Στίβος

Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Στίβου: Για διακρίσεις στον Βόλο και εισιτήρια για Νορμανδία

Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Στίβου: Για διακρίσεις στον Βόλο και εισιτήρια για Νορμανδία

Μία δεκάδα αθλητών (5)- αθλήτριες (5) των Λυκείων της Ηλείας, θα συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Λυκείων που θα διεξαχθεί στο Εθνικό στάδιο Βόλου αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη. Στους αγώνες θα μετάσχουν και δύο αθλητές που εμπλέκονται με την Ηλεία αλλά φοιτούν στα Λύκεια Λάππα και Ζακύνθου. Οι Πανελλήνιοι αγώνες Λυκείων αποτελούν κριτήριο πρόκρισης για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Γυμνασιάδας που θα διεξαχθεί 14-22 Μαΐου 2022 στη Νορμανδία της Γαλλίας.

Οι αθλητές/ιες για να φτάσουν στο Πανελλήνιο πέρασαν απ’ την α’ φάση, σε επίπεδο Νομού Ηλείας και τη β΄ προκριματική φάση (3ο όμιλος) όπου μετείχαν όλοι οι νομοί της Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας της Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

Τα Ηλειόπουλα πέτυχαν καλές εμφανίσεις, νίκες, προκρίσεις και επιδόσεις. Στους αγώνες της β’ φάσης, για την πρόκριση στα τελικά, υπολογίστηκαν οι επιδόσεις όλων των ομίλων που διεξήχθησαν ανά την Ελλάδα. Δυστυχώς αθλητές και αθλήτριες που νίκησαν στο αγώνισμά τους ή μπήκαν στην τριάδα στους ομίλους δεν προκρίθηκαν στους Πανελλήνιους γιατί το σύστημα είναι σχεδιασμένο να προάγει τις επιδόσεις. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν παράπονα. Ίσως θα πρέπει να επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα ώστε και οι νικητές των ομίλων αλλά και όσοι πιάνουν τα όρια μαζί και οι καλύτερες επιδόσεις να συμμετάσχουν στα τελικά, ήτοι στους Πανελλήνιους αγώνες Λυκείων που αποτελεί γιορτή για τη μαθητιώσα νεολαία.

Οι ατυχίες

Χαρακτηριστική περίπτωση αδικίας του συστήματος πρόκρισης τα 100 μέτρα. Ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος της Αμαλιάδας με 11’’58 ήταν νικητής στον όμιλο της Πελοποννήσου, Ιονίων και Αιτωλοακαρνανίας αλλά δεν πέρασε στα τελικά. Τρίτος ο Νίκος Παναγιωτακόπουλος της Αμαλιάδας με 12’’05 που κι αυτός δεν πέρασε στα τελικά για να μεταβεί στον Βόλο. Οι δύο αθλητές δεν έπιασαν το όριο που ήταν 11’’54, ωστόσο ήταν οι νικητές.

Στα 200 μέτρα ο Γιώργος Ασπραδάκης της Αμαλιάδας κατετάγη 2ος με 23’’38 πιάνοντας το όριο, αλλά δυστυχώς είναι 15ος λόγω επίδοσης στην ανεπίσημη λίστα και μένει εκτός τελικών. Ο αθλητής που είναι γεννημένος το 2006 πετυχαίνοντας γρηγορότερες επιδόσεις τη νέα χρονιά θα διεκδικήσει την είσοδό του στα τελικά.

Στα 800 μέτρα ο Φώτης Καστής (2005) απ’ τον Πύργο ήταν 4ος με 2’05’’00 και έμεινε εκτός τελικών αφού δεν πλησίασε και το όριο (2’03’’54). Στα 400 εμπόδια ο Δημήτρης Πέππας Αμαλιάδας ήταν 1ος με 61’’19 αλλά έμεινε εκτός λόγω ορίου (59’’54) και στη διαμορφούμενη λίστα των Πανελληνίων 13ος.

Στη σφαιροβολία κοριτσιών η Πυργιώτισσα Ουρανία Νάρρου με 11μ.01εκ. ήταν 3η, η Παρασκευή Μαντζώρου των Λεχαινών 10μ.68 ήταν 6η και η Τατιάνα Δημακοπούλου Αμαλιάδας με 10μ.30 εκ. κατετάγη 7η. (Όριο 11μ.50 εκ.). Για να έπαιρναν το εισιτήριο πρόκρισης οι ρίπτριες έπρεπε να σημειώσουν επίδοση πάνω από 11 μέτρα και 75 εκ.

Ερώτημα προς Υπουργείο Παιδείας

Τίθεται το ερώτημα: Οι καιρικές συνθήκες που δεν είναι ίδιες σε όλους τους ομίλους και σαφέστατα επηρεάζουν τις επιδόσεις στα άλματα, στις ρίψεις και στα σπριντ δεν θα πρέπει να συνυπολογίζονται; Ο ευνοϊκός άνεμος των 5 μέτρων που επικρατούσε στον όμιλο της Αθήνας έδωσε προκρίσεις σε σχέση με τον αρνητικό άνεμο στο Παμπελοποννησιακό που απέκλεισε αθλητές απ’ τα τελικά. Ίσως ο σχεδιασμός της νέας χρονιάς να συμπεριλάβει και αυτά τα ερωτήματα ώστε οι αδικίες να περιοριστούν. Οι ευκαιρίες στους νέους πρέπει να δίνονται απλόχερα ιδιαίτερα από το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης ένα σοβαρό τεχνικό θέμα είναι ότι στα 200 μέτρα το ανεμούριο μετράει τα πρώτα μέτρα.

Άρα η δαπάνη των αγώνων για τα οδοιπορικά/διανυκτέρευση/γεύματα πρέπει ν’ αυξηθεί ώστε να συμμετάσχουν και οι αθλητές σύμφωνα με τη θέση και τις επιδόσεις τους. Άλλωστε για λίγα χρήματα δεν θα πέσει εκτός τον προϋπολογισμό της χώρας.

Οι προκρίσεις

Στο 100άρι κοριτσιών η Παναγιώτα Αθανασοπούλου Αμαλιάδας που τερμάτισε 5η με 12’’96 πέρασε στα τελικά και θα μεταβεί στον Βόλο. Η επίδοσή της συγκρινόμενη με όλες τις σπρίντερ στη χώρα την κατατάσσει στην σχετική λίστα στην 10η θέση ως ελληνίδα μαθήτρια. Η έτερη σπρίντερ στα 100 μέτρα Λάουρα Γκιόνι της Αμαλιάδας με 13’’59 τερμάτισε 9η και αποκλείστηκε.

Νικητής στον 3ο όμιλο και στο άλμα τριπλούν ο Λάμπρος Κουτσαβίτης της Αμαλιάδας με 13μ. 37 εκ. Πέρασε ως 6ος στην τελική κατάταξη για τους Πανελλήνιους (όριο 13μ.10 εκ.)

Νικήτρια στα 3000 μέτρα, στον όμιλο η Μαρία Βυθούλκα των Λεχαινών με 11’00’’09. Έχει καλύτερη επίδοση, είναι 2η στη λίστα των Πανελληνίων και είναι φαβορί για το χρυσό μετάλλιο των Πανελληνίων.

Νικήτρια στο μήκος η Νικολία Ποϊραζίδη του Πύργου με 5μ.95 εκ. Έχει πιστοποιήσει τα μεγάλα άλματά της. Πέρασε ως 1η στη λίστα των Πανελληνίων. Κυνηγάει επίδοση πάνω από 6 μέτρα

Στα 110 εμπόδια ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος Αμαλιάδας ήταν 2ος νικητής στον όμιλο με 15’’49 και πέρασε στους Πανελλήνιους ως 12ος.

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Λυκείων θα μετάσχουν στο Δέκαθλο οι Πυργιώτες αθλητές Στέφανος Παπαναγόπουλος, Νίκος Παναγιωτακόπουλος και ο Δημήτριος Τσαμπάς που διεκδικούν υψηλές διακρίσεις.

Στο έφταθλο οι αθλήτριες Ελπίδα Θεοχαροπούλου και Παγώνα Τριάντου, άπαντες των σχολείων του Πύργου θ’ αγωνιστούν απευθείας στους Πανελλήνιους με προσδοκίες για διακρίσεις.

*Στους αγώνες θα μετάσχουν στον ακοντισμό ο Γιώργος Αναστασόπουλος που είναι μαθητής του Λυκείου Λάππα και αθλητής της ΑΕ Λεχαινών και η Ρωξάνη Μαρίνου του Λυκείου Ζακύνθου η οποία έλκει την καταγωγή λόγω της μητέρας της από τον Πύργο, το γένος Παπανδρέου. Ο αθλητής έχει φέτος 54μ89 και η αθλήτρια έχει σημειώσει φέτος 43μ.28 εκ. και οι δύο θεωρούνται φαβορί για μετάλλιο.

Η αποστολή αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι και οι αθλητές μαθητές Ηλείας , Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας θα μεταβούν μαζί στο Βόλο. Αρχηγός αποστολής για την ομάδα της Ηλείας ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ.Νίκος Καστανάς.

ΘΕΜΗΣ ΜΑΝΤΑΣ

Στην κεντρική φωτογραφία: Τσαμπάς, Παπαναγόπουλος και Παναγιωτακόπουλος θ’ αγωνιστούν στο δέκαθλο για καλές επιδόσεις και διακρίσεις

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις