Η έκθεση αποκαλύπτει ότι περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων βιομηχανικών εκπομπών από το 1988 οφείλονται σε μόλις 25 εταιρικές και κρατικές οντότητες
Μόλις 100 εταιρείες αποτελούν την πηγή άνω του 70% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το 1988, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ινστιτούτου Κλιματικής Λογοδοσίας.
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων βιομηχανικών εκπομπών από το 1988 οφείλονται σε μόλις 25 εταιρικές και κρατικές οντότητες. Το ιστορικό εκπομπών που σχετίζονται με αυτούς τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων είναι τόσο μεγάλο που έχει συμβάλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έκθεση.
Η ExxonMobil, η Shell, η BP και η Chevron έχουν αναγνωριστεί ως οι εταιρείες με τις υψηλότερες εκπομπές από το 1988. Εάν τα ορυκτά καύσιμα συνεχίσουν να εξάγονται με τον ίδιο ρυθμό τα επόμενα 28 χρόνια όπως μεταξύ 1988 και 2017, τότε η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα ανέβει κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει καταστροφικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της εξαφάνισης σημαντικών ειδών και της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, καθώς και της αύξησης της συχνότητας και της έντασης ακραίων καιρικών φαινομένων.
Το ένα πέμπτο των παγκόσμιων βιομηχανικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου υποστηρίζεται από δημόσιες επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση. «Αυτό συνεπάγεται μια σημαντική ευθύνη για τους κρατικούς επενδυτές να καλέσουν τις μεγάλες εταιρείες άνθρακα και να τις παροτρύνουν να αποκαλύψουν τον κίνδυνο για το κλίμα από τις δραστηριότητές τους», δήλωσε στον Guardian ο Πέδρο Φαρία, τεχνικός διευθυντής στην περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση CDP, η οποία δημοσίευσε την έκθεση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κλιματικής Λογοδοσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία υπάρχει ένα αυξανόμενο κύμα εταιρειών που ενεργούν με γνώμονα την μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Σχεδόν 100 εταιρείες, όπως η Apple, το Facebook, το Google και η Ikea έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιούν ενέργεια 100% από ανανεώσιμες πηγές στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, τα κίνητρά τους εκτός από περιβαλλοντικά είναι και οικονομικά, καθώς το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ολοένα και πέφτει.