Στίβος

Τεντόγλου: "Ξέρω ότι θα κάνω ρεκόρ, έβαλα πρώτη φορά παπούτσια για σπριντ"

Τεντόγλου: "Ξέρω ότι θα κάνω ρεκόρ, έβαλα πρώτη φορά παπούτσια για σπριντ"

Ο Μίλτος Τεντόγλου μίλησε στην κάμερα του SPORT24 -μετά την άφιξή του από τη Ρώμη- για τις λεπτομέρειες που κάνουν ή θα κάνουν τη διαφορά στις επιδόσεις του. Είπε για τα καινούργια παπούτσια με τα οποία αγωνίστηκε, για το ρεκόρ που θα κάνει και εξήγησε ότι ακόμα και η άμμος παίζει το ρόλο της στις επιδόσεις.

Βγήκαν οι μεζούρες μετά το εκπληκτικό 8,65 μ. που πέτυχε δις ο Μίλτος Τεντόγλου, στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ρώμης και διαπιστώνουμε ότι με όπλο τα γρήγορα και φτερωτά πόδια του θα κάλυπτε μια μεγάλη γκάμα αποστάσεων.

Για παράδειγμα μπορεί να πατήσει στη γραμμή του τριπόντου (6,75 μ.) και να βρεθεί 1 μέτρο και 90 εκατοστά έξω από τον αγωνιστικό χώρο ή να πατήσει στις γραμμές των βολών με διαφορετική κλίση από αυτή που έχει το κορμί του όταν ακουμπάει το πόδι του στη βαλβίδα -ώστε πετύχει υψηλότερη εναέρια πτήση- και να καρφώσει, ως άλλος air Τζόρνταν.

Μπορεί επίσης -μετά το σκέλος της ταχύτητας- να πατήσει στη γραμμή του σερβίς ενός γηπέδου βόλεϊ (διαστάσεις 9Χ18 μ.) και να βρεθεί μόλις 35 εκατοστά μπροστά από το φιλέ.

Η δε απόσταση που χωρίζει τα δύο κάθετα δοκάρια ενός ποδοσφαιρικού τέρματος είναι 7,32μ. Την καλύπτει με άνεση και την προσπερνά κατά 1 μέτρο και 33 εκατοστά. Θα μπορούσε επίσης να πατήσει στην προβλήτα όπου βρίσκεται δεμένο ένα φουσκωτό σκάφος 8 μέτρων, να περάσει πάνω από αυτό και τελικά να βουτήξει εύκολα στη θάλασσα χωρίς να το αγγίξει.

Αν πέντε άνθρωποι ύψους 1,73 μ. ξαπλώσουν στη σειρά και οι πατούσες του ενός ακουμπούν στο κρανίο του άλλου δημιουργείται μια ανθρώπινη γραμμή μήκους 8,65 μ.. Με την ισοφάριση του πανελλήνιου ρεκόρ που είναι 8,66 μ. (Λούης Τσάτουμας: 2007, Καλαμάτα) δεν θα τους άγγιζε ούτε τρίχα!

Ο Μίλτος όπως εκμυστηρεύτηκε στο SPORT24 -κατά την άφιξή του από τη Ρώμη- δεν θα διάλεγε κάτι από όλα αυτά για τη διαφήμιση του μήκους, αλλά “θα έκανα μάλλον κάτι στο δρόμο”.

Παλιός παρκουρίστας γαρ.

Αλλά ναι, μπορεί και αυτός -όπως ο Λούης Τσάτουμας- να περάσει με ένα άλμα πέντε ανθρώπους ύψους 1,73 μ. ξαπλωμένους στη σειρά, όπως τόνισε στην κάμερα του SPORT24. Μελέτησε αρκετά καλά τις προσπάθειες του στη Ρώμη, είδε πολλές φορές το βίντεο του τελικού και διαπίστωσε ότι το 8,66 μ. ίσως και κάτι καλύτερο τον περιμένει σε έναν από τους επόμενους αγώνες του.

"Μπορούν να γίνουν μικρές βελτιώσεις στην ταχύτητά μου και στην τεχνική μου στον αέρα, ώστε να κάνω άψογη προσγείωση. Υπάρχουν περιθώρια εκεί συν ότι πιστεύω πως θα έχω καλύτερη εκτέλεση σε σκληρό τάπητα. Σε τίγκα σκληρό θα είναι το καλύτερό μου. Επίσης, τώρα χρησιμοποιώ κάτι παπούτσια που είναι για τα σπριντ. Τα φόρεσα για πρώτη φορά στη ζωή μου σε αυτόν αγώνα. Είναι παπούτσια ταχύτητας. Δεν τα είχα δοκιμάσει ούτε στην προπόνηση. Τα φόρεσα κατ' ευθείαν στον αγώνα. Θα τα συνηθίσω. Δηλαδή, υπάρχει και αυτό το περιθώριο μέχρι να τα συνηθίσω και να τρέξω πιο άνετα".

Ο προπονητής του Γιώργος Πομάσκι εξήγησε στο SPORT24: "Αυτά τα παπούτσια επιτρεπόταν να τα φορέσει από τις 30 Μαΐου και μετά. Αυτή είναι μια δική του νίκη, αλλά και της λογικής. Δεν κάνουν τα παπούτσια τις επιδόσεις".

Θυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2023 είχε ακυρωθεί άλμα του Γρεβενιώτη Ολυμπιονίκη για αντικανονικά παπούτσια και τότε ο αθλητής δέχθηκε κύματα συμπαράστασης τόσο από άλλους αθλητές όσο και από τον κόσμο.

Ο 26χρονος πρωταθλητής σχολίασε επίσης και τον αστεϊσμό του περί "κατάρας", για το γεγονός ότι είχε δύο διαδοχικά άλματα στα 8,65 μ., δηλαδή ένα εκατοστό πίσω από το πανελλήνιο ρεκόρ.

"Έφτασα δύο φορές στο 8,65 μ. και αυτό είναι λίγο ατυχία. Δεν γίνεται, είναι πολύ σπάνιο. Γι' αυτό χρησιμοποίησα τη λέξη κατάρα. Δεν με πειράζει που δεν έγινε το ρεκόρ, δεν είναι ο βασικός στόχος μου, ούτε θα νιώσω άσχημα αν δεν το κάνω. Ξέρω ότι θα το κάνω κάποια στιγμή. Θα γίνει σε κάποιον άλλο αγώνα".

Επίσης, αποκάλυψε τι σκέφτηκε μετά το πέμπτο του άλμα στα 8,65 μέτρα και κατάφερε να βγάλει την ίδια επίδοση και στην τελευταία προσπάθειά του, παρά το γεγονός ότι το σώμα του είχε καταπονηθεί αρκετά. "Μέχρι να επιχειρήσω το πέμπτο άλμα είχα πολλή όρεξη. Ήξερα ότι έχω μεγάλα άλματα στα πόδια μου και απλά προσπαθούσα να τα βγάλω στον αγώνα. Μετά το πέμπτο άλμα, το 8,65 μ., τα έπαιξα! Εκείνη τη στιγμή είπα ότι έχω κουραστεί πάρα πολύ, ότι έχω πέντε άλματα στα 8,50 μ.. Λέω "δεν μπορώ", αλλά προσπάθησα να κάνω ακόμα ένα.

Σκέφτηκα να κάνω μια παρόμοια εκτέλεση, επειδή το ένα εκατοστό δεν είναι τίποτα. Μπορεί να σχετίζεται με το πώς ανοίγει η άμμος, όπως προσγειώνεσαι. Αν ήταν λίγο πιο βρεγμένη η άμμος ή αν ήταν διαφορετικής ποιότητας μπορεί να έκανα το πανελλήνιο ρεκόρ, δεν το ξέρουμε. Κάθε στάδιο είναι διαφορετικό, κάθε σκάμμα είναι διαφορετικό".

Πηγή: Sport24.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup