Αλλού τρώει, αλλού πίνει»… συνέχεια και σήμερα, ήτοι με ομάδες που σε άλλη χώρα ανήκουν και, για διάφορους λόγους, σε άλλη αγωνίζονται. Γνωστή γενικώς η περίπτωση της Βαντούζ, η οποία μετέχει στο πρωτάθλημα Ελβετίας αλλά στα Κύπελλα Ευρώπης εκπροσωπεί το… Λίχτενσταϊν. Το οποίο Λίχτενσταϊν είναι η μόνη χώρα – μέλος της UEFA που δεν έχει δικό της πρωτάθλημα. Οι μόνες χρονιές που το Λίχτενσταϊν πήγε να διοργανώσει κάτι δικό του ήταν το 1934-37. Το παράδειγμα της Βαντούζ ακολούθησαν κι άλλες ομάδες του Λίχτενσταϊν όπως η Μπάλτζερς, η Εσεν Μαουρέν, η Σάαν, η Τρίσεν, η Ρούγκελ και η Τρίσενμπεργκ παίζοντας στις ελβετικές κατηγορίες και, παράλληλα, και στο… Κύπελλο του Λίχτενσταϊν.
Στα παράδοξα και η Μονακό. Προφανώς ονόματα ομάδων όπως η Ανσιάν, η Καφέ ντε Παρί, η Παλέ Πρινσιέ και η Τεραμέ δεν σας λένε κάτι, ούτε οι καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες δεν τις αναφέρουν. Και λογικό, πρόκειται όμως για άσημα ποδοσφαιρικά σωματεία, μερικά από όσα υπάγονται στην ομοσπονδία του Μονακό. Το πριγκιπάτο είναι το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος στον κόσμο κι από το 1814 υπάγεται σταθερά στον Οίκο των Γκριμάλντι. Η δε ομάδα της Μονακό, από το 1948-49, αγωνίζεται ανελλιπώς… εκτός μονεγάσκικων συνόρων, ούσα μια… γαλλική ομάδα εκτός Γαλλίας.
Στα Βαλκάνια ανέκαθεν υπήρχαν παράδοση, ομάδες που αρκετοί γνωρίζουν από το στοιχημα λαιβ. Το Κόσοβο, αν και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, αλλά και ποδοσφαιρικώς από την UEFA, βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου στο άθλημα καθώς οι Σέρβοι στη βόρεια πλευρά της χώρας λειτουργούν ανεξάρτητοι στον αθλητικό τομέα ή… μετακομίζουν παραδίπλα, στη Σερβία. Η πρώην Ρούνταρ, νυν Τρέπτσα, αλλά και η Μόκρα Γκόρα ανήκουν στο Κόσοβο, εδρεύουν στο υπό απόσχιση νότιο Κόσοβο και αγωνίζεται στα σέρβικα πρωταθλήματα!
Η Ντινάμο Σοχούμι ήταν από τις πλέον επιτυχημένες ομάδες της Γεωργίας επί ημερών ΕΣΣΔ, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το ’90 αρχικώς επέλεξε να παραμείνει στο ρώσικο πρωτάθλημα και κατόπιν… διαλύθηκε για λίγα χρόνια. Εδρεύει στην Αμπχαζία, μια περιοχή στον Καύκασο που είναι διά νόμου (σ.σ. de jure) αυτόνομη δημοκρατία της Γεωργίας αλλά εκ των πραγμάτων (σ.σ. de facto) ανεξάρτητη από τη Γεωργία, παρότι δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αμπχαζίας δεν είναι αναγνωρισμένη, ευλόγως, από την UEFA, υπάρχει όμως εγχώριο πρωτάθλημα.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr