Περιβάλλον

Η Ηλεία στη Real News: Τοξικός καπνός δηλητηριάζει το νομό

Η Ηλεία στη Real News: Τοξικός καπνός δηλητηριάζει το νομό
Θέμα στη Real News και στην ενότητα Real Planet έγινε το θέμα με τις πυρκαγιές στις χωματερές της Ηλείας και κυρίως αυτή στα Λέτρινα Πύργου.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του ilialive.gr που ανέδειξε το θέμα μέσα απο το διαδίκτυο, του δημοσιογράφου Γιάννη Σπυρούνη, χρησιμοποιήθηκαν απο την εφημερίδα για να δείξουν το μέγεθος του προβλήματος στο νομό Ηλείας. Δείτε παρακάτω τι αναφέρει η Real στο ρεπορτάζ της.

"Έντονο φόβο για ρύπανση των αγροτικών προϊόντων και του νερού της Ηλείας με διοξίνες και άλλα καρκινογόνα στοιχεία προκαλεί η απαράδεκτη και επαναλαμβανόμενη τακτική εμπρησμού των παράνομων χωματερών που βρίσκονται στα όρια του νομού. Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου έχει δεχθεί τουλάχιστον 30 κλήσεις για πυρκαγιές σε χωματερές που βρίσκονται κατά μήκος του Πηνειού Ηλείας, καθώς και στην αποξηραμένη λίμνη της Μουριάς, περιοχές που φιλοξενούν και αγροτικές καλλιέργειες.

Οι φωτογραφίες - σοκ από την περιοχή της Μουριάς, που τράβηξε ο τοπικός δημοσιογράφος Γιάννης Σπυρούνης και δημοσιεύει η Real Planet, αποκαλύπτουν την εγκληματική πρακτική σε όλο της το μεγαλείο. Οι εικόνες δείχνουν την παράνομη χωματερή της περιοχής να έχει παραδοθεί στις φλόγες, καθώς και υπάλληλους του δήμου Πύργου να προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά με τη βοήθεια των δημοτικών υδροφόρων οχημάτων. Ανάλογα περιστατικά εκτυλίσσονται και στα όρια του δήμου Πηνειού, με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος να έχουν ήδη καταθέσει σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Αμαλιάδας.

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Αντί να φυλάμε τα δάση που έχουν απομείνει στην Ηλεία, αναγκαζόμαστε και τρέχουμε συνέχεια στις χωματερές. Αυτό επιβαρύνει οικονομικά την υπηρεσία μας, ενώ το κόστος για το περιβάλλον είναι προφανές, αφού στον Πηνειό, για παράδειγμα, οι εναποθέσεις σκουπιδιών γίνονται συχνά και μέσα στο ποτάμι», δηλώνει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, Κωνσταντίνος Μαρνέρας.

Μετάθεση ευθυνών

Οι κλήσεις που δέχεται η Πυροσβεστική για τις πυρκαγιές στις χωματερές προέρχονται από κατοίκους παραπλήσιων οικισμών, που βλέπουν τις περιουσίες τους να απειλούνται. Παρ’ όλα αυτά, περίοικοι και δημοτικές αρχές ρίχνουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες τόσο για τον εμπρησμό όσο και για τη δημιουργία των παράνομων χωματερών.

«Εδώ και τρία χρόνια, ο δήμος Πύργου έχει φροντίσει και έχει δημιουργήσει μια παράνομη χωματερή που κάθε χρόνο μεγαλώνει. Εναποθέτουν εκεί σκουπίδια και μετά τα καίνε για να μειωθεί ο όγκος τους. Εμείς εντοπίσαμε, στις 19 Σεπτεμβρίου, απορριμματοφόρο του δήμου την ώρα που άδειαζε σκουπίδια και υποβάλαμε μήνυση, η οποία θα εκδικαστεί στις 4 Νοεμβρίου», αναφέρει η Μίκα Παπανδρέου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Κατοίκων Παράκτιας Ζώνης Ηλείας.

«Πρόκειται για συκοφαντίες. Εμείς το μόνο που ρίχνουμε στην περιοχή είναι τα κλαδέματα του δήμου. Η χωματερή έχει δημιουργηθεί από τους κατοίκους των αυθαίρετων σπιτιών της περιοχής και οι φωτιές μπαίνουν από αθίγγανους, οι οποίοι προσπαθούν να αποκομίσουν μέταλλα από διάφορα ογκώδη αντικείμενα», απαντά ο δήμαρχος του Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος.

Κι ενώ στον Πύργο οι εκατέρωθεν κατηγορίες αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμα, στον δήμο Πηνειού τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα όσον αφορά τις ευθύνες για τον εμπρησμό των χωματερών. Εκεί, τα σκουπίδια φαίνεται να προέρχονται και από δημοτικά απορριμματοφόρα, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα αναφέρει το πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το οποίο κατατέθηκε στην Εισαγγελία Αμαλιάδας.

Μάλιστα, στο πόρισμα τονίζεται και ο άμεσος κίνδυνος που διατρέχει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αφού οι χωματερές απέχουν ελάχιστα μέτρα από τις διπλανές καλλιέργειες. «Ο χώρος είναι σφραγισμένος, αλλά παραβιάζεται από αθίγγανους, αλλοδαπούς κ.λπ.», ανέφερε η απαντητική επιστολή που κοινοποίησε στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός, στην οποία όμως δεν ξεκαθαρίζει πού καταλήγουν τα απορρίμματα της Γαστούνης και των άλλων οικισμών που υπάγονται στον δήμο του.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, στη χώρα μας ο εμπρησμός των χωματερών είναι η διαχρονική αιτία της επιμόλυνσης του ανθρώπινου οργανισμού με διοξίνες. «Η Ελλάδα δεν έχει τα επίπεδα βιομηχανικής παραγωγής των χωρών της βόρειας Ευρώπης, δυστυχώς όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι διοξίνες δεν εντοπίζονται στον οργανισμό των Ελλήνων.

Οι πυρκαγιές σε χωματερές είναι η νούμερο ένα αιτία επιμόλυνσης του ανθρώπινου οργανισμού με διοξίνες στην Ελλάδα. Το έδαφος και το νερό στις γειτονικές περιοχές επηρεάζονται άμεσα, οι διοξίνες περνούν στα αγροτικά προϊόντα και έπειτα στον άνθρωπο», επισημαίνει ο Λεόντιος Λεοντιάδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος".

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup