη σημερινή συνάντηση κάνουμε πράξη την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» .
Αντιστοίχως, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, συμφώνησε για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαδρομής και δήλωσε: «Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν και θα προβάλλει τη χώρα μας διεθνώς. Έχω αποδείξει στην πράξη την αγάπη μου για το ποδήλατο ως Δήμαρχος στην Καλαμάτα και προσπαθώ να κάνω το ίδιο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη σιδηροδρομική γραμμή την οποία αποκτήσαμε και αξιοποιούμε ως ποδηλατόδρομο. Πρόκειται για την παλιά γραμμή από την Κόρινθο μέχρι το Δερβένι που είναι συνολικά 500 στρέμματα».
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο επιχειρηματίας Πωλ Ευμορφίδης ο οποίος θα συμβάλει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της διαδρομής, σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι ανάγκη να ακολουθήσει τα βήματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα της Ολλανδίας, βάζοντας το ποδήλατο στην καθημερινότητα των πολιτών.
Συμμετείχαν, επίσης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Θ. Κατσιγιάννης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Σελίμης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Γ. Σύρμος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Α. Καλογερόπουλος και επιστημονικοί συνεργάτες.