«Πέταξε» στα 8,52μ. ο Μίλτος Τεντόγλου και έγινε χρυσός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Βουδαπέστη
Μόλις στα 25 του χρόνια το «χρυσό» παιδί στο άλμα εις μήκος Mίλτος Τεντόγλου κατάφερε να βάλει το όνομά του στις λίστες με τους σπουδαίους αθλητές.
Ο Έλληνας άλτης με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου το βράδυ της Πέμπτης πρόσθεσε ένα ακόμα στην τεράστια συλλογή του αλλα και ακόμα δύο «παράσημα» στη στολή του.
Μπήκε στη λίστα των αθλητών που έχουν κατακτήσει τουλάχιστον δύο μετάλλια στο μήκος σε παγκόσμιο ανοικτού στίβου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε 19 διοργανώσεις μόλις δέκα αθλητές έχουν κατακτήσει μετάλλιο σε τουλάχιστον δύο διοργανώσεις και ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ένας από αυτούς.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι ο Ντουάιτ Φίλιπς με πέντε μετάλλια (4 χρυσά και 1 χάλκινο) και τον ακολουθεί ο Ιβάν Πεντρόσο με τέσσερα (όλα χρυσά).
Οι αθλητές του μήκους που έχουν κατακτήσει τουλάχιστον δύο μετάλλια
- Ντουάιτ Φίλιπς (ΗΠΑ) 5 (4 χρυσά, 1 χάλκινο)
- Ιβάν Πεντρόσο (Κούβα) 4 (4 χρυσά)
- Καρλ Λιούις (ΗΠΑ) 3 (2 χρυσά, 1 ασημένιο)
- Μάικ Πάουελ (ΗΠΑ) 3 (2 χρυσά, 1 χάλκινο
- Τζέιμς Μπέκφορντ (Τζαμάικα) 2 (2 ασημένια)
- Γουάνγκ Γιανάν (Κίνα) 2 (1 χρυσό, 1 χάλκινο)
- Γιάγκο Λαμέλα (Ισπανία) 2 (1 ασημένιο, 1 χάλκινο)
- Μίτσελ Βατ (Αυστραλία) 2 (1 ασημένιο, 1 χάλκινο)
- Λάρι Μίρικς (ΗΠΑ) 2 (2 χάλκινα)
- Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 2 (1 χρυσό, 1 ασημένιο)
- Τατζάι Γκέιλ (Τζαμάικα) 2 (1 χρυσό, 1 χάλκινο)
Το δεύτερο παράσημο στη στολή του είναι πως έγινε μόλις ο έκτος Έλληνας αθλητής που κατακτά τουλάχιστον δύο μετάλλια σε Παγκόσμιο ανοικτού στίβου.
Η Μιρέλα Μανιάνι, ο Κώστας Γκατσιούδης, η Τασούλα Κελεσίδου και η Κατερίνα Θάνου είναι οι τέσσερις που έχουν στη κατοχή τους από τρία μετάλλια, ωστόσο η Μανιάνι είναι η μόνη της λίστας που έχει κατακτήσει δύο χρυσά, το 1999 στη Σεβίλλη και το 2003 στο Παρίσι στον ακοντισμό.
Έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας το quintuple
Επιπλεόν, ο Μίλτος Τεντόγλου πέτυχε το quintuple, εφόσον είναι ο κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στο μήκος ανδρών ταυτόχρονα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις [Ολυμπιακοί Αγώνες – Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου – Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου].
- 2023 Παγκόσμιος πρωταθλητής ανοικτού στίβου
- 2023 Πρωταθλητής Ευρώπης κλειστού στίβου
- 2022 Πρωταθλητής Ευρώπης ανοικτού στίβου
- 2022 Παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου
- 2021 Χρυσός Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Τόκιο
Όλα τα μετάλλια του Μίλτου Τεντόγλου
Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο ανδρών μετρά δέκα μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις εκ των οποίων τα εννιά είναι χρυσά και μόλις ένα ασημένιο (πέρσι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού στίβου).
Συνοπτικά τα μετάλλιά του σε επίπεδο ανδρών
- Ολυμπιακοί Αγώνες: 1 (1 χρυσό)
- Παγκόσμιο ανοικτού στίβου: 2 (1 χρυσό, 1 ασημένιο)
- Παγκόσμιο κλειστού: 1 (1 χρυσό μετάλλιο)
- Ευρωπαϊκό ανοικτού στίβου: 2 (2 χρυσά)
- Ευρωπαϊκού κλειστού στίβου: 3 (3 χρυσά)
- Diamond League: 1 (1 χρυσό)
Τα μετάλλια του σε επίπεδο ανδρών
- 2023 1ος 8,52 Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού, Βουδαπέστη
- 2023 1ος 8,30 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Κωνσταντινούπολη
- 2022 1ος 8,42 μ. Τελικός Diamond League, Ζυρίχη
- 2022 1ος 8,52μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Μόναχο
- 2022 2ος 8.32μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Όρεγκον
- 2022 1ος 8,55 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Βελιγράδι
- 2021 1ος 8,41 (0.1) Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο
- 2021 1ος 8,35 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Τορούν
- 2019 1ος 8,38 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Γλασκώβη
- 2018 1ος 8,25 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βερολίνο
Τα μετάλλια του σε ηλικιακά πρωταθλήματα
- 2019 1ος 8,32 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, Γκέβλε
- 2017 1ος 8,07 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20, Γκροσέτο
- 2016 2ος 7,90 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν, Μπίντγκοζ
Μετά από ένα πραγματικό θρίλερ στον τελικό του μήκους, ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε τεράστια ανατροπή στο έκτο και τελευταίο άλμα του και με 8,52μ ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του παγκόσμιου βάθρου. Μετά το ασημένιο πέρυσι στο Όρεγκον, ο 25χρονος πέρασε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου της Βουδαπέστης το χρυσό μετάλλιο στο λαιμό του, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Τζαμαϊκό Γέιν Πίνοκ με 8,50μ. και στην τρίτη τον Τάτζεϊ Γκέιλ (Τζαμάικα) με 8,27μ.
Ο Τεντόγλου μπήκε αποφασισμένος στον αγώνα και από το πρώτο του άλμα «πέταξε» στα 8,50μ. (0,6), σημειώνοντας την κορυφαία εφετινή επίδοση, για να γυρίσει στον κόσμο που είχε ενθουσιαστεί και να ζητήσει ηρεμία, κάνοντας την χαρακτηριστική κίνηση «calma, calma».
Η δεύτερη προσπάθεια του αθλητή του Γιώργου Πομάσκι ήταν άκυρη, για να δει στη συνέχεια τον Τζαμαϊκανό Γέιν Πίνοκ να πιάνει και αυτός τα 8.50μ. στο δεύτερο άλμα του.
Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο σημείωσε 8,39μ. στην τρίτη του προσπάθεια, παραμένοντας στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Πίνοκ για ένα εκατοστό, καθώς ο Τζαμαϊκανός είχε 8,40μ. στην πρώτη προσπάθεια του.
Άκυρο ήταν και το τέταρτο άλμα του Τεντόγλου, με τον Πίνοκ (άκυρος στην τρίτη του προσπάθεια) να ακολουθεί με 8,03μ.
Στην προτελευταία προσπάθεια του, ο Έλληνας άλτης έπιασε τα 8,30μ., με τον Τζαμαϊκανό να συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα με 7,96μ.
Στην έκτη και τελευταία ο Τεντόγλου βρήκε το άλμα που έψαχνε και με 8,52μ. ανέβηκε στην κορυφή!
«Ήθελα κάτι καλύτερο» δήλωσε ο Μίλτος Τεντόγλου στις πρώτες δηλώσεις του μετά το χρυσό άλμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Τώρα, με νοιάζουν τα μεγάλα, είπε ο χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής.
Λίγο μετά το νέο του άθλο και το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του μήκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ικανοποιημένος από την κατάκτηση της κορυφής κόσμου, αν και όπως είπε, θα μπορούσε να πάει ακόμη καλύτερα.
Ευχαρίστησε τον κόσμο στο στάδιο που τον ενθάρρυνε στις προσπάθειές του, ενώ για την τελευταία του προσπάθεια που του έδωσε και τη νίκη είπε ότι ρίσκαρε λίγο ακόμη και τραυματισμό, όμως όλα πήγαν καλά, όπως είπε.
Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI